Aluksi tietysti napit, kytkimet yms mutta ne nyt ei iso homma ole uusia tarvittaessa. Isompi ongelma onkin jos talosta uupuu maadoitukset, vanhat kaapelit ovat korppuuntuneet niin että kuoret murtuvat taitettaessa, putkitukset tehty lerppaputkella/putkituksia ei ole lainkaan yms. Sitten vielä vanha keskus posliinisulakkeilla jossa ei vapaita paikkoja niin ongelmia tulee ihan jokaisessa remontti/korjauskohdassa jos kaikki halutaan tehdä määräysten mukaan.
Oletko nähnyt noita taivuttaessa halkeilevia kaapeleita? Millä vuosikymmenellä ne oli asennettu?
Maadoituksia ei tarvitse vanhoihin laittaa, jos niitä ei siellä ole. Uutta tehtäessä ne pitää tarpeellisin osin huomioida. (samassa huoneessa maadoitetun ja maadoittamattoman pisterasioiden välillä on etäisyysvaatimukia.. Jos ymmärtää noiden maadoitusten merkityksen, todellinen vaara ollee hyvin pitkälti teoreettinen. Meillä on maailman tiukimmat sähkömääräyset.
Posliinikeskuksiinkin voidaan usein lisätä sulakkeita tai tehdä viereen tai toiseen tilaan apukeskus kutenalla kerroit.
Mutta ollaan samaa mieltä, että sähkökeskuksen koko (sulakkeiden määrä) kannaattaa tarkistaa sekä miettiä tarvitaanko mahdollisesti lisää sähköpisteitä.
Nykyään on saatavilla ns. sähköjalka ja -kattolistoja joihin uudet johdot voidaan piilottaa joten tarvittavat
muutostyöt (en siis tekisi välttämätttä kaikkia uusiksi) voidaan kohtuu kustannuksin tehdä.
Tietysti jos mitään ei aio muuttaa (kuten uusia keittiötä tai kodinkoneita nykyaikaan) tai tekotapana on itse-teen-ja-säästän niin sitten näihin ei niin kannata huomiota kiinnittää.
Jos talo esim. 80-luvulla tehty määräysten mukaan ja keittiössä on noi laitteet. Ne voi kyllä uusia ilman sähköjen uusimista, jos tulevat samoille kohdille ja pienin kustannuksin johtoja jatkaa.
Sähköihin kyllä kannattaa muuten huomiota kiinnittää. Esim. joillekin riittää 2. pistorasiaa/MH ja jotkut haluavat esim. 4. Valopisteiden/ niiden kytkimien määrätkin vaihtelevat paljon taloittain.
Onko audio pisteitä, ATK verkko jne. niissä on myös eroja.
Edit: Esimerkiksi siis että kun vanha keittiö saattaa olla jopa vain kahden sulakkeen takana (esim 25a+16a) ja nykyaikainen keittiö vaatii sen 3x16a+16a+10a ihan minimissään niin jotain kautta se kaapelinippu pitää sinne keittiöön keskuksesta kuljettaa.
Sen apukeskuksen voi laittaa, myös sinne keittiöön. Noi mainitsemasi ongelmat koskevat kyllä pääosin
70-luvan ja sitä vanhempien (uudelleen sähköistämättömiä ) rakennuksia.
Aika usein keittiöihin tulee 3x16V (liesi) + 1x16A astianpesukone +1x16A jää-pakastin kaappi +1-2x16A pistorasioille +ehkä 1x10A valoille. Ehkä vielä liesituulettimellekin omansa.
Näille sitten täytyy keskuksen viereen asentaa uusi "pikkukeskus" johon sulakkeet ja vikavirtasuojat saadaan. Sitten sama juttu kylppärin ehkä kahdenkin kanssa ja vielä sähköauto+vähän pihavaloja päälle niin hyvä tulee
Mutta kuten sanoin, ei kaikille ongelma mutta pitäisin mielessä ostovaiheessa.
Unohdit tuosta voimapistorasian, jotta tarvittaviin korjauksiin saadaan voi voimavirtalaitteille virtaa. Pihalle autoille myös se lämmityspistoke.
Sekä iv-koneelle, pannuhuoneeseen jotain, sähkölämmitykset? , saunan kiuas...
Yllättävän paljon niitä pisteitä / sulakeita niille tarvitaan. Tuommon 36-sulakkeen keskus alkaa jo olla riittävä talon koosta riippuen.
Taloittain niissä siis eroja, joten niitäkin on hyvä tarkistella. Eli tarvitaanko esim. tehdä lisää pisteitä.
Talopaketeissa käytettiin sähköistyksen osalta ns. tähtiluokitusta, jolla kuvattiin sähkövarustuksen täydellityyttä.
Täydellisen uusimisen tarpeeseen en usko, kuin korkeintaan hyvin vanhoissa rakennuksissa.
Sähkölattialämmityksissä joskus kaapelit ovat hankautuneet poikki, väärästä asennustavasta johtuen.