Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Kun tilattiin Lofra Italiasta niin otettiin tietoinen riski...
P8011177.JPG

tosin pitsojen kanssa mitän tekemistä, niitä varten tilattiin viel Effeuno ;-)
 
Tein pitkästä aikaa pizzaa kivellä.

Kesällä pisti silmään Pirkka Parhaat tuotteet. Testasin silloi heidän IPA-oluen ja siitä tuli hyvän hintalaatusuhteen takia ylivoimainen suosikkini (heidän NEIPA ja APA eivät ole hyviä), joten kun näin että heillä on myös pizzan tekotarvikkeita niin otin testiin.

Pirkka parhaat pizzajauhoilla onnistui hyvin. Ohjeet oli kummallisen moniosaiset, mutta tulipa mukavan sitkas taikina.
1. Sekoita jauhot, hiiva, vesi ja anna olla 15 minuuttia
2. Lisää suola ja sekoita kunnolla 10 minuuttia
3. Anna olla pari tuntia huoneen lämmössä
4. Jaa taikina 4 osaan ja taittele niistä sileitä palloa
5. Jääkaappiin yöksi tai pöydälle 4 tunniksi
6. Paista pizza

Pirkka Parhaat Pizzakastike taas ei ollut erikoinen. Toivoin että se olisi ollut Makumestarin Pizzapyre tapainen, joka maistuu hyvällä tavalla "oudolta" ja on selvästi erilainen kuin muut.

Paistaessa tuli ongelmia ja ehkä syy oli kiertoilma jota en huomannut ottaa pois päältä? Kivi oli valmiiksi lämmin, mutta tuntui että pääly puoli palaa ennen kuin pohja paistuu. Lähikaupasta ostettu halpa mozzarella vedessä ei levinnyt ympäri pizzaa kuten odotin, vaan lähinnä paloi paikoilleen köntiksi. Myös kinkkusuikaleet mustuivat. En muistanut että uudessa uunissa olisi ollut erillinen pizzatoiminto. Tänään uusi yritys kun jääkapissa on vielä pari palloa.

Pizza näyttää kuvassa paremmalta mitä livenä. Lisäsin juustoraastetta kesken paistamisen kun huomasin että mozzarella ollut levinnyt oikeastaan yhtään ja sen huomasi kyllä myös syödessä. Esim. tuossa kuvan koillisessa olevassa palasessa ei ole juustoa keskellä yhtään ja sen maistoi.

IMG_20240906_233819.jpg

IMG_20240906_233824.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Ei varmaan tullut myöskään luettua kenenkään pizzoja paistelleen ohjeita, noinninkuin etukäteen?
Ei silti, niin se menee että jokaisen on tehtävä samat moka henkiklökohtaisesti! Ei se muuten ole oppimista.
Seuraavalla kerralla jätät juustonomaiset tuotteet kauppaan ja ostat oikeita. Pizzakastiketta et tarvitse, ostat purkin muttin tomaatimosoa ja puskan basilikaa, surrautat ihan kevyesti muutaman lehden ja teelusikallisen suolaa sekaan ja siinä on "kastike".

Heität sen kiven sorsille ja hommaat pitsateräksen, tai paistat uunipellillä. Et saa kuitenkaan sitä kiveä kuumaksi.
Normiuunissa kivi on vain eriste.

Paistat osissa, ensin pohjaa plus "kastiketta" puolet arvaamastasi paistoajasta, siten täytteet ja uudestaan uunin.
Alkupaisto ihan alatasolla, ja se lopullinen ihan ylhäällä, liki grilivastuksia jotka nyt punaisena iloisesti joulumieltä tuovina vartuuvat! Eikä mätkitä mitään turkkaismääriä niitä täytteitä! Pitsapohjasi pitää olla nin hyvää että söisit myös sen "pelkällä tomaatilla" pitsan.

Jos haluat muhevat määrät täytteitä niin toinen vihde silmään ja tee peltipitsa, niitähän perinteisesti on tehty, kotiuuniin helpompi tuote...
 
Mainion näköinen pizzaleikkuri. Millainen putsattavuus tuossa mahtaa olla? Onko kapeita välejä, joihin pizzan täytteet jäävät muhimaan pesusta huolimatta? :hmm:
 
Mainion näköinen pizzaleikkuri. Millainen putsattavuus tuossa mahtaa olla? Onko kapeita välejä, joihin pizzan täytteet jäävät muhimaan pesusta huolimatta? :hmm:
En ole vielä ennättänyt pizzanjämiä pestä siitä, mutta eilen tiskatessa tehdasliat pois, vaikutti helpolta pestä.

Ja onhan tuo komea ja katu-uskottavan näköinen :D
 
Mainion näköinen pizzaleikkuri. Millainen putsattavuus tuossa mahtaa olla? Onko kapeita välejä, joihin pizzan täytteet jäävät muhimaan pesusta huolimatta? :hmm:
Tota "teräsuojusta" ei harmillisesti saa pois otettua pesun ajaksi mutta muutaman kerran jo käytössä ollut niin on toi puhtaaksi tosin tullut
 
Itse olen miettinyt pizzaleikkuriksi kaarevalla terällä olevaan leikkuria.
1730104011792.png


Noissa rullattavissa tahtoo olla, että täytteet juoksee rullan edellä jos vähän paksummalti on. Toinen vaihtoehto olisi kaarevalla terällä oleva iso kokkiveitsi, jolla olisi helppo tehdä myös lihasuikaletta yms. jolloin se olisi monikäyttöinen.
 
Itse olen miettinyt pizzaleikkuriksi kaarevalla terällä olevaan leikkuria.
1730104011792.png


Noissa rullattavissa tahtoo olla, että täytteet juoksee rullan edellä jos vähän paksummalti on. Toinen vaihtoehto olisi kaarevalla terällä oleva iso kokkiveitsi, jolla olisi helppo tehdä myös lihasuikaletta yms. jolloin se olisi monikäyttöinen.
Sakset toimii myös hyvin.
 
Itse olen miettinyt pizzaleikkuriksi kaarevalla terällä olevaan leikkuria.
1730104011792.png


Noissa rullattavissa tahtoo olla, että täytteet juoksee rullan edellä jos vähän paksummalti on. Toinen vaihtoehto olisi kaarevalla terällä oleva iso kokkiveitsi, jolla olisi helppo tehdä myös lihasuikaletta yms. jolloin se olisi monikäyttöinen.
Sakset tai sitten tämä ikean luottoveitsi on käytössä.

IMG_0210.jpeg
 
Itse olen miettinyt pizzaleikkuriksi kaarevalla terällä olevaan leikkuria.
1730104011792.png


Noissa rullattavissa tahtoo olla, että täytteet juoksee rullan edellä jos vähän paksummalti on. Toinen vaihtoehto olisi kaarevalla terällä oleva iso kokkiveitsi, jolla olisi helppo tehdä myös lihasuikaletta yms. jolloin se olisi monikäyttöinen.
Itse hommannut kotia Ooni rocker leikkurin ja mökille ostin heräteostoksena Lidlin vastaavan. Pizzanpaistajilta on näköjään tullut myös Mustang leikkuri. Ei vaan ole tullut edes testailtua, kun vaatisi alle melkein puisen leikkuulaudan, ei ole ehtinyt/raaskinut pizzalautasella leikata vaan vedellyt perinteisellä pizzapyörällä. Pitäisi hommata joku puinen tarjoilulauta.
 
Olen ollut monta kertaa ostamassa ja kiinnostaisi tietää miksi ei mene jatkoon 🤔
Koostumus, 24h jääkaappi sulatuksella, 5h huoneen lämmössä, uudelleen pallotus ja taas pari tuntia lepoa liinan alla ei tuonut tarpeeksi sitkoa että olisi voinut käsin pyöritellä. Reikiä tuli herkästä.
Maun puolesta sopisi paremmin ehkä leipä tikkujen tekoon tai piirakkapohjaksi, pitsapohjan kanssa tällä tuotteella ei ole mitään tekemistä.

Edit. Voisin käyttääkin näitä palloja koska joskus tekee mieli kaulittua oikein ohut pohjasta pitsaa jos pohja edes maistuisi pitsapohjalle.
 
Olen ollut monta kertaa ostamassa ja kiinnostaisi tietää miksi ei mene jatkoon 🤔

Koostumus, 24h jääkaappi sulatuksella, 5h huoneen lämmössä, uudelleen pallotus ja taas pari tuntia lepoa liinan alla ei tuonut tarpeeksi sitkoa että olisi voinut käsin pyöritellä. Reikiä tuli herkästä.
Maun puolesta sopisi paremmin ehkä leipä tikkujen tekoon tai piirakkapohjaksi, pitsapohjan kanssa tällä tuotteella ei ole mitään tekemistä.

Edit. Voisin käyttääkin näitä palloja koska joskus tekee mieli kaulittua oikein ohut pohjasta pitsaa jos pohja edes maistuisi pitsapohjalle.

Valmistaja näyttää olevan sama kuin Pizzanpaistajien "4 kpl/680 g" taikinoilla. Noiden PPP -pikkupallojen kanssa olen ainakin itse tullut toimeen. Tosin ei kokemusta noin pitkistä muhimisajoista. Kannattaa laittaa palautetta myös myyjän / valmistajan suuntaan, niin tietävät hekin, jos eivät jo tienneet...

Edit: Taikinoiden ainesosaluettelossa on hieman eroa, joten ihan samaa tavaraa ei eri tuotemerkkien pusseissa välttämättä ole.
 
Viimeksi muokattu:
Pppp palloja on tullut käytettyä välillä ja tuommoisia ne ei ole olleet kertaakaan. Kävi vähän sama mielessä olisiko pallot kertaalleen sulaneita tms. No sen väliä, lidl valmispallot ja oma taikina on parhaimmat.
 
1731948222476.png

Päätin tällä kertaa säästää ja ostin Coop pepperoni suomalaisen sijaan, lopultakin tuli kuvan kaltainen tulos, suomalaiset aina pysyneet ihan litteänä. Eli jos olette tuommoisesta haaveilleet pistäkää Coop pepperoni testiin.
 
1731948222476.png

Päätin tällä kertaa säästää ja ostin Coop pepperoni suomalaisen sijaan, lopultakin tuli kuvan kaltainen tulos, suomalaiset aina pysyneet ihan litteänä. Eli jos olette tuommoisesta haaveilleet pistäkää Coop pepperoni testiin.
Täh? Mun mielestä kaikki pepperonit menee kupille kun nimenomaan haluaisin että pysyy suorana..
 
Sähköistä uunia etsimässä sisä käyttöön. Molemmat uunit jotka käytössä menevät vain 250C, eli ei lämmöt riitä vaika rauta on. Mikähän olisi kohtuullinen, myös Napoli tyyliseen.

Tästä ei liene vielä kokemuksia:

Voisi olla ihan pätevä ensimmäinen uuni.

Gigantista saisi sage/breville 599€ mutta on ehkä turhan kova investointi alkuun.

Lienee tämäkin pätevä, mutta siitäkin odottaa tarjousta:
 
Minulla on Effeuno, muttei harmainta haisua hinnoista nyt...jaa, 600e liikaa, no tuskin sillä saisi...
 
Sähköistä uunia etsimässä sisä käyttöön. Molemmat uunit jotka käytössä menevät vain 250C, eli ei lämmöt riitä vaika rauta on. Mikähän olisi kohtuullinen, myös Napoli tyyliseen.

Tästä ei liene vielä kokemuksia:

Voisi olla ihan pätevä ensimmäinen uuni.

Gigantista saisi sage/breville 599€ mutta on ehkä turhan kova investointi alkuun.

Lienee tämäkin pätevä, mutta siitäkin odottaa tarjousta:
Verkkiksestä Panetti on ainakin tosi suosittu ja kehuttu.

Edit: ja sen sinä just linkkasitkin :D
 
Powerissa tarjouksessa oleva Chef Matteo Crosta osoittautui ensipaiston jälkeen loistavaksi ja helpoksi. Lämmöt nousi tosiaan jo 10 minuutissa reiluun 400 asteeseen ja pyörivä alusta toimi hienosti.
Hyvään hintaan piti tänään hakea pois. Lucifer Ahjo oli sekin loistava, mutta työläämpi, kun piti kääntää niin usein.

En usko Ooni 16:n olevan parempi kuin Crostan.
 
Powerissa tarjouksessa oleva Chef Matteo Crosta osoittautui ensipaiston jälkeen loistavaksi ja helpoksi. Lämmöt nousi tosiaan jo 10 minuutissa reiluun 400 asteeseen ja pyörivä alusta toimi hienosti.
Hyvään hintaan piti tänään hakea pois. Lucifer Ahjo oli sekin loistava, mutta työläämpi, kun piti kääntää niin usein.

En usko Ooni 16:n olevan parempi kuin Crostan.
Noni just olin tulossa kirjottelee et olisko kellään tota ja voisi mitata että minkä kokoisen pöydän toi minimissään tarvitsee…

Tilasin tollasen Karu 16 kaveriksi mutta rupesin sit pohtii että mahtuuko toi kuitenkaan siihen pöydälle…
 
Tuosta olisikin hauska nähdä arvostelu.

-vaikei toki ollut se sisäkäytön sähköinen jota nyt kyseltiin...
Kyllä tosta netistä juttua löytyy, pieksee oonin kaasupizzauunit mennen tullen enkä yhteenkään negatiiviseen arvosteluun itse törmännyt.

Toki joo kunnon arvosteluvideota tosta ei löydy paitsi se pizzanpaistajien myötähäpeää aiheuttava powerin sponssaava video missä on niin huonoa näyttelemistä että sieluun asti sattuu :rofl:

Eivätkä oikeastaan millään tavalla esittele edes sitä uunia tai ominaisuuksia.
”Hetkinen! Tässähän on pyörivä kivi” :rofl:
 
Viimeksi muokattu:
Noni just olin tulossa kirjottelee et olisko kellään tota ja voisi mitata että minkä kokoisen pöydän toi minimissään tarvitsee…

Tilasin tollasen Karu 16 kaveriksi mutta rupesin sit pohtii että mahtuuko toi kuitenkaan siihen pöydälle…
Etujalkojen väli on 62 cm ja takajalan etäisyys toisesta etujalasta on 72 cm.

Enpä muuta osaa sanoa kuin että kaikki toimii niin kuin pitääkin. Lämmöt puolilleen maksimista 3 min ennen paistoa, paiston ajaksi minimiin kunnes pohja ok ja sit lopuks väri pintaan isommalla lämmöllä toimi näin alkuun.

Kuvahan se kertoo enemmän. Taikina olisi voinut olla hieman ilmavampaa, mutta ihan hyvä lopputulos kuitenkin.

Ahjossa en pystynyt kääntämään pizzaa uunin sisällä, joka johti siihen että reuna jäähtyi ulkona kääntäessä ja reunan kohoaminen pysähtyi.
1000091507.jpg
 
Etujalkojen väli on 62 cm ja takajalan etäisyys toisesta etujalasta on 72 cm.

Enpä muuta osaa sanoa kuin että kaikki toimii niin kuin pitääkin. Lämmöt puolilleen maksimista 3 min ennen paistoa, paiston ajaksi minimiin kunnes pohja ok ja sit lopuks väri pintaan isommalla lämmöllä toimi näin alkuun.

Kuvahan se kertoo enemmän. Taikina olisi voinut olla hieman ilmavampaa, mutta ihan hyvä lopputulos kuitenkin.

Ahjossa en pystynyt kääntämään pizzaa uunin sisällä, joka johti siihen että reuna jäähtyi ulkona kääntäessä ja reunan kohoaminen pysähtyi.
1000091507.jpg
Voihan perse ompahan pistetty leveäksi jalat :hmm:
Karu 16 vastaavat mitat 47cm ja 61cm ja se on jo iso uuni!
Perhana voikin sit olla että joudun tilauksen perumaan, ei toi taida sit mahtua edes tohon teräspöydälle :cry:
 
Voihan perse ompahan pistetty leveäksi jalat :hmm:
Karu 16 vastaavat mitat 47cm ja 61cm ja se on jo iso uuni!
Perhana voikin sit olla että joudun tilauksen perumaan, ei toi taida sit mahtua edes tohon teräspöydälle :cry:
On tää aika laitos joo.. Äkkiäkös pöydän päälle askartelee jonkun lisätason 😃
 
Joo, ulkokäytössä en pitäisi itsekään palaa vaneria pahana pöydänlaajentajana. Otamatta uuneihin sinänsä kantaa...
 
Lähti tuo Panetti tilaukseen täältä hintaan 399€, eiköhän tuolla jotain tee.
Tuo näyttää keittiögrilliltä jossa pyörivä pizzakivi :D Ehkä järeämmällä pizzakivellä (kuten Effeunossa) voisi olla toimiva laitos, niin pohjakin kypsyisi kunnolla. Miten tuossa on mietitty kuuman irtonaisen luukun käyttöä, koska ei ole saranoilla kiinni, kuten muissa malleissa? Tuota tuskin voi keittiötasolle laskea.
 
Cozze 17 Rotate tarjouksessa verkkikssä.

Löytyykös keltään tota?
Mitkähän jalkojen mitat?
 
Pitää vielä kysellä onko infrapunalämpömittareista kokemuksia. Parksidessa tuli 400C raja vastaan. Eli Panetti ilmeisesti vetää sen ohi.
 
Pitää vielä kysellä onko infrapunalämpömittareista kokemuksia. Parksidessa tuli 400C raja vastaan. Eli Panetti ilmeisesti vetää sen ohi.
Hankin tällaisen Biltema-mittarin aikana, kun sen sai vielä muistaakseni alle 20 euron.

Hyvin on näyttänyt pizzakiven lämpötilaa vielä ~480 asteessa. Absoluuttisesta tarkkuudesta ja erinomaisuudesta en osaa sanoa, kuin että ainakin omassa käytössäni lämpötilanäytön yläraja ei ole tullut vastaan. Näytössä olevasta valosta annan plussan.

 
Panetti sen verran, että kävin hakemassa tommosen Pizzetta Primon testiin ja saipa kerranki napolilaista pizzaa väsättyä, toki kannattaa olla tarpeeks iso kämppä ja ikkunat auki, jos lähtee tolla väsäilee sisällä mitään!

Muuten ihan laadukkaan tuntunen vehje, mutta tietty ei se kaikkein isoin aukko tai laadukkain ikkuna, niin voishan se olla helpompaa laitella sisään ja ulos..
 
Viimeksi muokattu:
Ihan ok kokemus Panettista pitää vain vielä harjoitella tuota käyttöä ja uskaltaa antaa tuon pizzan "palaa" vielä hiukan enemmän. Ehkä myös mozzarella pitäisi kuivata jollain keinolla jotta kosteutta saa hiukan pois.
 
Tai jos teet esim 2x45sek paiston, niin laitetaan mozzat vasta siinä välikäännössä?
 
Ihan ok kokemus Panettista pitää vain vielä harjoitella tuota käyttöä ja uskaltaa antaa tuon pizzan "palaa" vielä hiukan enemmän. Ehkä myös mozzarella pitäisi kuivata jollain keinolla jotta kosteutta saa hiukan pois.
Mozzarella kuuluu valuttaa lävikössä tai ihan lautasen reunalla valmiina suikaleina, kuten itse teen, niin että neste valuu poispäin paloista. Yleensä otan tuntia ennen paistoa valumaan. Puolessa tunnissa ei ehdi juurikaan, riippuen miten vetistä mozzarella on. Muuten tulee lammikoita pizzaan.
 
Mozzarella kuuluu valuttaa lävikössä tai ihan lautasen reunalla valmiina suikaleina, kuten itse teen, niin että neste valuu poispäin paloista. Yleensä otan tuntia ennen paistoa valumaan. Puolessa tunnissa ei ehdi juurikaan, riippuen miten vetistä mozzarella on. Muuten tulee lammikoita pizzaan.
Voi myös tarvittaessa vähän puristella / painella lävikköä vasten, jos on kovin verinen juusto.
 
Voi myös tarvittaessa vähän puristella / painella lävikköä vasten, jos on kovin verinen juusto.
Jos kiire ollut niin itse tehnyt ohutta suikaletta, levittänyt laakealle lautaselle talouspaperia ja painellut mozzarellaa toisella talouspaperilla. Jotkut mozzarellat on vetisempiä kuin toiset. Ainakin tuntuu että Pirkka Mozzarella pallot ei paljoa valuta kun esim. Lidl vastaavista tulee useampi ruokalusillinen lautaselle.
 
Tänään joulukinkun jämät pitsaan

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
296 017
Viestejä
5 059 662
Jäsenet
81 018
Uusin jäsen
krisuamd

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom