Omat Satelliittiantennit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Memory
  • Aloitettu Aloitettu
Multikytkin vaatii kaiketi erityisen quattro-mikropään ja maksaakin jotain? Kahden vastaanottimen kanssa taitaa tulla halvemmaksi ostaa pelkkä tuplamikropää (=2 tavallista mikropäätä yksissä kuorissa, 2 lähtöä vastaanottimille), johon molemmat vastaanottimet liitetään.

Pelkkiä haaroittimiakin on, mutta sellaisen kanssa toinen vastaanotin voi vastaanottaa vain samoilla asetuksilla (polarisaatio, taajuusalue) kuin toinen.

Nykyiset multikytkimet osaavat toimia myöskin normaalin 4-päisen mikropään kanssa, joka taitaa olla halvempi. Unicablella pystyy siirtäämään yhtä kaapelia pitkin useammalle boksille kanavanippuja, mutta osa tallentavista bokseista ei osaa hyödyntää tuota
 
Tosiaan vähintään kahteen ruutuun tuo satelliittilähetyksen kuva olisi tarkoitus lopulta saada. Pitääkö siis lautaselta lähtevät kaapelit vetää suoraan vastaanottimiin, vai pystyykö signaalia jakamaan talon sisällä siten että ne lautaselta lähtevät kaapelit yhdistäisi jotenkin talon tv-jakamoon? Tuolla tv-jakamolla tarkoitan siis talon datakaapissa olevaa jakajaa, johon harava-antennin kaapeli tulee ja mistä sitten lähtee eri huoneille tv-kaapeloinnit.

Ensin pitää hieman selittää taustaa. Eli satelliittiantennissa mikropää ottaa vastaan kerrallaan neljäsosan yhden satelliitin (tai siis vierekkäin parkkeerattuhen satelliittien ryppään) kanavat ja pukkaa ne välitaajuudeelle 1000-2000 Mhz eteenpäin. Satelliittiboksi kertoo automaattisesti ohjausjännitteellä antennikaapelia pitkin minkä noista neljästä taajuusalueesta haluaa vastaanottaa sen kanavan perusteella mitä boksissa katsoo. Eli siinä on vaaka- ja pystypolarisaation kanavan ja sitten niissä vielä ylä- ja alataajuus.

Yhtä antennikaapelia pitkin ei voi sen vuoksi välittää kuin yhdelle boksille kanavat suoraan. Toki siihen voi toisen boksin kytkeä vaikka haaroittamalla, mutta homma kusee silloin jos toisesta boksista vaihtaakin kanavalle joka on eri taajuusalueelle tai eri polarisaatiossa kuin mitä toisella boksilla katsotaan.

Lisäksi jos ottaa vastaan useampaa satelliittia samalla lautasella ja useammalla mikropäällä, niin pitää olla se DiseqC kytkin joka osaa yhdistää oikean mikropään kulloinkin sen mukaan käyttöön jota boksi pyytää.

Homman saa helpoiten useimmiten ja halvimmalla toimimaan kun kahta satelliittiboksia varten hommaa lautaseen tuplamikropäät ja vetää lautaselta sinne antenniverkon tähtipisteeseen saakka vähintään erilliset antennikaapelit:


Jos antenniverkko on tähtiverkko niin lautasantenninsta tuleva antennikaapeli yhdistetään yhdyssuotimella suoraan siihen tähtipisteestä kyseiselle televisiolle lähtevään antennikaapeliin. Maksaa luokkaa 10 euroa tuollainen yhddysuodin. Lisäksi antennipistorasia pitää olla sellainen SAT-mallinen rasia jossa on harava-antennin ja radion pistokkeen lisäksi kolmantena F-liittimellinen sat-lähtö ja joka läpäisee taajuudet reiluun 2000 Mhz saakka. Maksaa jonkun 5 euroa sellainen antennirasia peitinlevyineen.

Useammallekkin virittimelle signaalit saadaan kulkemaan yhtä antennikaapelia pitkin jos käytetään Unicable mikropäätä.


Tuossa Unicable systeemissä jokaisella digiboksille varataan oma kapea taajuuskaista sieltä 1000-2000 Mhz väliltä tyyliin boksi 1 taajuus 1145-1185 Mhz ja boksi 2 taas 1246-1286 Mhz. Eli se pukkaa yhdelle boksille menemään sen luokkaa kolmaskymmenesosan niistä yhden taajuusalueen kanavista kerralla sen mukaan mitä boksi pyytää katsottavan kanavan mukaan. Yleensä 4 kpl noita eri taajuuksia voi olla Unicable ykkössukupolven vehkeissä ja uusissa Unicable 2 bokseissa ja vehkeissä taas aina 32 kappaleeseen saakka.

Em. taajuudet vedin hatusta, mutta periaate on tuollainen.

Unicable systeemi toimii hyvin jos vastaanotettavia satelliittija on 1-2 kpl. Jos taas haluaa vaikka 4 eri satelliittia vastaanottaa tai enemmän Unicable systeeminä vaatii jo kallista ja eksoottsta laitetetta.

Varmaan selitin jonkun asian niin että sitä ei oikein ymmärrä, mutta kysy tarkennusta jos jotain tarkempaa tietoa kaipaat. Unicable systeemeistä omakohtaista kokemusta ei ole kun saanut aina vedettyä tai kytkettyä erilliset antennikaapelit joka katselupaikkaan. Jos niistä jotain spesiaalimpaa tietoa ja kokemusta tarvit niin huoltovalikkopalstalla löytyy tietoa.

Ensimmäinen homma on kuitenkin siinä että Dishpointer sivulla ja lisäksi sen nimisellä älypuhelimen sovelluksella katsot saatko antennia asennettua sellaiseen pakkaan jossa on näkyvyys sinne halutun satelliitin suuntaan etelän ja hieman lännen suuntaan tai mielellään satelliittien suuntaan sinne suunnille. Jos esteetöntä näkyvyyttä ei ole niin silloin se on mahdoton vaihtoehto. Joku dishpointer tms. nimisistä älypuhelinsovelluksista on ainakkin maksuton ja ihan pätevä ja se oli saatavilla sekä iPhonelle että androidille.

Johonkin aikaan keväästä se aurinkokin paistaa tismalleen eri satelliittien suunnasta tietynä päivänä tiettynä kellonaikana niin silloin siinä on mahdollisuus hyvin muutamana päivänä sen perusteella etsiä antennin paikkaa. Pari päivää siinä on se aikaikkuna kun se ei nyt montaa astetta heitä auringon korkeus viereisinä päivinä vaikka tismalleen satelliitin suunnasta se aurinko paistaa ven silloin yhtenä päivänä sen muutaman minuutin syksyllä ja keväällä. Silloin lakkaa myös näkymästä kyseisen satelliitin kaikki tv-kanavat omalla antennilla muutamaksi minuutiksi kun auringosta suoraan satelliitin takaa tulee niin paljon häiriötä.
 
Melkoisen monimutkaiselta tuo tosiaan kuulostaa ja aika paljon pitäisi sitten hommata palikkaa, että saisi laitteiston toimimaan eri paikoissa siten kun olen ajatellut. Lisäksi kyllä se HD-kuva on ehdoton vaatimus, joten joutuisi sitten sen maksullisen RTL:n HD+-paketin tilaamaan. Dishpointerilla olen kyllä katsonut, että satelliittiantennin asentaminen olisi meille mahdollista.

OP näyttää tarjoavan omistaja-asiakkailleen hyvän Cmore edun, ensimmäinen kuukausi ilmaiseski ja siitä seuraavat 30% alennuksella, C More Total – Omistaja-asiakasetu.
Melkein joutuu tarttumaan tällä kaudella vielä tuohon ja jos ensi kaudelle miettisi sitten tuota satelliittiantennin virittelyä, jos ei vastaavaa tarjousta satu tulemaan taas Cmoresta.
 
Melkoisen monimutkaiselta tuo tosiaan kuulostaa ja aika paljon pitäisi sitten hommata palikkaa, että saisi laitteiston toimimaan eri paikoissa siten kun olen ajatellut. Lisäksi kyllä se HD-kuva on ehdoton vaatimus, joten joutuisi sitten sen maksullisen RTL:n HD+-paketin tilaamaan. Dishpointerilla olen kyllä katsonut, että satelliittiantennin asentaminen olisi meille mahdollista.

Alle sadalla eurolla pääset hyvin alkuun kun televisiossasi taitaa olla se sisäänrakennettu sat-viritin.

Sillä hinnalla saat sen lautasantennin sivusyöttöraudalla ja 1-3 kappaleella twin-mikropäitä ja disec-kytkimen 1-4. Siitä vain antennikaapeli telkkarille niin se on siinä.

Silla näet sen RTL sd-version ja samoin Eurosport saksan sd-version ja ison kasan muita kanavia myös HD-laadulla ja osa eng-audiolla eikä tarvi mitään kk-maksuja maksaa. Kuukausimaksuttomat musakanavat, urheilukanavat ja englannin kieliset uutiskanavat on parasta maksutonta antia ja Saksan kanavilta hd-laadulla tulevat musakonsertit ja urheilutapahtumat.

Myöhemmin voit halutessasi laajentaa sitä systeemiä sitten erillisellä Enigma2-digiboksilla, HD+ tai vaikka Itävallan ORF-paketin tilauksella jota kautta formulat näkee hd-versiona ja vielä ilman mainoksia (näitä Itävallan kortteja ja moduleita myydään Saksan eBayssa) ja lisätä myös toisen katselupaikan kaapeloinnit ja suotimet.
 
Tuo kyseinen DVB-S2 virittimeillä varustettu telkkari on valjastettu ajosimulaattorikäyttöön ja toisekseen vaikka kokoa ei ole kuin 50" niin ei silläkään ole mielekästä katsoa SD-laatua, kun on kuitenkin 4K paneeli kyseessä. Katsomme F1-kisat lähes aina screeniltä ja sinne se satelliitin kuva pitäisi saada ensimmäiseksi ja luonnollisesti HD-tasoisena jota suuri 103" screeni vaatii. Jos nyt oikein ymmärsin, niin antennikaapeli pitäisi saada vedettyä satelliitilta digiboxille, josta kuva menee tykille. Antennikaapelin vetäminen onnistuu meillä varasto/tekniseen huoneeseen helposti, missä talon antennijakamo on, mutta siitä eteenpäin leffateatterihuoneeseen missä tykki taas on, veto ei onnistu kuin pintana. Pintavetoja en taas viitsi vetää uudehkoon taloon.

Tosiaan kun tuo OP:n etu Cmoresta on noin hyvä, niin tässä vaiheessa joutuu tarttumaan siihen. Tämän kauden hinta sitä kautta 168€ HD-kuvalla, suomalaisella selostuksella ja ilman mainoksia. Lisäksi katselupaikan voi tarvittaessa valita mieleisekseen, kun meillä on useammassa telkkarissa Chromecast, vaikkakin pääosin kisat tulee sieltä screeniltä katsottua. Pointtina tässä koko jutussa minulla oli se, että ei F1 lähetykset tarvitse näkyä ilmaiseksi, mutta siedettävillä kustannuksilla HD-laatuisena, jollaisena tuota tarjoushintaa vielä juuri ja juuri pidän.

Ensi kauden alla voisi sitten taas miettiä tuota satelliitin mahdollisuutta, mikäli mitään vastaavaa tarjousta ei Cmoresta tule ja jos kuvan saisi jollain systeemillä olemassa olevia kaapelointeja pitkin vastaanottimille. Lisäksi olettaen että edes yksi suomalainen kuski mukana sirkuksessa, koska muuten tuo ei ole vaivan ja hintansa väärti minulle.
 
Viimeksi muokattu:
Pihassa tönöttää Canal Digitalin lautanen joka on jäänyt käyttämättä maksullisten kanavien luopumisen jälkeen. Haluttaisi kuitenkin saada noita ilmaisia kanavia vaikka astroista näkyville - mutta tekeekö tuolla Canalin mikropäällä mitään vai meneekö se (vai koko lautanen) uusiksi, viritin varmasti ainakin menee?
 
Pihassa tönöttää Canal Digitalin lautanen joka on jäänyt käyttämättä maksullisten kanavien luopumisen jälkeen. Haluttaisi kuitenkin saada noita ilmaisia kanavia vaikka astroista näkyville - mutta tekeekö tuolla Canalin mikropäällä mitään vai meneekö se (vai koko lautanen) uusiksi, viritin varmasti ainakin menee?

Voi noilla hyvin jotain saada näkyviin jos ovat kunnossa. Vastaanotintakaan ei välttämättä tarvitse vaihtaa. Katso, mitä valikoista löytyy.
 
Pihassa tönöttää Canal Digitalin lautanen joka on jäänyt käyttämättä maksullisten kanavien luopumisen jälkeen. Haluttaisi kuitenkin saada noita ilmaisia kanavia vaikka astroista näkyville - mutta tekeekö tuolla Canalin mikropäällä mitään vai meneekö se (vai koko lautanen) uusiksi, viritin varmasti ainakin menee?

Ei se lautanen ja mikropää tiedä, mistä satelliitista nappaat kanavia vaan käännät joko Astra 19.2E tai HotBird 13.0E ja viritinkin vaikuttaa. Ja katso löytyykö sieltä muita satelliitteja valikosta ja noista kahdesta saa hakemalla useamman sata kanavaa.
 
Ensin pitää hieman selittää taustaa. Eli satelliittiantennissa mikropää ottaa vastaan kerrallaan neljäsosan yhden satelliitin (tai siis vierekkäin parkkeerattuhen satelliittien ryppään) kanavat ja pukkaa ne välitaajuudeelle 1000-2000 Mhz eteenpäin. Satelliittiboksi kertoo automaattisesti ohjausjännitteellä antennikaapelia pitkin minkä noista neljästä taajuusalueesta haluaa vastaanottaa sen kanavan perusteella mitä boksissa katsoo. Eli siinä on vaaka- ja pystypolarisaation kanavan ja sitten niissä vielä ylä- ja alataajuus.

Yhtä antennikaapelia pitkin ei voi sen vuoksi välittää kuin yhdelle boksille kanavat suoraan. Toki siihen voi toisen boksin kytkeä vaikka haaroittamalla, mutta homma kusee silloin jos toisesta boksista vaihtaakin kanavalle joka on eri taajuusalueelle tai eri polarisaatiossa kuin mitä toisella boksilla katsotaan.

Lisäksi jos ottaa vastaan useampaa satelliittia samalla lautasella ja useammalla mikropäällä, niin pitää olla se DiseqC kytkin joka osaa yhdistää oikean mikropään kulloinkin sen mukaan käyttöön jota boksi pyytää.

Homman saa helpoiten useimmiten ja halvimmalla toimimaan kun kahta satelliittiboksia varten hommaa lautaseen tuplamikropäät ja vetää lautaselta sinne antenniverkon tähtipisteeseen saakka vähintään erilliset antennikaapelit:


Jos antenniverkko on tähtiverkko niin lautasantenninsta tuleva antennikaapeli yhdistetään yhdyssuotimella suoraan siihen tähtipisteestä kyseiselle televisiolle lähtevään antennikaapeliin. Maksaa luokkaa 10 euroa tuollainen yhddysuodin. Lisäksi antennipistorasia pitää olla sellainen SAT-mallinen rasia jossa on harava-antennin ja radion pistokkeen lisäksi kolmantena F-liittimellinen sat-lähtö ja joka läpäisee taajuudet reiluun 2000 Mhz saakka. Maksaa jonkun 5 euroa sellainen antennirasia peitinlevyineen.

Useammallekkin virittimelle signaalit saadaan kulkemaan yhtä antennikaapelia pitkin jos käytetään Unicable mikropäätä.


Tuossa Unicable systeemissä jokaisella digiboksille varataan oma kapea taajuuskaista sieltä 1000-2000 Mhz väliltä tyyliin boksi 1 taajuus 1145-1185 Mhz ja boksi 2 taas 1246-1286 Mhz. Eli se pukkaa yhdelle boksille menemään sen luokkaa kolmaskymmenesosan niistä yhden taajuusalueen kanavista kerralla sen mukaan mitä boksi pyytää katsottavan kanavan mukaan. Yleensä 4 kpl noita eri taajuuksia voi olla Unicable ykkössukupolven vehkeissä ja uusissa Unicable 2 bokseissa ja vehkeissä taas aina 32 kappaleeseen saakka.

Em. taajuudet vedin hatusta, mutta periaate on tuollainen.

Unicable systeemi toimii hyvin jos vastaanotettavia satelliittija on 1-2 kpl. Jos taas haluaa vaikka 4 eri satelliittia vastaanottaa tai enemmän Unicable systeeminä vaatii jo kallista ja eksoottsta laitetetta.

Varmaan selitin jonkun asian niin että sitä ei oikein ymmärrä, mutta kysy tarkennusta jos jotain tarkempaa tietoa kaipaat. Unicable systeemeistä omakohtaista kokemusta ei ole kun saanut aina vedettyä tai kytkettyä erilliset antennikaapelit joka katselupaikkaan. Jos niistä jotain spesiaalimpaa tietoa ja kokemusta tarvit niin huoltovalikkopalstalla löytyy tietoa.

Ensimmäinen homma on kuitenkin siinä että Dishpointer sivulla ja lisäksi sen nimisellä älypuhelimen sovelluksella katsot saatko antennia asennettua sellaiseen pakkaan jossa on näkyvyys sinne halutun satelliitin suuntaan etelän ja hieman lännen suuntaan tai mielellään satelliittien suuntaan sinne suunnille. Jos esteetöntä näkyvyyttä ei ole niin silloin se on mahdoton vaihtoehto. Joku dishpointer tms. nimisistä älypuhelinsovelluksista on ainakkin maksuton ja ihan pätevä ja se oli saatavilla sekä iPhonelle että androidille.

Johonkin aikaan keväästä se aurinkokin paistaa tismalleen eri satelliittien suunnasta tietynä päivänä tiettynä kellonaikana niin silloin siinä on mahdollisuus hyvin muutamana päivänä sen perusteella etsiä antennin paikkaa. Pari päivää siinä on se aikaikkuna kun se ei nyt montaa astetta heitä auringon korkeus viereisinä päivinä vaikka tismalleen satelliitin suunnasta se aurinko paistaa ven silloin yhtenä päivänä sen muutaman minuutin syksyllä ja keväällä. Silloin lakkaa myös näkymästä kyseisen satelliitin kaikki tv-kanavat omalla antennilla muutamaksi minuutiksi kun auringosta suoraan satelliitin takaa tulee niin paljon häiriötä.
Pari kysymystä,
1. Mulla tulee halkaisija n. 1200-1300 antennilta kahdet piuhat sisään. Mikä on halvin/halpa toimiva boxi johon voi liittää 2 mikropäätä? Nyt siinä on
BS1K2EL100A SHarp Universal LNB No K 6100001745
-kys. 1b onko sillä väliä missä asennossa se on? Nyt se on niin, että johto lähtee suoraan alaspäin.

2. Yritin suunnata MBC Action kanavaa varten
Satellite: 26E ARABSAT 5B (BADR 5) | BADR-4 (ARABSAT-4B) | BADR-6 | BADR-7 (ARABSAT-6B)
Elevation: 19.9°
Azimuth (true): 179.7°
Azimuth (magn.): 169.1°

En saa totaa aivan kohdilleen. Luulen ongelman olevan TV:ni asetuksissa siinä Samsungissa on sisäinen satelliittiviritin ja kaivoin sen valikosta:
Lähetykset/Kanava-asetukset/satelliittijärj/
-satelliitin valinta: Valitse satelliitit
LNB asetukset
Salliitti: BAdr 26E
-transbonderi 122284 V/R <- TÄMÄNkin merkitys epäselvä

DiSEqC-tila= ei käytössä (moottoriohjausta vartenko?)
LBN oskillaattorit al 9750 MHz V/R säädettävissä 0-11475MHz <-PITÄÄKÖ säätää?
LBN oskillaattorit yl 10600 säädettävissä 0-11475MHz <-PITÄÄKÖ säätää?
ääni 22Khz autom.

Se löysi 9 kanavaa, mutta saattoi olla Astra 23.5E, koska noi näkyvät kanavat siinä
Nickelodeon Cz
Satellite Transponder Beam
Astra 3B (23.5°E) 219 Europe

---
Slágr TV
23.5°E Astra 3B MPEG-4 SD
16.0°E Eutelsat 16A MPEG-4 SD

----
CS Mystery
23.5°E Astra 3B DVB-S
16.0°E Eutelsat 16A DVB-S2 QPSK

Astra 19.2E löydän helposti
Azimuth (magn.): 176.8°
 
Tuo 26E satelliitti on tosi heikko. Näkyy 1m lautasella Oulun seudullakin jotain kanavia, mutta tosi heikko on. Pienikin sade ja kanavat häviää.

Saatko 28e satelliitista miten kanavia näkyviin? 28e:n jotkut kanavat on aika heikkoja kans, esim CNN HD, France 24HD ja sit se Smithsonian HD. Saatko vaivatta nuo näkyviin?
Lähinnä mietin että tuolla 28ellä voit testata järjestelmän suorituskykyä. Jos nuo 28e kanavat ei tule vaivatta niin ei toivoakaan että 26e näkyisi.

(Niin ja paikkakunnalla merkitystä tässä, jossain Turussa varmaan tulee aika helposti 28e kanavat)
 
Pari kysymystä,
1. Mulla tulee halkaisija n. 1200-1300 antennilta kahdet piuhat sisään. Mikä on halvin/halpa toimiva boxi johon voi liittää 2 mikropäätä? Nyt siinä on
BS1K2EL100A SHarp Universal LNB No K 6100001745
-kys. 1b onko sillä väliä missä asennossa se on? Nyt se on niin, että johto lähtee suoraan alaspäin.

Tämä taitaa olla yksi halvimmista jos asiakaspalautusversio kelpaa:


Hinta kahdella virittimellä 79 euroa.

Jos sinulla on vain yksi satelliittiboksi tai telkkari, jolla satelliittia katselet, niin kahta viritintä et tarvi ellet halua tallentaa samaan aikaan kun satelliittikanavaa katselet. Yhteen satelliittiantennilta tulevaan antennijohtoon voi yhdistää 2-4 kpl mikropäitä DiseqC kytkimellä:


Toista mikropäätä varten tarvit tällaisen sivusyöttötangon, johon se mikropää kiinnitetään:


Vastailen illalla noihin kysymykseesi loppuun kun nyt muut kiireet.
 
Pari kysymystä,
1. Mulla tulee halkaisija n. 1200-1300 antennilta kahdet piuhat sisään. Mikä on halvin/halpa toimiva boxi johon voi liittää 2 mikropäätä? Nyt siinä on
BS1K2EL100A SHarp Universal LNB No K 6100001745
-kys. 1b onko sillä väliä missä asennossa se on? Nyt se on niin, että johto lähtee suoraan alaspäin.

2. Yritin suunnata MBC Action kanavaa varten
Satellite: 26E ARABSAT 5B (BADR 5) | BADR-4 (ARABSAT-4B) | BADR-6 | BADR-7 (ARABSAT-6B)
Elevation: 19.9°
Azimuth (true): 179.7°
Azimuth (magn.): 169.1°

En saa totaa aivan kohdilleen. Luulen ongelman olevan TV:ni asetuksissa siinä Samsungissa on sisäinen satelliittiviritin ja kaivoin sen valikosta:
Lähetykset/Kanava-asetukset/satelliittijärj/
-satelliitin valinta: Valitse satelliitit
LNB asetukset
Salliitti: BAdr 26E
-transbonderi 122284 V/R <- TÄMÄNkin merkitys epäselvä

DiSEqC-tila= ei käytössä (moottoriohjausta vartenko?)
LBN oskillaattorit al 9750 MHz V/R säädettävissä 0-11475MHz <-PITÄÄKÖ säätää?
LBN oskillaattorit yl 10600 säädettävissä 0-11475MHz <-PITÄÄKÖ säätää?
ääni 22Khz autom.

Jos haluat kahta satelliittia katsella yhtä aikaa toisistaan riippumatta kahdella eri boksilla tai televisiolla, niin sitten tarvit kaksilähtöiset mikropäät.


Jos taas riittää yksi katselupaikka tai yksi viritin, niin sitten riittää yhden lähdön mikropää:


Tuo Inverto Black Ultra Single HGLN Universal LNB mikropää on yksi herkimmistä.

Kannattaa melkein se mikropää vaihtaa tuohon malliin. Edellyttäen että se antenni on offset mallinen eli tuollainen jossa mikropää tulee lautasen alapuolelle:

7553566_1551934846.jpg


Toinen antennityyppi yleisistä on primefocus, jossa mikropää tulee keskelle. Se tarvii vähän erilaisen mikropään:

Motorised_satellite_dish.JPG


Näytti linkittämästäsi mikropäästä, että se on offset malliselle lautasantennille.

MBC action kanava tulee taajuudella 12284.00 Mhz polarisaatio V järjestelmä DVB-S modulaatio QPSK ja symbolinopeus 27500 ja virheenkorjaus FEC 5/6

"-transbonderi 122284 V/R <- TÄMÄNkin merkitys epäselvä"

Taajuus tuossa on oikea. V/R viittaa kenties polarasaatioon. V eli vaakapolarisaatio ja R on varmaan H kirjain eli pystypolarisaatio.

Helpoitsen suuntaus onnistuu kun suuntaa lautasen ensin 28E satelliitin voimakkaimpiin kanaviin. CNN HD esimerkiksi.

Eli tämän satelliitin joku kanava jossa transponderissa lukee Europe.


Sen kun saa näkymään niin antennia kääntää kaksi astetta länteen.

Tarvii myös analogisen piipparin että suuntaus onnistuu tuohon heikkoon satelliittiin. Ellei sellaista ole jo.


Kannattaa rekisteröityä Huoltovalikko palstalle. Siellä on parikin ketjua tuon 26E satelliitin etsimisestä.



Lähtisin liikkeelle itse siitä, että vaihtaisin mikropään tuohon herkimpään malliin.

Jos sillä ei saa näkyviin, niin laittaisin boksin jossa on mahdollisimman herkkä viritin. Huoltovalikkopalstalla niistäkin on kokemusta missä bokseissa on herkin viritin.

Noilla sen MBC action kanavan ja formulat pitäisi näkyä. Kanavalta tulee myös kohtuullisen hyviä elokuvia englannin kielisellä ääniraidalla.

26E satelliitti on niin lähellä 28E satelliittia, että melkoista säätämistä tarvii jos ne molemmat satelliitit haluaa näkyviin yhdellä kiinteällä antennilla ja kahdella mikropäällä. Mikropäitä on hyvin vaikea saada alle 4 asteen päähän toisistaan vaan niitä pitää leikata ja sijoittaa etu- takasuunnassa hieman limittäin ja niin edelleen. Badr 26E satelliitti ja Astra 19E satelliitti voisi onnistua kohtuu helposti kun eroa on 13 astetta. Uutiskanavia luokkaa kymmenen, muutama musiikkitelevisio ja Saksan Eurosport 1 sd, Saksan Sport1 sd sieltä näkyy maksutta ja sitten kaikki Saksan kanavat sd- tai hd-versiona. Siinä on suunnilleen sen Astra 19E satelliitin maksuton tarjonta. Saksan RTL kanavalta 19E satelliitista tulee sd-versiona neljä F1 kisaa: Imola, Barcelona, Monza ja Brasilia. Edeltävät 20+ kautta sieltä RTL kanavalta näkyi kaikki F1-kisat maksutta.
 
Jos haluat kahta satelliittia katsella yhtä aikaa toisistaan riippumatta kahdella eri boksilla tai televisiolla, niin sitten tarvit kaksilähtöiset mikropäät.


Jos taas riittää yksi katselupaikka tai yksi viritin, niin sitten riittää yhden lähdön mikropää:


Tuo Inverto Black Ultra Single HGLN Universal LNB mikropää on yksi herkimmistä.

Kannattaa melkein se mikropää vaihtaa tuohon malliin. Edellyttäen että se antenni on offset mallinen eli tuollainen jossa mikropää tulee lautasen alapuolelle:

7553566_1551934846.jpg


Näytti linkittämästäsi mikropäästä, että se on offset malliselle lautasantennille.
Mulla on toi Offset -antenni, tossa suosittelemassasi häiriötaso on 0,2dB , mulla nyt olevassa ymmärtääkseni 0,3dB?
MBC action kanava tulee taajuudella 12284.00 Mhz polarisaatio V järjestelmä DVB-S modulaatio QPSK ja symbolinopeus 27500 ja virheenkorjaus FEC 5/6

"-transbonderi 122284 V/R <- TÄMÄNkin merkitys epäselvä"

Taajuus tuossa on oikea. V/R viittaa kenties polarasaatioon. V eli vaakapolarisaatio ja R on varmaan H kirjain eli pystypolarisaatio.
Laittaako vastaanotin automaatisesti ton polarisaation kohdilleen?
Helpoitsen suuntaus onnistuu kun suuntaa lautasen ensin 28E satelliitin voimakkaimpiin kanaviin. CNN HD esimerkiksi.

Eli tämän satelliitin joku kanava jossa transponderissa lukee Europe.


Sen kun saa näkymään niin antennia kääntää kaksi astetta länteen.
Löysin noi suunnat netistä
Satellite: 28.2E ASTRA 2E | ASTRA 2F | ASTRA 2G
Elevation: 19.9°
Azimuth (true): 177.2°
Azimuth (magn.): 166.6°
-100mm putkella ymp. 314mm => 1 aste= 0.872mm => 10,2 astetta on 8,35mm vastapäivään, verrattaessa Astra 19.2E:hen
----
Satellite: 26E ARABSAT 5B (BADR 5) | BADR-4 (ARABSAT-4B) | BADR-6 | BADR-7 (ARABSAT-6B)
Elevation: 19.9°
Azimuth (true): 179.7°
Azimuth (magn.): 169.1°

Tarvii myös analogisen piipparin että suuntaus onnistuu tuohon heikkoon satelliittiin. Ellei sellaista ole jo.

Mulla on tollanen 5€ mittari, toimiva peli kunhan tajuaa, että sitä äänenvoimakkuussäätöä pitää kääntää paljon enemmän kuin mitä siinä oleva nuoli näyttää, jotta saa sen äänen kuuluviin.
Kannattaa rekisteröityä Huoltovalikko palstalle. Siellä on parikin ketjua tuon 26E satelliitin etsimisestä.



Lähtisin liikkeelle itse siitä, että vaihtaisin mikropään tuohon herkimpään malliin.

Jos sillä ei saa näkyviin, niin laittaisin boksin jossa on mahdollisimman herkkä viritin. Huoltovalikkopalstalla niistäkin on kokemusta missä bokseissa on herkin viritin.

Noilla sen MBC action kanavan ja formulat pitäisi näkyä. Kanavalta tulee myös kohtuullisen hyviä elokuvia englannin kielisellä ääniraidalla.

26E satelliitti on niin lähellä 28E satelliittia, että melkoista säätämistä tarvii jos ne molemmat satelliitit haluaa näkyviin yhdellä kiinteällä antennilla ja kahdella mikropäällä. Mikropäitä on hyvin vaikea saada alle 4 asteen päähän toisistaan vaan niitä pitää leikata ja sijoittaa etu- takasuunnassa hieman limittäin ja niin edelleen. Badr 26E satelliitti ja Astra 19E satelliitti voisi onnistua kohtuu helposti kun eroa on 13 astetta. Uutiskanavia luokkaa kymmenen, muutama musiikkitelevisio ja Saksan Eurosport 1 sd, Saksan Sport1 sd sieltä näkyy maksutta ja sitten kaikki Saksan kanavat sd- tai hd-versiona. Siinä on suunnilleen sen Astra 19E satelliitin maksuton tarjonta. Saksan RTL kanavalta 19E satelliitista tulee sd-versiona neljä F1 kisaa: Imola, Barcelona, Monza ja Brasilia. Edeltävät 20+ kautta sieltä RTL kanavalta näkyi kaikki F1-kisat maksutta.
Mulle riittää, jos saan Astra 19.2E ja ton 26E näkyviin. Kiitoksia vastauksistasi.
 
@tietokonerikki Toi Astra 19.2E tulee tuolla 1.2m lautasella hyvin kovaa, joten ei sen puoleen. Mitenkäs HotBird 13.0E ton Astra 19.2E rinnalle? Ja tuon mukaan 26E neloskeila on lähelle Suomea, niin edes täällä ei riittäisi tuolta olevan kartan mukaan edes 200cm eli 2m lautanen Europe, Africa & Middle East - LyngSat Maps

Eli sitten vaan metsästämään jotain 3-6m lautasta käytettynä. Tuolla 5-6m lautasella on pieni mahdollisuus 28.2E saada nimenomaan Iso-Britanniaan suunnattu keila.
 
@tietokonerikki Toi Astra 19.2E tulee tuolla 1.2m lautasella hyvin kovaa, joten ei sen puoleen. Mitenkäs HotBird 13.0E ton Astra 19.2E rinnalle? Ja tuon mukaan 26E neloskeila on lähelle Suomea, niin edes täällä ei riittäisi tuolta olevan kartan mukaan edes 200cm eli 2m lautanen Europe, Africa & Middle East - LyngSat Maps

Eli sitten vaan metsästämään jotain 3-6m lautasta käytettynä. Tuolla 5-6m lautasella on pieni mahdollisuus 28.2E saada nimenomaan Iso-Britanniaan suunnattu keila.
En ymmärtänyt juuri mitään tosta linkistäsi/ puhumattakaan noista keiloista/ niiden merkityksestä.

Sain suunnattua antentennin jonnekin??? jolloin TV:n autohaulla löytyi (225 tunnusta/kanavaa) tuolta Badr 26E:stä sekä samasta kohtaa 293kpl Astra 28E:stä.
Lähimmät mitä löytyi oli 12360MHz ja 12265MHz. Ei kuitenkaan etsimääni 12284MHZ

Laitoin manuaalisesti hakemaan Badr 26E satellittista (TV laittoi siihen automaattisesti hakiessaan 12226 (H/L) 27500) 12284 (H/R) 27500 mikä pitäisi? näyttää MBC action kanavaa, joka näyttää F1-lähetykset (päätavoite) salaamattomana.

-Tuloksena oli nolla kanavaa eli ei mitään löytänyt
-tossa hämää myös miksi tuossa on valittavana loppuun vain (H/R) eikä (H/L).

Ymmärsin @Lucas viesteistä, että etelässä pitäisi tolla 1,2m antennilla mahdollisesti onnistua. 3-5m antennia en halua asentaa pitäisi tehdä todella hyvät perustukset ja koko tuntuu isolta pihalle. Muistelen, että vaatis luvankin?
 
En ymmärtänyt juuri mitään tosta linkistäsi/ puhumattakaan noista keiloista/ niiden merkityksestä.

Sain suunnattua antentennin jonnekin??? jolloin TV:n autohaulla löytyi (225 tunnusta/kanavaa) tuolta Badr 26E:stä sekä samasta kohtaa 293kpl Astra 28E:stä.
Lähimmät mitä löytyi oli 12360MHz ja 12265MHz. Ei kuitenkaan etsimääni 12284MHZ

Minkä nimisiä kanavia se löytää sieltä 26E suunnasta?

Jos löytää haku tämän listan kanavia, niin se on 26E satelliitti:


Sitten taas jos löytää tämän listan kanavia, niin se on Astra 28E


Voit itsekkin yrittää tunnistaa sen satelliitin minkä kanavia haku löytää tuolta em. sivun ylhäältä valitsemalla eri satelliitteja ja vertaamalla niiden löytyneiden kanavien nimiä eri satelliittien kanavien lähetyslistoihin.
 
Yhdessä satelliitissa on tyypillisesti luokkaa 20 kpl erilaisella suuntakuviolla varustettuja transpondereita. Transponderissa on sitten luokkaa 10-15 kpl tv-kanavia.

Esimerkiksi Astra 28E satelliittiryppään 2E satelliitin UK spot transponderit näkyvät suunnilleen näin:


Saman satelliittiryppään 28E 2G satelliitin Europe keilat näkyvät näin:


Kartta on suuntaa antava. Oulussa esimerkiksi näkyy nuo 2G Europe kanavat luokkaa 1,1 metrin antennilla vaikka kartan mukaan ei pitäisi riittää. UK Spoteissa olevat kanavat vaativat taas luokkaa 5 metrin antennin Suomessa.

Eli niiden eri transpondereiden näkyvyys vaihtelee.

Badr satelliitin MENA itäinen keila on tällainen virallisesti, josta se MBC Action kanava tulee. Jostain syystä se kuitenkin "vuotaa" pohjoiseen aika tavalla ja 1,1-1,2 metrisellä lautastanennilla se näkyy hyvällä säällä Oulussa saakka.

Badr.gif



Osa 26E satelliitin transpondereista taitaa vaatia sitten useamman metrin kokoista lautasantennia Suomessa.

Huoltovalikko palstalta löydät ja saat neuvoja tuon satelliitin saamiseksi näkyviin. Huomattavasti minua parempaa osaamista löytyy sieltä. Palstan lukeminenkin vaatii rekisteröitymisen.
 
80cm lautanen ei taida riittää MBC Actionin katsomiseen edes etelässä? Isompaan en taida tällä hetkellä investoida.
 
80cm lautanen ei taida riittää MBC Actionin katsomiseen edes etelässä? Isompaan en taida tällä hetkellä investoida.

Ei taida riittää. 110 senttinen on ihan rajoilla.

Eihän nuo mahdottoman kalliita ole 110 senttiset lautasantennit. Alle 50 euroa.


Siitä se hinta lähtee nopeasti ylöspäin kun koko kasvaa.

Välillähän noita 1,1-1,8 metrisiä antenneja on Torissa ilmaiseksi annettavana. Tokihan jotain 1,8 metristä antennia ei minnekkään kerrostalon parvekkeelle asennetakkaan. Ainakaan normaalikokoisille parvekkeille.
 
@Lucas Välillähän annetaan oikeasti +3m lautasia, mutta vain sillä että noutaja purkaa ja vie mukanansa. Harrastelijathan saaneet taloyhtiön, operaattoreiden yms... kautta isompia.
 
Ostin eilen käytettynä Triax 1M multifocus peilin, voisi vitsillä kokeilla huomenna tuleeko 26e näkyviin. Lautanen menossa 19+13+4.8+1w käyttöön kuten siinä on mikropäät valmiiksi :smoke:
 
Ostin eilen käytettynä Triax 1M multifocus peilin, voisi vitsillä kokeilla huomenna tuleeko 26e näkyviin. Lautanen menossa 19+13+4.8+1w käyttöön kuten siinä on mikropäät valmiiksi :smoke:

Sellainen pieni juttu ton multifocus-peilin kanssa, että sillä et välttämättä saa näkymään ollenkaan. Kun vahvistus on sille ilmoitettu 37,1dB ja sama vahvistus vastaa käytännössä Triaxin 78cm lautasta
käytettäessä yhtä LNB:tä. Keskikohtaa levitetty enemmän neljän pään käyttöön, kun normaalilla lautasella vahvistus pienenee, mitä enemmän mennään keskikohdata pois.

Mutta joo, noille noille neljälle eli 19+13+4.8+1w suunniteltu käyttöön, kun kaikki noista on vahvoja satelliitteja.
 
Sellainen pieni juttu ton multifocus-peilin kanssa, että sillä et välttämättä saa näkymään ollenkaan. Kun vahvistus on sille ilmoitettu 37,1dB ja sama vahvistus vastaa käytännössä Triaxin 78cm lautasta
käytettäessä yhtä LNB:tä. Keskikohtaa levitetty enemmän neljän pään käyttöön, kun normaalilla lautasella vahvistus pienenee, mitä enemmän mennään keskikohdata pois.

Mutta joo, noille noille neljälle eli 19+13+4.8+1w suunniteltu käyttöön, kun kaikki noista on vahvoja satelliitteja.
Oikeassa olit, surkea peili on. 13e:stä ei näy France 24 HD joka näkyi TD78 peilillä kun mikki oli suoraan edessä eikä sivussa. Myöskään Astra 1N eli Das Erste HD ei näy vaikka laitoin Astran mikin keskelle ja sit yritin hienosäätää. Kerran sain äänen hetkeksi kuulumaan, mutta sekin hävisi sitten.

Mietin jo että kun Das Erste HD näkyi paremmin tolla TD78:lla, et laittaisiko tämän Triax TD Unique Multifocus peilin pelkäksi Hotbird-peiliksi. Mutta kun tuo TD78 toimii sekin paremmin Hotbirdille.

Ei kyllä jaksa nyt tehdä enää yhtään mitään, varsinkin kun tavallisella TD110:lla näkyy 28E tässä aivan hyvin. Oikeastaan vaikka 1N ja Hotbirdin jotkut kanavat ei näy niin ei se haittaa koska ei puuttuvissa ole tuota Das Erste HD lukuunottamatta katsottavia kanavia. France 24 HD:nkin saa Hotbirdin lisäksi myös 28E:stä nykyään. Ja netistä myös streamina.

Harrastusta, harrastusta…

(pitää varmaan kesemmällä laittaa jollekkin muulle eteenpäin tuo Multifocus vaivoiksi ;))
 
Viimeksi muokattu:
Minkä nimisiä kanavia se löytää sieltä 26E suunnasta?

Jos löytää haku tämän listan kanavia, niin se on 26E satelliitti:


Sitten taas jos löytää tämän listan kanavia, niin se on Astra 28E


Voit itsekkin yrittää tunnistaa sen satelliitin minkä kanavia haku löytää tuolta em. sivun ylhäältä valitsemalla eri satelliitteja ja vertaamalla niiden löytyneiden kanavien nimiä eri satelliittien kanavien lähetyslistoihin.
Päivitetään tätä:
Ei ollut helppoa TV:n satelliittivirittemellä. Antenni suunnattuna 26E:hen piti hakea Atsra 23.5 kanavat nopean haun sijasta Tarkkalla haulla (kestää n. 2h-2,5h, ) => löysi 11260 Mhz kanavalta aurinkoisena päivänä MBC:n Action kanavan Sharpin mikropäällä.
Bittivirheitä 500-600, singaalin laatu 46 (maz 100) ja singnaalin voimakkuus 0 (max.100).
-Kuva on silti OK TV ilmeisesti sitä korjaa.

