Muuttotappiopaikkakunnille muuttaminen kasvukeskuksista

Vesilahtea en ymmärrä, miksi se on niin suosittu. Ruutukaavatontteja savipellolla vailla mitään kulkuyhteyksiä, kun lähellä olisi kaupunkeja joiden ohi kulkee sekä moottoritie että junarata, eikä asuminen ole sen kalliimpaa. Pälkänekin on vähän hassussa paikassa, mutta sieltä nyt sentään pääsee sekä tampereelle että lahteen päin isoa tietä.
Silloin kun viimeksi Vesilahdella fillaroin, se vaikutti enimmäkseen tuppukylältä. Ei ainakaan autottomana tehnyt mieli jäädä asumaan pitempiaikaisesti, eikä ollut paljoa vuokra-asuntojakaan.

Olen nyt katsellut Akaan seutua myös, mutta myös Valkeakoski ruvennut kiinnostamaan. Minkälainen paikkakunta Valkeakoski on? Silloin kun viimeksi siellä pyöräolin pari kolme vuotta sitten, ehkä aiemminkin jo, niin oli aika autioitunut jo tuolloin ja nyt kuulemma on paljon kahviloitakin lopettanut. No kattelin tuossa vuuokra-asuntotarjontaa, niin moni kerrostalokin sellaiset yli 400 ekeä, ja sitten asun ihan kasvukunnassa 500 ekellä rivitalossa. En tiedä kannattaako vielä muuttaa, mutta varmasti pidän muuton mielessä etenkin kun kunnaltani tulee itselleni epäedullisia päätöksiä koko ajan.

Joskus olin harkinnut Lempäälän perukoita, mutta en oikein pidä tavasta, jolla kyseistä kuntaa johdetaan (mm. yksityinen kylpyläuimahalli rakennettu kuntalaisille) :D
Yksi vaihtoehto olisi muuttaa Ylöjärven perukoille, mutta en oikein pidä kyseisen kaupungin keskustasta, Kurussa taas olisi omasta mielestäni liian ankeaa ja huonot joukkoliikenneyhteydet.

Vaikka asukkaat toivoivat normaalihintaista uimahallia, saivat ylihintaisen kylpylän. No omassa kotikunnassa uimahallia on odoteltu 50 vuotta jo ainakin...
 
Vesilahtea en ymmärrä, miksi se on niin suosittu. Ruutukaavatontteja savipellolla vailla mitään kulkuyhteyksiä, kun lähellä olisi kaupunkeja joiden ohi kulkee sekä moottoritie että junarata, eikä asuminen ole sen kalliimpaa.
No kun se on maalla eikä se ole niin kovin kaukana siitä moottoritiestä tai rautatiestä, ja nehän johtavat jo varsin lujaa ainakin kolmeen isoon, isompaan ja isoimpaan kaupunkiin. Siellä ei tietääkseni ole esimerkiksi S2-ongelmaa, vaikka mutuilen.

Sitä en myöskään ymmärrä miksi pitää asua formaatin mukaisesti ruutukaavatontilla jos haluaa vähän sivuun. Siitähän yltää melkein kusemaan perähikiälle jossa voisi asua oikeasti maaseudulla ja laittaa haluamansa väristä kattopeltiä. Samaa peuravaaratietä sinne taajamaankin ajetaan. Kaipa se on sitä nopeaa moottoritie- tai junayhteyttä kaipaaville usein yhteisön odotusten tai viimeistään puolison sanelema statussymboli ettei missään punaisessa tuvassa voi asua vaan omakotitaloalueella. Vaikka toki paikan päällä kämpän nähdessä voi ilmiasu mennä vähän toisin päin, mutta sehän nyt on eri asia.
odoteltu 50 vuotta jo ainakin...
Määritelmän taitaa täyttää tasan yksi paikka ja sehän on laajalti tunnettu legenda joten kehtaan mainita tämän. Tosin tavallaan välillä oli ja siihen liittyy epäselvyyksiä. Nämä ongelmat eivät rajoitu muuttotappiokuntiin, mutta toisaalta asia on paljon vähäisempi kuin mainittu kupru toisessa Pirkanmaan kunnassa.

Minkälainen paikkakunta Valkeakoski on? Silloin kun viimeksi siellä pyöräolin pari kolme vuotta sitten, ehkä aiemminkin jo, niin oli aika autioitunut jo tuolloin ja nyt kuulemma on paljon kahviloitakin lopettanut.
Minusta helvetin ankean ja kuolevan näköinen tyhjine liikehuoneistoineen. Kommunistikylä kuten Nokia. Ainakin se on paljon enemmän sivussa alueellisesta keskuksesta. Tämä voi tietysti julkisten palveluiden järjestämisen osalta olla kuntalaisille onnekas sattuma, tai sitten ei.
No kattelin tuossa vuuokra-asuntotarjontaa, niin moni kerrostalokin sellaiset yli 400 ekeä, ja sitten asun ihan kasvukunnassa 500 ekellä rivitalossa
En lähtisi heti olettamaan, että pikkukaupungissa rivitalohuoneiston pitäisi oletuksena olla kalliimpi kuin kerrostalohuoneiston. Talo voi monista syistä olla pitkän aikaa elinkaaressaan paljon halvempi ylläpidettävä. Lisäksi jos jossain ylipäänsä on yleisesti tarjolla alle 400 euron vuokrahuoneistoja, niin sehän on aika pelottavan halpaa ja melkeinpä vahinko eikä moinen kauan jatku. Moista voi nykyhintatasolla olettaa lähinnä niissä kuolevissa taloyhtiöissä kuolevissa kunnissa kun joku pitää viimeiseen asti vuokralaista hoitamattomassa taloyhtiössä joka lopulta varsin äkkiä puretaan.
 
Viimeksi muokattu:
Ehkä itse asuisin vuokralla. Jos ei ne tönöt mitään maksa, niin ei vuokra tasokaan voi olla korkea.
Joku ei saa OKTä isolla tontilla myytyä, mutta voi haluta jonkun pitämään valoja ja lämpöjä päällä.
 
Ehkä itse asuisin vuokralla. Jos ei ne tönöt mitään maksa, niin ei vuokra tasokaan voi olla korkea.
Joku ei saa OKTä isolla tontilla myytyä, mutta voi haluta jonkun pitämään valoja ja lämpöjä päällä.
Se ei ole helppo yhtälö. Pitämään valoja ja lämpöjä päällä, mahdollisesti niin ettei asukas voi olla tuosta vain viikkoa tai kuukautta pois paikalta. Lumitöitäkin pitäisi vähän tehdä ja tietysti yleensä ajaa muutama kilometri siitä keskustaajamasta sinne mörköperän talolle. Nurmikkoa leikata, kiviä nostella, puita pestä. Omistajan varastoja pitkin tonttia joissa se käy kyttäämässä. Pitää löytyä oikein ihanneyhteys vuokralaisen ja loordin välillä huikean sattuman kautta jotta kumpaakin homma kiinnostaa ja miellyttää. Mikä välittäjä moiset matchaisi?
 
Tämä nyt vähän kuulostaa siltä, että tarkoitus on säästää rahaa kaupungissa asumiseen verrattuna, jos pitää pärjätä ilman autoa. Ellei se kylä sitten satu olemaan hyvien julkisten yhteyksien päässä, niin kulkeminen voi tosiaan mennä aika haastavaksi, jos välillä haluaisi päästä käymään kaupungissa.
 
Miksi täällä ei ole yhtään pohjosen suosituksia? Jos oikeasti haluat elää syrjässä, muuta pohjoiseen. Eli vähintään Oulun/Kainuun korkeudelle.

Vähän kyllä juu kuulostaa,että etsit jotain, mitä ei joko ole olemassa tai sitä ei voi etukäteen tietää. Kuulostat myös aika kokemattomalta syrjässä asumisen osalta, joten ei sinun asunnon ostamista kannata edes harkita. Vuokralle. Laita vaikka Suomen kartta seinälle ja heitä tikkaa :D
 
Entä miltä maistuisi idea Siuntiosta? 6200 asukasta eli varmasti on rauhallista. Siuntion etuna on se, että sieltä kulkee noin 5-7 junavuoroa Y-junia Helsinkiin ja takaisin arkisin. Yöllä menee yksittäinen L-juna Helsinkiin sekä pari H-junaa (Hankoon ja Helsinkiin) pysähtyy myös Siuntiossa. Eli pystyisit ajamaan nopeasti Siuntiosta Kirkkonummelle ja käyttämään siellä olevaa Prismaa, Citymarkettia ja uimahallia. Siuntion oma kylpylä taitaa nykyisin toimia kunnan uimahallina.

Eli vaikka ollaan aidosti maaseutumaisessa pikkukunnassa, niin jonkinlainen yhteys palveluihin on taattu ja onhan kunnalla myös oma apteekki ja S-marketkin. Siuntio on kunta, jossa voit elää autottomana siten, että ollaan maaseutumaisessa pikkukunnassa.

Autottomana en siis liikoja ajattelisi niin, että polkupyörä korvaa heikon joukkoliikenteen. Syksy ja talvi ovat Suomessa pitkiä ja ainakaan itse en pidä talvipyöräilystä.

Olen varmaan tottunut vahvasti Helsinkiin, mutta itse en autottomana täältä mieluusti muuttaisi minnekään muualle. Joukkoliikenteen valikoima on niin suuri Helsingissä ja HSL on ollut jopa niin ”fiksu”, että ovat tehneet runkoverkosta niin laajan, että ilman kk-lippuakin osa täällä pärjäilee. Runkolinjoissa ei tarvitse näyttää lippua kuljettajalle ja osa hyödyntää tätä jatkuvasti.
 
Tämä nyt vähän kuulostaa siltä, että tarkoitus on säästää rahaa kaupungissa asumiseen verrattuna, jos pitää pärjätä ilman autoa. Ellei se kylä sitten satu olemaan hyvien julkisten yhteyksien päässä, niin kulkeminen voi tosiaan mennä aika haastavaksi, jos välillä haluaisi päästä käymään kaupungissa.

Sitähän tuo ja teettää sekin omat ongelmansa. Pikkukylillä ne halvatkin kämpät mistä pääsee palveluihin on sellasia, että en mensi vaikka saisi 100-200€/kk säästettyä elinkustannuksissa. Voihan siellä naapurilotto mennä oikein tuurilla, mutta lähtökohtaisesti ei siihen montaa ongelma tapausta tarvita taloon kun koko talo on enempi tai vähempi pilalla. Tai no jos multa kysytään niin talo on pilalla jos siellä asuu joku muu kuin omaan perhekuntaan kuuluva.

Suomessa melkein kaikki paikkakunnat on muuttotappio sellasia paitsi isot kasvukeskukset ja niiden välittömässä läheisyydessä olevat kylät. Niitä sitten riittää... Voi toki olla, että hallituksen asumistuen kiristykset saa vähän liikettä niistä pois päin, mutta tuskin paljoa. Onhan se tähän asti ollut aika no brainer, miksi asua hevonperseessä kun veronmaksajat sponssaa mulle kämpän hesedishussa.

Mikromarkkinat on sitten kanssa sellanen, että jos menet ihan uutena johonkin kaupunkiin niin et todennäköisesti tiedä mitkä siellä on niitä hyviä ja huonoja alueita. Lisäksi ks. kylän hyvät vuokrakämpätkin menee hetkessä. Eli vaatii vähän perehtymistä. Jos haluaa parhaan diilin eikä sitä alkuperäiskuntoista -60/70 mörskää mistä puolet naapureista on mitä on.


Itse jos olisin ap:n saappaissa niin yrittäisin vääntää skenaariota kyllä siihen malliin, että pääsee osakkeen sijaan omakotitaloon. Joku sellanen minkä saa maksaa käteiselle pois. Ei liian iso, lämmitys onnistuisi puilla vaikka omalta tontilta... Harrastukset sitten vaikka siihen malliin, että ne on jotain metsässä eräjormailua/pyöräilyä tjsp. palvelut vain väkisin jos tarttee kaupasta jotain. Autohan tossa on todennäköisesti se ongelma ja räjähtävät kustannukset. Sähköpyörä+kärry laajentaa kyllä reviirä jonkun verran, mutta okt ilman autoa olisi varmaan vähän masokismia, mutta jos ei olisi töissä niin siinähän sitä olisi aikaa fillaroida...

Omalta kylältä jos nyt äkkiä kattoo halvimman okt:n niin tällänen: 65 m² Metsolantie 49, 32200 Loimaa Omakotitalo 4h myynnis...

Lidliin fillarilla 15min 4km. Cm, prisma, sairaala, junasema, kirjasto kebabbolat lähempänä. Uimahalliin menis 30min :I. Junalla alta tunnissa turku, tre ja vaihdoin kautta toijalasta hese.

Okei toi talo on ihan paska, mutta tosiana hintataso on tollasta ja etäisyydet sellasia ettei tarttis edes autoa. Toki jos ei ole koskaan okt asunut niin siinä voi moni asia pelottaa kun on itse vastuussa, mutta imho se on parasta. Kulut on täysin omissa käsissä ja kunhan vaan selvittää ensin mitä ne tulee olemaan eikä tule yllätyksenä.
 
Vesilahtea en ymmärrä, miksi se on niin suosittu. Ruutukaavatontteja savipellolla vailla mitään kulkuyhteyksiä, kun lähellä olisi kaupunkeja joiden ohi kulkee sekä moottoritie että junarata, eikä asuminen ole sen kalliimpaa. Pälkänekin on vähän hassussa paikassa, mutta sieltä nyt sentään pääsee sekä tampereelle että lahteen päin isoa tietä.

Autolla 10 minuuttia Lempäälän keskustaan (ja myös kolmostielle) ja suunnilleen vartti Ideaparkille. Bussilla nro 55 pääsee kolmessa vartissa Tampereelle ja autolla sama matka taittuu alle puolessa tunnissa. Pälkäneeltä Tampereelle ajelee huomattavasti kauemmin ja Lahtikin on sadan kilsan päässä, joten en ymmärrä vertailua näiden osalta.

Ei tuo Vesilahti huono vaihtoehto ole vaikkapa lapsiperheelle. Nykyajan urbaanien lieveilmiöiden määrä aika minimissä.
 
Itse olen asunut pikkukunnassa kohta 8v eikä ole sekuntiakaan kaduttanut. Työmatka nousi n. 8min->25min suuntaansa mutta pikkuteitä kiva ajella eikä tarvii seistä ruuhkassa.

Toki oma auto pakollinen vaikka työmatkat voisi taittaa junallakin ja seisake parin sadan metrin päässä. Kesällä tuleekin skuuttailtua junalla kun työpaikkakunnalla on on assalta jonkin verran matkaa työpaikalle niin skuutilla menee 4min kun kävellen 20min. Skuutti+juna vie yhtä kauan kuin autolla.

Kylältä löytyy S-market, Alko ja Apteekki, karvakäsi, parturi, R-kioski, hieroja ja kirjasto. Eipä sitä paljon muuta kaipaa. Matkaa näihin on n. puolisen kilsaa. Viikonloppuisin tai työmatkoilla sitten isommilla kaupoilla 20km päässä. Hyvin on riittänyt.

Vaikka junalla pääsee hyvin töihin ja kaupunkeihin niin on siinä oma hommansa kannella kasseja ja totella aikatauluja joten oma auto on paras vaihtoehto.

Omakotitalo toki ja kun muutettiin niin tiedettiin että tuskin on hirveästi jälleenmyyntiarvoa mutta me ostettiinkin koti eikä sijoituskohdetta.

Maalla kyllä hermo lepää ja verkkainen elämäntyyli sopii itselle kuin nenä päähän. Ei ruuhkia, ei liikennevaloja ei meteliä.. Nykyisin oikein vituttaa jos joutuu kaupungissa käymään ja pörräämään ruuhkissa ja parkkihalleissa ja liikennevaloissa ja aina yhtä suuri helpotus kun pääsee kotiin. Samoin työpäivän jälkeen joka päivä on yhtä kiva tulla kotiin ja kesäisin istuskella rappusilla ja nauttia hiljaisuudesta ja hoitaa pihaa. Valokuitukin tuli pari viikkoa sitten joten mikäs tässä ollessa.

Mutta osakkeeseen en olis kyllä muuttanut maalle, kyllä se omakotitalo pitää olla että voi päättää omista asioista eikä tarvi olla muiden kanssa tekemisissä. Introverttinä tää sopii mulle.
 
Kylältä löytyy S-market, Alko ja Apteekki, karvakäsi, parturi, R-kioski, hieroja ja kirjasto. Eipä sitä paljon muuta kaipaa. Matkaa näihin on n. puolisen kilsaa.

Parasta pikkukylän elämässä ja tärkein palvelu: kebabpizzeria lähellä.:lol:

Sori siitä. En oikeasti tullut naureskelemaan vaan tämä on myös vakavasti otettava seikka. Monessa tapauksessa myös laatu on muutamaakin pykälää korkeampi kuin isoissa kaupungeissa kymmenien bulkkiyrittäjien vääntäessä känniläisille ja tuohisuille toinen toistaan huonompaa kissanruokaa. Täysin värittynyt ja subjektiivinen mutuni on että pienissä kaupungeissa on parempi kebu kuin metropoleissa.
 
@kntkvtknt Miten työasiat olet ajatelut hoitaa ilman autoa? Se on sitten taas kertaluokkaa hankalampaa löytää työtä pikkupaikkakunnalta tai jos on paikkakunnan ulkopuolelta niin pitää varmistaa yleisien kulkeminen sopivasti, ja nykyään linjoja ja pysäkkejä lakkautetaan jatkuvalla syötöllä joten oikein niiden varaankaan ei kannata mahdottomasti jättää. Ellei sitten tosiaan löydä työtä paikkakunnalta, mutta siinäkin on riskinsä kun pikkupaikoilta häviää työpaikkoja kovaa vauhtia joten joku backuppi kannattaa siinäkin olla.
 
Parasta pikkukylän elämässä ja tärkein palvelu: kebabpizzeria lähellä.:lol:

Sori siitä. En oikeasti tullut naureskelemaan vaan tämä on myös vakavasti otettava seikka. Monessa tapauksessa myös laatu on muutamaakin pykälää korkeampi kuin isoissa kaupungeissa kymmenien bulkkiyrittäjien vääntäessä känniläisille ja tuohisuille toinen toistaan huonompaa kissanruokaa. Täysin värittynyt ja subjektiivinen mutuni on että pienissä kaupungeissa on parempi kebu kuin metropoleissa.
Karvakäsi on oikeastaan ainoa mesta mistä tulee ruokaa haettua jos laiskottaa. Joku lounasraflakin löytyy mutta kotiruoka ei kiinnosta. Anniskeluoikeudetkin siinä vissiin on ja ja toimii baarinakin mutta en ole koskaan käyny. Kylän ainoa baarikin lopetti toiminnan kesän alussa. En kyllä sieläkään käyny kertaakaan.
 
Ostin heinäkuussa omakotitalon muuttotappiopaikkakunnalta.
1 1/2 kerroksinen, n. 95m² talo, omalla 2000 m² tontilla.
Runko yli 100v hirsi, muuten melko täydellisesti remontoitu. Katto, sauna, wc, ulkoverhous, ikkunat, ovet, vedet laitettu uusiksi yms.
Suorasähkölämmitys, julkisivuremontin yhteydessä laitettu 25mm tuulensuojalevyt.
Varaava, asiallinen takka toki, ja asennutin vielä ilmalämpöpumput kumpaankin kerrokseen kun muutin tähän.

Asunut aina aikaisemmin vuokralla, mutta nyt meni kuppi nurin tuolla Vantaalla. Alkaa olemaan sellainen elukkameinkinki, että pois oli päästävä.
Eikä se 1100€ vuokrakaan paljoa hotsittanut... Varsinkaan kun naapurit eivät taatusti itse vuokriaan maksaneet.

Talo maksoi n. 63 000€, josta pankista lainaa 30 000€, eivät nikotelleet yhtään. 10v maksuajalla, kuukausieräksi tulee 290€
Jos työt ja terveys säilyy, niin makselen tosin 2v pois. Jonkin verran osakkeita yms. säästössä, mutta en viitsinyt niitä alkaa realisoimaan.

Mikäs täällä on ollessa, pääsee touhuamaan omassa kämpässä, omia juttuja, ja ei narkomaanit ja mamut kävele koko ajan päälle.
Oma auto on kyllä hyvä olla, lähimpään kauppaan n. 1km matkaa.
Kyliltä sit löytyy apteekki, alko, parit ruokakaupat ja rautakauppa.
Eli kaikki tarpeellinen.

Säästellyt jo 20-30v, ja totesin tuossa eräänä päivänä että mitään ei hautaansa saa.
Varsinkin kun ei jälkikasvua ole siunaantunut, niin nyt oli painettava liipasinta.

Töissä käyn pääkaupunkiseudulla.
Pitkät työpäivät ja pitkät vapaat.
Vuokrasin pienen yksiön aseman läheltä, sieltä käyn töissä.
Vapailla sit aina tiluksille.

Luonto lähellä, ja ei palvelutkaan ole niin kuitenkaan niin kaukana.
Täällä on ihan hyvä olla.
Valokuitu tulee kämppään, tv ja radio toimii.
Juokseva vesi ja sähkö.
Mitäpä tässä muuta?

No, joku kiva tyttöhän olisi kiva, vaikka kasvimaata kääntämässä. :hmm:
Mutta kaikkea mitä haluaa, ei saa, ja siihen on joskus tyydyttävä.
 
Viimeksi muokattu:
Muutamien muiden kirjoittajien kanssa olen hyvin samaa mieltä siitä, että jos syrjään muuttaminen rauhan takia houkuttaa, niin kannattaa ehdottomasti tähdätä omakotitaloon. Niitä voi pikkupaikkakunnilla saada myös vuokralle edullisesti, etenkin jos saa vuokraisännän kanssa jonkin diilin, että tekee kämpälle itse kunnossapitoa ja pientä remonttia.

Vaikka joku syrjässä oleva kerros- tai rivitalo voisi vaikuttaa houkuttelevalta "best of both worlds" vaihtoehdolta, niin siitä voi äkkiä tulla melkoinen loukku. Jos tuollaiseen menee niin ehdottomasti ensin kokeilemaan vuokralle, ei ainakaan suin päin ryntää ostamaan omaksi. Rauhaa kaipaavien kannattaa muistaa, että merkittävin vaikuttava tekijä on naapurit, etenkin seinä-sellaiset. Vaikka ikkunasta näkyisi kiva maalaismaisema, lintujen laulu soisi parvekkeella ja suoraan ulko-ovelta pääsisi metsäpoluille, näiden tuottama ilo katoaa tosi äkkiä, jos känniset naapurit huutaa tai laulaa karaokea läpi yön, yleiset tilat on sotkussa ja rikkoutuneita paikkoja ei korjata kun kukaan ei kykene korjauksia maksamaan.

Omalle kohdalle vaihtoehdot pikkupaikkakunnalle muuttoon olisi joko rivi- tai kerrostalo hyvin keskustasta, mieluiten kävelyetäisyydellä paikallisista (vähistä) palveluista, tai sitten pikkuinen omakotitalo oikeasti maalla ja isolla tontilla.
 
Asumisen rauhallisuus on kyllä jees (häätöä odotteleva tukikämppäläinen herätti taas kolautteluillaan) mutta syrjässä tarvitsee auton, siitä on huolta ja kustannuksia, halpaa taloa tarvii kunnostaa rutkasti ja työkalut pysyä käsissä tai sitten kalliimmalla ostaa vähemmän remppaa vaativan ja ainakin halpuuspointti vrt. vaikka pk.-seutu menee siinä. Sitten jos asuu itsekseen kaatuuko siellä rauhassa seinät päälle vaikka miten olisi hiljaista ja max. linnunlaulua + kaikki toiminta ja vaikka tutut, ystävät tms on matkojen päässä. Ja jos haluaa harrastaa muuta kuin haravointia, taas mennään autolla. Puolensa ja puolensa, nuo maaseudut sopii pariskunnille, perheellisille ja itsekseen viihtyville ehkä parhaiten.
 
Kiitos tiedosta, juuri tuollaista tietoa kaipaan, kun tarkoitus on korkeintaan muuttaa rivitaloon tai sitten kerrostaloon.

Kyllähän niitä juoppoja joka paikassa on, mutta tosiaan se maaseudulla ehkä korostuu hiukan, ainakin sen mitä olen reissannut nyt muuttotappiopaikkakunnilla.
Ainoa, että ainakaan omalla luonteella en enää jaksa asua kasvuseudulla, pitäisi melkeinpä muuttaa esim. Nokialle, mutta sielläkin kauemmaksi pikkukyliin, jos vain vuokralle jotakin saa.
Toisaalta taas maaseudulla ei ole narkkeja tai roadmaneja, jotka on minun mielestäni huomattavasti pahempia kuin joku vanha kotimainen alkoholisti.
 
Se ei ole helppo yhtälö. Pitämään valoja ja lämpöjä päällä, mahdollisesti niin ettei asukas voi olla tuosta vain viikkoa tai kuukautta pois paikalta. Lumitöitäkin pitäisi vähän tehdä ja tietysti yleensä ajaa muutama kilometri siitä keskustaajamasta sinne mörköperän talolle. Nurmikkoa leikata, kiviä nostella, puita pestä. Omistajan varastoja pitkin tonttia joissa se käy kyttäämässä. Pitää löytyä oikein ihanneyhteys vuokralaisen ja loordin välillä huikean sattuman kautta jotta kumpaakin homma kiinnostaa ja miellyttää. Mikä välittäjä moiset matchaisi?

Lumityötkin voi olla yllättävän tyyriitä haja-asutusalueella "halpaan omakotitaloon". Sehän voi olla, että kilometri on vaikka jotain yksityistietä siinä ja talo ainoa talo siinä tiellä maksamassa tien kustannuksia. Siinä ei välttämättä tonni riitä talvessa että tie pidetään lumesta vapaana ajokunnossa.

Samoin kun auto on käytännössä pakollinen jossain syrjäseudulla, niin siihen saa varata vähintään sen pari sataa euroa kuussa vaikka millaisella pommilla ajaisi ja kilometrit jäisi reilusti alle 10 tuhanteen vuodessa.

Sille on oikeasti syynsä, miksi ne muuttotappioalueet on muuttotappioalueita. Työpaikkoja ei ole nimeksikään usein, mitään palveluita ei oikein ole ja lasten koulu- ja päiväkotimatkakin on usein kymmeniä kilometrejä. "Lähi"kaupassa sitten hinnat ovat +50 prosenttia päälle jonkun Prisman tai Lidlin hintoihin.
 
Ei nyt sentään liioitella. Vaikka viimeisen päälle olevaa pytinkiä ei saa metsän keskeltäkään tuhkakuppikolikoilla, niin pks hintataso on vielä asia erikseen.
Joo tämä on kyllä totta ja asumismukavuudelle voi jonkin arvon laskea vaikka ei niin halvaksi tulisikaan. Vähän riippuu myös ajatuksesta miten pitkään siinä aikoo asua, käärinliinoissa ei ole taskuja jne. Itse en ihan skutsiin ehkä lähtisi vaikka sitten okt-alueella naapurin pennut mekastaisivat, saha/sirkkeli laulaa ja mopopojat pörrää. Suorastaan ilolla kuuntelisin/katselisin mieluummin kuin juoppoja/narkkeja ym. jengiä..
Lumityötkin voi olla yllättävän tyyriitä haja-asutusalueella "halpaan omakotitaloon". Sehän voi olla, että kilometri on vaikka jotain yksityistietä siinä ja talo ainoa talo siinä tiellä maksamassa tien kustannuksia. Siinä ei välttämättä tonni riitä talvessa että tie pidetään lumesta vapaana ajokunnossa.

Samoin kun auto on käytännössä pakollinen jossain syrjäseudulla, niin siihen saa varata vähintään sen pari sataa euroa kuussa vaikka millaisella pommilla ajaisi ja kilometrit jäisi reilusti alle 10 tuhanteen vuodessa.

Sille on oikeasti syynsä, miksi ne muuttotappioalueet on muuttotappioalueita. Työpaikkoja ei ole nimeksikään usein, mitään palveluita ei oikein ole ja lasten koulu- ja päiväkotimatkakin on usein kymmeniä kilometrejä. "Lähi"kaupassa sitten hinnat ovat +50 prosenttia päälle jonkun Prisman tai Lidlin hintoihin.
Noita mahdollisia kustannuksia pitääkin selvittää tarkkaan etukäteen ja sitä, haittaako ettei välttämättä saa talosta omiaan/rempparahoja pois jos on joskus myymässä. Jos ei ole lapsia ja tekee etätöitä niin ei tuo kai mahdottoman kallista asumista ole (ainakaan kahdelle).
 
Viimeksi muokattu:
Sehän voi olla, että kilometri on vaikka jotain yksityistietä siinä ja talo ainoa talo siinä tiellä maksamassa tien kustannuksia. Siinä ei välttämättä tonni riitä talvessa että tie pidetään lumesta vapaana ajokunnossa.
Juu. Voi olla vaikka parikin tiekunnallista yksityistietä joiden maksuosuus saattaa vakituiselle asukkaalle olla tuuhea, ja näiden päälle vielä suoraan itse maksettava urakka pihatien/tontin jne aurauksesta.
 
Juu. Voi olla vaikka parikin tiekunnallista yksityistietä joiden maksuosuus saattaa vakituiselle asukkaalle olla tuuhea, ja näiden päälle vielä suoraan itse maksettava urakka pihatien/tontin jne aurauksesta.
Jos aikoo tonneja nakata tien ylläpitoon niin kannattaa jo miettiä kyllä oman käytetyn mönkijän auralla ostamista tms vastaavaa. Minne sieltä keskellä talvea edes lähtee, kyllä siellä on aikaa tehdä lumitöitä ja se on hyvää liikuntaa. Moni mökki/talo sijaitsee myös ns. "ison" tien varressa vaikka syrjässä onkin eli kunta käy kyllä 1-2 päivän sisään auraamassa tien myrskyjenkin jälkeen.
 
Jos aikoo tonneja nakata tien ylläpitoon niin kannattaa jo miettiä kyllä oman käytetyn mönkijän auralla ostamista tms vastaavaa. Minne sieltä keskellä talvea edes lähtee, kyllä siellä on aikaa tehdä lumitöitä ja se on hyvää liikuntaa. Moni mökki/talo sijaitsee myös ns. "ison" tien varressa vaikka syrjässä onkin eli kunta käy kyllä 1-2 päivän sisään auraamassa tien myrskyjenkin jälkeen.
Ei vaan ole se miellyttävin homma talviaamuna kun kun pyryttänyt kunnolla ja töihin pitäis lähtee..
 
Ei vaan ole se miellyttävin homma talviaamuna kun kun pyryttänyt kunnolla ja töihin pitäis lähtee..
No ei toki jos pitää aktiivisesti kulkea joka päivä. Ajattelin, että puhutaan nyt enempi etätöistä, kun kerran voi muuttaa minne vain syrjään. Kovilla pyryillä kyllä joutuu aina ajamaan vähän lumessa isommalle tielle. Ei ne monesti taida nämä paikalliset tienauraajatkaan aamuyöstä kömpiä hommiin ja lunta tulee pakostakin usein koko ajan lisää. Jos olettaa,että teiden auraus syrjempänä on samaa kuin kaupungin keskustassa niin voi olla vähän shokki. Nopeutta säätämällä kyllä sitä 10 cm lumessakin ajaa varovasti jonkun matkaa. Päätiet yleensä kyllä aurataan isoilla autoilla joskus jopa yöllä.
 
No ei toki jos pitää aktiivisesti kulkea joka päivä. Ajattelin, että puhutaan nyt enempi etätöistä, kun kerran voi muuttaa minne vain syrjään. Kovilla pyryillä kyllä joutuu aina ajamaan vähän lumessa isommalle tielle. Ei ne monesti taida nämä paikalliset tienauraajatkaan aamuyöstä kömpiä hommiin ja lunta tulee pakostakin usein koko ajan lisää. Jos olettaa,että teiden auraus syrjempänä on samaa kuin kaupungin keskustassa niin voi olla vähän shokki. Nopeutta säätämällä kyllä sitä 10 cm lumessakin ajaa varovasti jonkun matkaa. Päätiet yleensä kyllä aurataan isoilla autoilla joskus jopa yöllä.
Lähiöt muuttotappiokunnissa on yleensä aika hyvä välimaasto. Kunnan teitä, omakotitalo mutta kuitenkin omaa rauhaa. Kuitenkin postimerkkitonttikin uinuvassa maalaiskunnassa on on ihan eri kuin kasvukseskuksessa. Tulee maasähkö ja hyvällä tuurilla valokuitukin. Ja yleensä suht lähellä palveluita.
 
Tulee maasähkö ja hyvällä tuurilla valokuitukin.
Tällaisia kohteita on muuten myös todella syrjässä. Ei välttämättä juuri vaikuta hintaan ja tarkoitan taloja joissa voi olla varsin pitkä myyntiaika. Jollekin saattaa olla esteenä ettei ole edes huomannut asiaa.

Toki nämä eivät keskimäärin ole niitä huonoimpia 20k taloja jos sellainen on tähtäimessä.

Parhaimmillaan auraus toimii paremmin kuin keskeisissä kaupungeissa. Kunhan on yhteys korkean huoltotason isolle valtiontielle hyvin hoidettuja yksityisteitä pitkin, eikä tarvitse kaikkein pienintä hoitamatonta julkista infraa siihen väliin.
 
No ei toki jos pitää aktiivisesti kulkea joka päivä. Ajattelin, että puhutaan nyt enempi etätöistä, kun kerran voi muuttaa minne vain syrjään. Kovilla pyryillä kyllä joutuu aina ajamaan vähän lumessa isommalle tielle. Ei ne monesti taida nämä paikalliset tienauraajatkaan aamuyöstä kömpiä hommiin ja lunta tulee pakostakin usein koko ajan lisää. Jos olettaa,että teiden auraus syrjempänä on samaa kuin kaupungin keskustassa niin voi olla vähän shokki. Nopeutta säätämällä kyllä sitä 10 cm lumessakin ajaa varovasti jonkun matkaa. Päätiet yleensä kyllä aurataan isoilla autoilla joskus jopa yöllä.
Jokunen päivä talvesta sitä lunta voi olla enemmänkin, tai sitten plussakeleillä polanteet romahtaa niin ettei etuvedolla tarvi lähteä mihinkään. Kun ei nämä pikkutiet tosiaan ole ihan ykkösprioriteettina talvikunnossapidon puolesta edes tuolla kolmenumeroisella valtion tiellä.
Eli jos oikeasti tarvii päästä joka päivä liikkeelle, kannattaa ainakin lumiketjut varata. Ja lapio. Nelivedon kanssa elämä on vähemmän hermoja raastavaa. Mutta lisäkulu tuokin. Etuvedolla pärjää jos ei menemiset ole päivän päälle.
 
Tällaisia kohteita on muuten myös todella syrjässä. Ei välttämättä juuri vaikuta hintaan ja tarkoitan taloja joissa voi olla varsin pitkä myyntiaika. Jollekin saattaa olla esteenä ettei ole edes huomannut asiaa.

Toki nämä eivät keskimäärin ole niitä huonoimpia 20k taloja jos sellainen on tähtäimessä.

Parhaimmillaan auraus toimii paremmin kuin keskeisissä kaupungeissa. Kunhan on yhteys korkean huoltotason isolle valtiontielle hyvin hoidettuja yksityisteitä pitkin, eikä tarvitse kaikkein pienintä hoitamatonta julkista infraa siihen väliin.
Oon huomannu että täällä landella toimii auraukset paljon paremmin kuin kaupunnissa. Paljon paikallisia rattorikuskeja vajastettu ajelemaan ja yleensä ennen kuutta on omat tiet aurattu kun kaupunki kuutiossa ei ollu parkkipaikkaa aurattu vielä töistä kotiin tultuaankaan..
 
Oon huomannu että täällä landella toimii auraukset paljon paremmin kuin kaupunnissa. Paljon paikallisia rattorikuskeja vajastettu ajelemaan ja yleensä ennen kuutta on omat tiet aurattu kun kaupunki kuutiossa ei ollu parkkipaikkaa aurattu vielä töistä kotiin tultuaankaan..
Sikäli kun on kyseessä yksityistie, useinhan se auraaja on niin paikallinen että asuu kyseisen tien tai jonkun viereisen yksityistien varressa. Tämän isännän tms. koneukon vaimo, lapsi tms. lähtee aamulla sieltä samasta liittymästä töihin/kouluun, joten sillä voi olla myös henkilökohtainen/talouskohtainen motiivi aloittaa työpäivä varhain vaikka sopimus ei edellyttäisi.
 
Miten ois esim Jokela. Asukkaita se noin 6500. Eli pieni paikka, mutta kuitenkin helsinkiin pääsee junalla alle tunnissa. Hyvinkäälle vielä nopeammin. "keskustassa" muutama kauppa, muutama ruokapaikka jne. Pärjäisi siis ilman autoa hyvin, varsinkin jos on pyörä käytössä. Itse tuli joskus muksuna asuttua tuolla. Voisin näin aikuisiällä hyvinkin muuttaa tuonne takaisin, kunhan muksu on lentänyt pesästä vuoden parin päästä, häntä ei sinne saisi kirveelläkään pois pk seudulta.
 
Miten ois esim Jokela. Asukkaita se noin 6500. Eli pieni paikka, mutta kuitenkin helsinkiin pääsee junalla alle tunnissa. Hyvinkäälle vielä nopeammin. "keskustassa" muutama kauppa, muutama ruokapaikka jne. Pärjäisi siis ilman autoa hyvin, varsinkin jos on pyörä käytössä. Itse tuli joskus muksuna asuttua tuolla. Voisin näin aikuisiällä hyvinkin muuttaa tuonne takaisin, kunhan muksu on lentänyt pesästä vuoden parin päästä, häntä ei sinne saisi kirveelläkään pois pk seudulta.
Kaikki ideat otetaan vastaan, kun mahdollista muuttoa mietin. Asuntoa ei ole varaa ostaa, mutta vuokralle voisin mennä.

Mites noissa muuttotappiokeskuksissa vuokra-asumisen pysyvyys? Täällä TRE-seudulla olen asunut jo yli 10 vuotta samassa pytingissä, lentääkö kasvukeskusten ulkopuolella helposti pihalle, jos esimerkiksi kämpän omistava haluaakin lunastaa sen takaisin eläkkeelle jäännin asunnoksi tai sitten esim. jos taloyhtiö menee konkurssiin ? Eikö maaseudulla pitäisi sekin seikka ottaa huomioon, että varsinkin huonosti hoidettu taloyhtiö voi mennä konkurssiin ? Loimaalla on myös käyty muutaman kerran, kun tässäkin joku suositteli, onko siellä Hirvikoski minkälainen alue kerrostalojen osalta, uskaltaako sinne muuttaa.

Kävin Valkeakoskella tänään, ihan siis paikan päällä, eikä kyllä toista kertaa tarvitse mennä. Todella ankea paikka ja vuokrakämpät lähes Nokian tasoa.
 
Juu. Voi olla vaikka parikin tiekunnallista yksityistietä joiden maksuosuus saattaa vakituiselle asukkaalle olla tuuhea, ja näiden päälle vielä suoraan itse maksettava urakka pihatien/tontin jne aurauksesta.
Mulla on noin kilometrin kotitie jota hoidan itse.
Mönkkärillä aurailut vie pahimmilla keleillä sen parikytä minuuttia ja jonkin verran bensaa.
Vanha traktori ei paljoa maksa ja on vielä helpompi ja nopeampi, mutta omassa käytössä mönkkärikin menee ihan hyvin.
Ei siitä tarvitse muille maksaa.

Edit: Ainoatakaan kertaa ei ole aamulla tarvinnut aurata ennen töihin lähtöä, edes näinä parina katastrofilumitalvina, vaan aina on vajaavetoisella autolla pärjätty. Kerran rouva jäi töistä tullessa jumiin, kun joku apina oli lähtenyt tötöilemään meidän kotitielle ja tajunnut ajaneensa väärin ja pysähtyi keskelle lumikinosta. Jos oikein kovasti lunta tulee ja meinaa koko yön sataa, kävin illalla auraamassa tien paljaaksi ja kyllä sellaisessa hötössä pakkaslumessa auto menee vaikka sitä olisi vähän enemmänkin. Ihan turhaa kaupunkilaisten ressiä moinen.
 
Joku kusiseen keskellä ei mitään olevaan palveluttomaan rupukylään muuttaminen on kyllä kovinta "suicide fuelia" mitä keksin ja usein tulee tälläisten alueiden ohi ajaessa mietittyä että mitä vittua täällä oikein tekisi jos vaikka kuvitteellisessa skenaariossa olisi pakko muuttaa :D Hirveä ajatuskin että kylästä ei löydy tuskin edes kuntosalia, puhumattakaan että oikeastaan olisi mitään mahdollisuuksia mihinkään muihin harrastuksiin kuin itsensä tappamiseen viinaa juomalla, mehtätöihin ja eräilyyn.

Rauhallisia, siis erittäin rauhallisia alueita löytää varmasti isompienkin asutuskeskusten laitamilta (ei ehkä pk-seudulla) ja näissä kulkee yleensä jonkinnäköiset julkiset yhteydetkin. Itse asuin joskus pienemmän kaupungin laidalla vuokralla kerrostalossa ja se oli omalla tavallaan kyllä paikoin mun masentavinta ja eristäytyneintä aikaa - vaikka keskustaan polki 15-minuutissa, oli kyseinen alue niin hiljainen ja kuollut että välillä ihan hirvitti ja ahdisti. Jos menit piristymään syysiltana (huono idea) kävelyn pariin, niin oli lähellä ettet palannut kaljakorin kanssa takaisin kun kaikkialla oli täysin pimeää, kuollutta ja hiljaista, korkeintaan muutama koirankusettaja ja vastaantuleva auto saattoi tulla vastaan reissussa.
 
Niin, meitä ihmisiä on erilaisia. Kävin salilla monta vuotta joskus, kunnes meni hermot ja totesin että mitä ihmettä täällä neljän seinän sisällä tuijottaa hikisiä ukkoja kun saman hyödyn saa monipuolisesta hyötyliikunnasta oikeassa ulkoilomassa.
 
Joku kusiseen keskellä ei mitään olevaan palveluttomaan rupukylään muuttaminen on kyllä kovinta "suicide fuelia" mitä keksin ja usein tulee tälläisten alueiden ohi ajaessa mietittyä että mitä vittua täällä oikein tekisi jos vaikka kuvitteellisessa skenaariossa olisi pakko muuttaa :D Hirveä ajatuskin että kylästä ei löydy tuskin edes kuntosalia, puhumattakaan että oikeastaan olisi mitään mahdollisuuksia mihinkään muihin harrastuksiin kuin itsensä tappamiseen viinaa juomalla, mehtätöihin ja eräilyyn.
Se on kaikki suhteellista.

Toiset tarvitsevat ja toiset eivät. Asun siis alueella, missä kuntosalin, kuppilan, kaupan, kirjaston, ravintolan, kahvilan, ostarin jne. saatavuus ei ole mitenkään vaikeaa tai vaivalloista. En kylläkään edes muista, koska olisin viimeksi käynyt kuntosalilla, baarissa, ostarissa, ravintolassa, kahvilassa jne. Tällaiset asiat eivät yksinkertaisesti kiinnosta minua, eivätkä siten ole tärkeitä oltavia muuttotappiokunnissakaan. Olen kyllä nostalgiamielessä joskus käynyt uimahallissa muistelemassa lapsuuden ensimmäisiä uinteja sieltä, mutta mitenkään säännöllisemmin ei siellä jaksaisi käydä. Metsä on taas kuin toinen kotini.

Itselleni kasvukeskusten palvelut ovat hyvinkin "ei yhtään mitään", ainoastaan ruokakauppoja ja julkista liikennettä käytän jonkun verran.

Moni pitää kuolevia seutuja ankeina ja moni niistä kirjaimellisesti onkin, mutta esim. 15 000 asukkaan muuttotappiokaupungissa tuskin olisi kovin yksinäistä, jollei nyt sivukylään muuta.

Moni lisäksi unohtaa, että kun monissa hyvissä muuttotappiokunnissa on automarketit, kuten Prisma ja Citymarket jne., niin sieltä oikeasti saa lähes kaiken mitä ihminen tarvitsee.
 
Joku kusiseen keskellä ei mitään olevaan palveluttomaan rupukylään muuttaminen on kyllä kovinta "suicide fuelia" mitä keksin ja usein tulee tälläisten alueiden ohi ajaessa mietittyä että mitä vittua täällä oikein tekisi jos vaikka kuvitteellisessa skenaariossa olisi pakko muuttaa :D Hirveä ajatuskin että kylästä ei löydy tuskin edes kuntosalia, puhumattakaan että oikeastaan olisi mitään mahdollisuuksia mihinkään muihin harrastuksiin kuin itsensä tappamiseen viinaa juomalla, mehtätöihin ja eräilyyn.

Rauhallisia, siis erittäin rauhallisia alueita löytää varmasti isompienkin asutuskeskusten laitamilta (ei ehkä pk-seudulla) ja näissä kulkee yleensä jonkinnäköiset julkiset yhteydetkin. Itse asuin joskus pienemmän kaupungin laidalla vuokralla kerrostalossa ja se oli omalla tavallaan kyllä paikoin mun masentavinta ja eristäytyneintä aikaa - vaikka keskustaan polki 15-minuutissa, oli kyseinen alue niin hiljainen ja kuollut että välillä ihan hirvitti ja ahdisti. Jos menit piristymään syysiltana (huono idea) kävelyn pariin, niin oli lähellä ettet palannut kaljakorin kanssa takaisin kun kaikkialla oli täysin pimeää, kuollutta ja hiljaista, korkeintaan muutama koirankusettaja ja vastaantuleva auto saattoi tulla vastaan reissussa.

Meitä on niin moneen junaan. Itse en muutaisi koskaan Helsingin tai muun ison kaupungin keskustaan tai paikkaan, jossa on liikaa ihmisiä. Se olisi hiton ahdistavaa, tulisi vain jäätyä kotiin neljän seinän sisään. Ja se jos jokin masentaisi ja ajaisi itsarin partaalle. Nyt täällä vantaan / keravan rajalla on juuri ja juuri ok balanssi. Mutta pohjoisemmaksi olisi kiva päästä ja pienempään paikkaan, Täällä on sentään onneksi sipoonkorpi lähellä. Mukava henkireikä.
 
lentääkö kasvukeskusten ulkopuolella helposti pihalle, jos esimerkiksi kämpän omistava haluaakin lunastaa sen takaisin
Tuo vaarahan on aina yksityisen vuokranantajan kanssa, oli sitten kasvukeskuksessa tai taantuvassa perärutakossa. Irtisanomisaika tosin on mukavan pitkä, etenkin jos on ehtinyt jo tovin asua.

Jos tätä haluaa profiloida, niin yksityisen vuokranantajan iästä sun muusta voi jotain päätellä, asunnon ominaisuuksistakin. Monella voi olla alustava suunnitelma muuttaa siihenastiseen sijoitusasuntoonsa itse, kunhan lapset muuttavat pois kotoa ja/tai muuten kyllästyy siivoamaan ja huoltamaan omakotitaloa. Aviopari tuskin haluaa muuttaa isosta talosta yksiöön jne.
tai sitten esim. jos taloyhtiö menee konkurssiin ? Eikö maaseudulla pitäisi sekin seikka ottaa huomioon, että varsinkin huonosti hoidettu taloyhtiö voi mennä konkurssiin ?
Voihan niin käydä ja helpommin 50 000 euron per tyyppikaksio remppa jää tekemättä jos asunnon arvo on 40k tai 60k vs, jos se olisi 160k. Toisaalta tästähän pitäisi olla varoitusmerkkejä näkyvissä. Vaikka puhutaankin halvoista tai vähemmän ihanteellisesti hoidetuista elinkaarensa ylittäneistä taloista, niin on niissä eroja riskitasossa. Jos taloyhtiössä on iso remontti tarpeessa ja se on sen oloinen ettei se enää saa lainaa pankista, loppu on lähellä.

Jos haluaa olla salapoliisi, kannattaa katsoa vuokra-asuntoa etsiessä saman talon myynti-ilmoituksia. Jos niitä ei ole vaikka pitäisi olla, kertoo sekin jo jostain.
Kävin Valkeakoskella tänään, ihan siis paikan päällä, eikä kyllä toista kertaa tarvitse mennä. Todella ankea paikka ja vuokrakämpät lähes Nokian tasoa.
Se on vain syrjempään sijoitettu Nokia. Vähän kuin Turun nostaisi mereen keskelle lahtea.
 
Meitä on niin moneen junaan. Itse en muutaisi koskaan helsiningin tai muun ison kaupungin keskustaan tai paikkaan, jossa on liikaa ihmisiä. Se olisi hiton ahdistavaa, tulisi vain jäätyä kotiin neljän seinän sisään. Ja se jos jokin masentaisi ja ajaisi itsarin partaalle. Nyt täällä vantaan / keravan rajalla on juuri ja juuri ok balanssi. Mutta pohjoisemmaksi olisi kiva päästä ja pienempään paikkaan, Täällä on sentään onneksi sipoonkorpi lähellä. Mukava henkireikä.
Tämä. Tänään kävin Valkeakoskella ja Tampereella oli pakko pistäytyä. Näin huumekaupan linja-autoasemalla. Sitten neljä narkkaria tulivat kauppakeskukseen, osa varastelee sieltä viinoja tai juoksukaljoja. Tuli todella surullinen fiilis ja sieltä halusi mahdollisimman vaivihkaa pois. Jos maaseudulla olisi vaan tavallisia puliukkoja, niin se olisi omalla kohdalla ainakin ongelmista pienin. Vaikka mistä sitä tietää jos muuttotappiokunnissakin neljän seinän sisällä olisi muutakin kuin prosentteja menossa sisään moottoriin. En vaan viihdy isoissa kaupungeissa, Helsingissä en ole käynyt miesmuistiini eikä kiinnosta.

Välttäisin ainakin itse pk-seudulle muuttamista ja Satakuntaan.
 
Joku kusiseen keskellä ei mitään olevaan palveluttomaan rupukylään muuttaminen on kyllä kovinta "suicide fuelia" mitä keksin ja usein tulee tälläisten alueiden ohi ajaessa mietittyä että mitä vittua täällä oikein tekisi jos vaikka kuvitteellisessa skenaariossa olisi pakko muuttaa :D Hirveä ajatuskin että kylästä ei löydy tuskin edes kuntosalia, puhumattakaan että oikeastaan olisi mitään mahdollisuuksia mihinkään muihin harrastuksiin kuin itsensä tappamiseen viinaa juomalla, mehtätöihin ja eräilyyn.

Rauhallisia, siis erittäin rauhallisia alueita löytää varmasti isompienkin asutuskeskusten laitamilta (ei ehkä pk-seudulla) ja näissä kulkee yleensä jonkinnäköiset julkiset yhteydetkin. Itse asuin joskus pienemmän kaupungin laidalla vuokralla kerrostalossa ja se oli omalla tavallaan kyllä paikoin mun masentavinta ja eristäytyneintä aikaa - vaikka keskustaan polki 15-minuutissa, oli kyseinen alue niin hiljainen ja kuollut että välillä ihan hirvitti ja ahdisti. Jos menit piristymään syysiltana (huono idea) kävelyn pariin, niin oli lähellä ettet palannut kaljakorin kanssa takaisin kun kaikkialla oli täysin pimeää, kuollutta ja hiljaista, korkeintaan muutama koirankusettaja ja vastaantuleva auto saattoi tulla vastaan reissussa.
Kaikki ei ole samasta muotista. Ei kaikki kaipaa sitä ytimen elämää vaan omaa rauhaa, peruspalveluita ja omaa kotoa. Ei paljon kiinnosta jotku 7e latte öpremö kahvit tai seurustelu ytimen sykkeessä ja että kaikki maailman asiat pitää olla 3min päässä kämpästä.
 
Valkeakoski pikkukaupungeista mielestäni ihan oikeinkin jees. Vettä molemmilla puolilla, Cittarit yms. löytyy, hintataso halpa kun motaria ja junaa tampereelle ei ole. Mieluummin itse asuisin Valkeakoskella kuin Vesilahdessa. Vesilahdesta täytyy suunnilleen maitoakin lähteä hakemaan Tampereelta kun siellä ei ole yhtään mitään, ellei nyt sitten Ideaparkiin änge sinne tungokseen. Valkeakoskella kaikki elämiseen liittyvä löytyy keskustasta. Joskus kouluaikoina siellä pyörin ja itse asiassa nykyäänkin välillä käyn siellä ihan vain kaupassa.
 
Mulla on noin kilometrin kotitie jota hoidan itse.
Mönkkärillä aurailut vie pahimmilla keleillä sen parikytä minuuttia ja jonkin verran bensaa.
Vanha traktori ei paljoa maksa ja on vielä helpompi ja nopeampi, mutta omassa käytössä mönkkärikin menee ihan hyvin.
Ei siitä tarvitse muille maksaa.

Edit: Ainoatakaan kertaa ei ole aamulla tarvinnut aurata ennen töihin lähtöä, edes näinä parina katastrofilumitalvina, vaan aina on vajaavetoisella autolla pärjätty. Kerran rouva jäi töistä tullessa jumiin, kun joku apina oli lähtenyt tötöilemään meidän kotitielle ja tajunnut ajaneensa väärin ja pysähtyi keskelle lumikinosta. Jos oikein kovasti lunta tulee ja meinaa koko yön sataa, kävin illalla auraamassa tien paljaaksi ja kyllä sellaisessa hötössä pakkaslumessa auto menee vaikka sitä olisi vähän enemmänkin. Ihan turhaa kaupunkilaisten ressiä moinen.
Näin on. Aihe ei minua maajussina pelota, mutta tässä puhutaankin muuttotappiokuntaan muuttamisesta, jopa autottomana mikä ei tietysti kuvaillun kaltaisessa kohteessa olisi mahdollista. Mönkijöiden ja traktorien ostaminen ei siinä vaiheessa yleensä kuulu suunnitelmaan vaikka autolla suostuu liikkumaan.
 
Jo mulla ei olis huolta huomisesta muuttaisin justiinsa joko Savonlinnaan tain Ilomantsiin. Molemmat paikat lähellä sydäntä ja olis varmasti kiva asua. Harmittavasti pitää kuitenkin tehdä vielä toistaiseksi jotain työtä elämisen eteen joten muutto ei ole ihan heti kiikarissa. Mutta lottovoitto ja Savonlinna, Ilomantsi tai Posia on niitä loppusijoituspaikkoja.
 
Joku kusiseen keskellä ei mitään olevaan palveluttomaan rupukylään muuttaminen on kyllä kovinta "suicide fuelia" mitä keksin ja usein tulee tälläisten alueiden ohi ajaessa mietittyä että mitä vittua täällä oikein tekisi jos vaikka kuvitteellisessa skenaariossa olisi pakko muuttaa :D Hirveä ajatuskin että kylästä ei löydy tuskin edes kuntosalia, puhumattakaan että oikeastaan olisi mitään mahdollisuuksia mihinkään muihin harrastuksiin kuin itsensä tappamiseen viinaa juomalla, mehtätöihin ja eräilyyn.

Rauhallisia, siis erittäin rauhallisia alueita löytää varmasti isompienkin asutuskeskusten laitamilta (ei ehkä pk-seudulla) ja näissä kulkee yleensä jonkinnäköiset julkiset yhteydetkin. Itse asuin joskus pienemmän kaupungin laidalla vuokralla kerrostalossa ja se oli omalla tavallaan kyllä paikoin mun masentavinta ja eristäytyneintä aikaa - vaikka keskustaan polki 15-minuutissa, oli kyseinen alue niin hiljainen ja kuollut että välillä ihan hirvitti ja ahdisti. Jos menit piristymään syysiltana (huono idea) kävelyn pariin, niin oli lähellä ettet palannut kaljakorin kanssa takaisin kun kaikkialla oli täysin pimeää, kuollutta ja hiljaista, korkeintaan muutama koirankusettaja ja vastaantuleva auto saattoi tulla vastaan reissussa.
Siis tuotahan monet haluaa eli oma rauha ja luonnon keskellä oleminen. Itselle ainakin ihan unelma verrattuna kaupunkielämään. Ihmiset ovat erilaisia. Itseäni jurppii päähän kaupungin meteli, tyhmät ihmiset, betoni, likaisuus, mitä näitä nyt on. Lenkilläkin kun käy niin ihan parasta, jos ei tule ketään vastaan missään.
 
Silloin kun viimeksi Vesilahdella fillaroin, se vaikutti enimmäkseen tuppukylältä. Ei ainakaan autottomana tehnyt mieli jäädä asumaan pitempiaikaisesti, eikä ollut paljoa vuokra-asuntojakaan.

Olen nyt katsellut Akaan seutua myös, mutta myös Valkeakoski ruvennut kiinnostamaan. Minkälainen paikkakunta Valkeakoski on? Silloin kun viimeksi siellä pyöräolin pari kolme vuotta sitten, ehkä aiemminkin jo, niin oli aika autioitunut jo tuolloin ja nyt kuulemma on paljon kahviloitakin lopettanut. No kattelin tuossa vuuokra-asuntotarjontaa, niin moni kerrostalokin sellaiset yli 400 ekeä, ja sitten asun ihan kasvukunnassa 500 ekellä rivitalossa. En tiedä kannattaako vielä muuttaa, mutta varmasti pidän muuton mielessä etenkin kun kunnaltani tulee itselleni epäedullisia päätöksiä koko ajan.

Joskus olin harkinnut Lempäälän perukoita, mutta en oikein pidä tavasta, jolla kyseistä kuntaa johdetaan (mm. yksityinen kylpyläuimahalli rakennettu kuntalaisille) :D
Yksi vaihtoehto olisi muuttaa Ylöjärven perukoille, mutta en oikein pidä kyseisen kaupungin keskustasta, Kurussa taas olisi omasta mielestäni liian ankeaa ja huonot joukkoliikenneyhteydet.

Vaikka asukkaat toivoivat normaalihintaista uimahallia, saivat ylihintaisen kylpylän. No omassa kotikunnassa uimahallia on odoteltu 50 vuotta jo ainakin...
Kangasalle rakennetaan jatkuvasti lisää, joten sinne vaan. Itellä mökki siellä ja palveluita löytyy vähintäänkin riittävästi lähimaastosta. Uimahallikin löytyy keskustasta. Taitaa maksaa noin 7 euroa kerta. Lisäksi kirjasto, alko, K-Supermarket, kirkko ja ja ehkä 5 pizzeriaa ja pari kaljakuppilaa löytyy keskustasta.
 
Viimeksi muokattu:
En myöskään ikinä muuttaisi Helsinkiin tai pk seudulle. Siellä ex muijan luona vieraillessa ahdisti alusta asti se täyteenrakennettu sieluton betoni helvetti missä ahtaudutaan kaikella kiirellää julkisiin ihmiskarjavaunuihin jolla siirrytään ostoskeskuksesta toiseen.

Parasta itselle on pienemmät kaupungit mistä pääsee luonnon äärelle nopeasti, kuin myös niiden palvelujen ja harrastustenkin pariin. En edelleenkään voi korostaa tarpeeksi sitä inhoa mitä tunsin pk seudulla, tuohon verrattuna joku hiljainen maalaistalo keskellä ei mitään olisi paratiisi
 
Onhan näistä ihan tutkittua tilastoakin, että isoissa kaupungeissa ollaan töiden takia, mutta suurin osa kaipaa rauhaa ja hauluaa omakotiasujaksi syrjemmälle. Toki joku teini ja biletyksestä kiinnostunut nuori aikuinen toki haluaa asua ruuhkasuomessa.
Asun tällä hetkellä noin 20 000 - 25 000 kunnassa Pirkanmaalla. Haluaisin asua noin 10 000 asukkaan kunnassa, mutta mietityttää vielä pari juttua. Luonteeltani olen introvertti, ehkä tietyllä tavalla erakkokin, joka nauttii mahdollisimman paljosti hiljaisuudesta. Nykyisessä kotikunnassa tämä ei toteudu aina ja kun miettii kasvukuntia kasvavina kuntina, niin tuskin tilanne paranee jatkossakaan. Olen reissannut nyt monessa pienemmässä pitäjässä, esimerkiksi Somerolla ja Koski Tl kunnassa, hetki sitten Mänttä-Vilppulassakin ja heräsi autottomana muutamia kysymyksiä kenties teille, jotka tällaisissa kunnissa asutte. Muuttaisin vain, jos olisi edes välttävät julkiset ja peruspalvelut (esim. Prisma, Lidl, Löytötex, uimahalli, kirjasto jne.). Haluaisin elää rauhallista elämää, mutta ennen mahdollista muuttoa on kysyttävää.

Miten ilman autoa pärjää pienessä muuttotappiopaikkakunnassa? Oletetaan, että joissain kunnissa on raidebussi, juna tai bussiliikenne, joissain ei mitään julkista kulkutapaa.
Minkälaisia ihmisiä siellä asuu, integroituuko sinne helposti, vai karsastetaanko muualta tulijoita?
Minulle tuli ainakin Someron kohdalla tunne, että ihmiset kyttäävät koko ajan, kytätäänkö kaikkialla pienissä kunnissa?
Muuttotappiopaikkakunta houkuttelee erityisesti halvemmalla asumisella, myytävät ja vuokrattavat jne. Onko vuokra-asunto todellakin näin halpa vuosienkin päästä? Esim. Forssassa alkaen 300 euroa yksiö.
Onko elämä todellakin niin hienoa, hiljaista, huoletonta ja mukavaa maaseudulla niin kuin monet esimerkiksi YouTubessa väittävät?
Pystyykö kyseisessä muuttotappiokunnassa elämään pitempiaikaisesti kun näkee keskustan autoituvan ja talojen vanhenevan silmissä ja niin edelleen.
Onko todella niin, että pienessä alle 10 000 asukkaan kunnassa kaikki tuntevat sinua paremmin kuin sinä itse? Pystyykö siellä erakoitumaan?

Ja se tärkein kysymys, kannattaako muuttotappiopaikkakunnalle muuttaa kasvuseudulta. Miksi kyllä ja miksipä ei?
Tässä on paljon mahdottomuuksia. Kun mennän tosi pieneen kylään, niin ei ole Prismaa ja palvelut vähenee. Toki on hiljaista ja rauhallista kun roadmanit ei mekasta.

Autotta pärjää, mutta sitten reviiri jää aika pieneksi. Sama se on kaikkialla. Hyvin rajoittuneesti pääsee PK-seudullakin liikkumaan syrjemmälle, jos ei autoa ole.
Miksi pitää olla ilman autoa? Jokin ideologia? Nurkkapyöritykseen sopii jokin vanha pommi. Pidemmille automatkoille on syytä olla uudempi ja luotettavampi auto.

Elämä on hiljaista ja mukavaa, jos siitä hiljaisuudesta tykkää.

Ei se autioituminen niin nopeaa ole kuin jotkut väitää. Moni käpykylä on viimeaikoina saanut taas muuttovoittoa, mikä varmasti tulee jatkumaan kun kaupunkien väkivalta ja ryöstökulttuuri pahenee ja ruotsin tie jatkuu kasvukeskuksissa. Mutta se muuttovoitto on vain ihmisiä. Palvelut vähenee, koska tavarat tilataan netistä. Et löydä enää pikkukylästä rautakauppaa, hyvä kun joku K-marketti löytyy.

Pikkukylään voit erakoitua, jos haluat.

Toisaalta, pienemmissä ympäristöissä on helpompi tutustua naapureihin ja luoda hyviä suhteita sitäkautta, jos haluat.
 
Joku kusiseen keskellä ei mitään olevaan palveluttomaan rupukylään muuttaminen on kyllä kovinta "suicide fuelia" mitä keksin ja usein tulee tälläisten alueiden ohi ajaessa mietittyä että mitä vittua täällä oikein tekisi jos vaikka kuvitteellisessa skenaariossa olisi pakko muuttaa :D Hirveä ajatuskin että kylästä ei löydy tuskin edes kuntosalia, puhumattakaan että oikeastaan olisi mitään mahdollisuuksia mihinkään muihin harrastuksiin kuin itsensä tappamiseen viinaa juomalla, mehtätöihin ja eräilyyn.

Rauhallisia, siis erittäin rauhallisia alueita löytää varmasti isompienkin asutuskeskusten laitamilta (ei ehkä pk-seudulla) ja näissä kulkee yleensä jonkinnäköiset julkiset yhteydetkin. Itse asuin joskus pienemmän kaupungin laidalla vuokralla kerrostalossa ja se oli omalla tavallaan kyllä paikoin mun masentavinta ja eristäytyneintä aikaa - vaikka keskustaan polki 15-minuutissa, oli kyseinen alue niin hiljainen ja kuollut että välillä ihan hirvitti ja ahdisti. Jos menit piristymään syysiltana (huono idea) kävelyn pariin, niin oli lähellä ettet palannut kaljakorin kanssa takaisin kun kaikkialla oli täysin pimeää, kuollutta ja hiljaista, korkeintaan muutama koirankusettaja ja vastaantuleva auto saattoi tulla vastaan reissussa.
Tuppukylän rappeutuvan talon huoneistossa oikein näköalattomuuden eläintarhan naapurien seassa asuminen olisi kyllä minustakin ankeaa. Mainitset kuitenkin mehtätyöt ja eräilyn, mikä taas on paremmin maaseudun etu. Maaseudullehan moni teoriassa nimenomaan kaipaa. Eivät suinkaan läheskään kaikki kehittyvällä urbaanilla alueella asuvat juuri käytä niitä ihanuuksia tai oikeasti kaipaa niitä, ainakaan siinä määrin kuin sitä toista puolta.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
255 340
Viestejä
4 437 508
Jäsenet
73 538
Uusin jäsen
osanen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom