Säästäminen ja sijoittaminen (osakkeet, rahastot, ETF:t...)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Purple
  • Aloitettu Aloitettu
Kurssit heiluu, se on ihan odotettavaa varsinkin tälläisina aikoina. Ja onhan tätä dippiä odoteltukin jo useampi kuukausi mutta ei kukaan pysty ajoittamaan näitä. Mieluummin olen ollut viimeiset ~6kk markkinalla kuin ulkona siitä. Lähinnä kysymys taitaa olla että kuinka syvästä dipistä puhutaan.

Se on sitten toinen juttu kannattaisiko osakkeista vetäytyä kokonaan jonkinlaiseksi määräajaksi, mutta jotain käyttöä sille rahalle pitäisi keksiä. Metsä, kulta? Asuntoihin (eli omaan asuntolainaan tai vuokra-asuntoon) tuntuu turhalta laittaa pääomaa kun lainaraha on lähes ilmaista.
 
Turha panikoida, ainakaan vielä. Johan tässä oli kuukauden verran nousua, joten ei ihme että välillä otetaan vähän korjausta alas.

Martin Paasi muuten selventi kommenttajaan indeksirahastoista viimeisimmässä Rahapodissa. Lyheysti syy tohon kommenttiin oli se, että Martin uskoo että seuraavat 10 (tai 20 vuotta) taloudella tulee olemaan vaikeaa. Joten indeksirahastojen tuotto tulee jäämään huonoksi eli kannattaa sijoittaa megatrendi-rahastoihin/ETF:iin paremman tuoton toivossa.



Jos video ei ala suoraan oikeasta kohdasta niin 46:00 kohdalla alkaa.

Henkilökohtaisesti en välttämättä ole eri mieltä tuosta etteikö seuraavat 10 vuotta voisi olla vaikeat. Mutta ei siitäkään oikein voi vetää suoraan johtopäätöstä etteikö indeksit jatkaisi nousua ja vaikka indeksien tuotto olisikin heikkoa niin ne on kuitenkin se turvallisin kohde.
 
No pitkään omistaneena pääsee käyttämään hankintameno-olettamaa ja tämä voi olla huomattavakin etu.

No siis. Jos maksat verot nyt niin se raha on mennyttä sinne veroihin. Jos maksat verot 50 vuotta myöhemmin, niin se summa joka menee veroihin on koko tämän 50 vuotta tuottamassa korkoa korolle.
Tälle ideallehan esimerkiksi osakesäästöili perustuu.

Ok, kuulostaa järkevältä.
 
Ompas viime aikoihin nähden harvinaista herkkua, että oma salkku plussalla ja pieksää Nasdaqqia urakalla. Sellainen huomio tässä vaiheessa, että nyt parina päivänä Jenkki-indeksit rommanneet rajusti, mutta se pudotus on kohdistunut juurikin niihin korkealle arvostettuihin teknoihin. Muut osakkeet, päävaluutat ja kulta aika vakaalla tasolla ja jopa osin nousseet.

Tarttuuko sitten muihinkin, vai onko kyse isomman pensselin reallokaatiosta pois kuplateknoista?

Kontraavasti kaipaisin kuitenkin noita teknoja taas salkkuun. Jos Microsoftin ja Alphabetin seur 12kk PE kertoimet tippuu 30:n niin vedän taas liipasimesta. Microsoftilla tuo tulisi vastaan 194$ ja Alphabetillä 1330$ - saas nährä.
 
Viimeksi muokattu:
Tuliko hyödynnettyä tuota rommausta? Onnistuin suht munkilla ajoittamaan shortti position ihanteellisesti "all time high", keskiviikkona 5 minuuttia ennen markkinoiden sulkeutumista. Tuli vaan sellainen "spider sense" fiilinki, että korkkas liikaa ylös. Hyvä pulkkamäki tästä tuli. Shorttasin siis SPY ETF:ää Put optioilla. Tuossa kyttäsin aika tiivisti eilisen ja tämän päivää ja päätin sulkea vähän aikaa sitten tasolla 338 kun price action saneli, että mahdollinen isompi retrace.
 

Liitteet

  • spy.png
    spy.png
    19,4 KB · Luettu: 324
Eipä ole "jenkkisalkkuun" tämä korjaus vaikuttanut täälläkään paljoa kun olen pysynyt poissa hype osakkeista. Ostin kuitenkin lisää Ciscoa 40,985$ kun tuntui menevän vähän muiden imussa. Nyt taas all-in.. :smoke:
 
Ite myin EA:t 140$:n pari päivää sitten ja tänään ostin takas 128$. Sitten SPG:t sai mennä 70$:n tänään pikavoiton jälkeen. Sammakkoennusteena en usko, että tästä tulee mikään iso pudotus, vaikkakin pidän todennäköisyyttä sellaiselle 6kk sisällä huomattavan suurena.
 
