Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Täällä on jonkin verran ollut puhetta pohjan rapeaksi saattamisesta. Oman kokemuksen mukaan sen suhteen on tärkeää myös mitä tekee sen jälkeen kun pizza tulee uunista. Yleensä kuuma mikä tahansa aine pystyy sitomaan enemmän kosteutta itseensä kuin kylmä vastaava. Siinä missä kuuma pohja on vielä rapsakka kun se jäähtyy lautasta vasten ylimääräinen kosteus ei pääse karkuun, vaan se alkaa sitkostaa pohjaa. Tämän estämiseksi kannattaa pizza nostaa suoraan uunista kaksinkerroin asetellun pyyhkeen päälle 1-2 minuutiksi jäähtymään ennen kuin sen heittää lautaselle ja suuhun. Kannattaa kokeilla etenkin jos ei ole pizzakiveä ja/tai riittävän kuumaa uunia käytettävissä.
 
Tuli tehtyä taas deep dishiä.

IMG_20191109_184523.jpg
IMG_20191109_184615.jpg
IMG_20191109_184749.jpg
IMG_20191109_185001.jpg
IMG_20191109_191841.jpg
 
Hyvännäköistä tuli. Pitääpä itsekkin hankkia tuollainen syvä paistokulho johon tehdä.
 
Tyhmä pilkkua viilaava kysymys: eikö tuo ole piirakka eikä pizza, sillä ei tuo näytä perinteiseltä pannupizzaltakaan (paksulla pohjalla)?
 
Kiitokset avartavasta linkistä (en ollut koskaan ennen kuullut tuollaita deep dish termiä enkä edes tajunnut että sitä olisi voinut googlata): siinäkin viitataan hyvin pitkälle piirakkaan eli tämä on pizza eikä piirakka koska?
- käytetään pannua eikä vuokaa (kuvissa on kyllä ihan tavallisia vuokiakin)
- pannu/vuoka on mahdollisti normaalia piirakaavuokaa vähän korkeampi
- käytetään pizzalle tyypillisiä ainesosia (juusto, tomaattikastike) mutta päin vastaisessa järjestyksessä
 
Kiitokset avartavasta linkistä (en ollut koskaan ennen kuullut tuollaita deep dish termiä enkä edes tajunnut että sitä olisi voinut googlata): siinäkin viitataan hyvin pitkälle piirakkaan eli tämä on pizza eikä piirakka koska?
- käytetään pannua eikä vuokaa (kuvissa on kyllä ihan tavallisia vuokiakin)
- pannu/vuoka on mahdollisti normaalia piirakaavuokaa vähän korkeampi
- käytetään pizzalle tyypillisiä ainesosia (juusto, tomaattikastike) mutta päin vastaisessa järjestyksessä


Jenkeissä tästä väitellään vissiin aika paljon, että onko piirakka, pizza vai "laatikko"/vuoka eli casserole. Mulle ihan sama, hyvää on. :eat:
 
Nuo kuvat ovat sen verran jäätävän kokoisia, että spoiler-tägin käyttöä voisi harkita.
 
Tälläistä tänään.

Pekonia, tonnikalaa, pepperonisalamia, kinkkua, vihreää paprikaa, sipulia ja jotain erittäin tykkiä ruskeaa saksalaista pepperonia peltipurkista.

Alimman kuvan pannupizzassa kinkkua, tonnikalaa ja pepperonisalamia.

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG
 
Taas vierähti pari tuntia pizzamaailmassa.

Tämä oli ensimmäinen pizza ja toisesta en ehtinyt ottamaan kuvaa, kun saunavuoro oli koko ajan meneillään :)

Yritän nyt muistella täytteitä: amerikan pekonia, sinihomejuustoa, valkosipulia, devils hot jalapeloa, keltaista paprikaa, punasipulia, hk:n kinkkusuikaleita ja mozzarellaa.

Toi Prisman Hot Devils on nimensä mukaisesti tykkiä kamaa :D

DSC03808.JPG
 
Varmaan makuasioita, mutta eikö tuo ilmakuivattukinkku kannata laittaa vasta paiston jälkeen siihen päälle?
 
Varmaan makuasioita, mutta eikö tuo ilmakuivattukinkku kannata laittaa vasta paiston jälkeen siihen päälle?
Noin teen itsekin mutta living deathin pizzat eivät nyt muutenkaan oikein edusta sellasta italialaista pizzaa vaan tollasta suomalaista sydänkohtausmättöä niin en tiedä onko tossa vaiheessa enää käyttötavalla niin väliä. Tossa piirakassa on kuitenkin jo valmiiksi 4 muuta eri lihakomponenttia, niin eipä siinä jää paljon maisteltavaa tuoreestakaan ilmakuivatusta kinkusta.
 
Nyt kun olen alkanut raastaa juustot
Ei oikein osu sopiva määrä raastettua juustoa tehtyä.
HARD CORE:
20191119_194323.jpg
 
Varmaan makuasioita, mutta eikö tuo ilmakuivattukinkku kannata laittaa vasta paiston jälkeen siihen päälle?
Tosiaan makuasioita.

Yritin syödä yhden siivun "raakana" ja joutui sylkäisemään roskikseen. Tuli sama fiilis jos yrittää syödä graavattua tai kylmäsavustettua kalaa ja en tykkää.
 
Oli jäänyt perjantailta ylimääräisiä täytteitä ja ne piti saada käytettyä ennen kuin menevät roskiin.
 
Tosiaan makuasioita.

Yritin syödä yhden siivun "raakana" ja joutui sylkäisemään roskikseen. Tuli sama fiilis jos yrittää syödä graavattua tai kylmäsavustettua kalaa ja en tykkää.

Minkä takia sitä on pitänyt ostaa? Lähinnä nyt vain kyselen kun itselle tuo on suurta herkkua, eikä tulisi mielenkään kypsyttää sitä millään tavalla.
 
Minkä takia sitä on pitänyt ostaa? Lähinnä nyt vain kyselen kun itselle tuo on suurta herkkua, eikä tulisi mielenkään kypsyttää sitä millään tavalla.
Sain sen tuttavalta, joka oli käynyt kirkon ruokajakelussa ja saanut sen sieltä, eli ei maksanut mitään.

Eipä tota muuten tulisi ostettuakaan.
 
Sanoisin itsekin, että tuon parmankinkun tai edes vähän huonompilaatuisten ilmakuivattujen kinkkujen kanssa lienee parempi olla ilman kuin syödä kypsennettynä, koska samalla rahalla saa varmaan jotain maukkaampaa kypsennettyä tuotetta.

Tässä topikissa on näkynyt viimeaikoina muutamaan eri kategoriaan uppoavia lättyjä. Yhtenä omana kategorianaan selvästi nuo livingdeathin mättökiekot, joissa taikinaan, paistamiseen tai täytteiden hienovaraisuuteen ei ole panostettu, mutta pizzat ovat suht säännöllisen pyöreitä, sitten on nämä "high end" pizzat missä taikinaan, paistamiseen ja kenties täytteisiinkin on laadullisesti panostettu ja sitten kolmanteen kategoriaan lajittelen kaikki kyseenalaisemman näköiset (voivat olla maittavia) lätyt kuten DonX lätty tällä sivulla. Jokainen tekee sitä mistä itse tykkää ja on hyvä saada ketjuun kuvia erilaisista lätyistä. Inspiraatiota hakevat saavat sitten itse suodattaa sisältöä omien toiveidensa mukaan.

Alla vielä kuva omasta lätystä jonka laittaisin kategoriaan 2:
IMG_20190629_191954.jpg
 
Parasta antia yleisessä pitsa-keskustelussa ovat nämä TeenPizzaniOikein-ihmiset. Määritellään ensin mikä on oikein ja mikä ennenkaikkea väärin ja sitten nyrpistellään ihmisille jotka tekevät pizzansa väärin. Tämä ei tähän ketjuun liity muuten kuin että pizzojen kohdalla tämä tulee todella usein vastaan.
 
Omat pizzat on yleensä mättöpizzoja, koska haluan siitä ruokaisan ja joka täyttää useamman syöjän vatsat kerralla tai niin, että siitä riittää yksin syödessä kahdeksi päiväksi.

Täytyy varmaan joku kerta tehdä minimalistin pizza yhdellä täytteellä.
 
Parasta antia yleisessä pitsa-keskustelussa ovat nämä TeenPizzaniOikein-ihmiset. Määritellään ensin mikä on oikein ja mikä ennenkaikkea väärin ja sitten nyrpistellään ihmisille jotka tekevät pizzansa väärin. Tämä ei tähän ketjuun liity muuten kuin että pizzojen kohdalla tämä tulee todella usein vastaan.
Niin ja totuushan kuitenkin ainakin minun mielestäni on että ei ole väärää tapaa jos siitä pitää :)
 
Ei ole tainnut kukaan vielä laitella kuvia niistä, kutsutaan nyt vaikka "suomalaisiksi pitsoiksi", jotka on tehty uunipellille paksulla pohjalla. Täytteenä jauhelihaa ja ehkä tomaattisiivuja. Jauhelihana todennäköisesti sika-nautaa. Muistelisin että taisi tällainen olla ensikokemus pitsasta joskus nuoruudessa, kun karvakäsikebabiloita ei ollut joka pitäjässä. Taitaa aika kullata muistot, mutta olivathan nekin silloin hyviä ja herkullisia.
 
