- Liittynyt
- 26.10.2016
- Viestejä
- 444
1,10 € on kyllä Hofbräusta ns. huva hind, mutta aina naurattaa näiden markettien "erikoisolut"-määrittelyt.
Ei kannata. Yleensä päiväys on jo menossa tai on muutenkin useamman kuukauden vanhoja. Esimerkiksi vahvemmin humaloiduissa aromit eivät todellakaan enää ole sitä mitä pitäis. Lisäksi alkaa muutkin prosessin virheet korostua. Saattaa olla pullokäymistä tai muuta mikä tekee tuotteesta epämiellyttävän makuista.Melkein noita kaliimpia oluita ei kannata muuten ostaa tarjouksista. Piristää kun tulee tuollaisia löytöjä
Juurikin näin. Alkossa tai miksei muualtakin ostaessa kannattaa aina vilkaista tölkin pohjasta tölkityspäivä. IPAt ja muut humalapommit eivät montaa kuukautta kestä hyvässä iskussa. Kyllä niitä vanhempiakin juo, mutta tuntuu terävin humalointi menettävän melko nopeasti iskunsa.Ei kannata. Yleensä päiväys on jo menossa tai on muutenkin useamman kuukauden vanhoja. Esimerkiksi vahvemmin humaloiduissa aromit eivät todellakaan enää ole sitä mitä pitäis. Lisäksi alkaa muutkin prosessin virheet korostua. Saattaa olla pullokäymistä tai muuta mikä tekee tuotteesta epämiellyttävän makuista.
Poistohinnoilla saa vaan väärän kuvan tuotteen todellisesta mausta. Pienpanimo-oluet ovat lähes tuoretuotteita.
Juurikin näin, oluessa jättäisin väliin ne mahdolliset alet tai muuten vain epäilyttävän edulliselta tuntuvat.Ei kannata. Yleensä päiväys on jo menossa tai on muutenkin useamman kuukauden vanhoja. Esimerkiksi vahvemmin humaloiduissa aromit eivät todellakaan enää ole sitä mitä pitäis. Lisäksi alkaa muutkin prosessin virheet korostua. Saattaa olla pullokäymistä tai muuta mikä tekee tuotteesta epämiellyttävän makuista.
Poistohinnoilla saa vaan väärän kuvan tuotteen todellisesta mausta. Pienpanimo-oluet ovat lähes tuoretuotteita.
Vahvasti humaloidut oluet ovat poistokoreissa käytännössä jo pilaantuneita.Melkein noita kaliimpia oluita ei kannata muuten ostaa kun poistotuotteina. Piristää kun tulee tuollaisia löytöjä
Miten oikeasti hapan liittyy siideriin? En tuosta tiedä onko normaalia lievempää, mutta lambic on lajina juomakelvoton, suu vääntyy vaikka mihin ilmeisiin, pakko juoda niin nopeasti että ei maista ja silti ei välttämättä pysty juomaan loppuun. Henry Westons Vintage ei ehkä ole se kaikista kuiva siideri, mutta sitä voi sentään juoda, ei ole täysin lantrattua valkkaria.Alkossa oli Timmermans Oude Gueze -lambic tarjolla Timmermans Oude Gueuze
Jos joku valehtelisi, että tämä on kuivaa omenasiideriä, menisi ihan täydestä
Piristävän makuista, todella voimakkaasti kuplivaa. Vaahto kasvaa takaisin lasin kallistuksen jälkeen. Oluena tämän suurimmat ansiot lienevät siinä, miten erilaista juomaa onkaan mahdollista saada aikaan. Minä tahansa juomana maku ei ole mitenkään erityinen.
Ei tuo ollut mitenkään erityisen hapanta. Helppoa juotavaa.Miten oikeasti hapan liittyy siideriin? En tuosta tiedä onko normaalia lievempää, mutta lambic on lajina juomakelvoton, suu vääntyy vaikka mihin ilmeisiin, pakko juoda niin nopeasti että ei maista ja silti ei välttämättä pysty juomaan loppuun. Henry Westons Vintage ei ehkä ole se kaikista kuiva siideri, mutta sitä voi sentään juoda, ei ole täysin lantrattua valkkaria.
Meiltä löytyy Pienestä parhaimmaksi rankattua Superstition Meaderin tuotteita. Ulos ei toki niitä voi myydä, mutta paikanpäällä voi nauttia. Hinnat n.30-50€ pullo, joten kannattaa jakaa parin kaverin kanssa.Onko muuta alkoholillista hunajasimaa saatavilla jostain?
Plevnalla ainakin oli joskus hunajasta tehtyä ja humalilla maustettua simaa, ja se oli varsin surkeaa. Vähän niin kuin olisi erittäin laihaa olutta siemaillut. Ei makeaa, ei kirpeää, ei oikein minkäänlaista.Onko kukaan maistellut hunajasimaa(mead)? Pikaisen googlettelun perusteella helposti saatavilla on yksi tyyppi Alkosta ja myöhemmin syksyllä on tulossa lisää kahta muuta kotimaiselta pienpanimolta Simapaja.
Onko muuta alkoholillista hunajasimaa saatavilla jostain?
Toisenlainen mielipide, itse tykkäsin ja tykkään Plevnan panimosimasta. Ei kyllä kirpeää (sima kirpeää..?) eikä älyttömän vahvaa, eli aika kevyttä ja makeaa kuten IMO siman kuuluu ollakin.Plevnalla ainakin oli joskus hunajasta tehtyä ja humalilla maustettua simaa, ja se oli varsin surkeaa. Vähän niin kuin olisi erittäin laihaa olutta siemaillut. Ei makeaa, ei kirpeää, ei oikein minkäänlaista.
- YLEVuoden 2019 paras suomalainen olut on valittu. Voittajaksi vuosittaisessa Suomen paras olut -kilpailussa selvisi tällä kertaa kuopiolaisen Iso-Kallan Panimon Groteski-olut.
Groteski-olut osallistui kilpailuun sarjassa muut oluet.
Olut on tyyliltään Piwo Grodziskie, ja sille on tyypillistä mieto alkoholipitoisuus sekä vehnäoluen ja savun aromit.
"Tuomaristo arvosti harvinaisen tyylin esittelemistä Suomessa."
Mainitse toki vaikka 4-5 merkkiä? Ihan siis mielenkiinnosta, koska itse en ole perehtynyt groteski oluisiin.Niin, eihän Grodziskietä myydäkkään kuin esim. Cittareissa..
Ihan siis mielenkiinnosta, en kai minä väittänytkään että sitä olisi 4-5 merkkiä? Tuskin sitä muita löytyy, kuin Piwo z Grodziska.Mainitse toki vaikka 4-5 merkkiä? Ihan siis mielenkiinnosta, koska itse en ole perehtynyt groteski oluisiin.
Ihan mielenkiinnosta, googletin tuon oluttyypin niin nähtävästi löytyy enemmän kuin yksi:Ihan siis mielenkiinnosta, en kai minä väittänytkään että sitä olisi 4-5 merkkiä? Tuskin sitä muita löytyy, kuin Piwo z Grodziska.
Aivan, olin epätarkka. Tarkoitin siis, että marketeissa ei taideta myydä muuta kuin Piwo z Grodziskaa. Toki tyypin edustajia on lukuisia.Ihan mielenkiinnosta, googletin tuon oluttyypin niin nähtävästi löytyy enemmän kuin yksi:
Top Grätzer / Grodziskie on Untappd
Niin mutta silti puutuit tuomariston kommenttiin, jossa sanottiin olut-tyypin olevan harvinainen. No kyllähän se aika harvinainen on, jos niitä ei marketissa myydä kuin yhtä merkkiä? IMO se on aika harvinanen silloin, mutta tämä toki vain minun mielipide. En ole kyseisen tyypin oluita maistanut. Pitää ottaa testiin jos jossain näkyy.Aivan, olin epätarkka. Tarkoitin siis, että marketeissa ei taideta myydä muuta kuin Piwo z Grodziskaa. Toki tyypin edustajia on lukuisia.
No missä menee harvinaisen tai ei-harvinaisen oluttyypin raja? Kolmessa merkissä? Neljässä? Harvinainen oluttyyppi on, minun mielestäni, sellainen jota ei tavallisissa marketeissa myydä ja jota varten voi joutua vaikka matkustamaan johonkin tiettyyn paikkaan. Minun mielestäni grodziskie-tyyppiä on suomessa esitellyt jo jonkin aikaa nimenomaan Piwo Z Grodziska, ei Groteski. Tietyllä tapaa jopa kunnollinen kotimainen sahti on ainakin minun asuinalueella harvinaisempaa, kuin grodziskie.Niin mutta silti puutuit tuomariston kommenttiin, jossa sanottiin olut-tyypin olevan harvinainen. No kyllähän se aika harvinainen on, jos niitä ei marketissa myydä kuin yhtä merkkiä? IMO se on aika harvinanen silloin, mutta tämä toki vain minun mielipide. En ole kyseisen tyypin oluita maistanut. Pitää ottaa testiin jos jossain näkyy.
Ei todellakaan ole... 100 dollarin hintainen jumalten nektari Michiganista, Schramm's The Heart of Darkness, pitää täysin ansaitusti ykkössijaa hallussaan (uudessa Mead - Melomel/Fruited -kategoriassa, mutta korkeammilla pistekeskiarvoilla kuin pelkän Mead-kategorian ykkönen Superstition Super Bee). Olen yksi harvoista onnekkaista suomalaisista, joka kyseistä herkkujen herkkua on päässyt maistamaan, rökittää Apisin juomat 6-0... eikä Apis edes ole enää Puolan simapanimoiden kirjossa laadullisesti top3-lafkojen joukossa, aika on siitä ajanut ohi. Etevimmän kärjen muodostavat yritykset nimeltä Pasieka Maciej Jaros, Mazurskie Miody sekä TiM (Nectar Polska).Puolastahan noita saa jokaisesta kylämarketista. Kovaa tavaraa, etenkin Poltorak -tyyliset joissa hunajan osuus suurin veteen nähden. Apis Jadwiga Poltorak taitaa olla vieläkin RB:n ykkösmead kautta maapallon?
Onko tuo pullotuspäiväys vai parasta ennen-päiväys?Nyt kyllä hiukan vituttaa!! Löysin pitkään etsimääni Westvleteren 12:a maltillisilla posteilla (pieni satsi muutakin) tuolta --> To Øl - Shop
No, paketti saapui mutta Westien korkeissa päiväys 21.5.2019!!
Jossakin kyllä sanotaan, että oikein säilytettynä tuollaiset vahvat/tummat oluet säilyvät vaikka kuinka kauan, mutta silti mietityttää että liekö tavara aivan kuralla? Ei tuo raha niinkään harmita, vaan se, että vihdoinkin tuota käsiini saan ja sitten en tiedä maistuuko se lähellekään siltä miltä pitäisi
No se siinä kyllä on, että en ole ihan varma. Mitään etikettiä tuossa ei ole ja korkissa ei ole mitään muuta kuin oluen merkki ja tuo päiväys.Onko tuo pullotuspäiväys vai parasta ennen-päiväys?
Ei taatusti ole mennyt miksikään jos/kun on asiallisesti varastoitu.Nyt kyllä hiukan vituttaa!! Löysin pitkään etsimääni Westvleteren 12:a maltillisilla posteilla (pieni satsi muutakin) tuolta --> To Øl - Shop
No, paketti saapui mutta Westien korkeissa päiväys 21.5.2019!!
Jossakin kyllä sanotaan, että oikein säilytettynä tuollaiset vahvat/tummat oluet säilyvät vaikka kuinka kauan, mutta silti mietityttää että liekö tavara aivan kuralla? Ei tuo raha niinkään harmita, vaan se, että vihdoinkin tuota käsiini saan ja sitten en tiedä maistuuko se lähellekään siltä miltä pitäisi
Tähän me luotamme!! KiitosEi taatusti ole mennyt miksikään jos/kun on asiallisesti varastoitu.
Muutenkin nuo bbf päivät on yleensä ihan tuubaa. Tyypillisesti vahvemmissa / kypsytettävissä oluissa aivan liian lyhyet ja miedommissa / vahvasti humaloiduissa liian pitkät.
No nyt alkaa jo fiilis kohoamaan! Kiitos paljon tästäkin tiedosta!Niin siis Westy 12:n kanssahan tuo päiväys meinaa sitä, että se on viettänyt tuohon päivämäärään mennessä kolme vuotta pullossa eli on osapuilleen optimikuntoista. Puoli vuotta päälle ei ole kovinkaan merkityksellinen ajanjakso.
Joo toki, mutta tuleehan hyviä neipoja brittipanimoiltakin. Panen myös itse oluita sen takia että saa tuoretta neipaa. Ei mulle se hop burn mikään pakollinen ominaisuus ole niin kuukaudenkin vanha on ihan hyvä. Jotkut panimothan pitääkin kaman kegeissään viikon pari ennen tarjoilua siitä syystä.Tuoreempaa saisit jos vaivautuisit itse hakemaan Uudesta-Englannista. Valitettavasti ravintoloihin ja eurotukkureille on tällä erää mahdotonta saada tavaraa alle kahden viikon ikäisenä, jotkin parhaista tuotoksista siinä vaiheessa menettäneet jo parhaan teränsä... tavanomaisempaa on, että myynnissä olevat tölkit ovat seilanneet asiakkaalle jo vähintään kuukauden tai parin ajan.
Niin siis hop burnilla ja niillä hyvillä NEIPOillahan ei pitäisi olla mitään tekemistä keskenään... laadukkaasti tehdyssä NEIPAssa kun ei moista elementtiä ole alun alkaenkaan tai ainakin se pysyy mietona kautta linjan. Etanolin oksidoitumisessa muodostuvan asetaldehydin aiheuttama omenaisuus on toinen perisynti, mikä usein liitetään tähän tuotekategoriaan.Joo toki, mutta tuleehan hyviä neipoja brittipanimoiltakin. Panen myös itse oluita sen takia että saa tuoretta neipaa. Ei mulle se hop burn mikään pakollinen ominaisuus ole niin kuukaudenkin vanha on ihan hyvä. Jotkut panimothan pitääkin kaman kegeissään viikon pari ennen tarjoilua siitä syystä.
Joo, mutta kyllä esim tuoreessa neipassa kunnolla kuivahumaloituna hop burnia on ja menee kuukausikin ennen kuin tasoittuu. Nimimerkillä kokemusta on. Kotitekosissa toki humalaa menee helposti enemmän kuin panimoilla ja jos mulla on käymisen aloittamisesta viikon päästä olut kegissä hapotettuna niin aikajänne on todella nopea verrattuna kaupalliseen toimintaan. Oon katellut noita beersmithin podcasteja niin sieläkin panimoiden edustajat toteavat että ei ne bisset oikeasti aiotunlaisia tölkityspäivänä ole mutta harrastajat niitä silti tuoreena jonottavat. Yhtä kaikki euroopasta saa riittävän freesiä tölkkikamaa kyllä, että maistuu.Niin siis hop burnilla ja niillä hyvillä NEIPOillahan ei pitäisi olla mitään tekemistä keskenään... laadukkaasti tehdyssä NEIPAssa kun ei moista elementtiä ole alun alkaenkaan tai ainakin se pysyy mietona kautta linjan. Etanolin oksidoitumisessa muodostuvan asetaldehydin aiheuttama omenaisuus on toinen perisynti, mikä usein liitetään tähän tuotekategoriaan.
IPA pitää juoda tuoreena. Valitettavasti monta hyvää olutta on pilattu liian tasapainoiseksi, IPAn kuuluu olla röyhkeällä katkeroinnilla tai muuten se on vain humalamehua. Parhaimmillaan käy niin, että seuraava olut maistuu vielä samalta.NEIPAt maistuu kyllä huomattavissa määrin, mutta hop burn kyllä pilaa makuelämyksen erittäin tehokkaasti. Ei kuulu asiaan ja jos pysyy kaupallisessa tuotoksessa pitkään mukana maussa, niin silloin on reseptiikassa/prosessissakin huomattavasti parantamisen varaa. Monesti tuntuu että noita ängetään liian tuoreena myyntiin kun ei malteta muutamaa viikkoa odottaa.