Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Tuli törmättyä tuommoisiin Super peel lapioihin ja näyttävät aika käteviltä. Tuommoinen olisi aika helppo itsekkin tehdä jostain vanerista tai sitten vähän modata jo olemassa olevaa lapiota. Malleja on monta ja tää oli kans aika hieno yksilö (sain siihen jo mitatkin eli todnäk oli mahdollista tehdäkkin)

Varmaan tulee herjausta siitä että "lololo ei tuommoista nyt tarvihe, vähä semolinoo vaan ja avot". Mutta kyllä se vaan syö miestä ku oot laittanut hyvät ainekset pitsaan ja sitten sattuukin tarttumaan lapioon ku yrität laittaa uuniin + gluteiinittomiin olisi kans jees. Joku ongelma ollu normi taikinassa että jokseenkin liian sitkoista. Ei kauhean helposti aina lähde levittymään ja kun oot saanu lapioon niin jos vähänkin liikutat niin menee kumirenksuna takas "kasaan".

Jo vuosia tehny omia pitsoja ja ovat kyllä hyviä (Mitään muuta ongelmaa ole ku vähä toi kasaan meneminen). Omistan kaksi laitetta, adoren ja surriento. Surriento kyllä lemppari koon puolesta ja enää en kyllä oo muutamaan vuoteen adorea käyttäny
 
Tuli törmättyä tuommoisiin Super peel lapioihin ja näyttävät aika käteviltä. Tuommoinen olisi aika helppo itsekkin tehdä jostain vanerista tai sitten vähän modata jo olemassa olevaa lapiota. Malleja on monta ja tää oli kans aika hieno yksilö (sain siihen jo mitatkin eli todnäk oli mahdollista tehdäkkin)

Varmaan tulee herjausta siitä että "lololo ei tuommoista nyt tarvihe, vähä semolinoo vaan ja avot". Mutta kyllä se vaan syö miestä ku oot laittanut hyvät ainekset pitsaan ja sitten sattuukin tarttumaan lapioon ku yrität laittaa uuniin + gluteiinittomiin olisi kans jees. Joku ongelma ollu normi taikinassa että jokseenkin liian sitkoista. Ei kauhean helposti aina lähde levittymään ja kun oot saanu lapioon niin jos vähänkin liikutat niin menee kumirenksuna takas "kasaan".

Jo vuosia tehny omia pitsoja ja ovat kyllä hyviä (Mitään muuta ongelmaa ole ku vähä toi kasaan meneminen). Omistan kaksi laitetta, adoren ja surriento. Surriento kyllä lemppari koon puolesta ja enää en kyllä oo muutamaan vuoteen adorea käyttäny
Oonin reiällinen lapio.
Pizzan teko tasolle missä alla joko durum jauhoja tai mannasuurimoita.
Lapio vaan nopeasti huitaistaan alle.
Ulkona vatkaa lapiota edestakaisin niin et rei-istä tippuu ylimääräiset jauhot/suurimot pois, ole varovainen koska pizza on todella liukas lapiolla.

Mitään muuta ei tarvitse. Ikinä.
 
Oonin reiällinen lapio.
Pizzan teko tasolle missä alla joko durum jauhoja tai mannasuurimoita.
Lapio vaan nopeasti huitaistaan alle.
Ulkona vatkaa lapiota edestakaisin niin et rei-istä tippuu ylimääräiset jauhot/suurimot pois, ole varovainen koska pizza on todella liukas lapiolla.

Mitään muuta ei tarvitse. Ikinä.

Joo samaa ittellä mutta ei siihen tarvitse kuin pikkasen liian ohut pohja ja äkkiä tulee reikä. Riippuu niin taikinasta, sen koosta jakuinka ohkasta tekee. Ehkä ongelmana on että tulee helposti liian paperimaisen ohut pohja niin äkkiä tulee reikä vaikka uuniin on saanu ehjänä (mutta uunissa sitten ku kierrittää niin voi puhkaista pohjaa). Ittellä lapioita on monia, yks esim. gi metal azurra .

Ulkona vatkaus lapiota on se ongelma että taikina menee aika paljon kasaan (Ehkä ongelmana on just liian gluteiininen \vatkattu taikina. Ei ole auttanut vaikka kuinka on yrittäny kylmä kohottaa 24/48/72h tai antanut olla huoneen lämmössä 3-6h että olisi taikina rentoutunut)
 
Joo samaa ittellä mutta ei siihen tarvitse kuin pikkasen liian ohut pohja ja äkkiä tulee reikä. Riippuu niin taikinasta, sen koosta jakuinka ohkasta tekee. Ehkä ongelmana on että tulee helposti liian paperimaisen ohut pohja niin äkkiä tulee reikä vaikka uuniin on saanu ehjänä (mutta uunissa sitten ku kierrittää niin voi puhkaista pohjaa). Ittellä lapioita on monia, yks esim. gi metal azurra .

Ulkona vatkaus lapiota on se ongelma että taikina menee aika paljon kasaan (Ehkä ongelmana on just liian gluteiininen \vatkattu taikina. Ei ole auttanut vaikka kuinka on yrittäny kylmä kohottaa 24/48/72h tai antanut olla huoneen lämmössä 3-6h että olisi taikina rentoutunut)
Okei, outoa, itse kahmin sen helposti siihen päälle vaikka olisin kaulimella vetänyt ihan paperinohkaiseksi.
Kai sä pyörität sen pallon niissä jauhoissa myös ennen kun alat muotoilemaan?
Ei ole olemassa liikaa durumia, kun sen saa sit kuitenkin ravistettua alta pois ennen uunia…
Pikkusen menee joo kasaan mutta siihen auttaa kun oppii sellasen rytmin missä vaan minuutin vedät sitä edestakaisin ja se pizza vaan liukuu edestakaisin lapiolla ja jauhoa tippuu jatkuvasti.

Gluteenittomalla en ole tehnyt niin siitä ei ole mitään kokemusta…
Itse tehnyt joko fazerin tai pirkan palloista tai sit jotain suht nopeeta omatekemää, kerran myös ilman nostetta, itsenousevalla taikinalla, ilman ongelmia.

Epävarmuus on se suurin ongelma sen pizzan kanssa, jos ei ole varmat liikkeet niin taatusti kusee.
 

Karu 12 ja Karu 16 ovat taas tarjouksessa, Karu 16 historian halvimpaan hintaan 349e.
Tämän viestin innoittamana kävin töiden jälkeen K-Raudasta hakemassa 16" version. Herran jestas, että se on iso ja painava. Nyt jo meinaa ostokrapula iskeä, että tulikohan ahnehdittua koon kanssa. Aiempi pizzauuni on ensimmäisen tai toisen tuotantoversion pelletti-Uuni. 12" koossa se on varsin näppärä siirtää varastoon käytön jälkeen.

Tälle uudelle Oonille pitää hankkia vielä suojahuppu ja väkästää terassille keväällä pysyvämpi taso. Pärjääkö laite talven avoterassilla räystään alla suojahuputettuna, kuten grillit? Lämpömittarin pidän toki sisällä.
 
Tälle uudelle Oonille pitää hankkia vielä suojahuppu ja väkästää terassille keväällä pysyvämpi taso. Pärjääkö laite talven avoterassilla räystään alla suojahuputettuna, kuten grillit? Lämpömittarin pidän toki sisällä.
Mulla on kaasukäyttöiset pizzauunit olleet ympäri vuoden grillikatoksen alla huputettuna, toki pressut katoksen seininä talvisin lumelta suojaamiseksi. Pizzauuni käytössä siis talvisinkin.
 
