• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Poliittiset lakot

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja sonof
  • Aloitettu Aloitettu
En ole sanonut mitään muuta, kuin että kysymyksen asettelulla on vaikutus kyselyn tulokseen ja tämä on ihan fakta. Jos haluat voin kaivaa sulle tähän jonkin lähteen.
Tottakai vaikuttaa, mutta koitatko nyt jotenki vääntää tämän niin, että suurin osa suomalaisista ei oikeasti noita lakkoja hyväksy, koska kysymys oli tietyllä tavalla aseteltu?

Eli muuttuiko tässä tuo kyselyn tulos dramaattisesti asettelulla vai ei? Minusta tuo kysymys on aika selkeästi muotoiltu. Hyväksytkö lakot vai et.
 
Eli muuttuiko tässä tuo kyselyn tulos dramaattisesti asettelulla vai ei? Minusta tuo kysymys on aika selkeästi muotoiltu. Hyväksytkö lakot vai et.

Muutetaan kysymyksen asettelua:

"Onko lakkojen mitoitus oikea?"
"Kohdistuvatko lakkojen vaikutukset oikein?"

Olisihan näitä kysymyksiä vaikka minkälaisella asettelulla, josta päästäisiin johtopäätökseen että tuet lakoille eivät olekaan ihan niin yksiselitteisiä.

Newsflash: Itsekin hyväksyn lakot. Siinähän lakkoilette koska se lain mukaan on sallittua. Tosin onneksi ei enää kauaa.
 
Muutetaan kysymyksen asettelua:

"Onko lakkojen mitoitus oikea?"
"Kohdistuvatko lakkojen vaikutukset oikein?"
Pistähä jage käsi sydämelle ja kerro rehellisesti onko nuo sinun ehdotukset jotenkin huomattavasti selkeämmin muotoiltu, kuin alkuperäinen kysymys?
 
Olen jo pidempään miettinyt miksi ihmiset liittyvät juuri YTK:hon, avoimia kassoja on muitakin. Jos katsotaan pelkästään jäsenmaksua niin YTK on kalleimpia työttömyyskassoja mitä suomessa on. Suomessa on 14 kassaa, ja vain kolmessa on kalliimmat jäsenmaksut.

Muutama syy ainakin tulee mieleen:
  • Sillä muutaman kympin erolla vuodessa ei ole mitään merkitystä taloudessa
  • Osa kassoista on rajattu vain tietyn alan työntekijöille tai tietyn koulutuksen omaaville
  • Osa kassoista on tiiviisti kiinni jossain AY-liitossa ja näin ne koetaan poliittisesti sitoutuneiksi. Muistaakseni YTK:n edustaja kertoi jossain haastattelussa että monella jäsenellä syy liittyä juuri YTK:hon on se, ettei se toimi minkään AY-liiton yhteydessä eikä samalla tavalla tunnusta väriä.
Tuossa monta hyvää syytä kuulua YTK:hon, joka taitaa olla nykyään Suomen suurin kassa.
 
Muutama syy ainakin tulee mieleen:
  • Sillä muutaman kympin erolla vuodessa ei ole mitään merkitystä taloudessa
  • Osa kassoista on rajattu vain tietyn alan työntekijöille tai tietyn koulutuksen omaaville
  • Osa kassoista on tiiviisti kiinni jossain AY-liitossa ja näin ne koetaan poliittisesti sitoutuneiksi. Muistaakseni YTK:n edustaja kertoi jossain haastattelussa että monella jäsenellä syy liittyä juuri YTK:hon on se, ettei se toimi minkään AY-liiton yhteydessä eikä samalla tavalla tunnusta väriä.
Tuossa monta hyvää syytä kuulua YTK:hon, joka taitaa olla nykyään Suomen suurin kassa.
Ei tiedetä muista ja on tunnetuin lienee yleisin syy. Sit jos saa muusta tietoa, ei jaksa vaihtaa pienen säästön takia.
 
Ei tiedetä muista ja on tunnetuin lienee yleisin syy. Sit jos saa muusta tietoa, ei jaksa vaihtaa pienen säästön takia.

Tunnetuin oli itsellänikin se syy miksi meinasin liittyä YTK:hon, mutta kuulunkin KOKO-kassaan alunperin tietämättä asiasta.
 
Tavallaan ymmärrän lakkoilijoita, koska itsekin olen sitä mieltä että monet säästöpäätökset on huonosti kohdistettu.

En silti tue poliittisia lakkoja, koska nekin kohdistuu väärin ja pahentaa tilannetta. Hallituksessa on nytkin useampia puolueita, joille on vaikeata hyväksyä tällaisia leikkauksia, mutta kun tilanne on huono niin ikäviä asioitakin täytyy tehdä ja olisi tärkeää että heillä on työrauha. Jos joka asiasta kysyttäisiin kansalta, niin mitään ei saisi päätettyä, koska eihän kukaan halua saavutetuista eduista luopua.

Ei ole myöskään mahdotonta, että Venäjä pyrkisi edistämään lakkoilua ja sitä kauttaa aiheuttaa meille vaikeuksia. En toki tiedä onko tätä oikeasti tapahtunut.

Eduskuntavaaleja on kuitenkin neljän vuoden välein, että jos nyt jotain ihan hirveää paskaa päätetään niin kyllä se nopeasti kostautuu seuraavissa vaaleissa ja tilanne saadaan korjattua. (jos sillä oppositiolla oikeasti on halua niitä purkaa, eikä vaan huudella ja keräillä irtopisteitä)
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Ei ole dataa lakkojen vaikutuksesta liittojen jäsenmääriin, mutta joka puolelta täälläkin tuutataan kuinka jäsenmäärät putoaa syöksykierteeja liitot kuolee. Vähän toisenlaista signaalia osalta liitoista tulee kyllä Linkki
JHL 1000 uutta jäsentä 2023
Ammattiliitto pro 10000 uutta vuonna 2023
Teollisuusliitto pysynyt aika samassa jne.
 
täälläkin tuutataan kuinka jäsenmäärät putoaa syöksykierteeja liitot kuolee

Tämä ei ole mielipide, vaan fakta - siis jäsenmäärien lasku SAK:n ja STTK:n jäsenliittojen osalta, eivät tietenkään ole kuolemassa mihinkään eikä kukaan kai sellaista ole väittänytkään. SAK:n osalta voi puhua jopa syöksykierteestä kun katsoo kuinka pitkään lasku on jatkunut. 9 vuodessa kadonnut kähes 200k jäsentä eli lähes 30%. Se on valtava määrä. STTK:sta myös kadonnut noin neljännes. Akavalla menee paremmin, mutta siellä ei ollakaan joka kiistan kohdalla huutamassa lakkoa.

Screenshot 2024-02-14 at 15.54.31.png



Se on selvä, että jäsenmäärä hetkellisesti lisääntyy lakkosumassa. Mutta en usko, että sillä on isoa vaikutusta pitkän ajan trendiin.
 
Taasko sitä mennään.

Keskusjärjestö SAK järjestää tiistaina puolenpäivän aikaan lehdistötilaisuuden, jossa järjestön odotetaan kertovan uusista poliittisista työtaistelutoimista.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi maanantaina, että lehden tietojen mukaan SAK:n alaiset ammattiliitot valmistelevat lehden tietojen mukaan viikoille 11 ja 12 jopa neljän päivän poliittisia lakkoja.
Talouselämän uutinen mahdollisista lakoista viikoille 11-12

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa asioita, joissa SAK toivoo hallituksen tulevan vastaan työmarkkinariidassa.


Tähän asti neuvottelut ay-liikkeen ja hallituksen kanssa eivät ole edenneet, hallitus on edennyt omalla lainsäädäntösuunnitelmallaan ja SAK vastustanut hallituksen toimia työtaistelutoimilla.

SAK:n mukaan se on käynyt viime viikkoina taustakeskusteluja hallituksen kanssa, mutta solmu ei ole auennut.

Eloranta korosti, että SAK toivoo hallituksen tulevan vastaan etenkin paikalliseen sopimiseen ja työrauhalainsäädännön muuttamiseen sekä aikuiskoulutustuen lakkauttamiseen liittyen. Eloranta pitää SAK:n ehdotuksia merkittävänä vastaantulona.

Pääministeri Petteri Orpo (kok) kutsui liittopomot tapaamiseen perjantaille. Eloranta painottaa, että SAK haluaa keskustella muustakin kuin työmarkkinamallista. Iltalehden tietojen mukaan hallituksella ei tähän mennessä ole ollut haluja keskustella yhdessä kaikista ehdotuksista, vaan keskittyä työmarkkinamalliin.

Työmarkkinamallissa, jota kutsutaan myös vientivetoiseksi palkkamallista, on tarkoitus kirjata lakiin, että vientiala määrittelisi jatkossa sen, kuinka suuria palkankorotuksia muut alat voivat saada valtakunnansovittelijalta.

IL:n tiedot: Lakot yhä suunnitelmissa
Työmarkkinalähteet olivat etukäteen vaitonaisia tiedotustilaisuuden sisällöstä, mutta Iltalehti kertoi tietojensa perusteella tiistaiaamuna, että SAK todennäköisesti kertoo tilaisuudessa vaatimuksiaan hallitukselle ja SAK:ssa suunnitellaan työtaistelutoimia, ellei yhteistä säveltä löydy.

Eloranta ei kuitenkaan vielä tiistaina kertonut, mihin työtaistelutoimiin SAK ryhtyy, ellei hallitus ja SAK pääse neuvotteluissa yhdessä eteenpäin. Pian tiedotustilaisuuden päätyttyä SAK ja sen jäsenliitot tiedottivat, että ne aikovat kertoa keskiviikkona kello 10 uudessa tiedotustilaisuudessa ”työmarkkinatoimista”, eli odotettavasti tulossa on tiedot uusista lakoista.


Iltalehden tietojen mukaan SAK:nssa edelleen on suunnitelmissa pitkiäkin työtaistelutoimia, ellei ratkaisu lähde ehdotusten perusteella syntymään hallituksen kanssa.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi maanantai-iltana, että lakot voivat olla jopa nelipäiväiset. Myös Iltalehdelle vahvistetaan työmarkkinalähteistä, että osalla liitoista lakot voivat olla pitkiä, neljänkin päivän mittaisia.

Iltalehti tiedotustilaisuus lakoista
 
No taas mennään. Voi olla, että tämä lakkoilukierros tuottaa liiton jäsenille/lakkolaisille jo suoria työpaikkojen menetyksiä. Ja siis työpaikan menetys tapahtuu, jos työntekijä ei saavu paikalle suorittamaan työnantajansa osoittamaa työtarvetta ja turvaa siten oman työpaikkansa pysyvyyttä. Käsittämätöntä, että joku on valmis liiton nimissä nousemaan pitkäkestoisille poliittisille mielenilmauksille. Liiton korvaus kapinoinnista on varsin heikko ja oikeastaan tuo nimellinen lakkokorvaus heikkenee jokaisen lakkokierroksen jälkeen. Ja kuten mainitsin, lopulta saattaa se työsuhdekin kadota. Hallitus ei onneksi peräänny ja vaikka lakkoilijat saavat näkyvyyttä niin valtaosa kansasta ymmärtää, ettei näitä hallituksen linjauksia tehdä vittuilu- vaan järkisyistä.
Menkää ihmiset töihin.
 
Liiton korvaus kapinoinnista on varsin heikko
No itsellä ainakin yhden päivän lakko-avustus on suurempi, kuin kyseisen päivän palkka. Joten kyllä se minulle ainakin on varsin riittävä.

Voi olla, että tämä lakkoilukierros tuottaa liiton jäsenille/lakkolaisille jo suoria työpaikkojen menetyksiä.
Lakko on työntekijäpuolen vahvin työtaistelukeino.

