Yksi tarina robottileikkurin käyttöönotosta, josko olisi jollekulle hyödyksi. Ostin vajaa kolme viikkoa sitten Gardena Smart Sileno Life 1000 -mallin, 1400-neliöiselle, vanhalle rintamamiestalon tontille, josta noin 900 neliötä on nurmea. Loput pihasta on talon, autotallin, pihatien ja noin kolmenkymmenen pensaan ja puun peitossa. Pihassa on paljon vaihtelevaa pinnanmuotoa. Piha on kutakuinkin G:n muotoinen.
Käyttöönotto oli tavattoman työläs, pihan monimuotoisuuden takia, ja vei kokonaisen työpäivän verran ennenkuin laitteen saattoi käynnistää. Sen jälkeen meni vielä iltakin, raja- ja ohjauskaapelia siirrellessä, kun opin käytännössä vetäneeni ne laitteen toiminnan kannalta huonosti siellä täällä.
Kaapelia tuli laitteen mukaan 250 metriä ja jouduin ostamaan 150 metriä lisää, ja muovinauloja (joilla kaapeli kiinnitetään nurmeen) 400 kpl lisää. Liittimiä hain Clas Ohlsonista jokusen pussin myös lisää. Kun kaikki nuo oli käytetty, olin kuolemanväsynyt.
Ensimmäisen viikon ajan laite juuttui melko lailla pian jokaisen ajotuntinsa alussa (tämä malli leikkaa noin tunnin ja sen jälkeen lataa tunnin). Tyypillisesti laite juuttui pieniin kuoppiin aamukostealla ja sateella (jäi sutimaan paikalleen ja käytti akkunsa loppuun), pensaiden juurelle, omenoiden päälle, juurien päälle, ja jokusen kerran ihan keskelle nurmikkoa, väittäen leikkuujärjestelmän olevan jumissa. Ratkaisuina siirtelin kaapelia siellä täällä, lisäsin saarekkeita, peittelin kymmeniä kuoppia mullalla, ympäröin joitakin pensaita harjanvarresta leikatuilla tapeilla ja sahasin joitakin juuria pois maasta, mikä on tietysti vähän tylyä kasveja kohtaan, mutta jos kuolevat, niitä on kumminkin pihassa liikaa, kolmen sukupolven istuttamana.
Toisella viikolla laite juuttui enää jokusen kerran päivässä. Systemaattisesti yritin keksiä korjauksia noille paikoille. Aina se ei ole mitenkään mahdollista, täytyy vain toivoa ettei laite osu samaan paikkaan täsmälleen samalla kulmassa uudelleen - se osaa esim. juuttua rajalangan ja karviaispensaan väliin tultuaan siihen täsmälleen tietyssä kulmassa.
Kuluvalla viikolla laite on juuttunut kerran pari päivässä. Viikonloppuna laite sai lopulta valmiiksi kartan pihasta, joten saatoin määritellä omenalehdon suojatuksi alueeksi jota ei leikata. Se ei täysin ratkaissut leikkurin tapaa juuttua omenoiden päälle, koska se ajaa suojatun alueen läpi muille alueille, mikä on valmistajalta melko typerä ratkaisu. Tänäänkin laite oli työntänyt toisen etupyöränsä kolmen pudonneen omenan ryhmän päälle ja hälytti puhelimessa olevansa "nostettu". Omenoita tulee tällä hetkellä maahan satoja päivässä. Välillä ajan ne polttomoottorileikkurilla silpuksi, jottei robotti juuttuisi ihan jatkuvasti, mutta en tehdo viitsiä tehdä sitä ihan jatkuvasti. Aiempina vuosina suurin osa pudonneista omenoista on saanut mädäntyä maahan, tulevien vuosien lannoitteeksi.
Talon taakse (ikäänkuin G:n oikeanpuoleisen sarakkeen kapeaan yläosaan) en ole saanut leikkuria vielä menemään. Se ei vain randomina osu sinne, eikä ohjauskaapeli mene sinne. Ohjeiden esimerkkipihat ohjauskaapelin (jota laite seuraa telakalta ulos aloituspisteisiin ja takaisin telakkaan) reitittämiseen ovat naurettavan yksinkertaisia, tuntuu etteivät ne ole millään tavalla realistisia. Ei kai kellään ole täsmälleen U:n muotoista pihaa jossa ei ole kasvin kasvia? Tai onko kellään tosiaan pihaa jossa kaikki esteet voi tehdä saarekkeiksi? Ainakaan kolmeakymmentä puuta ja pensasta ei voi.
Kolmen viikon kokemuksella en ole varma ostaisinko laitetta uudelleen. Sen käyttöönotto isohkolla ja monimuotoisella ja vanhalla rintamamiestalon pihalla oli hurjan työläs, hermojen päälle käyvästi. Ja laite tuppaa juuttumaan edelleen turhan usein - ainoa ratkaisu siihen olisi multia koko piha uudelleen, golf-kentän viheriön näköiseksi. En ole vielä varma käytänkö robottia lainkaan tulevina vuosina vai saako se mennä myyntiin. Perinteisellä leikkurilla leikkaaminen ei ole yhtä työlästä kuin robotin valvominen, juuttumisista pelastaminen ja hoitaminen.