Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Viestiketju alueella 'Ruoka & juoma' , aloittaja jonesky12345, 07.11.2016.

Tagit:
  1. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    1 933
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    Leivinpaperi ollut käytössä käytännön syistä, ettei tarvitse kuin pyyhkiä paperilla uunipelti puhtaaksi.

    Kerran kokeilin laittaa pizzan paljaaltaan ilman leivinpaperia uunipellille ja oli semmoinen sotku pestä se etten toista kertaa kokeile.

    Kohta alkaa pizzataikinan alustaminen, kunhan saan lapset siksi aikaa pihalle leikkimään.
     
  2. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    1 933
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    Pizza-alustan hankkiminen ei ollut hutiostos.

    Pohjasta sai muutaman millin paksuisen ja pizzojen rakenne vastasi pizzerioiden tarjontaa, mutta maku oli vieläkin parempi, koska sai laittaa mieleisiään täytteitä sen verran kuin halusi.

    Itse en jaksanut syödä kerralla kuin puolet 37,5cm halkaisijaltaan olevasta pizzasta ja lapset söivät ehkä 2/5 osan omistaan :hungry:

    Ensimmäisessä pizzassa täytteinä:
    Jauhelihaa, tonnikalaa, savukinkkua, pekonisiivuja, pepperoni salamia, edamjuustoraastetta, mozzarellajuustoraastetta ja sinihomejuustomuruja + oreganoa.

    Toisessa (omassa) täytteinä:
    Savukinkkua, pekonisiivuja, pepperoni salamia, ananasta, mozzarellajuustoraastetta ja sinihomejuustomuruja + oreganoa.

    10.jpg 11.jpg

    12.jpg 13.jpg 14.jpg
     
    Trotor, demas, Gize ja 6 muuta tykkäävät tästä.
  3. tuskis

    tuskis

    Viestejä:
    77
    Rekisteröitynyt:
    26.08.2017
    Hyvännäköisiä tuli. Tuohon hintaan ei ollenkaan hassumpi laitos. Jos jaksaa alkaa hifistelemään, niin joku A/B vertailu pizzakiven kanssa voisi olla myös ihan mielenkiintoinen.
     
  4. Jumi

    Jumi

    Viestejä:
    656
    Rekisteröitynyt:
    27.03.2017
    Tuohan on 7€:lla pakko-ostos. Lämpiää kai nopeasti ja näyttää olevan helppo puhdistaa. Koko on myös isompi kuin meikän nykyisessä kivessä.
     
    Viimeksi muokattu: 03.02.2019
    omenanraato tykkää tästä.
  5. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    1 933
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    Ennen kypsensin pizzoja 10-12 minuuttia uunipellillä ja nyt alustan kanssa meni 8-10 minuuttia.

    Aluksi pelkäsin, että pizzataikina jää kiinni alustaan, mutta toisin kävi. Valmiin pizzan pystyi liuttamaan suoraan lautaselle ja se jäähtyi nopeasti, joten pääsin parissa minuutissa seuraavan pizzan kimppuun.

    Alustan peseminen oli naurettavan helppoa, koska pinnoitus.

    Uunissa oli kiertoilma päällä ja asteita 225°C. Pizzat paistoin uuniritilän päällä uunin keskikohdassa.
     
  6. Alkuelio

    Alkuelio

    Viestejä:
    64
    Rekisteröitynyt:
    28.08.2017
    Mites paistatteko plättyjä normi- vaiko grillivastuksella?
     
  7. Jumi

    Jumi

    Viestejä:
    656
    Rekisteröitynyt:
    27.03.2017
    Normi ylä- ja alalämpö 225 astetta. Pizzakiveä lämmitän etukäteen puolisen tuntia ja pidän pizzaa uunissa 6-8 minuuttia. Tulee rapeaa.
     