Nyt sitten mietintämyssyssä mitä tolle singnaalille tekis?
- Laittaa 20dB:n antennivahvistin LNB:n viereen (kaapelilla pituutta n. 30m)
-vaihtaa LNB "Sharpista"
tohon
"Inverto Black Ultra Single HGLN Universal"
Onko tieto miten paljon toi LNB vaihto auttaa asiaa? Tai jotain muuta huomion arvoista?
 
Nyt sitten mietintämyssyssä mitä tolle singnaalille tekis?
- Laittaa 20dB:n antennivahvistin LNB:n viereen (kaapelilla pituutta n. 30m)
-vaihtaa LNB "Sharpista"
tohon
"Inverto Black Ultra Single HGLN Universal"
Onko tieto miten paljon toi LNB vaihto auttaa asiaa? Tai jotain muuta huomion arvoista?

Antennivahvistin on satelliittiantennissa ihan turha ja siitä ei ole muuta kuin haittaa alle 50 metrin kaapelipituuksilla.

Tuolla "Inverto Black Ultra Single HGLN Universal" mikropäällä saat muutaman kymmenys desibelin lisää signaalikohinasuhdetta. Vastaa suunnilleen samaa kuin 10 senttimetriä halkaisijaltaan suurempi lautasantenni.

Mikropäätä paikalleen hifistelemällä signaali saattaa parantua vielä enemmän. Eli kokeilee liikuttaa sitä mikropäätä myös etu- takasuunnassa ja hieman kiertää sivusuunnassa. Milleistä se hienosäätö voi olla kiinni. Tosin 26E satelliitti taitaa olla aika suoraan etelään, joten paljoa sitä mikropäätä ei varmaan tarvi kiertää.

Lisäksi voisi hommata erillisen satelliittidigiboksin, jossa on herkin mahdollinen viritin. Käsittääkseni esimerkiksi Silicon Labs Si2166 piirillä oleva viritin on yksi herkimmistä.

Esimerkiksi tässä boksissa löytyy kyseinen viritin:

Octagon SF8008 4K HDR UHD


Octagon SF8008 4K (Palstan lukeminen vaatii rekisteröinnin)

Eipä siinä MBC kanavan katselussa ole sitten oikein mitään noita enempää tehtävissä. Tai no se antennin koon kasvattaminen taitaa olla sitten se parhaiten toimiva vaihtoehto. Se on yleensä aina paras vaihtoehto parantaa heikosti näkyvien kanavien vastaanottoa kun suurentaa antennikokoa.

Esim. tällä 110 senttisellä Triaxin antennilla vahvistus on 11,7 GHz taajuudella 40,2 dBi ja antennin hinta on 46 euroa.


Sitten paras 125 senttinen lautanen taitaa olla tämä Gilbertini. Vahvistus on 11,7 GHz taajuudella 41.90 dBi ja antennin hinta on 269 euroa.


(Teknsissä tiedoissa taitaa olla virhe em. sivulla ja lipsahtanut 150 senttisen tiedot ja oikeat arvot saa valmistajan sivulta Gibertini SRL :: OPL125 Antenna )

Eroa noilla on 1,7 desibeliä. Se on jo paljon se, kun säävaraa on 1,7 desibeliä enemmän. Sillä erolla se kanava näkyy kohtuullisella sateellakin vielä ongelmitta jos se toisella heikommalla lautasella kyseinen kanava juuri ja juuri näkyy kirkkaalla säällä kun taivaalla ei ole muuta kuin korkeintaan ohutta pilveä.

Rankalla ukkoskuurolla se signaali saattaa tippua ylo 10 desibeliä. Onneksi sellaisia kelejä ei kovin montaa tuntia vuodessa yhteensä ole. Vaatisi silloin Canal Digitalin katselukin varmaan 2 metrin lautasantennin kun se näkyy Suomessa 99,99 prosenttia ajasta varmaan 55 senttisellä lautasellakin.
 
Satelliittisignaalia ei voi vahvistaa vahvistimella. Jos ei sit ole sulla tyyliin 200 metrin kaapeliveto. Sitä lyhemmillä pituuksilla linjavahvistimilla ei ole merkitystä.
T: ostin joskus sellaisen linjavahvistimen satshopista, noin 100m kaapelivedollakin siitä oli vain haittaa kun blind scan meni rikki, alkoi löytää olemattomia ja jätti jotkut löytämättä.

edit: Lucas kerkesikin ensin :kahvi:
 
Antennivahvistin on satelliittiantennissa ihan turha ja siitä ei ole muuta kuin haittaa alle 50 metrin kaapelipituuksilla.

Tuolla "Inverto Black Ultra Single HGLN Universal" mikropäällä saat muutaman kymmenys desibelin lisää signaalikohinasuhdetta. Vastaa suunnilleen samaa kuin 10 senttimetriä halkaisijaltaan suurempi lautasantenni.

Mikropäätä paikalleen hifistelemällä signaali saattaa parantua vielä enemmän. Eli kokeilee liikuttaa sitä mikropäätä myös etu- takasuunnassa ja hieman kiertää sivusuunnassa. Milleistä se hienosäätö voi olla kiinni. Tosin 26E satelliitti taitaa olla aika suoraan etelään, joten paljoa sitä mikropäätä ei varmaan tarvi kiertää.

Lisäksi voisi hommata erillisen satelliittidigiboksin, jossa on herkin mahdollinen viritin. Käsittääkseni esimerkiksi Silicon Labs Si2166 piirillä oleva viritin on yksi herkimmistä.

Esimerkiksi tässä boksissa löytyy kyseinen viritin:

Octagon SF8008 4K HDR UHD


Octagon SF8008 4K (Palstan lukeminen vaatii rekisteröinnin)

Eipä siinä MBC kanavan katselussa ole sitten oikein mitään noita enempää tehtävissä. Tai no se antennin koon kasvattaminen taitaa olla sitten se parhaiten toimiva vaihtoehto. Se on yleensä aina paras vaihtoehto parantaa heikosti näkyvien kanavien vastaanottoa kun suurentaa antennikokoa.

Esim. tällä 110 senttisellä Triaxin antennilla vahvistus on 11,7 GHz taajuudella 40,2 dBi ja antennin hinta on 46 euroa.


Sitten paras 125 senttinen lautanen taitaa olla tämä Gilbertini. Vahvistus on 11,7 GHz taajuudella 41.90 dBi ja antennin hinta on 269 euroa.


(Teknsissä tiedoissa taitaa olla virhe em. sivulla ja lipsahtanut 150 senttisen tiedot ja oikeat arvot saa valmistajan sivulta Gibertini SRL :: OPL125 Antenna )

Eroa noilla on 1,7 desibeliä. Se on jo paljon se, kun säävaraa on 1,7 desibeliä enemmän. Sillä erolla se kanava näkyy kohtuullisella sateellakin vielä ongelmitta jos se toisella heikommalla lautasella kyseinen kanava juuri ja juuri näkyy kirkkaalla säällä kun taivaalla ei ole muuta kuin korkeintaan ohutta pilveä.

Rankalla ukkoskuurolla se signaali saattaa tippua ylo 10 desibeliä. Onneksi sellaisia kelejä ei kovin montaa tuntia vuodessa yhteensä ole. Vaatisi silloin Canal Digitalin katselukin varmaan 2 metrin lautasantennin kun se näkyy Suomessa 99,99 prosenttia ajasta varmaan 55 senttisellä lautasellakin.
Mulla on 122x132 antenni eli 1,2m joten sen kautta ei lisäapuja tulle. Tosta vahvistimen laitostakin olet hyvin todennäköisesti oikeassa, mulla oli siinä välissä satelliittin etsintämittari ja se ilmeisesti vahvistaa singnaalia, koska arvo tippui 47:stä 26:een mittarin poiston jälkeen. Nyt mittarin kanssa tuli paljon "vaakapikselöintiä" => epäilen sen tulleen tosta "vahvistuksesta" . Ilman mittaria välissä "vaakapikselöinti" katosi . => vahvistimen laitto lienee turhaa?

Mietin tota parempaa kaapelia ja mikä sen todellinen merkitys olisi. Nyt siinä RG59 n. 30m
1000 MHz 0,389 dB => vaimennus 38,9dB/100m
2000 MHz NS
-Tohon olisi saatavilla puolet vähemmän vaimentavaa, mutta mikä on siihen vaihtamisen todellinen hyöty?
Sen verran vaikea reitti, ettei kokeilun ilosta....
Onkos kellään kokemusta tosta?

Ehdotit diseqc 2-1
kytkintä ja sivusyöttöä => Testasin tolla Sharpilla Astra 19,2 (antenni 26E :hen suunnattuna) ja hyvin toimi. ilman tota kytkintä.

Mietin, että jospa vaihtaisi diseqc 4-1
EMP-Centauri S4/1PCN-W1 DiSEqC-kytkin 4/1
niin jäisi varaa laittaa myöhemmin kolmaskin mikropää? Jos oikein olen ymmärtänyt tarvitsen laittaa terminaattorit tyhjiin päihin.

Tuleeko tossa jotain singnaaliongelmia tai TV:n sat.virittimen kanssa? TV:ssä pitäisi olla DiSEqC 1.2 tuki tai ainakin sellainen valinta sieltä löytyy (ei todellakaan ole hallussa).
 
Tuleeko tossa jotain singnaaliongelmia tai TV:n sat.virittimen kanssa? TV:ssä pitäisi olla DiSEqC 1.2 tuki tai ainakin sellainen valinta sieltä löytyy (ei todellakaan ole hallussa).
Terminointia ei tietääkseni käytetä kuin antennipuolella, jossa 75 Ohmin päätevastukset on tarpeen tyhjissä paikoissa, joita haaroittimissa jää käyttämättä.
 
Mulla on 122x132 antenni eli 1,2m joten sen kautta ei lisäapuja tulle. Tosta vahvistimen laitostakin olet hyvin todennäköisesti oikeassa, mulla oli siinä välissä satelliittin etsintämittari ja se ilmeisesti vahvistaa singnaalia, koska arvo tippui 47:stä 26:een mittarin poiston jälkeen. Nyt mittarin kanssa tuli paljon "vaakapikselöintiä" => epäilen sen tulleen tosta "vahvistuksesta" . Ilman mittaria välissä "vaakapikselöinti" katosi . => vahvistimen laitto lienee turhaa?

Mietin tota parempaa kaapelia ja mikä sen todellinen merkitys olisi. Nyt siinä RG59 n. 30m
1000 MHz 0,389 dB => vaimennus 38,9dB/100m
2000 MHz NS
-Tohon olisi saatavilla puolet vähemmän vaimentavaa, mutta mikä on siihen vaihtamisen todellinen hyöty?
Sen verran vaikea reitti, ettei kokeilun ilosta....
Kaapeleissa on isoja eroja. Itse käytin aikoinaan NK Cablesin PE vaippaista antenni maakaapelia. Se oli erittäin laadukasta ja jäykkää. Sitä ei enää taida saada mistään. Sitä lähinnä vastaava lienee nykyään Draka NK TELLU 7. RG59 on alun perin videosignaalille kehitetty antennikaapeli. En ole sitä koskaan käyttänyt kuin videosignaalin siirtoon valvontakameroilta.
Tämä RG214 voisi olla yksi vaihtoehto RG59 kaapelille. Paratronic Oy - www.paratronic.fi
 
Mulla on 122x132 antenni eli 1,2m joten sen kautta ei lisäapuja tulle. Tosta vahvistimen laitostakin olet hyvin todennäköisesti oikeassa, mulla oli siinä välissä satelliittin etsintämittari ja se ilmeisesti vahvistaa singnaalia, koska arvo tippui 47:stä 26:een mittarin poiston jälkeen. Nyt mittarin kanssa tuli paljon "vaakapikselöintiä" => epäilen sen tulleen tosta "vahvistuksesta" . Ilman mittaria välissä "vaakapikselöinti" katosi . => vahvistimen laitto lienee turhaa?

Mietin tota parempaa kaapelia ja mikä sen todellinen merkitys olisi. Nyt siinä RG59 n. 30m
1000 MHz 0,389 dB => vaimennus 38,9dB/100m
2000 MHz NS
-Tohon olisi saatavilla puolet vähemmän vaimentavaa, mutta mikä on siihen vaihtamisen todellinen hyöty?
Sen verran vaikea reitti, ettei kokeilun ilosta....
Onkos kellään kokemusta tosta?

Ehdotit diseqc 2-1
kytkintä ja sivusyöttöä => Testasin tolla Sharpilla Astra 19,2 (antenni 26E :hen suunnattuna) ja hyvin toimi. ilman tota kytkintä.

Mietin, että jospa vaihtaisi diseqc 4-1
EMP-Centauri S4/1PCN-W1 DiSEqC-kytkin 4/1
niin jäisi varaa laittaa myöhemmin kolmaskin mikropää? Jos oikein olen ymmärtänyt tarvitsen laittaa terminaattorit tyhjiin päihin.

Tuleeko tossa jotain singnaaliongelmia tai TV:n sat.virittimen kanssa? TV:ssä pitäisi olla DiSEqC 1.2 tuki tai ainakin sellainen valinta sieltä löytyy (ei todellakaan ole hallussa).

Se television signaalimittari voi näyttää vähän mitä sattuu.

Vahvistimesta tai antennikaapelin vaihdosta parempaan et saa käytännössä mitään apua.

Kokeile vaihtaa se herkempi mikropää siihen systeemiin ja sitten hommaa se herkimmällä virittimellä varustettu satelliittiboksi. Molempiin laitoin jo ylle vaihtoehdot yksistä herkimmistä mitä on tiedossa.

Linkatulla Enigma2 boksilla voit android puhelimella sitten tarkkailla "livenä" myös signaalivoimakkuutta ulkona samassa lähiverkossa ja hifistellä sitä mikropään asentoa viimeisen päälle kohdilleen. Mahdollisesti iPhoneenkin löytyy sopiva sovellus jolla sama onnistuu.

DiSEqC tuki neljään jakavalle kytkimelle löytyy käytännössä jokaisesta satelliitti virittimellisestä televisiosta ja boksista. Päätevastusta tyhjiksi jääville paikoille ei tarvita kun DiSEqC katkaisee itse kokonaan syötöt niille liittimille jotka eivät ole käytössä. Toi oikastaan kytkee vain sen yhden halutun tulon kerrallaan vain käyttöön ja muut ovat pimeinä.
 
Kaapeleissa on isoja eroja. Itse käytin aikoinaan NK Cablesin PE vaippaista antenni maakaapelia. Se oli erittäin laadukasta ja jäykkää. Sitä ei enää taida saada mistään. Sitä lähinnä vastaava lienee nykyään Draka NK TELLU 7. RG59 on alun perin videosignaalille kehitetty antennikaapeli. En ole sitä koskaan käyttänyt kuin videosignaalin siirtoon valvontakameroilta.
Tämä RG214 voisi olla yksi vaihtoehto RG59 kaapelille. Paratronic Oy - www.paratronic.fi
Uskon, että eroja on, mutta haen sitä käytännön hyötyä? Ilmeisesti?? toi 30m x 0.389= 11,7dB ei vaikuta/ ole sama asia kuin antennin mulla ehkä oikeasti 40-41dB => antenni syöttää vielä digiboksille n. 29dB. JOS tuo riittää digiboxille => paremmasta vahvistuksesta ei olisi mitään hyötyä?

Toi Partcon kaapeli ei ymmärtääkseni ole oleellisesti parempi kuin toi mun RG59 lisäksi se on 50 ohmin kaapeli.
Jostain olen tullut tulokseen, että 50 ohmin kaapelia käytetään TV:ssä ja satelliittijärjestelmissä 75 Ohmin kaapelia (kuten tuo RG59 on).

Tuossa RG11
Oletan sen olevan selkeästi parempi vaimennuksen suhteen, sitäkin parempaa tuolla ollee, mutta hinta-hyötysuhde? verrattuna RG11:sta.
-vaimennus 1000 MHz: 13.88 dB /100m
 
Se television signaalimittari voi näyttää vähän mitä sattuu.

Vahvistimesta tai antennikaapelin vaihdosta parempaan et saa käytännössä mitään apua.

Kokeile vaihtaa se herkempi mikropää siihen systeemiin ja sitten hommaa se herkimmällä virittimellä varustettu satelliittiboksi. Molempiin laitoin jo ylle vaihtoehdot yksistä herkimmistä mitä on tiedossa.

Linkatulla Enigma2 boksilla voit android puhelimella sitten tarkkailla "livenä" myös signaalivoimakkuutta ulkona samassa lähiverkossa ja hifistellä sitä mikropään asentoa viimeisen päälle kohdilleen. Mahdollisesti iPhoneenkin löytyy sopiva sovellus jolla sama onnistuu.

DiSEqC tuki neljään jakavalle kytkimelle löytyy käytännössä jokaisesta satelliitti virittimellisestä televisiosta ja boksista. Päätevastusta tyhjiksi jääville paikoille ei tarvita kun DiSEqC katkaisee itse kokonaan syötöt niille liittimille jotka eivät ole käytössä. Toi oikastaan kytkee vain sen yhden halutun tulon kerrallaan vain käyttöön ja muut ovat pimeinä.
Joo hommaan kyllä ton 0,2 LNB => voi testata onko siitä ABC Actionin suhteen iloa (hyvä kanava muutenkin kuin F1). Toivotaan, että näistä viesteistä on iloa muillekin. Ton suosittelemasi Octagon SF8008 4K HDR UHD menis kyllä hankintalistalle, jos Suomesta saisi asiallisella hinnalla. Miksiköhän Satshop ei sitä myy, vaikka aikoinaan myivät vanhempaa mallia.
 
Joo hommaan kyllä ton 0,2 LNB => voi testata onko siitä ABC Actionin suhteen iloa (hyvä kanava muutenkin kuin F1). Toivotaan, että näistä viesteistä on iloa muillekin. Ton suosittelemasi Octagon SF8008 4K HDR UHD menis kyllä hankintalistalle, jos Suomesta saisi asiallisella hinnalla. Miksiköhän Satshop ei sitä myy, vaikka aikoinaan myivät vanhempaa mallia.

Mikä estää tilaamasta Amazon Saksasta sadan euron hintaa? Taitaa olla myös maksuttomat postikulutkin. Ja takuut toimii Amazonin kanssa.
 
Uskon, että eroja on, mutta haen sitä käytännön hyötyä? Ilmeisesti?? toi 30m x 0.389= 11,7dB ei vaikuta/ ole sama asia kuin antennin mulla ehkä oikeasti 40-41dB => antenni syöttää vielä digiboksille n. 29dB. JOS tuo riittää digiboxille => paremmasta vahvistuksesta ei olisi mitään hyötyä?

Ei siitä paremmasta kaapelista ole mitään käytännön hyötyä alle 50 metrin kaapelipituuksilla. Siinä mikropäässä on vahvistin valmiina, joka nostaa sen signaalitason sellaiseksi ettei paremmasta kaapelista ole mitään hyötyä kanavien näkyvyyden kannalta.

Suosittelen kyselemään neuvoja ja vinkkejä tuolta Huoltovalikkopalstalta, kun siellä on osaamista ja kokemusta osalla hyvinkin paljon ja vuosikymmenien ajalta.
 
Ylempänä oli keskustelua 26e Badr-satelliitista, joten laitetaampa nyt oma 2021 kokemus kun sain moottoripeilin taas iskukuntoon.

Lautanen:
D0578F2D-5D5E-447E-98FA-26B553387CA8.jpeg

Triax TD110 moottoroituna. Kyseessä 10v vanha peili jota on asennettu ja säädetty aikoinaan niin maan perusteellisen paljon, että en usko enää että on yhtä hyvässä kunnossa kuin uusi olisi. Kuitenkin aikalailla muodossaan vielä, mikä kertoo laadusta.

Hienosäädön suoritin Astra 1N satelliitin Das Erste HD-kanavalle, joka on täällä Ylivieskassa aika heikko.

5E3F1394-2843-49C7-9E35-C667D01D02D2.jpeg

MBC-kanavat näkyy ja löytyy moottorilla vaivatta, mutta signaali on tosi heikko. Normaalisti kuva näkyy pätkimättä ok, mutta saderintaman saapuessa päälle pätkiminen alkoi jo ennen kuin pisaraakaan tuli taivaalta.

FD08ED30-5EAE-4B2C-81B3-77AD02736BF2.jpeg

Näkyvät kanavat. Koko 26e suunnasta blind scan löytää vain 5 transponderia. Mikä on outoa kun tämähän on iso rypäs satelliitteja, yli 100 transponderia kai kaikkiaan. Itse luulen että näkyvyys tänne pohjolaan ei ole sattumaa, vaan jostain syystä on haluttu että nämä MBC-kanavat näkyy tänne.
 
Ylempänä oli keskustelua 26e Badr-satelliitista, joten laitetaampa nyt oma 2021 kokemus kun sain moottoripeilin taas iskukuntoon.

Lautanen:
D0578F2D-5D5E-447E-98FA-26B553387CA8.jpeg

Triax TD110 moottoroituna. Kyseessä 10v vanha peili jota on asennettu ja säädetty aikoinaan niin maan perusteellisen paljon, että en usko enää että on yhtä hyvässä kunnossa kuin uusi olisi. Kuitenkin aikalailla muodossaan vielä, mikä kertoo laadusta.

Hienosäädön suoritin Astra 1N satelliitin Das Erste HD-kanavalle, joka on täällä Ylivieskassa aika heikko.

5E3F1394-2843-49C7-9E35-C667D01D02D2.jpeg

MBC-kanavat näkyy ja löytyy moottorilla vaivatta, mutta signaali on tosi heikko. Normaalisti kuva näkyy pätkimättä ok, mutta saderintaman saapuessa päälle pätkiminen alkoi jo ennen kuin pisaraakaan tuli taivaalta.

FD08ED30-5EAE-4B2C-81B3-77AD02736BF2.jpeg

Näkyvät kanavat. Koko 26e suunnasta blind scan löytää vain 5 transponderia. Mikä on outoa kun tämähän on iso rypäs satelliitteja, yli 100 transponderia kai kaikkiaan. Itse luulen että näkyvyys tänne pohjolaan ei ole sattumaa, vaan jostain syystä on haluttu että nämä MBC-kanavat näkyy tänne.
Hyvä kokonaisuus.
Mulla näkyy myös nuo ja kuuluu noiden lisäksi 4 radiokanavaa. Valitettavasti harmaat pilvet tuovat jo vähän "vaakapikseli" vaakajuovavirheitä.
- Mikäs LNB sulla on käytössä?

Mulla TV:n sat.viritin löysi noi kolmella eri taajuudella 11260, 11270 ja 11280
 
Viimeksi muokattu:
Mikäs LNB sulla on käytössä?
Edelliskesänä ostettu Golden Media Twin 0.1db. Inverto Black Ultra löytyy myös hyllystä, voin kokeilla käydä vaihtaan paikoilleen onko eroa.

edit: kävin kokeilemassa tuota Invertoa tilalle. MBC kanavat alkoi pätkiä aavistuksen. En tiedä onko tuo Inverto viallinen vai mikä siinä on, kun pitäisi olla paras mikropää, mutta koskaan en ole huomannut eroa muihin vastaaviin moderneihin päihin.
 
Viimeksi muokattu:
Edelliskesänä ostettu Golden Media Twin 0.1db. Inverto Black Ultra löytyy myös hyllystä, voin kokeilla käydä vaihtaan paikoilleen onko eroa.
Toihan Golden pitäis olla jopa parempi kuin toi Inverto Black Ultra. Hienoa että testaat, lähinnä kiinostaa toi ABC... Jostain luin, että noi "0,2dB :t" ovat suuntaa antavia eli noissa voi olla laatueroja?
 
Edelliskesänä ostettu Golden Media Twin 0.1db. Inverto Black Ultra löytyy myös hyllystä, voin kokeilla käydä vaihtaan paikoilleen onko eroa.

edit: kävin kokeilemassa tuota Invertoa tilalle. MBC kanavat alkoi pätkiä aavistuksen. En tiedä onko tuo Inverto viallinen vai mikä siinä on, kun pitäisi olla paras mikropää, mutta koskaan en ole huomannut eroa muihin vastaaviin moderneihin päihin.
Kattelin noita ilmoitettuja arvoja ja Goldenin arvot ovat teoriassa parempia? Noise 0,1 vs 0,2
Conversion Gain 55-65dB vs Invertolla minimi 60dB
Onko sulla jotain muuta päätä vertailla?

Sitten ilmakehän muutoksetkin voivat vaikuttaa, mulla ei ole 1.5h ollut yhtään virhettä kuvassa, vaikka välillä oli tihkusateen pätkiäkin, ed. kerran kun kirjoitin siinä oli niitä vaakajuovavirheitä. Etelässä on tosin parempi kulmakin.
 
Uskon, että eroja on, mutta haen sitä käytännön hyötyä? Ilmeisesti?? toi 30m x 0.389= 11,7dB ei vaikuta/ ole sama asia kuin antennin mulla ehkä oikeasti 40-41dB => antenni syöttää vielä digiboksille n. 29dB. JOS tuo riittää digiboxille => paremmasta vahvistuksesta ei olisi mitään hyötyä?

Toi Partcon kaapeli ei ymmärtääkseni ole oleellisesti parempi kuin toi mun RG59 lisäksi se on 50 ohmin kaapeli.
Jostain olen tullut tulokseen, että 50 ohmin kaapelia käytetään TV:ssä ja satelliittijärjestelmissä 75 Ohmin kaapelia (kuten tuo RG59 on).

Tuossa RG11
Oletan sen olevan selkeästi parempi vaimennuksen suhteen, sitäkin parempaa tuolla ollee, mutta hinta-hyötysuhde? verrattuna RG11:sta.
-vaimennus 1000 MHz: 13.88 dB /100m
Linkissäni oli virhe. Tarkoitin tätä AL117 kaapelia.

AL 117 koaksiaalikaapeli, 75 ohm
AL 117 koaksiaali kaapeli 75 ohm
Ulkokäyttöön soveltuva 75 ohm kaapeli, TV- tai satelliittiantenneihin. Erittäin hyvä myös 50 ohmisten antenneiden vaiheistuskaapeliksi.
Kun tavallinen, yleisesti käytetty RG59 ei riitä TV tai satelliittiantenniisi kaapelin pituuden vuoksi, kannattaa valita AL-117, jonka vaimennus on vain noin yksi kolmasosa RG59:stä. Huomaa kuitenkin, että tämä kaapeli on paksumpaa kuin RG59.
AL117 soveltuu myös hyvin 50 ohmisten antenneiden korkealaatuisten vaiheistuskaapeleiden tekoon. AL117-vaiheistuskaapeleissa voidaan käyttää Ecoflex10:n liittimiä.
AL-117 soveltuu asennettavaksi mihin tahansa ympäristöön, jossa veden tai kosteuden määrä on suuri. Maahan asennettaessa suosittelemme suojaputken käyttöä.
Hinnat sisältävät arvonlisäveron.​
AL 117 koaksiaali, 75 ohm
AL-117 koaksiaali kaapeli ulkokäyttöön, 75 ohm
  • Impedanssi 75 ohm
  • Koaksiaalikaapelin ulkohalkaisija 10,2 mm
  • Ulkoeriste musta PE
  • Punottu tinattu kuparivaippa, 56% peitto
  • Alumiini/polyester/alumiini folio, 100% peitto
  • Pee/PH foam eriste
  • Keskijohdin 1.7 mm yksisäikeinen kupari
  • Nopeuskerroin 0,85
  • Kapasitanssi 52 pF / metri
  • Minimitaivutussäde 115 mm
  • Paino 10.7 kg / 100m
  • Vaimennus, dB / 100 m
    • 5 MHz, 0.9 dB
    • 50 MHz, 2.9 dB
    • 200 MHz, 5.6 dB
    • 470 MHz, 8.8 dB
    • 800 MHz, 11.5 dB
    • 1000 MHz, 13.2 dB
    • 1350 MHz, 15.6 dB
    • 1750 MHz, 17.9 dB
    • 2150 MHz, 20.0 dB
    • 2400 MHz, 21.4 dB
    • 2700 MHz, 22.7 dB
    • 3000 MHz, 24.2 dB

Tekniset tiedot pdf-tiedostona (englanniksi)
 
Kattelin noita ilmoitettuja arvoja ja Goldenin arvot ovat teoriassa parempia? Noise 0,1 vs 0,2
Conversion Gain 55-65dB vs Invertolla minimi 60dB
Onko sulla jotain muuta päätä vertailla?

Sitten ilmakehän muutoksetkin voivat vaikuttaa, mulla ei ole 1.5h ollut yhtään virhettä kuvassa, vaikka välillä oli tihkusateen pätkiäkin, ed. kerran kun kirjoitin siinä oli niitä vaakajuovavirheitä. Etelässä on tosin parempi kulmakin.
Mielenkiintoista että moderni ’halpis’ pää voittaa takavuosien kalliimman mallin. Kuuklailin asiaa, ja samaa sanoi muutkin että ei toi Inverto niin erikoinen ole. Joku sanoi että kun Invertossa on pitkä kaula, niin se toimii parhaiten ääriasennossa. Itse testasin sitä samassa asennossa kuin Goldenin, tuon Goldenin kun ihan signaalia katsellen optimoin. Ääriasennossa, eli kaula niin paljon lautaseen päin kuin mahdollista Goldenkin tuntui parhaiten toimivan, vaikka ero toki pieni/olematon kun niin pieni säätövara Goldenissa.

Golden Media GM-202 twin oli tarjouksessa viime kesänä 6.9€.

Nyt aamuyöllä tuossa MBC-signaalissa oli hetkellisesti vähän jopa säävaraakin, mutta sitten heikkeni taas ja antaa pienen kuvavirheen ehkä kerran minuutissa. Aivan katsottava olisi kuitenkin.
 
Linkissäni oli virhe. Tarkoitin tätä AL117 kaapelia.

AL 117 koaksiaalikaapeli, 75 ohm
AL 117 koaksiaali kaapeli 75 ohm
Ulkokäyttöön soveltuva 75 ohm kaapeli, TV- tai satelliittiantenneihin. Erittäin hyvä myös 50 ohmisten antenneiden vaiheistuskaapeliksi.
Kun tavallinen, yleisesti käytetty RG59 ei riitä TV tai satelliittiantenniisi kaapelin pituuden vuoksi, kannattaa valita AL-117, jonka vaimennus on vain noin yksi kolmasosa RG59:stä. Huomaa kuitenkin, että tämä kaapeli on paksumpaa kuin RG59.
AL117 soveltuu myös hyvin 50 ohmisten antenneiden korkealaatuisten vaiheistuskaapeleiden tekoon. AL117-vaiheistuskaapeleissa voidaan käyttää Ecoflex10:n liittimiä.
AL-117 soveltuu asennettavaksi mihin tahansa ympäristöön, jossa veden tai kosteuden määrä on suuri. Maahan asennettaessa suosittelemme suojaputken käyttöä.
Hinnat sisältävät arvonlisäveron.​
AL 117 koaksiaali, 75 ohm
AL-117 koaksiaali kaapeli ulkokäyttöön, 75 ohm
  • Impedanssi 75 ohm
  • Koaksiaalikaapelin ulkohalkaisija 10,2 mm
  • Ulkoeriste musta PE
  • Punottu tinattu kuparivaippa, 56% peitto
  • Alumiini/polyester/alumiini folio, 100% peitto
  • Pee/PH foam eriste
  • Keskijohdin 1.7 mm yksisäikeinen kupari
  • Nopeuskerroin 0,85
  • Kapasitanssi 52 pF / metri
  • Minimitaivutussäde 115 mm
  • Paino 10.7 kg / 100m
  • Vaimennus, dB / 100 m
    • 5 MHz, 0.9 dB
    • 50 MHz, 2.9 dB
    • 200 MHz, 5.6 dB
    • 470 MHz, 8.8 dB
    • 800 MHz, 11.5 dB
    • 1000 MHz, 13.2 dB
    • 1350 MHz, 15.6 dB
    • 1750 MHz, 17.9 dB
    • 2150 MHz, 20.0 dB
    • 2400 MHz, 21.4 dB
    • 2700 MHz, 22.7 dB
    • 3000 MHz, 24.2 dB

Tekniset tiedot pdf-tiedostona (englanniksi)
Toi on lähes vastaava arvoiltaa kuin RG11, hinnassa näyttäs olevan eroa. 1,7mm keskilanka on selvästi paksumpi kuin RG59:ssä, taitaa vielä kuintenkin noihin uusiin LMB-päihin mahtua. Mun 30m matkalla ei taida olla käytännön hyötyä vaihdosta?
 
Mielenkiintoista että moderni ’halpis’ pää voittaa takavuosien kalliimman mallin. Kuuklailin asiaa, ja samaa sanoi muutkin että ei toi Inverto niin erikoinen ole. Joku sanoi että kun Invertossa on pitkä kaula, niin se toimii parhaiten ääriasennossa. Itse testasin sitä samassa asennossa kuin Goldenin, tuon Goldenin kun ihan signaalia katsellen optimoin. Ääriasennossa, eli kaula niin paljon lautaseen päin kuin mahdollista Goldenkin tuntui parhaiten toimivan, vaikka ero toki pieni/olematon kun niin pieni säätövara Goldenissa.

Golden Media GM-202 twin oli tarjouksessa viime kesänä 6.9€.

Nyt aamuyöllä tuossa MBC-signaalissa oli hetkellisesti vähän jopa säävaraakin, mutta sitten heikkeni taas ja antaa pienen kuvavirheen ehkä kerran minuutissa. Aivan katsottava olisi kuitenkin.
Toi Satshopin "viittaama" testiartikkeli oli tehty vuonna 2009. Mahtaako uusimpia vertailuja löytyä?
Mitenkäs sun sat.boxisi näytti arvoina noiden erot? Tiedä sitten kuinka tasaista laatua valmistajat tekevät/ ovatko joutuneet komponentteja vaihtamaan?
 
Tuolla Shatshop:ssa on huonohko asikastuki. Liekkö nyt joku asiakasryntäys vai onko tuolla yleisestikin noin?
Lähinnä mietin onko sama homma mahdollisten reklamaatioiden kanssa?

Olen nyt 2-päivää yrittänyt saada vastauksia.
1.Mitä heidän F-liitimensä mitat tarkoittavat.

Youtuben haulla tuli ensimmäiseksi
"F -liitin, kierrettävä nikkelöity kupari ammattilaatua 6.8 - 7.0 mm kaapelille. F -liittimistä sanotaan että sen ja sen paksuiselle kaapelille, mitta tarkoittaa kaapelin ulkohalkaisijaa silloin kun suojafoliot ja punokset on käännetty kaapelin kuoren päälle. Mitta on hieman "häilyvä" suure."
-Itse epäilen 5,2mm mitan tarkoittavan että kierteiden "tyhjä" väli on toi 5.2mm eli sinne voi työntää 5,2mm paksuisen putken. Siis aivan toisin kuin mitä tossa yllä sanotaan. (Motonetillä on noin)

-Onkos täällä kukaan tilannut noita tuolta ja voisi kertoa Satshopin "mittaustavan"?
Kun olisivat laittaneet leikkauskuvan ei si miettiä/ kysellä.

2.
- tietääkö kukaan tukeeko toi DiSEqC -kytkin ja "Inverto Black Ultra Single HGLN Universal" LBN myös UDH-hähetysten vastaanottoa?
 
F-liittimiä on eri kokoisia eri paksuisille koaksiaalikaapeleille, liittimen mitta tarkoittaa kaapelin ulkohalkaisijaa eristeen päältä. Ei ole minulla sattunut noitten kokojen kanssa ongelmia. Joskus kävin Partcosta ostamassa kierrettäviä liittimiä niin kokeiltiin siellä kaapeliin sopiva, nykyisin käytän puristettavia. Noita kierrettäviä liittimiä kun laittaa paikoilleen tai irrottaa niin tahtoo liitin myös pyöriä kaapelissa ja voi irrota.

Satelliittisignaali voi olla lineaarisesti polarisoitu (Horizontal/Vertical) tai kiertopolarisoitu (right/left). Ku-alueella kiertopolarisaatiota ei ole käytössä kuin venäläisillä 36E ja 56E, sitä varten löytyy oma lnb esim. satshopista. 36E:stä saan näkyviin yhden kiertopolarisaatio FTA kanavan lineaarisella lnb:llä, 56E:sta enemmän kun sen lähetysteho suurempi.

Satelliitista tulee digitaalisesti moduloitua ja koodattua signaalia. Samalla lautasella, moottorilla, kytkimellä ja kaapelilla voi vastaanottaa ja siirtää sd, hd, uhd, 3d koodattua signaalia vastaanottimelle, jonka ominaisuuksista sitten riippuu mitä noista se osaa dekoodata. Eli 4K vastaanottimella saa kuvaa sd, hd ja uhd materiaalista. Sd matskun video on mpeg2 koodattua, hd mpeg4(avc) ja 4K hevc (yleensä, on esim. sd kanavia hevc-koodattuna kaistan säästämiseksi).

LNB valmistajat antaa kohina-arvon jostakin mielestään hyvästä kohdasta. Se ei ole vakio taajuusvälillä 10700 - 12750 MHz. Jos lnb ei ole reilusti yli 10 vuotta vanha niin kohina on ok (mulla yli 10v. vanha IBU single käytössä). LNB:ssä on vahvistin, IBUlla suurempi vahvistus kuin Goldenilla. IBUn eri versiot paremmuusjärjestyksessä on single, quad ja twin. Minä olen päässyt parhaisiin tuloksiin IBUlla. Viime vuonna ostin telkkarin jossa sat-viritin (ei moottori tukea) niin laitoin lautaseeni kolme lnb:tä. Parvekelasien läpi ei tullut sivusyötöistä kaikki haluamani kanavat, niin vaihdoin muun merkkisten tilalle IBUt niin haluamani näkyi.

Vastaanotin tarvitsee toimiakseen tietyllä voimakkuusalueella olevan signaalin (strength, agc) ja modulaatiosta riippuvan signaalin laadun (quality, snr, cnr, mer). Mitä monimutkaisempi modulaatio ja mitä vähemmän virheenkorjausta (FEC), sitä suurempi laadun tulee olla, jotta saadaan kuva. Jos meillä olisi tilanne, jossa signaalin laatu olisi riittävä sen demodulointiin, niin signaalin voimakkuus ei saa olla liian pieni tai liian suuri (yliohjautuu). Harvalla on niin pitkä kaapeliveto, että erillistä vahvistinta tarvittaisiin kompensoimaan siirtohäviötä. Käytännössä aina ongelmana on signaalin laatu. Jos lautanen ja lnb on säädetty optimaalisesti, laatua voi hieman parantaa herkemmällä lnb:llä ja/tai vastaanottimella, ei niillä ihmeitä saa aikaan. Parhaiten auttaa lautasen koon reilu kasvattaminen tai harava-antennin tapauksessa lisää elementtejä. Esimerkkinä 19,2E FlySat Astra 1KR/1L/1M/1N @ 19.2° East.
10714H dvb-s qpsk 5/6 vaatii virheettömään kuvaan 6,5 dB cnr
10744H dvb-s2 8psk 2/3 vaatii virheettömään kuvaan 6,6 dB cnr
10995H dvb-s2 8psk 5/6 vaatii virheettömään kuvaan 9,4 dB cnr
Jos FEC on 2/3 niin hyötydataa on 2/3 ja dataa virheenkorjausta varten 1/3.
Siihen mikä kanava on vastaanotettavissa vaikuttaa satelliitin lähetysteho eli kentän voimakkuus vastaanottopaikassa ja lautasen koko. Satelliiteissa on erilaisia keiloja suunnattuna eri paikkoihin, laajoja tai erittäin suppeita (esim. 28,2E UK-spot). Uudemmissa satelliiteissa keilat tarkkarajaisempia kuin vanhoissa ja "vuotavat" vähemmän, esim. vanhasta 26E. Vastaanottimet näyttää useimmiten sinkun voimakkuuden ja laadun prosentteina eikä ne ole vertailukelpoisia eri laitteiden välillä. Jossain telkkareissa ja enigma2 digibokseissa on sinkun laatu dB, mutta voimakkuus %, tietokonekorteilla saa molemmat dB.
 
Tuolla Shatshop:ssa on huonohko asikastuki. Liekkö nyt joku asiakasryntäys vai onko tuolla yleisestikin noin?
Lähinnä mietin onko sama homma mahdollisten reklamaatioiden kanssa?

Olen nyt 2-päivää yrittänyt saada vastauksia.
1.Mitä heidän F-liitimensä mitat tarkoittavat.

Youtuben haulla tuli ensimmäiseksi
"F -liitin, kierrettävä nikkelöity kupari ammattilaatua 6.8 - 7.0 mm kaapelille. F -liittimistä sanotaan että sen ja sen paksuiselle kaapelille, mitta tarkoittaa kaapelin ulkohalkaisijaa silloin kun suojafoliot ja punokset on käännetty kaapelin kuoren päälle. Mitta on hieman "häilyvä" suure."
-Itse epäilen 5,2mm mitan tarkoittavan että kierteiden "tyhjä" väli on toi 5.2mm eli sinne voi työntää 5,2mm paksuisen putken. Siis aivan toisin kuin mitä tossa yllä sanotaan. (Motonetillä on noin)

-Onkos täällä kukaan tilannut noita tuolta ja voisi kertoa Satshopin "mittaustavan"?
Kun olisivat laittaneet leikkauskuvan ei si miettiä/ kysellä.

2.
- tietääkö kukaan tukeeko toi DiSEqC -kytkin ja "Inverto Black Ultra Single HGLN Universal" LBN myös UDH-hähetysten vastaanottoa?

Huoltovalikon palstalta saat parhaiten tietoa noista F-liittimistä. Siellä on jopa omia keskusteluketjuja niistä.

Kaikki mikropäät ja DiSEqC -kytkimet päästävät läpi sen signaalin sellaisenaan ja sen vuoksi niillä kaikilla toimii ongelmitta oli kyseessä sitten analoginen sd-lähetys, mpeg2-lähetys, mpeg4, HEVC tai mikä tahansa muu koodekki ja modulaatiolle ihan sama mikä DVB-S Q/8PSK 16 QAM, DVB-S2. Q/8PSK 45 tms. modulaatio se on.

Eli lyhyesti sanottuna UHD lähetykset toimivat myös noilla mikropäillä ja DiSEqC -kytkimillä. Myös 8k lähetykset toimivat ja 16k lähetykset jos semmoisia joskus tulee taivaalle.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 396
Viestejä
4 489 757
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom