vinkkejä kevyeen (pun intended) grammanviilaukseen?
esim. kirvestä ei ole pakko kantaa
Ei me olla koskaan kirvestä kannettu, edes silloin kun mentiin tosi raskailla kantamuksilla. Retkisaha ja tukeva puukko riittää mainiosti joka paikassa, kuten mainitsit.
Fiskarsin pieni kahvan sisään menevä puutarha/retkisaha on mainio ja kevyt kapine.
Omaa listaa:
-Kuten sanottu, vältä puuvillaa, suosi villaa ja keinokuituja. Märkä puuvilla painaa paljon eikä lämmitä sekä kuivuu hitaasti.
("puuvilla on kuoleman kuitu" --tuntematon lähde)
Villa taas lämmittää märkänäkin, keinokuitu puolestaan kuivuu nopeasti. Vähentää vaihtovaatteiden määrää. Merinokerrasto+microfleecekerrasto+tuulenpitävä kuori = mukava ja lämmin pakkasellakin. Untuvaliivi on lämmin, kevyt ja menee pieneen tilaan, mutta hintava ja arka kosteudelle.
-Monikäyttöisyys. Pyri siihen että mahdollisimman monella tarvikkeella on useampi funktio. Vaihtovaatepussi toimii tyynynä, sadeviitta toimii maavaatteena ja/tai katoksena, avaruuspeite EA-paketista toimii laavun lämmönheijasteena tavallisenakin iltana, jne.
-Mikrokuitupyyhe kuten mainittu (siivoustarvikeosastolta löytyy mistä valita, siivousliinan nimellä), tai vauvantarvikkeena käytetty ohut puuvillaharso. Ei paina juuri mitään, kuivuu hetkessä.
-Pienenpieni palasaippua (hotellisaippua) kevyessä muovirasiassa toimii sekä nyrkkipyykissä että pesulla. Retkeilytarvikekaupoissa on ollut joskus myynnissä on myös saippualiuskoja, ikäänkuin palasaipppuasta höylättyjä lastuja.
-Pyykkääminen pitkässä reissussa vähentää vaihtovaatteiden tarvetta. Esim. kolmet sukat: yhdet jalassa, yhdet kuivumassa (kävellessä rinkkaan kiinnitettynä), yhdet kuivana repussa. Pesuksi riittää usein huolellinen huuhtominen, muutoin palasaippuaa.
-Kuorman jakaminen, esim. jokaisella osallistujalla ei kannata olla painavaa monitoimityökalua ja yksi saha riittää porukan kesken.
-Vesipussi. Jos leiri ei ole ihan vesistön vieressä ja vettä pitää hakea kauempaa, vedenpitävästä kankaasta tehty ämpärimäinen vesikassi toimii hyvin ison vesimäärän siirtoon, eikä paina samaa kuin pullot. Savotta taisi ainakin tehdä joskus näitä.
-Makuualustan ei tarvitse olla koko nukkujan pituinen. Pään alla "tyyny", jalkojen alla riittää yleensä päällystakki tai muu vastaava. Torson mittainen pätkä riittää, hartioista takapuoleen. Joissakin tilanteissa tosin täyspitkästäkin on iloa.
-Keittimenä kaasupulloon ruuvattava poltin ja alumiinifoliosta taiteltu tuulisuoja. Risukeitinkin on keittimestä riippuen kevyt vaihtoehto, mutta sotkuisempi ja työläämpi. Bonuksena polttoaineen kantamisen tarpeettomuus sekä se, ettei risukeitintä lasketa avotuleksi + nuotiofiilis.
HC-grammarit käyttää alumiinitölkeistä tehtyä spriipoltinta (googleen "penny can stove", "soda can stove") ja jotkut käyttää aukileikattuja alumiinisia juomatölkkejä keittoastioina (esim. litran Karhu-tölkki). Ultrakevyttä hobomeininkiä.
-Teltta voi olla olosuhteista riippuen kokonaan tarpeeton. Laavukangas/tarppi suojana, sadeviitta maavaatteena, hyttyshuppu päässä nukkuessa. Telttaa huonompi vaihtoehto kovalla tuulella / myrskyllä, vaatii puita/keppejä/vaellussauvoja pystyttämisen avuksi. Nämä löytyy paljakkaa lukuunottamatta maastosta, ei tarvitse kantaa telttakaaria. 3x3m tarppi painaa reilusti alle kilon. Kevytpeitekin toimii, muttei kovin montaa reissua kerrallaan - vaan onpahan halpa uusia. Toimii hyvin esim. kevyenä maavaatteena.
-Valokuvausliikkeistä saa pyytämällä vielä (ainakin kun viimeksi kysyin) filmipurkkeja, jotka on mainioita vedenpitäviä säilytysastioita pikkutavaralle. Pillerit, ompelutarvikkeet, koukut, mausteet ym.
-Kosteudelle arat tavarat isojen ja painavien muovipurkkien/säilytysastioiden sijaan minigrip-pusseihin, jos ei ole kovin särkyvää. Säästää myös tilaa jos pystyy tyhjiöimään (esim. varavaatteet).
-Ruokailuun muovikuksa/lautanen ja LightMyFiren muovispork. Jos haluaa hifistellä niin titaanispork. Jos kulkee ja kokkaa yksin, voi syödä suoraan kattilasta.
-Tiskaamisessa kattilan karkeapesuun riittää usein hiekka/sammal. Suurimmat röhnät ensin näillä pois = vähemmän pesuainetta ja työtä. Vähärasvaiseen tiskiin (puuro tms.) riittää pelkkä vesi ja sammal. Tai sitten ihan vaan puhdistus vedellä ja vessapaperilla.
-Kaikki roska ja ylimääräinen joko poltetaan risukeittimessä tai nuotiossa, jos vaan on palavaa materiaalia. Turha kantaa edestakaisin.
-Jos käytät erikseen leirikenkiä tai kahluukenkiä, toimii halpakaupan crocs-jäljitelmät molemmissa. Kevyet eikä ime vettä mutta vie tilaa ikävästi. Paljasjalkakengät (esim. Feelmax) toimii myös, mutta on kalliit ja kuivuu hitaammin mutta menee puolestaan pieneen tilaan.
-HC-valokuvaajalle kolmijalan sijaan monopod, tai vielä kevyempänä vaellussauva jonka kärkeen saa ruuvattua kameran kiinni. Näitä on valmiina, ja pystyy värkkäämään itse. Itsellä monitoimivaellussauva, joka toimii sauvan lisäksi monopodina, tarpin pystysalkona ja naruvarastona (narua kierrettynä ympärille).
-Osta muutamalla kympillä käytetty ompelukone ja opettele tekemään suoraa saumaa. Kevyitä ja halpoja säilytyspusseja ja kuivapusseja osaa ommella kuka vaan. Muutama metri ohutta ja kevyttä nailonkangasta maksaa muutaman hassun kolikon kangaskaupassa, vedenpitävät vähän enempi. Kankaita Eurokankaasta, Jättirätistä, Shelbystä (shelby.fi) tai ebaysta. HC-miehet tekee itse vaatteet ja majoitteetkin. Erätoveri/tarppi on muodoltaan helpohko, mutta kyllä amatööriltä senkin ompelemiseen menee silti muutama ilta (kokemusta on). Makuupussin sisäpussin/lakanapussin ompelee helposti, puuvillainen vaikka vanhasta lakanasta. Ohut fleece on puoli-ilmaista kangaskaupoissa, varsinkin jämäpaloja löytyy edukkaasti.
Ja itse tehdyssä varusteessa on erähenkisyys ihan eri luokkaa kuin kaupasta ostetuissa muotoilijan ja muotisuunnittelijan hi-tec vermeissä.