Tuli törmättyä tuommoisiin Super peel lapioihin ja näyttävät aika käteviltä. Tuommoinen olisi aika helppo itsekkin tehdä jostain vanerista tai sitten vähän modata jo olemassa olevaa lapiota. Malleja on monta ja tää oli kans aika hieno yksilö (sain siihen jo mitatkin eli todnäk oli mahdollista tehdäkkin)

Varmaan tulee herjausta siitä että "lololo ei tuommoista nyt tarvihe, vähä semolinoo vaan ja avot". Mutta kyllä se vaan syö miestä ku oot laittanut hyvät ainekset pitsaan ja sitten sattuukin tarttumaan lapioon ku yrität laittaa uuniin + gluteiinittomiin olisi kans jees. Joku ongelma ollu normi taikinassa että jokseenkin liian sitkoista. Ei kauhean helposti aina lähde levittymään ja kun oot saanu lapioon niin jos vähänkin liikutat niin menee kumirenksuna takas "kasaan".

Jo vuosia tehny omia pitsoja ja ovat kyllä hyviä (Mitään muuta ongelmaa ole ku vähä toi kasaan meneminen). Omistan kaksi laitetta, adoren ja surriento. Surriento kyllä lemppari koon puolesta ja enää en kyllä oo muutamaan vuoteen adorea käyttäny
Joskus itsekin nähnyt jonkun videon tuosta lapiosta, en vain keksi oikein mitään käyttöä tuolle, edes gluteenittomien kanssa. Gluteenittomat leivinpaperille vaan öljyisillä käsillä levittäen ja leikkaa vain ylimääräiset pois ennen uuniin laittoa, niin ei pala turhaan. Normipizzat pyörittely karkeilla vehnäjauhoilla, durumilla, mannaryyneillä jne mitä nyt sattuu olemaan.
Et kertonut enempää, millaisella reseptillä (paljon vettä %, mitkä jauhot jne) ja menetelmällä teet taikinan? Lapioon tarttumiseen voi olla useita syitä, liikaa päällisiä, liian vähän pyörittelyjauhoja, reikä pohjassa, liian kauan tomaattikastike pohjan päällä, taikinassa ei ole enää sitkoa jne. Perforoitu (rei'itetty) tai puinen helpottaa uuniin laittamista. Edelleen parin vuoden jälkeenkin tulee vaan niitä pizzoja kun vain tarttuu lapioon kiinni. Välillä olen jossain kokeillut umpinaista pizzalapiota ja siitä ei tule kuin sanomista, ongelmat alkaa välittömästi tai sitten joutuu laittamaan niin paljon pyöritelyjauhoja, että ne palaa iloisella liekillä uunissa.
Jos pizzapulla ei lähde venyttymään, niin se ei ole valmis silloin, anna sille lisää aikaa. Sopivasti levännyt pizzapulla ei tarvitse voimaa vaan tulee "kuin itsestään".

Unohtui mainita, että vaikuttaa, että välineet on kunnossa vimpan päälle, Surriento täälläkin. Nyt vain taikina minttiin ja tekniikat haltuun.

Tuossa Viton videolla näkyy (5:25), miten pizza tulee kivasti lapiolle kun sitko on kunnossa ja pohja sopivasti pyörittelyjauhoilla laakeroitu. Jos yrittää kolata pizzan lapiolle siinä vaiheessa kun se on jo tarttunut pöytään, niin tulee vain tehneeksi reiän pizzan pohjaan. Jos se on jo pöydässä kiinni, niin varmasti tarttuu myös lapioon ja uuniin laittaessa tulee varmasti ongelmia. Jos taikinasta on jo sitko pettämässä (esim. liian monta päivää jääkaapissa), niin tuo lapiolle vetäminen ei onnistu ja pohja vain venyy loputtomasti.
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 
Viimeksi muokattu:
Tämän viestin innoittamana kävin töiden jälkeen K-Raudasta hakemassa 16" version. Herran jestas, että se on iso ja painava. Nyt jo meinaa ostokrapula iskeä, että tulikohan ahnehdittua koon kanssa. Aiempi pizzauuni on ensimmäisen tai toisen tuotantoversion pelletti-Uuni. 12" koossa se on varsin näppärä siirtää varastoon käytön jälkeen.

Tälle uudelle Oonille pitää hankkia vielä suojahuppu ja väkästää terassille keväällä pysyvämpi taso. Pärjääkö laite talven avoterassilla räystään alla suojahuputettuna, kuten grillit? Lämpömittarin pidän toki sisällä.
Mun mielestä tossa karu 16 oikeen erikseen vielä manuaalissa luki että se on ihan sama vaikka sen jättäisi suoraan ihan vaan lumen ja veden armoille että se on tehty kestämään säätä, eli varmasti hupun kanssa pärjää.

Muista rekisteröidä oonille ostos niin saat, muistaakseni, 5 vuoden takuun.
 
Et kertonut enempää, millaisella reseptillä (paljon vettä %, mitkä jauhot jne) ja menetelmällä teet taikinan? Lapioon tarttumiseen voi olla useita syitä, liikaa päällisiä, liian vähän pyörittelyjauhoja, reikä pohjassa, liian kauan tomaattikastike pohjan päällä, taikinassa ei ole enää sitkoa jne. Perforoitu (rei'itetty) tai puinen helpottaa uuniin laittamista. Edelleen parin vuoden jälkeenkin tulee vaan niitä pizzoja kun vain tarttuu lapioon kiinni. Välillä olen jossain kokeillut umpinaista pizzalapiota ja siitä ei tule kuin sanomista, ongelmat alkaa välittömästi tai sitten joutuu laittamaan niin paljon pyöritelyjauhoja, että ne palaa iloisella liekillä uunissa.
Jos pizzapulla ei lähde venyttymään, niin se ei ole valmis silloin, anna sille lisää aikaa. Sopivasti levännyt pizzapulla ei tarvitse voimaa vaan tulee "kuin itsestään".

Joo en oikein jaksanut alkaa väsäämään tekstiä niin reseptistä mutta kyllä se sillee on ihan kondiksessa (viton next level biga). noin 68-72%, 225-250g palloja ja yrittäminen olisi saada semmoinen 30 cm lättyjä. Jauhona käyttäny yleensä sinistä caputoa ja nyt käyttäny tuota super nuvola (Ostin semmoisen 25kg säkin). Pitäisi kokeilla vaivaamista eri tavalla ku nyt on ollu sen noin 15 min kitchenaidissä ekalla vaihteella (Aikalailla viton ohjeiden mukaan). Teen yleensä niin että taikina on kylmäkohotuksessa bulkkina jääkaapissa ja ku pitää alkaa leipomaan niin otan pariksi tunniksi huoneenlämpöön, teen pallot ja sitten 3-4h annan olla ja paistan (täytteitä en laita paljoa ja margarita on yleensä se lemppari). Tuntuu että jos pallot olisi vielä kauemmin huoneenlämmössä niin sitten se taas menee yli sen nostatusvaiheen mikälie. Jauhottanu oon hyvin ja hyviin tuloksiin oon päässy ku ensin kasannu Oonin bambu lapioon josta sitten vierittäny rei'itettyyn metalli lapioon jossa viimeiset venytykset ja sitten jauhojen heilunta pois.

Melkeinpä sanoisin että suurimmat ongelmat tulee siitä että taikina menee just kasaan \ pitää yrittää venyttää vähän tappelemalla minkä takia keskeltä saattaa mennä liian ohueksi mistä sitten helposti voi mennä rikki. Pitäisi nyt tässä jossain kohtaa taas kokeilla mutta ittellä ei tuu pitsaa syötyä kuin kerran 3-4kk enää (En halua että kyllästyn, en voi ymmärtää miten joku pizzajarikin voi tehdä joka viikonloppu. Tähän ratkaisuksi oon sitten tehny leipiä tuosta taikinasta ja sen avulla yrttäny vähän katsoa mitenkä taikina käyttäytyy. "Ongelmana" vaan on ollu se että leipäresepti on ollu vähän erilainen ku laittanu vähän eri jauhoja, siemeniä yms)

Ja en nyt oikein usko että tuommoinen super peel lapio kaikkia ongelmia ratkaisi. Mutta voisi kokeilla tehdä sillä kätevän oloinen se siltikin on. Saisi paremmin "kuvan kauniita" piirakoita ku nyt tulee vähän enemmän ovaalin muotoisia. Loppujen lopuksi pitsat onnistuu tosi hyvin ja pizzerioiden pitsat muistuttaa enemminkin roiskeläppiä omiin verrattuina. Olisi vain mukavempaa jos se olisi enemmän "stressittömämpää" :D

Ootteko muuten koskaan itkettäny tuoretta mozzarellaa mikrossa ? Joskus ku ei oo muistanu laittaa sitä huoneenlämpöön niin tuli laitettua muutamaksi sekunniksi paloina mikroon. Itke ihan hyvin sitä ylimääräistä nestettä pois.
 
Tämän viestin innoittamana kävin töiden jälkeen K-Raudasta hakemassa 16" version. Herran jestas, että se on iso ja painava. Nyt jo meinaa ostokrapula iskeä, että tulikohan ahnehdittua koon kanssa. Aiempi pizzauuni on ensimmäisen tai toisen tuotantoversion pelletti-Uuni. 12" koossa se on varsin näppärä siirtää varastoon käytön jälkeen.

Tälle uudelle Oonille pitää hankkia vielä suojahuppu ja väkästää terassille keväällä pysyvämpi taso. Pärjääkö laite talven avoterassilla räystään alla suojahuputettuna, kuten grillit? Lämpömittarin pidän toki sisällä.
Kerron tässä muuten vielä pienen tarinan viitaten tuohon sinunkin tuntemaan ostokrapulaan.
Mulla oli kanssa ollut vaan pienempiä uuneja, joissa olin ylipäätäs tehnyt kokonaiset 2 pizzaa :rofl:
Tähän väliin sopii ehkä kertoa oon aika intensiivinen (adhd) kun keksin että tarviin jotain, usein se etsiminen ja ostaminen onkin sit se kohokohta eikä niinkään se itse tuotteen käyttö…
Googlailin noita uuneja ihan vitun huolella ja katselin videoita että mikä on paras, ja sit yhtäkkiä k-rauta änki ton karu 16 399e tarjoukseen, sit lähdettiinkin vaimon huudoista huolimatta heti sellanen ostamaan.

Kun toi perkele tuli koottua niin tuli heti sellanen wtf olo, tai oikeastaan jo kun sitä pakkasi autoon. Miten toi voi olla niin Vitun iso.
Sit seuraava ongelma oli että sen käyttöpaikalta näkyy se uuni suoraan kadulle…
Siitä seurasi se että tuli kauheat paineet käyttää tota uunia, koska se oli niin vitun kallis, ja samalla vaan stressasin että joku käy kääntämässä autonsa kyytiin tuon (tietäjät tunnistaa oonit kyllä helposti).
Mä en itse koskaan edes saanut mitään (omaan makuun) äärettömän hyvää pizzaa tosta ulos, niinä kaikkina kolmena kertaa kun sillä pizzaa tein (sekä vaimo että sisko kyllä sanoi että oli parasta pizzaa mitä ovat syöneet).

Päädyin myymään tuon, koska vitun iso, paineistus käyttää, ja koska ei edes tehdyt omaan makuun parhaita pizzoja, koska se 399e oli niin hyvä diili, tein sentään voittoa kun kaupat tein.

Muutama kuukausi sen jälkeen, kun olin kahlannut läpi käytännössä kaikki muut mallit, rupesi myyminen kuitenkin kaduttamaan, toi on kokonaisuutena niin älyttömän kova setti ettei toista löydy edes kymmenen kertaa kalliimmasta luokasta:
Viimeistely, lasiovi, digitaalinen lämpömittari ja toi katossa oleva luukku mistä lisätään polttoainetta ja toi miten helppoa on vaihtaa hiili/puu combosta kaasuun, plus se että vittu minkä näköinen vehje toi on illanistujaisissa kun pitkät liekit puskee takaa liki lasioveen asti… :love:
Olen myös oppinut, että minä en välitä napolilaisesta pizzasta erityisemmin, ehkä sitä omaa lempparia lähinnä on roomalainen, sempä takia karu 16 ei itselle aluksi tehnyt isoa vaikutusta maun puolesta, se kun tekee juuri sen napolilaisen pizzan täydellisesti.

Noh, nyt on taas karu 16 autotallissa odottamassa käyttöönottoa, näillä näkymin saan pihalleni himoamani katoksen vielä tämän kuun aikana jonka kanssa saan ton sateensuojaan ja niin ettei näy kadulle, ja nyt kun myös tiedän etten napolilaisesta niin välitä niin pääsen katsomaan millaista pizzaa tuolla saa puskettua alemmissa lämmöissä, ytuben perusteella todella hyvää.

Summa summarum: älä vaan lähde koon takia tosta luopumaan kun ei vaan ole parempaa olemassa varsinkaan tolla hinnalla, paitsi jos sulla on se tilanne että joka kerta pitäisi viedä käytön jälkeen varastoon, jos näin on niin säästä ittes pettymykseltä ja palauta suoraan kauppaan, 30kg on vittumaista kiikutella.
 
Kerron tässä muuten vielä pienen tarinan viitaten tuohon sinunkin tuntemaan ostokrapulaan.
Mulla oli kanssa ollut vaan pienempiä uuneja, joissa olin ylipäätäs tehnyt kokonaiset 2 pizzaa :rofl:
Tähän väliin sopii ehkä kertoa oon aika intensiivinen (adhd) kun keksin että tarviin jotain, usein se etsiminen ja ostaminen onkin sit se kohokohta eikä niinkään se itse tuotteen käyttö…
Googlailin noita uuneja ihan vitun huolella ja katselin videoita että mikä on paras, ja sit yhtäkkiä k-rauta änki ton karu 16 399e tarjoukseen, sit lähdettiinkin vaimon huudoista huolimatta heti sellanen ostamaan.

Kun toi perkele tuli koottua niin tuli heti sellanen wtf olo, tai oikeastaan jo kun sitä pakkasi autoon. Miten toi voi olla niin Vitun iso.
Sit seuraava ongelma oli että sen käyttöpaikalta näkyy se uuni suoraan kadulle…
Siitä seurasi se että tuli kauheat paineet käyttää tota uunia, koska se oli niin vitun kallis, ja samalla vaan stressasin että joku käy kääntämässä autonsa kyytiin tuon (tietäjät tunnistaa oonit kyllä helposti).
Mä en itse koskaan edes saanut mitään (omaan makuun) äärettömän hyvää pizzaa tosta ulos, niinä kaikkina kolmena kertaa kun sillä pizzaa tein (sekä vaimo että sisko kyllä sanoi että oli parasta pizzaa mitä ovat syöneet).

Päädyin myymään tuon, koska vitun iso, paineistus käyttää, ja koska ei edes tehdyt omaan makuun parhaita pizzoja, koska se 399e oli niin hyvä diili, tein sentään voittoa kun kaupat tein.

Muutama kuukausi sen jälkeen, kun olin kahlannut läpi käytännössä kaikki muut mallit, rupesi myyminen kuitenkin kaduttamaan, toi on kokonaisuutena niin älyttömän kova setti ettei toista löydy edes kymmenen kertaa kalliimmasta luokasta:
Viimeistely, lasiovi, digitaalinen lämpömittari ja toi katossa oleva luukku mistä lisätään polttoainetta ja toi miten helppoa on vaihtaa hiili/puu combosta kaasuun, plus se että vittu minkä näköinen vehje toi on illanistujaisissa kun pitkät liekit puskee takaa liki lasioveen asti… :love:
Olen myös oppinut, että minä en välitä napolilaisesta pizzasta erityisemmin, ehkä sitä omaa lempparia lähinnä on roomalainen, sempä takia karu 16 ei itselle aluksi tehnyt isoa vaikutusta maun puolesta, se kun tekee juuri sen napolilaisen pizzan täydellisesti.

Noh, nyt on taas karu 16 autotallissa odottamassa käyttöönottoa, näillä näkymin saan pihalleni himoamani katoksen vielä tämän kuun aikana jonka kanssa saan ton sateensuojaan ja niin ettei näy kadulle, ja nyt kun myös tiedän etten napolilaisesta niin välitä niin pääsen katsomaan millaista pizzaa tuolla saa puskettua alemmissa lämmöissä, ytuben perusteella todella hyvää.

Summa summarum: älä vaan lähde koon takia tosta luopumaan kun ei vaan ole parempaa olemassa varsinkaan tolla hinnalla, paitsi jos sulla on se tilanne että joka kerta pitäisi viedä käytön jälkeen varastoon, jos näin on niin säästä ittes pettymykseltä ja palauta suoraan kauppaan, 30kg on vittumaista kiikutella.

Jos ei olisi entisiä uuneja niin tuohon hintaan toi Karu 16 on todella hyvä ostos. Sääli vain että kaasutin tekee lisähintaa sen 100e mutta siltikin ei todellakaan menetä montaa euroa jos sattuu sitten myymään jossain.

Mitä kokoon tulee niin jos vaan tilaa on niin mitä isompi sen parempi (jossain raja kyl tulee vastaan). Aloitin ite Ooni Pro mallilla, myin tämän pois ja ostin ardoren biscotto kiven takia (kupari + biscotto, hinnaksi tuli noin 900e). Ardore oli kiva mutta jokseenkin en tykänny siitä että liekitin on kiven päällä ja jos sattuu olee vähänkin isompi pitsa niin vaikea pyörittää. Sitten sattu tulemaan Surriento suomen markkinoille 600e hintaan niin piti ostaa. Surriento ollu tähän astisista lemppari, hyvä kivi että ei pala pitsa pohjaan (mutta tulee kuitenkin rapea), iso alue pyörittää (liekitin omalla puolella), luukun saa laitettua kiinni (Ardoressa ei suositeltu).

Nyt on ollu tuo ardore käyttämättömänä vuoden verran mutta en ole oikein kehdannu sitä myydä tai antaa veljelle (sen verran kallis että en viitsisi myydä oikein halvalla \ antaa pois mutta toisaalta en kehtaa myydä tyyliin 600e koska ooneja saa halvemmalla).

Seuraavaksi tähtäimessä ehkä tuommoinen PizzaPartyn Emozione tai surrientosta vastaava vähän isompi (esim). Isompi on siitä niin mukava että on helppo pyörittää pitsaa uunin sisällä.

Jos vain mielenkiintoa löytyy niin suosittelen ehdottomasti biscotto kiven hommaamista ooniin. Voit helposti pitää uunin lämpöä siellä 440-500 asteessa ilman pelkoa että pohja palaa.
 
Jos ei olisi entisiä uuneja niin tuohon hintaan toi Karu 16 on todella hyvä ostos. Sääli vain että kaasutin tekee lisähintaa sen 100e mutta siltikin ei todellakaan menetä montaa euroa jos sattuu sitten myymään jossain.

Mitä kokoon tulee niin jos vaan tilaa on niin mitä isompi sen parempi (jossain raja kyl tulee vastaan). Aloitin ite Ooni Pro mallilla, myin tämän pois ja ostin ardoren biscotto kiven takia (kupari + biscotto, hinnaksi tuli noin 900e). Ardore oli kiva mutta jokseenkin en tykänny siitä että liekitin on kiven päällä ja jos sattuu olee vähänkin isompi pitsa niin vaikea pyörittää. Sitten sattu tulemaan Surriento suomen markkinoille 600e hintaan niin piti ostaa. Surriento ollu tähän astisista lemppari, hyvä kivi että ei pala pitsa pohjaan (mutta tulee kuitenkin rapea), iso alue pyörittää (liekitin omalla puolella), luukun saa laitettua kiinni (Ardoressa ei suositeltu).

Nyt on ollu tuo ardore käyttämättömänä vuoden verran mutta en ole oikein kehdannu sitä myydä tai antaa veljelle (sen verran kallis että en viitsisi myydä oikein halvalla \ antaa pois mutta toisaalta en kehtaa myydä tyyliin 600e koska ooneja saa halvemmalla).

Seuraavaksi tähtäimessä ehkä tuommoinen PizzaPartyn Emozione tai surrientosta vastaava vähän isompi (esim). Isompi on siitä niin mukava että on helppo pyörittää pitsaa uunin sisällä.

Jos vain mielenkiintoa löytyy niin suosittelen ehdottomasti biscotto kiven hommaamista ooniin. Voit helposti pitää uunin lämpöä siellä 440-500 asteessa ilman pelkoa että pohja palaa.
Mutta ku just kirjotin että oon huomannut että en niin välitä napolilaisesta ja aion ruveta väsäämään omat pizzani alemmilla lämmöillä. :D
Jos just jotain ni vihaan napolilaisessa sitä pohjan ja reunojen ilmavuutta ja pehmeyttä.
Tykkään itse eniten sellasesta pizzasta mitä esim (aika ironisesti nimeltään) Napoli ja pizzaline myyvät.
Aionkin tästä eteenpäin unohtaa kaikki ”pitää tehdä näin” jutut ja tehdä ihan niinkuin vain maalaisjärki käskee jotta päästään lähelle noita.
Tarvittaessa kaulin käteen ja lämpöjä oikeen reilusti alas. :)

Kokeilinkin just tossa kotiuunissa napolista saatuja pizzapohjia tehdä pari kappaletta viikko takaperin, tein testiksi niin ohkaisiksi kuin vain ikinä kaulimella saa ja sitten 300 asteisen pellin päälle.
Lopputulos oli että täytteiden alta oli aika täydellinen, ehkä vähän turhan pintarapea (kuin olisi ollut öljyä taikinassa), mutta silti tuli aivan riittävästi omaan makuun niitä ilmakuplia…

Napolilaista pizzaa en enää aio tehdä kuin vain kaikille muille.:D
 
Viimeksi muokattu:
Mutta ku just kirjotin että oon huomannut että en niin välitä napolilaisesta ja aion ruveta väsäämään omat pizzani alemmilla lämmöillä. :D
Jos just jotain ni vihaan napolilaisessa sitä pohjan ja reunojen ilmavuutta ja pehmeyttä.
Tykkään itse eniten sellasesta pizzasta mitä esim (aika ironisesti nimeltään) Napoli ja pizzaline myyvät.
Aionkin tästä eteenpäin unohtaa kaikki ”pitää tehdä näin” jutut ja tehdä ihan niinkuin vain maalaisjärki käskee jotta päästään lähelle noita.
Tarvittaessa aulin käteen ja lämpöjä oikeen reilusti alas. :)

Kokeilinkin just tossa kotiuunissa napolista saatuja pizzapohjia tehdä pari kappaletta viikko takaperin, tein testiksi niin ohkaisiksi kuin vain ikinä kaulimella saa ja sitten 300 asteisen pellin päälle.
Lopputulos oli että täytteiden alta oli aika täydellinen, ehkä vähän turhan pintarapea (kuin olisi ollut öljyä taikinassa), mutta silti tuli aivan riittävästi omaan makuun niitä ilmakuplia…

Napolilaista pizzaa en enää aio tehdä kuin vain kaikille muille.:D

Aaa, en osannut yhdistää roomalaista ja lämmön alenemista :D.
Ja joo suosittelen kovasti unohtamaan "pitää tehdä näin" asiat ja menee sillä millä ite tykkää eniten. Esim. itselle maistuu parhaiten keitetty, oma tekemä tomaattisoossi. Joskus kokeillu muttia "raakana" ja siihen vähän basilikaa mutta se ei minusta maistunut yhtään millekkään. Varsinkin jos margaritasta on kyse. (Ensi kerralla meinaan rikkoa sääntöjä ja tehdä isompia taikina palloja. Jospa se sitten auttaisi omissa ongelmissani ja sitten ku saan tekniikkaa kuntoon niin voi sitten taas mennä "oikeaan" kokoon)

Eipä sillä niin ole väliä mitenkä asiat tekee kuhan on itse eniten tyytyväinen. Välillä tuntuu että kokkailussa ja varsinkin italialaisessa ruuassa on paljon sääntöjä mitä ei saa rikkoa. Yksi "oudoimmista" minusta on esim. tiramisu. Toitotetaan niin kovasti kuinka tärkeätä on tehdä tyyliin itse omat mascarponet, ei liivatteita ja vain keltuaista saa käyttää yms. Ja sitten kuitenkin 90% kaikissa ohjeissa käyttävät kaupasta ostettuja keksejä :D
 
Aaa, en osannut yhdistää roomalaista ja lämmön alenemista :D.
Ja joo suosittelen kovasti unohtamaan "pitää tehdä näin" asiat ja menee sillä millä ite tykkää eniten. Esim. itselle maistuu parhaiten keitetty, oma tekemä tomaattisoossi. Joskus kokeillu muttia "raakana" ja siihen vähän basilikaa mutta se ei minusta maistunut yhtään millekkään. Varsinkin jos margaritasta on kyse. (Ensi kerralla meinaan rikkoa sääntöjä ja tehdä isompia taikina palloja. Jospa se sitten auttaisi omissa ongelmissani ja sitten ku saan tekniikkaa kuntoon niin voi sitten taas mennä "oikeaan" kokoon)

Eipä sillä niin ole väliä mitenkä asiat tekee kuhan on itse eniten tyytyväinen. Välillä tuntuu että kokkailussa ja varsinkin italialaisessa ruuassa on paljon sääntöjä mitä ei saa rikkoa. Yksi "oudoimmista" minusta on esim. tiramisu. Toitotetaan niin kovasti kuinka tärkeätä on tehdä tyyliin itse omat mascarponet, ei liivatteita ja vain keltuaista saa käyttää yms. Ja sitten kuitenkin 90% kaikissa ohjeissa käyttävät kaupasta ostettuja keksejä :D
Mutti on kyllä imo ihan paskaa.
Oon ostanu sitä kaikessa mahdollisessa muodossa mutta koskaan siitä ei ole mitään hurraahuutoja tullut.
Yksi suosikeista on just, olikohan se joku mr tuomon ytube videossa tekemä tomaattikastike, oon tehnyt tota pizzan päälle ja yhtälailla sit jauhelihan joukkoon.

Viime viikolla aattelin ajatella vähän laatikon ulkopuolelta, just tolla älä tee mitä käsketään tyylillä, ostin jotain arabiata kastiketta ja heitin pizzaan ja voehan vittu että oli hyvää!
Ihan tosi maistuvaa ja kivasti potkua.
Lopusta väsäsin vielä jauhelihakastikkeen, raastoin joukkoon vielä yhden porkkanan ja pilkoin pari valkosipulinkynttä.
 
Joo en oikein jaksanut alkaa väsäämään tekstiä niin reseptistä mutta kyllä se sillee on ihan kondiksessa (viton next level biga). noin 68-72%, 225-250g palloja ja yrittäminen olisi saada semmoinen 30 cm lättyjä. Jauhona käyttäny yleensä sinistä caputoa ja nyt käyttäny tuota super nuvola (Ostin semmoisen 25kg säkin). Pitäisi kokeilla vaivaamista eri tavalla ku nyt on ollu sen noin 15 min kitchenaidissä ekalla vaihteella (Aikalailla viton ohjeiden mukaan). Teen yleensä niin että taikina on kylmäkohotuksessa bulkkina jääkaapissa ja ku pitää alkaa leipomaan niin otan pariksi tunniksi huoneenlämpöön, teen pallot ja sitten 3-4h annan olla ja paistan (täytteitä en laita paljoa ja margarita on yleensä se lemppari).

Ootteko muuten koskaan itkettäny tuoretta mozzarellaa mikrossa ? Joskus ku ei oo muistanu laittaa sitä huoneenlämpöön niin tuli laitettua muutamaksi sekunniksi paloina mikroon. Itke ihan hyvin sitä ylimääräistä nestettä pois.
Kuulostaa ihan hyvältä reseptiltä, itse teen yleensä Viton poolish ohjeella "double fermentation" eli poolish jääkaapissa ja bulkkina vielä toinen yö jääkaapissa, jonka jälkeen palloiksi ja 4-6h pullina riippuen lämpötilasta jne taikinan käyttäytymisestä. Bigaa välillä tehnyt, mutta tuo on aika vaivalloinen jopa KitchenAidilla tehdä, kun taikina jää pyörimään koukkuun jne, enkä ole sen ylivertaisuutta maun puolesta vielä huomannut. Silti mukava välillä vaihtelun vuoksi olen bigan tehnyt. Silti kuulostaa, ettei pullat ole tarpeeksi levänneet, jos tarvitsevat väkivaltaa. Parhaimmillaan tuo pohja leviää käsissä painovoiman vaikutuksesta kuin itsestään.
Katsotaan kun Ankarsrum saapuu niin kiva kokeilla bigaa tuon kanssa. Poolishtaikinat, varsinkin isommat 8-10 pizzan taikinat on ollut helpoin tehdä käsin alusta loppuun.
Mozzarellaa en ole kokeillut itkettää mikrossa, joskus yrittänyt pikasulatusta jos syystä tai toisesta on ollu mozzarella pakkasessa ja tuntuu, että tuo mozzarella alkaa kypsyä jo liikaakin mikrossa.
 
