Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
No niitähän on vaikka monta katso teknologia/AI indeksit niin siellä ne parhaat näkyy jos aihe kiinnostaaMitäs kuumia firmoja nyt on mitkä hyötyy tästä AI buumista?
No ei nyt mielestäni ihan näinkään. Omat Nordnetin Ruotsi Indeksirahaston ostojen tuotot ovat 17% euroina, kun kruunuina tuotto on 25%. Ääriesimerkkinä 7/21 ostettu osuus on edelleen pakkasella euroina, kun kruunuina tuotto on sentään 8%. Aika pitkään oli vielä tilanne, että tuo koko pottini oli euroina tappiolla kun kruunuina tuotto oli ihan hyvä.Ei tuo valuuttariski kyl oo mitenkää relevantti normi piensijoittajalle. Et älkää ny sillä pelotelko.
Melkein tuntuu nykyään, että Suomea ei kannata suosittaa kenellekkään piensijoittajalle. Sen verran surkeaa on meno. Kysyttiin Ruotsista, niin minulla on siellä sijoituksia ja on ne ainakin Suomeen verrattuna ihan toista luokkaa. Näiden lisäksi on myös Espanjasta sekä Hollannista sijoituksia. Saksasta on myös sellaisia firmoja, jotka eivät maksa osinkoa. Tosin tällä hetkellä taitaa olla pelkästään Amazon.com.
Aika jännä tämä ilmiö, kun tuntuu, että moni sijoittaa vain Suomeen tai sitten USA. On niitä muitakin maita. Hollannin pörssistäkin löytyy kaikenlaista kivaa, joista Suomessa saa vain haaveilla. Ihan vaikka sellainen perusfirma kuin Shell. Yhdessä vuodessa +21% verrokkina meidän oma ihanuus Neste, joka ei ole romahtanut kuin -51% vuodessa. Itselläni kun on koko sijoitushistoria Excelissä, niin kyllä on niin rumaa katsottavaa Suomen luvut, että hirvittää.
Aika jännä tämä ilmiö, kun tuntuu, että moni sijoittaa vain Suomeen tai sitten USA. On niitä muitakin maita.
Suomalaisia osakkeita on myös teknisesti helppo ostaa. Ulkomaalaisiin osakkeisiin sijoittaminen on mutkikkaampaa, itselläni ei esim. ole edes USA osakkeita koska en ole ottanut selvää miten niitä saisin ostettua ja liittyykö hommaan jotain valuuttariskejä jne.Ei se lopulta ole kovin outoa. Kun ajatellaan suoria ostoja:
Eli sinänsä en ihmettele, että salkussa on vain suomalaisia tai suomalaisia ja jenkkifirmoja. Ja se on jo todella iso askel, että on niitä jenkkifirmoja.
- Suomalaiset yritykset ovat tuttuja ja vain tuttuihin halutaan koskea. Vaikka se olisi typerää.
- Suomalaisista firmoista saa kaikkein helpoiten tietoa - osalle ainoalla ymärtämällään kielellä. Laiskuutta tämäkin, mutta ihmiset ovat laiskoja.
- USA-firmoista löytyy myös todella paljon tietoa eri kanavista. Käytännössä enemmän kuin suomalaisista jos osaa seurata oikeita kanavia.
- Jenkkifirmat ovat maailman suurimpia ja jenkkifirmojen markkina-arvo on maailma suurin.
- Jenkkifirmojen avulla saa jo todella kattavan hajautuksen varsinkin jos salkkuun eksyy heidän globaalimpia suuria firmojaan, joilla on tuotantoa ja myyntiä ympäri maailman. Suomesta yhtä globaalien löytäminen on hankalaa, eikä kaikkia toimialoja ole edes tarjolla.
Ja mikään näistä ei ole tekosyy paskoa salkun hajautusta. Se maailma-ETF on halpa, ei vaadi paskan vertaa ymmärrystä yhtään muusta kuin hajautuksen järkevyydestä, eikä mistään yksittäisestä firmasta tarvitse tietää mitään. Musta on käsittämättömän typerää, että joku ipeparviainen suosittelee Facessa opetuslapsilleen jatkuvasti käytännössä muutaman suomalaisen osakkeen osakepoimintaa. Perusteena "koska Kim Lindström ja Seppo Saario" ja "korkea osinkotrosentti". Ja siihen ne perustelut sitten jäävätkin. Viime vuosien tuotto onkin ollut sitten sen mukaista.
Syvässä on vähän hölmöt tavat sijoittaa.
Ei ulkomaisten osakkeiden ostaminen eroa _mitenkään_ suomalaisten osakkeiden ostamisesta nordnetissä.Suomalaisia osakkeita on myös teknisesti helppo ostaa. Ulkomaalaisiin osakkeisiin sijoittaminen on mutkikkaampaa, itselläni ei esim. ole edes USA osakkeita koska en ole ottanut selvää miten niitä saisin ostettua ja liittyykö hommaan jotain valuuttariskejä jne.
Saako esim. ihan vaan nordnetistä ostettua usa osakkeita? Ja jos saa niin pitääkö vaihtaa ensin rahaa dollareiksi ja maksaako se ja miten osinkojen verotus menee jne?
Eli verotukset, osingot jne menee automaagisesti?Ei ulkomaisten osakkeiden ostaminen eroa _mitenkään_ suomalaisten osakkeiden ostamisesta nordnetissä.
Se, että "et ole ottanut selvää" lähinnä kertoo, että mitään selvää otettavaa ei ole. Ostat vaan. Nordnet hoitaa jopa valuuttakaupat puolestasi.
Nordnet ilmoittaa automaattisesti.Eli verotukset, osingot jne menee automaagisesti?
Saksassa ainakin osinkoverotukset menee osin tuplana, jos ei hae palautuksia. Miten on osinkoja maksavien USA osakkeiden laita?Nordnet ilmoittaa automaattisesti.
USA:lla ja Suomella on keskenään verosopimus.
Ulkomaisten osinkojen verotus
Kun saat osinkoa ulkomaiselta yhtiöltä, maksat siitä veroa osittain Suomeen** ja osittain yhtiön kotimaahan eli verotukselliseen kotipaikkaan.www.nordnet.fi
Verottajaa tekisi mieli muistaa mahdollisimman vähän, mutta ongelma on, että eniten veroseuraamuksia tulee jenkkisijoituksista, joista ensimmäiset on tehty v. 2009 ja plussalla ollaan melkein 400 %.
Tämä "joskus pitää myydä" on muuten myös hyvä syy sijoittaa hajautetusti _ilman_ indeksirahastoon sijoittamista.Tuli pistettyä huhtikuussa käynnissä olevaa taloprojektia (ja pörssien julmaa nousua) silmällä pitäen salkusta osa lihoiksi. Myin n. 5 % salkusta ja nyt tarkoitus laittaa toinen 5 %, kun salkku on euromääräisesti samalla tasolla kuin huhtikuussa tehtyjen myyntien aikaan.
Verottajaa tekisi mieli muistaa mahdollisimman vähän, mutta ongelma on, että eniten veroseuraamuksia tulee jenkkisijoituksista, joista ensimmäiset on tehty v. 2009 ja plussalla ollaan melkein 400 %. Vähemmän veroseuraamuksia aiheuttavien myynnit taas nostavat jenkkipainoa entisestään salkussa.
Tämä ei siis sisällä mitään kysymystä, kunhan ääneen pohdiskelen. Passeli hetki itselle ainakin myydä, kun taloprojektiin mukava käyttää vähän säästöjä, niin ei tarvitse niin julmettua lainaa ottaa ja pörssikurssien nousu hirvittää ainakin itseäni. En siis ala mitään ennusteita heittämään, kun olen tällainen passiivinen (tylsä) indeksisijoittaja, mutta luulisin kuitenkin, että nyt on ihan kohtuullinen aika myös keventää - erit. kun rahalle on käyttöä eikä mene tilille makaamaan kuin enintään kuukausiksi.
Eikös osakesäästötilille voi ostaa pelkästään suomalaisia osakkeita? Eli jos on pelkästään semmoinen käytössä, niin täytyy tehdä arvo-osuustili ensin.Ei ulkomaisten osakkeiden ostaminen eroa _mitenkään_ suomalaisten osakkeiden ostamisesta nordnetissä.
Onko Nordnet vakio nykyisin avata OST ja arvo-osuustili pitää vaatia erikseen auki? Ainakin ennen oli päinvastoin.Eikös osakesäästötilille voi ostaa pelkästään suomalaisia osakkeita? Eli jos on pelkästään semmoinen käytössä, niin täytyy tehdä arvo-osuustili ensin.
Tilin avaus on toki pikkujuttu ja onnistuu saman käyttäjätunnuksen sisällä.
Ei ulkomaisten osakkeiden ostaminen eroa _mitenkään_ suomalaisten osakkeiden ostamisesta nordnetissä.
Se, että "et ole ottanut selvää" lähinnä kertoo, että mitään selvää otettavaa ei ole. Ostat vaan. Nordnet hoitaa jopa valuuttakaupat puolestasi.
Muistaakseni siinä saa valita, mutta en tiedä kumpi on vakiona. Jos aloitteleva sijoittaja on jostain kuullut, että OST se olla pitää niin onhan se mahdollista että on pelkästään se auki.Onko Nordnet vakio nykyisin avata OST ja arvo-osuustili pitää vaatia erikseen auki? Ainakin ennen oli päinvastoin.
OSAKESÄÄSTÖTILI JA ULKOMAISET OSAKKEET Ulkomaisilta yhtiöiltä saatujen osinkojen verotus on rankkaa. Yhtiön kotimaa perii osingosta lähdeveroa usein esimerkiksi 15 prosenttia. Osakesäästötilillä sitä ei hyvitetä sinulle Suomen verotuksessa.
ARVO-OSUUSTILI JA ULKOMAISET OSAKKEET Lähdevero, jonka yhtiön kotimaa on perinyt osingosta, hyvitetään sinulle Suomen verotuksessa.
Tämä "joskus pitää myydä" on muuten myös hyvä syy sijoittaa hajautetusti _ilman_ indeksirahastoon sijoittamista.
Jos verrattaan tilannetta missä ostat S&P500 lappuja käsin vs. ostat S&P500 ETF:ää, niin jälkimmäisessä tapauksessa koko ETF on plussalla satoja prossia ja veroseuraamusta tulee väkisin. Jos taas olet ostanut 500 erillistä osaketta, niin niistä 400 on plussalla, osa ihan holtittomia prosentteja, mutta seassa on myös tappiolla olevia.
Kun kotiutat rahoja, voit targetoida myynneissä tappiolla / pienellä voitolla olevia positioita. Tai myydä jotain isolla voitolla olevia ja kompensoida vähän myymällä tappiollisia positioita.
Toki osakesalkun pitäisi olla miljoonia, jotta voisi edes jotenkin tehdä pseudoindeksointia käsin kannattavasti.
Jos omistat esim. 10v vanhoja Nvidia osakkeita, niin hankintameno-olettama rokkaa ihan täysiä ja saat kotiutettua voittoja varsin siedettävällä verolla.
Mikä estää ostamasta esim Frankfurtista rinnakkaislistausta USA osakkeesta euroina, verot menee silloinkin oikein.Jos haluaa ostaa euroissa noteerattuja osakkeita niin että osinkojen verotus menee oikein, niin kuinka monta pörssiä maailmasta löytyy? Olen tullut siihen tulokseen että kaksi: Helsinki ja Amsterdam.
Hesulissa siis pidätetään osingoista suoraan Suomen verotuksen mukaan, ja Amsterdamissa verosopimuksen mukaisesti 15%(edellyttäen vielä että myös yhtiön pääkonttori on Hollannissa).
Muutama hollantilainen lappu on sitten tullutkin hankittua, mutta onhan tämä tilanne käsittämättömän huono.
Muistaakseni siinä saa valita, mutta en tiedä kumpi on vakiona. Jos aloitteleva sijoittaja on jostain kuullut, että OST se olla pitää niin onhan se mahdollista että on pelkästään se auki.
Kun ei jaksaisi plärätä, niin kysytäänpä hankintameno-olettamasta, jos löytyisi varma vastaus (ei arvauksia): saiko hankintameno-olettaman soveltamisesta päättää jokaisen myynnin kohdalla erikseen vai jos sitä käyttää, niin pitikö soveltaa kaikkiin myynteihin (esim. omaisuuslajeittain)?
Saksassa ainakin osinkoverotukset menee osin tuplana, jos ei hae palautuksia. Miten on osinkoja maksavien USA osakkeiden laita?
USA:lla ja Suomella on keskenään verosopimus.
Tämä ei oikeastaan kerro vielä kovinkaan paljon. Verosopimus ei takaa, että sitä noudatetaan tai että pidätettäisiin sen mukainen lähdevero.
Tähän vielä tarkennuksena. Sinäänsä nuo maat kyllä noudattavat verosopimusta. Sen takiahan se on olemassa, että sitä noudatetaan. Mutta juttu on siinä, että ottavat ennakkona liikaa (ennakko on se menee, kun osingot maksetaan tilillesi). Ne ylimääräiset ennakot on mahdollista aina hakea takaisin, ettei tarvitse maksaa tuplaveroa, mutta se vaan pitää itse tehdä. Ja se riippuu maasta miten helppoa noiden ylimääräisten ennakoiden takaisin hakeminen on, Tanskasta taitaa onnistua ihan netistä ja voi hakea muutaman vuoden kerrallaan (olikohan 3 vuotta), kun taas Saksassa taitavat vaatia yhä etanapostilla lomakkeiden lähettämistä.Tämä ei oikeastaan kerro vielä kovinkaan paljon. Verosopimus ei takaa, että sitä noudatetaan tai että pidätettäisiin sen mukainen lähdevero. Esim. vaikka Suomella ja Tanskalla on verosopimus, jossa verokanta 15%, pidättää Tanska lähdeveroa paljon enemmän kuin verosopimuksessa lukee. Tällöin suomalaisen pitää itse hakea liikaa peritty lähdevero takaisin lomakkeiden avulla.
Tähän vielä tarkennuksena. Sinäänsä nuo maat kyllä noudattavat verosopimusta. Sen takiahan se on olemassa, että sitä noudatetaan. Mutta juttu on siinä, että ottavat ennakkona liikaa (ennakko on se menee, kun osingot maksetaan tilillesi). Ne ylimääräiset ennakot on mahdollista aina hakea takaisin, ettei tarvitse maksaa tuplaveroa, mutta se vaan pitää itse tehdä. Ja se riippuu maasta miten helppoa noiden ylimääräisten ennakoiden takaisin hakeminen on, Tanskasta taitaa onnistua ihan netistä ja voi hakea muutaman vuoden kerrallaan (olikohan 3 vuotta), kun taas Saksassa taitavat vaatia yhä etanapostilla lomakkeiden lähettämistä.
Koskeeko kaikki, mitä tuossa sanotaan, myös ulkomailla listattuun ETF:ään? Vai onko yhtiöiden ja ETF:ien maksamat osingot tässä suhteessa erilaisia?USA:lla ja Suomella on keskenään verosopimus.