    Viimeksi muokattu: 05.02.2019
  8. tuskis

    tuskis

    Viestejä:
    77
    Rekisteröitynyt:
    26.08.2017
    Normi ylä-ala tai kiertoilma. Uuni niin kuumalle kun menee, pelti valmiiksi uuniin lämpiämään.

    En ole koskaan käyttänyt uunin grillivastusta nyt kun miettii.
     
  9. Cumbo

    Cumbo

    Viestejä:
    1 186
    Rekisteröitynyt:
    31.05.2017
    Kiertoilmagrilli 300 astetta. Kivi kylmään uuniin lämpenemään. Ei leivinpaperia kivelle, koska se ei päästä kosteutta läpi. Myyjäkin sanoi, että ei missään nimessä leivinpaperia kiven päälle.
     
  10. kaba

    kaba

    Viestejä:
    54
    Rekisteröitynyt:
    02.01.2018
    Käytitkö muuten pizzalapiota vai suoraan pellille?
     
  11. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    1 933
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    Ensimmäisen pizzan valmistus meni vähän vaikean kautta, kun leikkasin ensin pizza-alustan kokoisen leivinpaperin, ja yritin taputella sekä venytellä taikinapalasta sen kokoisen pyöreän pizzan, ja kun siitä ei tullut mitään, lätkäisin taikinan suutuksissani suoraan alustalle ja venyttelin taikinan siihen.

    Tämä olikin se oikea tapa tehdä ja kaikki loput pizzat tein onnistuneesti samalla menetelmällä ilman hampaiden kiristelyjä.
     
  12. Zamikko

    Zamikko

    Viestejä:
    14
    Rekisteröitynyt:
    21.09.2017
    Pizzoja tulee tehtyä yleensä ihan oman fiiliksen mukaan. Mukavaa testailla erilaisia taikinoita ja täytteitä sekä paistotapoja.

    Pizza.png
     
    luuponen tykkää tästä.
  13. Ano

    Ano

    Viestejä:
    481
    Rekisteröitynyt:
    16.10.2016
    upload_2019-2-6_20-5-31.png
     
    AnaK, Gize ja Cumbo tykkäävät tästä.
  14. Alkuelio

    Alkuelio

    Viestejä:
    64
    Rekisteröitynyt:
    28.08.2017
    Sivun 3 normiuunin reseptillä tulee vähän sitkeää pohjaa paremman sanan puutteessa. Maku on kyllä kohdallaan, mutta veitsi ei meinaa purra ja sitä joutuu repimään hampailla kuin jälkiuunileipää. Mitä teen väärin? Pieniä korjausliikkeitä teen jauhojen kanssa taikinan mukaan, mutta se ei tunnu vaikuttavan lopputulokseen.
     
  15. Cumbo

    Cumbo

    Viestejä:
    1 186
    Rekisteröitynyt:
    31.05.2017
    Itse katselin alla olevat videot läpi ja tein niillä ohjeilla. Parasta pizzaa, mitä olen kotona tehnyt. Paistan pizzakivellä 300 asteessa kiertoilmagrillillä ilman leivinpaperia. Pizzalapio pitää jauhottaa (mieluusti karkeilla jauhoilla) ja täyttää tosi nopeasti ettei pohja jämähdä siihen kiinni.





     
  16. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    1 933
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    Äsken tuli uunista neljäs onnistunut ja tasalaatuinen pizza uuden alustan kanssa.

    DSC02115.JPG

    EDIT:
    Taikinaan tuli:
    • 1,75dl kädenlämpöistä vettä
    • 1/4 osa pussillinen kuivahiivaa
    • loraus ruokaöljyä
    • hippunen suolaa
    • Manitoba Cream jauhoja sen verran kun pystyi sähkövatkaimella sekoittamaan
    • lopuksi Durum jauhoja käsin vaivattuna
    • nostatus noin 30 minuuttia
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2019
    luuponen, Tinke-80 ja Gize tykkäävät tästä.
  17. Jumi

    Jumi

    Viestejä:
    656
    Rekisteröitynyt:
    27.03.2017
    Hyvältä näyttää taas. Ensikerralla kaipaisin tarkempia ohjeita jauhojen suhteen koska olen sen verran kokematon ruuanlaitossa etteivät nuo kerro mitään.
     