Sijoittamista mietitty jonkun aikaa, mutta jostain syystä kasaan mieluummin 800€/kk säästötilille. Helppoa, kun asun vanhempien kanssa.
Menee puurot ja vellit välittömästi sekaisin kun alkaa lukemaan mihin rahastoon laittaa rahansa näin esimerkkinä.
Ovatko kulut sittenkin suuremmat kuin saama tuotto? Taitaa todellisuudessa 2% tuotto rahastoista olla sitä todellisuutta.

Kuinka pääsitte alkuun?
 
En ole sijoittanut kuin käytännössä yli kahden vuoden ajan. Sitä ennen laitoin muutamissa erissä isompia summia. Nyt menee muutama satanen kuukaudessa. Prosentuaaliset vuosittaiset arvon nousut ovat olleet jollain 10% tasolla. Suurin osa rahoista on pienikuluisissa indeksirahastoissa. Kyllä siellä joku helmikin seassa, sillä kohtuu korkea kuluinen jp morganin teknorahasto tuplannut arvonsa parissa vuodessa.
 
Kuinka pääsitte alkuun?
Itse aloitin nordnetin suomi indeksillä. Siihen laitoin vuoden verran ennen kuin aloin miettiä, että voisihan sitä hajauttaa paremminkin. Siitä sitten laajensin muiden pohjoismaiden supereihin ja jossain vaiheessa sitten kuukausisäästöllä maailma ja kehittyvät etf:ään.

Pääasia on, että aloitat. Mitä aiemmin, sen parempi. Laitat sen rahan töihin, koska korkoa korolle on sen parempi ilmiö mitä pidempi säästöaika.
 
Moi,

Nordnet Smart rahastojen arvot jäivät montun pohjalle, eivätkä toipuneet, vaikka markkinat nousivat jo aikaa sitten uusiin huippulukemiin. Voidaan varmaan todeta, että ko. rahastot toimivat umpisurkeasti pörssimarkkinoiden heiluessa voimakkaasti.
Mitä uskotte Smarteille tapahtuvan tulevaisuudessa? Yhdistelläänkö varat toiseen rahastoon tai likvidoidaan siinä vaiheessa, kun asiakkaat tajuavat, ettei rahasto tuota mitään ja vetävät varansa pois?
Rahastoja sulautetaan toisiinsa tai lakkautetaan joka vuosi. Usein perusteena lakkauttamiselle tai sulauttamiselle on vähäinen kiinnostus tai riittämätön lisäarvo sijoittajille. Pääomien tai osuudenomistajien pieni määrä kielii siitä, että rahaston loppu häämöttää. Vasta aloittaneen rahaston kohdalla pieni varallisuus on toki normaalia.
Sulautuneita rahastoja löytyy lähimenneisyydessä esimerkiksi OP:n, FIMin ja Evlin valikoimista. OP sulautti reunamarkkinarahastonsa OP-Kehittyvät Osakemarkkinat -rahastoon. FIM puolestaan sulautti Venäjä-rahastonsa kehittyvien markkinoiden rahastoon.
Rahasto loppu.
Rahaston lakkauttaminen tapahtuu rahastoyhtiön ilmoituksella Finanssivalvonnalle (Fiva). Sulautuminen edellyttää lupaa. Fiva myöntää luvan, jos osuudenomistajille on annettu riittävät tiedot ja toimitettu viranomaiselle lain edellyttämä aineisto. Keskeisin syy sulautumisille ovat yritysjärjestelyt. Toinen yhtiö voi myydä rahaston toiselle yhtiölle. Toisaalta rahaston pääomien aleneminen eli heikko myyntimenestys voi johtaa rahaston sulauttamiseen toiseen rahastoon.
Lakkauttamiseen yleisin syy on pääomien aleneminen, eli rahaston koko on pieni.
Sijoitusrahastolain mukaan sijoitusrahastolla tulee olla pääomaa vähintään kaksi miljoonaa euroa ja vähintään 30 osuudenomistajaa.
Rahastoyhtiön on pakko lakkauttaa rahasto, jos pääoma laskee alle kahteen miljoonaan euroon tai osuudenomistajien lukumäärä laskee alle 30:n, eikä se ole korjaantunut 90 päivän kuluessa.
Lähde: Finanssivalvonta.fi

Vertailin Smarttien tuottoa kahdella vastaavalla rahastolla, eli Seligson Pharoksella ja Nordea Säästö 50:llä. Smartin olisi pitänyt jo tässä ajassa nousta pohjilta, mutta algoritmi ei toimi, kuten mainoksissa luvattiin.

1599292084548.png


https://www.morningstar.fi/fi/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000010FBV
 
Turha panikoida, ainakaan vielä. Johan tässä oli kuukauden verran nousua, joten ei ihme että välillä otetaan vähän korjausta alas.

Martin Paasi muuten selventi kommenttajaan indeksirahastoista viimeisimmässä Rahapodissa. Lyheysti syy tohon kommenttiin oli se, että Martin uskoo että seuraavat 10 (tai 20 vuotta) taloudella tulee olemaan vaikeaa. Joten indeksirahastojen tuotto tulee jäämään huonoksi eli kannattaa sijoittaa megatrendi-rahastoihin/ETF:iin paremman tuoton toivossa.



Jos video ei ala suoraan oikeasta kohdasta niin 46:00 kohdalla alkaa.

Henkilökohtaisesti en välttämättä ole eri mieltä tuosta etteikö seuraavat 10 vuotta voisi olla vaikeat. Mutta ei siitäkään oikein voi vetää suoraan johtopäätöstä etteikö indeksit jatkaisi nousua ja vaikka indeksien tuotto olisikin heikkoa niin ne on kuitenkin se turvallisin kohde.

Yllättävä muutos Martinin suosituksissa. Syyt sijoittaa indeksirahastoihin eivät ole muuttuneet, niistä saa aina markkinoiden keskituoton miinus kulut. Martin epäsuorasti toteaa uskovan, että megatrendit on hinnoiteltu alakanttiin suhteessa koko markkinaan.
 
Onkohan Nordnetissäkin nyt talletus pois pelistä näiden isojen pankkien huoltojen takia?
Itse en ainakaan pysty tekemään siirtoa.
 
Itse ajattelin jättää kaikki talousuutiset ja kurssien seuraamiset pois nyt syksyllä kun voi tulla pahakim romahdus. Kk säästö rullaa omalla painollaan vaan. Katsellaan sitten 30v päästä kannattiko.

Tosin sen verran pitää olla hereillä että jos oikeen tosissaan rommaa niin sitten pitää ostaa enemmän.
 
Nyt tuntuu taas toimivan siirto Nordnetissä. Ainakin itsellä onnistui OP:n kautta.
 
  • Tykkää
Reactions: eba
Näkeekö jostain tän hetkisen Nordnetin smart 15:n sisällön?

Lyhyt vastaus: Ei.

Pitkä vastaus:

Rahasto raportoi salkun sisällön puolivuosittain. Ns. perinteisillä rahastoilla ei ole velvollisuutta raportoida salkun sisältöä päivittäin. UCITS-mallisilla ETF:illä on velvollisuus raportoida salkun sisältö päivittäin.

Seuraavasta linkistä löytyvät rahaston vuosi- ja puolivuosiraportit: https://jpmorganmansart.com/mansart/shareclass/3057/index.html

Vuosiraportista ilmenee, että rahasto omistaa valtioiden velkaa ja swap-sopimuksia. Eli se ei omista/sisällä valtioiden velan lisäksi muuta kuin lupauksen, että J.P. Morgan Securities plc. maksaa sille tai veloittaa siltä rahaa tiettyjen sääntöjen mukaisesti. Kyseiset säännöt löytyvät seuraavasta linkistä: J.P. Morgan Investable Indices

J.P. Morgan ilmaisee asian seuraavasti: The Sub-Fund does not directly invest in the assets underlying the various investment strategies, but receives a return linked to the performance of such assets.
 
Viimeksi muokattu:
Sijoittamista mietitty jonkun aikaa, mutta jostain syystä kasaan mieluummin 800€/kk säästötilille. Helppoa, kun asun vanhempien kanssa.
Menee puurot ja vellit välittömästi sekaisin kun alkaa lukemaan mihin rahastoon laittaa rahansa näin esimerkkinä.
Ovatko kulut sittenkin suuremmat kuin saama tuotto? Taitaa todellisuudessa 2% tuotto rahastoista olla sitä todellisuutta.

Kuinka pääsitte alkuun?

Avasin arvo-osuustilin Nordnetissä ja aina kun sain säästettyä 5000-8000 euroa, ostin niillä osakkeita hyvin hajauttaen.
 
Sijoittamista mietitty jonkun aikaa, mutta jostain syystä kasaan mieluummin 800€/kk säästötilille. Helppoa, kun asun vanhempien kanssa.
Menee puurot ja vellit välittömästi sekaisin kun alkaa lukemaan mihin rahastoon laittaa rahansa näin esimerkkinä.
Ovatko kulut sittenkin suuremmat kuin saama tuotto? Taitaa todellisuudessa 2% tuotto rahastoista olla sitä todellisuutta.

Kuinka pääsitte alkuun?
Aloitin opiskeluaikoina mistään tietämättömänä 2010-2011 taitteessa ostamalla kohtuu lyhyessä ajassa jonkin verran suomalaisia osakkeita. Mahtuipa mukaan Talvivaaraakin. Siitä sitten Euroalueen velkakriisin siivittämänä salkku dippasi kymmeniä prosentteja vain kuukausia sijoittamisen aloituksen jälkeen, mikä luonnollisesti hieman lannisti tunnelmaa. En kuitenkaan muistaakseni realisoinut mitään, mikä oli jälkikäteen katsottuna fiksu teko. Puolisentoista vuotta myöhemmin jatkoin Seligsonin rahastoilla, napsimalla aika lotolla mitä sattuu. Nykyisin sijoitan säännöllisesti Nordnetin ETF:iin ja ostan joskus suoria osakkeita Nordean tai Nordnetin kautta (tapauksesta riippuen kummassa edullisemmat kaupankäyntikulut)

Aloitusvinkkejä on yhtä monta kuin niiden antajaa. Pääasia mielestäni on, että aloittaa ajoissa/nuorena ja kerryttää ymmärrystä ajan kanssa. Aika on kuitenkin paras ystävä sijoitushommissa, koska korkoa korolle ilmiö pääsee kunnolla vauhtiin vasta vuosikymmenten sjoituksissa.
 
Sijoittamista mietitty jonkun aikaa, mutta jostain syystä kasaan mieluummin 800€/kk säästötilille. Helppoa, kun asun vanhempien kanssa.
Menee puurot ja vellit välittömästi sekaisin kun alkaa lukemaan mihin rahastoon laittaa rahansa näin esimerkkinä.
Ovatko kulut sittenkin suuremmat kuin saama tuotto? Taitaa todellisuudessa 2% tuotto rahastoista olla sitä todellisuutta.

Kuinka pääsitte alkuun?

Ei kannata liikaa miettiä aloitusta ja stressata valitseeko oikein, kannattaa vaan aloittaa, se on suurin oppi omalta taipaleelta. Kun sijoitushorisontti on pitkässä juoksussa, ei lyhyen aikavälin kurssimuutokset juuri heiluta omaa arkea.
Mainitsemasi 2% tuotto on kuitenkin enemmän kuin inflaation jyrsimä pankkitilillä makuutus. Muistaa vaan että sijoittaa ne rahat mitä ei ole kiire käyttää, puskuria pitää olla pankkitilillä.

Jos kulut vaivaa, niin monelta palvelun tarjoajalta löytyy vaihtoehtoja tietyissä tuotteissa ettei ole merkintä- tai myyntikuluja. Tällaiseen voit sijoittaa pienemmälläkin summalla alkuun, ettei kerralla tarvitse aloittaa isolla potilla jos kokee sen riskiksi.
 
  • Tykkää
Reactions: drc
Ja kun vaan aloittaa niin samalla karttuu tietämystä. Tai ainakin itse olen aloittamisen jälkeen ihan huomaamatta oppinut vaikka mitä, kun kuitenkin mielenkiintoa asiaan erilailla kun on rahaa kiinni.
Aiemmin ei ollut mitään käsitystä osakkeista enkä varmaan ollut edes kuullut sanaa etf jne.
 
Ompas nyt jännää, kun futuureja katsoo. Nasdaq laskee edelleen ja öljy -5%. Teimpäs kahjolle kuulostavan suojausliikkeen ja ostin IDTL:ää, eli pitkiä jenkkibondeja salkkuun. Jos tulee paniikki, niin dollari noussee ja korot laskenee.
 
Ompas nyt jännää, kun futuureja katsoo. Nasdaq laskee edelleen ja öljy -5%. Teimpäs kahjolle kuulostavan suojausliikkeen ja ostin IDTL:ää, eli pitkiä jenkkibondeja salkkuun. Jos tulee paniikki, niin dollari noussee ja korot laskenee.

Dollarin arvo on mielenkiintoinen kysymys. Pikemminkin tuntuu, että usa:n uusi poliittinen linja pyrkii heikentämään dollarin arvoa ja siten vahvistamaan amerikkalaista vientiteollisuutta. Uusin vinkki tähän suuntaan on fed:in ehdottelema inflaatio/koronnostopolitiikka.
 
Käyttäjän @tuoppi´ ylempänä linkkaamat rahapodi-jaksot oli kyl positiivinen kokemus ainakin itselleni; asiaa puhuvat mut sopivasti huumorilla höystettynä. Kaipolaakin analysoivat mielenkiintoisilla pointeilla. Mut asiaan; onko kukaan sotkeutunut noihin megatrendi-ETF:iin? Itsellä meni nyt syyskuun erässä paria salkkuun.
 
Kappas vaan, jotain selkärankaa vielä jenkkien pörssi-ihmisillä, kun eivät ottaneetkaan Teslaa SP500 indeksiin ja mahdollistaneet kuplahintaiten lappujen syöttöä kaikille maailman SP500-indeksisijoittajille.
 
Kappas vaan, jotain selkärankaa vielä jenkkien pörssi-ihmisillä, kun eivät ottaneetkaan Teslaa SP500 indeksiin ja mahdollistaneet kuplahintaiten lappujen syöttöä kaikille maailman SP500-indeksisijoittajille.

Kävi mielessä hieman ilkeä toive että Tesla olisi sinne otettu :D En IT kuplan aikaan hirveästi pörssistä tajunnut mitään. Muistan vain että silloin taidettiin kohkata lähipiirissä puhelinosakkeista yms...

Nyt olisi ollut tilaisuus nähdä oikein kunnon ralli. Nyt hieman tylsästi korjaa alaspäin...mutta ehkä tästä päästään vielä uuteen kiimaan :smoke:
 
Nyt saattaa olla hyvät saumat tankata NVIDIA:aa. :think:

Ethereumin kannattavuus romahti jo, saattaa kiinalaisilla tulla kiire palauttaa kaikki kortit.
 
Itse ajattelin jättää kaikki talousuutiset ja kurssien seuraamiset pois nyt syksyllä kun voi tulla pahakim romahdus. Kk säästö rullaa omalla painollaan vaan. Katsellaan sitten 30v päästä kannattiko.

Tosin sen verran pitää olla hereillä että jos oikeen tosissaan rommaa niin sitten pitää ostaa enemmän.

Sellainen vinkki, että päätä ennakkoon mikä se "kun tosissaan rommaa" -taso on. Kun tuollainen meininki on markkinoilla, niin aika monella ei ole kanttia lähteä markkinoille, vaan pidetään käteisistä kiinni.
 
Jokohan Pauli Äyräs on myynyt Teslaomistuksensa? Alamäki on kohtuu jyrkkä nyt.
 
No olihan hällä mahdollisuus ostaa 200 dollarin kohdalla joten on vielä 100 dollaria hyvää.
Oli mahdollisuus tehdä tuosta ihan voittoakin, mutta jos ei laittanut lihoiksi niin kohta voi olla tiukalla saada omat. Pelkästään eilen hävisi 88 dollaria arvosta.
 
Oliko se nyt niin, että jos on Nordnetissä Superluotto niin samalla tilillä ei voi olla ETF-kuukausisäästöä? Jostain muistan näin lukeneeni, mutta nyt en löydä infoa mistään.
 
Oliko se nyt niin, että jos on Nordnetissä Superluotto niin samalla tilillä ei voi olla ETF-kuukausisäästöä? Jostain muistan näin lukeneeni, mutta nyt en löydä infoa mistään.
ETF:n ei voi kuukausisäästää luotolla. Eli kyllä sen pitäisi toimia jos pätäkkää on.
 
Kyllä ETF:iin voi kk-säästää luotolla, mutta pitää tosiaan luoda uusi "ETF"-salkku ja siirtää sinne rahaa salkusta, jossa luotto on käytössä.
 
Asuuko se äyräs amerikassa? Amerikkalainen verotus alle vuoden salkussa olleille osakkeille menee tuloveron mukaan. Jos se asui ja realisoi voitot amerikassa niin sillä katos voitoista puolet ellei enemmänkin irs:n tilille. Toki silti hyvä tili, mutta verottaja voittaa melkein aina.
 
Näyttää tulleen ETF-kuukausisäästöön mm. VanEck Vector Video Gaming and eSports UCITS ETF, jossa 0,55% kulut. Löytyykö tavan rahastojen puolelta jotain saman suuntaista eSportsiin / gamingiin ylipäänsä priorisoivaa rahastoa? Itselläni ollut jonkun aikaa säästössä TIN Ny Teknik, perinteisesti isot kulut joo mutta ainakin alan firmoja löytyy isoimpien(kin) sijoitusten joukosta.
 
Näyttää tulleen ETF-kuukausisäästöön mm. VanEck Vector Video Gaming and eSports UCITS ETF, jossa 0,55% kulut. Löytyykö tavan rahastojen puolelta jotain saman suuntaista eSportsiin / gamingiin ylipäänsä priorisoivaa rahastoa? Itselläni ollut jonkun aikaa säästössä TIN Ny Teknik, perinteisesti isot kulut joo mutta ainakin alan firmoja löytyy isoimpien(kin) sijoitusten joukosta.

Eiköhän tuo tule meikäläisellä kuukausisäästö kohteeksi. Reilu vuositakaperin kun mietti mihin alkaisi senttejään tunkemaan niin eSports kävi mielessä, että tonne pitäis saada, mutta en löytänyt oikein mitään helppoa ratkaisua tuohon. Joten tämä tulee kuin tilauksesta. En näe mitään syytä miksi viimeisen 30v kehitys pelaamisen suhteen muuttuisi seuraavalla 30v jaksolla, muuten kuin jatkaa kasvuaan.
 
Eiköhän tuo tule meikäläisellä kuukausisäästö kohteeksi. Reilu vuositakaperin kun mietti mihin alkaisi senttejään tunkemaan niin eSports kävi mielessä, että tonne pitäis saada, mutta en löytänyt oikein mitään helppoa ratkaisua tuohon. Joten tämä tulee kuin tilauksesta. En näe mitään syytä miksi viimeisen 30v kehitys pelaamisen suhteen muuttuisi seuraavalla 30v jaksolla, muuten kuin jatkaa kasvuaan.
Minulle tulee kaksi (tai kolme) riskiä mieleen.
1) Pelien siirtyminen pilveen/streamaukseen. Kova on ainakin yritys tällä hetkellä saada pelaaminen toimimaan samalla mallilla kuin Netflix/Spotify eli pelaajat maksavat kuukaudessa tietyn summan ja saavat sillä pelata niin paljon kuin haluavat. Hinta pitää tietysti asettua alemmaksi kuin pelit omaksi ostettaessa ennenkuin tuo yleistyy. Tulot voivat alentua ja sitten vielä se palveluntarjoaja vie ison osa niistä eikä pelintekijäfirmat.
2) Mikromaksut ja uhkapelimekaniikat voidaan kieltää tai tehdä niistä kannattamattomia. Tällä hetkellähän juuri iso osa pelifirmojen tuloista tulee tuota kautta. Jos lainsäädöllä tilanteeseen tulee muutos niin siinä voi iso rahavirta jäädä saamatta.

Kolmas riski on sitten kaikkiin aloihin pätevä, että kuinka saturoitunut pelimarkkina on ja mitkä on firmojen operatiiviset marginaalit. Onko markkinoita kasvaa? Miten tyytyväisiä pelaajat ovat peleihinsä/Ostavatko pelaajat näitä uusimpia pelejä? Esim. retropelaushan on kasvussa, mutta retropelit ei enää tuota firmoille. Esports-puolella kysymys on sitten, että kuinka hyvin suosio voidaan muuntaa rahaksi?
 
  • Tykkää
Reactions: eba
Näyttää tulleen ETF-kuukausisäästöön mm. VanEck Vector Video Gaming and eSports UCITS ETF, jossa 0,55% kulut. Löytyykö tavan rahastojen puolelta jotain saman suuntaista eSportsiin / gamingiin ylipäänsä priorisoivaa rahastoa? Itselläni ollut jonkun aikaa säästössä TIN Ny Teknik, perinteisesti isot kulut joo mutta ainakin alan firmoja löytyy isoimpien(kin) sijoitusten joukosta.
Tässä kymmenen suurinta sijoitusta ko. ETF:ssä - ihan mielenkiintoinen kattaus ja varmasti mukana kaikenlaisessa pelaamisessa. Omasta mielestä suurin riski on melko astronomiset arvostustasot. Nvidian EV / Sales (Yritysarvo / liikevaihto) = 24. AMD:n 12,5. Tencentin 11,5. Kovaa kasvua saakin tulla, koska arvo-osakkeille nuo olisi tavanomaisia PE kertoimia. Nvidian PE 93, eli 93:ssa vuodessa maksaisi itsensä nykytuloksella :)
NaamSectorLand% van het vermogen
clear.gif
NVIDIA Corp
311
Verenigde Staten8,51
clear.gif
Advanced Micro Devices Inc
311
Verenigde Staten8,02
clear.gif
Tencent Holdings Ltd
308
China7,63
clear.gif
Nintendo Co Ltd
308
Japan6,92
clear.gif
Sea Ltd ADR
308
Singapore5,64
clear.gif
Activision Blizzard Inc
308
Verenigde Staten5,18
clear.gif
Bilibili Inc ADR
308
China4,71
clear.gif
Electronic Arts Inc
308
Verenigde Staten4,58
clear.gif
NetEase Inc ADR
308
China4,51
clear.gif
CD Projekt SA
308
Polen4,3
Edit: Älkää kysykö miksi tuli Hollanniksi.
 
Hyviä pointteja, mutta eikös tuo etf nyt pidä sisällään aika hyvin myös juuri näitä streamausta ja pilvipalveluita/pelinkehittämistä tarjoavia yrityksiä myös? NVIDIA ja AMD nyt suht isoilla sivuilla ja vaikka ovatkin yliarvostettuja/astronomisia kursseiltaan, niin ei taida paljoa kilpailijoita näkyä horisontissa? En näe syytä miksi kumpikaan, saatika molemmat romahtaisivat yllättäen.
 
Minulle tulee kaksi (tai kolme) riskiä mieleen.
1) Pelien siirtyminen pilveen/streamaukseen. Kova on ainakin yritys tällä hetkellä saada pelaaminen toimimaan samalla mallilla kuin Netflix/Spotify eli pelaajat maksavat kuukaudessa tietyn summan ja saavat sillä pelata niin paljon kuin haluavat. Hinta pitää tietysti asettua alemmaksi kuin pelit omaksi ostettaessa ennenkuin tuo yleistyy. Tulot voivat alentua ja sitten vielä se palveluntarjoaja vie ison osa niistä eikä pelintekijäfirmat.
2) Mikromaksut ja uhkapelimekaniikat voidaan kieltää tai tehdä niistä kannattamattomia. Tällä hetkellähän juuri iso osa pelifirmojen tuloista tulee tuota kautta. Jos lainsäädöllä tilanteeseen tulee muutos niin siinä voi iso rahavirta jäädä saamatta.

Kolmas riski on sitten kaikkiin aloihin pätevä, että kuinka saturoitunut pelimarkkina on ja mitkä on firmojen operatiiviset marginaalit. Onko markkinoita kasvaa? Miten tyytyväisiä pelaajat ovat peleihinsä/Ostavatko pelaajat näitä uusimpia pelejä? Esim. retropelaushan on kasvussa, mutta retropelit ei enää tuota firmoille. Esports-puolella kysymys on sitten, että kuinka hyvin suosio voidaan muuntaa rahaksi?

En näe mitään syytä miksi tuo etf tai siinä olevat yhtiöt taipuisi pilveen/striimaukseen? EA, Ubisoft löytyy Valve ei ole pörssissä jos menee tai tulee joku pelien uusi Netflix niin eiköhän ne löydä tiensä tollaseen etf:ään.

Kait kenttä ja mekaniikka voi muuttua ja pyöriä ympyrää miten päin vaan, mutta pelaaminen ja siihen liittyvä toimintaa en kyllä näe mitenkään vähenemään päin vaan päinvastoin. Normaalin urheilun ympärillä pyörii huomattavasti isommat rahat kuin eSportsin ja jos nyt mennään aikakoneella eteenpäin niin kummasta löytyy enemmän kasvupotentiaalia ja lypsettävää rahaa?

Koko pointtihan etf:ssä on ettei itse tarvitse ottaa melkein otsikko tasoa enempää kantaa oli se sitten joku SP500 tai eSports. Eihän nämä edelleenkään ole lukittuja näihin nyt valittuihin yhtiöihin ikuisesti? Indexi jota tuo etf seuraa tavaa seuraavaa:
"The MVIS Global Video Gaming & eSports Index is a global index that tracks the performance of the global video gaming and eSports segment. The index includes companies with at least 50% (25% for current components) of their revenues from video gaming and/or eSports. These companies may include those that develop video games and related software/hardware, streaming services and are involved in eSports events. The MVIS Global Video Gaming & eSports Index (MVESPO) covers at least 90% of the investable universe. Most demanding size and liquidity screenings are applied to potential index components to ensure investability. It has been licensed to underlie financial products with currently USD 1099.45 million in assets under management. "

Firmat mitä tuossa nyt on edustettuna:

vaneckgamingetf.JPG
 
En näe mitään syytä miksi tuo etf tai siinä olevat yhtiöt taipuisi pilveen/striimaukseen? EA, Ubisoft löytyy Valve ei ole pörssissä jos menee tai tulee joku pelien uusi Netflix niin eiköhän ne löydä tiensä tollaseen etf:ään.

Kait kenttä ja mekaniikka voi muuttua ja pyöriä ympyrää miten päin vaan, mutta pelaaminen ja siihen liittyvä toimintaa en kyllä näe mitenkään vähenemään päin vaan päinvastoin. Normaalin urheilun ympärillä pyörii huomattavasti isommat rahat kuin eSportsin ja jos nyt mennään aikakoneella eteenpäin niin kummasta löytyy enemmän kasvupotentiaalia ja lypsettävää rahaa?

Koko pointtihan etf:ssä on ettei itse tarvitse ottaa melkein otsikko tasoa enempää kantaa oli se sitten joku SP500 tai eSports. Eihän nämä edelleenkään ole lukittuja näihin nyt valittuihin yhtiöihin ikuisesti? Indexi jota tuo etf seuraa tavaa seuraavaa:
"The MVIS Global Video Gaming & eSports Index is a global index that tracks the performance of the global video gaming and eSports segment. The index includes companies with at least 50% (25% for current components) of their revenues from video gaming and/or eSports. These companies may include those that develop video games and related software/hardware, streaming services and are involved in eSports events. The MVIS Global Video Gaming & eSports Index (MVESPO) covers at least 90% of the investable universe. Most demanding size and liquidity screenings are applied to potential index components to ensure investability. It has been licensed to underlie financial products with currently USD 1099.45 million in assets under management. "
Juu, toki jos tuollainen palvelu tulisi olemassa olevalta tai uudelta firmalta, niin se osuisi tuon ETF:n profiiliin. Mutta siinäkin kannattaa muistaa kolme asiaa:
1) Tuo ETF seuraa (tai yrittää seurata) koko pelialaa. Jos siellä on yksi tähti ja muut kärsii niin se, ei välttämättä ole indeksille ja ETF:lle hyvä asia.
2) ETF:ien reagoiminen yrityksiin ei ole kovin nopeaa. Voi hyvinkin käydä niin, että se uusi firma nousee ensin rakettimaisesti ja sitten se vasta otetaan ETF:ään mukaan. Sitten pahin skenaario on, että tämän jälkeen tuon firman kupla puhkeaa niin se sitten mukana vetämässä ETF:ää alas.
3) Ne alan menestyvät yhtiöt eivät välttämättä ole pörssiyhtiöitä

Nämä ongelmat toki koskee kaikkia muitakin teema-ETF:iä.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: hmb
Eikös nuo luettelemasi asiat ole juurikin niitä etf:n hyviä sekä huonoja puolia, syitä miksi niihin sijoitetaan?

Jos haluaa poimia sen yhden tähden tulevaisuuteen, ja vieläpä pörssin ulkopuolelta niin tuskin kuuluu etf:n asiakaskuntaan :)
 
Eikös nuo luettelemasi asiat ole juurikin niitä etf:n hyviä sekä huonoja puolia, syitä miksi niihin sijoitetaan?

Jos haluaa poimia sen yhden tähden tulevaisuuteen, ja vieläpä pörssin ulkopuolelta niin tuskin kuuluu etf:n asiakaskuntaan :)
Lähinnä perusteluja miksi mm. nuo aiemmin mainitut kaksi riskiä voi realisoitua vaikka ETF:stä onkin kyse.
 
Dollarin arvo on mielenkiintoinen kysymys. Pikemminkin tuntuu, että usa:n uusi poliittinen linja pyrkii heikentämään dollarin arvoa ja siten vahvistamaan amerikkalaista vientiteollisuutta. Uusin vinkki tähän suuntaan on fed:in ehdottelema inflaatio/koronnostopolitiikka.
Tuossa tosin hyvä muistaa, että ei ne sanat vaan teot. Ymmärtääkseni tuossa edellisessä FED:in päivityksessä vain todettiin, että tullaan hyväksymään väliaikaisesti korkeampaakin inflaatiota ilman, että korkoja nostetaan, mutta lyhytaikaisesti ei esitetty mitään suurempia inflatorisia toimenpiteitä. Siihen taas, että inflaatio lähtisi laukkaamaan on vielä monta mutkaa matkassa kaiken epävarmuuden keskellä. Yleensä, kun globaali epävarmuus on kasvanut, niin pääomaa on virrannut siihen vähiten epävarmaan valuuttaan, eli dollariin.

Jenkkibondien lisäksi olen alkanut pohtia Italian ja Romanian pitkiä bondeja, joille saa tällä hetkellä vielä 2-3%:n tuoton maturiteettiin. Sikäli EU:n yhteisvastuu tästä eteenpäin pelaa, niin tuossa olisi selvä arbitraasi Italian ja Saksan valtiolainojen koron välillä. Jos luottamus EU:n yhteneväisyyteen markkinalla jossain vaiheessa syntyisi ja eurobondit otettaisiin laajemmin käyttöön olisi noissa iso lyhyen aikavälin nousupotentiaali. Tuota Romaniaa en tunne kyllä juuri lainkaan, mutta täytyy tutkia. Valtion velka siellä 35% BKT:stä, ja tosi hankalaa nähdä, että he olisivat Eurosta lähdössä?

Itseäni ei siis kiinnosta nämä bondit pitkässä juoksussa, vaan puhdasta spekulointia sille, että korot painuisi viimeisimmissäkin maissa nollille seuraavan vuoden aikana.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 365
Viestejä
4 493 078
Jäsenet
74 195
Uusin jäsen
J2323

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom