Kiitoksia linkistä.
Itselläni siis ei ole TV:tä vielä ja kaipailin ennenkaikkea henkilökohtaista kokemusta kyseisen TVn kalibroimisesta. Numeraaliset arvot ilman kontekstia ovat muutenkin haastavia, ellei ole tietoa käyttötarkoituksesta tai henkilökohtaisesta mausta niin ne eivät ole hirveän hyödyllisiä. Esim suurimmassa osassa testaamistani näytöistä (mukaanlukien S90C) Color Tone Warm 1 & 2 olivat aivan liian lämpimiä, käyttökelvottomia suorastaan, ja silti niitä suositaan monissa säädöissä. Kyseinen Samsung kiinnostelisi mutta hieman arveluttaa TVn soveltuvuus omaan makuun ja onko TV riittävä iso laadullinen harppaus edelliseen verrattuna. Ihan potentiaaliselta siis vaikutti..
Mitähän kuvatilaa mahdoit käyttää? Kyllähän tuon S90C saa säädettyä ihan neutraaliksi ja kuvan "oikein" näyttäväksi siinä missä minkä tahansa muunkin laadukkaan modernin TV:n. Tuo warm2 menee myös omaan silmään aivan liian lämpimäksi, mutta warm1 näyttää omassa yksilössä hyvin oikealta, eli valkoinen valkoiselta. Toki tuossa on se, että silmä on paljon herkempi huomaamaan lievästi liian lämpimän kuin lievästi liian kylmän värilämpötilan.
En tiedä miten paljon olet HDR:ää ylipäätään tottunut katselemaan, mutta siinä isot eri materiaalien välillä ovat valtavia. Jotkut sarjat tai leffat on masteroitu näyttämään ihan överistaturoituneelta muovilta, toiset ihan värittömiltä ja matalakontrastisilta. Oikeastaan ainoa moite itsellä tuosta S90C HDR toistosta on se, että se tuntuu näyttävän materiaalin HDR10 puolella liian hämäränä, ja kirkkautta joutuu nostamaan esim gammalla. Voi myös olla oman yksilön ongelma, kun ei ole kalibroitu. Youtube HDR demopätkät toki käyttävät järjestään isompia kirkkauksia ja saturoituneempia värejä, kuin 99% tavallisesta HDR sisällöstä.
Referenssisäädöillä tuo S90C näyttää ihan samalta, kuin muutkin OLEDit referenssisäädöillä. Jos kuva noilla säädöillä näyttää mielestäsi muoviselta tai marvelilta, se johtuu ihan siitä, että se kuva on masteroitu näyttämään siltä tarkoituksella. Ainoat erot tulevat niissä (hyvin harvinaisissa) kohtauksissa, joissa jonkun toisen OLEDin maksimikirkkauden tai värisaturaation yläraja tulee vastaan ja kuva clippaa. Tietenkin jos kuvatilana on joku dynamic tai standard, niin silloin kuva ei ole lähelläkään alkuperäistä lähdettä.
Jos perinteinen elokuvamainen kuva on juttusi, eivätkä korkeat kirkkaudet tai huippukirkkaat värit innosta, niin voit myös ostaa esim LG:n C/B-sarjalaisen halvemmalla. Niiden hieman maltillisemmat huippukirkkaudet voivat näyttää silmääsi miellyttävämmältä. Itse vuorottelen S90C (modattu S95C) ja vanhan LG B8 välillä, ja molempien kuvassa on oikeastaan puolensa. S95C tarjoaa isommat wow-efektit, mutta B8 hieman hillitympi HDR-kuva on myös toisaalta yllättävänkin miellyttävä katseltava, erityisesti hämärässä. Jonkun Marvel-efektispektaakkelin katson toki mielummin tuolla Samsungilla.
Edit: Rtingsin testaama S90C yksilö ainakin meni suoraan filmmakerilla niin lähelle referenssikuvaa, ettei sen kalibroimisella edes saavutettu näkyvää lisähyötyä. Ei noissa vääristynyt kuva ole, ellei vääristäviä asetuksia käytä.