Pienet kysymykset ruokaan ja juomaan liittyen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kaotik
  • Aloitettu Aloitettu
Aina osta semmosta missä on enemmän nautaa. Mausteiksi suolaa, pippuria ja älä kummastele, curryä ruokalusikallinen (tai sitte jotain kunnollista jauhelihamausteseosta).

Huoneenlämpöisyydellä ei niin justiinsa väliä, mutta paista sitä jauhelihaa ensteks köntsänä molemmilta puolilta ennenkuin hakkaa sen muruiksi. Maustaminen sitten paiston puolessavälissä taikka lopuksi.

Itse en käytä suolaa ollenkaan, pippuria kylläkin (mustapippureita, vähän valkopippuria + 5 pippurin sekoitusta), sekä myös curryä :tup: Maustan suht. alkuvaiheessa, en todellakaan paista köntsänä, vaan heti kun pannulle laitettu niin 5s ja pienennän ensin paloiksi, sitten pienemmäksi jne. Väriä kun on vähän saanut / pyöräytetty kertaalleen jo niin mausteet.

Jatko tuosta riippuu sitten mitä siitä jauhelihasta on tulossa (@Signa)? Pelkkää j.lihaa tacon väliin vai kastike jollekin?

Ongelma voi olla myös paistinpannussa / sen epätasaisessa lämpiämisessä, tai itse lihassa. Yleensä jos jauheliha on tuollaista kumimaista, niin ainakin meillä se on silloin ollut pakkasessa ja nakattu melkein suoraan pannulle "hätävararuokana". Pakastan kyllä pakastepussiin (lintaten sen niin että sulaa nopeasti), mutta ei siitä samanlaista tule kuin tuoreesta.
 
Huoneenlämpöisyydellä ei niin justiinsa väliä, mutta paista sitä jauhelihaa ensteks köntsänä molemmilta puolilta ennenkuin hakkaa sen muruiksi. Maustaminen sitten paiston puolessavälissä taikka lopuksi.
Mihin tämä perustuu? En ole koskaan kuullutkaan, ja sanoohan se järkikin että jauheliha kypsyy tasaisemmin joka puolelta kun siitä tekee heti hakkelusta :hammer:
 
Mihin tämä perustuu? En ole koskaan kuullutkaan, ja sanoohan se järkikin että jauheliha kypsyy tasaisemmin joka puolelta kun siitä tekee heti hakkelusta :hammer:
Mutta jos on liian pieni paistinpannu, tai liikaa lihaa, niin pannu jäähtyy kun sen jauhelihan levittää heti koko pannun alalle, ellei käytä valurautaa. Sitten se jauheliha kypsyy keittymällä eikä paistumalla. Jos paistaa ensin pienemmällä alalla, niin pannu ei jäähdy niin paljoa.

400g jauhelihakin kannattaa kypsentää vaikka kahdessa osassa. Eron kyllä huomaa paistuuko se, vai keittyykö rasvassa.
 
@DD-Indeed

Jauhelihoista (kauppojen 400g valmisboxit) lähtee nykyään muutenkin ihan älyttömästi nestettä, ettei kait tuolla ole niin merkitystä. Välillä joutuu jopa kaatamaan ylimääräisiä nesteitä pois, että saa ruskistettua kunnolla.

Jauheliha kuten yleensäkin ruoka kannattaa paistaa tarpeeksi suuressa astiassa, etteivät lentele laitojen yli ja kypsyvät kunnolla.

Uuniin laitettavien pihvien kanssa paistan aina pinnat ns. kiinni, etteivät nesteet valui pois ja tee niistä kuivia.

Jauhelihat paistan aina kunnolla kypsäksi (ruskeiksi), varsinkin silloin kun teen niistä ruskeaa jauhelihakastiketta.

Jauhelihan maustamiseen riittää yleensä suola, pippurisekoitus ja lihaliemikuutio. Välillä lisään grillimaustetta, oreganoa, timjamia, basilikaa, tuoretta sipulia ja/tai valkopulia.
 
Jauhelihoista (kauppojen 400g valmisboxit) lähtee nykyään muutenkin ihan älyttömästi nestettä, ettei kait tuolla ole niin merkitystä. Välillä joutuu jopa kaatamaan ylimääräisiä nesteitä pois, että saa ruskistettua kunnolla.
Kokeile seuraavan kerran että et pilko sitä heti muruksi, vaan ruskistat ensin toisen puolen, käännät ja ruskistat toisen. Sitten pilkot muutamaan osaan ja taas ruskistat kummatkin puolet ensin. Sitten vasta pilkkoo muruksi. Ei nimittäin irtoa rasvaa paljoa. Ja kun sitä rasvaa ei ole liikaa pannulla, niin ne oikeasti ruskistuvat, eivätkä keity.
 
Kokeile seuraavan kerran että et pilko sitä heti muruksi, vaan ruskistat ensin toisen puolen, käännät ja ruskistat toisen. Sitten pilkot muutamaan osaan ja taas ruskistat kummatkin puolet ensin. Sitten vasta pilkkoo muruksi. Ei nimittäin irtoa rasvaa paljoa. Ja kun sitä rasvaa ei ole liikaa pannulla, niin ne oikeasti ruskistuvat, eivätkä keity.
Veikkaan että ne jauhelihaboxit jotka päästävät tuhottomasti nestettä ruskistaessa ovat olleet alunperin pakastettuja tai huonosti valmistettuja.

Nykyään ostan aina S-ryhmän kaupoista Kotimaista sika-nautajauhelihaa, ja niistä ei ole lähtenyt käytännössä lainkaan ylimääräistä nestettä paistettaessa.

Miksi jauheliha lilluu nesteessä?

Tämä on ollut sitä hyvää jauhelihaa:
 
Veikkaan että ne jauhelihaboxit jotka päästävät tuhottomasti nestettä ruskistaessa ovat olleet alunperin pakastettuja tai huonosti valmistettuja.
Tuota (itse pakastettua) highlander-jauhelihaa sulattaessa pussin pohjalle jää vähän nestettä, mutta ei sitä tule enää pannulle kuten monista marketin vakuumipaketeista.

Aluksi punnitsimme tasan 200 grammaa jauhelihaa pannulle. Paistamisen jälkeen siivilöimme ja punnitsimme jauhelihasta irtoavan nesteen. Kaupan jauhamasta jauhelihasta irtosi vain 2 grammaa nestettä. Jauhelihaa jäi jäljelle 132 grammaa.
200 - 2 = 132

Tuo nesteytys millä keinolla lie tekevätkään on melko varmasti tahallista toimintaa, kun paino on suoraa voittoa. Kana-tuotteista tulee toisinaan myös tolkuttomasti nestettä pannulle.
 
Mutta jos on liian pieni paistinpannu, tai liikaa lihaa, niin pannu jäähtyy kun sen jauhelihan levittää heti koko pannun alalle, ellei käytä valurautaa. Sitten se jauheliha kypsyy keittymällä eikä paistumalla. Jos paistaa ensin pienemmällä alalla, niin pannu ei jäähdy niin paljoa.
Tai sitten vaan ruskistaa sen jauhelihan useammassa erässä.
 
se helvetin jauheliha puretaan jo siitä vyyhdistään käsin KUUMALLE pannulle. öljyä, ei voita.
sitten vitunmoinen pilkkominen ja maustaminen. ripaus soijaa tekee timanttia. :smoke:

tosin jauheliha on tapana tehdä itse, itse kasvatetuista naudoista ja possuista jne. ;)
 
Osaako kukaan sanoa riisien raaka/kypsä mittasuhteita? Mistään ei oikein löydy kunnolla. Mikähän olisi sellainen "kultainen keskitie" noissa?

Netistä löytyi Jasmiiniriisin suhde, joka oli noin 3. Jonkun muun mielestä 2.75 (eli 100g raakaa riisiä = 275g kypsää riisiä).

Sitten yritin Basmatiriisin kanssa mittailla ja sain tulokseksi noin 2.5 (100g raakaa riisiä = 250g kypsää riisiä), mutta tulokset hieman vaihteli. Toki johtuu varmaan siitä tuleeko riisistä ylikypsää vai ei.

Entä täysjyväriisi?

Kalorilaskuri taas näytti suhteen 36g -> 100g, mutta kyseessä oli oli vain "riisi".
 
Tossa aikaisemmin kun jauhelihasta puhutaan, niin taisi jossain vilahtaa, että keittää sen?

Voiko siis jauhelihan keittää kunnolliseksi? Tämä yksinkertaistaisi muutamia ruokia mitä tykkään tehdä, jos voisin dumppaa esim. jauhelihan kiehumaan kattilaan perunoiden kanssa ~20min, tms.
Mureneeko se hyvin, jossai sitä ole hajoittanut ruskistaessa pannulla? Imeekö se jotain vettä siinä kauheasti? Onko se enää hyvää siinä kohtaa, kun sen on kiehuttanut tolleen?
 
Mä ostan vain naudan jauhelihaa (no joskus broikkua) ja paistaessani sitä, ensin sipulia rasvassa, sitten lisään vähän kerrallaan vähärasvaista jauhelihaa. Sitten mausteeksi mustapippuria ja suolaa sekä lisäksi caynnepippuria, joskus paprikaa etc. vaihdellen.

Kermaa ja paseerattua tomaattia lisään, kun liha on kypsää. Eikä tarvita lihaliemi etc. -kuutioita. Hyvää tulee, etekin kunnon pastan kera.

Voi käyttää myös oikeita kasviksia, kuten tomaattia, paprikaa. Kun muistaa kypsentää ne ennen paistoa.
 
Mistähän johtuu, kun ostin 80% Taxivodkaa muovipullossa ja se oli muutaman päivän jääkaapissa eli sen pinta pikkasen laski. Ja nostin taas huoneen lämpötilaan, niin pinta nousi?
 
Donitsitaikinan ohjetta, joka toimisi donitsisuppiloa käyttäen ?
 
Ostin tuollaisen possun uunifileen, jossa on ns. "makurasva" mukana. Päätin kuitenkin leikata tuon pihveiksi, joten nyt pitäisi keksiä voiko tuota makurasvaa hyödyntää jotenkin kätevästi muutoin kun antamaan vähän makua paiston aikana ja paistosta jäävään rasvaliemeen? Vai pihvin mukana ääntä kohti?
 
Ostin tuollaisen possun uunifileen, jossa on ns. "makurasva" mukana. Päätin kuitenkin leikata tuon pihveiksi, joten nyt pitäisi keksiä voiko tuota makurasvaa hyödyntää jotenkin kätevästi muutoin kun antamaan vähän makua paiston aikana ja paistosta jäävään rasvaliemeen? Vai pihvin mukana ääntä kohti?

Teet vaikka lihakeittoa, kastikkeita tai vastaavaa, niin sitä voi hyödyntää siinäki.
 
Mihin on kadonnut jäätelökioskeista mansikkapehmis (tai softis, mikä se nyt sitten onkaan nykyään)?

Googlettamalla löytyy epämääräistä tietoa että EU olisi kieltänyt mansikkapehmiksessä käytetyn tietystä kirvalajista saatavan väriaineen ja jotain laktoosikommenttejakin löytyy, mutta en jaksa uskoa etteikö tällaisia ongelmia olisi ollut mahdollista kiertää. Oli miten oli, jotain on selvästi tapahtunut, sillä mistään ei ole muutamaan vuoteen saanut ostettua mansikkapehmiksiä, eli kaikkialla on tarjolla käytännössä vain vaniljaa ja suklaata ja satunnaisesti jotain päärynää tms.
 
  • Tykkää
Reactions: Hcc
...
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Onkos täällä leipureita? Ensimmäistä kertaa ikinä päätin tehdä sämpylöitä, ihan ohjeen mukaan tein kaiken ja otin sämpylät uunista ja ne olivat kivikovia. Niillä olisi voinut jonkun tappaa jos kohti olisi heittänyt. Mistä tämä johtuu? Mitä tein väärin?
 
Onkos täällä leipureita? Ensimmäistä kertaa ikinä päätin tehdä sämpylöitä, ihan ohjeen mukaan tein kaiken ja otin sämpylät uunista ja ne olivat kivikovia. Niillä olisi voinut jonkun tappaa jos kohti olisi heittänyt. Mistä tämä johtuu? Mitä tein väärin?
Liikaa jauhoja. Sämpylätaikina saa olla aika kosteaa. Ja laita uuniin toinen pelti alle johon laitat vettä. Silloin kuoresta tulee rapea ja sisuksesta pehmeä.
 
Liikaa jauhoja. Sämpylätaikina saa olla aika kosteaa. Ja laita uuniin toinen pelti alle johon laitat vettä. Silloin kuoresta tulee rapea ja sisuksesta pehmeä.

Kiitoksia vinkistä, pitääpä kokeilla tulevana viikonloppuna sitten uudemman kerran.
 
Mihin on kadonnut jäätelökioskeista mansikkapehmis (tai softis, mikä se nyt sitten onkaan nykyään)?

Googlettamalla löytyy epämääräistä tietoa että EU olisi kieltänyt mansikkapehmiksessä käytetyn tietystä kirvalajista saatavan väriaineen ja jotain laktoosikommenttejakin löytyy, mutta en jaksa uskoa etteikö tällaisia ongelmia olisi ollut mahdollista kiertää. Oli miten oli, jotain on selvästi tapahtunut, sillä mistään ei ole muutamaan vuoteen saanut ostettua mansikkapehmiksiä, eli kaikkialla on tarjolla käytännössä vain vaniljaa ja suklaata ja satunnaisesti jotain päärynää tms.
EU:ta syytettiin jäätelökioskilla myyjän toimesta, kun avovaimo olisi halunnut k.o. tuotetta. Luulisi kyllä että punaista väriä saisi jostain muualtakin kuin kirvasta jos tuosta tosiaan on kyse :D
 
Pitäisikö huolestua, kun yhtäkkiä 1viikon aikana viidestä lähikaupasta (3 K-markettia, Alepa ja Citymarket) on kadonnut Vanilja-Cola kokonaan? Ei saa isona tai pienenä pullona, eikä amerikkalaisena maissisiirapilla makeutettuna import-tölkkeinä. Katosi myös pari viikkoa takaperin työpaikan limuautomaatista.

Nytkö ne sen vetivät markkinoilta, vain tuodakseen jonkun Vadelma Zero -aspartaamilitkun tilalle?
 
Et oo S-ketjun kaupoista käyny kattomassa ?

Viestissäni mainitsin Alepan. Tänään kävin Prismassa. Ei ollut sielläkään. Vadelma Zeroa oli kolmessa eri hyllyssä.

Ilmeisesti on sitten vain todettava, että vetivät tuotteen pois markkinoilta.
 
Miksi kaikki lenkkimakkarat on sillai jännästi kaarevia? Kun kouluaikoihin uunimakkaran makkara oli ihan sellanen suora pötkö.
Varmasti tärkee kysymys, mutta tuli mieleen ja askarruttaa :)
 
Myydäänkö suomessa missään Nissinin kuppinuudeleita? Tarkoitan siis ihan niitä vanilla valkosia, en niitä mustia Soba kuppeja.
 
Olen menossa työmatkalle helsinkiin. Mihin suuntaisin syömään illallista yksin? Budjetti alle satkulla pääruoka, jälkiruoka ja pari tuoppia. Saa olla reilusti alle satasenkin, ei siis tavoitteena tuhlata kaikkea. Lihaa tai kalaa mielellään.
 
Viimeksi muokattu:
Missä ketjussa näin keskustelua Saksan Lidlissä (Aldissa?) myytävästä viskistä, joka ,oli jotain palkintoja voittanut? Eikai se räbässä ollut?
 
Onko Ferreron Mon Chéri kirsikkaliköörikonvehdin maahantuonti lopetettu? Prisma, Citymarket, Lidl ja Honkkari katsastettu ja muuta Ferroa löytyy, vaan ei Mon Chéri rasioita. Kärkkäisen verkkokauppakin sanoo ei oota. Pitääkö jokavuotinen äitimuorin suosikki tilata Amazonista? Kopioita löytyy kyllä, mutta maku ei ole sama, joten moisia en osta.
 
Mikähän ois yksinkertaisesti paras sauvasekoitin? Hinnalla ei väliä niinkään, kunhan on oikeasti laadukas laite. Pitää murskata vaivatta pähkinät ja jään. Lisäosille on käyttöä, etenkin teholeikkurille.
Paras on tietenkin mielipideasia, mutta tosiaan Bamixit on päteviä. Kannattaa sitten panostaa ostamalla ne lisätarpeen varusteet eri vehkeenä.
 
Onkohan olemassa jotain vanukasjauheita, joista saisi maitoa lisäämällä helposti tehtyä vanukasta? En siis tarkoita proteiinivanukasjauheita, vaan ihan silkkaa hiilarihöttöä.
 
Saakohan mistään Lahden seudulla riimihärkää? Toissijaisesti pääkaupunkiseudulta? Muistan nähneeni viimeksi keskustan Stockmannin Herkussa.
 
Ehkä hölmö kysymys:
Laitatteko perunoiden keittoveteen koskaan mausteita?
Suolaa kai laitetaan aika yleisesti ja joskus tilliä, mutta tuleeko näistä oikeasti makua perunoihin? Jos tulee, niin onko jotain maustesuosituksia?
 
Ehkä hölmö kysymys:
Laitatteko perunoiden keittoveteen koskaan mausteita?
Suolaa kai laitetaan aika yleisesti ja joskus tilliä, mutta tuleeko näistä oikeasti makua perunoihin? Jos tulee, niin onko jotain maustesuosituksia?

Suolaa vaan tosiaan veteen.
Keittämisen jälkeen kun perunat eivät ole enää vedessä voidaan tilliä laittaa. Yleensä tosin vaan uusiin perunoihin.

En ole koskaan lukenut mistään että keittäessä mausteita laitettaisiin, joten tuskin on järkeä laittaa. Peruna on sen verran kovaa, ettei taida imeytyä (?)
 
ei kellään satuisi olemaan hamilton beachin riisikeitintä? Miksi tuo kapistus jumittaa todella useasti 6 min kohtaan :mad: tai sitten tuo 6min on todellisuudessa joku 15 minuuttia :mad:
 
Kauanko pohjavesi säilyy jääkaapissa? Siis tommoinen pohjavesipostista otettu vesi? Googlella osu vastaan vain joku tutkimus missä sanottiin, että hanavesi säilyy 33 päivää ja pohjavesi vähemmän.

Muutenkin kävi vain ilmi, että pilaantuu nopeammin ja maku muuttuu nopeammin. Mutta kuinka nopeasti?

Lähetetty minun ONEPLUS A3003 laitteesta Tapatalkilla
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 487
Viestejä
4 558 252
Jäsenet
74 973
Uusin jäsen
Internaut

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom