Palkkakeskustelu

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja H0rna, 05.02.2017.

 1. penttip

  penttip

  Viestejä:
  338
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vaikka tätä nyt on jo puitu, niin laitetaan nyt vielä tämä:
  30-34 vuotiaiden ikäluokan kokonaisansioiden 9. desiili on 4323 euroa, eli vuodessa n. 52k€. Tuosta ikäluokasta noin 40% on suorittanut korkeakoulututkinnoksi laskettavan tutkinnon. Toki läheskään kaikki eivät varmasti tee koulutustaan vastaa työtä, mutta samalla tavalla myös tuohon 9. desiiliin kuulunee jonkin verran duunareita, joilla korkeakoulututkintoa ei ole.

  Joka tapauksessa tuosta voi jo varmuudella sanoa, että tuon ikäluokan korkeakoulutetuista reilusti yli puolet tienaa alle 50k€.

  Totta kai on ihan päivänselvää että tuolla top10%:ssä on varmasti edustettuna pääasiassa pk-seudulla asuvat dippainssit, lääkärit, ekonomit ja juristit. Eli jos se kaveripiiri on vain noita, voi hyvinkin olla että "kaikki tienaa yli 50k€", mutta se ei mitenkään edusta keskiverron korkeasti koulutetun ansiotasoa.


  Tienaatko enemmän vai vähemmän kuin ikäisesi? Katso eurot taulukosta

  Väestön koulutustasosta
   
  kjns ja FireFly Renaissance tykkäävät tästä.
 2. tpu

  tpu

  Viestejä:
  104
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Totta. Itsekin kuulun noihin ihmisiin, jotka eivät koskaan pyydä lisää palkkaa. Nuorempana pyysin, mutta sen jälkeen kun palkka on noussut 5000€/kk päälle, niin en ole enää lisää palkkaa pyytänyt, ihan vain siksi, kun se on mielestäni jo enemmän kuin riittävä. Jakakoon korotukset niille, joilla on perhettä ja jotka sitä enemmän tarvitsevat. Yleiskorotuksia tulee joka tapauksessa joka vuosi aina pari prosenttia.
   
 3. Nurffe

  Nurffe

  Viestejä:
  278
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllähän tämä ihan vuosittainen ruljanssi on ainakin näin työuran alkupäässä. Kuten @tpu tuossa mainitsikin niin varmasti riittävän tulotason saavutettua ei ole enää niin justiinsa. Jossain kohdin se raja kuitenkin tulee vastaan paljoko yksi mies tuottaa arvoa yritykselle
   
 4. Hellsinki

  Hellsinki Kapteeni pienkonekorjaaja Tukijäsen

  Viestejä:
  677
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Kaupan-ala on aika laaja käsite. Kassalla ei tollasia tienaa kukaan.
   
 5. Mikkos

  Mikkos

  Viestejä:
  1 860
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eiköhän se riipu ihan hommista.
   
 6. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  23
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Olen pyytänyt lisää palkkaa jo ensimmäisen kuukauden jälkeen, kun haastattelussa puheena ollut taso ei toteutunut ja kyseessä oli mielestäni sitten jo liian matala korvaus. Esitin näkemykseni kohtuullisesta korvauksesta työn konteksti ja tekijän taidot huomioiden, osoitin tekemäni laskelmat uuden (aikaisemmin mainitun) tason perustaksi ja sisällytin mahdollisuuden hyväksyä pienempi mutta kuitenkin ehdottamaani kohti nouseva taso. Turha vaiva silloin, mutta en itse jäisi makaamaan jos palkka on selkeästi liian pieni.

  Tuskin kuitenkaan vain almanakkaa katsoen menisin pyytämään korotusta. Jos perustelut ei pursua ulos itsestään niin ei välttämättä ole aihetta.
   
 7. Ylimaisteri

  Ylimaisteri

  Viestejä:
  71
  Rekisteröitynyt:
  17.07.2018
  Jokapaikanhöylä teollisuuden alan firmassa, amiskapohjalta. Semmoset 30k€ vuodessa, kaippa tuo vastaa omaa työpanosta.
  Tai sanotaanko näin että silloin kun on helvetillinen kiire niin tuntuu että ei vastaa. :D

  Mutta eipä noita työasioita tarvitse pahemmin kotona miettiä kun kellokortilla leimaa itsensä pihalle, lukuunottamatta muutamia random-tapauksia kesälomien aikana kun pitää vastailla muutamaan viestiin/s-postiin.

