Tekosyy, että "töitä ei ole". Se on halusta kiinni usein. Tuet minimiin ja osin vastikkeelliseksi. Kaikki mukavuudet pois, tuen pitää riittää vain kohtuulliseen asumukseen ja terveelliseen ruokaan. Mieluiten ruoka kortille, että ei mene rahat kaljaan. Alkaisi työn tekeminen ja oma ura kiinnostamaan, kun saisi elintasoa nostettua.
Siis Suomessaa on työttömiä noin 10-kertainen määrä suhteessa avoimiin työpaikkoihin, jotka ovat kokoaikaisia. Toisin sanoen se on ihan aito syy, että töitä ei ole ja ei se silloin halusta ole kiinni.
Oletko aidosti sitä mieltä, että 587 euron toimeentulotuki ei olisi jo valmiiksi varsin minimaalinen tasoltaan ja että eroa palkkoihin ei olisi tarpeeksi? Eli tuen avulla pitää pystyä harrastamaan myös liikuntaa, kulttuuria ja uintia välillä. Ruokakortti olisi epäinhimillinen, sillä ihmisellä tulee olla oikeus tehdä valintoja ruokavalionsa suhteen eli ihmisellä on oltava oikeus syödä myös epäterveellisesti tai esimerkiksi tupakoida. Miksi oikeistossa yksilön vapaus rajoittuukin kovin nopeasti tuilla oleviin, vaikka töitä ei olisi kaikille?
Yritin hakea jotain sanaa millä kuvailisi jotain muuta kuin työsuhde-etuja. Tietysti nekin ihan oma lukunsa mutta ei mennä siihen.
Haen sitä että nykypäivänä työntekijöiden alisuorittamista katsotaan sormien läpi ja tavoitemittarit asetetaan liian alhaisiksi. Jokapuolella ollaan liian mukavuuden haluisia.
En lähde tätä enempää avaamaan mutta valitettavasti se on näin.
Jos näin on, miksi työnantajat eivät puutu alisuoriutumiseen? Sen voin kuitenkin myöntää, että erityisesti julkisella sektorilla on alisuorittamista, sillä esimerkiksi juna-aseman penkin uudelleen asentaminen tai uuden vastaavan tilaaminen ja asentaminen ovat kovin vaikeita tehtäviä Helsingin kaupungille, vaikka kaupungin palkkalistoilla on todella paljon väkeä ja kaupungilla on rahaa asian tekemiseen. Ongelmana on se, että ei ole motivaatiota tai piiskaajaa, joka käskyttäisi asiaa eteenpäin,
Lähes kaikki tässä listatut asiat koskevat vain niitä, jotka eivät ole töissä.
Miksi asenne on näin vähättelevä työelämän ulkopuolella olevia kohtaan? Työttömien tuilla ja asioilla on nimenomaan väliä, sillä hyvällä ja oikeanlaisella tukemisella saadaan pidettyä hyvää huolta tästä potentiaalisesta työvoimajoukosta. Eli työttömien etuna on se, että on olemassa vuorotteluvapaita (pääsee työttömyydestä töihin välillä, kun toinen ottaa taukoa työelämästä) ja ettäon aikuiskoulutustukea, jonka avulla voi vaihtaa ammattiaan paremmin työllistävälle alalle.
Pidätkö reiluna sitä, että palkkatuetusta työstä ei enää kerry ansiosidonnaista, vaikka siinä tehdään Palkkatyötä?
On myös tärkeää, että sosiaaliturva pitää huolen siitä, että osa-aikainen työ on aidosti kannattavaa täysin tuille rojahtamisen sijaan.
Sipilän kikystä meillä käytettiin vuodessa muistaakseni kaksi lauantaita joissa kaikki toimihenkilöt mukana käytiin läpi yhtiön strategiaa tulevaisuuteen ja ideoitiin esimerkiksi erilaisia säästökohteita kimpassa, minkälaisia liikuntaetuja porukka haluaisi ja parhaat ideat toteutettiin. Palkkaa tuosta ei saatu, mutta en koe että minua riistettiin.
Ajatteleekohan samalla tavalla kovaa fyysistä työtä tekevä Minerva-koulun siivoaja, jolta vaadittaisiin vuodessa paria lisätyöpäivää vuodessa ilman euroakaan lisäpalkkaa? Eli oikeistolaiseen tapaan ajattelit lähinnä vain omasta näkökulmasta, kun yhteiskunnassa pitäisi katsoa pluralistisemmin eli monesta eri näkökulmasta.
@vienna Ihan vilpittömästi kysyn, mitä ehdotat noiden tilalle jotta saadaan samanlainen vaikutus?
Itse peruisin Orpon veronkevennykset, aloittaisin liikenneverotuksen reformin heti, jotta verotuotto ei putoaisi liikenteestä sekä laittaisin kaikki yleishyödylliset säätiöt, myös työnantajaliitot ja RKP:n säätiöiden pääomatulot verolliseksi. Myös Orpon tunnin juna Turkuun menisi silppuriin.
Ansiosidonnaisen porrastus on OK, mutta ensimmäisen portaan sijoittaisin 40 päivän sijaan 60 päivän kohdalle, eli 2 kuukauden jälkeiseksi laskuksi.
Lisäksi lähtisin hakemaan säästöjä opintotuen ja työttömyysturvan jäädytyksien sijaan julkisen sektorin palkkojen jäädytyksellä, eli yli 3000 euroa tienaavilla palkankorotukset jäihin julkisella sektorilla, jotta saadaan säästöjä ja ei kuriteta pienten tukien varassa olevia. Mielestäni on outoa, että julkisen sektorin väen määrään tai palkankorotuksista säästäminen eivät olisi mahdollisia, vaikka palkansaajan ostovoima on huomattavasti parempi kuin työmarkkinatuella olevien.
Olisin valmis hakemaan säästöjä myös AMK- ja yliopistoverkoston keventämisestä, eli esimerkiksi Kokkolan Chydenius-koulutuskeskus, Porin kauppakorkea ja AMK-verkoston keventämistä.
Eli tekisin säästöjä ja veroasteen tason säilyttämistä ennallaan, toisin kuin Orpon hallitus, joka tekee pelkkiä säästöjä ja antaa veroasteen laskea, jolloin alijäämä ei ole pienenemässä (2.4 keskustelu Eduskunnassa kertoi siitä, että alijäämä on nousemassa 12,9 miljardiin euroon).