Tuota vadelmaolutta kaveripiirissä tuli viimeaikoina maisteltua suht ahkerasti ja kun kaikki totesivat kotitekoisen sour-oluen valmistuneen erinomaisen laadukkaasti päätettiin tehdä yhden kaverin kanssa yhteinen erä pihlajanmarja souria. Päädyttiin yhteispuuhasteluun ihan siitä syystä, että kaveri halusi kokeilla peruspanojen ohella sourin valmistusta ja oma kotipanimolaitteisto (kylmälaukku, sous vide sirkulaattori, kattila jne) sopii taas tuohon hommaan suht passelisti kun mäskäysastiana toimivaa kylmälaukkua voi ennen keittoa käyttää hapatukseen eikä se myöhemmillä panokerroilla johda mihinkään kontaminaatoitumisiin kun olut ei enää kylmälaukkuun uudestaan joudu.
Tässä kuitenkin resepti pihlajanmarjasourille ja kuvia jos jotain muuta kotipanijaa sattuu sour oluiden tekeminen kiinnostamaan. Tavoitteena kuivahumaloitu ja kevyen pihlajanmarjainen sour.
Ohramallas - vehnämallas 60-40 suhteella. Tavoiteltiin 1,040 og:tä hieman miedomman sessioitavan oluen takia eli vesimäärät sen mukaan. Hiivana safale wb06.
Hapatukseen 1 litran tölkki valio gefilus karpalomehua ja laitettiin kokeilun vuoksi tuoreita vesipestyjä ja murskattuja pihlajanmarjoja n. kourallinen sekaan, jos villihiivat tms antavatkin jotain mielenkiintoisia sivumakuja. Tässä vaiheessa og oli n. 1,040. Hapatus n. 24h kunnes ph paperilla liuska värjäytyi ph4 alapuolelle, tässä vaiheessa liemen päällä oli kunnon hiivakakku jota tuolla lallemands sour pitchillä ei vadelmaoluen pintaan syntynyt, johtuneeko gefilus mehusta vai tosiaan marjojen villihiivoista -> jää arvoitukseksi. Mehuun päädyttiin alhaisemman hinnan vuoksi.
Keittovaiheessa olut humaloitiin cascadella n. 1,1g/litra 15, 5 ja 0 minuutin lisäyksillä, alfat oli 5,5 eli ibut varmaan jotain luokkaa 15, keiton jälkeen jäähdytys. Post boil ominaispaino oli n. 1,044 joka alennettiin takaisin 1,040 lisäämällä vettä. Jäähdytyksen jälkeen hiivattiin alkuillasta ja loppuillasta käyminen jo starttasi. Tuo vehnäoluthiiva on yleensä n. 23 asteen sisälämmöissä, joita nytkin oli, käynyt melkeimpä vuorokaudessa loppuun.
Seuraavana päivänä keräsin n. 500g pihlajanmarjoja ja keitin lisätyn veden kanssa mehua n. 4 dl ja tämän lisäksi 3 punajuurta paloina kattilaan joista keitin värin vuoksi mehua n. 0,5dl. Lisäsin käymisen ollessa vielä aktiivista mehut oluen sekaan. Tämä siitä syystä ettei käymisastian aukominen hapeta olutta turhaan kun hiilidioksidin tuotto on vielä suht voimakasta. Seuraavana päivänä käyminen oli jo pysähtynytja olut cold crashiin. Kuivahumaloidaan vielä muutama päivä ennen pullotusta cascadella.