Ei ole tainnut kukaan vielä laitella kuvia niistä, kutsutaan nyt vaikka "suomalaisiksi pitsoiksi", jotka on tehty uunipellille paksulla pohjalla. Täytteenä jauhelihaa ja ehkä tomaattisiivuja. Jauhelihana todennäköisesti sika-nautaa. Muistelisin että taisi tällainen olla ensikokemus pitsasta joskus nuoruudessa, kun karvakäsikebabiloita ei ollut joka pitäjässä. Taitaa aika kullata muistot, mutta olivathan nekin silloin hyviä ja herkullisia.
Onhan tollaiselle paikkansa, tomaattikastikkeen tilalle ketsuppia, halpaa jauhelihaa, ananaspaloja, muutama tomaattisiivu ja valmisraastetta tai sitten jotain raastettua arkijuustoa. Ei se huonon makuista ole, mutta ehkä ajatusmaailma on mennyt internetin mukana siihen, että helpon tiedonsaannin kautta on todettu, ettei asiaan panostaminen ole mahdotonta ja kohtuullisella lisävaivalla saa aikaan vielä parempaakin.

Tekisin silti tuollaisen peruspizzan esimerkiksi kaveriporukan illanvieton snackseiksi kun isolla pellillä saa ruokaisaa pizzaa isommalle porukalle about samalla vaivalla, kuin että vääntäisi yhden vähän hifimmän lätyn josta syö yksi ihminen. Tai vaihtoehtoisesti jos tiedän tarvitsevani eväsmurkinaa seuraavalle päivälle vaikkapa pidempien ajoreissujen takia niin edellisenä iltana tuollainen "piirakka" uuniin, siitä iltaruoka ja jämät mukaan. Maistuvat tarvittaessa kylmänäkin. En ehkä kategorisoisi enää nykytiedon välissä pizzaksi vaan kirjaimellisesti sanoisin piirakaksi. Eihän tuo hirveästi eroa makeasta pullapohjaan tehdystä mustikkapiirakasta.
 
Tämmöisiä ne peltipizzat olivat vielä 3-4 vuotta sitten, ennen kuin tajusin ottaa tarkemmin selvää jauhoista ja valmistustavoista.

Usein pääosaa raaka-aineesta näytteli sikanauta jauheliha, jonka ympärille kaikki rakennettiin.

Taikina oli väännetty tuorehiivaan tavallisilla pullavehnäjauhoilla.

Ketsuppia ei sentään pohjalla, vaan sitä tummanpunaista ja kitkerää tomaattipyrettä pikkupurkeista.

Juustona tietenkin jotain tavallista edamia tai kermajuustoa itse raastettuna ja pizzan päällimmäiseksi kanneksi laitettuna.

1.jpg

2.jpg

3.jpg
 
Tehtiin äitimuorin kans alkuviikosta muutama pitsa ku jäi leivinuuniin rieskojen paiston jälkeen lämpöjä.. Mittari näytti arinalle lämpöjä ~300°C ja paikoitellen ylikin. Paistoaika n. 5-6 minuuttia.

Tehtiin parilla erilaisella taikinalla. Lopputuloksesta en hoksinu eroja..
Täytteet oli jauhelihaa, kebabbia, kinkkua, ananasta ja tomaattia, näitä sitte aina vähä erilailla täytteiksi jokaiseen. Juustoa tuli heti tomaatti/pyre-soseen päälle hieman ja täytteiden päälle sitte kans.
8kpl tuli kaikenkaikkiaan ja perkuleen hyviä ja pohjaltaan todella rapsakoita. Pohjat kaulittiin 3mm suurinpiirtein..
Ohrajauhoja aina pelkan päälle että luiskahtaa lätty hyvin uuniin kun vähä pelkalla heilauttaa.
Kahdella pelkalla kun tehtiin ni tuli nopeeta valmista. Toinen täytti lätyt ja toinen huolehti paiston.

index.php


index.php
 
Mummolaan kun mentiin lapsena, niin eräänä kertana oli mummo tehnyt meille iltapalaa koska olimme perillä mummolassa n. klo 20-21 aikaan perjantai-iltana ja jos joku 80-90 luvun taitteessa ajoi tai oli kyydissä kun ajettiin 4-tietä Järvenpäästä keski-suomeen, tietää että ne nelostien perjantai-illan ruuhkat oli aika hyvät. Ennen Heinolan liikennevaloja liikenne pysähtyi, pystyi käymään kusella siellä metsän puolella ja sillä välin autoletka oli mennyt ehkä eteenpäin sen 5-10 metriä? No kuitenkin, mummo oli tehnyt pitsaa meille iltapalaksi koska "nuoriso tykkää kuulemma pitsasta". No tämä versio pizzasta oli juurikin piirakkamainen eli paksu pohja, paljon täytteitä kuten paistettua hirven jauhelihaa ja siivutettuja tomaattteja ja päällä kermajuustoa sillai sopivasti. Tämä pizza oli todella hyvää ja nälkä lähti. Mutta jos tänä päivänä laittaisin kuvan tästä pizzasta vaikka nyt sosiaaliseen mediaan, nämä PizzojenOikeinTekijät nauraisivat minut ja kuvan tästä pizzasta ulos koko paikasta. No ehkä se pitää ymmärtää että se on vain tätä päivää ja hyväksyä tälläinen käytös somessa? Mutta iso kiitos mummolle että teki silloin nälkäisille tulijoille pizzaa, se oli todella hyvää.
 
Living deadin vimppa peltipizza näyttää niin hyvältä että alko kuola valua ja samoin myös tuo jauhelihapiirakka :drool:

Oon sitä mieltä kanssa että ei pizzaa voi väärin tehdä jos se maistuu tekijälle.
 
Kyllähän me laitetaan pystyyn somekampanja jossa aletaan vaatimaan että vain tietyllä tavalla tehty mummopitsa on se ainut ja oikea mummopitsa. Voimme keskustella savolaisen ja karjalaisen mummopitsan eroista. Ja siitä kuuluuko mummopitsan ruokajuomaksi paremmin maito vai kotikalja? Sekä tietenkin tuo ikuisuuskysymys, pitääkö mummopitsaa aina tehdä se kaksi pellillistä vai voiko ääritapauksissa tehdä vain sen yhden ja ainoan? Mahdollisuudet ovat rajattomat. Hyvää kansainvälistä mummopitsa päivää kaikille!
 
Torstain pizza :hungry:

Yksi purkki tonnikalaa, punaista ja keltaista paprikaa, sipulia, valkosipulia, Hot Devils jalapenoa ja sinihomejuustomuruja.

Tomaattikastikkeena Coppolan tomaattimurskaa paprikalla.

Taikinaan laitoin tonnikalapurkissa olevaa öljyä lorauksen.

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.jpg
 
@living_death Olet ymmärtääkseni tulisen ruuan ystävä? Ainakin näin oletan kuvien perusteella? Voin suositella lämpimästi Heinän Puutarhaa jos haluaa kokeilla tuoreita ja erilaisia suomessa kasvatettuja chilejä pizzassa. Chilit, chilituotteet, chilituottaja, paprikat | Salo, Suomi Toki toukokuussa vasta alkaa uusi kausi, mutta kannattaa ostaa kunhan tulee taas uusi kausi. Nimimerkillä AJi Cristal chilejä vielä parisataa grammaa pakkasessa. Myös tuon puutarhan teettämiä rocota-makkaroita löytyy pakkasesta jokunen paketti.
 
Kelpais kyl itellekin skidiä living_deathin avustamaa lätyn paistoa.
Go-pro otsaan kiinni ja ennen taikinakippoa - lautanen kuvaa?
 
@living_death Olet ymmärtääkseni tulisen ruuan ystävä? Ainakin näin oletan kuvien perusteella? Voin suositella lämpimästi Heinän Puutarhaa jos haluaa kokeilla tuoreita ja erilaisia suomessa kasvatettuja chilejä pizzassa. Chilit, chilituotteet, chilituottaja, paprikat | Salo, Suomi Toki toukokuussa vasta alkaa uusi kausi, mutta kannattaa ostaa kunhan tulee taas uusi kausi. Nimimerkillä AJi Cristal chilejä vielä parisataa grammaa pakkasessa. Myös tuon puutarhan teettämiä rocota-makkaroita löytyy pakkasesta jokunen paketti.
Tykkään kovasti tulisesta pizzasta :hungry:

Paikallisesta Prismasta löytyy harvoin mitään kunnollista jalapenoa, mutta nämä Hot Devils jalapenoviipaleet laittavat suun tuleen ja nenän vuotamaan jos laittaa liikaa.

