Noiden laskujen takiahan sitä lainarahaa juuri käytetään. En ainakaan itse jaksa makuuttaa käteistä tilillä odottamassa josko tänä vuonna nähdään viime vuoden koronakuoppaa vastaavia "hinnoitteluvirheitä".
Nyt menee vähän olkiukkoilun puolelle.
Se, että ei ota lainaa ei tarkoita sitä, että "makuuttaa käteistä tilillä". Se omaisuus voi olla sijoitettuna monella tavalla.
Ja viime vuoden "koronakuoppa" ei ollut hinnoitteluvirhe, päin vastoin; Se oli pitkään kerääntyneen kuplan puhkeamista.
Kävi vaan niin, että koronan varjolla keinotekoisella "elvytyksellä" pumpattiin jälleen hirveästi rahaa markkinoille ja tämä raha sitten karkasi uuteen osakekuplaan, ja osakkeiden arvo pompsahti tuon jälkeen veikkei olisi pitänyt.
Jokainenhan tuon oman lainankäytön joutuu toki miettimään henkilökohtaisesti. Jos unet menevät ei tietenkään lainaa kannata ottaa. Sikäli koomista, että moni on kuitenkin valmis ostamaan asunnon suurella velkavivulla. Tai vaikkapa auton, jossa ollaan sitten ylösalaisin lainan kans ensimmäiset ~3 vuotta. Sitten nähdään sijoittamisessa laina isona mörkönä.
Auton (jonka arvo laskee nopeasti) ostaminen lainalla on kyseenalaista, mutta asuntojen arvossa on paljon vähemmän romahtamisriskiä kuin osakkeissa (ellei osta sitä asuntoa jostain pikkukaupungista jonka ainoa merkittävä työnantaja on yksi paperitehdas, joka voidaan lakkauttaa koska tahansa tms.), ja kun sitä asuntoa oikeasti tarvii elämiseen.
Lisäksi sellainen oleellinen pointti, että käyrä sen välillä, paljonko omaisuutta on, ja paljonko siitä oikeasti saa iloa/hyötyä elämäänsä ei ole lineaarinen. Tämän johdosta oikeaa asiaa optimoidessa riskinotto kannattaa vähemmän kuin mitä se kannatta puhtaasti odotusarvoa tarkastellessa.
Ääriesimerkki: Jos meillä on tuplausarpa, johon pitää osallistua koko omaisuudellaan, ja jossa on 50% mahkut voittaa ja voittamalla saakin 2.05x enemmän kuin millä siihen osallistui, ja arvonnan ehdoissa on että mitään "porukkadiilejä" ei saa tehdä.
Tässä arvassa odotusarvo rikastumiselle kasvaa aina eli puhtaasti rahamäärän odotusarvoa optimoimalla kannattaa pelata ääretön määrä kierroksia.
Käytännössä lopputuloksena on kuitenkin se, että 20 kierroksen jälkeen meillä on keskimäärin yksi, jonka omaisuus on kasvanut n. 1718214-kertaiseksi, ja reilut miljoona, jotka ovat menettäneet kaiken.
Tämä ihminen joka on rikastunut 1718214-kertaisesti ei ole kuitenkaan 1718214 kertaa onnellisempi tms. , se sijaan niiden miljoonan muun elämässä on aika paljon asioita mennyt pieleen tämän omaisuutensa menttämisen takia.
Siinä vaiheessa kun omaisuutta on jo tarpeeksi että on saavuttanut haluamansa elintason (voi tehdä töitä mistä pitää eikä raataa niska limassa jotta saa enemmän rahaa, voi asua mukavassa asunnossa, voi ajaa mukavalla autolla, käydä usein lomamatkalla, ostella uutta ATKta aina kun haluaa jne) niin sen lisäomaisuuden vaikutus siihen elintasoon on hyvin pieni. Tällöin oleellisempaa kuin optimoida omaisuuden odotusarvoa on optimoida pienemmäksi sitä riskiä, että sen nykyisen elintason menettää.