Näyttäisi olevan maksullinen dokumentti. Mutta varmasti nuo luokitukset ovat ihan ok, ongelma vain on siinä, että liian usein tyydytään uudisrakentamisessa S3 luokkaan. Nythän asumisterveysasetus sallii asuintiloissa 32°C ja Palvelutalot, vanhainkodit ja muut vastaavat tilat 30°C. En nyt enää löytänyt lähdettä, mutta juuri luin jonkun terveysalan ihmisen kritiikkiä tuota asetusta kohtaan ja piti lämpötilarajoja aivan liian korkeina terveelliseen asumiseen, etenkin vanhusten ja lasten kohdalla.Jäähdytysjärjestelmät mitoitetaan riippuen halutusta sisäilmaluokituksesta 24,5 - 27 °C sisälämpötilalle kesätilanteessa (ulkolämpötila yli 20 °C). Alin kovimman sisäilmaluokan S1 tasolla ja alin käytännössä määräykset täyttävä S3 luokitus. S1 melko harvoin käytössä etenkään asuinrakentamisessa. Toki alempaakin lämpötilan tasoa voi haluta, mutta itse näen tuon ainakin ylijäähdyttämisenä jos ulkona on helle. Lisää voi halutessaan lukea Sisäilmastoluokitus 2018 -dokumentista, tuolla on esitettynä myös sisälämpötilan sallitut vaihteluvälit ulkolämpötilan mukaan.
Ja asiaahan ei yhtään helpota se, että maailmanparannuskiimassaan päättäjät ovat kokoajan kiristäneet rakennusmääräyksiä energiatehokkuuden osalta. Toki hyvä eristys pitää myös lämpöä pihallakin, mutta siinä kohtaa kun kämppä jo on 30 asteinen, ei se paljon lohduta.
Edit: Copypaste virhe. päivähoitopaikoissa, oppilaitoksissa ja vastaavissa raja on tuo sama 32°C, ainoastaan palvelutalot, vanhainkodit ja vastaavat on rajattu alempaan 30 asteen raja-arvoon.
Viimeksi muokattu: