Olisikohan täällä joku joka osaisi neuvoa minua ajettavista leikkureista?
Olen miettinyt ajettavia ruohonleikkureita ja harkinnut sellaisen hankkimista mutta osaamatta kuitenkaan päättää mitään. Itselläni ei ole minkäänlaista kokemusta sellaisista, joten ajattelinkin nyt kysyä jos täällä joku tietäisi neuvoa noiden ajoleikkureiden käyttökelpoisuudesta omanlaiseeni käyttöön.
Ensiksikin se tulisi hankittavaksi siksi, koska ikä ja jalkojeni kunto tekevät tavallisen ruohonleikkurin käytöstä vastenmielisen raskasta.
Kyseessä on vanha mummon mökki, jossa on normaalia piha-aluetta pihateineen jonkin verran. Ei niin kovin paljon tontin kokonaispinta-alan ollessa 3500m² ja siitäkin on vähän sellaista kallioista aluetta, jonne siimaleikkuri on ainut mahdollinen ja osa saa olla luonnontilassa. Tuolle piha-alueelle varmaankin sopii mikä tahansa leikkurityyppi.
Mutta sitten on kaksi aluetta, joihin en osaa keksiä oikeaa ratkaisua.
Ensimmäinen on vanha perunamaa, joka on ollut viljelykäytöstä poissa jo joitakin vuosia ja jota on vuosittain kerran tai kaksi ajettu siimaa käyttävällä niittyleikkurilla ja jossa on kuoppia ja mättäitä ja sellainen polveen asti ulottuva heinä. Tarkoitus olisi jatkossakin pitää ajokertojen välit samanlaisina, ainoastaan helpottaa leikkausta.
Toinen on ns. puutarha-alue, jossa kasvaa vanhoja omenapuita alas roikkuvine oksineen ja marjapuskineen, jotka ovat hiukan liian lähellä toisiaan. Alueella on ollut samanlainen leikkuukäytäntö viimeiset vuodet kuin em. perunamaallakin, joten sielläkin on monttuja ja mättäitä. Mutta siellä on satunnaisesti jossakin myös vanhojen omenapuiden kantoja, mahdollisesti joku ylöspistävä ison kiven tai kallion reunakin. Tälläkin alueella leikkaus jatkossakin olisi kerran tai kaksi vuodessa, jotta jonkinlainen luonnonmukaisuus kukkivine kasveineen säilyisi.
Nyt siis se kysymys, olisiko jokin tietty leikkurityyppi suhteellisen sopiva tuollaiseen käyttöön?
Mikäli mikään ei sovi pari kertaa kesässä tapahtuvaan leikkuuseen, entä jos leikkausvälejä tihentäisi kuitenkin?
Tiedän, että etuleikkurilla pääsisi niihin hankaliin marjapuskien väleihin ja roikkuvien omenapuiden oksien alle paremmin kuin traktorimallisilla, mutta entä se kulkeminen monttujen ja mättäiden osalta, menisikö sellaisessa traktorimalli paremmin mahdollisesti korkeamman maavaransa ja isompien pyöriensä ansiosta?
Entä ne pienet (Ryobi yms.), joissa on leikkuriosa siellä keskellä, mutta malli on sellainen yksinkertainen, matalamman oloinen, halvempi ja pienempitehoinen kuin traktorimallit? Ilmeisesti putkirungolla? Riittäisikö niillä teho ja kulkuominaisuudet tuollaiseen käyttöön.
Pärjääkö tuollaisessa yleensäkään kaksipyörävetoisella mallilla, vai pitäisikö olla nelivetoinen?
Onko leikkureissa muuten tasauspyörästö akselistossa ja saako sen lukittua?
Entä kun, ei siis jos, osuu kantoon tai kiveen, kestääkö sellaista mikään leikkurityyppi, onko jotain periksiantavaa ns. "sulaketta"?
Jos noihin kysymyksiin joku voisi antaa jonkinlaista vastausta ja neuvoa, olisin kovasti tyytyväinen ja pääsisin asian harkinnassa eteenpäin.
Ai niin, unohdin vielä mainita, että pihatieni kaltevuus on arviolta ehkä noin 15° ja pituus vajaa 20m. Leikkurilla pitäisi se myös nousta.