Tietty jos sijoitusura on 0-3v pitkä, niin niitä tuplanneita lappuja ei ole niin paljon. Mutta jos on ollut markkinalla yli 5V, niin salkun pitäisi olla keskiarvona luokkaa +100%.
Jos lähdet myymään arvonsa tuplanneita osakkeita, pääset maksamaan aika paljon veroja. On syytä saada osakkeet ainakin verojen verran halvemmalla, jotta pääsee operaatiossa edes omilleen.
Esim. omxh25 on noussut 5 vuodessa n. 55%. Tukholman vastaava +58%. Moni Euroopan isompi pörssi vähemmän. Jenkkien SP500 on sitten noussut tuon 100%:ia, mutta aika kova veijari on saanut olla, että uskalsi laittaa all-in kaikki USA:n 5 vuotta sitten, kun oltiin jo aika korkealla siellä silloin. Osingot mukaan laskien kurssinousu sitten nousee vielä selvästi paremmaksi, mutta niistähän on verot jo maksettu (kasvuosuus etf:iin sijoittaneelle eri, mutta nyt puhuttiinkin osakkeista).
Noh - vaikka se nousu olisikin ollut keskimäärin vain 50-70%:ia, niin meneehän siitä silti aika paljon veroja. Tuo "omilleen pääsy" verojen jälkeen on kuitenkin aikamoinen aivopieru ohjeena, kun puhutaan osakepoiminnasta. Ensinnäkin ne verot tulee joskus maksuun joka tapauksessa ellei muuta veroparatiisiin. Toiseksi niitä voi minimoida hankintameno-olettamalla, osakesäästötilillä ja myymällä samalla tappiollisia sijoituksia. Kolmanneksi osakepoimiminen on jo muutenkin varsin monimutkaista, ja jos sotkee siihen päätöksentekoon
ratkaisevaksi tekijäksi verot, niin ollaan kyllä väärillä jäljillä... En ole vielä kertaakaan törmännyt menestyneeseen osakepoimijaan, joka jättää myymättä ylihintaisena pitämänsä verojen vuoksi, eikä tällaisia näkemyksiä esiinny varsinaisilla sijoittajafoorumeilla.
Tavalliselle indeksisijoittajalle pitäisi tuota neuvoasi kuitenkin oikeana. Yksittäisiä osakkeita taas jos lähtee ostamaan, niin ihan yhtä tärkeä taito kuin ostaa niitä oikeaan hintaan on osata myydä. Usein tuo oikeaan hintaan myyminen onkin se osakepoimijan akilleen kantapää, jolla jäädään indeksituotoista jälkeen. Tästä oli joku tutkimuskin vasta, jonka tulos oli, että osakeammattilaiset itse asiassa ostaa osakkeita indeksejä parempaan hintaan, mutta häviö tulee siinä, ettei myynnit onnistu yhtä hyvin. Indeksit taas noudattaa sitä maailman yksinkertaisinta algoritmiä osakemyynteihin (Ts. passiivisen indeksisijoittajankin omistuksista myydään osakkeita joka kuukausi).
Lisätään vielä se, että toki sellaisessa tilanteessa, että on holdannut osaketta 5 vuotta, niin tietysti silloin kannattaa käyttää järkeä siten ettei nyt ihan parin prosentin kikkailun takia lähde veivaamaan. Itse kikkailin tuossa vasta teräsosakkeilla ja kiinateknoilla, jotka ei olleet pitkään salkussa. Kivasti pakkasella olisi nuo ilman myyntejä nyt, mutta nyt tuli kivat pikavoitot. Näiden hodlaajilla ei mene kovin hyvin nyt.