Devils-Jalapenoviipaleet-3411-320g.jpg
 
Hei, mites jos tekee rocoto-chilimakkara täytteistä pizzaa niin miten se olisi hyvä tehdä? Paistaisi makkaraviipaleet ensin pannulla? Suoraan makkara raakana pizzan päälle ja koko komeus uuniin? Pizzakivi käytössä.
 
Ei hajuakaan pitsakivestä, mutta kun puhe varmaan raakamakkarastan niin kypsentäsin sen ees jotenkin ennen uuniin laittoa. Snadi käyttö pannulla?

Edit: ääh vitut. sanoit viipaleista. raakamakkara hankala viipaloida. menee ennemmin paloiks.
 
Hei, mites jos tekee rocoto-chilimakkara täytteistä pizzaa niin miten se olisi hyvä tehdä? Paistaisi makkaraviipaleet ensin pannulla? Suoraan makkara raakana pizzan päälle ja koko komeus uuniin? Pizzakivi käytössä.
Minä leikkaisin vielä jääkohmeisena mahdollisimman ohuita siivuja ja laittaisin päällimmäiseksi pizzaan ilman erillistä paistamista.
 
Jep, kyseessä olevat raakamakkarat ovat nyt pakkasessa. Ne voi leikellä kohtuu helposti enemmän tai vähemmän pieniksi palasiksi.
 
Nykyäänhän jalapenon ystäville on saatavilla tuoreitakin jalapenoja suht monesta marketista. Itse tykkään noista jotenkin tekstuuriltaan enemmän kuin noista säilötyistä, vaikka säilöttyjäkin kuluu vähän kaiken kaverina. Jotenkin kun se jalapeno käy uunissa, niin tuore pitää pintansa esim pizzassa paremmin.
 
Nykyäänhän jalapenon ystäville on saatavilla tuoreitakin jalapenoja suht monesta marketista. Itse tykkään noista jotenkin tekstuuriltaan enemmän kuin noista säilötyistä, vaikka säilöttyjäkin kuluu vähän kaiken kaverina. Jotenkin kun se jalapeno käy uunissa, niin tuore pitää pintansa esim pizzassa paremmin.

Juu saa toki. Esim afrikasta tuodaan hyvin paljon ihan ok tasoisia jalapenoja. Ovat todella paljon parempia kuin ne perinteiset "dutch" chilit mitä ihmiset mieltävät ainoina oikeina chileinä ja mitä laitetaan pizzaan kun halutaan vähän tulisuutta. Nämä "hollantilaiset" ovat todella huono chili valinta, mutta jos ei muuta ole toki niitä sitten kannattaa käyttää? Ai miksi ne on huono valinta? Paristakin syystä: "Hollantilaisissa" tulisuus on erittäin pistävää vaikkakin kyseessä on kohtuu mieto chili. Myöskään maku ei ole paras mahdollinen, toki todella pahanmakuisia chilejäkin löytyy, kuten Goat's Weed jonka maistattaminen on chilipiireissä eräänlainen klassikko. Joten jos chilin polte on pistävää, tulisuus on mietoa ja maku kohtuu huonoa niin miksi sitä käyttää? Kalan kanssa erinomainen chili: Lemon drop. Yksi parhaimman makuisista chileistä ja oma suosikkini: Aji Cristal. Hyvä ja erinomaisen makuinen yleischili: Eri jalapeno-lajikkeet.
 
Anteeksi nyt, mutta "savusuikale" pitäisi kinkunkorvikkeena kieltää, sehän on lähinnä rustomakkaraa, jos sitäkään.

Stop the press! Pizzoja ollaan tehty väärin - savusuikale on tästä eteenpäin kielletty kotikeittiöissä. Onneksi meillä on asiantuntija paikalla ettei satu virheitä :facepalm:

Tai sitten vaan annetaan jokaisen laittaa pizzaansa edelleen mitä ikinä itse haluaa.
Savusuikale on erittäin jees, itsehän laitan sitä kaupan hieman kitkerää tomaattipyrettä pohjalle, koska se on parasta, sekä kaulin taikinan ja lisäksi laitan juuston vielä kaiken muun täytteen päälle.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
296 258
Viestejä
5 067 525
Jäsenet
81 053
Uusin jäsen
Anttibay

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom