En minä ohjannut ketään Postin kalliimpien palveluiden käyttäjäksi vaan totesin, että valitsemalla omiin tarpeisiin perustuvan tuotteen, saa sitä lisäarvoa mitä haluaa ja mistä on valmis maksamaan.
Ei Postin peruspalveluihin voi lukea semmoista, että janipetterin pitää nyt saada se tilattu lihafikkari viikonlopun aikana sen seuraavan maanantain sijasta.
En satoja lähetyksiä vastaanottavana ole huomannut mitään huononnusta muuten Postin toiminnoissa viimeisten esim viiden vuoden aikana paitsi sen, että lauantaisin ei enää liiku halvimmat 16-tuotteet lokerikkoihin ja noutopisteisiin.
Ihmettelin aina ennen, että miksi ihmeessä ne edes liikkuu lauantaisin vaikka kyse on halvimmasta tuotteesta heillä (kalliimmat pikatuotteet eivät liikkuneet pl lauantaijakelun lisäpalvelu). Joten en ihan tuota ’rotia’ nyt ymmärrä, järjestään kaikki kamat tulee lähettämistä seuraavana arkipäivänä, paha sitä nopeuttaa järkevillä kustannuksilla.
Edelleen, miksi ihmeessä viikonloppuisin pitäisi edes postin kulkea? Se ei ole kuriirilähetyksen omainen tuote.
-Jos vaikkapa ulkomailta tilaa tavaraa, ei voi vaikuttaa yleensä siihen, että tuleeko se Postin kautta vai jonkun muun, vielä vähemmän sen palvelun nimikkeeseen tai nopeuteen. Usein käy niin, että jopa toiselta puolelta maailmaa tulee paketti suomeen muutamissa päivissä, suomen sisällä sitä sitten veivataan edes takaisin viikkokaupalla, niin onhan se nyt täyttä paskaa. Nopeimmillaankin paketin kulku on erittäin hidasta suomeen päästyään. Tähän voidaan vielä yhdistää tullin ja postin keskinäinen logistiikkasekoilu, se vaan ei toimi kovin häävisti.
-Sama koskee lähettämistä, kevyesti menee toista viikkoa, ennen kuin on paketti ylittänyt suomen rajan, sen jälkeen pari päivää ja on tullit hoidettu vastaanottopäässä ja paketti asiakkaalla kädessä.
-Edes suomen sisällä ei postia jaeta kuin muutamina päivinä viikossa. Se, että jos (?) viikonloppuisin niitä ei edes ajeta terminaalien välillä ei ainakaan paranna tilannette, vaan tekee sen entistä uskomattomammaksi.
-5 vuotta on aivan liian lyhyt perspektiivi tässä asiassa kun postista puhutaan, pitäisi puhua vuosikymmenistä. Jostakin vuosituhannen taitteen korvilta se alamäki alkoi.
-Mitä hintoihin tulee, onhan se nyt paskaa kun hinnankorotuksia tulee useita vuosittain ja nyt on hinta moninkertainen siihen verrattuna mitä muista maista lähettäminen yleensä maksaa. Tämä on suora kilpailuetu ulkomaille, tiedän esimerkiksi useita (ulkolaisia)nettikauppiaita, jotka hakevat erikoisen myyntitavaran kyllä suomesta, mutta hoitavat jakelulogistiikan maailmalle kotimaastaan viro/latvia/liettua-osastolta ja tekevät sen murto-osalla hinnasta. Siinä on huono suomipojan kilpailla. Puhumattakaan sitten enemmän yleisestä nettikauppatavarasta, jonka voi hankkia ja lähettää mistäpäin tahansa eurooppaa/maailmaa.
-Posti pitäisi kriittisenä palveluna olla ehdottomasti voittoa tavoittelematonta, mahdollisesti vieläpä subventoitua. Pitäisi myös keskittyä ydintoimintaan (kirjeiden ja pakettin ja muun postin kuljetus) ja onohtaa täysin kaikki muu.
-Hinnan ja vauhdin lisäksi voidaan ottaa vielä palvelu. Ennen oli postikonttori, jossa virkailija tiesi mitä on tekemässä. Nyt on joitakin poikkeuksia lukuunottamatta kassalla joku marketin kassa tai kioskimyyjä joka osaa juuri ja juuri myydä postimerkin, kaikki muu menee enemmän/vähemmän yli ymmärryksen.
Olen esimerkiksi usein joutunut lähtemään paketinlähetysreissulta takaisin kotiin paketti kainalossa, kun vaan ei ole onnistunut, vaikka on siis ollut täysin valmiita ja maksettuja, viivakoodin lukua vailla siinä kassalla. Mutta kun sitä valmista viivakoodiakaan ei osata lukea. Usein on käynyt sama ulkomaan kirjeen kanssa, täysin valmis cn22 lappuineen ja ositteineen, mutta kassalla vaan ei osata kertoa oikeaa hintaa (kirjettä ei voi maksaa etukäteen). Ei saisi olla niin, että lähettääkseen paketin pitää ajella ympäri kaupunkia/naapurikaupunkia, että löytää sellaisen "postin" missä osataan lähettää kirje ulkomaille.
-Postin asiakaspalvelu on huonointa mahdollista, nytkin olen yli 2 viikkoa odottanut vastausta viestiin, odotus jatkuu edelleen.