Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Tätä käyttäny monta kertaa ja ollu omaan makuun passeli. Viimeks tuli vahingossa otettua tätä
ja oli kyllä huomattavasti tulisempaa tavaraa kun toi eka. Ei pahaa tämäkään jos tykkää oikein tulisesta. Itse pidättäydyn kyllä tuossa ensimmäisessä.

Pitää ehkä tuo iso pakkaus laittaa testiin kuitenkin.
Pitääpä tota tulisempaa testata kun itse tykkään pienestä tulisuudesta
 
Elisalla oli 499 hintaan tuo. Ei siinä oikeastaan mikään ole tuolla biscotolla. Halusin oikeastaan tuon pyörivän kiven takia lähteä vaihtamaan ja kiven alla olevan burnerin. Se näin ekan 4 lätyn paiston jälkeen vaikuttaa hyvältä ja olisi ollut kiva olla jo pari viikkoa aiemmin kun reilu 10 lättyä tuli tehtyä.

Isommissa seteissä biscotto melkein kaipaa sen väli levon ja kun rouvan kanssa tehdään niin toinen paistaa ja toinen tekee niin touhu on suht tehokasta.

Mielenkiinnolla odotan miten Witt pärjää seuraavan kerran kun on isompi määrä pizzaa työn alla.

Vertailitko Witt Etna Rotantea esimerkiksi powerissa myytävään Chef matteon 16" versioon?
Tuolla satasen hintaerolla, mikä Rotantessa on sen verran paljon parempaa, että kannatti laittaa? Alapoltin tuossa Etnassa on.. Onko muita syitä?
Itellä kahtelussa myös pizzauuni pyörivällä kivellä ja sillä kiinnostaa mitä noissa lisärahalla saa.
Wittiltä tuli tuo Piccolo rotante, joka tällä hetkellä kiinnostaisi.
 
Vertailitko Witt Etna Rotantea esimerkiksi powerissa myytävään Chef matteon 16" versioon?
Tuolla satasen hintaerolla, mikä Rotantessa on sen verran paljon parempaa, että kannatti laittaa? Alapoltin tuossa Etnassa on.. Onko muita syitä?
Itellä kahtelussa myös pizzauuni pyörivällä kivellä ja sillä kiinnostaa mitä noissa lisärahalla saa.
Wittiltä tuli tuo Piccolo rotante, joka tällä hetkellä kiinnostaisi.
Matteolla olen itseasiassa kerran paistanut ja veli sen omistaa.

Alapoltinhan on kova ominaisuus jos paistelee isomman erän lättyjä. Sen hyödyn huomaa jo 4 pizzan kanssa ja sit kun paisteleekin samalla kertaa 10+ niin alkanee olla vielä parempi hyöty. Toki jos yksinään paistelee niin silloin kivi kerkeää toipua hieman, mutta meillä kun paistellaan isompia määriä niin vaimo pyörittelee ja minä paistan.

Toinen mitä kiinnitin huomiota Matteossa vs. Etna on että Matteossa on suht matalalla liekki vs. Etna. Mietin nimittäin että olisiko Etnaan jopa mahku pistää Biscotto kiveä. Tämä ei tosin vielä ole niin innoksi asti noussut, että olisin tilaukseen pistänyt sellaista.

Tuosta Matteosta on kyllä taidettu tykätä tuolla Pizzanpaistajat fb ryhmässäkin.
Itsellä on aikaa tuosta Matteon käytöstä niin en ihan kaikkea muista.

Etnahan ainakin on iso laitos, ainakin Ooni 16 verrattuna ja taitaapi se (näin mutulla) olla isompi kuin Matteokin. Eli siihen kantsii varautua.

Jos mietit 13" ja 16" koon välillä niin mä sanoisin että suoraan isompi. Itse aikanaan mietin Oonin isomman ja pienemmän välillä ja onneksi päädyin isompaan. On se kivempi kun on tilaa vaikka teenkin 30 senttistä pizzaa maksimissaan. Tila uunissa helpottaa kuitenkin hieman.

Cozzellahan taitaa olla joku pyörivä uuni myös.

Näin summa summarum. Alapoltin tosi hyvä ja kivi on nopeasti lämmin sen ansiosta. Alapoltin on myös tosi hyvä jos isompaa määrää paistelee. Iso kokoinen, joten vaatii tilaa. Vielä tyytyväinen ostokseen ja ei kaduta että Ooni vaihtui. Pyörivä kivi on kyllä paistoa helpottava tekijä isosti.

Nyt kun tuli Elisan kautta 499 hintaan niin ei ihan niin kirpaissut 0 korkoinen ja ajatus maksaa toi kokonaan pois sit täs jossai välissä kuitenkin. Matteota on tainnut jossain välin saada lähemmäs 300 hintaankin eli siitäkin voi olla tarjousta.

Vähån sekalainen teksti tuli, kun ei aamukahvia vielä ole ottanut.
 
Vertailitko Witt Etna Rotantea esimerkiksi powerissa myytävään Chef matteon 16" versioon?
Tuolla satasen hintaerolla, mikä Rotantessa on sen verran paljon parempaa, että kannatti laittaa? Alapoltin tuossa Etnassa on.. Onko muita syitä?
Itellä kahtelussa myös pizzauuni pyörivällä kivellä ja sillä kiinnostaa mitä noissa lisärahalla saa.
Wittiltä tuli tuo Piccolo rotante, joka tällä hetkellä kiinnostaisi.
Nythän tuo 13" piccolo rotante on tarjouksessa witt omilla sivuilla 399e. +ilmainen toimitus. Laitoin sellasen itselle tilaukseen, kun ei ole paikkaa tuolle etnalle oikein missään, eikä tee mieli taivasalla paistella. Muuten olisin kyllä varmaan etnan ottanut tuolla tarjoushinnalla.

Tuon piccolonkin pitäis lämmetä siihen 450c 15minuutissa mitä muutamat testaillut. Vaikuttaa ilmeisen paljon myös lämpenemiseen tuo pyörivä kivi, vaikka ei alapoltinta olekkaan.

Viime viikolla tilasin, mutta ei ole kuulunut vielä mitään, että olisi postitettu edes. Laitoin eilen kyselyä, että onko mikä tilanne tilauksen kanssa. Liekkö sitten ruuhkaa, kun ei ole mitään kuulunut.
 
Nythän tuo 13" piccolo rotante on tarjouksessa witt omilla sivuilla 399e. +ilmainen toimitus. Laitoin sellasen itselle tilaukseen, kun ei ole paikkaa tuolle etnalle oikein missään, eikä tee mieli taivasalla paistella. Muuten olisin kyllä varmaan etnan ottanut tuolla tarjoushinnalla.

Tuon piccolonkin pitäis lämmetä siihen 450c 15minuutissa mitä muutamat testaillut. Vaikuttaa ilmeisen paljon myös lämpenemiseen tuo pyörivä kivi, vaikka ei alapoltinta olekkaan.

Viime viikolla tilasin, mutta ei ole kuulunut vielä mitään, että olisi postitettu edes. Laitoin eilen kyselyä, että onko mikä tilanne tilauksen kanssa. Liekkö sitten ruuhkaa, kun ei ole mitään kuulunut.
Niin näkyy olevan 👍

Noiden polttimien tehot Etnassa on
Yläpolttimen teho: 8,5 kW
Alapolttimen teho: 0,7 kW

Minusta tuo kertoo siitä, että alapoltin nimenomaan on lämmön ylläpitoon paistaessa, jos paistaa jatkuvalla syötöllä. Kotikokkaajana vaikka toinen tekisi valmiiksi tulee helposti se minuutin tauko pizzojen välissä ja siksi ajaksi, kun vääntää polttimet täysille, luulen, että pysyy kivi riittävän lämpimänä Piccolollakin. Varsinkin jos se on isompi, kun kivessä enempi massaa.
Erona toki ala ja yläpolttimessa, että alapoltimen teho/liekki kohdistuu suoraan kiveen ja siellä on pieni ilma-ala jota lämmittää, kun yläpolttimessa lämpö menee ilman kautta kiveen. Alapolttimesta paistonaikanakin energiaa tulee myös paistom aikana. Toki nettoenergia on silti varmasti miinuksen puolella, muttei kuitenkaan niin paljon jäähdytä.

Aikaisemmin itsellä käytössä ollut Ooni Karu. Eniten odotan uuelta uunilta pyörivän kiven tuomaa helppoutta ja kaasukäytöllä lämpötilan säätömahdollisuutta.

En tiedä onko oikea ketju, mutta mitä muuta olette paistaneet pizzauuneilla?
AInakin rieskaa tuolla on tarkoitus testata ja pita-leipää. Rieskan paistossa erityisesti helpottaa tuo pyörivä kivi kun saa tasaisen paistotuloksen. Itellä ei leiviuunia löydy niin käyttöä tulee kuumalle uunille vielä lisää.
 
Joskus tulee extempore paistettuya ihan lämpimiä voiskareita, vähän samaan tyylin kuin paahtoleipiäkin: paistaa yhden, kaksi ja syö ne, tekee kaksi lisää ja paistaa ne... Pitsauunilla tulee "erilaisia" kun pinnasta paistuu kunnolla mutta sisältä "raikkaita".
 
Näinpä: tulisuus italiaksi on picante, kun sen on ömerikkalaiset myyneet kaikkialle "pepperonina" joka on suomeksi: paprika. Pepperonimakkara on siis periaatteessa vain "punaista" -onko sinä pippuria, se on toinen asia.
Ja tulisuus ja italialainen picante eivät kyllä ole synonyymi alkuunkaan; tosiaan mikä tahansa pepperonipizzakin on helposti picante, mutta tulisuuden puolesta sopii kiinteää ruokaa syövälle iästä huolimatta. ;)
 
Näinpä: tulisuus italiaksi on picante, kun sen on ömerikkalaiset myyneet kaikkialle "pepperonina" joka on suomeksi: paprika. Pepperonimakkara on siis periaatteessa vain "punaista" -onko sinä pippuria, se on toinen asia.

Ja tulisuus ja italialainen picante eivät kyllä ole synonyymi alkuunkaan; tosiaan mikä tahansa pepperonipizzakin on helposti picante, mutta tulisuuden puolesta sopii kiinteää ruokaa syövälle iästä huolimatta. ;)
Mä oon aina ymmärtäny että "picante" on enemmänkin "vahva" maku kuin tulinen. Eli jos ostaa vaikka savupaprikaa niin picante on huomattavasti vahvemman/aromikkaamman makuinen mutta ei välttämättä sen tulisempi. Jos ostaa vaikka chorizoja niin picante on vahvemman makuinen vaikka ei tulinen olekkaan. Näin ainakin espanjalaisissa, liekkö sitten italiassa eri?
 
Noo, totta, mutta toisaalta nykyisen chilikulttuurin aikana mikään ei ole tulista jollei suu syövy alaleuasta auki ;-) 70-luvun alussa joku pippuripihvi oli aaaivvan liian tulista valtosalle.
 
NY pihvipaikan videolla tehdään melkoisen herkullista pihviä uunissa, riittäisikö pizzauunin lämmöt yms. kokeilemaan samaa? :)

4min kohdalla uuni

How Legendary NY Steakhouse Peter Luger Makes the Perfect Steak — Plateworthy with Nyesha Arrington​

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.

sanoo jotta:
370-550c.
En ehkä omaani tunkisi lihaa, edes suurella parilalla.
Mutta dedikoituna siihen hommaan, mikä jottei, mutta: miksi?
 
NY pihvipaikan videolla tehdään melkoisen herkullista pihviä uunissa, riittäisikö pizzauunin lämmöt yms. kokeilemaan samaa? :)

4min kohdalla uuni

How Legendary NY Steakhouse Peter Luger Makes the Perfect Steak — Plateworthy with Nyesha Arrington​

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.

Frendi on oonilla just tohon tyyliin steikkejä duunaillu. Hyvin on onnistunut.
 
Pieni ikuisuus edellisestä kerrasta. Tais olla kuun asento oikea kun maku oli jotain käsittämätöntä. Kokeilin uutta juusto komboa ja toimii. Fior di Latte, Aura, Parmigiano Reggiano ja uutena Valio juustomestarin kolme juustoa. Cama!


1000049096.jpg


Valio Juustomestarin kolmen juuston juustoraaste - Valio
 
Eikös tässä vaiheessa kuulu sanoa että ei toi ole oikea pizza kun on käytetty valmista raastetta eikä ole raastettu itse :)
 
Eikös tässä vaiheessa kuulu valittaa etukäteen, ettei vaan kukaan valittaisi! Tyytymätömyyteentyytymätömien rinki!
 
Itse käytän valmiita pohjia pizzan teossa, kinkku pizza on se yleisin mitä valmistan itselleni (Hienossa ravintolassa opettivat ruuan tekemistä!) -Kannatti kuunnella ammattilaisen viisaat neuvot.
 
Pieni ikuisuus edellisestä kerrasta. Tais olla kuun asento oikea kun maku oli jotain käsittämätöntä. Kokeilin uutta juusto komboa ja toimii. Fior di Latte, Aura, Parmigiano Reggiano ja uutena Valio juustomestarin kolme juustoa. Cama!


1000049096.jpg


Valio Juustomestarin kolmen juuston juustoraaste - Valio

Todella passeli reuna, saako ohjetta taikinaan?

Joskus pari-kolme vuotta sitten tuli testailtua ja harjoiteltua erilaisia taikinoita mutta harmi ettei tullut niitä parhaita laitettua muistiin. Sen muistan, että mitä pidempään ja kylmemmässä kohotuksen teki, sen ilmavammat reunat sai mutta ei se tyhjä ja rapea reuna suinkaan aina ole se paras vaihtoehto.
 
Todella passeli reuna, saako ohjetta taikinaan?

Joskus pari-kolme vuotta sitten tuli testailtua ja harjoiteltua erilaisia taikinoita mutta harmi ettei tullut niitä parhaita laitettua muistiin. Sen muistan, että mitä pidempään ja kylmemmässä kohotuksen teki, sen ilmavammat reunat sai mutta ei se tyhjä ja rapea reuna suinkaan aina ole se paras vaihtoehto.
Juu. Ei ole mitään ihmeellistä.

6x 270g pallot

1kg jauho
3g kuivahiiva
3g hunaja
650ml vesi
8ml oliiviöljy
25g suola

1. Tee alkuun startti taikina. Sekoita vesi, hiiva, hunaja ja 100g jauhoja
2. Anna käynnistyä noin puoli tuntia jotta hiiva käynnistyy
3. Lisää loput jauhoista, oliiviöljy ja sekoita
4. Lisää suola
5. Vaivaa noin puoli tuntia
6. Tee taikinasta pallo ja anna levätä peitettynä noin 5min.
7. Siirrä kohotusastiaan ja anna olla 2-3 tuntia huoneenlämmössä
8. 24 tuntia jääkaapissa jonka jälkeen pallotus
9. 24-48 tuntia jääkaapissa palloina
10. 2-3 tuntia huoneenlämmössä ja paisto

Näitä ohjeita on sen miljoona erilaista, mutta tämä ainakin toimii. Taikina toimii myös tuolla lyhyemmällä aikataululla.

Suosittelen silti poolish taikinoita joilla saa makua vielä enemmän.
 
Juu. Ei ole mitään ihmeellistä.

6x 270g pallot

1kg jauho
3g kuivahiiva
3g hunaja
650ml vesi
8ml oliiviöljy
25g suola

1. Tee alkuun startti taikina. Sekoita vesi, hiiva, hunaja ja 100g jauhoja
2. Anna käynnistyä noin puoli tuntia jotta hiiva käynnistyy
3. Lisää loput jauhoista, oliiviöljy ja sekoita
4. Lisää suola
5. Vaivaa noin puoli tuntia
6. Tee taikinasta pallo ja anna levätä peitettynä noin 5min.
7. Siirrä kohotusastiaan ja anna olla 2-3 tuntia huoneenlämmössä
8. 24 tuntia jääkaapissa jonka jälkeen pallotus
9. 24-48 tuntia jääkaapissa palloina
10. 2-3 tuntia huoneenlämmössä ja paisto

Näitä ohjeita on sen miljoona erilaista, mutta tämä ainakin toimii. Taikina toimii myös tuolla lyhyemmällä aikataululla.

Suosittelen silti poolish taikinoita joilla saa makua vielä enemmän.
Kiitoksia, tämä lähtee testiin heti tänään Mutta peruslinja suht sama mitä itse noudatellut eli hiivaa todella vähän, perusteellinen vaivaus ja kohotus kylmässä. On tuota varten hankittuna smartstoren laatikot mihin taikinan/pallot saa kylmään ilman kelmuvirityksiä ja turhia jauhotteluita, huomannut silläkin olevan iso merkitys etenkin pinnan kuivumisen/työstettävyyden suhteen
 
Jaahas, sehän taitaa olla tuo todella pieni hiivan määrä miksi mulla joskus onnistuu, mutta yleensä ei. On tullu testailtua ties mitä reseptejä jääkaappikohotukseen, mutta vain joskus onnistuu kunnolla. Nyt tuli mieleen että se on tainnu olla hiivasta kiini, ku joskus lisänny sitä enemmän ku oon aatellu että ohjeessa on virhe. :D
 
Jaahas, sehän taitaa olla tuo todella pieni hiivan määrä miksi mulla joskus onnistuu, mutta yleensä ei. On tullu testailtua ties mitä reseptejä jääkaappikohotukseen, mutta vain joskus onnistuu kunnolla. Nyt tuli mieleen että se on tainnu olla hiivasta kiini, ku joskus lisänny sitä enemmän ku oon aatellu että ohjeessa on virhe. :D
Ei se välttämättä ole siitä hiivan määrästä vaan kokonaisuudesta ja olosuhteista. Taikinaan kun vaikuttaa kaikki. Lämpötila, kosteus ja raaka-aineet. Pidä huoli että hiiva on tuoretta ja mielellään myös jauhot. Päivämäärillä on oikeasti väliä. Hiivan määrä riippuu paljolti siitä, miten kauan annat sille aikaa huoneenlämmössä, eli taikinan bulkki vaiheen.

Tässä vaikka yksi esimerkki:

Kinnusen taikinateesit - Pizzanpaistajat

Käytetty hiivan määrä on 0,15g/250g pallo.

Mun ohjeessa oli 0,5g/270g pallo.

Kannattaa kokeilla sitä poolish taikinaa joka yleensä lähtee niinkin simppelisti kuin:

200g vesi
200g jauho
5g kuivahiiva
5g hunaja

Sekoitus ja tunti RT, jonka jälkeen 24 tuntia CT. Seuraavana päivänä taikina kasaan. Vaikka mallilla 500g jauho, 300g vesi + esitaikina. Maun mukaan suola ja pallotus. Kohotusta kostean liinan alla tunti ja pallotus. Palloina 2 tuntia ja tuotetta uuniin.

Tuo on aika hyvä setti. Ei tule kiire missään kohtaa ja tulee maukasta kahden päivän taikinaksi.

Muistakaa myös että tarvitsette toimivan pizzauunin jotta reunat saadaan halutusti kohoamaan. Hydraatiolla on väliä, mutta kannattaa aloittaa tekeminen sieltä 60-62% luokasta. Sitten kun taikina ja tekijä toimii, voidaan hydraatio nostaa 65% tai vähän yli. Jauhojen vahvuutta kannattaa myös tarkkailla. Mitä suurempi W-arvo, sitä pidempi kohotusaika on sallittua. Heikot jauhot ja pitkä kohotusaika on huono yhdistelmä. Vahvoilla jauhoilla saadaan hyvä yhdistelmä sitkoa ja makua. Itse yleensä sotken 2-3 jauhoa sekaisin. Käsittelyjauhot sitten erikseen: Semola, Durum, mannaryyni tai maissijauho.
 
Juu. Ei ole mitään ihmeellistä.

6x 270g pallot

1kg jauho
3g kuivahiiva
3g hunaja
650ml vesi
8ml oliiviöljy
25g suola

1. Tee alkuun startti taikina. Sekoita vesi, hiiva, hunaja ja 100g jauhoja
2. Anna käynnistyä noin puoli tuntia jotta hiiva käynnistyy
3. Lisää loput jauhoista, oliiviöljy ja sekoita
4. Lisää suola
5. Vaivaa noin puoli tuntia
6. Tee taikinasta pallo ja anna levätä peitettynä noin 5min.
7. Siirrä kohotusastiaan ja anna olla 2-3 tuntia huoneenlämmössä
8. 24 tuntia jääkaapissa jonka jälkeen pallotus
9. 24-48 tuntia jääkaapissa palloina
10. 2-3 tuntia huoneenlämmössä ja paisto

Näitä ohjeita on sen miljoona erilaista, mutta tämä ainakin toimii. Taikina toimii myös tuolla lyhyemmällä aikataululla.

Suosittelen silti poolish taikinoita joilla saa makua vielä enemmän.
Tällä ohjeella tein seuraavalla aikataululla:
-Starttitaikina sekaisin monitoimikoneessa, seisotin tunnin pöydällä jonka jälkeen loput ainekset, vaivausta taikinakoukulla n.5min, tunnin seisotus, pyöräytys vielä ympäri ja jääkaappiin
-10h myöhemmin (illalla) taikina pöydälle, jako 250g palloiksi ja pallot jääkaappiin
-12h tästä pallot pöydälle noin 2h ajaksi, pizzojen pyöritys ja uuniin.

Tuttuun tapaan kun kokilla oli 400 asteinen uuni ja 8 pizzaa paistojonossa, aikaa somekuvaukseen ei ollut muutta alla ensimmäinen lätty, sekä kuva parista syömättömästä reunasta. Todella maukas ja sitkeä taikina, helposti onnistui tehdä pizzalapion kokoisia eli ~28cm pizzoja ja viedä ne uuniin ilman ongelmia joten iso suositus etenkin taitamattomammalle paistajalle, tällä ei voi epäonnistua.
20250702_142012.jpg20250702_174342.jpg
 
Onko kenelläkään positiivisia kokemuksia pizzauunista, jossa tulet tehdään alemmalle tasolle. Tyyliin tämä Virginia pizzauuni, Black Series -. Tai ajatuksia mitä menettää verrattuna normi 1 kerros malliin?

Mökille harkinnassa DIY pizzauunin teko ja ajatuksena uusiokäyttää tontilla vuosia ulkonaseissyt vanha kiuas, lähinnä sen tulipesä ja ympärille/yläpuolelle rakentaa uuni. Jotenkin fiksaantunut ajatukseen mutta ei tietoa onko suunnitelmissa mitään järkeä.
 
Onko kenelläkään positiivisia kokemuksia pizzauunista, jossa tulet tehdään alemmalle tasolle. Tyyliin tämä Virginia pizzauuni, Black Series -. Tai ajatuksia mitä menettää verrattuna normi 1 kerros malliin?

Mökille harkinnassa DIY pizzauunin teko ja ajatuksena uusiokäyttää tontilla vuosia ulkonaseissyt vanha kiuas, lähinnä sen tulipesä ja ympärille/yläpuolelle rakentaa uuni. Jotenkin fiksaantunut ajatukseen mutta ei tietoa onko suunnitelmissa mitään järkeä.
Samalla periaatteella myös tuo Städler pizzauuni (Städler-pizzauuni - Jalotakka), joka varmaan enempi saanut näkyvyyttä, muistaakseni olisi ollut Verkkokaupassakin joskus myynnissä. Tuosta voisi löytyä revikoita enemmän, sen toiminnasta jne.. Saunan uunissa voisin kuvitella olla haasteena tuo tulipesän pienuus, toki riippuen kiukaan koosta. Itsellä oli ajatuksena tehdä vanhasta kiukaasta savustuspönttö, mutte se on projektilistan häntäpäässä kun löytyy jo yhdenlainen savustuspönttö. Pari vuotta sitten alkoi kiinnostaa mökille diy pizzauuni vanhasta paisuntasäiliöstä, johon muurataan alaosaan tulipesä ja luontaisesti domen muotoinen katto tulenkestävästä massasta. Aihio olisi jo valmiina, enää tekemistä vaille valmis. Samalla mietityttäää minkä kokoisen tulipesän tuolle varaisi jne. Haasteena näissä uuneissa on tuo lämmön hallinta alapuolelta, eli tuo pitäisi oikeastaan eristää alhaalta tulevalta lämmöltä ja saada kivi lämpiämään pääosin tuolla takaa tulevalla liekillä/palokaasuilla. Toinen haaste varmaan on tuo savun poisto ja nokeentuminen, ettei pizzaa tarvi noessa paistella. Olisi mukava nähdä livenä tuollainen. Porukkahan on tehnyt vastaavia ghetto-viritelmiä kasaamalla irto tiiliä ja väliin iso pihalaatta, mutta pihalaatan käyttäminen pizzakivenä on aika hazardia. Youtubesta taitaa löytyä videokin, missä tuo pihalaatta räjähtää kun sitä kuumennetaan.
 
Mistä ootte muuten tilanneet pitsalaatikoita?
Tarve olisi 20-50 kappaleelle, netissä ois pari sivua mistä saisi, mut tiedä niistä sit et kuinka luotettavia mestoja on.
 
Mistä ootte muuten tilanneet pitsalaatikoita?
Tarve olisi 20-50 kappaleelle, netissä ois pari sivua mistä saisi, mut tiedä niistä sit et kuinka luotettavia mestoja on.
Tarkoitusperät epäselvät, mutta itse kävisin ostamassa lähipizzeriasta käteisellä. Tietää mitä saa, ja varmasti halvempi kuin tilata netistä posteineen
 
Tekeekös porukka taikinoita no-knead metodilla?

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.


Pitkähkö video, mutta näytti kelpo kiekkoa syntyvän minimaalisella vaivalla. Otan kokeiluun seuraavaan satsiin.
 
Joo, mutten käytä asiaan englantia. Ihan vaan sekoitan aineet ja annan jääkaapin hoitaa vaivaamisen. Toki englanniksi kaikki olisi aina parempaa. ;-)

Italiaksi vielä parempaa. Italiaahan nuo tuossa osittain höpöttelee. Mitähän lie ei-vaivaaminen italiaksi?
 
Sekoitin juuri ainekset ja tuuppasin kulhon jääkaappiin (3 min homma). 1200g taikina = 4 x 300g palloa = 4 x ~35cm kiekkoa. 70% hydraatio. Olkoon jääkaapissa vaikkapa 12-16h. Helppoa.
 
Näinpä, mulla se menee perjantaipitsojen kanssa että ke. taikina, puolen tunnin päästä kännellään 15 sekuntia, ja jääkaappiin, torstaina pallot, ja pe. pitsaa. eli n 48h. Aiemmin tein ti. taikinan mutta ylienoriskinhallinnan takia siirryin kahteen vuorokauteen. Oliko siinä eroa muualla kuin hermoissa, en tiedä. Hiivahan mitattiin silloin eri tavalla, eli pidemmässä vähemmän, mutta jauhojen vahvuus on aina hiukan arvailua.
 
Viimeksi muokattu:
Sekoitin juuri ainekset ja tuuppasin kulhon jääkaappiin (3 min homma). 1200g taikina = 4 x 300g palloa = 4 x ~35cm kiekkoa. 70% hydraatio. Olkoon jääkaapissa vaikkapa 12-16h. Helppoa.

Kulho pois jääkaapista -> taittelu -> iso pallo (2 min homma).

Kulho ylösalaisin pöydälle pallon päälle. 20 min odotus ja aamukahvi kitusiin.

Ison pallon jako pulliksi annosrasioihin (5 min homma).

Screenshot_20250722_141913_Gallery.jpg



Kaiken kaikkiaan n. 10 min aktiivista vaiva(ama)tonta leipomista ja pullat tekeytymässä pöydällä. Ei paha.
 
Tekeekös porukka taikinoita no-knead metodilla?

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.


Pitkähkö video, mutta näytti kelpo kiekkoa syntyvän minimaalisella vaivalla. Otan kokeiluun seuraavaan satsiin.

Otin tämän testiin myös, täytyy harjoitella pitkästä aikaa pizzauunin käyttöä!
 
Kulho pois jääkaapista -> taittelu -> iso pallo (2 min homma).

Kulho ylösalaisin pöydälle pallon päälle. 20 min odotus ja aamukahvi kitusiin.

Ison pallon jako pulliksi annosrasioihin (5 min homma).

Screenshot_20250722_141913_Gallery.jpg



Kaiken kaikkiaan n. 10 min aktiivista vaiva(ama)tonta leipomista ja pullat tekeytymässä pöydällä. Ei paha.

Pullat alkaa pikku hiljaa näyttää paistokelpoisilta, mutta olkoot vielä hetken:

Screenshot_20250722_181245_Gallery.jpg


Täytteillä ei ole ajatus pilata hyviä pizzoja tällä kertaa vaan näillä mennään:

Screenshot_20250722_181235_Gallery.jpg
 
Hyvä taikina, käytännössä leipoi aika pitkälti itse itsensä. Kokoonpanolinjassa aina n. 1 minuutti ja pulla ulkona rasiasta ja kiekkona pöydällä. Otetaan rotaatioon.

Screenshot_20250722_214130_Gallery.jpg


Ehkä hieman meni taikina yli, mutta ei isompia ongelmia. Viimeiseen kiekkoon onnistuin tekemään reiän, mutta paikkasin sen taikinalaastarilla ennen täyttämistä. Keittiössä n. +23c pääsi yllättämään normaalin +21c sijaan. Ihan kuin Italiassa olisi.

Screenshot_20250722_214138_Gallery.jpg


Screenshot_20250722_214153_Gallery.jpg


Hyvää. Helppoa. Halpaa. Raaka-aineet n. 3€ per kiekko. Ehkä hieman allekin. Kaasuun euro+.

Hiton kuuma ja kostea keli paistella pizzaa. Oispa pakkasta.

/blogi
 
Tekeekös porukka taikinoita no-knead metodilla?

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.


Pitkähkö video, mutta näytti kelpo kiekkoa syntyvän minimaalisella vaivalla. Otan kokeiluun seuraavaan satsiin.

Aika pitkälti tällä tyylillä oon jo vuosia tehnyt. Eli jos tuossa 24m videossa oli pointtina kaikesta normista poiketen lähinnä se (1:45 - 3:00), että sitä taikinaa ei tarvitse vaivata sen kummemmin ennen kylmään laittoa.
Taikinan ainesten keskenään sekottamisen jälkeenhän tuo taikina tekeyty aika hyvin jo 2 tunnin levossakin huoneenlämmössä, jos siis haluaa välttämättä vaivata vielä käsin ennen kylmäkohoa.
Kiitos kuitenkin videosta, tulipa mieleen, että pitäis varmaan pitkästä aikaa taas laittaa taikinaa tulemaan!
 
Aika pitkälti tällä tyylillä oon jo vuosia tehnyt. Eli jos tuossa 24m videossa oli pointtina kaikesta normista poiketen lähinnä se (1:45 - 3:00), että sitä taikinaa ei tarvitse vaivata sen kummemmin ennen kylmään laittoa.
Taikinan ainesten keskenään sekottamisen jälkeenhän tuo taikina tekeyty aika hyvin jo 2 tunnin levossakin huoneenlämmössä, jos siis haluaa välttämättä vaivata vielä käsin ennen kylmäkohoa.
Kiitos kuitenkin videosta, tulipa mieleen, että pitäis varmaan pitkästä aikaa taas laittaa taikinaa tulemaan!
Juu, vaivaamattomuus kaiketi videon pääpointti, kun on tuolla tapaa nimettykin.

Mutta kaiken kaikkiaan havainnollistava video siitä, että kuinka helppoa ja yksinkertaista Napolin kiekon vääntäminen on, alusta loppuun. Eikä mitään sen erikoisempia työkaluja/välineitä tarvita.

Riittävän kuuma uuni on kiva, mutta ei täysin pakollinen sekään. Videolla myös liesi+sähköuuni -paistometodi alkaen kohdasta 17:50, jos jotakuta sattuu sellainen kiinnostamaan.
 
Tekeekös porukka taikinoita no-knead metodilla?

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.


Pitkähkö video, mutta näytti kelpo kiekkoa syntyvän minimaalisella vaivalla. Otan kokeiluun seuraavaan satsiin.

Tuli kokeiltua. Tein lapsille ulos leikkikeittiötä ja pullat oli noin 5 tuntia huoneenlämmössä. Saattoi tässä mielessä mennä hieman yli, ja pullat oli aika löysähköä käsitellä. Ei kuitenkaan katastrofia ja huomenna harjoittelut jatkuu.. Jätin kolme palloa kylmään!

IMG_20250802_200615.jpg
 
Tuli kokeiltua. Tein lapsille ulos leikkikeittiötä ja pullat oli noin 5 tuntia huoneenlämmössä. Saattoi tässä mielessä mennä hieman yli, ja pullat oli aika löysähköä käsitellä. Ei kuitenkaan katastrofia ja huomenna harjoittelut jatkuu.. Jätin kolme palloa kylmään!

IMG_20250802_200615.jpg
Mä testasin myös tuossa viikolla, mutta mulla taikina repesi kovin helposti. Missähän mahtoi mennä vikaan, osaako joku sanoa? Jo kylmäkohotuksen jälkeen taikinassa ei ollut ihan samanlaista sitkoa kuin mitä videolla näkyi
 
Tuli kokeiltua. Tein lapsille ulos leikkikeittiötä ja pullat oli noin 5 tuntia huoneenlämmössä. Saattoi tässä mielessä mennä hieman yli, ja pullat oli aika löysähköä käsitellä. Ei kuitenkaan katastrofia ja huomenna harjoittelut jatkuu.. Jätin kolme palloa kylmään!

IMG_20250802_200615.jpg
Round 2 ei ollut ihan niin menestys. Maku oli kyllä taas parempi ja kaikki muuten toimi, mutta viimeinen pallo meni niin löysäksi, että venytystä ei käytännössä voinut hallita. Pohja liian ohueksi ja käännöstä reikä. Katastrofi jotenkin vältetty kun löin lapion perään ja sain suurimman osan tuotteesta ulos. Maku oli kyllä mintissä, mutta sen verran hankalaa tavaraa käyttää näin kahden päivän kohotuksella, että taitaa jäädä pois kierrosta. Jatkan todennäköisesti perinteisellä 3 päivän taikinalla, koska sillä saa sitä makua mitä kaipaan. Poolish myös toinen vahva vaihtoehto.
 
Mä testasin myös tuossa viikolla, mutta mulla taikina repesi kovin helposti. Missähän mahtoi mennä vikaan, osaako joku sanoa? Jo kylmäkohotuksen jälkeen taikinassa ei ollut ihan samanlaista sitkoa kuin mitä videolla näkyi
No, jos pallottaessa ei vielä ollut sitkoa, oltiin pahasti vajaaassa, mutta jos silloin oli, oltiin ehkä jo yli. Mikä oli tilanne kun otettiin huoneenlämpöön? Palauttiko? Me emme tiedä esim. jahosi vahvuutta. Se ei muuten ole kylmäkoho, vaan kylmälepo. Jos se kohoaa, säädä jääkaappiasi.
 
No, jos pallottaessa ei vielä ollut sitkoa, oltiin pahasti vajaaassa, mutta jos silloin oli, oltiin ehkä jo yli. Mikä oli tilanne kun otettiin huoneenlämpöön? Palauttiko? Me emme tiedä esim. jahosi vahvuutta. Se ei muuten ole kylmäkoho, vaan kylmälepo. Jos se kohoaa, säädä jääkaappiasi.
Ei kohonnut, jääkaappi on ihan kunnossa. Jäi siis kaikesta päätellen vajaaksi, kun ei tosiaan jääkaapista ottaessa ollut samanlaista taikina ollenkaan kuin videolla. Jauhona toimi il molino chiavatta 00-jauho
 
Mitä luultamimmin vahva jauho, ja olisi ehkä ollut autettavissa jos olisi ottanut aamusta huoneenlämpöön, tai siirtää paistoa päivällä eteenpäin. Tai jos kumpaankaan ei veny, niin vaivaa hiukan, pallottaa uusiksi ja muutamaksi tunniksi vartoomaan paistoa? Oma kahden vuorokauden taikina on lievästi miltei aina ali, eli ei repeä mutta venyttäessä palauttaa liian agressiivisesti, mitä voisin säätää ottamalla aikaisemmin jääkaapista huoneenlämpöön.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
296 068
Viestejä
5 061 748
Jäsenet
81 021
Uusin jäsen
rasz

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom