- Liittynyt
- 21.06.2021
- Viestejä
- 129
Elääkö muillakin finnfoami ikkunassa? On tiukka sovitus. Melko rasittavaa napsuntaa ja pauketta kun kompura sammuu tai lähtee päälle pingviinissä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Mutta nyt katkesi kamelin selkä ja loppu se saamarin hikoilu:
Ilmalämpöpunppu tai Argo Ulysses split-laite.Laittakaas joku tiivistelmä oikeasti toimivista keinoista miten saa kämppää viileämäkksi, vaikka alkupostaukseen tms. Rupeaa tää lämpö juilituttamaan pikkuhiljaa.
Jeps, eli voidaan sanoa että ei ole merkitystä onko asunnon ilmanvaihto koneellinen vai painovoimainen?Kone poistaa noin about 50C ilmaa ja sisään tulee korvausilma ulkoa, joka on selvästi alle 50, joten kylmenee.
Ja pakkohan sitä korvausilmaa on tulla ja mitäpä muuta on vaihtoehtona kuin ulkoilma? Ehkä postiluukun raosta rappukäytävän ilmaa, mutta ei sekään varmaan kovin viileää ole.
Yksi vinkki: Laita tuo "leipäkone" pöydältä sivuun ja nosta pingiini sen tilalle, jotta poistoputkesta tulee mahdollisimman lyhyt. Putki säteilee todella paljon lämpöä takaisin sisään ja huonontaa yksiputkisen hyötysuhdetta ennestään.
Laittakaas joku tiivistelmä oikeasti toimivista keinoista miten saa kämppää viileämäkksi, vaikka alkupostaukseen tms. Rupeaa tää lämpö juilituttamaan pikkuhiljaa.
4. Osta yksiputkinen ja tehokas ilmastointilaite ja modaa se kaksiputkiseksi. Jos ei mahdollista:
5. Osta yksiputkinen ja tehokas ilmastointilaite.
Kaksiputkisena ulkoilma imetään jäähdytyslaitteen lauhduttimelle ja samantien ulos toisesta putkesta. Se ulkoa imetty ilma ei jää sisälle, jolloin asunnon painesuhteisiin ei tule muutosta eikä ilma aiheuta turhaa lisälämpökuormaa helteillä. Eli hyötysuhde huomattavasti parempi kaksiputkisena kuin yksiputkisena ja normaali ilmanvaihto ei sotkeudu.Onko mitään merkitystä jos asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, että tuleeko se korvausilma laitteelle hormeista huoneilmaan vai ulkoa erillisen putken kautta? Eikös se sama ilma kuitenkin tule kämppään? Sori jos en nyt ymmärrä jotain.
Ilmastointilaitteen toimintaperiaate näkyy tässä Trotecin kuvassa (evaporator = höyrystin, condenser = lauhdutin):Riittääkö tommosen yksiputkisen modaamiseen alipaineen välttämiseen se että virittää putken siihen alaosan ilmanottoaukkoon? Tuossa on vielä ylhäällä takana se ritilä ja siinä se suodatin. Vetääkö se siitäkin ilmaa sisään? Ilmeisesti kun paperi jää siihenkin kiinni. Mikä sen suodattimen funktio on?
Onko Argo Ulisse vai Remko 495 parempi?
Remko 495:ssa näyttäisi olevan enemmän tehoa kylmyyttä tuomaan ja siinä on renkaat eli kivempi kuljettaa.
Onko jollain Remko 495 täällä käytössä?
Kuinka paljon lopputulos muuttuisi ilmankosteuden huomioimisen jälkeen?Edit. Tämä on väärin, sillä lasku ei ota huomioon ilmankosteutta.
Laskin, miten tuollaisen pingviinin hyötysuhde muodostuu. Muutaman oletuksen joutui tekemään.
Kaava on seuraava.
- Poistoputken kautta virtaa pihalle koko jäähdytysteho + koko sähköteho
- Huoneeseen virtaa vastaava massavirta ulkoilmaa kuin poistoputkesta puhalletaan pihalle
- Laitteesta tai poistoputkesta ei siirry lämpöä huoneeseen
![]()
Pj = jäähdytysteho
Ps = sähköteho
Tp = poistolämpötila (letkulla ulos puhallettavan ilman lämpötila)
Tu = ulkolämpötila
Ts = sisälämpötila
Tarkkoja lukemia en pysty laskemaan, koska oma laitteeni ei ole vielä ollut käytössä, niin en tiedä poistoilman lämpötilaa. Hatusta heitetyillä arvoilla sisällä 20, ulkona 30 ja poisto 40, jäähdytysteho 3500 W ja sähköteho 1400 W, tulee hyötysuhteeksi 1,75. Kaksiputkisena hyötysuhde olisi tietenkin vain jäähdytysteho jaettuna sähköteholla, eli 2,5.
Taidanpa alkaa suunnittelemaan modausta.
Nyt otetaan vinkkejä vastaan. Tuuletusikkunan kiinteä puusäleikkö ja hyttysverkko ahdistaa liikaa ja pingviini lyö vikakoodia siitä syystä. Takapihan ovi löytyy ilman katosta.
Kiitos. Tiedätkö onko Argo Ulisse mahdollista saada käymään niin ettei kompressori pysähdy koskaan?Jollakulla aiemmin ketjussa taisi olla Remko. Mulla kääntyi vertailu Argon ja Remkon (ja Trotec PAC 4600:n) välillä Argon eduksi koska Argon sisäyksikkö ottaa ilman sisään etupuolelta, jolloin sen voi asentaa selkä suoraan seinää vasten. Muistaakseni Argon sisäyksikön melutaso oli myös spekseissä alhaisempi, mutta en tiedä mikä on todellisuus sen tai jäähdytystehon suhteen. Ainakin tähän kämppään riittää enemmän kuin hyvin.
Edit: Ehkä lisäisin vielä sen verran, että en tiedä miten paljon noista pyöristä sitten lopulta on hyötyä, koska ei noita vehkeitä kannata koko ajan olla siirtelemässä, kuten täälläkin jokunen viesti sitten todettiin. Ei tee hyvää kylmäaineletkuille.
Elihän se jos nykäs kämpän alipaineelle. Toimiva ratkaisu oli pitää toisella puolen asuntoa tuuletusikkuna auki ja käyttää pinkkua kun illalla korvausilma oli viileämpää kuin asunnon ilma.Elääkö muillakin finnfoami ikkunassa? On tiukka sovitus. Melko rasittavaa napsuntaa ja pauketta kun kompura sammuu tai lähtee päälle pingviinissä.
Mä teippasin eristelevyn reunat ikkunankarmiin suojausteipillä niin ääntely loppui.Elihän se jos nykäs kämpän alipaineelle. Toimiva ratkaisu oli pitää toisella puolen asuntoa tuuletusikkuna auki ja käyttää pinkkua kun illalla korvausilma oli viileämpää kuin asunnon ilma.
Varmasti toimii, meillä vain kämppään tuli niin jäätävä alipaine että oli pakkokin pitää ikkuna auki.Mä teippasin eristelevyn reunat ikkunankarmiin suojausteipillä niin ääntely loppui.
Kiitos. Tiedätkö onko Argo Ulisse mahdollista saada käymään niin ettei kompressori pysähdy koskaan?
minä pystyn nukkumaan jopa isoäänisen pingviinin vieressä, ilman korvatulppia, kunhan kompressori käy tasaisesti.
En siedä sitä että kompressori sammuu ja kytkeytyy päälle taas.
Kyllä se vaikuttaa. Ilman energiasisällöstä voi kesäkeleillä olla yli puolet kiinni kosteudessa.Kuinka paljon lopputulos muuttuisi ilmankosteuden huomioimisen jälkeen?
Jos laittaa tavoitelämmön jonnekin 14 asteeseen ja turbo-tilan päälle, niin eiköhän se puksuttele täysillä aika lailla tauotta kun ei se saavuta sitä tilaa koskaan, olettaen ettei kenno tarvitse välillä sulatusjaksoja ja/tai kompressori kuumene liikaa. Mitään järkeä siinä ei kyllä ole, mutta sellaista tuossa haluttiiin.Pakko kai sen on jossain vaiheessa sammua, kun tavoitelämpötila on alitettu. Syytä kuitenkin huomioida, että näissä uudemmissa invertterilaitteissa se ei ole on/off vaan laite säätää kompressorin kierroksia tarpeen mukaan, ilmeisesti tiettyyn minimiin asti. Se kompuran käynnistyminen ei tässä meidän Ulissessa ainakaan aiheuta mitään sätkyjä, koska se ei lähde huutamaan täyttä häkää. Ei tosin nukuta samassa huoneessa, mutta se on noin parin-kolmen metrin päässä kipsilevyseinän takana, ja samalla seinällä on avoin ovi myöskin parin-kolmen metrin päässä sekä Argosta että nukkujan korvista.
Löytyykö siitä kuivaus moodi? eikös niissä yleensä kompura ole aina päällä ja kenno kylmänä.Kiitos. Tiedätkö onko Argo Ulisse mahdollista saada käymään niin ettei kompressori pysähdy koskaan?
minä pystyn nukkumaan jopa isoäänisen pingviinin vieressä, ilman korvatulppia, kunhan kompressori käy tasaisesti.
En siedä sitä että kompressori sammuu ja kytkeytyy päälle taas.
Höyrynsulkuteippi voisi toimia.Onko jotain hyvää teippiä vai millä tavalla olisi hyvä tukkia poistoputken reuna kun puhaltaa sieltä kuumaa huoneeseen eikä 100% mene putkestä ulos.
Tässä masiinasta kuva:
![]()
Kyllä, sisätilan ilmanotosta kosteutta poistetaan.Kokeilin ensimmäistä kertaa kosteudenpoistotoimintoa omassa Deltacossa, joka on modattu kaksiputkiseksi.
En ole täysin perillä tämän toiminnon periaatteesta. Voi olla tyhmä kysymys, mutta poistaahan se kosteutta tuosta sisätilan ilmanotosta, eikä yritä poistaa kosteutta itse lisätyn ottoputken kautta? Tuntuisi loogiselta, että kosteutta poistetaan höyrystimen, eli sisätilan oton kautta.
Jos tuuletusnopeus on pieni, niin vettä tulee enemmän tankkiin. Mutta tuosta modauksesta en tiedä mitään.Jos kaksiputkiseksi modaa, niin poistuuko kosteus lämpöisen ilman mukana? Eli onko tuo alapuoli (ulkoilma) ja yläpuoli (sisäilma) yhteydessä jotenkin toisiinsa (esim. kerätyn veden kautta kulkee poistettava ilma, jolloin se ottaa kosteuden mukaansa)?
Vai pitääkö sitten tyhjentää vesisäiliötä tiuhaan?
Nythän asumisterveysasetus sallii asuintiloissa 32°C ja Palvelutalot, vanhainkodit ja muut vastaavat tilat 30°C. En nyt enää löytänyt lähdettä, mutta juuri luin jonkun terveysalan ihmisen kritiikkiä tuota asetusta kohtaan ja piti lämpötilarajoja aivan liian korkeina terveelliseen asumiseen, etenkin vanhusten ja lasten kohdalla.
Niinpä. Tässä nähdään selkeästi rakennusfirmojen lobbaus. Jos kyse oikeasti olisi terveydestä, olisi rajat huomattavasti alemmat. Muistanko väärin, vai oliko nykyään jossain rakennusmääräyksissä käytönaikainen maksimilämpötila 25 astetta, joka ei saisi ylittyä. Ja jos ylittyy, on kyseessä rakennusvirhe josta voi reklamoida rakentajalle/rakennuttajalle. Tosin eihän se raklamaatio mhinkään johda...Tuollaiset 32-lukemat asetuksissa vain tarkoittavat siis että kotona saa olla ihan kuinka kuuma tahansa, eikä korkea lämpötila ole minkäänlainen kriteeri asuntoja rakentaessa, eikä siitä voi reklamoida. 32 on ihan saatanallinen kuumuus nukkua varsinkin jos ilmankosteus > 20%. Ja sehän on.
Jos ei ilppiä tai splittiä saa, niin on.Onko kaksiputkimodilähesainoa järkevä ratkaisu tähän tilanteeseen?
Mittaa ulkoikkunan ja karmin (tai mikä koristelista/vesisuoja nyt onkaan) väliin jäävä kolo kapeimmasta kohtaa, osta sen paksusta, tai milli-pari ohkasempaa finfoamia ja leikkaa se ikkuna-aukon mittojen mukaan, niin saat sen pysymään kitkalla paikallaan ja tuo pieni "huuli" ulkolaidassa estää sitä tippumasta pihalle. Sitten vaan kaksiputkimodaus ja reiät molemmille putkille.Kehitysideoita?
Pelkkä kaksiputkimodauskin auttaa jo jonkun verran, sillä se sulkee ilmanottoaukon ja tällöin kompuran ääni ei kuulu enää niin selvästi.Kun nuo pinguviilentimet (ainakin halvemmat) on ilmeisesti aika kovaäänisiä, niin ihan kiinnostuksesta kysyn että onko kukaan yrittänyt mitään hiljennysmodausta tms. mölynvähennystoimenpidettä
Käyttöohjeessa on luultavasti ilmoitettu koneelle suurin sallittu käyttölämpötila. Normaalitilanteessahan se on yhtä kuin tuloilman lämpötila.Onko merkitystä jos 2-putki modauksessa tuloilma on melkein 40-asteista? Ulkona kuitenkin vaan 26 astetta. Hölmönä laitoin tuloputken alapuolelle ja puusäleikkö ikkunassa ohjaa poistoilmaa alaviistoon jota nyt nappaa mukaansa.
On merkitystä ja vaikuttaa hyötysuhteeseen.Onko merkitystä jos 2-putki modauksessa tuloilma on melkein 40-asteista? Ulkona kuitenkin vaan 26 astetta. Hölmönä laitoin tuloputken alapuolelle ja puusäleikkö ikkunassa ohjaa poistoilmaa alaviistoon jota nyt nappaa mukaansa.
Nyt alkaa riittämään pingviinin kanssa temppuilu. ILPiä en viitsi asennuttaa nykyiseen ASO kämppään, kun tarkoitus on muuttaa vielä tämän vuoden puolella eikä toisaalta asennustakaan saisi näiden helteiden aikana. Olen ajatellut ostaa tuollaisen ulkoyksiköllisen laitteen ja kiinnostaisi kuulla teidän mielipide Palma Split DC -laitteesta. Onko kokemuksia ja miten tuo pärjää vertailussa esim. Argo Ulisse 13 DCI Eco:lle?