Ensin pitää hieman selittää taustaa. Eli satelliittiantennissa mikropää ottaa vastaan kerrallaan neljäsosan yhden satelliitin (tai siis vierekkäin parkkeerattuhen satelliittien ryppään) kanavat ja pukkaa ne välitaajuudeelle 1000-2000 Mhz eteenpäin. Satelliittiboksi kertoo automaattisesti ohjausjännitteellä antennikaapelia pitkin minkä noista neljästä taajuusalueesta haluaa vastaanottaa sen kanavan perusteella mitä boksissa katsoo. Eli siinä on vaaka- ja pystypolarisaation kanavan ja sitten niissä vielä ylä- ja alataajuus.
Yhtä antennikaapelia pitkin ei voi sen vuoksi välittää kuin yhdelle boksille kanavat suoraan. Toki siihen voi toisen boksin kytkeä vaikka haaroittamalla, mutta homma kusee silloin jos toisesta boksista vaihtaakin kanavalle joka on eri taajuusalueelle tai eri polarisaatiossa kuin mitä toisella boksilla katsotaan.
Lisäksi jos ottaa vastaan useampaa satelliittia samalla lautasella ja useammalla mikropäällä, niin pitää olla se DiseqC kytkin joka osaa yhdistää oikean mikropään kulloinkin sen mukaan käyttöön jota boksi pyytää.
Homman saa helpoiten useimmiten ja halvimmalla toimimaan kun kahta satelliittiboksia varten hommaa lautaseen tuplamikropäät ja vetää lautaselta sinne antenniverkon tähtipisteeseen saakka vähintään erilliset antennikaapelit:
Mikropää eli LNB asennetaan satelliittiantenniin. Twin mikropäässä on 2 ulostuloa jotka voit liittää TV:n tai digiboksin satelliittivirittimiin. SatShopista!
www.satshop.fi
Jos antenniverkko on tähtiverkko niin lautasantenninsta tuleva antennikaapeli yhdistetään yhdyssuotimella suoraan siihen tähtipisteestä kyseiselle televisiolle lähtevään antennikaapeliin. Maksaa luokkaa 10 euroa tuollainen yhddysuodin. Lisäksi antennipistorasia pitää olla sellainen SAT-mallinen rasia jossa on harava-antennin ja radion pistokkeen lisäksi kolmantena F-liittimellinen sat-lähtö ja joka läpäisee taajuudet reiluun 2000 Mhz saakka. Maksaa jonkun 5 euroa sellainen antennirasia peitinlevyineen.
Useammallekkin virittimelle signaalit saadaan kulkemaan yhtä antennikaapelia pitkin jos käytetään Unicable mikropäätä.
Mikropää eli LNB asennetaan satelliittiantenniin. Unicable mikropäästä saat 1 kaapelia pitkin TV-kanavat jopa 32 TV:n tai digiboksin satelliittivirittimille.
www.satshop.fi
Tuossa Unicable systeemissä jokaisella digiboksille varataan oma kapea taajuuskaista sieltä 1000-2000 Mhz väliltä tyyliin boksi 1 taajuus 1145-1185 Mhz ja boksi 2 taas 1246-1286 Mhz. Eli se pukkaa yhdelle boksille menemään sen luokkaa kolmaskymmenesosan niistä yhden taajuusalueen kanavista kerralla sen mukaan mitä boksi pyytää katsottavan kanavan mukaan. Yleensä 4 kpl noita eri taajuuksia voi olla Unicable ykkössukupolven vehkeissä ja uusissa Unicable 2 bokseissa ja vehkeissä taas aina 32 kappaleeseen saakka.
Em. taajuudet vedin hatusta, mutta periaate on tuollainen.
Unicable systeemi toimii hyvin jos vastaanotettavia satelliittija on 1-2 kpl. Jos taas haluaa vaikka 4 eri satelliittia vastaanottaa tai enemmän Unicable systeeminä vaatii jo kallista ja eksoottsta laitetetta.
Varmaan selitin jonkun asian niin että sitä ei oikein ymmärrä, mutta kysy tarkennusta jos jotain tarkempaa tietoa kaipaat. Unicable systeemeistä omakohtaista kokemusta ei ole kun saanut aina vedettyä tai kytkettyä erilliset antennikaapelit joka katselupaikkaan. Jos niistä jotain spesiaalimpaa tietoa ja kokemusta tarvit niin huoltovalikkopalstalla löytyy tietoa.
Ensimmäinen homma on kuitenkin siinä että Dishpointer sivulla ja lisäksi sen nimisellä älypuhelimen sovelluksella katsot saatko antennia asennettua sellaiseen pakkaan jossa on näkyvyys sinne halutun satelliitin suuntaan etelän ja hieman lännen suuntaan tai mielellään satelliittien suuntaan sinne suunnille. Jos esteetöntä näkyvyyttä ei ole niin silloin se on mahdoton vaihtoehto. Joku dishpointer tms. nimisistä älypuhelinsovelluksista on ainakkin maksuton ja ihan pätevä ja se oli saatavilla sekä iPhonelle että androidille.
Johonkin aikaan keväästä se aurinkokin paistaa tismalleen eri satelliittien suunnasta tietynä päivänä tiettynä kellonaikana niin silloin siinä on mahdollisuus hyvin muutamana päivänä sen perusteella etsiä antennin paikkaa. Pari päivää siinä on se aikaikkuna kun se ei nyt montaa astetta heitä auringon korkeus viereisinä päivinä vaikka tismalleen satelliitin suunnasta se aurinko paistaa ven silloin yhtenä päivänä sen muutaman minuutin syksyllä ja keväällä. Silloin lakkaa myös näkymästä kyseisen satelliitin kaikki tv-kanavat omalla antennilla muutamaksi minuutiksi kun auringosta suoraan satelliitin takaa tulee niin paljon häiriötä.