Ansiotaso ei ole läheskään nelinkertaistunut 12 vuoden aikana, sama yleiselle hintatasolle. Reaalitalous ei toistaiseksi ole lähtenyt ottamaan kiinni tätä tasoloikkaa. Onko kehitys siis kestävä? En usko. Jokainen voi jatkaa sijoittamista, jos ei usko kuplan todellisuuteen.
Reaalitalous on kasvanut samaan aikaan, muttei varmaan nelinkertaistunut. Ansiotasot ovat nousseet. Väestön määräkään ei ole tuplaantunut, mutta noussut kuitenkin, samoin globaalisti palkansaajien määrä. Joidenkin raaka-aineiden hinnat ovat nousseet. Tuottavuus on kasvanut. Ohjelmistojen osuus tuotteissa on noussut. Etenkin some:n kaltainen business on kasvanu vauhdilla.
Pitää huomata että näiden kasvutekijöiden lopputulema ei ole yhteenlaskua, vaan ennemminkin kertolasku.
Lisäksi (globaali) inflaatio 12 vuodessa? Lienee 24-50% (siis 2%+2%+2%+2%+2%+2%+2%+2%+2%+2%+2%+2%, ja päälle korkoa korolle), jo pelkästään tuo inflaatio siis tipauttaa nelinkertaistumisen alle kolminkertaistumiseksi.
Vaikka nämä kaikki yhdistää, niin siltikään ei varmaan päästä nelinkertaistumiseen.
Joten otetaan mukaan vielä 1 tekijä; Paljonko on Teslan osuus indexistä ja sen kasvusta? Entä kun mukaan laitetaan Meta ja muut FAANG?
Eli meillä on nyt indexissä mukana eräitä jättimäisen kokoisia (triljoona ja niillä tietämillä) äärimmäisen korkean valuaation yrityksiä (PE 300 ja siinä ympärillä). Jos indexiä ei ole painorajoitettu niin nämä muutamat selittävät sen loppuosan mistä tulee iso gappi tämänpäivän reaalitalouteen. Eli siitä että näille tulevaisuuden odotuksia siedetään perinteistä kovemmilla kasvuodotuksilla.
Jos pelkää kuplan hetkellistä tyhjenemistä vaikka vuonna 2025, niin kaksi asiaa:
Tyhjeneekö kupla silloin tasolta 6x tasolle 5x? Vaiko peräti alle nykyisen 4x? Koskeeko tyhjeneminen samalla kertoimella kaikkia vai pelkkää Teslaa ja vastaavia korkean P/E:n, johon voi vaikuttaa osake tai indexivalinnalla.
Jälki lisäys: S&P500, Euro50 jne tyyppisissä suurimpien yritysten indexeissä on sisäänrakennettu ominaisuus joka helposti etäännyttää indexiä koko reaalitalouden kasvusta, nimittäin se että indexistä tippuu ja siihen nousee yrityksiä. Ne indexiin nousevat yritykset kasvavat, tuottavat paremmin tai niitä arvostetaan enemmän kuin niitä yrityksiä jotka eivät enää huonomman suoriutumisen myötä mahdu indexiin ja tippuvat siitä. Tyypillisesti tämä mekanismi nostaa suuryritysindexiä nopeammin kuin reaalitalous kokonaisuudessaan nousee, eli voi olla että siihen sisältyvät yritykset kasvavat ihan oikeasti nopeammin kuin koko reaalitalous, joka sisältää myös ne yritykset jotka hoippuvat konkurssin partaalla ja julkisen talouden mustat aukot. Vain silloin kun indexin suuryritykset laajalla rintamalla menettäisivät osuutta globaalista taloudesta muille, tämä sisäänrakennettu automaatti toimisi indexiä vastaan. Tämä indexin parempi nousu ei sinänsä ole "kuplanousua" vaan ihan rehellinen tulos sääntöjen mukaisesta valikoinnista.