Miten kämppä viileämmäksi?

Liittynyt
28.07.2023
Viestejä
62
Ei ole kokemusta, mutta oletko selvittänyt saako ulkoyksikköön kytkettyä toisen sisäyksikön?
Tietääkseni pitäisi saada, mutta käytetettyjä pingviinejä näyttää löytyvän jo hitusen alle 100€ ja uus sisäyksikkö asennuksineen ei varmaan alta 1000e lähde. Tätä kikkailuakin kun tarvitsee vuodessa todennäköisesti sen alle 30 päivää tehdä, niin houkuttelee kokeilla ainakin tuota halvempaa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 777
Asun kaksi kerroksisessa puutalossa, jossa tiilikatto. Makuuhuone (noin 16m2 tai 30-40m3) on yläkerrassa ja olen alkanut harkitsemaan erillisen ilmastointilaitteen ostamista yläkerran huoneen viilentämistä varten öiksi niin, että antaisi pingviinin pauhata ennen nukkumaan menoa, viilentäisi huoneen ja sitten sammuttaisi yöksi. Suht herkkä äänille ja en usko, että mahdollista pitää laitetta päällä nukkuessa. Asunnossa on ilp mikä jäähyttää alakerran, mutta yläkertaan vaikutus ei mene ja siellä lämpötila nousee helteillä sinne 28c tienoille. Onko kellään kokemusta tämän tyyppisen ratkaisun toimivuudesta?
Ilmaa poistavan pingviinin käyttö samassa huoneistossa oikean ilmastointikoneen kanssa suttaa koko yhtälön ja pilaa energiatalouden myös sen ILP osalta. Tavallaan tuo saattaisi toimia, jos korvausilmarööri tulee alakerrasta oikeasti ilmastoidusta tilasta. Tällöin tosin voisi toimia pelkkä ilmanvaihdon poiston tehostus. Se pingun jäähdytyshän ajetaan melko suoraan harakoille, oli sitä tai ei. Ilmaa siis ulos yläkerrasta ja korvausilmaa alakerrasta, ja ILP kovemmalle. Tämä on pienempi tappio kuin ajaa jotain nilsholgerssonin pörinälaatikkoa jyristämässä korvia ja laakereitaan hajalle siellä, mistä ilma kuitenkin menee ulos.
 
Liittynyt
30.06.2024
Viestejä
1
Bosch on alkanut tekemään inverter pingviinejä. Ääni 44db, mikä alkaa olemaan jo ihan siedettävä ja 3,4kw viilennysteho. Suomessa ei taida noita olla vielä myynnissä? https://www.amazon.de/Bosch-Cool-2000-Mobiles-Klimagerät/dp/B0CZWZ8VH5?th=1

Oma kämppä on aivan älyttömän kuuma, pahimmillaan lämpötila on ollut yli 30 astetta. Aurinko lämmittää paksut kiviseinät, jonka takia lämpötila laskee olemattoman hitaasti, vaikka tuulettaa koko ajan. Pakko löytää jokin kestävä ratkaisu asiaan. Parveketta ei tietenkään ole. Onko kellään kokemusta vesilauhdutteisesta lämpöpumpusta? Investointikustannukset ovat sen verran suuret, että olisi kiva kuulla kokemuksia siitä ennen kuin lähtee sellaista ostamaan.
 
Liittynyt
05.12.2021
Viestejä
189
Liittynyt
18.04.2024
Viestejä
292
Edelleen muistutuksena aikaisemmin tästä ketjusta, jos haluat sen kerrostalo kämpän oikeasti viileäksi niin ettei tarvitse nukkua peltorit korvissa niin tässä


Ei ole halvin, mutta nämähän on helppo muuttaa seuraavaan asuntoon ja itse maksaisin vaikka 2k€ että ei tarvitse tuskailla +25c asunnossa, kaksi putkien, 12000 BTU joten varmasti jaksaa viilentää isommankin asunnon.
 

Nebu

Kaivaja
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
141
Pari vuotta tämmöisessä modernissa kerrostalokolmiossa tuskailleena asennutin viikko sitten jäähdyttävän ilmalämpöpumpun. Pahimpina hellejaksoina sisälämpötila oli ~27-28 astetta ympärivuorokauden.
Ulkoyksikkö parvekkeelle, reikä seinään ja sisäyksikkö olohuoneeseen. Laite päälle ja asumismukavuus muuttui välittömästi parempaan suuntaan. Vähään aikaan ei ole Helsingissä ollut helteitä, mutta silti oli asennuspäivänä sisälämpötila vielä jatkuvasta tuulettamisesta huolimatta ~25c ja se ei siitä laskenut yölläkään. Nyt viikon verran ollut 22 sisällä ja ilma mukavan kuivaa.
Laitteen jäähdytysteho on 3,5kw joka varmasti riittäisi isompaankin asuntoon, mutta hintaero pienempään 2,5kw malliin oli ~50€.
Sisäyksikkö on quiet tilassa käytännössä äänetön yli 2m päästä ja ulkoyksikkökin sen verran hiljainen ettei hirvitä parvekkeen sohvalla makailla sen läheisyydessä. Toki äänentasot nousee jos tästä vielä kesä taas lämpiää ja joutuu jäähdyttämään enemmän.
Sähköä kuluu tällä hetkellä ~3-4kwh vuorokaudessa.
Projektin kokonaiskustannus oli 1900€ sisältäen alv.

Joku vanha pingviini oli pari vuotta sitten, mutta siihen en ollut koskaan edes auttavasti tyytyväinen.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 154
Vähään aikaan ei ole Helsingissä ollut helteitä, mutta silti oli asennuspäivänä sisälämpötila vielä jatkuvasta tuulettamisesta huolimatta ~25c ja se ei siitä laskenut yölläkään.
Jep. Varaava aurinkoon päin oleva ylimmän kerroksen kivinen kerrostaloasunto on tuossa mielessä aivan syvimmästä helvetistä. Hienoa, että asuntosi mahdollisti ILP:n asennuksen.
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 016
Pari vuotta tämmöisessä modernissa kerrostalokolmiossa tuskailleena asennutin viikko sitten jäähdyttävän ilmalämpöpumpun.
Projektin kokonaiskustannus oli 1900€ sisältäen alv.
Onnittelut. Löytyy valitettavan monia pappoja ja mammoja jotka eivät vaan halua maksaa tuota vaikka fakta onkin että " Ilmalämpöpumpun tekninen käyttöikä on noin 20 vuotta" eli tuolle tulee hintaa arviolta noin 85€/vuodessa (+ välistä tehtävät huollot ja kuluvien osien vaihdot mitkä tehdään huollon yhteydessä sekä se pieni euromäärä mitä viilennykseen käytettävään sähköön kuluu kesäisin).

Kun miettii että niin moni vanhempi ihminen kuitenkin kuolee ihan kuumuuteen (ei juo tarpeeksi, kärsii nestehukasta, ruokahalu katoaa) kesäisin on ihan perusteltua hankkia tuollainen eikä miettiä miten ennenkin pärjättiin ilman. Kyllä sitä toki pärjättiin ilman jääkaappia ja pakastintakin mutta miksi hankaloittaa elämäänsä?
 
Liittynyt
24.08.2023
Viestejä
230
Perustyöläiselle joilla ei pumppuja yms.:
- Tuplaverhoiksi pimennysverhot mahd. lähelle lasia ja nämä kiinni aina kuten ikkunatkin.
- Läpituuletus kun lämpötila laskenut riittävästi, korostuu erityisesti jos välillä viileämpi yö/tuulisempi hetki
- Märät lakanat roikkumaan viereen tai iholle jopa viilentävä pyyhe päälle

Loppukevennys: pärjättiinhän ennenkin, pärjätään vieläkin
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 777
Löytyy valitettavan monia pappoja ja mammoja jotka eivät vaan halua maksaa tuota
Kun miettii että niin moni vanhempi ihminen kuitenkin kuolee ihan kuumuuteen
Loppukevennys: pärjättiinhän ennenkin, pärjätään vieläkin
Tämähän se olisi. Yleensä valikoivasti kitsastelevalle, säästäväisyydellään ansiota runsaasti menettäneelle itseään köyhdyttäneelle hamsteriboomerille on edelleen tärkeää, ettei sorru epäluterilaiseen kerskakulutukseen kuten ilmastointiin. "Se on niin lyhyt aika" - no niin voi olla jäljellä oleva elinikäkin ja vielä lyhenee jos kärsii kuumuudesta kotona. "Ilmastoinnista vilustuu ja särkee niskaa" - not even wrong. "Hirveetä haaskaamista" - hyvä jos menee 1,5 kWh/d. "Luonteen heikkoutta" - no sit se on just niin.
Perustyöläiselle joilla ei pumppuja yms.:
- Tuplaverhoiksi pimennysverhot mahd. lähelle lasia ja nämä kiinni aina kuten ikkunatkin.
Toki nämä matalalla roikkuvat hedelmät lähes jokainen poimii.
- Läpituuletus kun lämpötila laskenut riittävästi, korostuu erityisesti jos välillä viileämpi yö/tuulisempi hetki
Tätäkin moni yrittää, kun ei vaan putoaisi isoja ikkunoita availlessaan kuolemaansa. Yleensä kuumusongelmaisessa talossa vaikutus on melko pieni, ja lisäksi tilanteita perkelöityy kun lintu lentää huoneistoon jne. Lisäksi kun köyhistä mainittiin, niin harvassa on läpituuletettava asunto. Vaatii sitä myrskytuulta jotta hetken viilentää ja taas tulee niskat kipeäksi vedosta. Vielä kipeämmäksi voi tulla, kun se iso ikkuna ei ollutkaan tarpeeksi hyvin varmistettuna.

Toki niitä mahdollisia pikkuluukkuja availin itsekin, ja eipä se juuri auta. Lämpötila voi olla kolmenkymmenen asteen molemmin puolin kämpässä 24/7.
- Märät lakanat roikkumaan viereen tai iholle jopa viilentävä pyyhe päälle
Kun mennään äärimmäisiin selviytymiskeinoihin ja jopa kosteusvahinkoa tai pierupaskahomepatjaa haetaan, ollaan hyvin kaukana kämpän viilentämisestä. Kyllä tässä vaiheessa pitäisi tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmaa ja radikaalejakin päätöksiä. Tavoitteena tulee olla viilennysilmastoitu asunto, jos betonibunkkerissa on pakko asua. Vaikka kuinka olisikin neljä kuukautta vuodessa lyhyt aika kärsiä. Edes hirsimökissä ei ole tarpeeksi mukavaa ympäri vuoden, etteikö toimiva viilennys olis aika ilmeinen valinta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 768
Kieltämättä joillakin wanhuksilla on asenne "onhan me tähänkin asti pärjätty", itsekin tarjosin puoliväkisin itselle tarpeettomaksi käynyttä isoa lattiatuuletinta faijalle eikä puoliväkisinkään tyrkyttämällä huolinut sitä itselleen vaikka olisin ihan ilmaiseksi antanut. "Kyllä tämä mun tuuletin riittää ihan hyvin" (sellainen ehkä 15cm halkaisijaltaan oleva minituuletin joka sekin on lattianrajassa ja harvoin päällä). Ja sitten siellä on sisällä ihan pirun kuuma (onneksi faija sentään tajuaa vielä juoda vettä riittävästi). Toki käyn siellä vierailulla useamman kerran viikossa kun ot tuossa muutaman kilometrin päässä ja vieläpä sopivasti muiden asiointireittien varrella että vähän näkee miten siellä menee.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 777
Kieltämättä joillakin wanhuksilla on asenne "onhan me tähänkin asti pärjätty"
Joillekin se on kehittynyt jo paljon nuoremmalla iällä. Yleisesti vallitsee taikausko, jonka mukaan "ilmastointi" kuluttaa helvetisti energiaa, aiheuttaa hirveän vedon ja lisäksi on jossain määrin kerskakulutusta tai syntiä tarkemmin määrittelemättömällä tavalla. :hmm:
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 768
Joillekin se on kehittynyt jo paljon nuoremmalla iällä. Yleisesti vallitsee taikausko, jonka mukaan "ilmastointi" kuluttaa helvetisti energiaa, aiheuttaa hirveän vedon ja lisäksi on jossain määrin kerskakulutusta tai syntiä tarkemmin määrittelemättömällä tavalla. :hmm:
Itse olen aika herkkä lämmölle eli jos lämpötila nousee yli 25⁰C niin alkaa vituttaa, ahdistaa ja hikoiluttaa ihan urakalla joten itse kyllä esim autsa käytän ilmastointia ihan suosiolla enkä pihtaile siinä. Kuluttakoon vaikka 5l/100km mutta kun lämpötila menee yli 25⁰C niin itselläni tulee niin ikävä olo että mieluummin vaikka maksan siitä että ei tarvitse olle kuumuudessa.

Ei edellisellä mutta sitä edellisellä autolla tuli tehtyä kyllä sellainen "kuoleman reissu" aikanaan kesähelteellä ettei tosikaan, liki 700km ajoa ja ulkona liki 30 astetta lämpöä eikä ilmastointia. Vichyä kului aika monta litraa matkalla ja sai aika monta kertaa pysähtyä matkalla ja koittaa keksiä autolle varjoinen parkkis että sai edes hetken jäähdyteltyä. Ja paluumatkalla vielä sattui jotain asfaltointityömaita pari kappaletta matkalle niin oli oikein maksimoitu kärsimys. Never again.

Faijan tapauksessa tuo ei edes tunnu olevan tuosta "kauhean kallista, sähköä kuluu" kiinni vaan ihan oikeasti on sitä mieltä että onhan sitä ennenkin selvitty. Olen koittanut selittää että onhan se mukavampi että edes ilma liikkuu vaikka ei ole sinänsä viileämpää mutta hänen mielestä se on ihan fine että hiki valuu suorana koko ajan.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 777
Itse olen aika herkkä lämmölle eli jos lämpötila nousee yli 25⁰C niin alkaa vituttaa, ahdistaa ja hikoiluttaa ihan urakalla
Sama, aika hikinen tunnelma noista lukemista alkaen tulee ja joskus yli 30 asteen sisälämpötiloissa kärvistely oli hulluuden ja huumorin sekoitus.
joten itse kyllä esim autsa käytän ilmastointia ihan suosiolla enkä pihtaile siinä. Kuluttakoon vaikka 5l/100km mutta kun lämpötila menee yli 25⁰C niin itselläni tulee niin ikävä olo että mieluummin vaikka maksan siitä että ei tarvitse olle kuumuudessa.
En ole koskaan edes tullut ajatelleeksi, että sammuttaisin säästösyistä auton ilmastoinnin silloin kun on kuuma tai lämmin tai kostea mutta pumppu ei ole kylmän takia muutenkin stopissa - ja siinähän on melkein jo kuvattu Suomen ilmasto. Lähinnä harvoin kun on viileää, kuivaa eikä auringonpaistetta saattaa näin tapahtua jos muistan asian ja saan jonkun mikro-optimointikohtauksen. Sehän on hyvä pääsääntönä pitää päällä ympäri vuoden, jotta kompura käy talvisinkin edes silloin tällöin hetken tallista lähtiessä jne.
Faijan tapauksessa tuo ei edes tunnu olevan tuosta "kauhean kallista, sähköä kuluu" kiinni vaan ihan oikeasti on sitä mieltä että onhan sitä ennenkin selvitty. Olen koittanut selittää että onhan se mukavampi että edes ilma liikkuu vaikka ei ole sinänsä viileämpää mutta hänen mielestä se on ihan fine että hiki valuu suorana koko ajan.
Uskotaan, tämäkin on tuttu ilmiö. Pienellä lapinlisällähän kysymys on tästä. :rofl:
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 696
Sama, aika hikinen tunnelma noista lukemista alkaen tulee ja joskus yli 30 asteen sisälämpötiloissa kärvistely oli hulluuden ja huumorin sekoitus.

En ole koskaan edes tullut ajatelleeksi, että sammuttaisin säästösyistä auton ilmastoinnin silloin kun on kuuma tai edes lämmin. Lähinnä harvoin kun on viileää, kuivaa eikä auringonpaistetta saattaa näin tapahtua. Sehän on hyvä pääsääntönä pitää päällä ympäri vuoden, jotta kompura käy talvisinkin edes silloin tällöin hetken tallista lähtiessä jne.

Uskotaan, tämäkin on tuttu ilmiö. Pienellä lapinlisällähän kysymys on tästä. :rofl:
Monet ei käytä auton ilmastointia syistä:
-liian lyhyt matka, jää kosteutta ja homehtuu
-vetää, tulee kipeeks, niskat jumiutuu ja heinäsirkat hyökkää
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 777
Monet ei käytä auton ilmastointia syistä:
-liian lyhyt matka, jää kosteutta ja homehtuu
-vetää, tulee kipeeks, niskat jumiutuu ja heinäsirkat hyökkää
Juu, akuankkaa ja taikauskoahan se pääosin on. Tietysti joku insinöörimäisemmin asioihin suhtautuva voisi ajatella, että ilmastointia on hyvä välillä puhdistaa ja esimerkiksi vaihtaa suodatin säännöllisesti, kuten olisi muutenkin asiallista huoltaa vehkeitä. Vanha kansa kapinoi tällaista vastaan. Samoin jokainen rationaalinen tietenkin ymmärtää, että vetoa on vähemmän kuin ei tarvitse pumpata valtavaa määrää lehmänhenkäystä jotenkin pärjätäkseen vaan voi nauttia viileästä ilmasta joka ei paiskaa naamaan hirmumyrskynä. Niskakin jumiutuu vähemmän jos ilmastoinnin pyynti on helteellä muutaman asteen alle ulkolämpötilan eikä aina ja ikuisesti 19 astetta.

Kerran vanhanaikaista ilmastointia ajon aikana säätäessäni kuulin vanhan kansan edustajalta, että "hassaan" ja minun pitää lopettaa heti. Tällainen vaati tietysti selitystä, jonka sain. Boomerikäsitys ilmastoinnin toiminnasta kun oli se, että lämpötilaa säädetään lämpötilasäätimestä kunnes ollaan tapissa sinisen puolella, ja sen jälkeen kytketään tarvittaessa AC päälle, ja laitetaan taas hetken päästä pois, koska muuten tulee vilu. Ei ollut koskaan nähnyt, että ilmastoinnin ollessa päällä säädetään lämpötilaa, ja arveli että auto hajoaa tällaisen takia. En yhtään ihmettele jos niskaa ja hartioita särkee.

Kai sama sitten kämpän viilentämisen yhteydessä johtaa siihen, että ilppiä ränkätään päälle ja pois persetuntuman perusteella, tai aina ulos mentäessä pois päältä. Taas kerran en ihmettele jos niskaa särkee ja tulee kylmänhikiseen ihoon vilu.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 696
Juu, akuankkaa ja taikauskoahan se pääosin on. Tietysti joku insinöörimäisemmin asioihin suhtautuva voisi ajatella, että ilmastointia on hyvä välillä puhdistaa ja esimerkiksi vaihtaa suodatin säännöllisesti, kuten olisi muutenkin asiallista huoltaa vehkeitä. Vanha kansa kapinoi tällaista vastaan. Samoin jokainen rationaalinen tietenkin ymmärtää, että vetoa on vähemmän kuin ei tarvitse pumpata valtavaa määrää lehmänhenkäystä jotenkin pärjätäkseen vaan voi nauttia viileästä ilmasta joka ei paiskaa naamaan hirmumyrskynä. Niskakin jumiutuu vähemmän jos ilmastoinnin pyynti on helteellä muutaman asteen alle ulkolämpötilan eikä aina ja ikuisesti 19 astetta.

Kerran vanhanaikaista ilmastointia ajon aikana säätäessäni kuulin vanhan kansan edustajalta, että "hassaan" ja minun pitää lopettaa heti. Tällainen vaati tietysti selitystä, jonka sain. Boomerikäsitys ilmastoinnin toiminnasta kun oli se, että lämpötilaa säädetään lämpötilasäätimestä kunnes ollaan tapissa sinisen puolella, ja sen jälkeen kytketään tarvittaessa AC päälle, ja laitetaan taas hetken päästä pois, koska muuten tulee vilu. Ei ollut koskaan nähnyt, että ilmastoinnin ollessa päällä säädetään lämpötilaa, ja arveli että auto hajoaa tällaisen takia. En yhtään ihmettele jos niskaa ja hartioita särkee.

Kai sama sitten kämpän viilentämisen yhteydessä johtaa siihen, että ilppiä ränkätään päälle ja pois persetuntuman perusteella, tai aina ulos mentäessä pois päältä. Taas kerran en ihmettele jos niskaa särkee ja tulee kylmänhikiseen ihoon vilu.
Meillä on noita töissä joille termostaatti on aivan tuntematon käsite. Ilmalämpöpumppua runkataan edes takaisin vitun kylmän ja offin välillä eikä sitä millään voi asettaa tiettyyn lämpöön.
Ja työkaverilla on uuden bränikkä Nissani missä kaikki herkut, mutta ilmastointia ei halua käyttää koska "kosteutta jää järjestelmään ja homehtuu". Toisaalta sama ihminen myös kiros kanssa-ajajat, varsinkin työtääntekevät sorakuorma-autot jotka ajaa ihan perseessä kiinni kun herra haluaa ajaa 80 alueella 70 että "säästää uusia renkaita". Tuommoisten kanssa on aika turha keskustella, saatika väitellä mistään.
Niin joo ja samainen herra halus koronan aikana että ilmalämpöpumppu sammutetaan että se "ei tuo ulkoa koronaa sisälle" koska tokihan tuo kun siinä on ulkoyksikkö kerran pihalla :facepalm:
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
246 550
Viestejä
4 308 583
Jäsenet
71 872
Uusin jäsen
Alexj

Hinta.fi

Ylös Bottom