- Liittynyt
- 25.08.2020
- Viestejä
- 571
Komea salkku. Paljonko on verovelkaa kertynyt suunnilleen?Kokonaissalkun oma pääoma rikkoi eilen 1.2 miljoonan rajan.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Komea salkku. Paljonko on verovelkaa kertynyt suunnilleen?Kokonaissalkun oma pääoma rikkoi eilen 1.2 miljoonan rajan.
Mitä meinasit tehdä kun huomaat istuvasti valtavasti plussalla olevien PE 50 lappujen kanssa? Myyt ja jäät odottelemaan ostopaikkoja vai holdaat vaan paremman ostettavan puutteessa?Vielä mielenkiintoisempaa on se miten tuuheita arvostuskertoimia nähdään varsinkin defensiivisissä/käteisvirtaa luovissa osakkeissa nyt kun vaihtoehtoiset sijoituskohteet, varsinkin korot, on painettu negatiivisiksi / negatiivisille tuotto-odotuksille.
Äh joo eli nää S&P500:t sun muuthan on tosiaan Saksan pörssistä... vaikka sisältö miten viittais rapakon taakse... totta. Kiitos myös @Zigh vastauksesta.Niin, että niitä jenkki-ETF:iä ei voi muutenkaan ostaa kiitos EU:n.
Tai no, kai se on mahdollista että siellä joitain on mihin löytyy tarvittavat selitteet Suomen kielillä. Niistä en osaa sanoa koskeeko tarjous.
Mitä meinasit tehdä kun huomaat istuvasti valtavasti plussalla olevien PE 50 lappujen kanssa? Myyt ja jäät odottelemaan ostopaikkoja vai holdaat vaan paremman ostettavan puutteessa?
Komea salkku. Paljonko on verovelkaa kertynyt suunnilleen?
Onko muut missään vaiheessa pysähtyneet ajattelemaan, että mihin tarkoitukseen tässä säästetään? Minäkin säästän ihan tarkoituksenomaisesti, melkein ihan harrastuksena. Samalla tinkaan erilaisista ostoksista, kun saan melkein enemmän mielihyvää laittamalla sen rahan säästöön, kuin mikä menisi vaikka uuteen televisioon.
Mutta mihin minä tarkalleen säästän? Pahan päivän varalle? Aikaiselle eläkkeelle? Varsinaiselle eläkkeelle? Vähän jopa kuumottaa, että raaskiiko noita säästöjä ikinä oikeasti myydä, vai haaliiko vaan euroja loppu elämänsä eikä koskaan osaa niitä lopulta käyttää.
Kaveri on toista maata - säästöjä on sen verran että selviää aina seuraavaan palkkapäivään, ostelee uudet pelit ja vehkeet ja ottaa osamaksujakin. Sivusta seurattuna välillä ihan kadehtii, kun toinen tanssii veitsenterällä rahan riittämisen kanssa, mutta samalla sitä huoletta tuhlaten. On uudet telkkarit, pleikat ja älykellot. Autoakin vaihtelee väliajoin. Eikä sillä missään vaiheessa ole talous keikahtanut, vaan osaa tuon tanssinsa varsin hyvin.
Tässä täytyy kuitenkin muistaa, että meitä on monia(valtaosa) jotka saa yleensä edes sen paritonnia kuussa käteen, ja siitä lähdetään maksamaan sitä elämistä, tuoretta asunto- ja autolainaa jne.Mä ainakin laitan ylimääräiset säästöön. Puskuri käteistä, ja loput sinne missä eniten tuottaa.
Yritän nauttia tulojeni varoissa elämästä, eli syön hyvin, ostan perheelle mitä tarvitsevat nuukailematta, ajan uudella autolla jne. Velaksi en osta mitään muuta kuin ehkä kämpän, puskuri on puolen vuoden liksa.
Mulla on kavereita jotka pihistelee täysillä, toisia jotka törsäilee. Mun mielestä mä olen siltä väliltä, mutta kun saan pari tonnia kuussa säästöön tulevaisuutta varten niin en nyt heti tajua miksi pitäisi enempää kärvistellä.
En mäkään aina paljoa ole tienannut. Jonkun aikaa sitten vielä tein toista työtä viikonloput (hyvä tapa saada rahaa jäämään sivuun on tehdä niin paljon töitä ettei ehdi sitä käyttää).Tässä täytyy kuitenkin muistaa, että meitä on monia(valtaosa) jotka saa yleensä edes sen paritonnia kuussa käteen, ja siitä lähdetään maksamaan sitä elämistä, tuoretta asunto- ja autolainaa jne.
Tästä syystä minun kärvistely lienee vähän erilaista kuin sinulla Eikä sillä, olen tyytyväinen tilanteeseeni ja ylpeä teidän puolesta, kenellä tuohta jää myös käytettäväksi tai oikeasti sijoitettavaksi! Käytän silti itsekin mitä pystyn ja joka kuukausi yritän jonkin roposen saada silti sivuunkin. Tärkeintä minulle kuitenkin on, että velkaa ei tule lisää. Silloin koen olevani henkisesti jo voitolla
Itsellä on ikää alle 30, ja saman verran on prosenteissa luotto siihen että tulen ikinä saamaan mitään eläkettä.Onko muut missään vaiheessa pysähtyneet ajattelemaan, että mihin tarkoitukseen tässä säästetään?
Vähän synkältähän nuo työeläkkeet tosiaan näyttää. Suomen systeemissä ne kun maksetaan lähinnä sen hetkisten työntekijöiden eläkemaksuista ja jokainen ikäluokka näyttää olevan ns. suuri ikäluokka ts. ikäluokat pienenevät koko ajan. Tämän lisäksi ulkomailta otetaan lisätyövoiman sijaan lähinnä lisää elätettäviä nykymenolla, kun pitäisi olla toisinpäin. Varmaan sieltä jotain eläkettä kuitenkin tulee olettaen, että täällä vielä joku töitä tekee sitten joskus tulevaisuudessakin, mutta eläkkeen koko onkin sitten iso kysymysmerkki.Itsellä on ikää alle 30, ja saman verran on prosenteissa luotto siihen että tulen ikinä saamaan mitään eläkettä.
Siihen sitä säästetään. Toki hätätapauksessa sieltä voi sitten nipistää johonkin muuhunkin, mutta ainakin nykyisillä korkotasoilla kannattaa käyttää lainat hyödyksi eikä tuhlata säästöjä.
Lyhyesti sanottuna säästän, jotta saan vapauden. Kärjistetysti olen sitä mieltä, että jos elää vain palkkatulojen varassa ja lainojen lyhennykset painaa päälle, niin on "moderni orja". Toki tuokin on ok, jos vaan tykkää työstään.Onko muut missään vaiheessa pysähtyneet ajattelemaan, että mihin tarkoitukseen tässä säästetään?
No joo, onhan varsinainen firetys aika marginaalinen ilmiö. Mutta selvä muutos tässä on tapahtunut siinä, että nykyään nuori keskiluokka säästää ja sijoittaa mieluummin kuin hankkii kesämökin, veneen tai pramean auton.Väittäisin, että firettäminen on aika marginaali ilmiö mikä on saanut vaan palstatilaa. Onhan se melkein yhtä seksikkään kuuloista kuin lottovoittaja.
Moni voi teoriatasolla aloittaa, mutta niistäkin varmaan tippuu 90% heti kohta pian vuoden sisällä pois. Tuo 10% hyvä jos puolet niistäkään oikeasti hommassa onnistuu ja sitten, että nekin jotka tuossa pääsevät maaliin niin en usko, että vapaaherraksi niistä heittäydy juuri monikaan. Ovat silti jollain tasolla veronmaksajina mukana matkassa vaikkeivät tekisi enää kasista neljään hommia.
Eläkeongelma on kyllä ihan tosi ilman sitäkin.
Joo, onhan tuo firettäminen käytännössä hankalaa, jos ei ole sitten joko sinkku isotuloinen tai sitten perhe, jossa molemmilla aikuisilla isot tulot tai ainakin toisella todella isot tulot.Väittäisin, että firettäminen on aika marginaali ilmiö mikä on saanut vaan palstatilaa. Onhan se melkein yhtä seksikkään kuuloista kuin lottovoittaja.
Moni voi teoriatasolla aloittaa, mutta niistäkin varmaan tippuu 90% heti kohta pian vuoden sisällä pois. Tuo 10% hyvä jos puolet niistäkään oikeasti hommassa onnistuu ja sitten, että nekin jotka tuossa pääsevät maaliin niin en usko, että vapaaherraksi niistä heittäydy juuri monikaan. Ovat silti jollain tasolla veronmaksajina mukana matkassa vaikkeivät tekisi enää kasista neljään hommia.
Eläkeongelma on kyllä ihan tosi ilman sitäkin.
Eihän ne eläkemaksut kerry huonostikaan. Itselläni ikää reilut 40 vuotta ja kertynyt eläke noin 600 euroa kuussa maksettuani minimieläkemaksuja yrittäjänä. Takuueläkekin taitaa olla reilut 800 euroa. Silti näen järkevämmäksi sijoittaa rahat itse kuin eläkeyhtiön kautta.Ei varmaan pitäisi edes mainita, mutta mitenkähän olisi eläkemaksujen maksaminen myös pääomatuloista jos osa porukasta tienaa elantonsa lähinnä sitä kautta Tosin siitä pitäisi sitten varmaan myös kertyä jotain "sijoittajan eläkettä"
Edit: Itsellä menee noin 50 % nettopalkasta säästöön osakerahastoihin. Joskus 15-20 vuotta sitten minua olisi pidetty outona.
Ihan muuten tiedoksi, että tuota yrittäjien maksamaa minimieläkettä luultavasti muutetaan tulevaisuudessa ja sitä tullaan seuraamaan, jotta jokainen yrittäjä maksaa järkevän määrän sitä eläkettä eikä pelkästään minimiä.Eihän ne eläkemaksut kerry huonostikaan. Itselläni ikää reilut 40 vuotta ja kertynyt eläke noin 600 euroa kuussa maksettuani minimieläkemaksuja yrittäjänä. Takuueläkekin taitaa olla reilut 800 euroa. Silti näen järkevämmäksi sijoittaa rahat itse kuin eläkeyhtiön kautta.
Kyllähän se riippuu myös ihan helvetisti tuloista. Moni ei pysty vaikka haluaisi laittaa edes 10% tuloistaan sijoituksiin.No joo, onhan varsinainen firetys aika marginaalinen ilmiö. Mutta selvä muutos tässä on tapahtunut siinä, että nykyään nuori keskiluokka säästää ja sijoittaa mieluummin kuin hankkii kesämökin, veneen tai pramean auton.
Edit: Itsellä menee noin 50 % nettopalkasta säästöön osakerahastoihin. Joskus 15-20 vuotta sitten minua olisi pidetty outona.
Tämä minuakin kiinnostaisi. Onko ajatuksia mitä osakkeita jenkkimarkkinoilta kannattaisi nyt ostellaNäin kävi, cheers!
Onko ostohousujahuomiselleperjantaille (Kiitos tuoppi´!) Nordnetin jenkkitarjoukselle? Itse meinasin vain "lisäillä" aiempia omistuksia, en aloittaa uusia. Pfizerilta näköjään irronnut lopulta omistajille Viatris-lappuja, ehkä sitäkin siis, ainakin osinkotuottoa tälle povataan – ei niinkään kasvua.
Kyllähän se riippuu myös ihan helvetisti tuloista. Moni ei pysty vaikka haluaisi laittaa edes 10% tuloistaan sijoituksiin.
Jep. Ja onko lapsia vai ei.Voisin sanoa myös, että onko sinkku vai parisuhteessa vaikka vuokra-asunnoissa.
Kallista on asua yksin.
Tuo on kyllä mielenkiintoinen tilanne, että jos oikeasti merkittävä määrä työikäisistä onnistuu firettämään itsensä reilustikin aiemmin eläkkeelle yhdistettynä huoltosuhteen kasvuun, niin ns. jo kertyneitä työeläkkeitä ei yhtäkkiä pystyttäisikään maksamaan, koska jo eläkkeellä olevat eivät ole ikinä niitä sinne säästäneet ja maksajia ei olisikaan enää työelämässä tarpeeksi. Puskureitahan nyt on koitettu kerätä näitä pieneneviä ikäluokkia varten, mutta sekin on jo vaatinut suhteettoman isot korotukset nykyisten palkansaajien eläkemaksuihin, kun nykyiset eläkeläiset maksoivat suhteessa ihan liian vähän. Niissä ei hirveästi ole varaa korottaa. Asuntovarallisuus tuo oman rikkansa soppaan, kun monella säästöt ovat lähinnä seinissä.
Lopputuloksessa pienimmistä eläkkeistä on hankala leikata, koska perusturva pitää maksaa, joten käytännössä tuo tarkoittaisi rankalla kädellä eläkkeiden yläpäästä leikkaamista. Tuonpa takia itseäkin mietityttää, koska sitä oikeasti voisi eläkkeelle jäädä aiemmin, vaikka jotain säästöjä saisikin kasaan. Tietty jos säästöt pystyy korvaamaan eläkkeen kokonaan, niin tilanne on toinen. Firettäjienkin laskut voi mennä yhtäkkiä uusiksi, jos ovat laskeneet perusturvaa suuremman työeläkkeen varaan.
Mä vähän veikkaan, että jossain vaiheessa tulee sellainen romahdus, joka pelottelee ison osan sijoittajista pois markkinoilta. Nyt on ollut niin pitkää nousukautta ja nousu on ollut erityiseen vahvaa niin, pörssistä on tullut monille sellainen mielikuva että tulee pelkästään voittoa ja ilmaista rahaa. Koronaromahduskin tarkoitti useimmille vaan lopulta tuottojen kasvua. Riskien otto on kasvanut, niin yritysten puolella kuin sijoittajien puolella. Jossain vaiheessa kuitenkin tulee sellainen romahdus, josta ei ihan heti toivutakkaan, sellainen jossa testataan myös vähän kokeneempien ja perillä olevimpien sijoittajien uskoa. Siinä vaiheessa markkinoilta poistuu paljon jengiä, osa pakotettuna kun riskit realisoituu ja osa pelkän pelon takia. Sitten osakesijoittamisen mielikuva muuttuu vuosiksi ja vuosikymmeniksi taas.No joo, onhan varsinainen firetys aika marginaalinen ilmiö. Mutta selvä muutos tässä on tapahtunut siinä, että nykyään nuori keskiluokka säästää ja sijoittaa mieluummin kuin hankkii kesämökin, veneen tai pramean auton.
Edit: Itsellä menee noin 50 % nettopalkasta säästöön osakerahastoihin. Joskus 15-20 vuotta sitten minua olisi pidetty outona.
Kyllähän se riippuu myös ihan helvetisti tuloista. Moni ei pysty vaikka haluaisi laittaa edes 10% tuloistaan sijoituksiin.
Voisin sanoa myös, että onko sinkku vai parisuhteessa vaikka vuokra-asunnoissa.
Kallista on asua yksin.
Tuloista riippuu, mutta puhuinkin keskiluokasta. Yksinasuminen on kallista. Lapsetkin ovat, mutta pienenä eivät ole kovin suuri lisämeno.Jep. Ja onko lapsia vai ei.
Mutta eikö alkuvuoden romahduskin ole jo historiaa ja sieltäkin noustiin ennätysnopeestiMä vähän veikkaan, että jossain vaiheessa tulee sellainen romahdus, joka pelottelee ison osan sijoittajista pois markkinoilta. Nyt on ollut niin pitkää nousukautta ja nousu on ollut erityiseen vahvaa niin, pörssistä on tullut monille sellainen mielikuva että tulee pelkästään voittoa ja ilmaista rahaa. Koronaromahduskin tarkoitti useimmille vaan lopulta tuottojen kasvua. Riskien otto on kasvanut, niin yritysten puolella kuin sijoittajien puolella. Jossain vaiheessa kuitenkin tulee sellainen romahdus, josta ei ihan heti toivutakkaan, sellainen jossa testataan myös vähän kokeneempien ja perillä olevimpien sijoittajien uskoa. Siinä vaiheessa markkinoilta poistuu paljon jengiä, osa pakotettuna kun riskit realisoituu ja osa pelkän pelon takia. Sitten osakesijoittamisen mielikuva muuttuu vuosiksi ja vuosikymmeniksi taas.
Ihan samanlaista yltiöoptimismia on ollut ennen aiempiakin romahduksia. Historia toistaa itseään, mutta koskaan kukaan ei halua sitä uskoa vaan luullaan että nyt asiat on jotenkin eri tavalla ja nousu jatkuu ikuisesti.
Koronadippihän oli tietääkseni historiallisen jyrkkä. Toisaalta lasku ei jatkunut kovin syvälle ja sieltä noustiin nopeasti, joten voidaan ehkä sanoa etteivät nuoret sijoittajat ole vielä kokeneet aitoa romahdusta. Mielipidekysymys.Mutta eikö alkuvuoden romahduskin ole jo historiaa ja sieltäkin noustiin ennätysnopeesti
Tai sitten talous on vaan oppinut että ei ole varaa romahduksiin. Raha kaikkea ylläpitää ja sillä asiat myös ratkeaa. Niinkuin nyt alkuvuonnakin. Ja todennäköisesti myös tulevaisuudessa.Koronadippihän oli tietääkseni historiallisen jyrkkä. Toisaalta lasku ei jatkunut kovin syvälle ja sieltä noustiin nopeasti, joten voidaan ehkä sanoa etteivät nuoret sijoittajat ole vielä kokeneet aitoa romahdusta. Mielipidekysymys.
Niin, jos historiaa katsotaan niin jokaisen romahduksen jälkeen on noustu. En näe mitään syytä miksei nousua uusiin huippuihin tapahtuisi myös seuraavan romahduksen jälkeen. Nykyisen kaltaisella elvytyksellä raha pakkautuu arvopapereihin vaikka arvostuskertoimet huitelisi pilvissä.Ihan samanlaista yltiöoptimismia on ollut ennen aiempiakin romahduksia. Historia toistaa itseään, mutta koskaan kukaan ei halua sitä uskoa vaan luullaan että nyt asiat on jotenkin eri tavalla ja nousu jatkuu ikuisesti.
Mutta eikö alkuvuoden romahduskin ole jo historiaa ja sieltäkin noustiin ennätysnopeesti
Toipuminen oli niin nopeaa, että kovin pysyvää vaikutusta ei tullut. Toki varmaan tuossakin jäi muutama sijoittaja junasta pois. Useimmille tuo kuitenkin meinasi vain lisätuottoja. Sijoittajat kyllä keskimäärin tietävät, että dipit ovat ostopaikkoja, joten yksittäinen romahdus ei tuhoa uskoa ihan helposti.Niin, jos historiaa katsotaan niin jokaisen romahduksen jälkeen on noustu. En näe mitään syytä miksei nousua tapahtuisi myös seuraavan romahduksen jälkeen.
Tää on just sitä uskoa, että nyt tällä kertaa asiat on toisin ja on keksitty miten saadaan kasvu jatkumaan loputtomasti. Todellisuudessa asia ei ihan niin ruusuisesti ole. Ehkä jopa toisinpäin, että nämä elvytykset vaan tekevät siitä tulevasta romahduksesta sitten suuremman.Tai sitten talous on vaan oppinut että ei ole varaa romahduksiin. Raha kaikkea ylläpitää ja sillä asiat myös ratkeaa. Niinkuin nyt alkuvuonnakin. Ja todennäköisesti myös tulevaisuudessa.
Mä vähän veikkaan, että jossain vaiheessa tulee sellainen romahdus, joka pelottelee ison osan sijoittajista pois markkinoilta. Nyt on ollut niin pitkää nousukautta ja nousu on ollut erityiseen vahvaa niin, pörssistä on tullut monille sellainen mielikuva että tulee pelkästään voittoa ja ilmaista rahaa. Koronaromahduskin tarkoitti useimmille vaan lopulta tuottojen kasvua. Riskien otto on kasvanut, niin yritysten puolella kuin sijoittajien puolella. Jossain vaiheessa kuitenkin tulee sellainen romahdus, josta ei ihan heti toivutakkaan, sellainen jossa testataan myös vähän kokeneempien ja perillä olevimpien sijoittajien uskoa. Siinä vaiheessa markkinoilta poistuu paljon jengiä, osa pakotettuna kun riskit realisoituu ja osa pelkän pelon takia. Sitten osakesijoittamisen mielikuva muuttuu vuosiksi ja vuosikymmeniksi taas.
Ihan samanlaista yltiöoptimismia on ollut ennen aiempiakin romahduksia. Historia toistaa itseään, mutta koskaan kukaan ei halua sitä uskoa vaan luullaan että nyt asiat on jotenkin eri tavalla ja nousu jatkuu ikuisesti.
Koronadippihän oli tietääkseni historiallisen jyrkkä. Toisaalta lasku ei jatkunut kovin syvälle ja sieltä noustiin nopeasti, joten voidaan ehkä sanoa etteivät nuoret sijoittajat ole vielä kokeneet aitoa romahdusta. Mielipidekysymys.
Tai sitten talous on vaan oppinut että ei ole varaa romahduksiin. Raha kaikkea ylläpitää ja sillä asiat myös ratkeaa. Niinkuin nyt alkuvuonnakin. Ja todennäköisesti myös tulevaisuudessa.
No joo, onhan varsinainen firetys aika marginaalinen ilmiö. Mutta selvä muutos tässä on tapahtunut siinä, että nykyään nuori keskiluokka säästää ja sijoittaa mieluummin kuin hankkii kesämökin, veneen tai pramean auton.
Edit: Itsellä menee noin 50 % nettopalkasta säästöön osakerahastoihin. Joskus 15-20 vuotta sitten minua olisi pidetty outona.
Juuri tätä mä tarkoitan. Ollaan siinä tilanteessa että kaikki on niin isoa että niitä EI VOI päästää kaatumaan ja tosiaan yrityksien kannattaa kaataa kaikki rahat samantien osakkaille koska kyllä aina jelpitään jos meinaa nurin mennä. Antaa muiden pelastaa.Ennemmin toi on pelkoa siitä miten vapaat markkinat käytännössä reagoivat riskien realisoitumiseen.
Ei nyt olla maagisesti opittu välttämään romahduksia, vaan ollaan valmiita sosialisoimaan riskit ja tunkemaan keskuspankkien rahaa tukemaan yrityksiä.
Tämän myötä yritykset eivät enään pidä itse puskureita, ja ovat pitkälti hankkiutuneet eroon kiinteästä omaisuudestaan. Miksi varautua ongelmiin kun keskuspankit kuitenkin pelastavat.
Syy keskuspankkien sähellykseen on pelko siitä että koko finanssi-ala on niin sotkussa että seuraava lama on niin iso että se uhkaa yhteiskuntajärjestystä. Kukaan ei oikein uskalla selvittää mitä tapahtuu kun iso pankki kaatuu, ja pankit nauttivat tuon luomista mahdollisuuksista.
Ennen se vaan oli yleensä niin että se oma asunto on se tulevaisuuden vara ja sitten voi vanhana asua itse maksetussa talossa suhteellisen edullisesti ilman yhteiskunan tukia. Nykyään taas toi oman kämpän hommaaminen vanhuuden varalta on vaan kokoajan vaikeampaa ja vanhuksillakaan ei ole enää varaa asua kun ei ole sitä omaa torppaa.Totta. Ja tämä on pelkästään positiivinen ilmiö, että kollektiivin sijaan ihmiset alkavat ottamaan omaa vastuuta tulevaisuudestaan.
Väittäisin, että firettäminen on aika marginaali ilmiö mikä on saanut vaan palstatilaa. Onhan se melkein yhtä seksikkään kuuloista kuin lottovoittaja.
Moni voi teoriatasolla aloittaa, mutta niistäkin varmaan tippuu 90% heti kohta pian vuoden sisällä pois. Tuo 10% hyvä jos puolet niistäkään oikeasti hommassa onnistuu ja sitten, että nekin jotka tuossa pääsevät maaliin niin en usko, että vapaaherraksi niistä heittäydy juuri monikaan. Ovat silti jollain tasolla veronmaksajina mukana matkassa vaikkeivät tekisi enää kasista neljään hommia.
Eläkeongelma on kyllä ihan tosi ilman sitäkin.
Ei kiinteä omaisuus katoa sillä mihinkään, että se siirretään kiinteistösijoitusyhtiölle joka vuokraa sen toimitilan takaisin. Ihan samalla tavalla se on edelleen kiinteää omaisuutta jonkun balance-sheetillä.Ennemmin toi on pelkoa siitä miten vapaat markkinat käytännössä reagoivat riskien realisoitumiseen.
Ei nyt olla maagisesti opittu välttämään romahduksia, vaan ollaan valmiita sosialisoimaan riskit ja tunkemaan keskuspankkien rahaa tukemaan yrityksiä.
Tämän myötä yritykset eivät enään pidä itse puskureita, ja ovat pitkälti hankkiutuneet eroon kiinteästä omaisuudestaan. Miksi varautua ongelmiin kun keskuspankit kuitenkin pelastavat.
Syy keskuspankkien sähellykseen on pelko siitä että koko finanssi-ala on niin sotkussa että seuraava lama on niin iso että se uhkaa yhteiskuntajärjestystä. Kukaan ei oikein uskalla selvittää mitä tapahtuu kun iso pankki kaatuu, ja pankit nauttivat tuon luomista mahdollisuuksista.
Kuulostaa köyhien kateellisten vinkumiselta. Esimerkiksi Talouselämä listasi vasta 117 yrityskauppamiljonääriä viime vuodelta:Asia erikseen sitten median lemmikit, jotka aivan älyttömän mäihän kautta ovat miljoonansa tienanneet parissa vuodessa tai joiden kohdalla unohdetaan mainita, että "FIRE" on heidän kohdallaan helvetinmoisissa sijoituslainoissa tarpomista. Ensiksi mainitut voi laskea kahden käden sormin.
Kuulostaa köyhien kateellisten vinkumiselta. Esimerkiksi Talouselämä listasi vasta 117 yrityskauppamiljonääriä viime vuodelta:
Listahan on oikeasti paljon pidempi, kaikkien tulot eivät julkisissa listoissa näy ja esimerkiksi liiketoimintakaupoissa rahat näkyvät yrityksen taseessa henkilöverotuksen sijaan. Väitätkö että nuo kaikki ovat rikastuneet "aivan älyttömän mäihän kautta"? Miksi sinä et ole rikastunut? Oletko tyhmä, saamaton vai sinulta vain puuttuu "aivan älytön mäihä"?Talouselämä selvitti 117 yrityskauppamiljonääriä, lue tästä koko lista
Ötökkäpeli, kaurajuomaa, pizzaa ja terapiaa. Talouselämän selvitys näyttää, että yrityskauppamiljonääriksi voi tulla useilla tavoilla.www.talouselama.fi
Sijoituslainassakaan ei tarvitse tarpoa, oikein käytettynä sillä saa lisätuottoa hyvin pienellä riskillä.
Suurin osa yrityksistä ja liikeideoista epäonnistuu vähintään siinä määrin, ettei lopputuloksella ole juuri mitään muuta arvoa kuin sen firman perustajan (ja muiden palkollisten) työpanoksen arvo. Mikä ei tietty välttämättä ole huonosti, mutta äärimmäisen pieni osa tuotekehityksestä johtaa mihinkään sellaisiin tuotteisiin, että sillä olisi oikeasti myyntiarvoa missään määrin merkittävästi.Kuulostaa köyhien kateellisten vinkumiselta. Esimerkiksi Talouselämä listasi vasta 117 yrityskauppamiljonääriä viime vuodelta:
Listahan on oikeasti paljon pidempi, kaikkien tulot eivät julkisissa listoissa näy ja esimerkiksi liiketoimintakaupoissa rahat näkyvät yrityksen taseessa henkilöverotuksen sijaan. Väitätkö että nuo kaikki ovat rikastuneet "aivan älyttömän mäihän kautta"? Miksi sinä et ole rikastunut? Oletko tyhmä, saamaton vai sinulta vain puuttuu "aivan älytön mäihä"?Talouselämä selvitti 117 yrityskauppamiljonääriä, lue tästä koko lista
Ötökkäpeli, kaurajuomaa, pizzaa ja terapiaa. Talouselämän selvitys näyttää, että yrityskauppamiljonääriksi voi tulla useilla tavoilla.www.talouselama.fi
Sijoituslainassakaan ei tarvitse tarpoa, oikein käytettynä sillä saa lisätuottoa hyvin pienellä riskillä.
Firetys on vähän kuin yrittäminen: pitää olla kunnianhimoa, että on edes mahdollisuus onnistua isosti. Itseäni en tosin laske firettäjäksi vaikka suurehkolla säästöprosentilla toistaiseksi mennäänkin.Komppaan tätä vahvasti kokemukseen perustuen. Voin sanoa, että ei ole mitään syytä pelkoon siitä, että mikään merkittävä osa tämän asian harrastajista veisi homman loppuun asti. Moni aloittaa, ja lähes kaikkien kohdalla se muuttuu innon laannuttua vähän normaalia kovemmaksi pitkäaikaissäästämiseksi.
Näin FIREtyksen aloittaneena jo kauan ennen kuin siitä oli Suomessa mitään kuultukaan on tullut oikein hyvin selväksi, että voi se kyllä monella olla hetken tavoitteena, mutta häviävän pieni osa tuollaista oikeasti saavuttaa.
Itselläkin tilanne on vähän niin ja näin, vaikka kuluni ovat minimaaliset ja tulot suomalaisittain katsoen saatanan isot (ainakin muutaman vuoden).
Tälläkin reseptillä hommaan uppoaa vuosia vuosien perään (13 vuotta takana) ja se vaatii oikeasti suuret tulot sekä tiukan kulukontrollin. Sellaisia fakiireja ei kovin montaa ole, joka homman todellisuuden tajuttuaan sen loppuun asti vie, koska se vaatii myös aivan tietynlaisen, vähän sisäänpäin kääntyneen, yhteen asiaan pitkiä aikoja keskittymään pystyvän ja viivästettyyn nautintoon kykenevän luonteen.
Keskituloisen "nuorison" keskuudessa leviävä FIREtys on lähinnä omaan mahdottomuuteensa kuoleva ja tekohengitetyn talouskuplan muoti-ilmiö, joka ei voi jatkua kovin pitkään. Kepein mielin hommaan lähtevillä unelma kosahtaa siihen, kun seuraava talouskupru iskee.
Keskipalkkaisella muutenkin tähän projektiin uppoaa suurillakin säästöprosenteilla vähintään 20 vuotta, jos asiaa yhtään realistisesti katsoo.
Itse olin myös alussa aivan liian optimistinen sen suhteen, mikä summa tuohon riittää. Realistinen summa todelliseen "eläköitymiseen" nimittäin lähtee 500 000 eurosta ylöspäin.
Asia erikseen sitten median lemmikit, jotka aivan älyttömän mäihän kautta ovat miljoonansa tienanneet parissa vuodessa tai joiden kohdalla unohdetaan mainita, että "FIRE" on heidän kohdallaan helvetinmoisissa sijoituslainoissa tarpomista. Ensiksi mainitut voi laskea kahden käden sormin.
saa lisätuottoa hyvin pienellä riskillä.