Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 15:05 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>
Kiinnostaisi erityisesti aloittelijalle kuinka isoja summia tuloista alussa tuli laitettua. Mielenkiinnosta myös se, jos ei ennenaikainen eläke kiinnosta, niin mihin nämä säästöt/tuotot tullaan käyttämään? Mainitsit että oma asunto on maksettu pois jne.Helkkarin hyvä kirjoitus
Miltähän esim L muotoinen taantuma käytännössä näyttää? Tuleeko ensin jäätävä droppi ja sitten nolla kasvulla? Vai alkuun ei kasvua ja sitten alkaa?
Elämme kyllä erikoisia aikoja. Salkku on ollut pelottavassa kasvussa ja väkisinkin tulee sellainen olo että pitäisikö kohta alkaa myymään Mihin niitä rahoja vaan laittaa jos myy kun käteinen ei oikein tuota mitään? Maksaa asuntolainan pois? Sehän vasta rahan heittämistä roskiin on näillä koroilla...
Se näytää v-kirjaimelta aina mutta sillä L-kirjaimella tarkoitetaan sitä että bruttokansantuote nousukulma/linja laskee en ymmärrä itsekään. V = hyvä ---- L = huono ---mutta viime aikoina---- L = LISÄÄ HELIKOPTERI RAHAAIn a report issued in response to a request from Senate Democratic Leader Chuck Schumer, the CBO said it expected real gross domestic product to be about 3% smaller over the 2020 to 2030 period than it had projected in January, before the pandemic hit the U.S. In inflation-adjusted dollar terms, that drop would be equivalent to $7.9 trillion.
Vai onko tuo 2021 9,3% työttömyys yhdysvalloissa paha. Onko se L , nike swoosh tai check mark recovery Interim Economic Projections for 2020 and 2021 | Congressional Budget OfficeWhile the researchers didn’t extend their findings to the stock market, the implications of an L-shaped recovery would be severe. Strategists at Société Générale find the market is pricing in something between a V- and
U-shaped recovery, and said an L-shaped recovery would take the S&P 500 down to 2,030.
Voisiko joku selittää mitä osakeannin yhteydessä kun nykyisille osakkeenomistajille myydään merkintäoikeuksien mukaisien osakkeiden lisäksi toissijaisia osakkeita? Eli mitäs ne toissijaiset osakkeet käytännössä tarkoittaa?
Toivottavasti mahdollisimman moni googlaa, löytää ja oikeasti lukee tätä säiettä. Täältä löytyy niin asiantuntevaa porukkaa ja yleisesti hyviä neuvoja ettei tätä ketjua lukemalla voi itselleen hallaa tehdä vaikka Conen tarina extra fiilistä toisikin. Esim jos tuon viimeisen 16 vuotta on edes suunnilleen käyttänyt hyödyntämällä tämän ketjun sijoitusoppeja niin et löydä yhtään noita täysin perseelleen menneitä ”wincapita” tarinoita.Toi conen juttu on just hieno!! Mut jotta ei kaikki newbiet kuvittele et se on het noin, ni vaikka kirveltäis ni niit negatiivisiikin onnistumisia ois hyvä laittaa joukkoon... ja se mitä tietotaitoa vaatii/ajoitusta ja tuuria.. ja oikeasti ymmärrystä... nyt joku googlaa ja löytää tän säikeen ja laittaa kaikki rahansa kii ja perselleen menee ni ei ol kiva
Etf:t taitaa mennä osittainkin, jos vaan yhden etfn hinta on alle 300e. Ei siis mene noinOsaisiko joku valaista että meneekö tämä järkevästi Nordnetin kanssa. Nyt kun ETF tuli 2,5€ ostokulu per kk niin muutin omat vaatimattomat sijoitukset seuraavasti:
Nordnet Indeksirahasto Suomi 100e -> 50e
Xtrackers Euro STOXX 50 UCITS ETF 1C 250e -> 600e
Ajatus siis että kun tuo muutos tuli niin tuo 600e osto menee joka toinen kk ja tuo 50e menee joka kk (sehän on kuluton). Pistän siis jatkossa 350e siirron menemään ja 50e menee joka kk rahastoihin, 600e menee joka toinen kk ETF? Hyöty tästä siis että säästän joka toinen kk 2,5€ eli voin ostaa ison tuopin vuosittain tämän kunniaksi.
EDIT: kyllä tuolla taitaa melkein kaksi tuoppia irrota eli jos tuo yhtään järkevä on niin muutan noin päin
Näin se menee. Jokainen tekee miten tekee. Saa olla toisaalta aika aivoton jos katsoo jonkun kaverin järkevää suoritusta, tekee sen pohjalta omat johtopäätökset ja tekee tyhmät ratkaisut?Toi conen juttu on just hieno!! Mut jotta ei kaikki newbiet kuvittele et se on het noin, ni vaikka kirveltäis ni niit negatiivisiikin onnistumisia ois hyvä laittaa joukkoon... ja se mitä tietotaitoa vaatii/ajoitusta ja tuuria.. ja oikeasti ymmärrystä... nyt joku googlaa ja löytää tän säikeen ja laittaa kaikki rahansa kii ja perselleen menee ni ei ol kiva
Jeh, Conen ja Honzon palkoilla mulla olis varmaan jo pari miljoonaa säästössä ilman sijoittamistakinAsiaan myös vaikuttaa aika paljon tulot, että kuinka paljon saa laitettua rahaa osakkeisiin. Cone on palkkansa tällä foorumilla julki kirjoittanut ja se hieman eroaa mediaapalkasta.
Itse aloitin vuonna 2005 suorilla osakekaupoilla. Silloin tuli päivittäin seurattua kursseja ja uutisia, lueskeltua eri foorumeita. Joskus 5v sitten muokkasin salkkua siten, että lunastin nousut ja vaihdoin sisällön pitkälti osinkopainotteiseksi enkä juuri enää seuraa kuin osariuutiset.Ajallinen hajautus niin ei kai mitään isompaa riskiä ole (tietysti aina on riski). Esim. itse kun ei kiinnosta sijoittaminen sinällään niin pistän parin paikkaan kk-sijoituksia ja katson 15-20v päästä paljonko on kertynyt. Jos sijoittaminen kiinnostaisi niin tekisin varmaan niin että pieni siivu säästettävästä, ylimääräisestä rahasta, kk-säästöillä jonnekin ja sit isolla siivulla tekisin sitä mielenkiintoista osakekauppaa. Jos siis kiinnostaisi
Minulla on itsellänikin Sampoa, mutta tiedän että otan sen kanssa myös kovat riskit. Jos konkurssiaalto ja negatiivinen sentimentti iskee, pankkiosakkeet sukeltavat.Sampo on nyt halpaa, ja S&P 500 myös.
Pahinta mitä voi tehdä, on olla tekemättä mitään. Se on vähän niin kuin neuvoisi lasta kävelemisen oppimisen kanssa. "Älä yritä, kaadut kuitenkin."Toi conen juttu on just hieno!! Mut jotta ei kaikki newbiet kuvittele et se on het noin, ni vaikka kirveltäis ni niit negatiivisiikin onnistumisia ois hyvä laittaa joukkoon... ja se mitä tietotaitoa vaatii/ajoitusta ja tuuria.. ja oikeasti ymmärrystä... nyt joku googlaa ja löytää tän säikeen ja laittaa kaikki rahansa kii ja perselleen menee ni ei ol kiva
Että saa lisää rahaa.Miltä varalta täällä sijoitetaan ylipäätään?
Tyhmähän pääomaa olisi makuuttaa, jos sen saa myös tuottamaan osinkojen muodossa. Kun talletuskorotkin on huonot.Miltä varalta täällä sijoitetaan ylipäätään?
Onko se "pahan päivän varalta", joku tietty päämäärä (esim. varhaiseläke) vai ihan vaan harrastuksena?
Itsellä ainakin ei ole vielä selkeätä suuntaa sen suhteen, en usko sihen että varhaiseläkkeellee pääsee tällä sijoitussuunnitelmalla. Tuntuu kuitenkin siltä että jos jossain vaiheessa nostaa mahdolliset voitot pois, menee kaikki työ "hukkaan" kun ei enää kerrytä samalla tavalla. Mutta sitten taas toinen puoli, mitä tekee rahalla mitä ei käytä ikinä?
Eli pahan päivän varalle jätetty raha. Onko itselläsi mitään henkilökohtaisia suunnitelmia käyttää sitä rahaa missään vaiheessa? Tarkoitan siis sitä että jäävätkö siihen asti kasvattamaan korkoa kunnes kupsahtaa? Jos nyt ei lasketa sitä että tänäänkin jo voi kuolla.Minulle omaisuus ja raha on vapautta. Mitä enemmän rahaa, sitä enemmän vapautta. Jos elää kädestä suuhun, olet kokoajan työnantajan tai "hyvinvointiyhteiskunnan" armoilla. Jännitä siinä YT-neuvotteluiden aikaan että joudutko myymään kenties talosi tai meneekö perheeltä heti toimeentulo alta. Tai jännää miten hallitus leikkaa tukia ja miten elät vähillä rahoilla.
Jos sulla on vaikkapa muutama satatonnia sijoitettuna, tiedät että pahimman tullen pärjäät kyllä ja pitkään. Voit vaikka muuttaa ulkomaille tai suunnitella muuten radikaalistikin elämääsi uudestaan, opiskella uuden ammatin tms. Jo pienemmilläkin summilla työttömyys ei niin pelota.. Skaalautuu jo pienistä säästöistä tosi suuriin asti.
Jaksoit oikein ajatuksellakin vastata kysymykseen.Että saa lisää rahaa.
Eli näiden perusteella ainakin iso osa pitää sitä pahan päivän varalle. Ja tietenkään ei voi tietää mitkä fiilikset ovat 15v päästä, mutta joillakin on selkeä tavoite että työelämästä pääsee pois tiettyyn ikään menneessä.Tyhmähän pääomaa olisi makuuttaa, jos sen saa myös tuottamaan osinkojen muodossa. Kun talletuskorotkin on huonot.
Eipä näin 4-kybäisenä ole vielä tullut yhtään mietittyä mitään varhaiseläkkeitä yms. Töissä on kiva käydä, mutta voihan se olla että 15v päästä ei enää ole?
Edit: Eikä monet varmaan ikinä ehdikään kaikkea kuluttaan. Jää sitten perintönä niin ehkä joku sukupolvi joskus ehtii, näinhän tämä pyörii.
No varmaan jokainen sijoittaa että saa lisää rahaa. Se mihin sen rahan sitten käyttää onkin jo eri asia.Eli pahan päivän varalle jätetty raha. Onko itselläsi mitään henkilökohtaisia suunnitelmia käyttää sitä rahaa missään vaiheessa? Tarkoitan siis sitä että jäävätkö siihen asti kasvattamaan korkoa kunnes kupsahtaa? Jos nyt ei lasketa sitä että tänäänkin jo voi kuolla.
Jaksoit oikein ajatuksellakin vastata kysymykseen.
Eli näiden perusteella ainakin iso osa pitää sitä pahan päivän varalle. Ja tietenkään ei voi tietää mitkä fiilikset ovat 15v päästä, mutta joillakin on selkeä tavoite että työelämästä pääsee pois tiettyyn ikään menneessä.
Tietty säästäväisyys tulee ainakin itselleni ihan luonnostaan. En tykkää elää kädestä suuhun, enkä saisi arkeen uppoamaan kuukaudessa tulevia tuloja muutenkaan kun en viitsi älyttömästi ostella turhia asioita. Näin tilille kertyy pikku hiljaa ylimääräistä.Miltä varalta täällä sijoitetaan ylipäätään?
Onko se "pahan päivän varalta", joku tietty päämäärä (esim. varhaiseläke) vai ihan vaan harrastuksena?
Itsellä ainakin ei ole vielä selkeätä suuntaa sen suhteen, en usko sihen että varhaiseläkkeellee pääsee tällä sijoitussuunnitelmalla. Tuntuu kuitenkin siltä että jos jossain vaiheessa nostaa mahdolliset voitot pois, menee kaikki työ "hukkaan" kun ei enää kerrytä samalla tavalla. Mutta sitten taas toinen puoli, mitä tekee rahalla mitä ei käytä ikinä?
Tässä siis ehkä se mitä itse hain takaa sillä alkuperäisellä kysymyksellä. Että on joku päämäärä sille miksi sijoittaa, eikä vaan että saa lisää rahaa.Itse en tiedä mihin säästän, mutta sen huomannut jos käyttötilillä alkaa olla liiaksi valuuttaa, tulee helposti tehtyä huonoja sijoituksia, esim. autonvaihtoa. Ehkäpä sijoitan osan varoista sitten eläkkeen kynnyksellä vähän kalliimpaan pirssiin Rahat kuitenkin tarkoitus käyttää ja lahjoitella jälkikasvulle omana elinaikana. Optimaalisesti ajatellen kassan pitäisi olla hitokseen miinuksella kun aika jättää. Velat kun ei periydy
Ei niitä sijoituksia ole edes pakko ottaa ulos niitä "käyttääkseen". Itse ainakin näen asian niin, että voin turvallisemmin ottaa lainaa kun sijoituksissa on sitten vastaava summa rahaa tai tehdä muita hankintoja. Ei osu sitten heti paska tuulettimeen, jos käykin jotain vaan sijoituksia voi hätätilassa ottaa ulos ja kuitata velkoja. Idea siis pitää rahat sijoituksissa mahdollisimman pitkään, koska tuottaminen loppuu siihen kun rahat ottaa ulos ja lisäksi menee vielä verotkin.
Eli pahan päivän varalle jätetty raha. Onko itselläsi mitään henkilökohtaisia suunnitelmia käyttää sitä rahaa missään vaiheessa? Tarkoitan siis sitä että jäävätkö siihen asti kasvattamaan korkoa kunnes kupsahtaa? Jos nyt ei lasketa sitä että tänäänkin jo voi kuolla.
...
Itse olen laskenut joku vuosi sitten, että tarvitsisi 4 miljoonaa, että voisi vapaaherraksi (ja rouvaksi) heittäytyä. Minulla toki ainakin toistaikseksi sen verran mukavat työt, ettei ole tarkoitus työelämästä pois heittäytyä. Maksavatkin vielä ihan mukavasti. Toki mieli ja työt voi muuttua ja eläkeikä karkaa sinne +70v.No siksi että voi alkaa vapaaherraksi tietty. Minun laskelmien mukaan se vaan vaatii 2,5 miljoonan euron sijoitukset, ja tähän on vielä matkaa.
Carl Icahn has sold his entire stake in Hertz Global Holdings the first business day after the embattled car-rental firm said late Friday that it would file for bankruptcy.
Entities controlled by Icahn sold 55.3 million Hertz shares (ticker: HTZ) on the open market Tuesday for $39.8 million, an average per-share price of 72 cents. Icahn disclosed the transaction in a form he filed with the Securities and Exchange Commission. He had been the company’s top shareholder, as the shares sold represented a 39% stake in the company.
Tää on itseasiassa erinomainen pointti. Oma liksa ei ole mitään huippua, netto päälle kolmen tonnin, mutta pienemmälläkin selviää ilman että pitää mistään alkaa nipistellä. Kun heittää fyrkkaa joka kuukausi jemmaan, tulee tietynlaista bufferia jo ihan siihen normielämään. Eli jos vaikka saa 3k€ liksaa ja sijoittaa niistä aina 1k€, voi kulutusta lisätä 1k€ verran ilman, että syö kassasta....menot on laskettu siten että menee melko paljon sijoituksiin...
Tässä täytyy olla joku järjetön varmuusmarginaali takana tai aivan ”poskettomat” menot.No siksi että voi alkaa vapaaherraksi tietty. Minun laskelmien mukaan se vaan vaatii 2,5 miljoonan euron sijoitukset, ja tähän on vielä matkaa.
Enhän toki tiedä oliko järkevää, mutta mun mielestä tänään oli hyvä päivä siivota salkusta rönsyjä pois. Jenkkilän työttömyys 13,3% ja osakemarkkinat melkein all-time-high - ei nyt ihan sovi yhtään, vaikka suunta ylös lieneekin.unemployment rate ticked down to 13.3% vs. 19% est. & 14.7% in prior month
Jos tästä tulee sittenkin V SP500 +2%
Itsellä juurikin samanlaiset näkemykset kuin sinullakin. Oma tavoitteeni ei suht nuorena ole missään nimessä eläkesäästäminen, tai FIRE, vaan nimenomaan sellainen taloudellinen riippumattomuus, että voi päättää mitä töitä tekee. Ideaali salkku omiin tarpeisiin 300k€, mistä 4% osinkotuotolla jäisi käteen tonni kuussa. Tuolla pysyy hengissä ja sitten töitä sen mukaan mitä tekee mieli ja mitä ylimääräisiä huvituksia kaipaa. Muutenkaan omat menot ei ole koskaan olleet pitkässä juoksussa yli 2k€ kuussa, vaikken ole erityisemmin säästellyt. Sitten, sikäli perhettä tulee, niin rahantarpeetkin tietysti kasvaa, mutta ei sekään valtavasti tilannetta muuta, jos ei halua välttämättä asumaan johonkin Helsingin miljoonan euron omakotitaloon 600 neliön tontilla.Sellainen syy ja tavoite sijoittamiselle ja säästämiselle mitä en muistanut ylempänä mainita on taloudellinen riippumattomuus töiden suhteen. Toistaiseksi olen saanut tehdä aina sellaisia töitä joista oikeasti tykkään. Kun on rahaa säästössä, niin vaikka nykyiset hommat loppuisi niin voisi tehdä jotain muuta kivaa, ilman että tarvitsee välttämättä miettiä että mistä työstä saa eniten palkkaa. Säästöt mahdollistavat myös esim uusien yrityksien kanssa kokeilemisen, ilman että tarvii huolia että miten pärjää hetken ilman kuukausipalkkaa.
Juuh no en ihan itseäni tolla tarkoittanutkaan.. aloitin 27.3 sijoittamisen.. eli teen kyllä jotain pieniä summia.. hiukan alta 4k€ nyt sennjälkeen sijoittanut ja tän päivän päätöksellä salkku näyttää olevan 31.23% plussallaPahinta mitä voi tehdä, on olla tekemättä mitään. Se on vähän niin kuin neuvoisi lasta kävelemisen oppimisen kanssa. "Älä yritä, kaadut kuitenkin."
Aloittaa sellaisilla rahamäärillä mitä kenenkin tulot ja menot sallivat. Turvallisinta lienee aloittaa harrastus- ja oppimismielessä. Jokainen jolla on lukutaitoa ja edes pientäkin kiinnostusta aiheesta, voi oppia pääsemään alkuun. Loput on sitten kiinni lähes kaikesta jatkuvasti muuttuvasta, omista tuloista, maailman menoon jne.
Raha tulee rahan luo.Melko hulvatonta menoa jenkkipörssissä. Lasku ei juuri aiheuttanut väristyksiä mutta tämä nousu pistää kyllä arveluttamaan. Mutta toisaalta mikä muukaan voi olla lopputulos tällä rahan printtaamisella. Mikähän sopiva suomennos olisi "asset inflation" termille? ..omaisuuserien inflaatio?
Ja kohta on varmaan jenkeilläkin negatiiviset korot, joten raha pakenee osakkeisiin mistä saa edes muutaman prosentin tuoton.
Hyvää pohdintaa
Yleisesti tunnutaan puhuttavan 4% säännöstä, eli joka vuosi voisi kuluttaa tuon verran sijoituksista. Oletan että lisääntyneen vapaa-ajan myötä myös menot helposti kasvavat. Esimerkiksi matkustelu ei ole aivan ilmaista. Itselleni varmasti riittäisi 6 000 euroa kuussa eli 72 000 euroa vuodessa nettona. Jos oletamme poliittisen riskin huomioiden 30% veroasteen niin bruttona pitäisi saada 102 000 euroa. Tuolla firettäjien 4% säännöllä tähän vaadittaisiin 2,5 miljoonaa varallisuutta. Toki jossain vaiheessa valtio alkaisi myös ehkä maksamaan eläkettä, takuueläke on reilut 800 euroa kuukaudessa joten sen voi olettaa saavansa.
Toisaalta on sanottava että nälkä kasvaa syödessä. Ansioiden kasvaessa paljon odotettua nopeammin myös tavoitteet siirtyvät jatkuvasti ylemmäs.
Mielestäni tämä johtaa sellaiseen semi-turhaan välitilaan. On hyvin hankala tehdä hyvällä liksalla epäsäännöllistä hommaa (toki onnistuu joltain todella hyvin asiansa osaavalta putkarilta/sähkäriltä/raksamieheltä, huonommin 3-vuoroa vaativassa tai while collar hommassa jossa edellytetään että olet tarvittaessa 9-15 tavoitettavissa). Tästä seuraa se että kun teet työtä se yleensä on jotain semi-bulkkia paskalla liksalla jota joutuu sitten tekemään reilusti enemmän. Tietysti jos tuota hommaa tekee lähtökohtaisesti vähän niin marginaalivero antaa paljon anteeksi vrt. säännöllisesti hyvää palkkaa tienaavaan nähden.Ideaali salkku omiin tarpeisiin 300k€, mistä 4% osinkotuotolla jäisi käteen tonni kuussa. Tuolla pysyy hengissä ja sitten töitä sen mukaan mitä tekee mieli ja mitä ylimääräisiä huvituksia kaipaa.
No siis periaatteessa juu, voihan tuo joissain tilanteissa toimia. Se vaan että jos ne hankinnat ei ole esim. asuntoja, niin lainakorot tuppaa olemaan kulutusluotoissa sen verran korkeita että todennäköisemmin on fiksumpaa vaan myydä niitä sijoituksia.
OP. Vakuutena kämppä. Vakuudettomat olisivat olleet prosenttiyksikön tai kaksi enemmän.Kerro heti mistä saa kulutusluottoa 2% todellisella vuosikorolla? Vaatii vakuuksia? Jos vakuudeton niin nostan heti maksimit ja sijoitan rahat.
4%:ssa on jo reilu varmuusmarginaali mukana eli jos arvelet tarvitsevasi 6k€ nettoa niin itse pystyisin kyllä tarvittaessa vaihtamaan 5* hotlan 3* versioon ja tyykiraflan katukeittiöön vuodeksi/kahdeksi kunnes pörssikriisi on ohi ja pystyy palaamaan ”normaaliin”. Tuollaisella tuloilla ei tartte vielä edes miettiä että pitäisi palata edes hetkeksi työelämään. PS. tuo nettosi vastaa sellaista 50m€ vaihtavan firman TJ:n liksaa jossa on on 200-400 työntekijää, CFO tms saa vastaavaa liksaa sitten ehä jossain 100m€ vaihtavissa, käytännössä yksikään* asiantuntija ei saa suomessa 140-150k€ bruttona (*joo joku kyllä saa mutta puhutaan 1/1000 tai 10000).Hyvää pohdintaa
Yleisesti tunnutaan puhuttavan 4% säännöstä, eli joka vuosi voisi kuluttaa tuon verran sijoituksista. Oletan että lisääntyneen vapaa-ajan myötä myös menot helposti kasvavat. Esimerkiksi matkustelu ei ole aivan ilmaista. Itselleni varmasti riittäisi 6 000 euroa kuussa eli 72 000 euroa vuodessa nettona. Jos oletamme poliittisen riskin huomioiden 30% veroasteen niin bruttona pitäisi saada 102 000 euroa. Tuolla firettäjien 4% säännöllä tähän vaadittaisiin 2,5 miljoonaa varallisuutta. Toki jossain vaiheessa valtio alkaisi myös ehkä maksamaan eläkettä, takuueläke on reilut 800 euroa kuukaudessa joten sen voi olettaa saavansa.
Toisaalta on sanottava että nälkä kasvaa syödessä. Ansioiden kasvaessa paljon odotettua nopeammin myös tavoitteet siirtyvät jatkuvasti ylemmäs.