- Liittynyt
- 13.11.2016
- Viestejä
- 7 183
Mantteli = Kuninkailla / vastaavilla käytetty valta-asemaa kuvaava kaapu/viitta. en jaksa ettiä suomeksi mutta tuossa wikiartikkelissa on hyviä kuvia. Mantle (royal garment) - WikipediaManttelinperijä
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Mantteli = Kuninkailla / vastaavilla käytetty valta-asemaa kuvaava kaapu/viitta. en jaksa ettiä suomeksi mutta tuossa wikiartikkelissa on hyviä kuvia. Mantle (royal garment) - WikipediaManttelinperijä
Vesihana, eli hana tulee Saksan kukko-sanasta (Hahn). Tämä juontuu siitä, että jo keskiajalla tynnyreihin iskettiin kylkeen hana, jonka avausmekanismi oli tyypillisesti kukon muotoinen. Kraana tosiaan tulee Ruotsin kurki, kran, sanasta, joka juontanee samaan hanamekanismiin - mennyt vain kukot ja kurjet sekaisin.Samaa kysymystä on käsitelty aiemminkin tässä ketjussa:
Tämä on mielestäni aika outoa, kun ruotsiksi viska on kuiskata. Tuleekohan sitten venäjästä vai mistä?Viskata on kutakuinkin sama kuin heittää.
Tämä on mielestäni aika outoa, kun ruotsiksi viska on kuiskata. Tuleekohan sitten venäjästä vai mistä?
Niin. Sanonta on ihan normaali ja tuttu myös itärajalla, mietin vaan, että mistä tuo sana tulee.Jaa-a, ihan normaalia sanoa, että viskaa roskiin, tai viskaatko mut kauppaan. Ja ei tässä olla lähelläkään länsirannikkoa.
Ainakin sanaa on sellaisenaan käytetty kauan heittämisen tai heittelyn synonyymina. Höyryveturiin otettiin vettä vesiviskurista - jopa ajon aikana. Lannoitteen tai piensiemenen sentrifugilevitinkone, jollaisia on ollut varmaan siitä asti kun maatalous koneellistui, on yleiseltä nimeltään viska. Eiköhän siementä viskattu jo silloin, kun kylvö tehtiin käsin kapasta.Niin. Sanonta on ihan normaali ja tuttu myös itärajalla, mietin vaan, että mistä tuo sana tulee.
Taitaa se olla peräisin ruotsista. Sana "viska" on näköjään tarkoittanut joskus heittämistäkin.Tämä on mielestäni aika outoa, kun ruotsiksi viska on kuiskata. Tuleekohan sitten venäjästä vai mistä?
Kveekarit, luin vikistä jotain mutta on toikin.
Eikös joku ollut vanha 1900 alun hienosto kartanon omistaja joku kvaakari tms, komeasti oppinut?
Suvun miehet. Ikinä kuullut tuota sanaa mutta helposti kuultavissa."Sukumanni"
Sukuni, mutta mikä ihme "sukumanni" haetaan paikalle koko "sukumanni"?
Naru olisi ehkä parempi koska idea on siinä että ei tule enää pisaroita vaan ne tulee yhtenä naruna alas. Tämäkinhän on sanoinkuvallinen koska jos tuolta oikeasti tulisi vettä niin että ilman vesipitoisuus (ei kosteus) olisi 100% niin kaikki hukkuisivat.Vettä tulee kuin aisaa?
"Puida nyrkkiä". Mitäköhän tekemistä kyseisellä ilmaisulla on maanviljelyn kanssa?
Puiminenhan oli aikanaan sellaista viljan varsen heiluttelua/hakkaamista, niin että jyvät irtosivat."Puida nyrkkiä". Mitäköhän tekemistä kyseisellä ilmaisulla on maanviljelyn kanssa?
Joo. Vielä yhdeksi synonyymiksi esittäisin ravistamista. Puistattava on jotakin, mikä saa aikaan tahattomia lihasnykäyksiä, kuten vaikka Tuksun esiintymisen näkeminen. Se spontaani brrrr-reaktio. Olen kuullut sanottavan, että jokin puistaa, kun pyörivä osa on epätasapainossa ja ravistaa.Puiminenhan oli aikanaan sellaista viljan varsen heiluttelua/hakkaamista, niin että jyvät irtosivat.
Jos suurin osa mun kavereista kertoo hankkineensa uuden pyörän niin siihen voi esintää tarkentavana kysymyksenä tuumakoon sijaan kuutiotilavuuden. Muutama harrastaa pyöräilyä mutta niillä taas se uuden hankkiminen ei juuri ole maininnan arvoinen juttu kun niuitä on tallissa 6+ eri tilanteita varten.Siitähän seuraa jopa kommunikaatiokatkoksia, kun joku vajaasti suomea taitava olettaa kuulijan ymmärtävän kontekstiksi polkupyöräilyn ihan vaan mainitsemalla taikasanan "pyörä".
"Alahan laputtaa" tai "alas laputtaa". Miten poistuminen liittyy lappuihin?
Mitä tässä tehdään? Kola on joko lunta tai juomista varten."tavaroita kolatessa"
Laputtaminen on paitsi lapun laittamista (lappuliisa laputti) myös jonkin sortin kipittämistä, mutta sanan alkuperää en tiedä. Myös muoto "laaputtaa" koska "jänö juosta laaputtaa..."yhdessä lastenlaulussaTää olikin hyvä
Siitä laulusta on versiot laputtaa, laaputtaa ja loputtaa. Alueellisia/murre- eroja.Myös muoto "laaputtaa" koska "jänö juosta laaputtaa..."yhdessä lastenlaulussa
"Tavaroita kolutessa", "kolusin tavaroitani" kuulostaa omaan korvaan tutummalta.Mitä tässä tehdään? Kola on joko lunta tai juomista varten.
"Tavaroita kolutessa", "kolusin tavaroitani" kuulostaa omaan korvaan tutummalta.
Kolata, koluta ja kollata ovat tosiaan kaikki eri asioita. Kolata esim lunta. Koluta eli kolistella jotain tai jossain. Kollata eli tarkistaa jotainMeilläpäin tavaroita kollataan, lihaa kolutaan luista ja lunta kolataan talvella.
Tavaroiden kollaus luultavasti tulee ruotsinkielisestä "kolla på":sta, joka taitaa tarkoittaa tarkastamista tai etsimistä.
kalutaanlihaa kolutaan luista
"Alahan laputtaa" tai "alas laputtaa". Miten poistuminen liittyy lappuihin?
Hirvi on vanha balttialainen laina. Lähisukukielistä sille löytyy vastineita. Hirveä taas ilmeisemmin on ihan omaa perua vanhastaan, ja vain karjalan kielestä löytyy samanmuotoinen samaa tarkoittava sana hirvie. Eli vaikka muoto on sama, niin todennäköisesti ei hirvi-sanalla ole koskaan tarkoitettu kyseisen elukan hirveyttä, vaan sanat ovat muodostuneet ihan omia polkujaan. Sama juttu taitaa koskea poroa eläimenä ja poroa sakkana tai pölynä. Ovat siis homonyymejä: muoto sama, merkitys eri. Esim. kuusi numerona ja puuna.Aurinko porottaa, eli poro.
Asia hirvittää eli hirvi.
Mistä moinen
"Pystymetsä". Millainen on "vaakametsä"?
Tähän jo vastattiinkin, mutta itselläni tuli jossain välissä valaistuminen tästä sanasta. Maantie ei ole kunnan tai kaupungin sisäinen vaan kunnasta toiseen ja pidemmällekin kulkeva. Ei kunnan vaan maan.Maantie? Minkä ihmeen maan?
Tai oisko samaa sarjaa eli valtakunnantie -> valtatie? Ennen kun oikeasti saattoi olla se yksi tie joka vei kaupunkien välillä ja muuten sit mentiin kärrypolkua tai kinttupolkua.Toinen vastaava valaistuminen tuli sanasta valtatie. Valtatiellä on etuajo-oikeus, eli sitä ajavilla on valta.
Tuota päätelmää tukee se, että valtatie on ruotsiksi riksväg (= valtakunnantie).Tai oisko samaa sarjaa eli valtakunnantie -> valtatie?