Melkoista oman elämänsä vuorineuvos paskaa tälläinen ajattelu, missä duunarin pitäisi alentaa palkkansa ja luopua jokaisesta oikeudesta, jotta saisi pitää työpaikkansa. Kyllä ne konkurssit siellä työnantajapuolella myös tuntuu ja uuden työn löytää kyllä osaava tekijä nopeasti itsellensä.
 
No taas mennään. Voi olla, että tämä lakkoilukierros tuottaa liiton jäsenille/lakkolaisille jo suoria työpaikkojen menetyksiä. Ja siis työpaikan menetys tapahtuu, jos työntekijä ei saavu paikalle suorittamaan työnantajansa osoittamaa työtarvetta ja turvaa siten oman työpaikkansa pysyvyyttä. Käsittämätöntä, että joku on valmis liiton nimissä nousemaan pitkäkestoisille poliittisille mielenilmauksille. Liiton korvaus kapinoinnista on varsin heikko ja oikeastaan tuo nimellinen lakkokorvaus heikkenee jokaisen lakkokierroksen jälkeen. Ja kuten mainitsin, lopulta saattaa se työsuhdekin kadota. Hallitus ei onneksi peräänny ja vaikka lakkoilijat saavat näkyvyyttä niin valtaosa kansasta ymmärtää, ettei näitä hallituksen linjauksia tehdä vittuilu- vaan järkisyistä.
Menkää ihmiset töihin.

Se lakkokorvaus on sen ~100-150€/pvä bruttona ja lakkoon menemällä eivät ne työt jää tauolle, vaan ne kertyvät ja aiheuttavat toimitusongelmia.

Asiakaspuolella siinä voi olla melkoisen isot rahat kyseessä ja siinä asiakkaan puolella voi olla johtopäätöksenä irtisanoutua sopimuksesta, jos luvattuja tavaroita ei toimiteta sovitusti.

Valtion sisäisen vakauden sekoittamisessa tälläinen toiminta olisi hyödyksi eräille tahoille. Foliopipo alkaa hieman tiukentumaan, kun miettii itänaapurin mahdollisuutta vaikuttaa uuden NATO-maan sisäisiin asioihin.

Mikä sen estäisi, ettei se venäjä pyrkisi horjuttamaan hallituksen asemaa toimilla, jotka pahentavat Suomen taloudentilaa ja lisäävät kansalaisten eripuraisuutta.
 
Käsittämätöntä, että joku on valmis liiton nimissä nousemaan pitkäkestoisille poliittisille mielenilmauksille.

Eihän tämä SAK:n demokratianvastainen lakkoperseily ja maan talouden tuhoaminen lopu, ennen kuin 1. saadaan lakimuutos, 2. SAK:n lakkokassa hupenee tarpeeksi tai 3. jäsenmäärä jatkaa laskuaan tarpeeksi. 1. on nopein keino, 2. toiseksi nopein ja 3. vaatii useampia vuosia. Toivottavasti kohta 1. toteutuisi mahdollisimman nopeasti.
 
Foliopipo alkaa hieman tiukentumaan, kun miettii itänaapurin mahdollisuutta vaikuttaa uuden NATO-maan sisäisiin asioihin.
Niin, että kremlistäkö se orpo ja satonen sai ohjeet, miten aiheuttaa tämä työmarkkinakriisi ennätysajassa? Jännästi edellisen hallituksen aikana vakaat työmarkkinat luettiin vielä suomen eduksi muualle verrattuna. Langan otsikko on kuitenki poliittiset lakot noin niinkun pienenä muistutuksena.

Kyllä tässä omaan nokkaan Putinin sijasta haisee enemmän ek ja oma etupiiri ensin ajattelu.
 
Pientä on Suomen lakkoilu ja vaatimukset, esim Saksassa Joukkoliikennealanunioni Verdi aloittaa jo vuoden neljännen lakonsa, joka sulkee Junaliikenteen, bussit ja lentokentät Saksassa. Tyttöystävän Lufthansana lento peruuntui perjantaina ja siirretty maanantaihin.

Ja mitä siellä saksassa vaaditaan? Onko hallitus siellä rokottamassa työläisten oikeuksia, kun noin lakkoillaan?

Ei, vaan kaikille alan 90000 työntekijöille vähintään 500e/kk lisää palkkaa ja kertaluontoinen vähintään 3000 euron suorite.
Hieman kalpenee nämä Suomen liittojen vaatimukset, joissa lähinnä halutaan pitää kiinni nykyisistä sopimuksista.

 
Viimeksi muokattu:
Hieman kalpenee nämä Suomen liittojen vaatimukset, joissa lähinnä halutaan pitää kiinni nykyisistä sopimuksista. Jos saksassa hallitus lakaisi leikkaamaan Suomen hallituksen tyyliin työntekijöiden oikeuksia, maassa olisi kuuksudirn yleislakko, kunnes hallitus nöyrtyisi.

Et voisi olla enempää väärässä. Poliittiset lakot on Saksassa laittomia. Eli siellä ei mentäisi yhtään mihinkään lakkoon tuossa tilanteessa:

Useissa länsimaissa kuitenkin poliittiset lakot ovat kiellettyjä. Euroopassa ne ovat kiellettyjä esimerkiksi Itävallassa, Alankomaissa ja Saksassa.

Saksassa poliittisten lakkojen kielto perustuu siihen, että demokraattisessa päätöksenteossa päätöksentekoelinten pitää pystyä muodostamaan päätöksen vapaina ulkopuolisesta painostuksesta. Kielto on tulkittu Saksan perustuslaista.

 
Et voisi olla enempää väärässä. Poliittiset lakot on Saksassa laittomia. Eli siellä ei mentäisi yhtään mihinkään lakkoon tuossa tilanteessa:



Okei, no siellä siis ei hallitus kuitenkaan heikennä työntekijöiden oikeuksia. Mutta se ei ollut viestini pointti, vaan se että liittojen vaatimukset on paljon kovemmat siellä kun täällä. Ja ollaan valmis lakkoilemaan vaikka vuosia. Verdi on ilmoittanut että lakkoilu jatkuu kunnes vaatimukset täyttyvät. Lisäksi jos hallitus poistaisi jotain oikeuksia, niin mikään ei estä liittoja menemästä lakkoon vaatimaan työnantajaosapuolta lisäämään poistetut oikeudet työsopimukseen.
 
Viimeksi muokattu:
No itsellä ainakin yhden päivän lakko-avustus on suurempi, kuin kyseisen päivän palkka. Joten kyllä se minulle ainakin on varsin riittävä.

Lakko on työntekijäpuolen vahvin työtaistelukeino.

Melkoista oman elämänsä vuorineuvos paskaa tälläinen ajattelu, missä duunarin pitäisi alentaa palkkansa ja luopua jokaisesta oikeudesta, jotta saisi pitää työpaikkansa. Kyllä ne konkurssit siellä työnantajapuolella myös tuntuu ja uuden työn löytää kyllä osaava tekijä nopeasti itsellensä.

Lakkoavustuskassa hupenee, sitä tässä lähinnä hain takaa. Eli jos lakkoavustuksesi on tällä hetkellä parempi kuin päivän palkka, niin loputonta rahasampoa on turha liitoista odottaa. Sun päivän korvaus on kassasta pois ja toivon Sinunkin puolestasi, että pääset pian tekemään töitä ja ansaitsemaan rahaa perheelle sitä kautta.

Lakko on työntekijäpuolen vahvin työtaistelukeino kyllä, mutta tässä nykytilanteessa todella omahyväinen tapa toimia. Kun esim. pienempi yritys ajautuu lakkoilun takia taloudellisiin ongelmiin ja työntekijälle tulee kenkää, niin silloinko ultimaattinen liittolaisen tavoite on saavutettu.
Mä olen elämässäni osallistunut kikypaskaan ja ties mihin sontaan. Ei ne mua silloinkaan hymyilyttäneet, mutta en silti hetkeäkään ajatellut tehdä vittumaisia sille taholle joka minut on alunperin työllistänyt.

Melkoinen oman elämänsä sankari pitää taas silloin olla kun kokee, että hallituksen kaavailemat muutokset pitkässä juoksussa tekee pahaa tälle yhteiskunnalle. Koska omaa etuaan toki pitää ajatella, niin mistään annetuista eduista ei voi luopua. Mä miettisin ihan ensiksi vaikkapa omaa jälkikasvua ja sitä, miten näille taataan järjellinen maa josta löytyy työllistäjiä, missä saa tehdä töitä ja tehdystä työstä saa vieläpä kohtuullista korvausta.

Ja yksi kirjoittamasi lause kertoo kaiken: "duunarin pitäisi alentaa palkkansa ja luopua jokaisesta oikeudesta". Olisitko hallituksen uudistusten myötä alentamassa palkkaasi ja luopumassa jokaisesta oikeudesta? Veikkaan, että et todellakaan olisi.
 
Muutama syy ainakin tulee mieleen:
  • Sillä muutaman kympin erolla vuodessa ei ole mitään merkitystä taloudessa
Niinpä. Siksi kannattaakin kuulua liittoon, lisäksi puolet jäsenmaksusta verovapaata.
  • Osa kassoista on tiiviisti kiinni jossain AY-liitossa ja näin ne koetaan poliittisesti sitoutuneiksi. Muistaakseni YTK:n edustaja kertoi jossain haastattelussa että monella jäsenellä syy liittyä juuri YTK:hon on se, ettei se toimi minkään AY-liiton yhteydessä eikä samalla tavalla tunnusta väriä.
Tuossa monta hyvää syytä kuulua YTK:hon, joka taitaa olla nykyään Suomen suurin kassa.
YTK on taas kytköksissä EK:hon ja yrittäjien perustama. Mikäköhän on alunperin ollut tarkoitus? Järjestäytymisastetta pienentämällä heikentää liittojen vaikutusvaltaa.... Eikun hetkinen, duunarin asiallahan tässä oltiin. :kahvi:
 
Sinunkin puolestasi, että pääset pian tekemään töitä ja ansaitsemaan rahaa perheelle sitä kautta.
Kerrotko vielä miten minun nykyiset tai entiset duunit liittyy poliittisiin lakkoihin Suomessa? Töitä oon kans tehnyt 15-vuotiaasta tähän päivään, joten en tiedä mitä helvettiä mussutat.
 
Kerrotko vielä miten minun nykyiset tai entiset duunit liittyy poliittisiin lakkoihin Suomessa? Töitä oon kans tehnyt 15-vuotiaasta tähän päivään, joten en tiedä mitä helvettiä mussutat.

Mä en kyllä ymmärrä mihin sä nyt viittaat. Etkö siis ole suunnittelemassa osallistuvasi tulevaan poliittisen lakkoon? Ainakin viestisi antoi niin ymmärtää, missä puhuit lakkoavustuksen määrästä kohdallasi.

Jos kyllä, niin toivon että jättäisit lakkoilut muille ja menisit töihin ansaitsemaan palkkaa tehdyn työn korvauksena. Ihan kuten olet tehnyt toivottavasti sieltä 15-vuotiaasta asti.

Jos et, niin sitten käsitin väärin tavoitteesi.
 
Niinpä. Siksi kannattaakin kuulua liittoon, lisäksi puolet jäsenmaksusta verovapaata.

Kannattaa kuulua jos kannattaa liittojen ajamia asioita ja lakkoilua ratkaisuna työelämän ongelmiin, ja kokee satojen eurojen maksun sen arvoiseksi. Jos ei koe, ja jos ei kannata liiton ajamaa politiikkaa, niin sitten ei kannata kuulua. Yhä pienempi joukko haluaa kuulua SAK:n liittoihin vuosi vuodelta. Ehkä tämä joskus herättää SAK:n johdonkin.

YTK on taas kytköksissä EK:hon ja yrittäjien perustama. Mikäköhän on alunperin ollut tarkoitus? Järjestäytymisastetta pienentämällä heikentää liittojen vaikutusvaltaa.... Eikun hetkinen, duunarin asiallahan tässä oltiin. :kahvi:

No, tämänpäiväisen perusteella SAK:n liitot eivät ainakaan ole duunarin asialla. Kassat ovat tässä mielessä neutraaleja ja vain pakollinen väline jotta on oikeutettu ansiosidonnaiseen. Ne eivät aiheuta lakkoja, vastusta tai kannata eduskunnan päätöksiä. Ne vain keräävät päivärahahakemukset ja käsittelevät ne ja myöntävät etuuden. YTK ei toimi minkään työnantajaliiton yhteydessä samalla tavalla kuin AY-liittojen omat kassat toimivat.

Itsehän olen aina kannattanut sitä, että koko kassapelleily jää pois. Kaikki työntekijät lain mukaan oikeutetuiksi ansiosidonnaiseen ilman mitään jäsenyyksiä. Mutta se ei ole vielä tämän vuoden asia.
 
Ainakin viestisi antoi niin ymmärtää, missä puhuit lakkoavustuksen määrästä kohdallasi.
Kukakohan se nyt alunperin väitti tässä ketjussa lakko-avustusta "varsin heikoksi"? Siihen minä totesin, että yli päivän palkka ei minusta mikään huono korvaus todellakaan ole. Sitten sinä päätit siihen tulla huutelee jotain mene töihin -paskaa, kun ei argumentointi muuhun ilmeisesti riitä.

Todellakin myös osallistun jokaiseen lakkoon, mihin oma liitto on menossa.

Omien laskujen mukaan verotuksen kevennys menee pakkasen puolelle, jos on vuodessa kaksi päivää sairaana. Jo pelkästään sen vuoksi osallistun tulevaan jokaiseen oman liiton lakkoon.

Ainakin itse olen liitolta saanut huomattavasti enemmän takaisin, kuin maksanut. Pelkästään siis puhtaita euroja ja tähän kaikki lakimiespalvelut lisäksi niin aika hullua tosiaan minusta ruveta rikkuroimaan tai yleiseen kassaan vaihtamaan.
 
Kukakohan se nyt alunperin väitti tässä ketjussa lakko-avustusta "varsin heikoksi"? Siihen minä totesin, että yli päivän palkka ei minusta mikään huono korvaus todellakaan ole. Sitten sinä päätit siihen tulla huutelee jotain mene töihin -paskaa, kun ei argumentointi muuhun ilmeisesti riitä.

Todellakin myös osallistun jokaiseen lakkoon, mihin oma liitto on menossa.

Omien laskujen mukaan verotuksen kevennys menee pakkasen puolelle, jos on vuodessa kaksi päivää sairaana. Jo pelkästään sen vuoksi osallistun tulevaan jokaiseen oman liiton lakkoon.

Ainakin itse olen liitolta saanut huomattavasti enemmän takaisin, kuin maksanut. Pelkästään siis puhtaita euroja ja tähän kaikki lakimiespalvelut lisäksi niin aika hullua tosiaan minusta ruveta rikkuroimaan tai yleiseen kassaan vaihtamaan.

Jo kerran totesin, että pitkässä juoksussa tuo kassa joka tätä toimintaasi rahoittaa, lakkaa olemasta. Siis kassa lakkaa olemasta kun liiton jäsenten ja tukijoiden maksama holvi tyhjenee. Pitää ymmärtää, että pitkässä juoksussa ansiotyö on aina järkevämpää kuin lakkoilu.

Noh, kaikkea hyvää sinne lakkoiluun. Toivottavasti työnantajasi yritys pysyy pystyssä ja pääset sitten palailemaan töihin kun poliittinen ilmauksesi on ohi.
 
Omien laskujen mukaan verotuksen kevennys menee pakkasen puolelle, jos on vuodessa kaksi päivää sairaana. Jo pelkästään sen vuoksi osallistun tulevaan jokaiseen oman liiton lakkoon.

Onko liittosi siis ilmoittanut, että ei halua neuvotella seuraavaan TESiin palkallista sairauspäivärahaa 1. päivälle? Ei hallituksen lakimuutos poista yhdestäkään sopimuksesta sitä palkallisuutta, jos se siellä nytkin on. Se on jatkossa täysin sovittavissa. Vai onko liitollasi niin surkea neuvotteluvoima ja työvoimaa tarjolla ovista ja ikkunoista, että kaikki edut katoavat heti kun laki antaa siihen mahdollisuuden?
 
Ja Lapuan liike kera AKS:n sekä aktivistien hallituksessa? Vieläkö pääministeripuolue ajaa maahan monarkiaa?
Monarkiaa en tiedä nyt ehdotetun mutta valtiosääntö muuten tuntuu olevan punaisille epäselvä. Valta kuuluu kansalle jota edustaa eduskunta, ei ay-liikkeelle. Jos haluaa punakaartin valtaan, se tapahtuu nykyään äänestämällä, ei talonpoikia tappamalla.
 
Ihan hyvä vain että paskovat kunnolla koko maan kun hallituksella ei ole mitään selkärankaa vaan annetaan kommunistien jatkuvasti hyppiä silmille. Sitä saa mitä tilaa.

Oikea ratkaisu on kieltää kokonaan poliittiset lakot, rajoittaa muita lakkoja ja lakkauttaa ainakin nuo kaikista haitallisimmat ammattiliitot. Jos esim. SAK:n lakkauttaa ja kaiken sen omaisuuden takavarikoi niin suorien hyötyjen lisäksi sieltä saisi merkittävästi pääomaa jolla voidaan tukea Ukrainaa ja jota voidaan palauttaa vaikkapa suomalaisille veronmaksajille tai sitten käyttää vaikkapa lainan lyhentämiseen.
 
Juuri NYT ei ole oikea aika lakkoilla. Jospa malttaisitte vielä yhden viikon, yhden kvartaalin, yhden hallituskauden tai siihen saakka kunnes ilmastonmuutos pysäytetään ja nälänhätä maailmasta on ratkottu. Vasta sitten voimme paikallisesti sopia missä kohdin istusimme alas pohtimaan asemaanne tässä yhteiskunnassa.

T: EK, Keskuskauppakamari, Suomen yrittäjät, lobbarit ja kaikki märkäkorvaiset, perheettömät, itseään korvaamattomina pitävät virman miehet 20k säästötileineen.
 
Ihan hyvä vain että paskovat kunnolla koko maan kun hallituksella ei ole mitään selkärankaa vaan annetaan kommunistien jatkuvasti hyppiä silmille. Sitä saa mitä tilaa.

Ei hallitus vielä ole käsittääkseni tavoitteistaan luopunut. Mutta ei tuo SAK:n perseily ole kenellekään hyvä asia, se on vain huono asia. Sillä aiheutetaan vain absoluuttista vahinkoa jota ei saada takaisin. SAK on tämän tarinan roisto, se ei ole suostunut edes neuvottelemaan asioista, koska se ei saa itse määritellä agendaa. SAK ei neuvottele, SAK määrää lakot. En mä tässä nyt kauheasti lähtisi hallitusta syyttelemään tästä SAK:n raivarista.

Mutta toisaalta toivon, ettei SAK:lle - tai yleensä terroristeille - anneta kauheasti periksi. Koska jos annetaan, löytää itsensä vain samasta tilanteesta uudelleen parin vuoden päästä.
 
Ei hallitus vielä ole käsittääkseni tavoitteistaan luopunut. Mutta ei tuo SAK:n perseily ole kenellekään hyvä asia, se on vain huono asia. Sillä aiheutetaan vain absoluuttista vahinkoa jota ei saada takaisin. SAK on tämän tarinan roisto, se ei ole suostunut edes neuvottelemaan asioista, koska se ei saa itse määritellä agendaa. SAK ei neuvottele, SAK määrää lakot. En mä tässä nyt kauheasti lähtisi hallitusta syyttelemään tästä SAK:n raivarista.

Mutta toisaalta toivon, ettei SAK:lle - tai yleensä terroristeille - anneta kauheasti periksi. Koska jos annetaan, löytää itsensä vain samasta tilanteesta uudelleen parin vuoden päästä.

Erittäin viisaasti kiteytetty viestisi loppuosassa. On kerrassaan mahdoton yhtälö, että isossa kuvassa hallitus joustaisi senttiäkään esitetyissä asioissa. Nyt ollaan jo siinä pisteessä, että pienintäkään perääntymismahdollisuutta ei enää yksinkertaisesti ole. Surullista tässä on se, että ensimmäisenä katkeaa selkä siltä yrittäjältä ja duunarilta, ja vasta sen jälkeen liitolta.
 
Onko liittosi siis ilmoittanut, että ei halua neuvotella seuraavaan TESiin palkallista sairauspäivärahaa 1. päivälle? Ei hallituksen lakimuutos poista yhdestäkään sopimuksesta sitä palkallisuutta, jos se siellä nytkin on. Se on jatkossa täysin sovittavissa. Vai onko liitollasi niin surkea neuvotteluvoima ja työvoimaa tarjolla ovista ja ikkunoista, että kaikki edut katoavat heti kun laki antaa siihen mahdollisuuden?
Aika jännän aasinsillan sait tuohon heti rakennettua.

Eli koska tessissäni ei puhuta tästä, eikä tulla varmana puhumaan niin se on liiton vika, kun hallitus säätää lain, että tämä on ylipäätään mahdollista... kukakohan nyt tulee ensin muna, kana, liitto vai hallitus?

Parempaa luokkaa tämä ei tietenkään koske. Eihän paskantärkeä kokoomusta äänestävä it konsultti voi päivää yskiä kotona ilman että maksetaan täysi korvaus tämähän on täysin selvää.

kaikkea hyvää sinne lakkoiluun. Toivottavasti työnantajasi yritys pysyy pystyssä ja pääset sitten palailemaan töihin kun poliittinen ilmauksesi on ohi.
Kiitos vain.

Taisi olla pelkästään pks seudulla noin 3 000 oman alan paikkaa auki ja seuraavan kolmen vuoden aikana tämän luvun on arvioitu tuplaantuvan. Epäilen vahvasti, että pomo päästää töihin seuraavankin lakon jälkeen. Olisi kans hauska nähdä, miten koulut menee ylipäätään konkurssiin suomen rikkaimmassa kunnassa.
 
Eli koska tessissäni ei puhuta tästä, eikä tulla varmana puhumaan niin se on liiton vika, kun hallitus säätää lain, että tämä on ylipäätään mahdollista... kukakohan nyt tulee ensin muna, kana, liitto vai hallitus?

Tietenkin se on liiton tai työntekijän vika, jos ei saa neuvoteltua 1. sairauspäivää palkalliseksi. Tai jotain muuta asiaa tilalle, jolla se kompensoidaan. Tämä koskee ihan kaikkia työntekijöitä tai liittoja ihan kaikilta aloilta.
 
Tietenkin se on liiton tai työntekijän vika, jos ei saa neuvoteltua 1. sairauspäivää palkalliseksi. Tai jotain muuta asiaa tilalle, jolla se kompensoidaan. Tämä koskee ihan kaikkia työntekijöitä tai liittoja ihan kaikilta aloilta.
Ja tämä laki on pakollinen nyt, koska?

Säästääkö siinä yhteiskunta paljonkin rahaa, että joku pakotetaan ripulissa töihin tai tuleeko rekkatolkulla uusia investointi miljardeja maahan, kun kokki voi olla noron kanssa soppaa keittämässä...
 
Ja tämä laki on pakollinen nyt, koska?

En minä tiedä? En ole tietääkseni väittänyt lakia "pakolliseksi" (mitä se edes tarkoittaa). Musta joillain aloilla on erittäin perusteltua että 1. sairauspäivä on palkallinen ja kannustaa jäämään kotiin potemaan ilman taloudellista menetystä. Esim. sotealalla paljon tällaisia tehtäviä. Toisaalta se etää tekevä konsultti taas ei sitä niin tarvitse, sillä voi tehdä hommia vähän puolikuntoisenakin kotoa eikä silti tartuta kollegoita. Tässä laki antaa mahdollisuuden joustaa tilanteen ja työtehtävän mukaan. Ei siis tarvetta pakottaa samaa kaikille aloille kun alat eroavat toisistaan.
 
Yleensä olisi hyvä, edes jokin yksittäinen järkiperuste lakimuutokselle keksiä. Lyön myös vetoa, että sote alalla ensimmäinen saikkupäivä lähtee omasta pussista, kun taas it konsultti saa täyden korvauksen. Tietysti nyt työnantaja tulee tienaa vähän enemmän sehän se todellinen syy tällekin laille on, mutta yhtä vähän järkiperusteita tälle keksin kuten aikuiskoulutustuen lakkauttamiselle.

Kyllähän se kusi siellä lahkeessa pakkasella sen pienen hetken aina onneksi lämmittää.
 
Säästääkö siinä yhteiskunta paljonkin rahaa, että joku pakotetaan ripulissa töihin tai tuleeko rekkatolkulla uusia investointi miljardeja maahan, kun kokki voi olla noron kanssa soppaa keittämässä...
Siinä vaiheessa mutkat on vedetty aika suoriksi kun argumentit on tasoa joku menee töihin ripulissa yhden palkattoman päivän takia. Ollaan niin kaukana arkijärjestä, että voidaan varmaan seuraavaksi vetää keskusteluun yksipuoluejärjestelmä ja alkaa itkeä tiktokissa sitä miltä presidenttiehdokkaasta mahtaa tuntua kun ei tullut valituksi.

Kiky-päivät eivät syösseet yhteiskuntaa kaaokseen, eikä varmaan syökse tämäkään, kunhan menee ensin toteutukseen saakka ja ihmiset toteavat että näillä mennään kunnes toisin päätetään.
yhtä vähän järkiperusteita tälle keksin kuten aikuiskoulutustuen lakkauttamiselle.
Verotuloja saadaan työllistyneiltä ihmisiltä, niitä saadaan uudelleenkouluttautujalta kouluttautumisen aikana vähemmän ja maksettu tuki otetaan verovaroista. Kaipaatko jonkin korkeamman tason järkiperustetta vai onko lyhyt matikkani jälkeenjäänyttä?
 
Siinä vaiheessa mutkat on vedetty aika suoriksi kun argumentit on tasoa joku menee töihin ripulissa yhden palkattoman päivän takia. Ollaan niin kaukana arkijärjestä, että voidaan varmaan seuraavaksi vetää keskusteluun yksipuoluejärjestelmä ja alkaa itkeä tiktokissa sitä miltä presidenttiehdokkaasta mahtaa tuntua kun ei tullut valituksi.

Kiky-päivät eivät syösseet yhteiskuntaa kaaokseen, eikä varmaan syökse tämäkään, kunhan menee ensin toteutukseen saakka ja ihmiset toteavat että näillä mennään kunnes toisin päätetään.
Verotuloja saadaan työllistyneiltä ihmisiltä, niitä saadaan uudelleenkouluttautujalta kouluttautumisen aikana vähemmän ja maksettu tuki otetaan verovaroista. Kaipaatko jonkin korkeamman tason järkiperustetta vai onko lyhyt matikkani jälkeenjäänyttä?
Kiky muistaakseni sovittiin Sipilän hallituksen, työnantajaliittojen ja työntekijäliittojen kesken, silloin työnantajan maksuja siirrettiin työntekijöille x%. Myös työntekijän vuosittaista työaikaa nostettiin 24h. Alkuun työnantajat halusivat että se lisäys olisi suoraan kirjattu TESiin, mutta silloinen päivän lakko sai työnantajat järkiinsä ja se työajan lisäys kirjattiin määräaikaisena lisäpöytäkirjana.

Eli sun mielestä esim. Siwan kassan uudelleenkouluttautumista esim. hitsariksi ei kannata tukea koska siitä valtio menettää verotuloja opiskelujen ajan. Eikö valtio pitkässä juoksussa menetä enemmän verotuloja kun menettää uuden hitsarin ja hänet korvanneen uuden Siwan kassan verotulot.

Toinen älyttömyys on tuo 300€ suojaosuuden poisto, tiedän parikin yh-vanhempaa jotka ovat kotivanhempina ja tekevät pari kertaa kuukaudessa keikkaduunia jotta saisivat vähän extraa tukien päälle, niillä maksavat esim. lapsien harrastuksia ja kesälomareissuja. Esim. ravintoloille nuo keikkaduunarit iso apu kiirehuippuina tai tapahtumissa, etenkin kun monessa ravintolassa ei ole tarvetta palkata täysiaikaista työntekijää
 
Hesari tammikuussa:
"Valtiovarainministeriö (VM) ei ole kyennyt varmuudella osoittamaan, lisäävätkö lakko-oikeuden rajoittaminen, ensimmäisen sairauspoissaolopäivän palkattomuus tai vientivetoinen palkanmuodostusmalli työllisyyttä tai vähentävätkö ne velkaantumista."
Nämä leikkaukset kuulostavat todella oudoilta, kun ei ole saatu edes laskelmissa tavoiteltua hyötyä. Mikä on näiden peruste?
Sen sijaan monille sosiaalitukien leikkauksille VM on löytänyt työllistäviä ja velkaa vähentäviä vaikutuksia.
Mielestäni vastenmielisiä leikkauskohteita, kun kohdistuvat lähinnä jo valmiiksi köyhiin ja pienituloisiin. Kuitenkin edes jollain tapaa ymmärrettäviä, kun (ainakin lyhyellä tähtäimellä) tukevat hallituksen tavoitteita.

Asia ratkeaa sillä, että Orpo ottaa pään pois perseestä ja peruu nuo leikkauskohteet, joilla ei ole osoitettavaa hyötyä.
 
Hesari tammikuussa:

Nämä leikkaukset kuulostavat todella oudoilta, kun ei ole saatu edes laskelmissa tavoiteltua hyötyä. Mikä on näiden peruste?

Eiköhän noilla yritetä saada Suomesta houkuttelevampi kohde sijoituksille ja yrityksille. Se ettei niiden vaikutusta voi laskea ei tarkoita etteikö niistä voisi olla hyötyä.

Yksi asia mitä ihmettelen mitä tulee sairauslomiin: Miksi kesälomalla murrettu jalka ja siitä seuraava sairausloma menee työnantajan piikkiin? Miksi lomaa voi tässä tapauksessa siirtää?
 
Juu on, mutta siksi tuon jalan murtamisen toin esimerkkinä kun saikku on paljon pidempi.

En ymmärrä miksi työntekijän omat toimet menisivät työnantajan piikkiin.
Varmaan helpompi näin kuin että alettaisiin kirjaamaan kaiken maailman poikkeuksia vuosilomalakiin, kun tuo jalka on voinut murtua vaikka siten että olet täysin syytön siihen esim. joku pyöräilijä/auto ajaa sinua päin, liukastut kaupassa märällä lattialla yms.
 
Juu on, mutta siksi tuon jalan murtamisen toin esimerkkinä kun saikku on paljon pidempi.

En ymmärrä miksi työntekijän omat toimet menisivät työnantajan piikkiin.
Aika epätoivoinen saa olla että murtaa jalkansa "ilmaisen" loman toivossa.

Lisäksi jos se tapahtuu tapaturmaisesti, on mielenterveyden kannaltakin aika ikävä juttu jos koko loma menee maatessa neljän seinän sisällä, ellei siitä nyt erityisesti satu nauttimaan.

Yleisesti ottaen lomat sekä vapaapäivät on työstä palautumista varten. Jotkut toki käy Alkossa ja vetää verhot kiinni, ja on sorvin ääreen palatessaan täysiä ihmisraunioita, mutta useimmat tekee jotain muutakin mikä suurella todennäköisyydellä voi pitkässä juoksussa parantaa työtehoa ja töissä viihtymistä sen sijaan että haetaan pari kuukautta saikkua burnoutin takia.

Tottakai jos on töissä jossakin hikipajassa missä työntekijä on helposti korvattavissa kenellä tahansa kadunmiehellä, niin asiaa voi olla vaikea hahmottaa.
 
Eiköhän noilla yritetä saada Suomesta houkuttelevampi kohde sijoituksille ja yrityksille. Se ettei niiden vaikutusta voi laskea ei tarkoita etteikö niistä voisi olla hyötyä.

Yksi asia mitä ihmettelen mitä tulee sairauslomiin: Miksi kesälomalla murrettu jalka ja siitä seuraava sairausloma menee työnantajan piikkiin? Miksi lomaa voi tässä tapauksessa siirtää?
On siinä omavastuu jos on kesälomalla ja murtaa jalkansa. Tais menettää viikon kesälomaa jos kesälomalla menee saikulle pitkäksiaikaan.
 
Juuri NYT ei ole oikea aika lakkoilla. Jospa malttaisitte vielä yhden viikon, yhden kvartaalin, yhden hallituskauden tai siihen saakka kunnes ilmastonmuutos pysäytetään ja nälänhätä maailmasta on ratkottu. Vasta sitten voimme paikallisesti sopia missä kohdin istusimme alas pohtimaan asemaanne tässä yhteiskunnassa.

T: EK, Keskuskauppakamari, Suomen yrittäjät, lobbarit ja kaikki märkäkorvaiset, perheettömät, itseään korvaamattomina pitävät virman miehet 20k säästötileineen.

Oikea aika lakkoilla on silloin, kun ei ole voimassaolevaa työehtosopimusta.

Eikä tehdä sopimusrikomusta ja kutsua sitä "poliittiseksi lakoksi".

Reilua olisi, että sopimusrikkomuksesta joutuisi maksamaan täysimääräisesti sopimusrikkomuksesta aiheutuvat haitat vahingonkorvauksina, ja lisäksi sopimusrikkomus olisi laillinen irtisanomisperuste.
 
Nämä satamalakot iskee huolella omaan työpaikkaan ja muuhunkin firmoihin, joita tiedän. En olisi liian hämmästynyt, vaikka jossakin laitettaisiin haalariporukkaa pakkovapaille tämän takia.

Normaalisti tuomitsisin ehdottomasti tällaiset lakot, mutta nyt on mixed feelings vaikka tiedostan erinomaisesti, että ammattiyhdistysliikkeiden suurin motiivi lähtee vassaripuolueiden politiikasta, sekä ammattiyhdistysliikkeiden halusta säilyttää valtansa.

Mixed feelings johtuu siitä, että Satonen ja Orpon hallitus myy toimiaan meille Suomen valtion pelastusoperaationa, mikä on paikkaansa pitämätön väite. Ei tässä mitään Suomen valtion taloutta olla oikeasti pelastamassa vaan toteuttamassa Elinkeinoelämän keskusliitolta saatua toivelistaa 1:1. Pitää olla astetta typerämpi ja tietämättömämpi palkansaaja, jos ei ymmärrä tätä.

Olisivat tyytyneet maltillisempiin muutoksiin (yksityissektorin) työntekijöiden turvan karsimisessa ja hakeneet oikeita säästöjä sieltä mistä pitää, eli julkista sektoria järkeistämällä. Mutta tätähän ei olla aikuisten oikeasti tekemässä.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
264 450
Viestejä
4 577 266
Jäsenet
75 456
Uusin jäsen
Taitz

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom