Noilla uusilla TV5 HD, Kutonen HD ja Frii HD kanavilla näyttäs olevan ihan reipas 15 Mbit bitrate. Kun taas sitten esim Ylen SD-kanavat näyttää olevan samaa mössöö mitä antennissakin ja TV5 ja Kutonen kans. Kyllä se tuo SD-kuvakin ihan hyvältä näyttää kunhan vaan bittinopeus on kohdallaan, sellanen 5 Mbit on kyllä tolle Mpeg2 pakkaukselle aika minimi ettei pikselöidy niin pahasti liikkeestä.
Huoltovalikkopalstalla nimimerkki "huve" oli testaillut noita bittivirtoja DNA:n uusilla HD-kanavilla:
KaapeliTV - DNA kaapeliverkon vapaat HD kanavat
"11.1.2018 DNA:n kaapeliverkkoon tuli lisää vapaasti katsottavia HD kanavia. Nyt niitä kaikkiaan 10 kappaletta. Tallennusten kannalta ne jakaantuvat liian moneen muksiin. DNA voisi järjestellä niitä uudellen kuten se teki sd-kanavien kanssa. Alla kanavat muxien taajuuden mukaan järjestyksessä, bittivirrat kokeilukohdalta kahden minuutin tallenteesta bitrate viewer pluginin keskiarvo.
194 MHz:
France 24 HD, 1080i, AC3 ja mpeg-äänet, ei tekstitystä, video 5,2 Mb/s, audio 190 kb/s
234 MHz:
Frii HD, 1080i, mpeg-äänet, poltettu tekstitys, video 14,7 Mb/s, audio 380 kb/s
290 MHz:
Yle TV1 HD, 1080i, AC3-äänet, DVB-tekstitys, video 7,3 Mb/s, audio 440 kb/s
Yle TV2 HD, 1080i, AC3-äänet, DVB-tekstitys, video 7,6 Mb/s, audio 440 kb/s
Yle Teema & Fem HD, 1080i, AC3-äänet, DVB-tekstitys, video 7,3 Mb/s, audio 440 kb/s
MTV3 HD, 720p, mpeg-äänet, DVB-tekstitys, video 6,5 Mb/s, audio 250 kb/s
AVA HD, 720p, mpeg-äänet, DVB-tekstitys, video 7,2 Mb/s, audio 250 kb/s
298 MHz:
TV5 HD, 1080i, mpeg-äänet, poltettu tekstitys, video 14,3 Mb/s, audio 380 kb/s
346 MHz:
Sub HD, 720p, mpeg-äänet, DVB-tekstitys, video 7,2 Mb/s, audio 250 kb/s
378 MHz:
Kutonen HD, 1080i, mpeg-äänet, poltettu tekstitys, video 14,7 Mb/s, audio 380 kb/s"
Tuollainen 14-15 "Mbit/s" on kyllä hyvä bittinopeus. Samaa luokkaa kuin satelliitin kautta vaikka Saksan pääkanavat ovat, Ruotsin SVT ja Norjan kanavat ja BBC 1-4 ja Sky Sportin HD kanavat. Tuollaisella bittivirralla kuva ei palikoidu vaikka kuvassa on paljon liikettä ja jalkapallo-ottelussa se kentän nurmikko näyttää nurmikolta eikä epämääräisiltä lego-palikoilta.
Jonkun maksullisen piirroskanavan olen kauan sitten jossain nähnyt väärillä väreillä, kun salausvehjettä ei ollut. Varmaan helpompi ja tehokkaampi salaustekniikka on ollut osasyy siihen, että digiaikana kanavia on muutettu enemmän maksulliseksi.
Taisi olla SSAVI se salaus kaapelissa 1990-luvun alkuvuosina. Näytti sellaiselta mustavalkoiselta se kuva ja välillä kuva kaatui niin ettei mitään näkynyt.
Satelliitissa oli siihen aikaan yleinen videocrypt-salaus. Oli sellaista värillistä kohinaa tai viivoja kuva siinä ilman salausta:
Olivat sen verran huonoja nuo salaukset että ei tarvinnut kummoinen elektroniikkaharrastaja että sai tehtyä purkulaitteen kun ohjeet sai käsiin.
Itsekkin olen miettinyt että satelliittilautanen olisi taas kiva, mutta kun asun sellaisen puskan keskellä rivarissa että se lautanen pitäisi tuonne katon harjalle saaha eikä välttämättä sieltäkään saisi riittävän avaraa näkymää taivaalle (enkä tiedä kuinka talonyhtiö siihen ajatukseen lämpenisi)
Satelliittikanavat eivät näy jos lautasen ja satelliitin väliin sattuu vaikkapa puun oksia. Periaatteessa siinä riittää kun puustossa olisi metrin kokoinen "reikä" josta antenni saisi vapaan näkyvyyden satelliittiin, mutta jos sellaista ei ole niin sitä ei ole.
Älypuhelimiin saa tällaisia maksuttomia sovelluksia jolla voi yrittää etsiä onko omassa katselupaikassa näkyvyyttä satelliitteihin:
Satellite Dish Pointer – Android-sovellukset Google Playssa
Harmi kun nuo eivät millään asteen tarkkuudella näytä sitä missä satelliitti oikeasti on vaan vähän sinnepäin.
Jossain rivitalossa antennin saattaa saada sijoitettua vaikka 50 metrin päähän asunnosta jonnekkin kaupungin puistoon omalla jalustalla seisomaan. Siinä se saanee olla ilman että siihen kukaan puuttuu. 50 metriä on se antennikaapelin pituus jolla lautanen vielä toimii ongelmitta suunnilleen millä tahansa paukkulangalla. Jos pidempää antennikaapelia tarvii sitten pitää alkaa jo katselemaan kalliimpia pienihäviöistä antennikaapeleita jotka yli euron metriltä.
Rivitalossa oman lautasen saattaa saada sijoitettua taloyhtiön tontille vaikka normaalin tv-antennin viereen kun sopii että siitä lautasesta kaikki muutkin saavat ottaa maksutta signaalin kunhan itse hoitavat kaapelin vedon huoneistoon tai tähtipisteeseen saakka.
Lisäkustannus esimerkiksi kahdeksan lähdön mikropäästä ei ole iso vaan sellainen maksaa 34 euroa:
Octo (8 ulostuloa) - Mikropäät (LNB)
Jos isommalle määrälle asuntoja pitää jakaa signaali niin sitten Unicable-mikropää tai quatro-mikropää ja vaikka 60 lähdön multiswitch-kytkin. Hintaluokka vehkeille on noin 100 euroa per huoneisto jos niille jakaa neljän satelliitin kaikki kanavat. Päälle sitten mahdollisesti tarvittava antenniverkon saneeraus niin että signaalit menevät 2000 Mhz asti läpi.