Sen verran tuota tekstiä katsoin kuitenkin, että eihän tuossa ole mitään uutta. Samat tutut ristiriidatkin ovat mukana, kuten että kuolemanrangaistus ei toimi pelotteena, koska huumeiden vaikutuksen ja blaah blaah takia tehdään teot ilman "ehkäisevän vaikutuksen edellyttämää rauhallista harkintaa", mutta kuitenkin heti perään kirjoitetaan, että tekijältä löytyisi niin paljon harkintaa, että hän "hän voi päätyä tuomion välttääkseen vahingoittamaan lisää ihmisiä." Kuinka syödä ja säästää kakku? No, retoriikassa juuri tuolla tavoin, että vaihdetaan sääntöjä lennosta.
Sitten näköjään verrataan osavaltioita kertomatta, että onko eri muuttujien vaikutukset poissuljettu, koska USA on valtava maa, jossa osavaltiot ovat kuin eri valtioita. Ne ovat ongelmiltaan ja kulttuuriltaan aivan erilaisia.
"Tutkimukset kuolemanrangaistuksen ovat johdonmukaisesti osoittaneet, että henkirikosten määrät kasvavat ajallisesti lähellä julkistettua teloitusta."
Onpa heikko yhteys. Etenkin, kun edellä todisteltiin, kuinka tekoja ei tehdä rationaalisesti, vaan esim. huumepäissään. Seuraavatko rikolliset silmä kovana julkistuksia teloitusten päivämääristä?
"Teloitukset stimuloivat tappamista koska valtio legitimoi ajatusta, että kosto on hyväksyttävää."
Niinhän se onkin. Rangaistushan on aina myös kosto. Tuossa retoriikassa vain tapana tehdä ero, jotta oma näkökanta näyttäisi jotenkin paremmalta ja sivistyneemmältä kutsumalla yhtä rangaistusta kostoksi ja yhtä vaikkapa oikeudenmukaisuudeksi. Toista kohtaan tehtyä rikosta seuraava rangaistus on kosto, hyvitys. Se elementti on aina mukana.
"Murhien määrä kasvaa osavaltioissa, joissa kuolemanrangaistus on voimassa. Yhdysvaltain kansallinen murhien keskiarvo on 8,4% (kuolemantuomio voimassa osavaltiossa kuten Georgia, 11,7%; Florida, 11,4%; Louisiana, 11,6%, ja Texas, 12,1%). Kun näitä lukuja vertaa osavaltiohin, joissa ei ole kuolematuomioita kuten Vermont 2,0%, Maine 3,1%, Massachusetts 3,5%, Rhode Island 4,1%, Wisconsin 3,0%, Iowa 1,7%, Minnesota 2,9%, North Dakota 1.8%. Kuolemanrangaistus lisää henkirikosten määrää osavaltioissa, joissa sitä käytetään (Potter, 1997; Radelet & Lacock, 2009)."
No huhhuh. Ovat "pikkaisen" erityylisiä osavaltiota. Korrelaatio ei tarkoita automaattisesti kausaliteettia. Ja lisääkö määrää? Hetki sitten kirjoituksessa sanottiin, että sen poistaminen ei lisännyt henkirikoksia. Vähän oudosti sanottu, jos kerran määrä väheni. Ovatko lähteet ristiriidassa?
Tuossa taas lähdetään USA:n huonosta tavasta tehdä asioita ja yleistetään se ja sen seuraukset koskemaan ihan toisenlaisiakin kulttuureita. Ei tuolla ole kunnon laajempaa validiteettia. Tuo on pelkkä spekulaatio. Dataa varmasti löytyy heidän oloistaan ja heidän tavallaan tehdä, mutta soveltaminen muualle on ihan eri juttu.
"Kuolemanrangaistus on myös rasistinen."
Eikä ole. Absurdi ajatus. USA voi olla rasistinen yhteiskunta, joka tekee rasistisia päätöksiä, mutta se on täysin eri asia. Itse rangaistus ei sisällä mitään moisia arvolatauksia. Tuossa jälleen taas käsitellään asiaa ikään kuin USA:n tapa tehdä olisi ainoa mahdollinen ja että kuolemanrangaistus oli huono, koska se on huono heidän tavallaan toteutettuna.