Moro,
Kahtelin viikonloppuna keskeisiä
osakeindeksejä, jotka ovat paisuneet kuluneen vuosikymmenen aikana, kuin pullataikina. Vaikeata arvuutella tulevaisuutta, mutta veikkaan, että korkokuplan puhkeaminen aiheuttaa osaltaan seuraavan makrotalouden romahduksen. Osakemarkkinoilla on nähty kuluneen vuosikymmenen aikana osakeindeksien ennätysmurskajaisia toisensa jälkeen. Kurssinousun takana on ollut kevyt rahapolitiikka, vahvistunut globaali talouskasvu ja yhtiöiden kohentuneet tulokset. Osakemarkkinoita suosivien ajureiden ansiosta nykyinen härkämarkkina on jo lähes 9 vuoden mittainen.
Historiallisessa Yhdysvaltain S&P 500-indeksin tuottotarkastelussa nykyisen nousumarkkinan (2009-) kesto on jo toiseksi pisin. Pisin nousumarkkina ajoittui vuosien 1987 ja 2000 välille. S&P 500-indeksin tuoton osalta nykyinen härkämarkkina ei myöskään ole poikkeuksellinen. Keskimäärin nousumarkkinoiden aikana saatu kokonaistuotto (sis. osingot) on ollut 480 %. Nykyisen nousumarkkinan kokonaistuotto on tällä erää ollut noin 390 %.
Mitä kauemmin osakemarkkinat jatkavat nousuaan, sitä todennäköisemmin jossakin vaiheessa edessä on kuitenkin pörssiromahdus. Tämän hetken talousympäristön perusteella kurssiromahduksen voisi aiheuttaa yksi seuraavista:
a) Korkotason selvä kohoaminen ja korkokuplan puhkeaminen. Pitkään jatkunut ultra kevyt-rahapolitiikka on nostanut joukkolainojen hinnat kuplatasolle. Korkotason asteittain normalisoituessa edessä ovat vaikeat ajat joukkolainamarkkinoilla. Korkotason kohotessa joillakin valtioilla, yhtiöillä ja kotitalouksilla tulee olemaan vaikeuksia velkataakkansa hoitamisessa, mikä voi johtaa pankkien luottotappioihin.
b) Osakemarkkinoiden kuplaantuminen. Osakemarkkinoiden arvostustasot ovat kohonneet nousun myötä selvästi keskimääräistä korkeammille tasoille. Nykyinen yhtiöiden vahva tuloskehitys antaa kuitenkin hyvin tukea osakekursseille, joten osakekuplasta ei vielä ole kyse. Toisaalta ilman tuloskasvua nykyiset arvostuskertoimet eivät ole kestävällä tasolla.
c) USA:n talouden noususyklin päättyminen. Sanonnan mukaan kaikki hyvä loppuu aikanaan. Yhdysvaltain talouden noususykli on jo historian kolmanneksi pisin. Tällä hetkellä USA:n taloussuhdanne näyttää jatkuvan kuluvana vuonna vahvana, mutta historiasta on hyvä muistaa käänteiden tulevan varsin nopeasti.
d) Kiinan velkakupla. Kiinalaisyhtiöiden kasvanut velkaantuneisuus huolettaa monia sijoitusalan ammattilaisia. Nykyisellä lähes 7 prosentin BKT:n kasvuluvuilla yhtiöiden tilanne pysynee hallinnassa. Riskinä kuitenkin on maan talouskasvun hidastuminen ja siitä mahdollisesti aiheutuvat ongelmat yhtiöiden liiketoiminnassa ja sen myötä velanmaksukyvyssä.
e) Italian velkakupla. Italian BKT on noin kymmenen kertaa suurempi kuin Kreikan. Italian valtion velan koko on yli 2 000 miljardia euroa, kun Kreikan valtion velka on runsaat 300 miljardia euroa. Euroero on Italian molempien hallituspuolueiden Viiden tähden liikkeen ja Legan ohjelmissa, vaikka se hallitusohjelmasta lopulta poistettiin. Hallituksen uusi Eurooppa-ministeri, ekonomisti Paolo Savona tunnetaan yhteisvaluutan vastustajana.
Mikä ihmeen korkokupla? Lue lisää täältä:
Korkokupla on sijoittajan suurin huoli - miten se syntyi ja mitä on odotettavissa?
”Tämän vuoden ykköskysymys sijoittajalle on korkokuplan puhkeaminen", sanoo Varman Risto Murto