Nykyään on onneks liukumissa plussa katto monessa paikkaa (tes määrittelemä) joten ylitöitö ei voi teettää liukumana.
Lainaan nyt tätä viestiä tähän asiayhteyden takia, vaikka tämä onkin ihan yleisesti kaikille suunnattu.
Kannattaa myös kirkastaa itselleen ja pitää mielessä mitä tarkoittaa lisä- tai ylityö ja mikä ei sitä ole. Edellämainitut ovat
työnantajan aloitteesta/pyynnöstä työntekijän erillisellä suostumuksella suoritettavia töitä jotka tehdään sovitun sovitun/säännöllisen työajan ulkopuolella, ja nämä tulee aina lähtökohtaisesti maksaa rahana, tai ne voi antaa vapaana jos näin yhdessä sovitaan (ei ole pakko hyväksyä korvausta vapaana).
Lisätyötä on työ, joka sijoittuu sovitun työajan ja työaikalain säännöllisen työajan enimmäismäärän väliin. Ylityötä on työ, joka ylittää työaikalain mukaisen säännöllisen työajan enimmäismäärän. Lisä- ja ylityön tekeminen edellyttää aina työnantajan aloitetta ja hyväksyntää. Vastaavasti työnantajalla tulee olla työntekijän suostumus lisä- ja ylityön teettämiseen.
Ylitöitä ei siis saa teettää liukumina tai korvata vapaana ellet itse niitä vapaina halua, eikä ylitöitä edes ole pakko tehdä jos ei halua.
Jos työnantaja pyytää tekemään normaalin työajan ylittäviä töitä, niin sitten ne tehdään lisä/ylitöinä ja korvataan kuten kuuluu.
Liukuman käyttö on työntekijälle vapaaehtoista ja perustuu työntekijän aloitteeeen, eikä kellään ole mitään velvollisuutta tehdä ylipitkää päivää liukumiin vaikka sellaiset firmassa olis käytössä. Toki terveissä työyhteisöissä liukumia nimenomaan käytetään siihen että työntekijät voivat itselleen soveltuvasti tehdä joskus pidempiä ja joskus lyhyempiä päiviä, mutta mikään kroonisen aliresursoinnin hoitamiskeino ne eivät ole, eikä sinne liukumiin etenkään ole tarkoitus mitään ylitöitä tuupata.
Jos käytössä on liukuva työaika tai joustotyöaika, lisä- ja ylityön tekemisestä on nimenomaisesti sovittava. Vuorokautiseksi ylityöksi ei lasketa sitä, kun työntekijä pidentää omasta aloitteestaan työaikaansa liukuman tai joustotyösopimuksen puitteissa.
Näiden kanssa kannattaa itse olla jonkin verran tarkkana ja tiukkana, koska monessa firmassa järjestelmiä käytetään väärin ja "ylitöitä teetetään liukumiin" kuten lainauksessa sanotiin. Ylitöitä voi laittaa liukumiin vain jos haluat ulosmitata ylityöt vapaina, ja silloinkin kannattaa huolehtia että ne maksetaan oikeilla prosenteilla.
Työnantaja ja työntekijä voivat sopia ylityökorvauksen vaihtamisesta myös kokonaan tai osaksi vastaavaan palkalliseen vapaa-aikaan. Korvauksena annettavan vapaa-ajan pituus määräytyy ylityökorvauksia koskevien korotusprosenttien mukaisesti. Vapaa-aika on annettava kuuden kuukauden kuluessa ylityön tekemisestä, jollei toisin sovita. Esimerkiksi yhdestä 50 prosentilla korotetulla palkalla korvattavasta ylityötunnista tulee antaa puolitoista tuntia vapaa-aikaa.
Joustaminen on ihan ok ja palvelee usein sekä työnantajan että työntekijän etua, kunhan muistaa että sen pitäis sitten toimia molempiin suuntiin. Vaikka joustaakin niin omista oikeuksistaan kannattaa myös pitää kiinni, koska harmittavan moni työnantaja on kuin venäjän valtio, aina kokeillaan mitä voidaan tehdä ja niin kauan kuin ei laiteta vastaan niin härskimmäksi vain muuttuu...
Itsekin olen siinä mielessä hyvässä asemassa, että oma työnantaja on sieltä paremmasta päästä ja asiat toimii järkevästi niinkuin kuuluukin, joustoa löytyy molempiin suuntiin ja velvoitteet hoidetaan kuten kuuluu molemmin puolin.
Suosittelen kaikille tämän työsuojeluhallinnon infopaketin lukemista jos asia ei ole ihan täysin selvä. TES:it saattaa tuoda omia mausteitaan asiaan, mutta nämä on ne peruslähtökohdat.
<meta name="sdg-tag" content="sdg"/> <meta name="DC.ISO3166" content="FI"/> <meta name="DC.Language" content="fi"/> <meta name="DC.Service" content="information"/> <meta name="policy-code" content="B5;B6;K1"/>
www.tyosuojelu.fi