- Liittynyt
- 04.08.2017
- Viestejä
- 732
Sisäistä laskentaa kv-yrityksessä.Mitä hommia tarkemmin teet?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Sisäistä laskentaa kv-yrityksessä.Mitä hommia tarkemmin teet?
Missä ei ole mitään vikaa - ei kaikkien tarvitsekaan olla mitään lujuuslaskennan supersankareita.Konetekniikassa ainakin tuntuu olevan iso ero AMK-inssin ja DI:n välillä.
Vähän on tullut semmonen kuva, että AMK-koneinsseissä on paljon sellaisia yksilöitä, joita ei konetekniikka kiinnosta syvällisemmin, vaan ovat hakeutuneet alalle lähinnä siksi kun tykkäävät ruuvata autoja tjsp.
Lähinnä tuota kaipasin mitä lopuksi sanoit, ettei rekryvaiheessa ole tutkintoja katsottu vaan työkokemusta ja osaamista. Toisaalta voi silti olla, että käyn sen pari vuotta työnohessa yliopistoa. Avoimessa olenkin käynyt joitain kursseja jo opintoaikana. Tiedä vaikka rupeais tilintarkastajaksi. Siihen vaatii sitten jo maisterin.
Jos näin perustavanlaatuiselle tasolle asiaa viedään, niin onko koko lomasysteemissä varsinaisesti mitään järkeä? Eikö olisi fiksumpaa muodostaa tulo mahdollisuuksien mukaan palkkana? Pitäisi eliminoida kaikki mahdolliset turhat(ja tarkoitan nyt juuri turhia muodollisuuksia, en kaikkia) lisät siirtäen ne tunti-, kuukausi- tai muuhun peruspalkkaan, ja taata työehtosopimuksin(ja fiksun neuvotellessa työsopimukseen lisää) oikeus pitää tietty määrä palkatonta lomaa vuosittain ja halutussa määrin mahdollisuus määrätä tai vaikuttaa, milloin.Joka ikisessä duunipaikassa missä olen ikinä ollut on saanut pitää lomat sitä tahtia kun niitä on kertynyt. Olen pitänyt jopa kesätöissä ollessani palkallisia vapaapäiviä rupeaman puolivälissä. Aika kuollut - ja hyödytön - pykälä että niitä pitäisi kerryttää jostain edelliseltä vuodelta varastoon ja vasta sitten saisi pitää.
Mun nykyinen työpaikka on monen sattuman summa. Olin samassa firmassa harjoittelussa ja ilmeisesti se miellytti kun soittivat ennen rekryä minulle.Tilkkariksi pääsee nykyään tradenomin tutkinnolla, kun KTM jengi ei oikein arvosta sitä työtä enää kuten aiemmin. Kirjaimetkin saa opiskeltua, jos on suorittanut tiettyjä lakikursseja. Big4 firmojen tilkkausosastoilla toki tradenomeihin luotto kuulostaa olevan kakkoskanslaisten luokkaa, vaikka siellä noita alkaa olemaan ja varmasti ajan myötä ajatusmaailma muuttuu, kun eivät vaan enää saa laskiksen maistereita hommiin.
Tällä hetkellä koulutusinflaatio on syönyt käytännössä kokonaan tradenomitutkinnon. 15-20 vuotta sitten valmistuneet pääsivät hyvään uraputkeen ja he pystyvät jo haastamaan KTM:t työn haussa, mutta se vaatii toki alusta alkaen fiksusti rakennettua CV:tä. Muistan kun aikoinaan hain erästä business analystin paikkaa ja rekrytoivalle esimiehelle substanssi (sql/access) oli tärkein kriteeri ja hän sanoi suoraan, että hommassa pärjää kun ymmärtää mitä on tekemässä. Kun sitten pääsin kierroksia eteenpäin ja johtoryhmän haastatteluun, kuulin talousjohtajan suusta kukkasen ”sähän olet vaan tradenomi, miten sä luulet pärjääväs tässä tehtävässä...”
Mun nykyinen työpaikka on monen sattuman summa. Olin samassa firmassa harjoittelussa ja ilmeisesti se miellytti kun soittivat ennen rekryä minulle.
KHT vaatii ylempää korkeakoulututkintoa. Jos tilkkariksi aikoisin, niin tuo olisi se mitä lähtisin hakemaan. Toisaalta nykyiset hommat kiinnostavat tällä hetkellä tuota uraa enemmän.
Kuten aikaisemmin myös kirjoitin, omalla uralla olen onnistunut olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja kohdannut rekrytoivia esimiehiä, jotka arvostavat substanssia.
En siis puhu etätyöstä koronaviruksen vuoksi, vaan vakituisista etäilijöistä.
Tavallaan ymmärrän miksi näin on, mutta jotenkin tuo tuntuu väärältä. Tai no, eihän siinä mitään väärää ole, jos työntekijä tuollaiseen sopimukseen tarttuu, markkinathan toimivat silloin juuri niin kuin pitää.
Missä ”ulkomailla” noin on?Täällä ulkomailla porukkaa vedätetään tylysti palkkaamalla niitä "contractor" sopimuksilla joita kaupatessa muistetaan kehua paljonko veroetuja saa. Käytännössä palkka sama tai jopa huonompi kuin vakiduunarilla, erona on että sairaslomat, lomat, vakuutukset, kirjanpitäjä, työtilat, matkustaminen, jne menee omasta pussista. Kun elää maassa jossa julkinen terveydenhuolto on mitä on, niin nämä tyypit yleensä säästävät yksityisestä sairasvakuutuksesta (joka on kallis) ja sitten kun paska osuu tuulettimeen niin saa lukea expat palstalta itkutarinoita. Yleensä näitä soppareita tarjotaan "idemmästä" tulleille, joilla ei selvästi ole oikein ymmärrystä vastuista ja velvollisuuksista ja jotka sokaistuvat kun kuulevat että rahaa tulisi 5-6ke kuussa.
Itse olen laskenut paljonko tuntihinnaksi tulee kun kaikki vastuut sekä riskit on hinnoiteltu tuntihintaan, yleensä keskustelut loppuu siihen.
Kyllä DI:stä ja teorian tuntemisesra on oikeasti hyötyä jossain hommissa.
Iso osa IT-busineksesta on kuitenkin sitä, että kuola valuen rämpätään valmiskomponenttejä yhteen yksinkertaisten API:ien avulla ja suorituskyvyllä, muistin käytöllä tai oikeastaan millään ei ole mitään väliä, kunhan tulee suunnilleen toimivaa ja nopeasti.
Ja en nyt väitä etteikö AMK-inssi voisi koodata kovaa kamaa, kyllä voi.
Usein sillä teorian hanskaamisella siellä taustalla ei vaan ole väliä. Ja sen voi toki opetella ilman DI-koulutuksen läpäisyäkin ihan itsekseen.
Avoimet työpaikat - Haku hakutekijöillä
paikat.te-palvelut.fi
Onko tietoa mitä voisi palkka olla tässä hommassa? Järjestelmäasiantuntija tuotannonohjaus automaatio
Palkka alussa ja muutaman vuoden päästä?
Avoimet työpaikat - Haku hakutekijöillä
paikat.te-palvelut.fi
Onko tietoa mitä voisi palkka olla tässä hommassa? Järjestelmäasiantuntija tuotannonohjaus automaatio
Palkka alussa ja muutaman vuoden päästä?
Tuosta tehtävästä headhunter laitteli viestiä linkedinissä pari viikkoa sitten. Tosin headhunterin mielenkiinto loppui, kun aloin kyselemään löytyykö tuolta mahdollisesti DI-työlle aihetta, että saisi työnohessa jatketut opinnot päätökseen, mikä ei ollut mahdollista.
Oma pyynti olisi ollut reilusti 4000 päältä, kun nykyiseltä työnantajalta saa tuohon 4000 päälle bonusten kanssa melko saman tyyppisestä hommasta. Olen 2013 valmistunut AMK:sta, eli reilut 7 vuotta tuotantoautomaation parista työkokemusta, menee ilmeisesti "uransa alkupuolella" sisään, tai sitten headhunterilla jäänyt profiilin läpikäynti vähän heikolle.
Ihmetyttää kyllä jos hakevat märkäkorvaa headhunterilla.
Onko hyviä neuvoja työpaikka tarjouksen vastaanottamiseen/kilpailuttamiseen? Uusi työpaikka alkaa usean vuoden työmaalla ja haastava, mikä sopii mulle.
Kuinka tuo vaihto tehdään polttamatta siltoja?
Itse joskus esimiestehtävissä annoin noiden, jotka hakivat uudella pestillä palkankorotusta, lähteä uusiin tuuliin. En vaan pysty arvostamaan, että olet lähtökuopissa ja yrität vielä jotain iltalypsyä. En usko, että tuollainen on loppuviimein enää pitkäaikainen ratkaisu. Sitoutunut työntekijä on motivoitunut tehtävästä, ei niinkään kompensaatiosta.
Työntekijällä pitää olla pokkaa nostaa tämä asia erikseen esiin, jos tuntee, ettei haasteita tai palkkaa ole riittävästi. En ole koskaan shoppailua arvostanut ja itsekin olen aina paikkaa vaihtaessa kieltäytynyt mahdollisuudesta palkan tai position tarkistukseen. Mielestäni tästä jää kaikille parempi fiilis loppujen lopuks.
Olin ajatellut jääväni nykyiseen firmaan, mutta tämänhetkinen lomautus jatkunut puolivuotta ja tiedossa olisi pienempää keikkaa.Itse joskus esimiestehtävissä annoin noiden, jotka hakivat uudella pestillä palkankorotusta, lähteä uusiin tuuliin. En vaan pysty arvostamaan, että olet lähtökuopissa ja yrität vielä jotain iltalypsyä. En usko, että tuollainen on loppuviimein enää pitkäaikainen ratkaisu. Sitoutunut työntekijä on motivoitunut tehtävästä, ei niinkään kompensaatiosta.
Työntekijällä pitää olla pokkaa nostaa tämä asia erikseen esiin, jos tuntee, ettei haasteita tai palkkaa ole riittävästi. En ole koskaan shoppailua arvostanut ja itsekin olen aina paikkaa vaihtaessa kieltäytynyt mahdollisuudesta palkan tai position tarkistukseen. Mielestäni tästä jää kaikille parempi fiilis loppujen lopuks.
Olin ajatellut jääväni nykyiseen firmaan, mutta tämänhetkinen lomautus jatkunut puolivuotta ja tiedossa olisi pienempää keikkaa.
Ja tämä työtarjous tuli minulle ihan yllätteän, kuulemma kova tarve olisi työntekijälle ja heti. En siis hakenut itse.
En lähde huudattamaan firmaani palkka yms asioissa ja mielelläni palaisin myöhemmin heille töihin.
Aika typerä pitää olla jos tuossa tilanteessa työntekijän paikan vaihdosta ottaa nokkaansa.
Asia kun ei vaan ihan aina ole noin mustavalkoista ja helppoa. Omalla kohdalla sain esimerkiksi Jenkeissä puhuttua itselleni monta tuntuvaa palkankorotusta reilun 5 vuoden aikana. Aina hyvin perustellen. Silti lähtötilanteessa työnantaja vielä kysyi, että jäänkö, jos maksetaan lisää palkkaa. Ei siis ollut palkasta kiinni lähteminen. Ja vielä useamman vuoden jälkeenkin mut oltaisiin mieluusti otettu sinne takaisin jatkamaan hommia. Homma hoitui siis hyvin, vaikka monta kertaa palkkauksesta keskusteltiinkinItse joskus esimiestehtävissä annoin noiden, jotka hakivat uudella pestillä palkankorotusta, lähteä uusiin tuuliin. En vaan pysty arvostamaan, että olet lähtökuopissa ja yrität vielä jotain iltalypsyä. En usko, että tuollainen on loppuviimein enää pitkäaikainen ratkaisu. Sitoutunut työntekijä on motivoitunut tehtävästä, ei niinkään kompensaatiosta.
Työntekijällä pitää olla pokkaa nostaa tämä asia erikseen esiin, jos tuntee, ettei haasteita tai palkkaa ole riittävästi. En ole koskaan shoppailua arvostanut ja itsekin olen aina paikkaa vaihtaessa kieltäytynyt mahdollisuudesta palkan tai position tarkistukseen. Mielestäni tästä jää kaikille parempi fiilis loppujen lopuks.
Oma mielipiteeni on, että motivoitunein työntekijä katsoo kokonaisuutta, eikä kompensaatiota. Samassa tehtävässä korotettu palkka lämmittää mieltä pari kuukautta. Palkan nostaminen sillä verukkeella, että kaveri halutaan pitää, vaikka soppari on jo allekirjoitettu, on investointina riski. Kun korotetun kompensaation tuoma mielihyvä katoaa, palataan taas alkuun eli uusien haasteiden miettimiseen/etsimiseen.
Olin ajatellut jääväni nykyiseen firmaan, mutta tämänhetkinen lomautus jatkunut puolivuotta ja tiedossa olisi pienempää keikkaa.
Ja tämä työtarjous tuli minulle ihan yllätteän, kuulemma kova tarve olisi työntekijälle ja heti. En siis hakenut itse.
En lähde huudattamaan firmaani palkka yms asioissa ja mielelläni palaisin myöhemmin heille töihin.
Asia on juurikin näin. Jos nykyinen työpaikka ja ilmapiiri on kaikinpuolin hyvä niin jonkun tonnin palkankorotus kuussa tietyn palkkatason jälkeen on ehkä noin 500 euroa kuussa nettona lisää liksaa. Siinä voi äkkiä tulla työtunteja, stressatuja työpäiviä ja menetettyjä yöunia hurjasti lisää ja kaikesta siitä saatava korvaus on kuitenkin aika pieni. Omalla kohdalla tuo extra 500 euroa ei muuttaisi oikeastaan yhtään mitään nykyiseen verrattuna. Se luultavasti menisi sijoituksiin kokonaan, mutta päivittäiseen elämiseen sillä ei olisi mitään vaikutusta. Työpaikan vaihdos on aina riski suuntaan tai toiseen. Joskus parempaan ja joskus huonompaan. Omalla kohdalla täytyy koputtaa puuta, että työpaikan vaihdossa ei vielä tähän mennessä ole ainakaan huonompaan ole siirretty eli joko pysytty samassa tai jopa parannettu.Ei se nyt niin mustavalkoista ole, itse tiedän että duunishoppailemalla sais liksaa ylös mutta tykkään nykyisestä firmasta todella paljon. Tämä on ihan kahden vaiheilla että jos tarjottais nyt just 1000 lisää liksaa että vaihtasinko vai en. Ei siinä ole mistään lähtökuopista kyse. Tuossa selviäisi pienelläkin korotuksella pallottelulta ja voisin päättää että kyllä jään mielummin tänne.
Ruoho kun ei aina ole vihreämpää aidan toisella puolen, niin en ihan heti ota riskiä että uudessa paikassa olisikin huono ilmapiiri, huonoja työkavereita, liian tiukkaa seurantaa, liian utopistisia aikatauluja/vaatimuksia jne.
Asia on varmasti eri jos muutenkin nykyinen työ vähän kyrsii.
Itse joskus esimiestehtävissä annoin noiden, jotka hakivat uudella pestillä palkankorotusta, lähteä uusiin tuuliin. En vaan pysty arvostamaan, että olet lähtökuopissa ja yrität vielä jotain iltalypsyä. En usko, että tuollainen on loppuviimein enää pitkäaikainen ratkaisu. Sitoutunut työntekijä on motivoitunut tehtävästä, ei niinkään kompensaatiosta.
Itse en voi olla mitenkään samaa mieltä. Nähnyt vierestä niin pienen (n. 20 henkilöä) ja suuren (>1000 henkilöä) yrityksen johtoa tai niitä esimiehiä, jotka tekevät eniten yrityksen eteen. Sitoutuminen on ällistyttävää. Kiinteälläkin palkalla tullaan ongelman ilmettyä töihin tarvittaessa vaikka keskellä yötä ja päivät venyvät usein pitkiksi. Toki tulospalkkiot ynnä muut motivoivat, mutta kyllä sellainen aito sitoutuminen näkyy vahvasti. Sitten taas ne oman edun perään juoksevat ovat niitä pahimpia AY-demareita, jotka eivät voi minuuttiakaan pidempään olla töissä ellei makseta heti ylitöinä.Tuollainen sitoutunut työntekijä on niin tyhmä, että en ottaisi häntä mihinkään vaativaan tehtävään.
Yrityksellä on bisnes, jolla pyritään tuoton maksimointiin. Työntekijällä on myös vastaavasti oma bisneksensä.
Kun katsot miten yritysten arvostetuimmat työntekijät toimivat - tyypillisesti johdossa, he eivät todellakaan luovu eduistaan sitoutumisen vuoksi.
Itse en voi olla mitenkään samaa mieltä. Nähnyt vierestä niin pienen (n. 20 henkilöä) ja suuren (>1000 henkilöä) yrityksen johtoa tai niitä esimiehiä, jotka tekevät eniten yrityksen eteen. Sitoutuminen on ällistyttävää. Kiinteälläkin palkalla tullaan ongelman ilmettyä töihin tarvittaessa vaikka keskellä yötä ja päivät venyvät usein pitkiksi. Toki tulospalkkiot ynnä muut motivoivat, mutta kyllä sellainen aito sitoutuminen näkyy vahvasti. Sitten taas ne oman edun perään juoksevat ovat niitä pahimpia AY-demareita, jotka eivät voi minuuttiakaan pidempään olla töissä ellei makseta heti ylitöinä.
Tässä varmaan sulla on mielessä joku Posti tai muu valtion instanssi. Itsellä taas mielessä joku yksityisen sektorin teollisuusyritys, jossa käsitellään muun muassa vaarallisia aineita. Palkat tulevat siellä yleensä vastuun seurauksena. Ei kukaan ala tuotantojohtajana ottamaan mitään ydinvoimalaa, kaivosta tai kemianlaitosta vastuulleen parin tonnin palkalla vastaten laitoksen turvallisesta käytöstä ja henkilöstön työturvallisuudesta ynnä muusta. Yleensä näiden tuotantojohtajien palkat liikkuvat siinä 10k€/kk nurkilla, mikä on varsin maltillinen korvaus siitä, että loppupeleissä vastuu on käsissäsi. Sitoutuminen myös liittyy vahvasti tähän, sillä tuossa roolissa pitää tietää koko ajan mitä tapahtuu ja vaatii myös ihan sitä aitoa intoa työtä kohtaan, sillä sun pitää tuntea myös vahvasti koko laitoksen toiminta. Toimitusjohtajien korvauksia on vähän eri asia katsoa, sillä yhtiön hallitus määrittää sen ja yleensä täysin sen mukaan, miten toimari luotsaa yritystä. Mikäli yritys tuottaa hyvin voittoa ja pärjää kilpailussa, niin toimari on oikeutettu ihan suuriinkin korvauksiin (Postin toimari ei välttämättä ihan ollut ansainnut palkkiotaan ). Normaalisti myös toimari on kiikkuvalla pallilla jatkuvasti, eli siirretään syrjään mikäli ajat asiat päin peetä.Kummasti vaan yritysten on maksettava heille erinomaisia palkkoja ja erilaisia bonuksia ja jos jostain tulee miljoona lisää, työpaikka vaihtuu samantien.
Sitoutuminen syntyy yrityksen sitoutumisesta, joka näkyy palkitsemisessa. On kohtuutonta olettaa työntekijältä sitoutumista ilman kompensaatiota.
Yksikään johtotason työntekijä ei ole sitoutunut 2000 euron kuukausipalkalla. Puhe sitoutumisesta ilman kompensaatiota on hyödyllisten hölmöjen höynäyttämistä. Miten kukaan voisi pitää omalta osaltaan yrityksen tuloksesta huolta, jos hän ei osaa maksimoida edes omia tulojaan?
Mulla on ihan sellainen aavistuksenomainen fiilis, että porukka joka fiilistelee että ei se lisäpalkka kiinnosta vaan muut asiat työssä, tienaa (paljon?) enemmän kuin se porukka joka kokee olevansa palkkakuopassa miettii arvostusta myös vahvasti kompensaation kautta.
Toki jossain kohtaa tulee se raja vastaan kun vaikka viisataa nettona kuussa lisää ”ei tunnu missään eikä vaikuta mihinkään”, mutta jokaisella joka tienaa alle , tai vaikka vähän ylikin keskipalkan se on ihan vitun iso raha (anteeksi karkea kielenkäyttöni) ja vaikuttaa todella paljon kaikkeen.
Tässä varmaan sulla on mielessä joku Posti tai muu valtion instanssi. Itsellä taas mielessä joku yksityisen sektorin teollisuusyritys, jossa käsitellään muun muassa vaarallisia aineita. Palkat tulevat siellä yleensä vastuun seurauksena. Ei kukaan ala tuotantojohtajana ottamaan mitään ydinvoimalaa, kaivosta tai kemianlaitosta vastuulleen parin tonnin palkalla vastaten laitoksen turvallisesta käytöstä ja henkilöstön työturvallisuudesta ynnä muusta. Yleensä näiden tuotantojohtajien palkat liikkuvat siinä 10k€/kk nurkilla, mikä on varsin maltillinen korvaus siitä, että loppupeleissä vastuu on käsissäsi. Sitoutuminen myös liittyy vahvasti tähän, sillä tuossa roolissa pitää tietää koko ajan mitä tapahtuu ja vaatii myös ihan sitä aitoa intoa työtä kohtaan, sillä sun pitää tuntea myös vahvasti koko laitoksen toiminta. Toimitusjohtajien korvauksia on vähän eri asia katsoa, sillä yhtiön hallitus määrittää sen ja yleensä täysin sen mukaan, miten toimari luotsaa yritystä. Mikäli yritys tuottaa hyvin voittoa ja pärjää kilpailussa, niin toimari on oikeutettu ihan suuriinkin korvauksiin (Postin toimari ei välttämättä ihan ollut ansainnut palkkiotaan ). Normaalisti myös toimari on kiikkuvalla pallilla jatkuvasti, eli siirretään syrjään mikäli ajat asiat päin peetä.
Monet alle keskipalkkaa tienaavat ovat aika pitkälti siellä suorittavassa duunariportaassa, ja heidän palkka määräytyy aika suoraviivaisesti sen työn arvon mukaan. Siivoojalle on hankala maksaa vaikka 500 euroa enemmän kuukaudessa, hankaloittamatta yrityksen kilpailuasemaa. Pidän monessa tapauksessa AY-liikettä ongelmana tässä, sillä huonojen tai siis huonosti tuottavien työntekijöiden potkiminen on tehty mahdottomaksi, mikä taas estää hyvien ja tuottavien työntekijöiden palkitsemisen. Itse aika vahvasti yrittäjätaustaisesta suvusta ja monella sukulaisella on pieniä, sellaisia 10-30 henkilöä työllistäviä yrityksiä. Jokaiseen mahtuu niitä työajalla kännykkää räpeltäviä tuottamattomia työntekijöitä ja sitten niitä huipputyöntekijöitä, joista näkee että tekevät sitä työtä mistä tykkäävät. Tuollaisen mustan lampaan palkkaaminen ajaa vain sellaiseen tilanteeseen, ettei niitä paremmin tuottavia hyviä työntekijöitäkään voi palkita paremmin vaikka olisikin halua. Työntekijän palkkaamisesta on tehty niin pirun kallista ja uuden työntekijän palkkaaminen on aina tietynlainen villikortti.Mulla on ihan sellainen aavistuksenomainen fiilis, että porukka joka fiilistelee että ei se lisäpalkka kiinnosta vaan muut asiat työssä, tienaa (paljon?) enemmän kuin se porukka joka kokee olevansa palkkakuopassa miettii arvostusta myös vahvasti kompensaation kautta.
Toki jossain kohtaa tulee se raja vastaan kun vaikka viisataa nettona kuussa lisää ”ei tunnu missään eikä vaikuta mihinkään”, mutta jokaisella joka tienaa alle , tai vaikka vähän ylikin keskipalkan se on ihan vitun iso raha (anteeksi karkea kielenkäyttöni) ja vaikuttaa todella paljon kaikkeen.
Ei tuotantojohtajan tarvitse ihan täysin tietenkään koko prosessia osata, mutta olennaisimmat asiat pitää olla hallussa.Joku laitoksen tuotantojohtajan ei kyl tarvi, eikä oikeastaan pidä tuntea koko laitoksen toimintaa taikka on tekemässä aivan vääriä asioita ja mikromanageroimassa.
Isommissa yrityksissä, jollaisessa myös itse olen, kannatan jonkin asteista liittojärjestäytymistä. En kuitenkaan aivan tässä nykyisessä laajuudessa. Pienyrittäjille antaisin laajemmat mahdollisuudet paikallisiin sopimuksiin.
Pitää täysin paikkaansa, ainakin omalla maailmankuvalla.
Yksi juttu mikä tuohon vaikuttaa, on ikä ja työhistoria. Itsekin tuli kolmekymppisenä haaveiltua vaikka mistä palkoista ja työnkuvista, mutta ei perkele, nyt kun ne on todellisuutta, niin on niistä hohto kadonnut.
En tiedä mitä tarvisi tienata, että olisi tyytyväinen; ei semmoista rahasummaa ole varmaan olemassa. Aina löytyy valittamista, ja kyllä, vika on miehessä. Ajatus siitä, että elättäisi itsensä ja perheensä, ja tietysti kaiken muun mikä on tullut sen mukana, pienemmällä stressillä on noussut oikeastaan joka päivä ajatuksiin. Varmasti pärjäisi pienemmällä, mutta mikä tuo pienempi sitten olisi? Itse IT-alalla, joten ehkä johonkin help-deskiin 1 tieriin vastaamaan puheluihin? Ehkä, mutta itseni tuntien sitä tulisi ainakin päissään ratkottua niitä ongelmia, ja mietittyä, että saikohan se kakkos-tierin jätkä / tyttö sitä ratkaistua, vai menikö jopa kolmoselle asti...
Edit: Pari kirjoitusvirhettä
Mikäs sen "paremman" työntekijän palkitsemista estää? Ei ainakaan TES, koska se takaa vain minimit. Aina voi maksaa TES:n minimejä parempaa palkkaa, kunhan kaikilla on periaatteessa yhtäläiset mahdollisuudet saada sitä parempaa palkkaa tai palkkiota, eikä mennä ns. "pärstä kertoimella".Pidän monessa tapauksessa AY-liikettä ongelmana tässä, sillä huonojen tai siis huonosti tuottavien työntekijöiden potkiminen on tehty mahdottomaksi, mikä taas estää hyvien ja tuottavien työntekijöiden palkitsemisen. Itse aika vahvasti yrittäjätaustaisesta suvusta ja monella sukulaisella on pieniä, sellaisia 10-30 henkilöä työllistäviä yrityksiä. Jokaiseen mahtuu niitä työajalla kännykkää räpeltäviä tuottamattomia työntekijöitä ja sitten niitä huipputyöntekijöitä, joista näkee että tekevät sitä työtä mistä tykkäävät. Tuollaisen mustan lampaan palkkaaminen ajaa vain sellaiseen tilanteeseen, ettei niitä paremmin tuottavia hyviä työntekijöitäkään voi palkita paremmin vaikka olisikin halua.
Mulla on ihan sellainen aavistuksenomainen fiilis, että porukka joka fiilistelee että ei se lisäpalkka kiinnosta vaan muut asiat työssä, tienaa (paljon?) enemmän kuin se porukka joka kokee olevansa palkkakuopassa miettii arvostusta myös vahvasti kompensaation kautta.
Toki jossain kohtaa tulee se raja vastaan kun vaikka viisataa nettona kuussa lisää ”ei tunnu missään eikä vaikuta mihinkään”, mutta jokaisella joka tienaa alle , tai vaikka vähän ylikin keskipalkan se on ihan vitun iso raha (anteeksi karkea kielenkäyttöni) ja vaikuttaa todella paljon kaikkeen.
Monet alle keskipalkkaa tienaavat ovat aika pitkälti siellä suorittavassa duunariportaassa, ja heidän palkka määräytyy aika suoraviivaisesti sen työn arvon mukaan. Siivoojalle on hankala maksaa vaikka 500 euroa enemmän kuukaudessa, hankaloittamatta yrityksen kilpailuasemaa. Pidän monessa tapauksessa AY-liikettä ongelmana tässä, sillä huonojen tai siis huonosti tuottavien työntekijöiden potkiminen on tehty mahdottomaksi, mikä taas estää hyvien ja tuottavien työntekijöiden palkitsemisen. Itse aika vahvasti yrittäjätaustaisesta suvusta ja monella sukulaisella on pieniä, sellaisia 10-30 henkilöä työllistäviä yrityksiä. Jokaiseen mahtuu niitä työajalla kännykkää räpeltäviä tuottamattomia työntekijöitä ja sitten niitä huipputyöntekijöitä, joista näkee että tekevät sitä työtä mistä tykkäävät. Tuollaisen mustan lampaan palkkaaminen ajaa vain sellaiseen tilanteeseen, ettei niitä paremmin tuottavia hyviä työntekijöitäkään voi palkita paremmin vaikka olisikin halua. Työntekijän palkkaamisesta on tehty niin pirun kallista ja uuden työntekijän palkkaaminen on aina tietynlainen villikortti.
Isommissa yrityksissä, jollaisessa myös itse olen, kannatan jonkin asteista liittojärjestäytymistä. En kuitenkaan aivan tässä nykyisessä laajuudessa. Pienyrittäjille antaisin laajemmat mahdollisuudet paikallisiin sopimuksiin.
Tottakai siis TES antaa siihen myöden, ja olen isossa yrityksessä itsekin saanut palkankorotuksia omatoimisesti olemalla aktiivinen. En tarkoita tässä lainkaan sitä, vaan tuollaisessa pienyrityksessä ne työntekijöiden palkat ovat vain niin järjettömän iso osuus koko budjetista, että mikäli palkkaat tuollaisen mustan lampaan työyhteisöön maksaen sille asiaan kuuluvaa palkkaa, et pääse siitä eroon siitä yksinkertaisesta syystä, että hän on täysin p*ska tuottavuudessaan. Tuolla samalla rahalla olisi voinut saada koeajankin jälkeen paljon motivoituneemman henkilön tai sitten laittaa muiden palkkojen korotuksiin. Kaikkihan sen tietää, että tuollainen tyyppi pitäisi potkia pihalle tai laskea reilusti palkkaa jollei motivaatioa ole työhön toisin kuin muilla työyhteisön työntekijöillä.Mikäs sen "paremman" työntekijän palkitsemista estää? Ei ainakaan TES, koska se takaa vain minimit. Aina voi maksaa TES:n minimejä parempaa palkkaa, kunhan kaikilla on periaatteessa yhtäläiset mahdollisuudet saada sitä parempaa palkkaa tai palkkiota, eikä mennä ns. "pärstä kertoimella".