Mitä kirjallisuutta/blogeja/nettikursseja tms. Suosittelette, jos haluaa enemmän opetella osakesijoittamista ja taloudesta?
Ensimmäisenä kannattaa miettiä, mitä sijoittamiselta haluaa. Jos haluat saada asiasta harrastuksen ja intohimon kohteen, niin voin suositella suoraa osakesijoittamista. Jos taas haluat yksinkertaisesti vain säästää, mutta et käyttää hyvin suurta määrää aikaa ja energiaa yrityksiin perehtymiseen ja oman liiketoimintaosaamisesi ja -ajattelusi kehittämiseen, niin suosittelen sijoittamaan passiivisiin indeksirahastoihin ja ETF:iin mahdollisimman pienillä kuluilla. Jos sijoitat vain rahastoihin, tulet pitkällä aikavälillä päihittämään suurimman osan sijoittajista joka tapauksessa, kuten akateemisissa tutkimuksissa on lukemattomia kertoja osoitettu. Jos taas kykenet käyttämään aikaasi hyvin paljon oman osaamisesi kehittämiseen tässä harrastuksessa, niin voit saada kilpailuetua muihin sijoittajiin nähden ja päihittää indeksit. Mielestäni sijoittaja ei tarvitse mitään erityislahjakkuutta päihittääkseen indeksit, mutta harrastuksen tulee olla hänelle todellinen intohimo. Täytyy olla kilpailunhalua päihittää itensä, mutta ei välttämättä toisia, sillä aina on joku jolla menee hetkellisesti kovempaa täysin vääristä syistä. Maltti on valttia tässä harrastuksessa ja tärkein ominaisuus sijoittajalle on hallita tunteensa.
Nettikursseja en suosittele. Ainakaan ei kannata maksaa mistään kurssista. Kannattaa myös pysyä erossa kaikista somessa liikkuvista ”guruista”, jotka myyvät analyysipalveluitaan ja uutiskirjeitään maksua vastaan. Nämä ovat lähes poikkeuksetta täyttä roskaa, sillä tekijät ovat yleensä parempia myyntimiehiä kuin sijoittajia, minkä takia he oppejaan niin innokkaasti myyvätkin. Jos haluaa oppia toiselta, niin täytyy ensisijaisesti valita sellaiset esikuvat, joilla on pitkä kokemus alalta ja ovat todistaneet itsensä osaaviksi. Suurin osa somessa suosituista kirjoittajista ovat kuitenkin nuoria, joilla on kovat luulot itsestään. He ovat saattaneet hetkellisesti pärjätä hyvin, millä ei välttämättä ole kuitenkaan ollut mitään tekemistä heidän osaamisensa kanssa. Vuodet 2020 - 2021 olivat juuri tällaista euforista menoa, jolloin lähes kaikki osakkeet nousivat ja kuka tahansa teki kovia tuottoja. Tuolloin täytyisi kyetä näkemään mikä tuotosta on omalla työllä ansaittua, eikä vain markkinan kokonaisnousua.
Jos haluat aloittaa itsesi kehittämisen sijoittajana, niin kirjallisuutta on helppo suositella:
1. Seppo Saarion ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin” on yksi parhaita lukemiani teoksia, myös amerikkalaiset teokset mukaan luettuna. Teosta pidetään suomalaisen sijoituskirjallisuuden klassikkona ja ”pörssiraamattuna”. Siitä kannattaa lähteä liikkelle.
Kaikkien aikojen eniten myyty suomalainen sijoitusopas,…
www.goodreads.com
2. John Boglen teos "The little book of common sens investing" on erinomaisen hyvä rahasto- ja ETF-sijoittamisesta kiinnostuneelle. Bogle oli alansa pioneeri matalakuluisten rahastojen kehittämisessä. Kirjassa perustellaan hyvin, miksi suurin osa sijoittajista tulee häviämään indeksille ja järkevintä olisi vain sijoittaa hyvin hajautettuihin rahastoihin mahdollisimman pienillä kuluilla.
“There are a few investment managers, of course, who ar…
www.goodreads.com
3. Peter Lynchin "One Up On Wall Street" on myös erinomainen kirja kasvusijoittamisesta kiinnostuneelle. Lynchin perusperiaate on "ostaa kasvua kohtuuhinnalla".
More than one million copies have been sold of this sem…
www.goodreads.com
4. Jukka Oksaharjun, Karo Hämäläisen ja Jarkko Ahon kirjoittamat "Guru kirjat" ovat myös ihan hyviä teoksia suomen kielellä. Erityisesti kannattaa lukea Arvoguru ja Laatuguru. Kannattaa perehtyä "laatusijoittamiseen" filosofiana muutenkin. Myös Warren Buffettin ja Charlie Mungerin sijoitustyyliä voisi luonnehtia laatusijoittamiseksi, missä pyritään löytämään mahdollisimman hyvällä kilpailuedulla varustettuja yrityksiä kohtuuhintaan.
Tilaa Nykyajan sijoitusgurut, Sijoita kuin guru, Arvoguru ja muut suositut sijoituskirjat Jukka Oksaharjun signeerauksin. Kirjoittajina myös Karo Hämäläinen ja Jarkko Aho. Sijoittaminen kirja.
www.nordnet.fi
5. Warren Buffettin sijoittajakirjeet ovat hyvää luettavaa. Niistä oppii hyvin maailman parhaana pidetyn sijoittajan ajattelutapaa ja fokus pysyy nimenomaan hyvien yhtiöiden löytämisessä. Usein sijoituskirjailijat lisäävät taloustietoa ja makroasioita kirjoituksiinsa, mutta pitkällä aikavälillä nämä lähinnä vain haittavat hyvin sijoituspäätösten löytämistä ja järkevää ajankäyttöä. Buffettin kirjeet voivat kuitenkin olla hieman raskaslukuisia, joten niistä ei ensimmäisenä kannata lähteä liikkeelle.
Muita kirjailijoita, joita suosittleen myöhempään ajankohtaan:
- Howard Marks
- Bruce Greenwald
- William Bernstein
- Joel Greenblatt
Hyviä blogeja, joita suosittelen:
- Jarkko "Random Walker" Ahon sijoitusblogi:
Satunnaiskulkijan mukana osakemarkkinoilla - Jatkokertomus osakesijoittajan matkasta kohti taloudellista vapautta
randomwalkerblogi.blogspot.com
Aho kirjoittaa myös Sijoitustieto.fi:ssä, Nordnetissa usein myös Kauppalehden kolumnia, joita kannattaa seurata. Kuvailisin häntä jalat maassa olevaksi sijoittajaksi, joka osaa hyvin yhdistellä rahasto- ja osakesijoittamista.
- Heikki Keskiväli kirjoittaa hyviä "miniblogeja" Twitterissä yleensä viikoittain. Kannattaa seurata, vaikka itsellä ei olisikaan Twitter-tiliä. Häntä ja Ahoa yhdistää myös hyvin rauhallinen ja laadusta tinkimätön lähestymistapa yritysten valintaan.
Keskiväli on myös kirjoittanut kirjan "Tähtäimessä osakkeet", jota en ole itse vielä lukenut. Odotukseni kirjalta ovat korkella kylläkin.
- Morgan Housel kirjoittaa hyvää blogia yrityksensä sivulla. Hän keskittyy hyvin paljon sijoittajapsykologian ja yhteiskunnallisten ilmiöiden käsittelemiseen.
Collaborative Fund is a leading source of capital for entrepreneurs pushing the world forward.
collabfund.com
- Howard Marksin uutiskirje kannattaa tilata. Hän jakaa ajatuksiaan pitkän aikavälin ja "korkeamman asteen" ajattelusta, joilla voi oppia sijoittajalle tärkeää ajattelutapaa ja yksinkertaistamista. Useat kirjoittelija varsinkin somessa tekevät asioista hyvin monimutkaisia ja tietyllä tapaa akateemisia, mikä harvoin on tarpeellinen taito sijoittajalle. Marks puolestaan kykenee tiivistämään ajatuksiaan helposti ymmärrettäviksi ajatusmalleiksi.
www.oaktreecapital.com
- 10-K Diver -nimimerkki Twitterissä kirjoittaa myös toisinaan hyviä kirjoituksia sijoittamiseen liittyen. Hänen tyylinsä on usein enemmän matematiikka- ja tilastotiedelähtöinen ja siten hieman "teknisempi", mutta tarjoaa kiinnostavia näkökulmia liiketoiminnan hahmottamiseen.
Tämän pitkällisen listan lopuksi täytyy vielä todeta, että jos todella haluaa tehdä tästä harrastuksen ja itseltä löytyy intohimon siemen, niin aina kannattaa sivistää itseään lukemalla uutisia ja seuraamalla yhteiskunnallista keskustelua. Hyvin paljon saa irti lukemalla täysin maksuttomia kirjoituksia esimerkiksi ampparit.fi:n kautta. Mielestäni suomalainen uutisvirta on hyvin laadukasta verrattuna amerikkalaiseen, joten välttämättä ulkomaiseen uutisvirtaan ei aluksi kannata edes paneutua. Jos sijoittaminen pohjoismaiden ulkopuolella alkaa kiinnostamaan, niin investing.com ja seekingalpha.com tarjoavat ihan hyvät uutissyötteet, joissa ei juuri liiku tyypillisiä klikkihakuisia kirjoituksia minkäkinhetkisistä kuumimmista sijoitussuosituksista. Voin myös suositella lukemaan Martin Paasin kirjoituksia eri medioisaa ja Nordnetin blogissa. Hän kirjoittaa varsin värikkäläseen sävyyn, mutta aiheesta.
Uutisissa pyörii aina myös kaiken maailman ekonomisteja, strategeja ja analyytikkoja kommentoimassa milloin mitäkin. Kerta toisensa jälkeen on akateemisissa tutkimuksissa todettu, että nämä asiantuntija osuvat lähes poikkeuksetta mönkään, sillä kenelläkään meistä ei ole kristallipalloa, jolla tulevaisuutta saisi ennustettua. Kannattaa siis aina lukea tulevaisuuteen tähtäävät kirjoitukset kyseenalaistaen. Peruutuspeilistä nämä asiantuntija osaavat yleensä tarjota ihan asiallista analyysiä ja päätelmiä. Analyytikoiden kirjoituksista kannattaa huoletta jättää kaiken maailman arvostukset ja arvonmääritykset huomioimatta. Ainoa asia, mitä niistä saa irti, on yrityksen kilpailukyvyistä ja markkina-asemasta kertovat analyysit. Analyytikoiden työtä hankaloittaa se, että heidän aikajänteensä on yleensä noin vuosi, mikä on hyvin lyhyt aika. Tämän takia analyytikoiden hinta-arviot seuraavat kiltisti markkinaindeksien kehitystä.
Loppukaneettina voisin vielä mainita, että tässä lajissa tärkeää on kyetä tekemään omat johtopäätöksensa ja muodostamaan omat näkemyksensä. Kirjoituksista kannattaa koittaa ammentaa "oikeaa" ajattelutapaa, mutta sijoitussuosituksia harvoin kannattaa kuunnella. Journalistit usein kirjoittavat mitkä osakkeet ovat nyt hyviä sijoituksia, mutta lähes poikkeuksetta nämä osakkeet ovat olleet aiemmin hyviä kohteita, mutta nyt jo ylihintaisia. Sijoitusfoorumeilta (huomaa ironia) ei kannata juurikaan hakea tietoa. Näillä palstoilla kirjoittaa usein ihmiset, jotka eivät kuitenkaan ole erityisen taitavia sijoittajia itse. Tärkeää on kyetä valitsemaan ne oikeat henkilöt, joilta ammentaa tietoa.