Joo en oikein jaksanut alkaa väsäämään tekstiä niin reseptistä mutta kyllä se sillee on ihan kondiksessa (viton next level biga).
Piti ihan katsoa tuo, kun ole enää Viton touhuja jaksanut aktiivisesti seurata, sen jälkeen kun perushommat oppi. Tuo next level biga tuntuu oudolta ohjeelta, vajaa vuorokausi biga kylmässä, sen jälkeen loput jauhot, vesi ja hiiva. Tuossa videon kuvauksessa puhutaan vahvoista (320W) jauhoista, ja sitten jauhojen (1 kg) annetaan kuitenkin vain fermentoitua taikinassa pari tuntia ennen pizzojen paistoa, puhutamattakaan tuosta hiivamäärästä. Eihän tuossa ohjeessa ole mitään tolkkua :D Pizzanpaistojien sivun biga ohje käy jotenkin enempi järkeen, missä biga on pari vrk jääkaapissa, jonka jälkeen tehdään taikina ja loppukohotus on vielä 4-5h (tai jääkaapissa yön yli).
 
Piti ihan katsoa tuo, kun ole enää Viton touhuja jaksanut aktiivisesti seurata, sen jälkeen kun perushommat oppi. Tuo next level biga tuntuu oudolta ohjeelta, vajaa vuorokausi biga kylmässä, sen jälkeen loput jauhot, vesi ja hiiva. Tuossa videon kuvauksessa puhutaan vahvoista (320W) jauhoista, ja sitten jauhojen (1 kg) annetaan kuitenkin vain fermentoitua taikinassa pari tuntia ennen pizzojen paistoa, puhutamattakaan tuosta hiivamäärästä. Eihän tuossa ohjeessa ole mitään tolkkua :D Pizzanpaistojien sivun biga ohje käy jotenkin enempi järkeen, missä biga on pari vrk jääkaapissa, jonka jälkeen tehdään taikina ja loppukohotus on vielä 4-5h (tai jääkaapissa yön yli).

Mä oon muistaakseni yhdistäny tuon ja toisen biga ohjeen keskenään. Hitsi ku ei muista että sekoitanko leipätaikinaan.... Mutta jos tekisin nyt pitsaa niin tekisin sen tällee:

Biga: (Jauhona Caputo sininen \ super nuvola)
600g jauhoa + 350g vettä + 5g hiivaa + 5g hunajaa. Heilutan kulhoa ja katon että tulee semmoiseks "matomaiseks". Annan olla huoneen lämmössä jonkun 12-24h.

Taikina:
10g suolaa, 100g vettä, 100g jauhoja, 5g hiivaa. Biga + jauho kitchenaidiin ja sitten vähän lorauttaen hiiva vesiliuosta. Kun vettä ihan vähän jäljellä niin suolat joukkoon ja loput vedet hiljalleen. Annan kitchen aidin pyöriä yhteensä jonkun 15 min (celciukset taikinassa lopussa jotain 23 luokkaa).

Ku taikina valmis niin annan sen olla 15 min rauhassa, sitten vähän slab and foldia että tulee isoksi palloksi, annan olla 30 min, vika slab and fold ja sitten jääkaappiin 24-48h. Jääkaapin jälkeen annan olla huoneen lämmössä jonkun 2h, teen 240g palloja ja annan niiden olla 3h huoneen lämmössä (vähän riippuen siitä kuinka on noussu ja onko taiteltavissa).
 
Mä oon muistaakseni yhdistäny tuon ja toisen biga ohjeen keskenään. Hitsi ku ei muista että sekoitanko leipätaikinaan.... Mutta jos tekisin nyt pitsaa niin tekisin sen tällee:
Kuulostaa järkevämmältä kuin tuo Viton next level biga.
Ite tehnyt tän ohjeen mukaan oikeastaan 1:1 eli 100% jauhoista ja 50% vedestä. Eikä hiivaa lisätä enää bigan jälkeen. Biga – Aromikärryt
 
Kuulostaa järkevämmältä kuin tuo Viton next level biga.
Ite tehnyt tän ohjeen mukaan oikeastaan 1:1 eli 100% jauhoista ja 50% vedestä. Eikä hiivaa lisätä enää bigan jälkeen. Biga – Aromikärryt

Pitää kokeilla tuota, kiitokset.
Lisäyksenä vielä että käytän aina tuore hiivaa (en luota kuivaan. Koskaan missään oo ikinä toiminu :D). Oon jakanu tuon hiivan kahtia ku tuntui jossain vaiheessa että jos laitan 10g hiivaa suoraan bigaan niin jääkaapissa taikina ei kasva yhtään. Ja tais viton ohjeessa kans olla että kahteen kertaan hiiva :hmm:
 
Pitää kokeilla tuota, kiitokset.
Lisäyksenä vielä että käytän aina tuore hiivaa (en luota kuivaan. Koskaan missään oo ikinä toiminu :D). Oon jakanu tuon hiivan kahtia ku tuntui jossain vaiheessa että jos laitan 10g hiivaa suoraan bigaan niin jääkaapissa taikina ei kasva yhtään. Ja tais viton ohjeessa kans olla että kahteen kertaan hiiva :hmm:
En oo koskaan käyttäny tuorehiivaa pizzaan, ainoastaan pullataikinaan ja leipään hapanjuurta. Kuivahiivaa tulee kuuden pizzan (240g) poolishtaikinaan 0,6-0,7g, eikä ole ollut ongelmia. Joillain on avattu kuivahiiva kuollut, itse säilytän pakkaseessa leivonnan välissä. Tuo hiivamäärä kuulostaa suurelta kyllä.
 
Nyy saisiis kuljetuksenkin uunin tarjouksena ilmaiseksi...mut hmm, kallis on halpanakin, sano köyhä...

PIZZAJARI koodilla vielä -10% pois Jää enää hintaa 808€, about saman minkä itse maksoi Surrientosta, enkä pois vaihtaisi.
 
Me kun tehdään aina kimpassa pitsat, on pitsakekkerit, eli jokainen joutuu tekemään omansa itse.
Niin yksi ei halua venutella vaan tykkää kaulita roomalaistyyppisesti, niin ei me olla Effeä säädetty vaan kaikki putkeen samoilla n450 astetta...
Itse tykkään kummastakin pitsatyylistä, mutta napolilainen on ollut mukava kun on niin paljon nysvättävää ja opeteltavaa, ja/mutta toki se on myös aika tarkkaa pohjan mausta, on tyhmä natustaa mautonta tai pahaa napolilaista. -sinänsä paraskin sanoja kun viimeisenä pääsen itse hommiin niin on taattua että mun pohja on kaikein kitkerin niistä poltetuista jauhoista ;-D
 
Onko kukaan kostealla liinalla pyyhkinyt paistojen välissä kiven puhtaaksi? Itse en ole uskaltanut, mutta mitä tuubia katselee, niin surutta putsaillaan. Mulla on yksi "ylimääräinen" terävä reunainen lapio jolla vetelen jauhot takalaitaan jossa ne palavat pois. Myös luukulla saa tehtyä paistojen välissä pyrolyysin, mutta silloin myös kivi lämpenee turhan paljon.
 
Onko kukaan kostealla liinalla pyyhkinyt paistojen välissä kiven puhtaaksi? Itse en ole uskaltanut, mutta mitä tuubia katselee, niin surutta putsaillaan. Mulla on yksi "ylimääräinen" terävä reunainen lapio jolla vetelen jauhot takalaitaan jossa ne palavat pois. Myös luukulla saa tehtyä paistojen välissä pyrolyysin, mutta silloin myös kivi lämpenee turhan paljon.
Eikö tuohon hommaan käy vaikka pullasuti tai muu vastaava jos ylimääräisiä jauhoja pitää välillä putsata pois :hmm:
 
Onko kukaan kostealla liinalla pyyhkinyt paistojen välissä kiven puhtaaksi? Itse en ole uskaltanut, mutta mitä tuubia katselee, niin surutta putsaillaan. Mulla on yksi "ylimääräinen" terävä reunainen lapio jolla vetelen jauhot takalaitaan jossa ne palavat pois. Myös luukulla saa tehtyä paistojen välissä pyrolyysin, mutta silloin myös kivi lämpenee turhan paljon.
Miksi kiveä pitäisi putsailla välissä, tavoitteena kuitenkin ettei sitä jauhoa sinne tarvi tolkuttomasti työntää lapion mukana. Reikälapio auttaa tässäkin. Mustangilla taitaa ainakin olla joku harja pizzauunia varten, uuni pois päältä ja nopea harjaus. Ja jos juustot leviää kivelle niin hönkä täysille niin pitkäksi aikaa, että nuo lentää tuhkana taivaalle.
 
Minulla oli joku kuituharja mutta sehän paloi kuleksimasta ja menttaalinen harja ei paljoa harjaa.
 
Miksi kiveä pitäisi putsailla välissä, tavoitteena kuitenkin ettei sitä jauhoa sinne tarvi tolkuttomasti työntää lapion mukana. Reikälapio auttaa tässäkin. Mustangilla taitaa ainakin olla joku harja pizzauunia varten, uuni pois päältä ja nopea harjaus. Ja jos juustot leviää kivelle niin hönkä täysille niin pitkäksi aikaa, että nuo lentää tuhkana taivaalle.
Tavoite on tavoite. Yleensä muutama käntty menee ilman ongelmia, mutta sitä alkaa sitten pikku hiljaa kertymään. Jossain kohdin paistoa tarvii aina raapia palaneita jauhoja. Mulla on Oonin harja, mutta sekin tuppaa ottamaan itseensä kun kuumaan uuniin tunkee.
 
Näkyvät käyttävän pyyhkeitä ja osalla oon nähny myös isoja nahkoja.

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 
K-Raudassa Uuni Karu 12/16 tarjouksessa 199/349.

Vähän himottaisi ostaa. Kaasupoltinta ei näyttäisi olevan saatavilla missään tällä hetkellä kuitenkaan 16. Sillä varmasti olisi helpompi aloittaa näiden kanssa säätäminen.
 
Onhan sitä muutamissa kaupoissa. Cdon esim.
Keväällä viimeistään sitä löytyy melkeen mistä vaan.
 
Onhan sitä muutamissa kaupoissa. Cdon esim.
Keväällä viimeistään sitä löytyy melkeen mistä vaan.

Ah kiitoksia! En tuota kauppaa bongannutkaan. Lasitetulla terassila näin talvella pääsee jo tuota kokeilemaan kaasupolttimen kanssa. Saisihan sen tuohon uloskin, mutta tarvitsisi joku pöytä hankkia ja se on taas yksi ekstra askel mikä pitää ylittä. Pitää ehkä laittaa tilaukseen. Vähän kyllä pelottaa nuo koko pelottelut pari viestiä taaksepäin.
 
Ah kiitoksia! En tuota kauppaa bongannutkaan. Lasitetulla terassila näin talvella pääsee jo tuota kokeilemaan kaasupolttimen kanssa. Saisihan sen tuohon uloskin, mutta tarvitsisi joku pöytä hankkia ja se on taas yksi ekstra askel mikä pitää ylittä. Pitää ehkä laittaa tilaukseen. Vähän kyllä pelottaa nuo koko pelottelut pari viestiä taaksepäin.
Betonilaattoja vaan alle ni ei tarvi pöytää, taikka esim kuormalavoja päällekäin.
 
Mitkä pelottelut? Pizzanpaisto on aina ongelmanratkaisua ja nopeaa reagointia.
Ei toki mitään F1 ajoa vaikka onhan kuultu sitäkin että kuka tahansa osaisi jos olisi redpull ;-)
 
Mitenkäs muut Oonistit / muiden valmistajien pizzauunien kanssa värkkäilevät pizzaniilot - onko saatu uunin kiveä pakkasessa halkeamaan?

Poolish olisi tarkoitus huomenna kyhäillä ja lauantaina paisto kirpeässä pakkassäässä (ennuste ~ -10c).

Kaasupulloja on myös teräksistä plaatua kuistilla, joten no hätä niissä, mutta oonin ja sen kiven käyttö kovemmilla pakkasilla hieman huolestuttaa.

Tosin muistaakseni maaliskuussakin tuli pizza jos toinenkin paisteltua ja pakkastahan silloinkin oli.
 
Mitenkäs muut Oonistit / muiden valmistajien pizzauunien kanssa värkkäilevät pizzaniilot - onko saatu uunin kiveä pakkasessa halkeamaan?

Poolish olisi tarkoitus huomenna kyhäillä ja lauantaina paisto kirpeässä pakkassäässä (ennuste ~ -10c).

Kaasupulloja on myös teräksistä plaatua kuistilla, joten no hätä niissä, mutta oonin ja sen kiven käyttö kovemmilla pakkasilla hieman huolestuttaa.
Jotkut onnistuneet kiviä halkomaan, mutta uskon, että noissa tapauksissa ollut joku muu syynä kuin pakkanen. Itse aloittelen paistoja kolmatta talvea kerran viikkoon ja uuni ollut aina ulkona huputettuna. Jos kiveä ei kastele tai kolhi turhalla liikuttelulla uunista pois, niin ei varmasti tule ongelmia. On kait jotkut saaneet uusia kiviäkin takuuseen. Tuo Oonin vakiokivi ei ole kovin häävi, joten hyvä syy korvata se biscottokivellä jos hajoaa.
Itse paistellut komposiittipullolla ulkosäilytyksessä ongelmitta aiemmin, nyt vaihdoin mökiltä kotia teräspullon testiin, jotta näkee onko tuossa mitään eroa.
 
Mjoo. Hyvä kuulla.

Ite säilytän oonia puolilämpimässä (+10c - +12c talvella) pihavarastossa.

Jos sen sieltä haalaan kuistille ja tuikkaan saman tien päälle ja paisteltuani annan jäähtyä taas samoihin lämpöihin, niin eihän se edes varsinaisesti käy pakkaslämpötilassa tarkemmin ajatellen.

Toki lämpeneminen on varmasti hitaampaa ja jäähtyminen nopeampaa kuin lämpimämmässä ulkoilmassa, mutta turha lienee huoleni.
 
Onko kukaan kostealla liinalla pyyhkinyt paistojen välissä kiven puhtaaksi? Itse en ole uskaltanut, mutta mitä tuubia katselee, niin surutta putsaillaan. Mulla on yksi "ylimääräinen" terävä reunainen lapio jolla vetelen jauhot takalaitaan jossa ne palavat pois. Myös luukulla saa tehtyä paistojen välissä pyrolyysin, mutta silloin myös kivi lämpenee turhan paljon.

Vaihda käsittelyjauhoksi joku karkeampi ja lapiolle viemiseen joku oikein karkea. Ei sitä kiveä tarvi paistojen välissä millään putsata kun ei työnnä sinne mitään putsattavaa. Lapiolla voi tosiaan työnnellä kaiken turhan sinne polttimon luokse palamaan pois.
 
Vaihda käsittelyjauhoksi joku karkeampi ja lapiolle viemiseen joku oikein karkea. Ei sitä kiveä tarvi paistojen välissä millään putsata kun ei työnnä sinne mitään putsattavaa. Lapiolla voi tosiaan työnnellä kaiken turhan sinne polttimon luokse palamaan pois.
Itse testannut:
  • mannaryynejä, turhan karkeaa, rouskuu hampaissa ja tuppaa palamaan
  • Durumjauhoja, palaa uunissa helposti ja pölyää enemmän kuin karkeampi tavara ( edit. ei siis semolina)
  • Myllyn Paras karkea vehnäjauho on ollut paras ja aina tuohon tulee palattua muiden kokeilujen jälkeen, ylimääräinen karisee helposti pois, eikä ei pala uunissa eikä myöskään narsku hampaissa. Luulen että Pirkka Parhaat Pizzanpaistajien pyörittelyjauho on sama tavaraa vaikkei pussin kyljessä aivan suoraan tuota sanota.
  • Gluteenittomien pizzojen kanssa olen kokeillut riisijauhoa, mutta taikinan koostumuksesta johtuen tuota tarttuu tolkuttomasti pohjaan ja tulee hiukka liikaakin rakennetta hampaille.
 
Viimeksi muokattu:
Käytän Durum-jauhoja viimeistelyssä ennen kivelle laittamista ja muutenkin venytän taikinan ensin rattiotteella sormien välissä ja lopuksi muotoilen suoraan pizzalapion päällä, ettei tarvitse enää alkaa kikkailemaan keittiön työtasolta erikseen pizzalapiolle.

durum.jpg

DSC06587.JPG
 
Itse testannut:
  • mannaryynejä, turhan karkeaa, rouskuu hampaissa ja tuppaa palamaan
  • semolinajauhoja, palaa uunissa helposti ja pölyää enemmän kuin karkeampi tavara
  • Myllyn Paras karkea vehnäjauho on ollut paras ja aina tuohon tulee palattua muiden kokeilujen jälkeen, ylimääräinen karisee helposti pois, eikä ei pala uunissa eikä myöskään narsku hampaissa. Luulen että Pirkka Parhaat Pizzanpaistajien pyörittelyjauho on sama tavaraa vaikkei pussin kyljessä aivan suoraan tuota sanota.
  • Gluteenittomien pizzojen kanssa olen kokeillut riisijauhoa, mutta taikinan koostumuksesta johtuen tuota tarttuu tolkuttomasti pohjaan ja tulee hiukka liikaakin rakennetta hampaille.
Käsittelyyn durrum jauhoa, lapiolle viemiseen mylly paras kauramanna suurimo.
 
Itse testannut:
  • mannaryynejä, turhan karkeaa, rouskuu hampaissa ja tuppaa palamaan
  • semolinajauhoja, palaa uunissa helposti ja pölyää enemmän kuin karkeampi tavara
  • Myllyn Paras karkea vehnäjauho on ollut paras ja aina tuohon tulee palattua muiden kokeilujen jälkeen, ylimääräinen karisee helposti pois, eikä ei pala uunissa eikä myöskään narsku hampaissa. Luulen että Pirkka Parhaat Pizzanpaistajien pyörittelyjauho on sama tavaraa vaikkei pussin kyljessä aivan suoraan tuota sanota.
  • Gluteenittomien pizzojen kanssa olen kokeillut riisijauhoa, mutta taikinan koostumuksesta johtuen tuota tarttuu tolkuttomasti pohjaan ja tulee hiukka liikaakin rakennetta hampaille.
Mikset vaan durum jauhoilla ole asiaa tehnyt, jotka on kuin tehty tätä hommaa varten?
 
Mikset vaan durum jauhoilla ole asiaa tehnyt, jotka on kuin tehty tätä hommaa varten?
Taisi olla ajatuskatko, tarkoitin durumia tuolla semolinalla. Semolinaa en ole kokeillut vaikka monessa paikka suositeltu. Ja durumista nimenomaan tätä palamisongelmaa havainnut tai sitten Myllyn Paras durumjauho mitä käyttänyt on ollut liian hienoa tähän tarkoitukseen.
 
Taisi olla ajatuskatko, tarkoitin durumia tuolla semolinalla. Semolinaa en ole kokeillut vaikka monessa paikka suositeltu. Ja durumista nimenomaan tätä palamisongelmaa havainnut tai sitten Myllyn Paras durumjauho mitä käyttänyt on ollut liian hienoa tähän tarkoitukseen.
Viet sitä liikaa kivelle.
Reiällinen lapio ja leikit elvistä hetken ennen kun tunget uuniin ni ylimääräiset jauhot jää nurtsille.
 
Viet sitä liikaa kivelle.
Reiällinen lapio ja leikit elvistä hetken ennen kun tunget uuniin ni ylimääräiset jauhot jää nurtsille.
Kiitos neuvosta, näillä paistomäärillä luulen tietäväni mitä teen. Jännä homma et tuota ilmiötä esiinny karkeilla vehnäjauhoilla vaikka tyyli on sama pyöritellessä sekä pizzan lapiolle ottaessa sekä pieni heilautus ennen uuniin paistoa. Ilman mitään elvis leikkejä..
 
Kiitos neuvosta, näillä paistomäärillä luulen tietäväni mitä teen. Jännä homma et tuota ilmiötä esiinny karkeilla vehnäjauhoilla vaikka tyyli on sama pyöritellessä sekä pizzan lapiolle ottaessa sekä pieni heilautus ennen uuniin paistoa. Ilman mitään elvis leikkejä..
Itse teen durumilla eikä ole mitään ongelmia, pizza tulee lapion (ooni 12 reiitetty) päälle kun sitä vaaditaan ja kun sen pistän uuniin sen alle ei jää paljoa jauhoa koska kun elvistelen sitä tippuu useampi teelusikallinen.
 
Itse teen durumilla eikä ole mitään ongelmia, pizza tulee lapion (ooni 12 reiitetty) päälle kun sitä vaaditaan ja kun sen pistän uuniin sen alle ei jää paljoa jauhoa koska kun elvistelen sitä tippuu useampi teelusikallinen.
Ilmeisesti vain sitten väärää durumia kun parin pizzan jälkeen uunissa musta rengas kun karkean vehnäjauhon jälkeen uuni on puhdas.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
296 216
Viestejä
5 066 472
Jäsenet
81 043
Uusin jäsen
HuTSon

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom