Robotit ja tekoäly vie työpaikat

Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
Tämä nopea AI kehitys tulee mullistamaan valtavan nopeasti koko peliteollisuuden ja elokuvateollisuuden:

Nvidia & Unreal's HUGE AI Breakthroughs (Bigger Than ChatGPT)
 
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
Vois näiden linkattujen videoiden pääpointteja yrittää vähän referoida. Ihan foorumin säännöissäkin näin neuvotaan.
The entire world is talking about AI tools like @OpenAI's #chatgpt because it's disrupting every industry in a BIG way. But there's another set of AI breakthroughs happening right now that could be even bigger. A couple weeks after @NVIDIA ( #nvda stock ) held their latest GTC conference, @UnrealEngine ( Epic Games ) held their 'State of Unreal' keynote at GDC 2023, the Game Developer's Conference. There, they talked about breakthroughs in generative AI for 3D graphics and motion capture, reducing processing times from months to minutes and removing the need for expensive motion capture equipment. Even more impressive, these things hook up to #nvidia Omniverse, which means different #stocks can benefit from this even if the companies don't necessarily use Unreal Engine themselves! This video explains the breakthroughs, their impacts on a wide variety of investable industries, and which AI stocks could be the best stocks to buy now as a result!
 
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
Summaa ihan lähiviikkojen tapahtumat AI:n suhteen:

Tästä videosta tuo 3:51 kohta. Demonstraatio kuinka AI tulkkaa sinun ajatuksia tekstiksi taikka kuvaksi.



6:40 kohdassa roolipelichatbotit ovat tulossa mainstreamiin.

The Inside Story of ChatGPT’s Astonishing Potential | Greg Brockman | TED



In a talk from the cutting edge of technology, OpenAI cofounder Greg Brockman explores the underlying design principles of ChatGPT and demos some mind-blowing, unreleased plug-ins for the chatbot that sent shockwaves across the world. After the talk, head of TED Chris Anderson joins Brockman to dig into the timeline of ChatGPT's development and get Brockman's take on the risks, raised by many in the tech industry and beyond, of releasing such a powerful tool into the world.


The astounding new era of AI: Notes on Session 2 of TED2023 | TED Blog
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
Tosi mielenkiintoinen keskustelu pelimaailman lähitulevaisuuden AI:sta:

AI NPCs Will Change the Game


Linus and Luke discuss the development of semi-autonomous AI agents that can act as assistants or video game characters.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
8 030
Walmart neuvottelee chatbotilla diilejä toimittajien kanssa. Paremmat diilit ja toimittajatkin tykkäävät. Tämä tuli aika takavasemmalta, että tuollainen jo käytössä. Walmart on todella iso kauppaketju.

it's using a chatbot from Pactum AI to automatically negotiate some supplier deals. The technology is not only saving an average of three percent on contracts, but preferable to the vendors. Three out of four suppliers prefer haggling with the AI over a human, Walmart says.
 
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
Is AI coming for your job? | DW Business


83 million jobs are set to disappear within just 5 years, according to the World Economic Forum’s latest report on the future of work. DW speaks with its managing director, Saadia Zahidi, on how the rapid advancements in AI and the push for green solutions are continuing to disrupt the job market.

While low-skill work is most at risk from AI, the report emphasizes that it will ultimately have a 'net positive' effect, with developments set to create 69 million new jobs by 2027. However, job disruption is likely to disproportionately affect women. Meanwhile, a talent shortage is pushing firms to retrain their employees faster: we explore the growing trend of companies focusing on training and 'upskilling' workers to keep up with the ever-changing landscape.
 
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
The Amazing AI Super Tutor for Students and Teachers | Sal Khan | TED


Sal Khan, the founder and CEO of Khan Academy, thinks artificial intelligence could spark the greatest positive transformation education has ever seen. He shares the opportunities he sees for students and educators to collaborate with AI tools -- including the potential of a personal AI tutor for every student and an AI teaching assistant for every teacher -- and demos some exciting new features for their educational chatbot, Khanmigo.


Ihan mielenkiintoista nähdä miten koulutus kehittyy lähiaikoina. Näkisin, että itse Khan Academy itsessään mullistaa opiskelun.
 
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
Tää oli kyllä niin huvittava teksti:

“ChatGPT tekee ehkä 80 prosenttia työstäni jos olen rehellinen” – Ihmiset saavat nyt palkkaa jopa neljästä työpaikasta


Tekoälytekstigeneraattorit, etunenässä ChatGPT, ovat pinnalla ja alkavat osoittaa lukemattomia mahdollisuuksia. Ihmiset ovat alkaneet käyttää ChatGPT:tä työskentelynsä tehostamisessa niin, että he voivat tehdä jopa useampia täysipäiväisiä töitä samanaikaisesti täysin uskottavasti.

Vice Motherboard kertoo muiden muassa Benistä (nimi muutettu), joka asuu Torontossa ja auttaa työssään fintech-yhtiötä markkinoimaan uusia tuotteitaan. Työhön liittyy raportointia, esityksiä ja kuvakäsikirjoituksia, jotka vaativat paljon kirjoitustyötä. Kun Ben viime vuonna alkoi yhä enemmän kuulla ChatGPT:stä, hän alkoi selvittää, kuinka se voisi helpottaa hänen työskentelyään.

Lopputuloksena hänen työnsä helpottui huomattavan paljon. Jopa niin paljon, että Ben päätyi aloittamaan toisen työn. Hän käytti ChatGPT:tä jopa työhakemuksiensa kirjoittamiseen.

”ChatGPT tekee ehkä 80 prosenttia työstäni jos olen rehellinen”, Ben kuvaili Vicelle.

Ben voi esimerkiksi antaa tekoälylle puitteet, joiden pohjalta se luo hänelle kertomuksen lähestyvästä tuotejulkistuksesta. GPT-4 on vielä entistäkin parempi ymmärtämään Benin töitä ja hänen antamiensa tehtävien kontekstin. Virheitä toki syntyy, mutta niiden korjaaminen on silti helpompaa kuin kaiken tekstin luominen itse.

Välillä Ben käyttää ChatGPT:tä kirjoittamaan vastauksia esihenkilöiden Slack-viesteihin ja tällöin hän pyytää tekoälyä kirjoittamaan ilman isoja alkukirjaimia, jolloin vastaus näyttää orgaanisemmalta.

Ben ei ole ainoa, joka ChatGPT:n avulla pyörittää useampaa työtä samanaikaisesti. Etätyömahdollisuuksien ansiosta moni muukin on innostunut tasapainoilemaan useiden täysipäiväisten töiden välillä.

Eräs ”ylityöllistetyksi” itseään kuvaileva käyttää tekoälyä litteroimaan Zoom-videotapaamisia, jolloin niihin ei tarvitse siinä hetkessä keskittyä ja sisältöön voi myöhemmin palata tekstimuodossa.

”Charles” on työskennellyt ohjelmistokehittäjänä ja ratkaisuarkkitehtina suurille teknologiayhtiöille ja pandemia-aikana hänellä oli jopa neljä työpaikkaa samanaikaisesti. Nyt hän työskentelee kahdessa paikassa. Tekoäly on tehnyt tasapainottelusta paljon helpompaa.

Tekoäly voi esimerkiksi kirjoittaa muistioita ja luoda koodareille ohjeita avaamalla virkkeitä kokonaisiksi kappaleiksi. Sillä voi luoda myös pohjia koodia kirjoittaessa. Charlesin mukaan koodi usein toimii täydellisesti ja mahdolliset virheet on helppo tunnistaa ja korjata.

Yksi finanssialan työntekijä puolestaan kertoo tekevänsä kolmea raportointityötä, joissa ChatGPT auttaa luomaan makroja Excelissä. Lopputuloksena parin viikon prosessi hoituukin vain tunneissa. Hän myös mainitsee, ettei koskaan paljasta ChatGPT:lle mitään arkaluontoista tietoa.

Monet useaa työtä tekevät tietävät, etteivät työnantajat arvostaisi kuviota, mutta heille ei juurikaan tule asiasta omantunnontuskia. Eräs Vicen haastattelema kertoo, ettei luota siihen, että hänen mahdollisimman tehokasta työskentelyään yhdessä paikassa kuitenkaan palkittaisiin suuremmalla palkalla. Nyt hän voi tehdä enemmän töitä ja saada vastaavasti myös enemmän rahaa siitä.

Samalla osa näistä ”ylisuorittajista” on myös huolissaan tilanteesta. ”Ryan” tekee useampaa työtä data-analytiikan ja markkinoinnin parissa ja on nähnyt, kuinka ChatGPT automatisoi aina vain isomman osan hänen työstään. Hänen mieleensä on tullut teollisen vallankumouksen vaikutus tekstiiliteollisuuteen. Kun sadan käsityönä kutovan sijaan tarvitaan vain yksi työntekijä käyttämään kangaspuita, Ryan pohtii Vicelle.
 
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
AI pystyy tulkkaa ajatuksia. Siis tässä esimerkissä hiiri katsoo videota ja AI tulkkaa hiiren aivoista realiajassa sen videon:

Predict what a mouse sees by decoding brain signals




Alkaa menee kyllä hurjaksi tämä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 202
AI pystyy tulkkaa ajatuksia. Siis tässä esimerkissä hiiri katsoo videota ja AI tulkkaa hiiren aivoista realiajassa sen videon:

Predict what a mouse sees by decoding brain signals

Alkaa menee kyllä hurjaksi tämä.
Ei se nyt aivan noin mene:
The researchers then trained an AI to link this data to the 600-frame clip, in which a man runs to a car and opens its trunk.
Eli siis neuroverkko ennustaa minkä noista mahdollisista frameista hiiri näkee. Toki merkittävä suoritus, mutta aika kaukana vielä siitä että tulkitsisi suoraan mitä aivoissa tapahtuu.
 
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
Kaukana toki, mutta vielä viime vuosikymmenellä tekoälyn luomat kuvat olivat postimerkin kokoisia tuhnuisia pikselimössöjä. Tämäkin kehittyy tästä vielä nopeaa ja sitten kohta huomataan, että lentokentillä on jotain aivoskannereita ja auta armias jos sinulla on vääränlaisia ajatuksia päässäsi.
 

Norsu

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
29.12.2021
Viestejä
181
Kaukana toki, mutta vielä viime vuosikymmenellä tekoälyn luomat kuvat olivat postimerkin kokoisia tuhnuisia pikselimössöjä. Tämäkin kehittyy tästä vielä nopeaa ja sitten kohta huomataan, että lentokentillä on jotain aivoskannereita ja auta armias jos sinulla on vääränlaisia ajatuksia päässäsi.
Tulevaisuudessa voi hyvinkin olla työhaastattelujen yhteydessä joku tuollainen aivojen skannaus väärien ajatusten takia.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
8 030
IBM aikoo korvata 8000 työpaikkaa ai:lla seuraavan 5 vuoden aikana. Yllättävästi aloittavat HR puolelta.
IBM CEO Arvind Krishna announced a hiring pause, but that’s not all. He also stated the company plans to replace nearly 8,000 jobs with AI.
 
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
Sabinelta hyvää mietintää:

Artificial Intelligence: What's next? - Sabine Hossenfelder


For this video we have looked at what AI applications are currently under development and add some wild speculation about where things will be going in the near future. We want to hear your speculations, too, so let us know in the comments.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 725
Tilasin maksullisen ChatGPT Plussan, kun ilmaisen version kanssa on ollut kaikenlaista pientä häröilyä ja epätarkkuutta vastauksissa. Plussan kanssa voi käyttää nelosversiota, jonka pitäisi korjata vähän kaikkea. Ensimmäiset kokemukset eivät ole kovinkaan positiivisia, sillä se toimii huomattavan paljon hitaammin kuin ilmainen versio, pitkät vastaukset jäävät samalla tavalla kesken ja lisäksi siellä on maksun jälkeenkin tällainen rajoitus: "GPT-4 currently has a cap of 25 messages every 3 hours."

1683801059096.png


Enpä ainakaan tällä kokemuksella tiedä mistä hyvästä tässä oikein tuli maksettua...
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 725
Oletko kokeillut sanoa tätä botille? Ainakin ilmaisversiossa itsellä pari kertaa jäänyt kesken, ja jatkanut loppuun kun pyytänyt tekemään niin.
Siis niinhän se pitääkin tehdä, mutta luulin että rahalla siitä olisi päässyt eroon. Ja aina se ei osaa jatkaa pyytäessäkään, eli se aloittaa joskus alusta ja jättää taas kesken. Ohjelmakoodien kanssa tämä on hyvin tyypillistä.

Nyt kun kirjauduin toisella koneella, niin tuli tällainen ilmoitus tuohon throttlaamiseen liittyen:

1683826121839.png


En tiedä olisinko aloittanut tätä ensimmäistäkään tilausjaksoa, jos olisin tuon tiennyt.

Se oli muutaman testivideon kautta tiedossa, että nelonen on hitaampi, mutta se yllätti kuinka paljon hitaampi se on.
 
Viimeksi muokattu:

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
8 030
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
Hampurilaisketju laittaa konealgoritmin ottamaan tilaukset vastaan. Helpottanee työntekijöiden elämää, kun voi keskittyä purilaisten flippaamiseen sen sijaan, että yrittää flippailla burgereita samalla kun ottaa tilauksia vastaan. Seuraakohan starbucks perästä?

En tiedä Starbucksista, mutta Jenkeissä on muutkin burgerimestat alkaneet lähtee tälle linjalle. Wendy ei ole ainoa. Minusta GPT sopii tähän hommaan oikeasti todella mainiosti. Turhinta hommaa ihmiselle tilauksien vastaan ottaminen. Japanissa ollaan muuten pidemmällä näissä. Siellä on yleistynyt paikat joissa robottitarjoilijat tuovat tilatut tuotteetkin pöytään.
 
Liittynyt
06.11.2016
Viestejä
3 458
Tekisi mieli sanoa etta Pekingissa 50% ravintoloissa on tasan ainut mahdollisuus tilata ruokaa poytaan on skannata poydasta QR koodi ja hoitaa silla tilaus ja maksaminen. Ei ole menuja tai rahastus vehkeita tarjolla.
 
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
Tästä se alkaa ja ei ole varmaan ensimmäinen protesti AI:ta vastaan:


Column: Your boss wants AI to replace you. The writers’ strike shows how to fight back
Column: Your boss wants AI to replace you. The writers' strike shows how to fight back

So far, the story of the AI boom has been the one that the tech industry has wanted to tell: Silicon Valley companies creating AI services that can mimic human art and words and, according to them, replace millions of jobs and transform the economy.

The next chapter is about humans fighting back. If the robots are rising, then a rebellion is taking shape to stop them — and its vanguard can be seen in the crowds of striking writers assembled across Hollywood.

One of those workers put it to me bluntly on the picket line, where screenwriters were protesting, among other things, the entertainment industry’s openness to using artificial intelligence to churn out scripts: “F— ChatGPT.”

But it’s not just screenwriters — the movement includes illustrators, freelance writers and digital content creators of every stripe. “Every day,” the artist and activist Molly Crabapple tells me, “another place that used to hire human artists has filled the spot with schlock from [AI image generator] Midjourney. If illustrators want to remain illustrators in two years, they have to fight now.”

Each week brings more companies announcing they will replace jobs with AI, Twitter threads about departments that have been laid off, and pseudo-academic reports about how vulnerable millions of livelihoods are to AI. So, from labor organizing to class-action lawsuits to campaigns to assert the immorality of using AI-generated works, there’s an increasingly aggressive effort taking shape to protect jobs from being subsumed or degraded by AI.



Väitän, että tulevaisuudessa on varmaan jonkun suuren puolueen tärkeimpiä agendoja ludditismi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 202
Liittynyt
05.11.2017
Viestejä
182
Tässä taitaa käydä niin, että niin kauan kun tekoäly-ratkaisut korvaavat tavallisia työntekijöitä, varsinaista ongelmaa "ei ole koska uusia ammatteja ja töitä syntyy muualle". Mutta katsotaan millaisia äänenpainoja kuullaan, kun yritysten johtoa aletaan korvaamaan samoilla ratkaisuilla.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 039
Tässä taitaa käydä niin, että niin kauan kun tekoäly-ratkaisut korvaavat tavallisia työntekijöitä, varsinaista ongelmaa "ei ole koska uusia ammatteja ja töitä syntyy muualle". Mutta katsotaan millaisia äänenpainoja kuullaan, kun yritysten johtoa aletaan korvaamaan samoilla ratkaisuilla.
Ei keneltäkään kysytä. Keskiverto palkkajohtaja on ihan voimaton kun omistaja käskee keventämään organisaatiota. Joko TJ tekee työtä käskettyä tai TJ itse vaihtuu. Ja omistajahan käskee oma etu edellä.
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
1 250
Kyllähän tuota kehitystä vastaan taistelu on isossa kuvassa aika turhaa. Poliitikoille, etenkin täkäläisille, asia tulee varmasti ihan täytenä yllätyksenä, mutta syytä olisi alkaa valmistautua AI:n yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Vaalikeskusteluissa asiasta ei kukaan sanonut sanaakaan.
 
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
Kyllähän tuota kehitystä vastaan taistelu on isossa kuvassa aika turhaa. Poliitikoille, etenkin täkäläisille, asia tulee varmasti ihan täytenä yllätyksenä, mutta syytä olisi alkaa valmistautua AI:n yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Vaalikeskusteluissa asiasta ei kukaan sanonut sanaakaan.
Yep. Itse keskustelin eri puolueiden politiikkojen kanssa aiheesta ja se on aika hälyyttävää kuinka kujalla ne kaikki on kehityksestä. Pahinta on, että yhteiskuntapäätöksiä tehdään pitkälti menneeseen maailmaan katsoen. Menneen maailman lääkkeet eivät toimi tässä uudessa maailmassa jossa pitäisi keksiä ihan uudenlaisia ratkaisuja kuten aikkapa jotain kansalaispalkkaa tai vastaavaa. Oikein pelottaa esim. nämä kaikki leikkauspuheet parhaillaan, kun nyt pitäisi nimenomaan päätpuhki miettiä AI tulevaisuutta ja miten siitä saataisiin kaikki hyöty irti.

Se myöskin, että enemmistö ei ymmärrä, että me emme pysty elämään tulevaisuudessa näillä yhteiskuntasäännöillä. Me joudumme miettimään koko yhteiskuntarakenteen tuota pitaa täysin uusiksi. Esim. mikä funktio nykyisellä kapitalistisella kulutusyhteiskunnalla on maailmassa missä asioiden hinnat lähestyvät kovaa vauhtia kohti nollaa, ei ole töitä ja maailma saastuu/ilmastomuutos.
 
Liittynyt
12.01.2021
Viestejä
501
Kirjoittajana miettisin kyllä missä olen epäonnistunut jos neuroverkko pystyy suoltamaan yhtä hyviä tai parempia käsikirjoituksia.
Tästähän ei välttämättä ole kyse, vaan siitä että AI pystyy tekemään perushyvää jälkeä nollakustannuksella.

Jos perustason koodareista on vaarassa tulla AI:n tuottaman tavaran oikolukijoita, niin samoin voi käydä ns. perustason kirjoittajille, esim. mainoshommissa.
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
1 250
Tästähän ei välttämättä ole kyse, vaan siitä että AI pystyy tekemään perushyvää jälkeä nollakustannuksella.

Jos perustason koodareista on vaarassa tulla AI:n tuottaman tavaran oikolukijoita, niin samoin voi käydä ns. perustason kirjoittajille, esim. mainoshommissa.
Koodarin paikka on hieman turvatumpi. Täälläkin tätä on paljon avattu, mutta koodarin työstä varsinaista kirjoitusta on aika pieni osa. Jossain vaiheessa ollaan varmasti sillä tasolla, että AI ymmärtää koko kontekstin ja ymmärtää mitä halutaan. Juuri tällä hetkellä en kuitenkaan ole peloissani ainakaan oman paikkani puolesta.

Tuo perustason tekstin ja kuvien tuottaminen on taas jo nyt ihan konkreettisen uhan alla. Samoin esim. kaikenlainen käännöstyö. Omien kokemusten perusteella GPT kääntää tekstiä moninverroin google translatea paremmin ja sille voi avata kontekstia tulosta parantamaan. Voisin kuvitella että subtitlet ja ohjekirjat tehdään jo ihan lähiaikoina AI:n avulla.
 

an13

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
712
Mites jos nyt ihmisten tekemä uuden kirjoittaminen ja koodaaminen lopettaisiin kannattamattomana, kun AI on opetettu massiivisella ihmisten aiemmin kirjoittamalla ja koodaamalla materiaalilla.

Seuraavien vuosien AI mallit jouduttaisiin opettamaan pelkästään AIn itsensä luomalla materiaalilla.

Tarvitaan kuitenkin jonkunlaista mielikuvituksellista täysin uuden kehittämistä ja ihmiset sitten keskittyy niihin, koska AI ei pysty kehittämään luovia täysin nyt vielä tuntemattomia konsepteja?
 
Liittynyt
07.07.2019
Viestejä
1 420
Seuraavien vuosien AI mallit jouduttaisiin opettamaan pelkästään AIn itsensä luomalla materiaalilla.
Tuo feedback loops on pelottava skenario. Ensinnäkin tietokone korjaisin nämä meidän kehittymättömät ja huonot ohjelmointikielet suoraan optimoidulla binäärillä. Miksi kirjoittaa pseudokoodia kun voi tehdä ihan suoraan koodia joka voidaan suorittaa, ja tehdä sen myös tehokkaasti. Vanhat kunnon assembler ajat kunniaan. Sen jälkeen kun kaikki on kirjoitettu muutaman kerran iteratiivisesti uudelleen, aletaankin jo lähestyä singulariteettia jollain tasolla? Ei ehkä sillä perinteisellä. Mutta kuitenkin osa ennustuksesta on toteutunut. Koneet tekevät jotain, mistä me ei ymmärretä mitään. Se kuka sitä sitten viime kädessä kontrolloi on toinen kysymys, mutta mutta. Riskisektori voi lähestyä nopeammin kuin uskommekaan.

Onhan monet tech stackit jo nykyjään niin diippejä, että useimilla kehittäjillä, ei ole enää mitään käsitystä, mitä ne oikeasti tekevät. Kutsutaan vaan kirjastoja, jotka kutsuvat kirjastoja ja erilaisia kerroksia on kasattu kymmenittäin päällekäin.
 
  • Tykkää
Reactions: B12

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
8 030
Mites jos nyt ihmisten tekemä uuden kirjoittaminen ja koodaaminen lopettaisiin kannattamattomana, kun AI on opetettu massiivisella ihmisten aiemmin kirjoittamalla ja koodaamalla materiaalilla.

Seuraavien vuosien AI mallit jouduttaisiin opettamaan pelkästään AIn itsensä luomalla materiaalilla.

Tarvitaan kuitenkin jonkunlaista mielikuvituksellista täysin uuden kehittämistä ja ihmiset sitten keskittyy niihin, koska AI ei pysty kehittämään luovia täysin nyt vielä tuntemattomia konsepteja?
Apple, Google, Microsoft voivat alkaa opettamaan tekoälyä ja tehdä paremmat SDK:t android, ios, macos, windows kehitykseen. Ihmisten tehtäväksi jää enemmän isojen palasten miettiminen ja sovittaminen, kun konealgoritmi osaa generoida boilerplaten hyvin. Turha säätäminen vähenee, keskittyminen oleelliseen lisääntyy. Yksi devaaja voi olla paljon tuottavampi kuin ennen kiitos konekäsien, jotka generoivat boilerplatea.

Isommissa projekteissa osa projektin toteuttamista voi olla konealgoritmin optimoimista ja parempien opetusmateriaalien luomista sen sijaan, että nyperretään kaikki tuotantokoodi käsin. Jos/kun tulee muutoksia matkanvarrella niin ehkä ei tarvi kaikkea koodata uudestaan. Uudelleenkoodaamisen sijaan parannetaan määrittelyjä, osa koodipinosta uudelleengeneroituu ja loput viilataan käsin kuntoon. Ehkä konealgoritmi osaa myös auttaa refaktoroinnissa,...
 
Liittynyt
29.08.2018
Viestejä
1 242
Koodarin paikka on hieman turvatumpi. Täälläkin tätä on paljon avattu, mutta koodarin työstä varsinaista kirjoitusta on aika pieni osa. Jossain vaiheessa ollaan varmasti sillä tasolla, että AI ymmärtää koko kontekstin ja ymmärtää mitä halutaan. Juuri tällä hetkellä en kuitenkaan ole peloissani ainakaan oman paikkani puolesta.

Tuo perustason tekstin ja kuvien tuottaminen on taas jo nyt ihan konkreettisen uhan alla. Samoin esim. kaikenlainen käännöstyö. Omien kokemusten perusteella GPT kääntää tekstiä moninverroin google translatea paremmin ja sille voi avata kontekstia tulosta parantamaan. Voisin kuvitella että subtitlet ja ohjekirjat tehdään jo ihan lähiaikoina AI:n avulla.
Tässä taas joitakin pienen kunnan kunnallispoliittisia kokouksia ollut joissa on sihteerinä toiminut tällainen perus teknologiaa vain väkisin käyttävä keski-ikäinen nainen, jolla nyt jo onnistuu yleensä läppärin kytkeminen kokoushuoneen näyttöön ihan ok, mutta se kun työn alla olevaa dokumenttia tarkastetaan ja muokataan ja siihen läppäriin ei koskaan ole edes hiirtä mukana ja nuolilla / pgup pgdn tai eleillä ei osaa dokumettia scrollata niin vähän tulee tekoälyä ikävä.

Kaiken kaikkiaan julkishallinnossa on varmaan kymmeniätuhansia vakansseja jotka oikeasti voisi korvata vaikka huomenna tekoälyllä jos tietoturvakysymykset saa ratkaistua.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
938
Tässä taas joitakin pienen kunnan kunnallispoliittisia kokouksia ollut joissa on sihteerinä toiminut tällainen perus teknologiaa vain väkisin käyttävä keski-ikäinen nainen, jolla nyt jo onnistuu yleensä läppärin kytkeminen kokoushuoneen näyttöön ihan ok, mutta se kun työn alla olevaa dokumenttia tarkastetaan ja muokataan ja siihen läppäriin ei koskaan ole edes hiirtä mukana ja nuolilla / pgup pgdn tai eleillä ei osaa dukomettia scrollata niin vähän tulee tekoälyä ikävä.

Kaiken kaikkiaan julkishalinnoissa on varmaan kymmeniätuhansia vakansseja jotka oikeasti voisi korvata vaikka huomenna tekoälyllä jos tietoturvakysymykset saa ratkaistua.
Niinpä, huvittaa miten täälläkin puhutaan lähinnä vaan koodarien korvaamisesta, joka kuitenkin on yksi tietotyön monimutkaisimmista ilmentymistä. Ennen kun koodareista on merkittävä osa korvattu tekoälyllä niin yli 90% kaikista muista tietotyöläisistä on myös jo potkittu pihalle.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 202
Tuo feedback loops on pelottava skenario. Ensinnäkin tietokone korjaisin nämä meidän kehittymättömät ja huonot ohjelmointikielet suoraan optimoidulla binäärillä. Miksi kirjoittaa pseudokoodia kun voi tehdä ihan suoraan koodia joka voidaan suorittaa, ja tehdä sen myös tehokkaasti. Vanhat kunnon assembler ajat kunniaan. Sen jälkeen kun kaikki on kirjoitettu muutaman kerran iteratiivisesti uudelleen, aletaankin jo lähestyä singulariteettia jollain tasolla? Ei ehkä sillä perinteisellä. Mutta kuitenkin osa ennustuksesta on toteutunut. Koneet tekevät jotain, mistä me ei ymmärretä mitään. Se kuka sitä sitten viime kädessä kontrolloi on toinen kysymys, mutta mutta. Riskisektori voi lähestyä nopeammin kuin uskommekaan.
Tuo "Feedback loop" ei tuota yhtään mitään kuin pelkkää stagnaatiota. Tekoälyn itsensä generoima data ei kelpaa koulutusdataksi (LLM:n tapauksessa) koska siinä ei ole mitään uutta informaatiota. Tätä itse asiassa ollaan lähestymässä, internetissä oleva materiaali saturoituu teköälyn tuottamasta tekstistä, jota sitten sitten käytetään kouluttamaan tekoälyä, eikä edistystä tapahtu.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 282
Hampurilaisketju laittaa konealgoritmin ottamaan tilaukset vastaan. Helpottanee työntekijöiden elämää, kun voi keskittyä purilaisten flippaamiseen sen sijaan, että yrittää flippailla burgereita samalla kun ottaa tilauksia vastaan. Seuraakohan starbucks perästä?

En tiedä Starbucksista, mutta Jenkeissä on muutkin burgerimestat alkaneet lähtee tälle linjalle. Wendy ei ole ainoa. Minusta GPT sopii tähän hommaan oikeasti todella mainiosti. Turhinta hommaa ihmiselle tilauksien vastaan ottaminen. Japanissa ollaan muuten pidemmällä näissä. Siellä on yleistynyt paikat joissa robottitarjoilijat tuovat tilatut tuotteetkin pöytään.
Eikös tuo ole aika vanhanaikaista ja turhaa? Jo pitkään on tajuttu, että tilaus tehdään visuaalisen käyttöliittymän avulla jolloin siihen ei tule virheitä eikä tarvitse puhua kenellekään. Jossain ostarin mäkissä johon kävellään 30 sekuntia päähänpiston jälkeen toimii ihan hyvin ravintolan päätteellä kasattava tilaus, tien päällä absia lähestyessä matkustaja tilaa sovelluksella.

Puhumalla tehtävä tilaus on vähän sama kuin innovoisi verkkokauppoihin uuden käyttöliittymän, jossa äänipuheluna tilataan kuin jostain elloksen kuvastosta 30 vuotta sitten, ainoana uutuutena korvataan alipalkattu tyhmä ihminen huonolla botilla. Lopputuloksena saat väärän kokoisen hieromasauvan sijaan yhdistelmäkuorman kananpaskaa etupihalle ja tilaukseen kirjataan kontaktiton toimitus, eli ylläri ei varoita tulostaan.

Tarjoilijaa ei tekoäly korvaa oikeassa ravintolassa ellei fyysinen robotti ole vielä tekoälyä parempi. Jos raflassa on tarjolla tarjoilijaa matkiva Roomba, menen mieluummin sinne Burger Kingiin tilaamaan infotaulun tapaiselta. Ajatus on vähän sama kuin korvata vaimo Onlyfans-tilauksella, siivousfirman kestodiilillä ja riitelemällä vartti viikossa kaverin kanssa jostain turhasta.
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
1 250
Eikös tuo ole aika vanhanaikaista ja turhaa? Jo pitkään on tajuttu, että tilaus tehdään visuaalisen käyttöliittymän avulla jolloin siihen ei tule virheitä eikä tarvitse puhua kenellekään. Jossain ostarin mäkissä johon kävellään 30 sekuntia päähänpiston jälkeen toimii ihan hyvin ravintolan päätteellä kasattava tilaus, tien päällä absia lähestyessä matkustaja tilaa sovelluksella.

Puhumalla tehtävä tilaus on vähän sama kuin innovoisi verkkokauppoihin uuden käyttöliittymän, jossa äänipuheluna tilataan kuin jostain elloksen kuvastosta 30 vuotta sitten, ainoana uutuutena korvataan alipalkattu tyhmä ihminen huonolla botilla. Lopputuloksena saat väärän kokoisen hieromasauvan sijaan yhdistelmäkuorman kananpaskaa etupihalle ja tilaukseen kirjataan kontaktiton toimitus, eli ylläri ei varoita tulostaan.

Tarjoilijaa ei tekoäly korvaa oikeassa ravintolassa ellei fyysinen robotti ole vielä tekoälyä parempi. Jos raflassa on tarjolla tarjoilijaa matkiva Roomba, menen mieluummin sinne Burger Kingiin tilaamaan infotaulun tapaiselta. Ajatus on vähän sama kuin korvata vaimo Onlyfans-tilauksella, siivousfirman kestodiilillä ja riitelemällä vartti viikossa kaverin kanssa jostain turhasta.
Täytyy muistaa, että puhutaan jenkeistä, jossa shekki on vielä ihan arkipäiväinen maksuväline. Kulttuuriin kuuluu, että syömään tai kahvihakuun lähdetään usein yksin, omalla Ford F150:llä, jolloin on helpointa mennä yhteen niistä miljoonista kioskeista lausumaan tilaus siihen puhelimeen.

Edit. Tai siis eihän se oikeasti ole helpointa, mukavasta puhumattakaan, mutta niin on aina tehty.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
8 030
Eikös tuo ole aika vanhanaikaista ja turhaa? Jo pitkään on tajuttu, että tilaus tehdään visuaalisen käyttöliittymän avulla jolloin siihen ei tule virheitä eikä tarvitse puhua kenellekään. Jossain ostarin mäkissä johon kävellään 30 sekuntia päähänpiston jälkeen toimii ihan hyvin ravintolan päätteellä kasattava tilaus, tien päällä absia lähestyessä matkustaja tilaa sovelluksella.
Punttisalin vieressä missä käyn on chick-a-fil(pikaruokapaikka) ja starbucks. Molemmissa on autokaistoilla jonot, kun aamusta käyn salilla. Jengi edelleen syystä tai toisesta painaa autolla hakeen ruuat ja juomat autokaistan kautta. Liekö myös syövät autossa tms. Kulttuuriin tuntuu kuuluvan että niin aamiainen, lounas kuin päivällinenkin haetaan autokaistan kautta.

Kai autokaistailu jossain vaiheessa loppuu/vähenee. Ainakin starbucksissa voi tilata appsin kautta etukäteen ja välttää jonot.

Tuskin wendys konealgoritmia tilausten vastaanottamiseen tekisi jos sillä ei saavutettaisi voittoa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 282
Punttisalin vieressä missä mä käyn on chick-a-fil(pikaruokapaikka) ja starbucks. Molemmissa on autokaistoilla jonot, kun aamusta käyn salilla. Jengi edelleen syystä tai toisesta painaa autolla hakeen ruuat ja juomat autokaistan kautta. Liekö myös syövät autossa tms. Kulttuuriin tuntuu kuuluvan että niin aamiainen, lounas kuin päivällinenkin haetaan autokaistan kautta.

Kai autokaistailu jossain vaiheessa loppuu/vähenee. Ainakin starbucksissa voi tilata appsin kautta etukäteen ja välttää jonot.

Tuskin wendys konealgoritmia tilausten vastaanottamiseen tekisi jos sillä ei saavutettaisi voittoa.
Joo, epäilemättä tämä liittyy asiakkaiden haluun jonottaa autolla. Saattaa alueittain olla pitkäikäinenkin bisnes. Kuitenkin työvoimaa on menestyksekkäästi korvattu tilausten vastaanotossa kätevämminkin. Sanoisin että myös autokaistalla näytön tökkiminen on kätevämpää kuin botin kanssa juttelu. Vanhanaikaisessa autopesussakin toimii, ja graafista käyttöliittymää voi toki täydentää puheohjauksella. Se on paljon helpompi kokonaisuus kuin äänikeskustelu ihmis- tai bottiaspan kanssa.

Pidän tätä esimerkkinä siitä, kun "AI" tai chatbot tungetaan pakolla ja periaatteesta paikkaan jossa ei ei ole hyvä ratkaisu.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 725
Eikös tuo ole aika vanhanaikaista ja turhaa? Jo pitkään on tajuttu, että tilaus tehdään visuaalisen käyttöliittymän avulla jolloin siihen ei tule virheitä eikä tarvitse puhua kenellekään. Jossain ostarin mäkissä johon kävellään 30 sekuntia päähänpiston jälkeen toimii ihan hyvin ravintolan päätteellä kasattava tilaus, tien päällä absia lähestyessä matkustaja tilaa sovelluksella.
Ne kosketusnäytöt ovat ihan ok, jos haluaa mennä sisälle sinne myymälän puolelle. Autokaistalla asioiva tuskin sinne haluaa ja kosketusnäyttöjä taas ei voi yleensä autokaistalla käyttää, tai ei ole moista ainakaan omalle kohdalle osunut missään.

IMO, puhelinsovelluksella tilaaminen on vastaavasti helkutin kömpelöä, enkä itse viitsi niitä käyttää juuri sen vuoksi, mutta toki sitä puolta voisi kehittää edelleen. Lisäksi pitää huomioida saavutettavuus, jota toki ei puhetunnistuskaan täydellisesti hanskaa, mutta ei se varmasti nykytilannetta ainakaan heikennä. Lisäksi tekoäly osaa suoraan kasan eri kieliä.
 
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
Harari puhuu:

AI and the future of humanity | Yuval Noah Harari at the Frontiers Forum


In this keynote and Q&A, Yuval Noah Harari summarizes and speculates on 'AI and the future of humanity'. There are a number of questions related to this discussion, including: "In what ways will AI affect how we shape culture? What threat is posed to humanity when AI masters human intimacy? Is AI the end of human history? Will ordinary individuals be able to produce powerful AI tools of their own? How do we regulate AI?"
 
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
Unohtakaa Terminaattori ja muut Hollywoodin sci-fi hömpät. Harari osaa kyllä hyvin selittää mikä on oikeasti se uhkakuva.
 
Liittynyt
10.02.2021
Viestejä
158
Tämä on ihan selvää lähitulevaisuutta peleissä:



Siitä kun vielä saataisiin tuo lagi pois. Kirjoittamisen sijaan tosin voisit puhua suoraan mikkiin NPC:lle.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 282
Ehkä pikaruokalan autokaistan kaiutinpuhelua vastaava juttu on taksin tilaaminen soittamalla. Jos asiakas haluaa automatisoidun kontaktin, käyttää hän sovellusta ja tökkimiskäyttöliittymää. Jos hän soittaa monta euroa maksavaan tilausnumeroon, on se merkki siitä että odotus on puhua ihmiselle, kenties jopa yli 15 sekuntia ilman puhelun luurittamista.

Mutta ei. Tietysti välitysyhtiö keksii omat juttunsa, ja bottihan siihen soittoon vastaa. Kehittyneemmällä AI chatbotilla homma toimisi ehkä vielä joskus niin, että asiakkaalla olisi vain vähän käytetty olo ja tilaus menisi kuten pitää. Sitä odotellessa. Nykyäänhän kuljettajapäätteisiin tulee tilauksia, joissa on asiakkaan nimeksi tulkittu "Mr. Kännissä" tai "No Ehtoota". Lähtö- ja kohdeosoitteet ovat samaa selkeystasoa, mutta toki olskool tilauksen tasolle pääsee sillä jos noutopaikka on jotenkin koordinaatistoon saatu sidottua. Valitettavan helposti siinäkin toki menee vikaan esimerkiksi eri kaupungin verran.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
8 030
Joku mulle käsittämätön syy esim. starbucksin autokaistaan on. Paljon helpompi ja aikaasäästävä tapa etukäteen tilata applikaatiosta. Applikaatio kertoo jo ennen tilausta mikä on about jonotusaika. Starbuckseissa melkeinpä aina hyvät parkkipaikat niin ajaa paikalle, parkki, kävelee sisään ja ulos ja homma hoitui nopeammin ja helpommin kuin autokaistan kautta jonottamalla.

En ymmärrä miten tabletti/kosketusruutu autokaistalla olisi parempi kuin etukäteen puhelimella/tabletilla/tietokoneella tilaaminen joko appsin tai webbisivun kautta. Ylipäänsä autosta vaikea jotain seinässä olevaa näyttöä käyttää. Ilkivalta/varastus/vahingot aspekti mikä tulee myös kuvaan mukaan. Jos tabletin voi rikkoa tarkoituksella tai vahingossa niin joko se rikotaan tai tipahtaa maahan tms.

inn n outissa(pikaruoka hampurilaispaikka) näkyy ruuhka-aikoihin työntekijä kiertämässä autosta autoon ottamassa tilaukset. Kai ruuhka-aikana on nopeampi ihmisen kiertää ottamassa tilaukset kuin jengin huudella mikrofoniin jonka toisessa päässä on ihminen.
 
Liittynyt
14.01.2017
Viestejä
365
Mitä jos tulevaisuudessa AI ei korvaakkaan koodareita, vaan kääntäjän ja ajoympäristön? Eli ohjelma kerrotaan AI:lle selkokielisinä ohjeina ja jokainen "ohjelma" on tavallaan erillinen chatgpt:n virtuaali-instanssi pilvessä. Vähän kuin joku AWS Lambda tai Azure Function. Koodauskieli muuttuu Java/C#:sta englanniksi :D

Testasin tänään miten yhden ohjelman lokitiedoston parsettaminen onnistuu kun chatgpt:lle vaan kertoo mitä lokitiedostossa on ja miten se on palasteltu. Yllätyin miten hyvin se sai poimittua halutun tiedon sieltä muutaman ohjeviestin jälkeen. Tuon koodaaminen käsin olisi vienyt vähintään päivän-pari.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
938
Mitä jos tulevaisuudessa AI ei korvaakkaan koodareita, vaan kääntäjän ja ajoympäristön? Eli ohjelma kerrotaan AI:lle selkokielisinä ohjeina ja jokainen "ohjelma" on tavallaan erillinen chatgpt:n virtuaali-instanssi pilvessä. Vähän kuin joku AWS Lambda tai Azure Function. Koodauskieli muuttuu Java/C#:sta englanniksi :D
Sanoisin että on melko tärkeää mille tahansa ohjelmalle että ne toimivat johdonmukaisesti samalla tavalla aina kun niitä kutsutaan. Jos kuvailet ChatGPT:lle jotain toiminnallisuutta niin tuottaako se joka kerralla saman vastauksen? Entä jos edellisestä kerrasta on aikaa ja malli on sillä välillä koulutettu uudestaan? Vastaus voi olla täysin eri. En myöskään usko että ChatGPT pilvi-instanssit ovat kustannustehokkaampia kuin nykyiset virtuaaliympäristöt, ottaen huomioon miten paljon laskentatehoa ne käyttävät. Miten toimisi ohjelma johon tulee vaikka 100 000 kutsua sekunnissa, miten ChatGPT skaalautuu tuollaiseen liikenteeseen? En ihan usko että antaa vastauksen samassa ajassa kuin tyypillinen nykyinen API-ohjelma.

Tuossa säästettäisiin siis hieman kehitysaikaa ja palkkakustannuksia mutta tehtäisiin samalla ajoympäristöstä paljon kalliimpi ja hitaampi. Ei kuulosta kovin kannattavalta vaihtokaupalta.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
4 138
Joku mulle käsittämätön syy esim. starbucksin autokaistaan on. Paljon helpompi ja aikaasäästävä tapa etukäteen tilata applikaatiosta. Applikaatio kertoo jo ennen tilausta mikä on about jonotusaika. Starbuckseissa melkeinpä aina hyvät parkkipaikat niin ajaa paikalle, parkki, kävelee sisään ja ulos ja homma hoitui nopeammin ja helpommin kuin autokaistan kautta jonottamalla.

En ymmärrä miten tabletti/kosketusruutu autokaistalla olisi parempi kuin etukäteen puhelimella/tabletilla/tietokoneella tilaaminen joko appsin tai webbisivun kautta. Ylipäänsä autosta vaikea jotain seinässä olevaa näyttöä käyttää. Ilkivalta/varastus/vahingot aspekti mikä tulee myös kuvaan mukaan. Jos tabletin voi rikkoa tarkoituksella tai vahingossa niin joko se rikotaan tai tipahtaa maahan tms.

inn n outissa(pikaruoka hampurilaispaikka) näkyy ruuhka-aikoihin työntekijä kiertämässä autosta autoon ottamassa tilaukset. Kai ruuhka-aikana on nopeampi ihmisen kiertää ottamassa tilaukset kuin jengin huudella mikrofoniin jonka toisessa päässä on ihminen.
Ihmisille joilla ei ole tablettia tai älypuhelinta, kosketuskäyttöliittymä on parempi vaihtoehto.

Itsekin suosisin appeja puhelimessa, ellei niiden käyttöehdot olisi niin perhanan pitkiä luettavaksi.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 878
Viestejä
4 207 076
Jäsenet
70 994
Uusin jäsen
kinkku777

Hinta.fi

Ylös Bottom