Vihtiläinen kunnanvaltuutettu ja aluevaaliehdokas Tiina Haapala (ps) selittää nyt, miksi laittoi virheellistä tietoa vaalimainokseensa.
www.iltalehti.fi
Kohuehdokas Tiina Haapala selittää nyt virheellistä mainostaan: "Se oli moka" – taustalta paljastui puolueiden sopimus
Vihtiläinen kunnanvaltuutettu ja aluevaaliehdokas Tiina Haapala (ps) selittää nyt, miksi laittoi virheellistä tietoa vaalimainokseensa.
- Tiina Haapala joutui tiistai-iltana kohun keskellä virheellisellä vaalimainoksella.
- Iltalehti on saanut paljon palautetta, että Haapalan muissakaan väitteissä ei olisi perää.
- Iltalehti kävi kaikki Haapalan väittämät läpi.
Vihtiläinen perussuomalaisten aluevaaliehdokas
Tiina Haapala kertoo Iltalehdelle, että oli virhe laittaa vaalimainokseen maininta sairaanhoitopiirin valtuustopaikasta.
Iltalehti uutisoi tiistai-iltana, että Haapala on laittanut vaalimainokseensa, että olisi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) valtuuston jäsen, vaikka ei ole. Haapala ei tiistaina myöntänyt virhettä tai kertonut, miksi oli laittanut maininnan vaalimainokseensa, vaan selitti asiaa epämääräisesti.
Haapala kertoo nyt, miksi: Vihdissä puolueet sopivat viime vuonna, että nelivuotisesta valtuustokaudesta keskustan kunnanvaltuutettu istuu valtuustossa nyt kaksi vuotta, ja Haapala istuu seuraavat kaksi.
Haapala ei halunnut avata aiemmin tilannetta, koska sopimuksista ei ole tapana puhua julkisesti.
– Se oli virhe ja moka, että laitoin sen nyt heti, ja sitä ei olisi saanut tehdä, se on totta ja sitä ei olisi pitänyt tehdä, Haapala sanoo.
Iltalehden saamien tietojen mukaan Vihdissä puolueet sopivat kesän lopulla keskenään, että keskustan ja perussuomalaisten ehdokkaat jakavat Husin valtuustopaikan kaksivuotisiksi pesteiksi. Iltalehti ei kuitenkaan saanut vahvistusta sille, että Haapala olisi seuraavat kaksi vuotta perussuomalaisten edustajana valtuustossa.
Sosiaaliohjaajan tutkinto ei rekisterissä
Tiistaina julkaisun jutun jälkeen Iltalehden toimitukseen on tullut useita yhteydenottoja, joiden mukaan Haapalan ilmoittamissa tiedoissa olisi enemmänkin virheitä tai epätarkkuuksia.
Iltalehti kävi kaikki Haapalan väittämät läpi.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran Julkiterhikki- ja Julkisuosikki-tietokannasta ei löydy Haapalalle sosiaaliohjaajan tutkintoa. Sosiaaliohjaaja on sosiaalialan laillistettu ammattihenkilö, aivan kuten nykyinen sosionomi.
Haapala selittää, että sosiaalihuollon ammattihenkilöiden rekisteröinti aloitettiin vasta joitain vuosia sitten. Silloin hän oli jo lopettelemassa töitä sosiaalialalla, joten Haapala ei vienyt tietojaan rekisteriin.
On totta, että Julkisuosikki perustettiin vuonna 2016. Haapala lähetti Iltalehdelle tutkintotodistuksen, josta näkyy, että hän on suorittanut sosiaaliohjaajan koulutuksen vuosina 1995–1997.
Mainoksessa Haapala kertoo olevansa perushoitaja. Valviran tietokannan mukaan Haapalalla on apuhoitajan tutkinto.
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superista vahvistetaan, että apuhoitaja ja perushoitaja ovat kelpoisia toimimaan samoissa tehtävissä.
Valviran rekisterissä tutkintonimikkeet ovat erikseen. Laissa sosiaalihuollon ammattihenkilöistä säädetään kelpoisuusehdoista ja lain mukaan nimikesuojatun ammattihenkilön tehtävissä voi toimia muukin henkilö, jolla on riittävä koulutus, kokemus ja ammattitaito, eli apuhoitaja voi toimia perushoitajan tehtävissä. Nykyisin on lähihoitajan koulutus, joka on erilainen kuin apu- ja perushoitajan koulutus.
Sosiaalityöntekijänä epäpätevänä
Perussuomalaisten aluevaalisivulla Haapala kertoo toimineensa hoitajana, sosiaalityöntekijänä ja terapeuttina psykiatrian poliklinikalla.
Sosiaalityöntekijän pätevyyden saa suorittamalla maisterintutkinnon tarvittavilla sosiaalityön opinnoilla. Haapala kertoo olleensa Husilla sosiaalityöntekijänä 2000-luvun alusta yli kymmenen vuoden ajan viransijaisena, koska hänellä ei ollut pätevyyttä. Samalla hän teki terapeutin tehtäviä.
Haapalan kertoman mukaan hänellä on interpersoonallisen psykoterapian (IPT) lyhytterapiakoulutus. Se ei ole Valviran hyväksymä koulutus.
Kuusikymppinen Haapala kertoo, että hän ei enää tee töitä sote-alalla.
Luottamustoimet
Muut Haapalan kertomat luottamustoimet pitävät Iltalehden selvityksen perusteella paikkaansa, joskin termeissä on epätarkkuuksia.
Haapala on Vihdin kunnanhallituksen jäsen, Kuntayhtymä Karviaisen hallituksen jäsen ja kaupunginhallituksen nimeämä edustaja Vihdin hyvinvointilautakunnassa.
Haapala on myös Husin Lohjan sairaanhoitoalueen, ei siis sairaanhoitopiirin, lautakunnan varajäsen ja Vihdin kirkkovaltuuston jäsen.
Vaalimainoksen mukaan Haapala on Lohjan perheasian neuvottelukeskuksen jäsen. Vihdin kirkkovaltuustosta vahvistetaan, että Haapala on kirkkovaltuuston nimeämä edustaja luottamustehtävässä muutaman kerran vuodessa kokoontuvassa Länsi-Uudenmaan seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksen johtokunnassa.
Lisäksi Haapala kertoo lehden vaalimainoksessa vaalipiirikseen Uudenmaan hyvinvointialueen, mutta tosiasiassa tällaista vaalipiiriä ei ole olemassa, vaan hän on ehdolla Länsi-Uusimaan vaalipiiristä.