No tarkoitushan nimenomaan on, että on seuraamuksia.
USA:ssahan FED:n tehtävänä on tukea myös työllisyyttä - markkinoiden floodaaminen rahalla auttaa ainakin vähän niitä yrityksiä kasvamaan, joilla on edellytyksiä kasvattaa tuotantoa nykyisessä toimintaympäristössä. Esim. Amazon on palkannut ainakin 170 000 uutta työntekijää globaalisti pandemian alkamisen jälkeen. Samaten kaikenlaiset ruoan kotiinkuljetuspalvelut ja muut vastaavat ovat skaalanneet tuotantoaan hullun paljon.
-
Minun on vaikea arvioida, että mitkä alat oikeasti ovat kärsineet valtavasta tuotannon romahduksesta. Olettaisin, että lähinnä sellaiset alat joissa myös kysyntä on romahtanut. Ilmeisesti ainakin autokauppa ja asuntokauppa ovat aikalailla seis.
Mitään pulaahan se ei aiheuta, että tuotantoa sopeutetaan kysyntään. Toki kiinassa kulutuskrääsän valamistus väheni hetkellisesti rajusti, mutta sekin on kait saatu takaisin käyntiin.
Asuntorakentemisessa on ainakin Suomessa vedetty äkkijarrutusta ja monet vasta aloitetut projektit on pistetty jäihin. Pidemmällä olevat projektit gryndataan varmasti loppuun, mutta meneekö niitä kaupaksi? Veikkaan, että tosi huonosti ainakaan pariin kuukauteen.
Ruokaa kuluu ihan samalla tavalla kuin aikaisemminkin. Jenkeissä on muutama iso teollisuuslaitos jouduttu sulkemaan kun epidemia on levinnyt duunareiden keskuuteen, mutta muut varmastikin sitten kompensoivat vetämällä entistä tiukemmalla vauhdilla tuotetta ulos.
Pulaa tuotteista muodostuu vain jos hintojen ei anneta nousta vapaasti (mikä vähentää kysyntää).