Ihan vaan huomiona ainakin, jos asut Suomessa niin tuo saattaa olla veromielessä varsin tehoton ETF. Ensinnäkin sen saamista osingoista perittäneen 15%:n lähdevero (tämä ei faktaa, vaan käsitys). Toiseksi maksat noista sen jakamista osingoista ainakin sen 30%:n veron Suomen verottajalle. Toisin sanoen veroprosenttisi tuolta tuleville osingoille on yli 40%, kun suorissa sijoituksissa saisit ne 25,5%:n asteella, tai siirrettyä tulevaisuuteen kasvuosuudellisessa ETF:ssä. Tuo 40% vs 25,5%:ia aiheuttaa itsessään jo n. 0,7%:n vuosittaisen lisäkulun olettaen 5%:n osinkotason. Tuo huomioiden kokonaiskulu on melkein aktiivisesti hoidetun rahaston tasoa.
Väittäisin, että löytyy parempia vaihtoehtoja, mutta en osaa sellaista suoraan heittää, koska sijoitan itse pääsääntöisesti suoraan yksittäisiin osakkeisiin.
Sijoitan myös itse pääosin (>90% vs ETF:t ja rahastot) suoraan yksittäisiin osakkeisiin. Tämä on minulle ensisijaisesti yksi hajautuksen (kaupankäyntikulujen vuoksi näin laajaa hajautusta [tämä ja muut salkkujeni ETF:t] ei saa yhtä halvalla tekemällä suoria sijoituksia) tuoja, josta saa lisäksi näppärästi kvarttaaleittain jaettavaa tuottoa, joka on päivän kurssin mukaan vuositasolla 2,5% - mahdollisen verotusmaan pääomatulovero.
Olet täysin oikeassa siinä että tuottoa jakava ETF ei ole läheskään yhtä verotehokas (etenkään Suomessa verotettavalle henkilölle) kuin sellainen joka pitää tuotot ja sijoittaa ne ETF:n sisällä uudelleen, puhumattakaan suorasta osakesijoituksesta (niiden osakkeiden osalta jotka kuuluvat verosopimukseen, jos ko. maalla ja USA:lla on sijoittajaa hyödyttävä verosopimus).
Sinänsä molemman tyyppiset (tuotto-osuus/kasvuosuus) ETF:t (kun ne on rekisteröity Irlantiin, kuten tämä) maksavat rahastoon kertyvistä osingoista USA:n suuntaan saman 15% lähdeveroa Irlannin ja USA:n välisen verosopimuksen mukaan. Eli sijoittaja ei voi tai siis paremminkin ETF ei voi välttää tuota 15% lähdeveroa vaikka se olisi tyyppiä kasvuosuus (tai EU:n puolella toimiva rahasto). Sitä sitten ei tiedä kuinka ison osan jaettavista tuotoista minäkin vuonna rahasto on saanut USA osinkoina ja kuinka ison osan johdannais ym järjestelyillä.
Toinen kokonaisuuteen liittyvä asia on sitten se että miten paljon tulee henkilökohtaisesti maksettavaa veroa. Suomessa EU:n puolelle rekisteröidystä ETF:stä saatavaa tuottoa ilmeisesti verotetaan pääomatulona identtisesti kuin tuotto olisi tullut rahastosta. Ts. AOT tapauksessa 30% tai rajan ylittävältä osalta 34% riippuen kuinka paljon pääomatuloja on kertynyt kulujen ja muiden vähennysten jäljiltä.
Sinänsä Nordnet ei pidätä välistä ennakkoja tai mitään muutakaan. Eli rahastosta saadut tuotot ovat sen ajan kokonaan omassa käytössä kunnes Sijoittajan verotusmaan veroja aikanaan maksetaan, eli yleensä reilun vuoden.
Kun USA:an lähdeverottamien 15% lisäksi huomioidaan ETF:n itsensä ottamat kulut, niin jäljelle jää vuosittain jaettavaksi sitä Suomessa verotettavaa pääomatuloa alle 2,5%, josta sitten aikanaan lähtee se 30% tai 34%. Kun nuo pamauttaa läpi laskien, niin alkuperäisistä osingoista nettona jää tämän ETF:n osalta Suomessa verotettavalle käteen 52% tai alle, kun suorilla sijoituksilla jäisi 74,5% tai alle. ACC tyyppisellä ETF:llä verotuksen ja kulujen jälkeen jää sama 52%, jos myy niin lyhyellä pitoajalla että korkoa korolle ei ole ehtinyt vaikuttaa. Jos kuitenkin pitää vuosia, niin ACC tyyppisellä jää käteen ylimääräisenä se osuus mikä on tullut laskennallisen tulottamattoman verovelan antamalla vivulla.
Parempia vaihtoehtoja on ainakin se että ei ole verovelvollinen Suomessa (mikä alkaa olla kohta osaltani ohi), eikä muuten kyllä juuri missään muussakaan EU maassa kannata olla verovelvollinen. Tietty näitä voi omistaa myös sijoitusyhtiön kautta jolla saa hieman tai paljonkin etua riippuen maasta.
Mutta tosiaan jos joltakulta löytyy verotuksen kannalta hyviä ideoita miten saada laajalla hajautuksella ilman suoria osake omistuksia USA osinkotuottoja kotiutettua Suomeen, niin sehän kyllä kiinnostaa. Kenties USA:n rekisteröity yhtiö, joka on kuitenkin tarkoituksenmukaista dividend-indexiä seuraava rahasto, mutta josta ei osteta rahasto-osuutta vaan sen osakkeita ostetaan, ja joka jakaa omaa osinkoa? Siis vähän kuten BRK.B, mutta jakaisi osinkoja mieluiten kuukausittain. Kait tälläisiäkin tai vielä parempia viritelmiä on.
Edit: En takaa että tuo ylläoleva ei sisältäisi virhettä, tai että verotus olisi pysynyt tai pysyisi samana. Näitä kansainvälisen verotuksen kiemuroita viilaillaan kohtuullisen usein.