Laitatko perustelut perään?
Toki.
Oletan tässä nyt, että kyse on suhtkoht normaalista taloyhtiöstä, jossa yhtiöjärjestyksen mukaan parveke on osakkaan hallitsemaa tilaa. Näinhän ei kaikkialla ole.
Hakemukseen => Muutostyöilmoitukseen
Ei hallitus tai isännöitsijät mitään jumalia ole, jolta pitää lupia anoa. Lähtökohtaisesti
As Oy laki antaa osakkaalle laajan muutostyöoikeuden hallitsemiinsa tiloihin. Laki velvoittaa tekemään muutostöistä
ilmoituksen. Ilmalämpöpumpuilla ei ole mitään erityisasemaa laissa.
Vaikka kaikenmaailman kiinteistöliitot julkaisevat
propagandaa lausumia, niin kyse on itseasiassa siitä, että tähän asti on tulkittu, että parvekkeen ja osakehuoneiston välinen seinä on taloyhtiön hallinnassa ja näinollen seinän puhkaisemiseen tarvitaan lupa taloyhtiöltä. Se, että reikä tehdään ilmalämpöpumpun asentamiseksi on tässä yhtälössä sivuseikka.
Jos asennat esim. tuossa hieman aiemmin mainitun
TCL:n kylmäaineputkien pikakiinnityksellä varustetun ILP:n siten, että sähkö otetaan töpselillä olemassaolevasta parvekkeen pistorasiasta, vedät kylmäaineputket tuuletusikkunaan asennetun finnfoam levyn läpi ja istutat ulkoyksikön parvekkeen lattialle porailematta rakenteisiin mitään kiinnitysreikiä, niin tästä ei tarvitse tehdä edes muutostyöilmoitusta. Sisäyksikön seinälle ripustaminen taas vertautuu vaikkapa jonkun hyllykön seinään ruuvaamiseen, joka ei myöskään ilmoituksia vaadi.
Viimeisimmän
korkeimman oikeuden tulkinnan mukaan tuo parvekkeen ja huoneiston välinen seinä kuuluu osakashallintaan, joten senkin puhkaiseminen on lähinnä ilmoitusasia.
miksi tarvitaan (esim huoneiston lämpötila sietämätön yötä päivää)
Edelliseen viitaten osakkaalla on hallitsemaansa tilaan laaja muutostyöoikeus, eikä hallitukselle tai kenellekään muulle tarvitse perustella syitä muutostöille. 'Koska mä haluan' riittää perusteluksi, jos joku sellaisia kyselee.
mikä laite tulossa, ulkoyksikön desibelit
Taas palataan laajaan muutostyöoikeuteen ja siihen, että helvettiäkö se kenellekään kuuluu, mitä laitteita osakas ostelee. Toki ilmoitukseen voi kirjata esim. 'asennettava ulkoyksikkö on hiljainen, eikä aiheuta häiriötä naapureille' jos hallituksessa istuu vanhoja jääriä, jotka kuvittelevat ulkoyksikön pitävän moottorisahaan verrattavaa ääntä. Varsinkaan mitään desibelilukemia ei tälläisille kannata ilmoitella, kun ei valtaosalla ole mitään käsitystä siitä mitä ne tarkoittavat ja näinollen asiantuntematon hallitus saattaa kehitellä jotain keinotekoisia päästä vedettyjä desibelirajoja.
Muutenkin pelkkä pelko tai epäilys häiriöstä on kyseenalainen. Nämä asiathan on todennettavissa vasta jälkikäteen. Mikäli melurajat naapurihuoneistojen
sisällä ylittyy (taitaa tuolla
asumisterveysasetuksessa, osa II jotain rajoja ulkometelillekin olla, mutta ei liene saavutettavissa ilmalämpöpumpulla), pitää jonkinlaisiin toimenpiteisiin ryhtyä.
Edit: Pari linkkiä lisäsin.
Edit2: Disclaimer: En ole kiinteistö- tai lakialan asiantuntija. Itsekin As Oy hallituksessa istuneena ja epäpätevää hallitusta vastaan taistellessa, on nämä asiat tulleet kohtalaisen tutuksi.