Ulkomaisten osinkojen verotus
Kun saat osinkoa ulkomaiselta yhtiöltä, maksat siitä veroa osittain Suomeen** ja osittain yhtiön kotimaahan eli verotukselliseen kotipaikkaan.www.nordnet.fi
Kiinnostava konsepti. Toisaalta ovat liikevaihdoltaan kokoluokkaa nakkikioski. Taloustiedot löytyvät esim:Onko täällä Lightyear -palvelun käyttäjiä? Kahden Wisen ex-työntekijän vajaa kolme vuotta sitten perustama startup, toimii Viron finanssivalvonnan lisenssillä. Muutamia poimintoja:
- selkeä/nopee sovellus, webbiselaimenkin kautta mahdollista käyttää
- välityspalkkioitta pystyy ostamaan tiettyjä ETFiä, esim. VWCE, IWDA, EMIM, VUAA löytyy
- jenkkikaupat 0,1% max $1
- Eurooppalaiset osakkeet €1 / kauppa
- valuuttakonversio kohtuu tyyris 0,35%
- EUR-tilille korko tällä hetkellä 3%
Onko täällä Lightyear -palvelun käyttäjiä? Kahden Wisen ex-työntekijän vajaa kolme vuotta sitten perustama startup, toimii Viron finanssivalvonnan lisenssillä. Muutamia poimintoja:
- selkeä/nopee sovellus, webbiselaimenkin kautta mahdollista käyttää
- välityspalkkioitta pystyy ostamaan tiettyjä ETFiä, esim. VWCE, IWDA, EMIM, VUAA löytyy
- jenkkikaupat 0,1% max $1
- Eurooppalaiset osakkeet €1 / kauppa
- valuuttakonversio kohtuu tyyris 0,35%
- EUR-tilille korko tällä hetkellä 3%
Itse olin tämän ja IB välillä mutta päädyin IB koska siinä jenkkiosakkeet taitavat tulla huomattavasti halvemmaksi valuuttakurssi muunnosten takia. Olen kyllä siirtämässä verotusta Viroon (20% vs suomen 30/34%) niin tuo lightyear voisi olla kätevä veroilmoituksissa, eli sama automatiikka kuin Nordnetillä suomessa (ja muilla suomen pankeilla).
Tanskasta taitaa onnistua ihan netistä ja voi hakea muutaman vuoden kerrallaan (olikohan 3 vuotta), kun taas Saksassa taitavat vaatia yhä etanapostilla lomakkeiden lähettämistä.
Oletko siirtämässä yritystä vai henk. koht- verotusta? Jälkimmäinen lienee hankalaa?
Voiko hankintameno-olettamaa käyttää etf osuuksiin?Verottaja käyttää olettamaa automaattisesti sen ollessa edullisempi.
Voiko hankintameno-olettamaa käyttää etf osuuksiin?
Toki, se ei ole ymmärtääkseni edes rajoitettu arvopapereihin vaan sitä voisi soveltaa muuhunkin omaisuuteen kuten asuntoon. Toki harvassa on tilanteet jossa tämä olisi järkevää...
Kumuloituvat ETF:thän on kannattavia vaikka myyntivoiton veroprosentti olisi sama kuin osinkojen veroprosentti, koska lykkäämällä veron maksua myöhäisemmäksi voi kerätä tuottoa niillä säästyneilä rahoilla.Eikö tuossa ole sitten mahdollisuus pärjätä verotuksellisesti osinkojen suhteen, jos sijoittaa noihin kumuloituviin ETF:iin, eli niihin mistä osinkoja ei makseta ulos vaan ne kasvattavat osuuden arvoa. Näin saisi vuosikausien aikana myös nuo osinkojen osuuden kuitattua pienemmällä verolla ulos, kun käyttää hankintameno-olettamaa.
Se on vain yksi tekijä, mutta tosiaan yksityissijoittajan näkökulmasta osingoissa ei ole pienintäkään tolkkua.Eikö tuossa ole sitten mahdollisuus pärjätä verotuksellisesti osinkojen suhteen, jos sijoittaa noihin kumuloituviin ETF:iin, eli niihin mistä osinkoja ei makseta ulos vaan ne kasvattavat osuuden arvoa. Näin saisi vuosikausien aikana myös nuo osinkojen osuuden kuitattua pienemmällä verolla ulos, kun käyttää hankintameno-olettamaa.
Eikö tuossa ole sitten mahdollisuus pärjätä verotuksellisesti osinkojen suhteen, jos sijoittaa noihin kumuloituviin ETF:iin, eli niihin mistä osinkoja ei makseta ulos vaan ne kasvattavat osuuden arvoa. Näin saisi vuosikausien aikana myös nuo osinkojen osuuden kuitattua pienemmällä verolla ulos, kun käyttää hankintameno-olettamaa.
Se on vain yksi tekijä, mutta tosiaan yksityissijoittajan näkökulmasta osingoissa ei ole pienintäkään tolkkua.