Pienet kysymykset ruokaan ja juomaan liittyen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kaotik
  • Aloitettu Aloitettu
Joku pasta alla norma olisi suorastaan pyhäinhäväistys muulla kuin oliiviöljyllä. Eli riippuu kyllä vahvasti siitä, mitä kokkaa.
No toi kuulostaa jo besserwisseröinniltä. Mut kaipa se oliiviöljy on tärkein raaka-aine, itselle varmasti maistuis rypsiöljyversio iha yhtä hyvin. Mut en olekkaa nii tarkka, hyvä ruoka on hyvää itselleni :D
 
Meillä syödään arkisin pääasiassa pastoja ja risottoja. En ihan vapaaehtoisesti vaihtaisi oliiviöljyä rypsiin. Joku pasta alla norma olisi suorastaan pyhäinhäväistys muulla kuin oliiviöljyllä. Eli riippuu kyllä vahvasti siitä, mitä kokkaa.
No tämähän se. Se paistorasva kun väistämättä maistuu siinä lopputuotteessa, niin tuntuisi oudolta käyttää sellaista jonka maku ei sovi tai josta ei vain pidä.

Meillähän öljyä käytetään myös tyypillisesti paljon säästeliäämmin ja aika harvassa taitaa olla ne jotka keräävät sen käytön jälkeen talteen ja suodattavat uutta käyttöä varten.
 
Ihan hyviä pointteja! Jollekin voi kuulostaa besserwisseröinniltä mutta kiva tietää mitä juttuja kokkausasioihin liittyy...ja siis itse yritän ottaa helppoja asioita haltuun, nimenomaan jos helpolla saa tehtyä jotkut asiat hieman paremmin niin on oikealla tiellä. Olen jo pitkään käyttänyt pihvien ja lihan paistamisessa voita ja öljyä (kun siis käytän hyvin paljon oliiviöljyä paistamiseen). Eipä tuo iso homma ole hankkia joku halvempi ja kuumemman lämmön kestävä öljy keittiöön, pannaan ainakin harkintaan.
 
Lidlissä Primadonnan perus oliiviöljy, oisko ollut 8€/ 750ml, sitä itse käytän paistamiseen. Hinnassa voi olla muistiheittoa hieman, voi olla halvempikin. (6,99€?)
 
Alustin pitkään grillikyljet uunissa foliossa hyvässä mausteessa. Sit tulee grillausvaihe. Kaveri heittää kyljykset semmoiseen "grillausvuokaan". No onhan se kiva, että ei grilli sotkeennu mut meneehän siinä koko idea vituiks kun ei saa kyljykset liekkiä?
Kai noi on mieltymysasioita. Itse en tuota ymmärrä mutta ehkä joku toinen ymmärtää.
 
No toi kuulostaa jo besserwisseröinniltä. Mut kaipa se oliiviöljy on tärkein raaka-aine, itselle varmasti maistuis rypsiöljyversio iha yhtä hyvin. Mut en olekkaa nii tarkka, hyvä ruoka on hyvää itselleni :D
No ei se nyt mitään besserwisseröintiä tai hienostelua ole, oliiviöljy ja rypsi maistuvat ihan erilaiselta. Ihan vastaava ero kuin vaikka lihaisassa grillimakkarassa ja kuorettomissa kalkkunanakeissa, eri tuote. Molempia voi käyttää ja molemmista nauttia mutta jos aterian odotusarvo tietynlainen, seuraa pettymys kun raaka-aine on väärä.
 
No ei se nyt mitään besserwisseröintiä tai hienostelua ole, oliiviöljy ja rypsi maistuvat ihan erilaiselta. Ihan vastaava ero kuin vaikka lihaisassa grillimakkarassa ja kuorettomissa kalkkunanakeissa, eri tuote. Molempia voi käyttää ja molemmista nauttia mutta jos aterian odotusarvo tietynlainen, seuraa pettymys kun raaka-aine on väärä.
En koe pyhäinhäväistykseksi, jos pastaa valmistaessani en oliiviöljyä käytä.
 
Jahas oli jäänyt jääkaapin ovi vähän auki. Lieneekö mennyt mikropitsat ja muut ruuat pilalle? Joku +13 tuolla lämpötila nyt? Ajallisesti ehkä 2,5h ennen kuin huomasin, kun en ollut kotosalla.
 
Jahas oli jäänyt jääkaapin ovi vähän auki. Lieneekö mennyt mikropitsat ja muut ruuat pilalle? Joku +13 tuolla lämpötila nyt? Ajallisesti ehkä 2,5h ennen kuin huomasin, kun en ollut kotosalla.
Kypsät mikropitsat nyt eivät ainakaan ole pilalla tollaisesta. Raaka kala ja liha pahimmassa vaarassa.
 
Leikkuulaudan öljyäminen.
Ostin puisen halpis leikkuulaudan joka on akaasiaa ja se pitää öljytä hyvin ennen käyttöä. Koska kyseessä halpislauta ensihätään niin käytän rypsiöljyä.

Kysymys kuuluu että pitääkö KOKO lauta öljytä vai riittääkö ainostaan leikkuupinta?
 
Leikkuulaudan öljyäminen.
Ostin puisen halpis leikkuulaudan joka on akaasiaa ja se pitää öljytä hyvin ennen käyttöä. Koska kyseessä halpislauta ensihätään niin käytän rypsiöljyä.

Kysymys kuuluu että pitääkö KOKO lauta öljytä vai riittääkö ainostaan leikkuupinta?
Riittää varmasti. Itte en ees öljyäis ollenkaan, jos rypsiöljy on ainut vaihtoehto. Vuoden tossa ollu ikean halpis puinen leikkuualusta ja hyvä on edellee vaikka veden alla huuhtonut vähintää kerran viikossa vuoden verran. Jos menee huonoksi, nii ei oo paha investointi uutta hankkia :D

Mut joku paksumpi ja kalliimpi, nii sit paremmat ylläpidot..
 
Riittää varmasti. Itte en ees öljyäis ollenkaan, jos rypsiöljy on ainut vaihtoehto. Vuoden tossa ollu ikean halpis puinen leikkuualusta ja hyvä on edellee vaikka veden alla huuhtonut vähintää kerran viikossa vuoden verran. Jos menee huonoksi, nii ei oo paha investointi uutta hankkia :D

Mut joku paksumpi ja kalliimpi, nii sit paremmat ylläpidot..
Ei tässä mitään menetä kun halpis on, mutta en nyt tietäen tahtoen halua sitä heti tuhota. Pelkään vaan että halkeilee kun pesee mutta kuten sanottu ei paljon menetä. Öljyän siksi kun käsittääkseni hygienisempi kun ei imedy paska sisään kun öljytty ja lähtee liat helpommin pois.
 
Ei tässä mitään menetä kun halpis on, mutta en nyt tietäen tahtoen halua sitä heti tuhota. Pelkään vaan että halkeilee kun pesee mutta kuten sanottu ei paljon menetä. Öljyän siksi kun käsittääkseni hygienisempi kun ei imedy paska sisään kun öljytty ja lähtee liat helpommin pois.
No en tiiä tuoko mitää paljoa lisää hygienisyyteen, mut sitä puuta se nimenomaan suojaa, että ei rupeile vääntyyn ja halkeileen imiessään kosteutta. Mut on toi ikeanki halpis varmaa jotenki käsitelty, että ei vissii oo kauhee ronkeli vedestä.

e: ja rypsiöljyssä siis se ongelma, että se voi ruveta härskiintyyn.
 
Ei tässä mitään menetä kun halpis on, mutta en nyt tietäen tahtoen halua sitä heti tuhota. Pelkään vaan että halkeilee kun pesee mutta kuten sanottu ei paljon menetä. Öljyän siksi kun käsittääkseni hygienisempi kun ei imedy paska sisään kun öljytty ja lähtee liat helpommin pois.
Pestessä kannattaa myös kastella lauta kauttaaltaan, ennenkuin laittaa kuivumaan. Jos pelkästään toinen puoli on märkä niin voi lähteä helposti käyristymään etenkin jos on ohuempaa/halvempaa lautaa
 
Pestessä kannattaa myös kastella lauta kauttaaltaan, ennenkuin laittaa kuivumaan. Jos pelkästään toinen puoli on märkä niin voi lähteä helposti käyristymään etenkin jos on ohuempaa/halvempaa lautaa
Totta. Enimmät veet eka pyyhkeellä pois ja sit kuivuun, vaikka nojaten seinään. Eikä sitä tietty kannate ihan uppokastella, vaa sen verra huuhtelee, että "paskat" irtoaa ku vähä harjaa näyttää. Jos siis on päässy jotain semmoista jäämään, joka ei ihan pyyhkimällä lähde.

Sen varmaa Mikkoski ymmärtää, että millää pesuaineella ei pestä, ku se kyl tunkeutuu syvemmälle. Jotku tollot vissi kuite sitäki harrastaa. Lähtee ne öljytki, jos on öljynny :D
 
Totta. Enimmät veet eka pyyhkeellä pois ja sit kuivuun, vaikka nojaten seinään. Eikä sitä tietty kannate ihan uppokastella, vaa sen verra huuhtelee, että "paskat" irtoaa ku vähä harjaa näyttää. Jos siis on päässy jotain semmoista jäämään, joka ei ihan pyyhkimällä lähde.

Sen varmaa Mikkoski ymmärtää, että millää pesuaineella ei pestä, ku se kyl tunkeutuu syvemmälle. Jotku tollot vissi kuite sitäki harrastaa. Lähtee ne öljytki, jos on öljynny :D
Itse asiassa kyllä pestään pesuaineella. Miedolla ja heti käytön jälkee. Jos öljy on hyvin imeytetty niin lauta ei ole moksiskaan. Pintaöljy toki lähtee, mutta laudat pitääkin käytännössä kyllästää sillä öljyllä ja sitä pitää lisätä eli huoltaa tasaisin välen.
 
Itse asiassa kyllä pestään pesuaineella. Miedolla ja heti käytön jälkee. Jos öljy on hyvin imeytetty niin lauta ei ole moksiskaan. Pintaöljy toki lähtee, mutta laudat pitääkin käytännössä kyllästää sillä öljyllä ja sitä pitää lisätä eli huoltaa tasaisin välen.
No ei helvetti se puulauta mitää pesuaineita tartte. Pysyy hygieenisena, ku on vaa kuiva. Muovilaudat sit eri asia. Syöt niitä pesuainejäämiä sit vaa, ku se saippuavesi sinne tunkeutuu.

e: no ehkä mieto ei pahaa tee, mut koko elämäni ajan on pelkkä vesi riittäny, nii en ymmärrä :D
 
No ei helvetti se puulauta mitää pesuaineita tartte. Pysyy hygieenisena, ku on vaa kuiva. Muovilaudat sit eri asia. Syöt niitä pesuainejäämiä sit vaa, ku se saippuavesi sinne tunkeutuu.

e: no ehkä mieto ei pahaa tee, mut koko elämäni ajan on pelkkä vesi riittäny, nii en ymmärrä :D
Jos oikein pilkkua nussitaan niin ulkomailla ei astioita edes huuhdella pesemisen jälkeen vaan kuivaus ja hyllylle. Jotta tuskin se kuolemaksi on.
Eihän siihen lautaan mitään jäämiä jää kun se öljy ja kyllästäminen estää paskan imeytymisen Luulis nyt että jos kuivalla, öljyämättömällä laudalla leikkaat vaikka raakaa kanaa niin helpommin sitä likaa ja nestettä imeytyy kuivaan puuhun kuin öljyttyyn joka tässä on vähän se pointti..

Tosin en ymmärrä miks leikkuulautoja ei kyllästetä suolavedellä niinkuin kuksia.. pysyis hygieenisenä lopun elämää.
 
Leikkuulaudan öljyäminen.
Ostin puisen halpis leikkuulaudan joka on akaasiaa ja se pitää öljytä hyvin ennen käyttöä. Koska kyseessä halpislauta ensihätään niin käytän rypsiöljyä.

Kysymys kuuluu että pitääkö KOKO lauta öljytä vai riittääkö ainostaan leikkuupinta?
Minä taas haluaisin kysyä että mitä öljyä näihin suositellaan oikeasti käytettävän ?
 
Parafiini tai pellava on varmaan yleisimmät mitä suositellaan. Itse olen pellavalla aina öljynnyt lautani.
Pellavaöljyä ja parafiiniöljyä. Parafiini tosin saattaa jättää vähän kitkerän hajun ja maun joka voi olla herkemmille liikaa.
Elikkäs pellavaöljy turvallinen valinta. Pitänee Googlettaa että miten tuo tehdään oikeaoppisesti, kuinka paljon öljyä, kuivaukset, uusinnat jne. Kiitoksia vinkeistä taas!
 
Eihän siihen lautaan mitään jäämiä jää kun se öljy ja kyllästäminen estää paskan imeytymisen Luulis nyt että jos kuivalla, öljyämättömällä laudalla leikkaat vaikka raakaa kanaa niin helpommin sitä likaa ja nestettä imeytyy kuivaan puuhun kuin öljyttyyn joka tässä on vähän se pointti..
Joo mut, puu on luonnollisesti antibakteerinen. Ei ne bakteerit siinä elä, jos eivät kunnolla kosteessa saa muhia. Ei sitä tartte myrkyillä pestä.

e: ja kanaa leikataan omalla laudalla. Itsellä se on semmonen muovipaske. Iha varmuuden vuoksi, vaikkei tarvetta ois. Sama sipulien kans, ku jättävät kyl maut ja aromit hyvin lautaan..
 
Pesuaine ja öljy on kyllä neropattien idea. Pyyhkäisy riittää öljytylle laudalle. Muuten saat öljytä joka pesun jälkeen. Mieluummin jättää sen öljyn kokonaan pois.
 
Pellavaöljyllä olen itse aina öljynnyt laudat ja hyviä on tulleet.

Ja leikkuulaudan vieressä on aina suihkepullossa 10% etikkavettä (silmämääräisesti sekoitettuna, en ole mitannut). Aina kun jotain muuta kuin leipää leikkaa, eli jotain josta irtoaa nestettä, tai tahroja, niin heti käytön jälkeen pari suihkaisua laudalle ja paperilla pyyhkäisy. En muista milloin olisin viimeksi pessyt lautaa, siis harjalla ja vedellä.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
283 050
Viestejä
4 862 344
Jäsenet
78 516
Uusin jäsen
Wolfchild

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom