Oletko jostain erityisesti eri mieltä? Miksi? Näitkö jossain mainintaa bensan hinnasta?
Sepä se onkin erityisen härskiä, että mainonnan isoimmaksi teemaksi nostetaan asia, josta ei ole sanaakaan siinä aluevaaliohjelmassa ja josta hyvinvointialueet ei edes päätä.
Perusterveydenhuollon piiriin pääsemistä on nopeutettava.
Onko mikään puolue tuosta eri mieltä? Kaikki pyrkivät tuohon, jotkut tarjoavat konkreettisia aikarajoja tai aikatakuitakin, esim. Vasemmistoliitto: ”Hyvinvointialueiden on pantava voimaan seitsemän vuorokauden hoitotakuu koko perusterveydenhuollossa.”, RKP ”ottaa käyttöön seitsemän päivän hoitotakuun ja ulottaa myös mielenterveyspalvelut sen piiriin.”
Fyysisten ja psyykkisten sairauksien oikea-aikainen hoito vähentää painetta erikoissairaanhoidossa.
Itsestäänselvyys eli tyhjää, mutta hyvältäkuulostavaa sanahelinää. Ei lupaa mitään.
Lähiterveysasema on ihmisten terveydelle ja alueen elinvoimaisuudelle ensisijaisen tärkeä.
Sama juttu. Ei luvata mitään. Todetaan vain, että se on ”ensisijaisen tärkeä”. Vähän kuin demarit ”Palvelujen on oltava saatavilla silloin, kun niitä tarvitaan, matalalla kynnyksellä ja riittävän lähellä.”
Keskustapuolue sen sijaan lupaa asiasta konkreettisesti: ”Jokaiseen kuntaan vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema.”
Digitaalisia lääkäripalveluita on hyödynnettävä, kun se on mahdollista.
Jälleen itsestäänselvyys, joka löytyy ainakin SDP:n (21 kertaa muuten), Vasemmistoliiton, Kepun, Vihreiden (10 kertaa), Kokoomuksen, RKP:n ja Kristillistenkin ohjelmista.
Terveyskeskuspalveluauto parantaa palveluiden piiriin pääsemistä.
Kokoomus, Kepu, Vihreät, SDP, Kristilliset lupaa myös liikkuvia palveluita, RKP terveysbusseja maaseudulle ja saaristoalueille eli myös samaa asiaa.
Palveluntarjoajan valinnassa laadun ja kustannustehokkuuden on toimittava valintakriteereinä. Ei ideologian.
Julkisessa hankintamenettelyssä on varmistettava reiluus.
Jälleen asia, joka on siinä mielessä tautologista itsestäänselvyyden toistoa, että asiasta säätelee jo sekä hankintadirektiivi että lainsäädäntö.
Toki ehkä juuri siksi tämäkin löytyy ideologiasta riippumatta tavalla tai toisella muotoiltuna jokaisen muunkin puolueen aluevaaliohjelmasta aina Kokoomuksen ”Siksi hyvinvointialueilla on edistettävä reilun kilpailun ja toimivien markkinoiden syntymistä. Hankintoja on toteutettava niin, että myös pienemmillä yrityksillä on mahdollisuus osallistua kilpailutuksiin.” muotoilusta Vasemmistoliiton ”Hyvinvointialueilla voi olla tarve täydentää omaa palveluaan esimerkiksi järjestöjen, osuuskuntien tai yksityisten yritysten tuottamilla palveluilla. Erityisesti järjestökentällä ja osuuskunnissa monella toimijalla on sellaista osaamista erityisryhmien palveluista, jota hyvinvointialueilla ei välttämättä ole. Tämä osaaminen tulee tunnistaa ja sitä tulee hyödyntää.”
On siis nykyisinkin niin, että julkisista hankinnoista ja kilpailutuksesta on säädelty hyvin tarkasti ja tarjouskilpailuissa hävinneillä on aina mahdollisuus halutessaan haastaa hankintaprosessi, mikäli he kokevat, että sääntöjä on rikottu tai edes venytetty. Reiluus on siis ikään kuin pakotettu systeemiin, ja sitä reiluutta pyritään valvomaan osallistujien oikeudella haastaa prosessi.
Osuuskuntatoiminta tukee suomalaista yrittäjyyttä ja omistajuutta.
Tämä on nyt listalta ensimmäinen perussuomalaisten kokonaan oma juttu, muut puolueet katsovat laajemmin kolmatta sektoria ja yrityksiä yleensä.
Tässäkään ei kuitenkaanluvata mitään, todetaan vain, että näin on. Oletettavasti PS kuitenkin antaa siis tukensa osuuskunnille yleensä, myös sellaisille kuin usein parjaamansa Tradeka (joka muuten on jo nykyisinkin myös terveysalan toimija).
On lailla kiellettävä hyvinvointialueita tarjoamasta erveyspalveluita laittomille maahanmuuttajille, pois lukien henkeä ja terveyttä välittömästi uhkaavat sairaudet."
Hyvinvointialueet ei myöskään päätä lainsäädännöstä, vaan eduskunta, eli tämä kohta on aluevaalimielessä kusetusta, vaikka varmasti aito perussuomalaisten kanta.
Eduskuntavaaleihin se toki sopisi, mutta näiden aluevaalien yhteydessä pahasti harhaanjohtavaa. Mielenkiintoista on asian muotoilu, sillä siitä näkee, että se on kirjoitettu kieli keskellä suuta niin, että ohjelmaa mahdollisesti lukeva voi hyvinkin erehtyä kuvittelemaan tämän olevan hyvinvointialueiden asia, ellei hänellä sitten ole valmiiksi ymmärrystä suomalaisesta poliittisesta järjestelmästä.
Summa summarum. Tiivistelmäsi perusteella perussuomalaiset eivät lupaa juuri mitään, mutta ovat yleensä aika samoilla linjoilla kuin muutkin. Oikeastaan isojen / perinteisten puolueiden aluevaaliohjelmat yleensäkin ovat (ja alueiden toiminnan kannalta hyvä niin), vain Kokoomus kulkee omalla polullaan. Oikeastaan voisi todeta, että Kokoomuksen ja Vasemmistoliiton vaaliohjelmien sovittaminen yhteen olisi kaikkein vaikeinta. Kaikilta muilta löytyy ohjelmista kosolti yhteistä pohjaa hyvinvointialueita rakentamaan.