Mitä suomalaisten on hyvä tietää Huawein tilanteesta ja puhelimista?

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Sampsa, 19.05.2019.

 1. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 174
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  io-techin viikon tekniikkakatsaus podcastissa käsiteltiin tänään varsin perinpohjaisesti Huaewin tilannetta:

   
  KVahlman ja Lucas tykkäävät tästä.
 2. Centteri

  Centteri

  Viestejä:
  785
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Huawein tv -mainokset loppuivat kuin seinään. Muistaakseni vielä viime viikolla Jasperi sompaili P30 Pro kädessä ympäri maailmaa siinä mainoksessa.
   
 3. KVahlman

  KVahlman

  Viestejä:
  72
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2019
  Lisää lainausmerkit p30:n ympärille niin saat pelkästään "p30" tuotteita. Verkkiksen haku on sen verran sumeaa logiikkaa että se tulkitsee hakutermejä muutenkin kuin kirjaimellisesti ellet pakota sitä lainausmerkeillä mätsäämään täsmällisesti. Niin kuin monet muutkin haut isoimpana esimerkkinä tietty google.
   
 4. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  645
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Hyvä juttu KL:ssä, jossa haastateltu eri asiantuntijoita (vaihteeksi muita kuin täysiä uunoja):

  Analyytikot: Huawein puhelinten vaikeudet pahenevat – myynti laskee Euroopassa, tuotekehitys ongelmissa

  Tiivistäen:
  - Kyse ON kauppasodasta ja 5G-herruudesta. 5G on niin iso osa tulevaisuuden ICT/tietoturvainfraa, että taistelu nähdään pakollisena
  - kukaan ei tiedä mitä/miten käy nykypuhelimille 90pv jälkeen suhteessa päivitykset ja Googlen palvelut (operaattorit /myyjät nyt vain tyynnyttelevät ostajia, vaikka eivät tiedä yhtään sen paremmin itse)
  - Huawei yrittää varastoida tarpeellisia komponentteja lisää, mutta tämä on hankalaa (osa toimituksista jo pysäytetty)
  - Uusien puhelinten lanseeraus (erit. Kiinan ulkopuolella) käytännössä mahdotonta
  - Jos ei ole (kuluttajien/ostajien epävarmuuden takia) kysyntää, ei oma OS tai komponenttivarastot auta
  - Huawei on taloudellisesti vaikeassa tilanteessa
  - Tilanne tuskin ratkeaa heti ja pahenee ennenkuin paranee (neuvottelutaktisista syistä)

  Itse olen hyvin samoilla linjoilla. Toki voi olla, että Kiina tajuaa tilanteen hankaluuden ja on valmis antamaan Trumpille erävoiton, jonka tämä mieluusti ottaisi. Tämä ei poista sitä ongelmaa, että T:n hallinto voi läppäistä uudet kiellot päälle heti edellisten sopimusten jälkeen vedoten ... noh, melkein ihan mihin tahansa. Kiinalaiset ja Huawei tajuavat tämän hyvin, ja pelaavat pitkää peliä.
   
  Viimeksi muokattu: 24.05.2019
  sushukka, apoiuyt, Dudem ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 5. pau

  pau

  Viestejä:
  57
  Rekisteröitynyt:
  09.09.2018


  Huawei CEO mietteitä.
   
 6. Himmler

  Himmler

  Viestejä:
  229
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016

  Presidentti Trumpilla ja ulkoministeri Pompeolla eriävät kannat Huawein roolista USA:n ja Kiinan kauppakiistassa
   
  Beelzebub tykkää tästä.
 7. yberkurko

  yberkurko

  Viestejä:
  789
  Rekisteröitynyt:
  01.02.2017
  sushukka, halcyon ja draco76 tykkäävät tästä.
 8. Dargol

  Dargol

  Viestejä:
  779
  Rekisteröitynyt:
  08.05.2017
  Mitä sillä käytännössä tarkoitetaan, kun sanotaan, että se joka hallitsee 5G:tä, hallitsee maailmaa?
   
 9. Walla

  Walla //TODO: Add Title

  Viestejä:
  1 021
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  Juu, ja Pohjois-Korean ja Iranin ydinaseohjelmiin kriittisesti suhtautuvat eivät ymmärrä, että USA:llakin on ydinaseita.

  Se on myös todella tekopyhää, että maan hallinto ajaa maan omaa etua ja turvallisuutta, pitäisi varmaan seuraavaksi käynnistää joku tutkinta siitä, että Trump ja Pompeo ovat Yhdysvaltain agentteja, ja ei huomio Kiinan ja Venäjän etua ollenkaan.

  Jos nyt järkevästi keskustellaan, niin pitää nyt muistaa, että 5G verkot eivät ole vain Twitter viestejä ja meemipostauksia Io-techiin, vaan siellä on tarkoitus liikuttaa oikeasti yhteiskunnan toiminnan kannalta elintärkeää tietoa. Yhteiskunta kehittyy kovaa vauhtia kohti sitä, että ilman tietoliikennettä koko yhteiskunta on kriisitilassa, kun terveydenhuolto ei toimi, liikenne ei toimi, maksuliikenne ei toimi jne. Eli ei nyt ihan olankohautuksella voida ohittaa tätä, tai ajatella vain jotain yksilön viestien lukemista tai muuta näpertelyä.
   
  halcyon tykkää tästä.
 10. escalibur

  escalibur ATK-harjoittelija Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 263
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  5G:hen ollaan työntämässä ties mitä verkkoliikennettä. Sen hallitseminen tarkoittaa päässyä myös hyvin kriittiseen liikenteeseen joka kulkee kyseisen 5G:n kautta.
   
 11. Dargol

  Dargol

  Viestejä:
  779
  Rekisteröitynyt:
  08.05.2017
  Eikös esim. valtioiden kriittisimmät tiedot kulje sellaista kanavaa pitkin, mihin ei ole asiattomilla pääsyä? Näin ainakin kuvittelisin järkevien tahojen sen tekevän. Vai meinaako esim. Trump hoitaa valtion salaista viestintää langattoman verkon kautta?
   
 12. escalibur

  escalibur ATK-harjoittelija Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 263
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eiköhän mutta onhan meillä muutakin kriitistä kuin valtion salainen viestintä. Huhujen mukaan 5G:n kautta saattaisi tulevaisuudessa kulkea esim lääkäreiden etäleikkausyhteydet jne, jne. 5G tulee olemaan yrityspuolella varsin haluttu, etenkin kun sitä luultavasti voi räätälöidä alueittain esim VLAN:ien muodossa yms.
   
 13. Dargol

  Dargol

  Viestejä:
  779
  Rekisteröitynyt:
  08.05.2017
  Huhuista on kuitenkin pitkä matka maailman hallintaan. Haluaisin jotain konkreettista esimerkkiä tuohon.
   
 14. Walla

  Walla //TODO: Add Title

  Viestejä:
  1 021
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  Liikenteen ja liikenteen ohjauksen automaatio, maksuliikenne, älykäs sähköverkko...

  Se että sanoo ettei tietoturvaongelmaa ole, koska joku top-secret valtionjohtotason sisäisen liikke kulkee ehkä piuhaa pitkin, on vähän sama kuin sanoisi, sähköverkosta, ettei sähköverkko ole kriittinen, koska presidentinlinnassa ja eduskunnassa on varageneraattori. On varmasti, mutta kansa sen sijaan paleltuu hengiltä ja nääntyy nälkään, jos kaikki sähköllä toimiva pimennetään.

  Sama alkaa päteä tietoliikenneverkkoon. Autonominen liikenne, dronet, älysähköverkko yms. ovat tulevaisuuden visoita, mutta kyllä jo nykypäivänä oltaisiin muutamassa päivässä melkoisessa kriisissä, jos tietoliikenneverkot pimenisivät. Alkaen vaikka ihan maksuliikenteestä, joka liittyy ihan arkipäiväiseen toimeentuloon. Melko varmaa on, ettei tuo riippuvuus ole ainakaan vähenemään päin.

  Ja ei, en väitä että kommunistitnen Kiina on tälläistä iskua huomiselle suunnitelemassa, mutta on täysin epärealistista suhtautua uusiin tietoliikenneverkostoihin kuin 1800-luvun lennättimeen.

  Edit: Ja mitä tulee valtionjohdon ja armeijan kommunikointiin, niin langatonta sekin on vaikka ei 5G (lähinnä kaiketi satelliittien kautta, ei kiinalaisvalmisteisten sellaisten). Air Force Onen perässä ei roiku pitkää kuparipiuhaa, eikä sellaista myöskään vedetä joka joukko-osaston ja lentotukialuksen mukaan.
   
  Viimeksi muokattu: 24.05.2019
  Dudem, escalibur, apoiuyt ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 15. yberkurko

  yberkurko

  Viestejä:
  789
  Rekisteröitynyt:
  01.02.2017
  Ymmärrän kyllä, että se on potentiaalinen riski Yhdysvalloille, mutta silloin pitäisi määrätä ettei kyseisiä verkkolaitteita saisi käyttää. Ei hyökätä yksittäistä yritystä vastaan vain potentiaalisen riskin takia. Tosin kaupan rajoittaminen muutoin (ilman vakoilusyytöksiä) saatettaisiin sisäpoliittisesti nähdä "jumalan antamaan oikeuteen" amerikkalaiseen unelmaan sekaantumisena.

  Lisäystä...
  Ajankohta ja Trumpin puheetkin paljastavat totuuden, että mustalle listalle laitettiin kauppaneuvotteluihin liittyvänä painostustoimena pääasiassa. Vaikka kivempi selityshän vakoilu on valtiossa, jossa "vapaat" markkinat on nostettu mielissä liki jumalalliseen asemaan. Hyi kuulostaa ihan kommunismilta;):vihellys:
   
  Viimeksi muokattu: 24.05.2019
  Dargol tykkää tästä.
 16. DEADBABE

  DEADBABE

  Viestejä:
  9
  Rekisteröitynyt:
  24.03.2019
  Meinaatteko ihan oikeasti, että mikään kriittinen liikenne kulkee siellä verkossa salaamattomana? Tietysti jonkinlaisen takaportin avulla verkon voisi kriisitilanteessa ottaa alas, mutta tämänkin voi ratkaista käyttämällä usean eri toimittajan verkkolaitteita. Jos jokin solmu on poissa käytöstä, niin liikenne reitittyy muuta kautta. Ja mitään toimintavarmuuden kannalta kriittistä tietoa ei ole kyllä mitään järkeä lähteä siirtämään langatonta verkkoa pitkin.

  Toki 5G tulee avaamaan paljon mahdollisuuksia tulevaisuudessa, mutta on se myös todella ylihypetetty teknologia. Internet on jo täällä ja aika lailla elintärkeä yhteiskunnan sujuvan toiminnan kannalta. Muutokset tulevat tapahtumaan hitaasti ja on vaikea ennustaa mainospuheiden takaa, mitkä käyttötarkoitukset tulevat olemaan relevantteja ja edes sitä, että millä teknologialla niitä sitten oikeasti otetaan käyttöön.

  Pelkkää suurvaltapoliittista peliä ja tekosyy sille, että USA (ja sen liittolaiset) alkavat käyttäytymään samalla tavalla kuin Kiina tai Venäjä ovat tähän asti käyttäytyneet. Ongelma ei ole se, että laitteissa olisi takaportteja, vaan se, että siellä ei ole meidän takaportteja.
   
  eternality, sushukka ja halcyon tykkäävät tästä.
 17. Merkava

  Merkava מרכבה

  Viestejä:
  746
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Luettelihan @Walla jo pitkän listan käyttökohteita.

  Ja kyllä se aika kriittistä on että ilman kuskia ajavat bussit ja taksit eivät luuttua muuta liikennettä ja ihmisiä alleen cyberhyökkäyksen sattuessa. Tai ajateta bussia bensarekkaa päin 100+85 km/h.

  Tämä nyt vain 1 applikaatio 5G tekniikalle.
   
  LaDeX tykkää tästä.
 18. DEADBABE

  DEADBABE

  Viestejä:
  9
  Rekisteröitynyt:
  24.03.2019
  Ongelma on siinä, että tällaiset uhkakuvat ovat täysin epärealistisia. Et sinä pysty automaattisesti itseajavia busseja tai takseja ohjailemaan, vaikka hallitsisitkin 5G-tukiasemaa. Jos suunnittelu olisi noin umpisurkea, niin ongelma ei ratkeaisi Huaweista pois vaihtamalla, koska muidenkin valmistajien verkkolaitteissa on haavoittuvuuksia/takaportteja, joita voi käyttää kuka tahansa, kuka ne löytää. Kuten kaikissa monimutkaisissa laitteissa, niin jonkinlaisen haavoittuvuuden mahdollisuus itseajavissa autoissa on aina olemassa, mutta sitä voi luultavasti käyttää hyväksi ilman, että hallitsee verkon infraa. Kieltämättä on vähän vaikea nähdä Kiinaa tekemässä terrori-iskuja Suomeen 5G-verkon kautta.
   
  eternality, antero, sushukka ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 19. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  548
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Samaa mieltä. Tässä haiskahtaa muutenkin vaihteeksi USA:n propaganda jolla saadaan perusteltua tätä melko tökeröä vetoa. Siis eihän Huawei tai Kiina hyödy siitä mitään että vetäisivät jonkun 5G-verkon nurin jossain Tampereella tai isomminkin. Hyöty olisi minimaalinen siihen nähden että sen jälkeen kaikki Huawein vehkeet lähtisivät globaalisti vaihtoon. Se että informaatiota vuodettaisiin eteenpäin on taas realistisempi skenaario. Kuitenkin jos jotain tärkeää verkossa nytkin liikutellaan, niin se salataan hyvin vahvasti. Salaus tehdään järjestyksessä ennen kuin data edes pääsee fyysiselle siirtokerrokselle ja siten periaatteessa voisi valua Kiinaan. Isot määrät voidaan kuitenkin jäljittää ja jos vahva salaus niin sen purkamiseen menee todennäköisesti sen verran aikaa että informaatio ehtii jo hapantua. Toisekseen kyllä se valinnanvapaus on jo nyt ja kriittiset tahot esim. armeija varmasti rakentaa systeeminsä vikasietoiseksi ja turvalliseksi oli toimittajana sitten Huawei, Nokia tai kuka tahansa muu.

  Jos perusteluina käytetään tietoturvaa, niin sitten olisi kannattanut niistää Lenovo. Siellä vasta ollaankin globaalisti kriittisen informaation äärellä, mutta olisi varmaan sattunut USA:ta omaan nilkkaan niin paljon ettei sitä korttia vedetty. Siellä Lenovoa varmaan piisaakin koska kumminkin IBM:n ulkoistamaa tekniikkaa.

  Edelleenkin tämä oli mielestäni emähölmö veto Trumpetilta, koska käytännössä aiheutti valtavan imagotappion kaikille avainyrityksille USA:ssa. Vaikka vain välillisesti vaikuttaa muuhun maailmaan, niin kyllä suurin signaali mikä nyt saatiin oli se ettei USA:han kauppakumppanina voi luottaa ollenkaan samalla lailla kuin ennen. Tämän seuraukset näkyvät vasta vuosien saatossa eikä yhtään positiivisessa mielessä jenkeistä päin katsottuna. Saksaahan on peloteltu myös jo jonkun aikaa:
  Nyt tuli kova ennustus ja tämä uhkaa myös Uuttakaupunkia – Trumpin tullit voivat romauttaa Saksan autoviennin puoleen Yhdysvalloissa

  Korvaavia vaihtoehtoja USA:n dominoiville tuotteille aletaan nyt globaalilla tasolla etsiä ja varmasti rakennetaankin. Voihan olla että x86-teknologia on jo menetetty Kiinaan AMD:n patenttikikkailulla:
  Chinese Zen-Based CPU on Sale: Sugon Workstation with 8-Core Hugon Dhyana Processor

  Todellakin "The art of the deal"-malliesimerkki oranssilta mieheltä.
   
  Tommy Goldfish, Dargol ja halcyon tykkäävät tästä.
 20. Centteri

  Centteri

  Viestejä:
  785
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 21. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 658
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  halcyon tykkää tästä.
 22. Lepakomäyrä

  Lepakomäyrä

  Viestejä:
  2 296
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2018
  :facepalm:
  Ei se ase ketään yksinään vahingoita, siihen tarvitaan käyttäjä.
  Mielummin aseet USA.lle kuin arvaamattomille kiihkoilijoille.
  Toki voit rauhassa puolustella näitä jotka tappaa omaa kansaansa ja ovat vaaraksi myös muille.
   
 23. yberkurko

  yberkurko

  Viestejä:
  789
  Rekisteröitynyt:
  01.02.2017
  Sarkasmitutka reistaa?

  Mutta ydinaseet on vähän eri kysymys kaiketi. Maailma olisi parempi paikka ehkä jos kellään niitä ei olisi. Ainakin melko erilainen. Toisaalta ydinasepelko ehkä saa suurvallat hieman välttämään toistensa provosointia.

  Huawein ei sentään joukkotuhoaseita vielä väitetä valmistavan:p
   
  Viimeksi muokattu: 25.05.2019
  sushukka tykkää tästä.
 24. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 670
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Eiköhän ala sitten taas riittää nämä ydinasesotapolitiikkajne-setit
   
  Taneli-, LaDeX ja Merkath tykkäävät tästä.
 25. antero

  antero

  Viestejä:
  2 495
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  SMIC poistuu USAn pörssistä.

  Lisää kierroksia kauppasotaan, varmaan tietää että pakoitteita kiinaisyrityksiä kohtaan on tulossa laajemminki.
  Ilmeisesti yritys poistuu pörssistä vapaaehtoisesti, onko tulossa kiinan vastatoimet.
  China’s largest chipmaker is delisting from the Nasdaq – TechCrunch

  Vai alkaako yritys valmistamaan Huawein tulevat piirit.
  "specializing in integrated circuit manufacturing with clients such as Qualcomm, Broadcom and Texas Instruments."
  Taitaa joku vastaisku olla tulossa.
  Tai sitten pelättiin että yrityksen arvo romahtaa ja USA ostaa osakkeet ja siirtää tuotannon tai sulkee sen. Ainakin voisi vaikuttaa kauppaan Huawein kanssa.
   
  Viimeksi muokattu: 25.05.2019
  halcyon tykkää tästä.
 26. KoneenKokoaja

  KoneenKokoaja

  Viestejä:
  196
  Rekisteröitynyt:
  05.12.2018
  Kyllä Huawei nyt ottaa laskua premium puhelinten myynnissä Kiinan ulkopuolella, koska erot eri valmistajien premium mallien välillä ovat muutenkin suhteellisen pieniä, niin ei kukaan osta Huawein puhelinta, jos on riski, että käyttökokemus on huomattavasti huonompi kuin samanhintaisen kilpailijan puhelimessa. Ei kukaan osta tonnin puhelinta, jossa ei toimi Googlen palvelut ja softien päivittäminen on hankalaa, jossa ei toimi microSD kortit. Samalla kun kilpailijan puhelimessa kaikki toimii moitteettomasti. Lisäksi jos Huawei joutuu pahoihin vaikeuksiin takuu ei tule toimimaan, koska konkurssi lopettaa takuun. Lisäksi firma, joka ei voi ostaa komponentteja ei edes voi valmistaa varaosia tai takuu vaihtopuhelimia vaikka haluaisikin. Sitten kuluttajalle jää käteen se tonnin puhelin millä ei tee mitään ja hän joutuu ostamaan toisen puhelimen. Jos puhelimeen tulee takuu aikana vikaa. Samalla kun takuut toimii kilpailijoilla moitteettomasti.

  Halpis puhelimissa takkiin ehkä tulee vähemmän, koska kuluttajan taloudelliset riskit ovat pienemmät jos hommat kusevat.
   
 27. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 845
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  mölyä, Make, FlyingAntero ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 28. KVahlman

  KVahlman

  Viestejä:
  72
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2019
  Jep, juuri näin. Asiaan mitenkään liittymättä (vai hetkinen, liittyiskö vähän sittenkin...):

  Trump julistaa kansallisen hätätilan voidakseen jatkaa asekauppaa Saudi-Arabiaan

  Jos ei vielä ollut tarpeeksi selvää että kansallinen hätätila on käytössä melko lailla puhtaasti kauppapolitiikan työkaluna niin kyllähän näissä taitaa aika selvä kuvio olla mitä POTUS ajaa takaa.

  Mielenkiintoista kyllä nähdä parin vuoden päästä millaiset vaikutukset tällä kaikella on kansainväliseen yhteistoimintaan. Melkoista teknologian kehitysvauhdin takapakkia tulossa jos ruvetaan teknologiabisniksessä rajaamaan kansallisien rajojen mukaan näin rajusti.
   
 29. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  645
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Lisää seuraamuksia:

  Huawei on tankannut piirejä varastoon maailman semi-toimittajilta (kuulemma noin vuoden varaston). Nyt tuo lisäkysyntä poistuu markkinoilta ja ilmeisesti myös suuri osa peruskysynnästä (jopa 8-9% maailman komponenttimyynnistä?). Eli: useiden komponenttivalmistajien myynti ja osakekurssit tulevat laskemaan. näillä on myös kerrannaisvaikutus maailman talouskasvuun.

  https://finance.yahoo.com/news/huawei-faked-demand-distorted-semiconductor-growth-220502187.html

  Trumpin hallinnon Huawei-eston pituudesta tulee riippumaan kuinka syvä ja pitkä tämä dippi kysynnässä on. Osa Huawein sopimusvalmistajista on jo lomauttanut työntekijänsä vedoten epävarmuuteen, kauppasotaan ja tuotannon alasajoon.
   
  Tup3x ja hsalonen tykkäävät tästä.
 30. Tup3x

  Tup3x

  Viestejä:
  1 134
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jos yhden maailam suurimman puhelinvalmistajan puhelinmyynti tyssää yhtäkkiä, niin onhan tuo selvää että siitä kärsii aika moni muukin. Pahimmassa tapauksessa moni pienempi firma menee konkkaan.

  Tämä koko juttu on kyllä täysin naurettava. Joku ei tainnut ajatella ihan loppuun asti tätä...
   
  halcyon tykkää tästä.
 31. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  3 655
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jos Kiina ärsyyntyy tarpeeksi, niin kaikki tähän asti on vielä hyttysen ininää VS mitä tulee tapahtumaan. Tulee taukoja ja pysähdyksiä, saatavuusongelmia ja iso kasa muita ongelmia.
   
  halcyon tykkää tästä.
 32. Chloe

  Chloe Mestari Tukijäsen

  Viestejä:
  7 977
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Google Pixel - Made in Taiwan :smoke:

  jatkakaa vaan huihaiden kanssa, Nokiat ja Pixelit on parhaita.
   
 33. hik

  hik

  Viestejä:
  565
  Rekisteröitynyt:
  06.04.2017
  Toisen epäonni voi olla toisen onni ja luultavasti onkin.

  Mutta politiikan uskottavuus ja ennustettavuus kärsii, jos sen perustana on pelkästään Ferengien hankintasäännöt.
   
  halcyon tykkää tästä.
 34. petepeluri

  petepeluri

  Viestejä:
  1 828
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Enemmistö taitaa olla toista mieltä kun nokia ei myy.
   
  (⊙_☉) ja halcyon tykkäävät tästä.
 35. Timo 2

  Timo 2

  Viestejä:
  386
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2018
  Siirretty toisesta ketjusta.
  Pointti oli että nämä videot käsitteli aihetta ja toimi pitkälti lähteenä. Ja sinä kritisoit lähdettäni.
  Tiivistäen videoiden sisältöä. Huawein on pakko jakaa tietoja ja tehdä yhteistyötä kommunistinen puolueen kanssa jos he pyytävät.
  Huawein on pakko tehdä mitä tahansa mitä he pyytävät. Ja kommunistinen puolue on sulautettu Huaweihin ja ohjailee sitä.(lähteenä oli CNBC). Eli on täysin mahdollista että Huawei kiinan käskystä levittäisi haittaohjelmia tai toteuttaisi kyberhyökkäyksen.
  Sekä Huawein perustaja ja nykyinen toimitusjohtaja, Ren Zhenfei oli, Kansan vapautusarmeijan jäsen.
  Eli tämän perusteella Huawei ei ole yritys muiden joukossa vaan vähintään potentiaalinen turvallisuusuhka.
   
 36. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 845
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ihan kuten mikä tahansa jenkkiläinen yritys. Ei kiina nyt ole tuossa mitenkään erityisessä asemassa.
   
  Siikalahna, Snowman, Dargol ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 37. Baldrick

  Baldrick

  Viestejä:
  2 008
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Onhan nuo Huawin kytkökset samaa luokkaa kuin, että NSA valmistaisi itse laitteita ja myisi niitä ulkomaille. Aika turha verrata USA:n tiedusteluelinten toimintaan.
   
  Timo 2 tykkää tästä.
 38. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 845
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ihan samaa tasoahan se tuntuu olevan
   
  Snowman tykkää tästä.
 39. Timo 2

  Timo 2

  Viestejä:
  386
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2018
  Ero on siinä että jenkkifirmoissa ei ole vastaavia kytköksiä hallintoon kuin Huaweillä. Ja toiseksi Kiinan tiedustelulait ovat ihan toista luokkaa kuin usalla.
   
 40. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 192
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No, riippuu vähän jenkkifirmoista. Joku voisi sanoa, että military-industrial kompleksin (Boeing, Raytheon, Northrop Grumman, etc.) liitännäisyydet kongressiedustajiin ja senaattoreihin ovat aika vahvoja...
   
 41. Timo 2

  Timo 2

  Viestejä:
  386
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2018
  Kun tunnut olevan aisioista paljon paremmin perillä kuin minä niin mitä ajatuksia laittamani kaksi videota herättää. Alla vielä molemmat uudestaan.

   
 42. Baldrick

  Baldrick

  Viestejä:
  2 008
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Mutta USA:n yritykset eivät auta paikallista hallintoa leirittämään oppositiota tai johtoa Nalle Puhiin vertaavia teinejä. Vaikea ymmärtää motiivia totalitaristisen sortovaltion valvontakoneistoon kuuluvan firman puolustelua whataboutismilla, mutta kukin tyylillään.
   
  Cuthalu ja Timo 2 tykkäävät tästä.
 43. Timo 2

  Timo 2

  Viestejä:
  386
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2018
  No jos onkin jotain kytköksiä, niin haluatko koleran lisäksi vielä kupan?
   
 44. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 192
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En puolustele Huaweita, vaan kumoan virheellisiä argumenttejä keskustelusta. Huawei on hyvin suurella todennäköisyydellä suurehko turvallisuusuhka länsimaisille tietoverkoille.
  En halua. Lähinnä haluan kumota virheelliset väitteesi. Tosiasia on se, että länsimaissakin poliitikkojen ja yritysmaailman välillä paljon todella vahvoja kytköksiä, etenkin puolustusteollisuudessa.

  Se ei millään tavalla oikeuta Huawein tai muiden kiinalaisfirmojen kytköksiä, enkä missään tapauksessa kannata moisia koplauksia.
   
  Juha Kokkonen ja halcyon tykkäävät tästä.
 45. Raikku

  Raikku

  Viestejä:
  1 880
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Joku voisi toki sanoa että jenkkien nykyhallinnollakin on useitakin yhtäläisyyksiä totalirismin kanssa, toki ei samassa mitassa kuin kiina, venäjä israel yms akselilla. Mutta jos sitten vielä otetaan ylhäältä pakoitettu progandaristinen isänmaallisuuden/militarismin syöttö niin jälleen miinuksia ropisee jenkkien laariin lisää.
   
  halcyon tykkää tästä.
 46. KoneenKokoaja

  KoneenKokoaja

  Viestejä:
  196
  Rekisteröitynyt:
  05.12.2018
  Huaweita rökitetään nyt kunnolla DNA pisti paniikkinappulaa ja veti Huawein puhelimet pois myynnistä:
  Huawei-kiista leviää Suomenkin kauppojen hyllyille – DNA: Tuskin aloitamme uusien mallien myyntiä

  Suurimmat puhelimia myyvät tahot raportoivat, että Huawein puhelinten myynti on tippunut Suomessa 50% normaalista:
  Epävarmuus iski, Huawei-puhelinten myynti painui Suomessa jopa 50 prosenttia

  Eli Huawein markkinaosuus on tippunut viikossa 30% noin 15%.

  Myös Huawei itse vetää paniikkinappulaa ja on perunut Honorin uutuuspuhelinten mainoskampanjat:
  Honorin uutuuspuhelimen markkinointikampanja peruttiin Suomessa – ”Globaali tilanne on niin epäselvä”

  Varainhoitajat maalailevat Kiinan tilanteen takia jo suurta riskia taantumasta tai korjausliikkeistä maailmantaloudessa:
  Suomalaisvarainhoitaja Wall Streetiltä: ”Mikäli Kiinassa ei päästä sopuun, niin saadaan jonkinlainen korjausliike tai taantuma”
   
  halcyon tykkää tästä.
 47. Latvus

  Latvus

  Viestejä:
  324
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hieman väärin nyt tulkitsit. DNA ei vetänyt Huaweita myynnistä, vaan uusia malleja ei tilata. Mikä sinänsä on luonnollista, kun varastossa on kasa myymättömiä ja uusia ei voida edes saada myyntiin (esim. Honor uutuudet eivät kerenneet saada Googlen certifiointia). Huawein myyntiosuudet tippui jo muutamassa päivässä 50-70%, joten tilanne lienee jo pahempi. Honorin uutuuksia turha mainostaa, kun niitä ei saada kauppoihin. Ei siinäkään kyse ole paniikista, vaan force majourista. Tosin kyllä siellä aika tukalat paikat on valmistajalla.
   
  Niklas Hirvelä tykkää tästä.
 48. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 845
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
 49. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  2 562
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017

  Yhdysvalloilla on tällainen salainen tuomioistuin:

  United States Foreign Intelligence Surveillance Court - Wikipedia

  Snowdenin vuotamien dokumenttien mukaan kyseinen tuomioistuin antaa määräyksiä esimerkiksi siitä että jonkun teleoperaattorin on Yhdysvalloissa tehtävä massavakoilua liittovaltion hyväksi. Esimerkiksi toimittaa kaikki puhelutiedot kaikista amerikkalaistenkin puheluista NSA:lle vaikka laki sen kieltää. Mitään valitusoikeutta tuomioista ei ole eikä tuonne oikeuteen haastettu firma saa edes ilmaista että heidät on haastettu sinne ja vielä vähemmän kertoa mistä on haastettu ja mikä oli tuomio.

  NSA:lla on sitten suora pääsy esimerkiksi Microsoftin, Yahoon, Googlen, Facebookin, Skypen, YouTuben ja Applen tietoihin.

  PRISM (ohjelma) – Wikipedia

  Sehän on hämmästyttyttävä määrä tietoa mitä keskimääräisestä tämänkin palstan kirjoittelijasta on päätynyt esimerkiksi Googlelle, Facebookille, Microsoftille ja Applelle. Tyypillisesti sieltä löytyy esimerkiksi älypuhelimen sijaintitiedot ties miten paljon taaksepäin, osoitekirjat ja puhelinluettelot, soittohistoriat, valokuvat mitä ottaa älyvehkeillä, tiedot keneen on yhteyksissä, sähköpostit, pikaviestimien käyttö, www-sivujen selaushistoriaa ja muuta vastaavaa.

  Minun käsitykseni mukaan esimerkiksi Huawein keräämä ja vakoilema tietomäärä suomalaisista taviksistakin on korkeintaan promilleja siitä mitä noilla muutamalla amerikkalaisjätillä on tietoa kerättynä. Voi olla paljon vähempikin.

  Em. firmat ovat täysin Yhdysvaltojen liittovaltion hallinnassa. Käsittääkseni esimerkiksi Stuxnet haittaohjelman levityksessä ydinlaitoksiin hyödynnettiin jotain Windows Updaten kautta Microsoftin avustuksella työnnettyä sontaa. Sitä en edes epäile etteikö liittovaltio pakottaisi esimerkiksi Googlen pukkaamaan jonkun yhteen puhelimeen ja yhdelle käyttäjätilille räätälöidyn automaattisen android-päivityksen joka olisi todellisuudessa joku vakoiluohjelma jos heillä olisi tiedossa joku etsitty terroristi ja tiedossa että käyttää jotain android luuria ja käytetyn Google tilin tiedot. Esimerkiksi joku vaikka tältä listalta:

  Most Wanted Terrorists | Federal Bureau of Investigation
   
  tle88, Dargol, mölyä ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 50. Timo 2

  Timo 2

  Viestejä:
  386
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2018
  Minä taas olen käsittänyt että Usan palkkalistoilla olevat tiedusteluorganisaatioiden jäsenet olivat löytäneet tuon haavoittuvuuden(tod. näk. israelin tiedusteluorganisaation kanssa) ja hyödynsivät sitä. koodikin oli kirjoitettu niin että toimintaa oli rajoitettu. Ja tämä kaikki ilman mikkisoftan tai vastaavan apua. joku toinen saa muut kohdat arvioda. en ole riittävästi asioista perillä ottaakseni niihin kantaa.