  18. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    1 933
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    Pahoittelut kun en koskaan mittaa jauhojen määrää.

    Manitoba Cream jauhoja sähkövatkaimen kanssa siihen saakka kunnes taikina ei tartu vatkaimen vispilöihin kiinni.

    Lopuksi Durum jauhoja käsin vaivaamalla, kunnes taikina ei enää tartu käsiin kiinni.

    Durum jauhoja laitan vielä nostatuksen jälkeen taikinan pinnalle kun painelen taikinan pizza-alustaan.

    Taikinan paineleminen kannattaa aloittaa taikinan keskeltä ja pyöritellä pizza-alustaa painelun aikana, että saa tasaisen pyöreän muodon.

    Reunoissa saa olla vähän paksuutta ja korkeutta, että tomaattisoosi täytteet pysyvät aloillaan + reunat nousevat vielä uunissa kivasti.

    Tälläkin kertaa riitti 225°C astetta kiertoilmauunin keskikohdassa ja 8 minuuttia.
     
  19. Zarniwoop

    Zarniwoop

    Viestejä:
    35
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
    Yleinen sekoitussuhde pizzataikinaohjeissa näyttää olevan kaksi osaa vettä ja kolme osaa jauhoja, eli em. tapauksessa 175g vettä ja n. 260g jauhoja.



    Pari kertaa vääntänyt taikinan tällä ohjeella. Näyttäisi nousevan ilman hunajaakin ihan mukavasti.



    Tarpeet 500g taikinaa varten:
    300g jauhoja
    200g vettä
    10g oliiviöljyä
    5g suolaa
    2g hunajaa
    1g kuivahiivaa
     
    Viimeksi muokattu: 11.02.2019
    luuponen ja JaySon tykkäävät tästä.
  20. Tinke-80

    Tinke-80

    Viestejä:
    219
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
    Imgur EDIT! pahoitteluni tärähtäneestä kuvasta

    Dennisin pizzajauhoa tuli ostettua viikonloppua varten kun pääsen vähän pizzaa tekemään. Onko jollain kokemusta näistä jauhoista? Millä ohjeella tulisi paras pohja?
     
  21. luuponen

    luuponen    ✜

    Viestejä:
    186
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    esim. just edellisen postaajan ohje käy hienosti.

     
    Tinke-80 tykkää tästä.
  22. AnaK

    AnaK

    Viestejä:
    4
    Rekisteröitynyt:
    21.12.2018
    @Ano Mitäs nuo herkullisen mehevän näköiset lihasuikaleet tuossa ovat? Pekonia?
     
  23. Ano

    Ano

    Viestejä:
    481
    Rekisteröitynyt:
    16.10.2016
    Jep. Sitä paksua brittipekonia.
     
    luuponen tykkää tästä.
  24. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    1 933
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
  25. tuskis

    tuskis

    Viestejä:
    77
    Rekisteröitynyt:
    26.08.2017
    "Pizzajauhot" on ihan totaallista kuluttajien sumuttamiseen keksittyä huuhaata. Näin on minulle kertonut italialainen kokki ja olen asian myös itse todennut, hyvä pohja syntyy ihan millä vaan vehnäjauholla.
     
  26. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    1 933
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    Voihan se olla näinkin, mutta mieluiten teen pizzataikinan mahdollisimman hienoista jauhoista. Käytän karkeampaa Durumia loppuvaiheessa ja pizzan pohjalla ennen uuniin laittamista.

    Eniten ihmetyttää nykyinen hifistely kertoa mitat grammoissa, kun taikina valmistuu ihan kuin itsestään laitetun vesimäärän mukaan ilman sen kummenpia krumeluureja.

    Esim. vettä 1,5-2dl ja jauhoja sen mukaan kunnes taikina on sopivan paksua.

    En usko, että kukaan mittailee täytteidenkään määrää grammoissa, vaan laittaa sen mukaan mikä tuntuu hyvältä.
     
  27. peksuu

    peksuu

    Viestejä:
    292
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Ei tainnut olla pizzakokki, nimittäin venhäjauhojen erot huomaa helposti lättyjen teossa. Pullataikinan tekee varmasti mistä vain.
     
  28. tuskis

    tuskis

    Viestejä:
    77
    Rekisteröitynyt:
    26.08.2017
    Jos usein tekee niin kyllä siitä syntyy ruoanlaitossa semmonen fiilis aineksien suhteen ettei tarvitse paljoa mittailla mitään. Kuitenkin grammamäärät on aina hyvä tienviitta ja eritoten kertoo ruokalajien ainesosien suhteen, toki pizzojen täytteissä ei paljoa väliä kun makukysymys tuppaa olemaan.

    Ei varsinaisesti, mutta muuten pyörittänyt useempaakin ravintolaa josta lättyjä saanut, puhumatta toki siitä että reseptit on opittu kotimaassa ja pizzasoossinna mamman resepti. Saapasmaan asukkaiden elitismi poisluettuna Italian ulkopuolella nyt ei varsinaisesti kunnon pizzoista tiedetä juuri mitään muutenkaan, sen osottaa kaikenmaailman prismojen pizzajauhot, juuston laittaminen pizzan päälle eikä alle ja pullataikina-kommentit.
     
  29. ekkiN

    ekkiN

    Viestejä:
    175
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Taisi tulla typo, mutta juuston laittaminen pizzan alle kuulostaa melko vinkeältä! Mutta olen kyllä eri mieltä tuosta, ettei jauhoilla olisi väliä taikinan teossa, sillä ero esim. taikinan sitkossa on aika jäätävä eri karkeuden vehnäjauhoissa. Olisikohan Mario tarkoittanut, että tyhmää maksaa pizzajauhoista premiumhintaa, kun vastaavia saa paljon halvemmallakin jos tietää mitä ostaa.
     
    JaySon, peksuu, Potti5 ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
  30. tuskis

    tuskis

    Viestejä:
    77
    Rekisteröitynyt:
    26.08.2017
    Ei se typo ollut, sielläpäin joku perinne viivaa että juusto täytteiden alle, tottakai tietyin poikkeuksin kuten jos päälle tulee vaikka makkaraa tai muuta kamaa minkä pitää paistua hyvin jotta se vapauttaa makua. Ajatus on siinä että juusto kuplii sieltä alta pinnalle jollon se lopulta ikäänkuin ympäröi muun kaman, mutta tähän pitää juustokin olla vähän euroshopperia erikoisempaa kamaa.
     
  31. ekkiN

    ekkiN

    Viestejä:
    175
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Niin, juusto täytteiden alla, ei pizzan alla. No, riittää tämä saivartelu.
     
  32. peksuu

    peksuu

    Viestejä:
    292
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Tämä käy enemmän järkeen. Italiassa on vähän parempi valikoima, mutta kotosuomessa pitää tyytyä "pizzajauhoihin" jos haluaa esimerkiksi 00 jauhatuksella.
     
  33. Niksu

    Niksu

    Viestejä:
    140
    Rekisteröitynyt:
    16.12.2016
  34. saabmies

    saabmies

    Viestejä:
    134
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Joissakin K-kaupoissa on Ramlösa kvarn tipo 00 -jauhoja puolet halvemmalla. Tulee käytettyä tuota yksinään tai sotken saman valmistajan Manitoba creamia. Manitoba cream joutuu hakemaan paikallisesta Prismasta Citymarketin sijasta.
    Toki, jos parempia diilejä on, niin saa opastaa.