@escalibur juu todellakin aika hapokasta, niin monta osa-aluetta summaantuu toisiinsa.
Superlyhyesti, prossu ja cache kellotukset säädetty vakaaksi, SA clock 1000mhz, muistin voltit 1.35-1.45v välikköön (alhaisempi voltti tulee rajoittamaan kulkua, mutta itse joutuu päättää kuinka isoilla aikoo ajaa, oma valintani oli 1.45v ja kaikki irti siitä) main latency timings (ie. 16-16-16-34) säädöt manuaalisesti ja loput autolla nostaa muistin mhz niin ylös kuin menee, muistaa poimia talteen AsRock timings toolilla koneen Autolla laskemia arvoja kullekkin nopeudelle, helpompi havainnollistaa kuinka imc laskee arvojaan, niistä voi myöhemmin laskea mahdolliset pyöristys/rajatapausarvot vakaiksi.
Kun mhz raja tulee vastaan (ja oma valittu DIMMien voltti on "tapissa") nostaa VccSA VccIO arvoja ylemmäs, ja pitää niiden välin siten että SA on ~4-5% suurempi kuin IO, tarkoittaa pitkälti 0.05v eroa (=50mv), 1.320v SA buuttaa itsellä 4266mhz, mutta on vakaa 3900mhz asti, 24/7 päällä tuo voltti ei riitä 20h päästä, vaan haluaa jo 10mv lisää.
Edit lisäys: 1.350V SA voltteja itse oon pitäny omana maximina, XMP voi heittää noihin jotain 1.4xx lukemia helposti, todennäköisesti kestää ihan ok, kuitenkin valmistajat pitävät 1.35v turvallisena 24/7 arvona jos kirjallisesti joutuvat vastaamaan, onhan "ylikellottaminen" aina käyttäjän vastuulla, niin ottavat hyvinkin turvallisen kannan maximeihin. 1.300V on IO puolen valmistajien turvallinen näkemys maksimina. Molempiin itse uskaltaisin laittaa ~50mv lisää ilman mitään jännitystä, mutta kuitenkaan en ole päätynyt sinne asti.
SA/IO volttien noston jälkeen todennäköisesti buuttaa taas seuraavaan nopeuteen ja leikki jatkuu.
Noihin alussa oleviin perus timingsseihin löytyy apu helposti piirivalmistajan datasheetistä, etsi sieltä mikä on niiden kyseisen piirin nopein binnaus, sen ns arvo, laske mikä on stock XMP timingsien ns arvo, siis laske kaksi helppoa laskua, esimerkiksi mulla 3200MHz CL 14 piirin perus latenssi 14*2000/3200=8.75ns ja yhden clockin 8.75/14=0.625ns. Noita lukemia tuut tarvii, sekä nostetuista taajuuksista laskettuja, helpottaa myös lukea noita iltalukemiseksi olevia datasheettejä, monet arvot lasketaan tuosta yhden clockin nopeudesta kertoimena. (alan ymmärtämään enemmän niitä aiheesta kirjoittaneita, helevetin hankala yrittää koostaa yksinkertaiseksi asiasisällöltään tätä..
)
Vakio kelloilta kannattaa olla tallessa koneen laskemat arvot, niistä esim muistikanavien RTL arvojen ns määrän aukilaskeminen helpottaa myöhemmin kun voi lukita RTL arvot omalle nopeudelleen kohdalleen, suosittelen plus 1 clock lisäystä molempiin jos aikoo jättää koneen päälle pidemmiksi ajoiksi (24h+), johtimien lämmetessä vastus niissä kasvaa ja datan kulku hidastuu hieman latenssi kasvaa, eli parempi odotella dataa hetki kauemmin kuin hätäillä.
tRFC arvon laskenta on muistipiirikohtainen, siis mihinkä asti se kykenee vetämään, tän kanssa tulee monta ihmetystä eteen, sinänsä lukemaksi pystyy laittamaan hyvinkin alhaisia lukemia niin kauan kun muistin lämpö on alle 45°C, jolloin muistipiiri itse skippaa harkitusti refreshejä, mutta noissa unilukemisissa on kondensaattorien minimi latausajat ilmaistuna ja muut mutkat sen selvittämiseen. Perus RFC laskenta antaa turvallisen arvon mistä voi sitten alkaa laskemaan, kunhan silmä harjaantuu Cinebechiin ja jaksaa antaa koneen kyntää RAM testiä yöt ympäriinsä, pohjat virheelle on itsellä 59272% kohdalla.
Ylläolevakin voi olla ihan jargonia lukea, kun oikeesti noi unikirjat olisi syytä lukea ensin läpi, edes sieltä kaivaa eri asetusten selitykset. Toki pieni ymmärrys DDR muistin fyysisestä toiminnasta olisi hyvä lukea alle. Jossain näin joskus sellaisen opuksen missä kerrottiin aika helppolukuisesti basic toiminta, "cpumemory.pdf" supistettuna.. Tuo on kans hyvää iltalukemista..
Ihan kaiken aluksi kannattaa ottaa XMP auto buutin arvot talteen volttien osalta, eli periaatteessa buutata kerran kone täysin vakiona kaikki Auto:lla XMP profiiliin saadaksesi emolevyn omat näkemykset, sitten buutata omaan prossun ylikellotuksen voltit vCore lukittuna ja muut XMP Autolla. Niistä lukemista pystyy päättelemään paljon emolevyn näkemyksestä, mikä on yleensä "yliampuva" koska valmistaja koittaa pelaa varman päälle jos sulla sattuu olee virtasyöppö cpu/imc, suhdeluvut on olennaisimpia vakauden haussa noista kun alkaa laskemaan "järkeviin" voltteihin.
Edittiä: RFC arvo kireänä ts. alle laskennallisen arvon on varma tie saada MEM test erroreita kun antaa koneen olla pitkään päällä ja komponentit on enemmän tai vähemmän lämmenneitä.
Koneen ollessa pitkään päällä alkaa automaattiset DRAM voltage boosterit biossiss yms kusee nilkoille myöskin, elii ei kannata jättää päälle. Pitkällä päälleololla voi vCore jäädä vajariksi jos sen on säätäny ihan raja-arvoille siitä et pysyy pystyssä.
Suositeltavvia toimia vakauden hakemisessa on kaikkien toimien yhteydessä seurata esim. hwinfolla min ja max arvoja sekä kuormassa olevia aktiivi arvoja, niin wateilla kuin volteilla, parkaillaan ite jahtaan viimeisiä epävakauksia pois koneesta joka on ollu nyt viikon päällä yhtäsoittoa ja kaikki komponenttien lämpövaivat alkaa oleen nähty.
Niin ja yksi iso vinkki, muista vetää joka muutos biossissa niin että ensin reset to default settings, boottaa sillä biossiin ja lataa sit oma profiilisi jota oot testaamassa, omalla kohdalla tullu huomattua et biossi jättää muuten jotain shaisseja haamuilee ja ihan varmaa erroria tiedossa vaikka vetäis kuin laimeilla kelloilla jonkun epäonnistuneen säädön jälkeen, mikäli ei oo välissä resetoinu default settingssien kautta.
Joutuu postaa tän nyt ja editoida/lisätä myöh.