(Nyky)softien hitaus

Musta tämä väite on niin epämääräinen ja absurdi, että voisitko tarkentaa, että mikä "kaikki hidastuu jatkuvasti". Puhutko sä webbisivuista, joita pyöritetään selaimella ja netin yli, puhutko sovelluksista, jotka hakevat netistä tavaraa, puhutko sovelluksista jota eivät hae netin yli mitään, puhutko graafisista vai komentorivityökaluista, vertaatko sä edes omenoita keskenään, vai vertaatko softaa joka teki 10% siitä mitä nykysofta, jolloin niiden nopeutta ei voi suoraan edes verrata?

Mulla taas kone käynnistyy nopeammin kuin 20v sitten, herää lepotilasta nopeammin kuin 20v sitten, vim avautuu nopeammin kuin 20v sitten, nettisivut avautuvat nopeammin kuin 20v sitten, pelit pyörivät paremmin kuin 20v sitten ja piirtävät monta kertaa enemmän kolmioita ruudulle sekunnissa ja näyttävät paremmilta, 3d-softa rendaa monta kertaluokkaa enemmän valonsäteitä sekunnissa kuin 20v sitten, kone lataa paljon isommat skenet nopeammin kuin 20v sitten, kuvankäsittelyn filtterit ovat paljon nopeampi moninkertaisesti isompiin kuviin kuin 20v sitten. Esimerkkejä on vaikka kuinka. Kaikki ei ole hidastunut, vaikka joku asia onkin hidastunut. Ja sillekin on varmaan syy.

Kuten miljoona kertaa todettu: jos tehoa on tarjolla, se kyllä käytetään.

Juu, webistä lähinnä puhuin.
 
Juu, webistä lähinnä puhuin.

No se on taas sitten aivan oma asiansa ja siinä on omat syynsä. JS:n pyörittäminen selaimessa on nopeutunut aivan valtavasti 20 vuodessa ilman rautamuutoksiakin - ja raudan merkittävä nopeutuminen päälle. Paskakin koodi on siis paljon nopeampaa. V8 on paljon älykkäämpi kuin miten jäsää ajettiin 20v sitten. Nettiliittymät ovat myös keskimäärin paljon nopeampia. Itsellänikin 600M valokuitu kun 20v sitten oli joku hikinen parimegainen max ja paljon nykyistä hitaammilla latensseilla koska ADSL jää valokuidun jalkoihin.

Se, mikä tekee vertailusta hankalan on se, että webbipalvelut ovat muuttuneet myös valtavasti. 20v sitten Facebookista ei suurin osa ollut kuullutkaan, webbisivujen interaktiivisuus ja siirretyn datan määrä oli paljon pienempi kuin nykyään. Staattisia sivuja oli paljon enemmän, niiden ylläpito ja sisällöntuotanto oli tehty eri tavalla kuin nyt. Nykyään tyypillinen webbipalvelu saattaa keskustella kymmenien eri rajapintojen kanssa kun dataa aggregoidaan monesta paikasta asiakkaalle näytettäväksi, ja joissa kaikissa on omat viiveensä ja ominaisuutensa. 20v vanhan staattisen sivun vertaaminen johonkin nykyiseen interaktiiviseen palveluun on appelsiinien ja omenoiden vertailua.

Pilvipalvelut ovat yleistyneet. Ne sivut saattavat sijaita jossain eurooppalaisessa konesalissa, eikä samassa kaupungissa missä itse sivuja latailee. Jos välissä ei ole jotain CDN:ää (esim. Cludflare/Cloudfront), niin taas saadaan kymmeniä tai jopa satoja millisekunteja lisää viiveitä. Ja koska se datan luonne on muuttunut, ei kaikkea voida edes hakea CDN:stä, vaan pakko kilauttaa tietokannalle, joka onkin nyt siis Keski-Euroopassa.

Sitten on tietenkin muita hidastavia asioita, kuten juuri laiskuus välittää esim. bundlen tai siirrettävän datan koosta tai niiden lukuisten integraatioiden hitaudesta, ei tehdä kunnon kakutusta (assettien TTL, Redis, CDN:t jne.) vaikka se olisi mahdollista, alimitoitetaan palvelimien resursseja, ei tehdä järkevää skaalausta jne. Webbipuolella harvemmin on kyse mistään algoritmiongelmasta, vaan enemmän arkkitehtuurista. Ei tunnisteta oikein pullonkauloja. Tähän kaikkeen voi olla lukuisia syitä sieltä osaamattomuudesta resurssipulaan (=raha/aika).

Kokeile jotain staattista sivua joka tarjoillaan CDN:stä tai vaikka omasta sisäverkosta tai selaimen kakusta, niin kyllä se on hyvin nopea. Paljon nopeampi kuin 20v sitten.
 
Nettisivuista puheen ollen, miksi evästehyväksynnät on usein tehty sellaisella sisään ja ulos feidaavalla animaatiolla jossa on hätäiselle käyttäjälle raivostuttavat viiveet? Vai onko viive todellisuudessa monimutkaisen seurannan latautumisaikaa? Pahimmillaan tämä toimii niin, että menet uudelle sivulle jossa ehdit jo selata valikkoa tai klikata jotain, jonka jälkeen evästehyväksyntä ilmestyy eteen ja keskeyttää toiminnan.

Ei kai tuossa kyse ole muusta kuin turhasta visuaalisesta efektistä. Olen myös hätäinen ja tarpeettoman hitaiksi venytetyt animaatiot kyllä ärsyttävät. Niille harvoin voi itse tehdä yhtään mitään. Sinänsä latausindikaattori on ihan järkevä asia, mutta tuo ei sellaiselta kuulosta.

Nimim. MacBook Pron eri desktopien välillä vaihtamisen hitaus varsinkin jos ProMotion päällä :hammer:
 

Statistiikka

Viestiketjuista
255 694
Viestejä
4 444 356
Jäsenet
73 592
Uusin jäsen
oizo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom