No siis, kun tutkin tässä robotteja tarkemmin, niin tuo iRobot Roomba J7 oli juuri
se laite, joka otti betatestin aikana kaikenlaisia kuvia ja lähetti niitä toiselle firmalle tutkittavaksi - joka sitten levitti nämä kuvat eteenpäin. Mukana mm. laitteen betatestaajaa istumassa wc-pöntöllä. Tässä kyse oli yhdysvaltalaisfirmasta ja sen alihankkijasta, ja yhteistyö lakkautettiin tämän vuodon jälkeen, mutta jos on vähänkään lukenut mitä esimerkiksi tekoälyn, Alexan, puheentunnistuksen ym. kanssa ihmiset työskentelevät tai niitä näytteitä prosessoivat ihmiset näkevät ja kuulevat, niin välitän yksityisyydestäni sen verran, että kotiini ei ole tulossa nyt eikä jatkossa yhtään laitetta joka kuvaa tai kuuntelee.
Kiinalaisfirman kanssa voi olla vielä vähemmän varma, kuka tai miten näitä tietoja prosessoidaan. Kodissani ei tapahdu mitään erityistä, mutta siitä huolimatta en ole kiinnostunut ottamaan kotiani seuraavaa laitteistoa valtiolta, joka harrastaa ihmisten pisteyttämistä, biometristä valvontaa, orjuutta, vähemmistöjen uudelleenkouluttamista ym. ym. Yksityiselämäni on tylsää eikä siinä mitään erikoista tapahdu, mutta esimerkiksi tekemäni etätöiden puolesta olisi parempi, että laitteeni kotona eivät edes
vahingossa lähetä millekään taholle kuvaa tai ääntä.
Mitä näitä enemmän tutkin niin esimerkiksi Roborockin tuotteissa pelko taitaa sikäli olla melko turhaa, että lidar-sensorilla ja noilla
reactive tech-sensorit eivät sentään kuvaa, vaan ovat lähinnä etäisyyssensoreita ja niillä ei saada taloudesta tietoon kuin melko hyödytön pohjakuva. Lisäksi tietysti appien kautta leviää henkilötietoja (sen verran kuin antaa) ja analytiikkaa siivoustiedoista tai kenties robotin summittaisesta sijainnista maailmalla. Puhekomentoja ja sitä kautta mikrofonia näissä ei sentään taida olla. Pitäisin joka tapauksessa IoT-laitteen wifissäni eristettynä vierasverkkoon, koska IoT-laitteet ovat tietoturvallisuudeltaan yksi reikäjuusto. Roborockin data ja softat taitavat kuitenkin pyöriä Xiaomin palvelimilla, ja Xiaomista myynnistä on viime aikoina luopuneet useat kaupat Venäjän epäsuoran tukemisen vuoksi. Tästä huolimatta olen joutunut mietiskelemään Roborockia potentiaalisimpana vaihtoehtona, koska arviot ainakin tietyistä malleista ovat poikkeuksetta kehuvia.
Ostipa miltä tahansa kiinalaiselta tai yhdysvaltalaiselta valmistajalta, todennäköisesti epäsuorasti tukee Venäjää tai sotaa Israelissa vähintään yhtiön verojen muodossa. Kumpaakaan en ole halukas toimillani tukemaan, jos sen voin välttää.
Uhkakuvat ovat ehkä vähäisiä, mutta aina voi miettiä minkä verran haluaa mitäkin asiaa ja valtiota maailmalla tukea, ja kuinka paljon haluaa elää tässä nykymaailman pumpulissa että eihän minun yksityisyydelläni ole mitään väliä ja antaa valtioiden hoitaa kaikki ongelmat. Samaten jos haluaa että tekniikkariippuvuus kiinasta ja yhdysvalloista ei olisi niin vahvaa ja tietotekniikan valmistusta tehdään Euroopassa, niin tätä tukeakseen olisi luonnollisesti parempi myös sitten tukea Eurooppalaisia laitevalmistajia (...joista tosin epäilen, että heidänkin laitteensa kasataan kiinan halpatyötehtailla). Norjalaisen Wilfan Innobot näyttää oikeasti ihan hyvältä laitteelta, mutta siitä löytyy tasan 0 arviota joka vertaisi sitä vaikkapa Roborockiin tai Roombaan.
Robojen ulkopuolista politiikkakeskustelua ei tarvinne jatkaa tämän enempää tässä topicissa, vaan siirtyä sitten tarvittaessa poltiikkaosastolle.