  Täällä kun on ollut myös näitä esim. 70k€ ja enemmän vuodessa tienaavia, niin olisi mielenkiintoista kuulla mikä teillä on veroprosentti?
  Ja ihan mielenkiinnosta, paljonko tuosta summasta jää säästöön? Vai onko helvetin iso talo ja perhe jossain pääkaupunkiseudulla, kaksi uudenkarheaa autoa, isot asunto- ja autolainat?

  Tämä ei siis ole mitään vittuilua, ihan vain uteliaisuuttani kyselen. Omalla kohdalla olisi kyllä ihan jännää jos tulot kaksinkertaistusivat, tällä omalla elämäntyylillä jäisi kyllä sinne sukanvarteen aika paljon massia. :cigar2:

  Nykypalkasta menee kyllä melkein kaikki, ei tarvitse säästötiliä avata.
   
 8. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 062
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuolta laskemaan, niin saat oikean tiedon:

  Palkansaajan tuloverolaskuri 2018

  Tuloveroaste 30000 eurolle 23.9% eli käteen vajaat 23000e. 70000 eurolle 38.2% ja käteen vajaat 43000e. Ja vähennykset päälle. Kunnallisvero ja kirkollisvero vaikuttaa tuloksiin myös.
   
 9. pelittäjä

  pelittäjä

  Viestejä:
  178
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  72k viime vuodelta ja veroprosentti oli siinä 31 tuntumassa ja näyttäisi vähennysten kanssa tulevan jotain takaisinkin.

  Ei tuolla rahalla vielä voi itseään kovin suurituloiseksi sanoa. Käteen jää karkeasti 3500€ kuussa ja siitä 2000€ karkeasti menee laina+laskut+osa säästöön. Tuolla rahalla elää ns. normaalia elämää kun ottaa huomioon että sillä pitää itseni lisäksi elättää myös 3 muuta perheenjäsentä.

  Enemmän itseäni ärsyttää tuo verotuksen progressiivisuus joka alkaa tuossa kohtaa olemaan jo aika korkealla kun liksasta lähtee se 40% jo heti kättelyssä. Jos tuo tulo jaettaisiin molemmille puolisoille tasan niin varmaan veroissa säästyisi 1/3 osaa.

  Itse ajattelin aikaisemmin kun tulot oli vielä 30k tasolla vuosittain että ai kun saisi tuplat tuosta mutta eipä Suomessa vielä tuolla tuplallakaan itseään rikkaaksi voi sanoa. Kyllä tuolla toimeen tulee hyvin mutta samalla tavalla sitä täytyy järkevästi rahaa käyttää kuin 30k tuloillakin eikä mitään luksuselämää voi viettää.  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
  Kan Dee Dokata, Hair ja Mechanical Man tykkäävät tästä.
 10. Persojet

  Persojet

  Viestejä:
  1 554
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ehkä tuossa on enemmän kyse siitä että nälkä kasvaa syödessä. Varmasti monelle pienempi tuloiselle nuo tulot kattaisi aika paljon luksusta.
   
 11. ikuhappy

  ikuhappy

  Viestejä:
  297
  Rekisteröitynyt:
  27.11.2016
  Marginaaliverohan on n. 40% jo n. 3000€ tuloilla, sinun yli 5k€ tuloilla lienee lähempänä 50%.

  Perheverotusta aina välillä joku ehdottaa, mutta sen käyttöönotto tarkoittaisi veronnostoja yksineläville (verojen määrää ei haluta laskea), joilla muutenkin kulut per hlö ovat reilusti isompia (pienet asunnot suhteessa kalliimpia, talouden auton/kalustuksen/laitteet saa perheessä jaettua kahdelle jne.). Lisäksi monessa perheessä on puolisoilla nykyään "omat rahat", jolloin pienituloisemman verojen nousu asettaisi hänet helposti ikävään asemaan.
   
 12. Tilipitappitippitappi

  Tilipitappitippitappi

  Viestejä:
  224
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Opintotuella kun kituutti, niin kyllähän se tuntui että jo 2000€ kk palkalla elää herroiksi :p Niin se vain on, että yleensä ne menot tuppaa kasvamaan tulojen mukana. Toki poikkeuksiakin löytyy.
   
  shuvl tykkää tästä.
 13. Ylimaisteri

  Ylimaisteri

  Viestejä:
  71
  Rekisteröitynyt:
  17.07.2018
  Kyllähän se varmaan on niinkin, että kun tulot kasvaa niin sitä varmaan alkaa myös kuluttamaankin sen mukaan, ehkä.
  Ja progressiivinen verotushan on suoraan äyskäristä, Suomessa ei työnteolla rikastu.

  Oma veroprosentti oli viime vuonna 14%. Matkakulut ja ensiasunnon korkovähennys auttaa vähän madaltamaan veroprosenttia.
  Tuossa muutama vuosi sitten kirkosta eronneena sai vähän veroprosenttia alemmaksi, vielä kun voisi erota Ylestä ja päästä eroon Yle-verosta.

  Mutta kuten joku jo edellä mainitsikin, niin meille köyhyysrajalla eläville pienituloisille tuommoinen bruttotulo kuin 70k€ vuodessa olisi kyllä jotain aivan käsittämättömän huimaa korotusta elintasoon. Noilla kyllä kuittaisi ilman ongelmia nuo extramenot kuten = yllättävät hammaslääkärikäynnit, auton huollot ja varaosat, rikki mennyt jääkaappi tai pesukone tai hitaasti nouseva yhtiövastike.

  Minimipalkasta kun ei oikein voi taikoa mitään ylimääräistä mihinkään ja jokainen yllätyslasku tekee loven pankkitilin saldoon.
   
  Pahviukko tykkää tästä.
 14. GuntherPrien

  GuntherPrien

  Viestejä:
  633
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Voi myös kysyä, että miksi pitäisi niillä "isoilla" tuloilla elää kituuttaa, jos/kun tulot riittäisivät parempaankin. Tietenkin, jos on sitä mieltä, että se jolla on kuollessaan eniten rahaa tilillä on voittaja niin sitten asia on eri.
   
 15. Incredible Buff

  Incredible Buff

  Viestejä:
  915
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pyydän lisää palkkaa silloin kun näen että siihen on perusteita. En kalenterin tai minkään muunkaan mukaan. Minusta se nyt vaan on turhaa pyytää jotenkin säännöllisin väliajoin lisää liksaa, jos siihen ei ole kunnon perusteita.
   
  Romu, Oravamedian käpy ja Mechanical Man tykkäävät tästä.
 16. Oravamedian käpy

  Oravamedian käpy

  Viestejä:
  770
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  50k vuosituloilla saan tehtyä yli 2k lyhennykset per kuukausi. Veroaste huitelee siellä 22-23% välillä. Veroasteen päälle tulee vielä pakolliset piiloverot ja eläkeponzit, joten käteen jäävä osuus on vajaat 70% bruttotuloista. Menoja vähentää huomattavasti mm. autottomuus, kohtuullinen vastike ja päihteettömyys omalla ajalla. Sitten kun tekee vielä eväät mukaan, niin ei joudu tuhlaamaan jokapäiväistä kymppiä bisnescenterin kahviossa.
   
 17. Mechanical Man

  Mechanical Man

  Viestejä:
  899
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  2k lyhennys 2,5k nerosta. Tuskinpa.

  Jos kaksi ihmistä tienaa 50k asia on toki eri. Harvoin niin kuitenkaan on.
   
 18. pelittäjä

  pelittäjä

  Viestejä:
  178
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  En sitä toki väitäkään etteikö tuo raha helpottaisi monessakin asiassa ja säästöönkin sitä on tullut laitettua puskuriksi 20k verran juuri noita mainitsemiasi asioita varten.

  Tarkoitus olikin lähinnä osoittaa että esim. omalla kohdallani tuo palkka tarkoittaa ns. perus perheen tuloja tällä hetkellä kun puoliso on lasten kanssa kotona.

  Toki tulee välillä aina päähänpistosta jotain ostettua mutta kai mielitekoja on kaikilla.


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 19. Oravamedian käpy

  Oravamedian käpy

  Viestejä:
  770
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  50k tuloilla käteen jäävä osuus kuussa on lähempänä 3k kuin 2.5k. Laskemani veroaste on pitänyt kutinsa melko hyvin, joten mätkyjä ei ole juurikaan makseltu.
   
 20. Honzo

  Honzo

  Viestejä:
  263
  Rekisteröitynyt:
  06.02.2017
  Tollaisesta 6.5te kk-palkasta jää 4te käteen (vuositulot n. 90te siis bonareineen ja lomarahoineen).

  Progressio kävi hyvin selväksi tossa loppuvuonna, kun vaimon alunperin 110t arvioidut vuositulot pamahtivatkin yllättäen yli 140te. Tossa kun kolmelle vikalle kuulle tilaili muutosverokorttia, niin ei veroprosentti naurattanut... tais mennä brutosta yli 60%..
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2019
  MedHot, demas, Kan Dee Dokata ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 21. PornReindeer

  PornReindeer

  Viestejä:
  207
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  2000€ Lyhennys + korko + vastike/lämmitys jne, niin kyllä vedetään aika tiukalla budjetilla vaikka 3000€ nettotulot olisikin.
   
 22. Propulsion

  Propulsion

  Viestejä:
  2
  Rekisteröitynyt:
  08.12.2018
  Miten 50k vuositulolla saa veroprosentin noin alas?
   
 23. ikuhappy

  ikuhappy

  Viestejä:
  297
  Rekisteröitynyt:
  27.11.2016
  Tostahan puuttui eläke yms. maksut joista tulee se joku 7-8%?
   
 24. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 181
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Helsinki - ei kirkollisveroa, 50 000e -> veroja maksuun 10880e vuonna 2019, eli 22%.

  Sen lisäksi sitten se 8.25% työeläkemaksua ja työttömyysvakuutusmaksua.
   
 25. Propulsion

  Propulsion

  Viestejä:
  2
  Rekisteröitynyt:
  08.12.2018
  No niinpäs olikin.
   
 26. Oravamedian käpy

  Oravamedian käpy

  Viestejä:
  770
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  Opiskeluaikana kiinteiden menojen jälkeen 200 euroa riitti ihan makoisaan elämään. Elintason noustua 400 eurolla pärjäilee mukavasti ja 600 euroa on jo luksusta.
   
 27. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 181
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pärjäilee, jos mitään ikävää ei tapahdu.

  Entäs jos vaimo / tyttöystävä / veli masentuu ja pitäisi päästä terapiaan? Julkiselta sektorilta on todella tuskallista saada kelan maksusitoomuksia, hinta itse maksettuna on luokkaa 75e / kerta. 300e/kk meni sinne.

  Äiti joutuu vanhainkotiin, mutta julkisen sektorin tarjoama hoitopaikka on paska ja hän makaa siellä likaisissa vaipoissa hoitajien hylkäämänä. Unohdetaanko äityli vai pistetäänkö vähän omaa rahaa kuussa peliin, jotta tämä pääsee parempaan hoitokotiin?

  Vanhempi poika osoittaa erityislahjakkuutta luonnontieteisiin ja saa stipendin Cambridgeen lukemaan fysiikkaa pääaineena. Lukukausimaksut hoitaa stipendi, mutta elinkustannuksiin olisi syytä varata 15 000e vuodessa. Olisiko tämä unelma kiva toteuttaa, 3.5v tutkinto @ 55 000e?

  Keksin paljonkin asioita jolloin on kiva kun on vähän extraa.
   
  Honzo tykkää tästä.
 28. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 062
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei nyt ehkä liity juuri kenenkään opiskelijan menoihin, mutta: toi onkin sellainen menoerä, että siihen saa uppoamaan isommankin varallisuuden. Hoitokotipaikka voi maksaa yli 4000e/kk (tehostettu). Eli luokkaa 50k vuodessa. Siinä saa olla ihan tuhti osakesalkku, että nuo kulut saa katettua syömättä pääomaa. Jopa hämmentävän kallista.
   
 29. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 181
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niin, jos kaiken joutuu maksamaan itse Suomen hintatasolla.

  Tuossahan on erilaista skaalaa. Ensin jotain puolittaista hoitoa tarjoavia juttuja jne.

  Jos ei mitään muuta, niin kotona asuvalle vanhukselle voi tilata 2x kuussa siivoajan ja jonkun puolipäiväisen kodinhoitajan kerran viikossa tjsp ja puhutaan ihan säädyllisistä kuluista.
   
 30. Honzo

  Honzo

  Viestejä:
  263
  Rekisteröitynyt:
  06.02.2017
  En voisi olla enempää samaa mieltä.
   
  Awelonian tykkää tästä.
 31. Chicago

  Chicago

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Itsellä bruttovuositulo myyntityössä on n.70.000eur josta käteen jää n.2500-2600eur/kk + vapaa autoetu + puhelin + netti. Vuosibonus ja lomarahat kuuluu tuohon bruttovuosituloon mutta nostaa tietyissä kuukausissa tuota nettopalkkaa jonkin verran.

  Menot on pysynyt ihan kohtuutasolla vaikka oma ja vaimonkin palkka on vuosien mittaan noussut joten jää hivenen säästöönkin. Tarkoituksena olisi saada säästöjä niin paljon että sillä kuittaisi asuntolainan pois mahdollisimman nopeasti, siihen olisi nyt matkaa tällä tahdilla n.2,5v.

  Ihan normaalielämää tässä eletään mutta kerran vuodessa on kiva tehdä joku hivenen överi loma johon ihan tarkoituksella laittaa vähän ylimitoitetusti rahaa ihan vaan koska on mukava nauttiakkin elämästä, ei mitkään vuittonit oikein tuo semmoista lisäarvoa elämään mielestäni. Kylppäri ja saunarempan haluaisin joskus toteuttaa ja rakennuttaa ison terassin porealtaan kanssa, fiilistelen sitä mielikuvaa ja toteutan joskus kun velat on maksettu niin ettei lainarahalla tarvitse tai sitten lykkään asiaa hamaan tappiin ja vain fiilistelen mielessäni asiaa :)
   
 32. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  2 466
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Oliko käteen jäävässä mukana se n. 8% sairas ja eläkevakuutusmaksuja?
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2019
 33. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  2 466
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Suomessahan on nykyään itse asiassa progressio melko pientä, veroluokkia on vain kolme. Kaikki keskiluokkaan kuuluvat maksaa pirusti veroja oli sitten alemmassa tai ylemmässä keskiluokassa.

  Suurempi ongelma kuin progressio on ylipäänsä se, että verojärjestelmässä keskituloinen palkansaaja maksaa kaiken. Rikastumisesta voi haaveilla vain pääomatuloilla.
   
 34. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  2 466
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ei keskimääräisillä veroasteilla ilman melko kovia vähennyksiä.
   
 35. Kan Dee Dokata

  Kan Dee Dokata

  Viestejä:
  243
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2017
  Juurikin syy, miksi itse yritän roposeni muuttaa pääomatuloiksi. Ja saatanan vaikeaahan sekin sitten on.
   
 36. Oravamedian käpy

  Oravamedian käpy

  Viestejä:
  770
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  Etelä Suomessa on vielä kohtuullisia kunnallisveroprosentteja, esim. Kauniainen 17,0 % ja Helsinki 18%. Kun PK-seudun ulkopuolelta katsotaan, Naantalissa ja Eurajoelle taisi olla 18% jokunen vuosi sitten. Eläkeponzit, työttömyysvakuusmaksut ym. taisivat olla yhteensä noin 8% kaikilta alle 55 vuotiailta palkansaajilta. Progressiota tulee 4-5% kunnallisveron päälle runsaalla 50k tuloilla. Verovähennyksiä en ole huomioinut laskelmissa mitenkään.
   
 37. vatanen

  vatanen Perinnöllisesti impotentti Tukijäsen

  Viestejä:
  138
  Rekisteröitynyt:
  26.10.2016
  Oma vuosibrutto ilman lisiä 54kE, ja siitä jää melko tarkkaan kolme tonnia kuussa nettona 19,5% kunnallisverolla.
   
 38. Randomizer

  Randomizer

  Viestejä:
  437
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Itse pyydän silloin jos tuntuu että markkinahinta alkaa olla liikaa alle seudun keskiarvon suhteessa niihin työtehtäviin mitä tekee. Vaikkei liksaa enempää tarvisikaan on kyseessä vain se että miten paljon työnantajasi arvostaa panostasi.
   
 39. Jote

  Jote

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Sitten lyhennetään elämäntilanteen muuttuessa hieman vähemmän tai otetaan tarvittavat lyhennysvapaat kuukaudet väliin. Ei turhien korkojen maksu paranna taloudellista tilannetta.
   
 40. rusina666

  rusina666

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Palkkakuittini on eri mieltä kanssasi. Aukioloaikojen vapauduttua myyjien tulot ovat nousseet melko paljon ja yli 30000€ brutto-tulot ovat täysin normaaleja monelle myyjälle ruokakaupoissa. Omassa edellisessä palkkakuitissa lukemana oli hieman päälle 3400€ ja seuraavassa tuo luku on hieman yli 3600€. Toki nuo ovat käytännössä suurimpia mahdollisia lukuja ilman ylitöitä.
   
 41. edup

  edup

  Viestejä:
  1 425
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu onhan tuollaisia yli 30k liksoja jo itsekin kaupasta vedelty joskus ikuisuuksia ennen aukiolojen vapauttamistakin. Se vaan silloin vaati sen että tehdään sitä noin 40h työviikkoa siten, että kaikki vuorot on iltaa ja viikonloppua. Nykyään varmaan tulee vielä "helpommin" kun noita hyväliksaisia vuoroja on enemmän.
   
 42. Jebaus

  Jebaus

  Viestejä:
  591
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  Täällä suht sama tilanne. Siinä 70-75ke kieppeillä pyörii ansiotulot jolloin veroprosentti n. 30 kaikkine vähennyksineen. On toki uudehko ok-talo, pari 40ke+ autoa, mökki ja muita laitteita mutta ei tuossa säästöön hirveästi jää. Tietysti ruoka tulee kotiinkuljetettuna, käydään 3-6krt /kk ravintolassa perheen kanssa syömässä ja lapset saa harrastaa mitä haluaa joten onnellisessa tilanteessa ollaan. Jos yhtään suunnittelisi ja ostaisi sitä pirkkaa Atrian/pikkutuottajien sijaan niin varmasti saisi rahaa säästöön mutta mitä sillä rahalla sitten vanhana tekee? Kyllä tälläkin tyylillä asunto ja mökki on maksettu ennenkö ollaan 40, joten kun lapset on aikuisia niin voidaan jäädä vaikka eläkkeelle. Asumiskulut kun siitä kohtaa pienenee tuhansilla kuukaudessa.
   
  Awelonian tykkää tästä.
 43. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 181
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sen todellisen veroprosentin nostaa aivan poskettomaksi piiloon jäävä työnantajan maksama työeläkemaksu.

  Työnantajan työeläkemaksut + muut lakisääteiset vakuutusmaksut ovat n. 20% palkan päälle toimistoduuneissa. Jossain raksalla kait vähän enemmän.

  6000e / kk työnantajan kokonaiskulu, siitä bruttopalkka n. 5000e josta veroja ja työntekijän veroluonteisia maksuja menee n. 35% jos ei ole vähennyksiä.

  Käytännössä työntekijä saa 6000e/kk summasta n. 3250e, eli veroluonteisten maksujen osuus on melkein 50%. Jos tienaa tuosta vielä enemmän, niin kokonaisveroaste nousee siihen 50%:iin. Osasta tietty muodostuu eläkekertymää jolla voi olla joku arvo työntekijälle..
  --
  Itse tulovero on nykyisin jo todella kevyt Suomessa. Vain aivan parhaita palkkoja saavat maksavat sitä mitään merkittäviä määriä.

  Todellista riistoa ovat kunnallisverot ja nuo työeläkemaksut.
   
  Gale, grandi, akir0 ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 44. Pietro

  Pietro

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Totta puhut. Omalla alalani käytetään kerointa 1,6! Ja kun ikää tulee lisää työeläkemaksu nousee 53 vuoden jälkeen ja laskee taas kun täyttää 63 vuotta!
   
 45. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 181
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  1.6 kuulostaa joltain kustannuskertoimelta kaikille kuluille sisältäen toimistot ja työterveydet muut vastaavat.

  TyEL maksu on luokkaa 25%, josta n. 7% on työntekijällä ja loput maksaa työnantaja palkan lisäksi. Sen päälle tulee jotain ryhmähenkivakuutusta ja vastaavia, jotka ovat vain prosentin kymmenyksiä.

  Tärkeitä lukuja 2019
   
 46. jarhu

  jarhu

  Viestejä:
  408
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Jep, noilla kertoimilla vain hämärretään todellisia työntekijän kuluja. Niillä yksittäinen yritys voi hyvin arvioida ja tehdä omia päätelmiä yritystoiminnan osalta, mutta niistä jauhaminen muuten on aika turhaa. Suurin osa menee hallinnolliseen työhön ja sivukuluihin, jolla itsessään ei ole mitään tekemistä palkan kanssa. Kustannuskerroin vaihtelee sitten työtehtävän ja alan mukaan, mutta pääasiassa sillä ei ole tekemistä verotuksen tai työntekijän palkan kanssa.
   
 47. Misi

  Misi

  Viestejä:
  14
  Rekisteröitynyt:
  08.08.2017
  http://www.yrittajat.fi/palkkalaskuri
  Tuolta vaan laskemaan oman alan kuluilla - 1.6 varmastikin monella alalla yläkanttiin, mutta alle 1,5 lienee hankala päästä vaikka hallinnon kuluja tähän ei juuri ynnäisikään.
   
 48. J45U

  J45U

  Viestejä:
  208
  Rekisteröitynyt:
  20.04.2017
  Alkupalkat. TEK mainostaa 3780e alkupalkkaa; kenen kohdalla tuo toteutuu?
  Jonkun ikiteekkarin, joka valmistuu 10-15v ajassa ja omaa kokemusta?

  Pitäisi myös perehtyä, että miten tuo suositus lasketaan/mistä se muodostuu.
   
  Viimeksi muokattu: 14.01.2019
 49. ikuhappy

  ikuhappy

  Viestejä:
  297
  Rekisteröitynyt:
  27.11.2016
  Ja enemmän alkupalkkaa mainostavat jos jotain kokemusta tai pk-seutu. TEK julkaisee myös toteutuneet alkupalkat, josta selvinnee missä menee persentiilit. Keskiarvot ovat muistaakseni 3500€ tienoilla (viimisen 2v aikana nousukausi ehkä hiukan nostanut) ja sisältävät paljon kokemusta omaavat sekä pk-seudun. Noille "alkupalkoille" taidetaan keskimäärin (mediaani) muistaakseni päästä n. 2 vuotta valmistumisen jälkeen ja se siis tarkoittaa, että edelleen 50% palkat on tuon alle.

  Laskevat mielestäni suosituksen noiden toteutuneiden pohjalta ja heittävät hihasta sen 2-300€ päälle, koska "olisi kiva, jos meidän jäsenille maksettais enemmän".
   
 50. Sliippi

  Sliippi

  Viestejä:
  5
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Ikää 28-vuotta. Palkkakehitys 2009 - 2018:

  2009: 1450€/kk, valmistun automaatioasentajaksi ja pääsen töihin harjoittelijan palkalla.
  2010: 2150€/kk, harjoittelijasta -> nuoremmaksi asentajaksi
  2011: 2360€/kk, henkilökohtaisen osan korotus
  2012: 2648€/kk, nuoremmasta asentajasta -> asentajaksi, aloitan myös opiskelut työnohessa sähköinsinööriksi
  2013: 2683€/kk, yleiskorotus
  2014: 2840€/kk, tehtävänkuva muuttuu ja vaativuusluokka nousee, tehtävänimike pysyy samana
  2015: 3100€/kk, valmistuminen sähköinsinööriksi ja siirtyminen sähköinsinöörin tehtävään (sama firma)
  2016: 3471€/kk, tehtävänkuva muuttuu ja vaativuusluokka nousee, tehtävänimike pysyy samana
  2017: 3471€/kk, palkka junnaa
  2018: 4100€/kk, työpaikan vaihdos ja siirtyminen projekti-insinöörin tehtävään.
   
  Viimeksi muokattu: 14.01.2019
  BNo1, Hair, shuvl ja 4 muuta tykkäävät tästä.