Mielenkiintoinen näkökulma. Toki hyvin subjektiivinen sellainen. Varmaan vaikuttaa tosiaan se sun oma harrastuneisuutesi aika paljon tässä? Moni tuntemani sairaanhoitaja - tai ihan mikä tahansa ihminen - tuskin ymmärtää mitä käsite "tietorakenne" tai "algoritmi" edes tarkoittaa, puhumattakaan jos lähdetään syvemmin jotain teknologioihin, koodiin, tai ylipäänsä mihinkään kahvinkeitintä teknisemmästä puhumaan. Tottakai ei se sitä estä etteikö voisi oppia, mutta onhan ne eväät nyt hemmetisti paremmat jos alaa ns. harrastaa muutenkin. Mietin vaan, mikset heti alunperinkin lähtenyt sinne IT-alalle? Ja oliko se sairaanhoitajan duuni mitä halusit tehdä vaiko ei, vai oliko palkka tms. syynä alan vaihtoon?
Toki se riippuu siitä mitä se harrastuneisuus ylipäänsä on, jos olet Linux-kernelin koodannut jo ennen opintoja niin hyvä juttu, mutta epäilisin että suurin osa ei kyllä IT-alan opinnoistakaan ihan tuosta vaan harrastuneisuuspohjalta kuittaa suurinta osaa asioita. Eikä se ideakaan ole että osaa tehdä tasan sen mitä opinnoissa opetellaan, vaan laajentaa sitä näkökulmaa eri suuntiin.
Tärkeintähän on juuri se, että ihmiset tekee sitä mitä he haluavat tehdä. Läheskään aina raha ei sitä pelkästään määrittele, on useampi tuttava IT-alaltakin lähtenyt siinä 40v+ tekemään ihan muuta, ja puolittanut käytännössä liksansa. Ja omina opiskeluaikoinakin oli pari 40v herraa siellä melko mielenkiintoisilla taustoilla IT:tä opiskelemassa.
Joka tapauksessa aika monella pitkää uraa tehneellä tulee todennäköisesti ns. saturaatiopiste jossain kohti, että sitä rahaa saa sen verran riittävästi ettei sen lisäämiselle enää näe kovin paljoa itseisarvoa. Eli siinä kohti joku ihan muu toimii motivaattorina, toisille se on se duuni ja toiset haluaa sitten lisätä vapaa-aikaa jne. Tässäkin on hyvä että porukka tekee miltä itsestä tuntuu.