Olen samaa mieltä, että raha ja kykenmättömyys allokoida sitä oikein, on usein yksi tärkeimmistä syistä.
Muistutan kuitenkin, että webhistoria on täynnä helvetin kalliilla tehtyä paskaa, joka on täysin käyttökelvotonta. Yleensä syyllisiä ovat olleet palkintoja takaa ajavat kuuliuspellet, joilla on mainostoimistotausta, eikä mitään ymmärrystä psykologiasta, ergonomiasta, käyttökulttuureista tai testaamisesta.
Eli raha ei kuitenkaan selitä ihan kaikkea. Rahaa palaa myös suomalaisiin IT-webaprojekteihin joka vuosi satoja miljoonia. Se on ihan riittävästi rahaa tuotaa myös muutama erittäin onnistunut palvelu myös käytettävyydeltään :-D
Postin, veikkauksen yms. "sovellustiimiä" on ollut Intialaisia, joilla myös lukee projektit esim. upwork.com:in CV:ssä. Näitä "guruja" saa yli 10 samalla rahalla.
Muistan myös webakehityksen (siis ihan isojen systeemien kehittämisen) ajalta ennen Aasia-ulkoistuksia. Suomalaiset "ammattilaiset" osasivat ihan yhtä hyvin kämmätä, tuhlata aikansa palavereissa ja muuten vaan tuottaa kuraa.
Ei tuo ulkoistaminen Intiaan ole tosiaan mitään laatua parantanut, ja väittäisin, että pikemminkin laatu/hinta-suhde on heikentynyt, vaikka hinta onkin laskenut. Korjattavaa on koko ajan niin paljon.
Mutta tämäkään ei selitä suomalaisten kämmäilyä, mitä on viimeisen 25v ajalta webakehittämisessä ihan riittävästi, ilman yhtään intialaista tai pakistanilaista.
Tekisi mieli vain sanoa, että Suomessa ei ymmärretä, ei haluta ymmärtää ja ei arvosteta (tai osata taloudellisesti hyödyntää) niitä, jotka ymmärtävät. Jenkit, vaikka tekevät myös paljon kuraa, osaavat hyödyntää toisten hyvää osaamista, jos sillä voi tehdä itselle rahaa. Suomessa ei näin ikävä kyllä ole, etenkään weba-kehittämisessä.
Käytettävyyden, hyvän suunnittelun ja testaamisen kustisperustelu on lopulta aika helppoa ihan numerotasolla ja riskianalyysinä/maineenhallintana. Mutta se ei silti mene perille ostajille, koska nämä eivät halua ymmärtää. Asia ei ole korkealla heidän sisäisessä tärkeysjärjestyksessään, vaikka numerotasolla usein pitäisikin olla.
Sitten kun Elon Musk, Jeff Bezos, Jorma Ollila, Matti Alahuhta ja kasa muita "esikuvia" pitää Suomessa 5v puheita designin, suunnittelun, testaamisen, asiakaskokemuksen ja käytettävyyden bisnes-tärkeydestä kriittisenä kilpailutekijänä, niin sitten suomalainen bisnes-osaaja alkaa kiinnostua ja ymmärtää :-D
Ja karseinta paskaa ovat viime vuosina tehneet kovalla rahalla Accenturen kaltaiset tahot, joiden VR- ja HSL-automaattien uudistukset olivat sellaista kerros-UI-paskaa, modaalista valintaviidakkoa ja testaamattomuuden suota, että meinasi pälli räjähtää, kun näin firmojen tuotoksia livenä ja ihmisten yrittävän ensimmäisenä päivänä käyttää niitä.
Kun HSL:n uudet automaatit lanseerattiin noin vuosi sitten ja näin tiimin vetäjän ohjeistavan vierestä, kun työntekijät liimasivat lattiaan kolmen metrin kokoisia (jälkikäteen hätäisesti kyhättyjä) ohjeistustarroja, kun ihmiset eivät osanneet käyttää uutta liittymää, niin tajusin kuinka vähän Suomessa oikeasti osataan ja tajutaan.
Otin valokuvan tilanteesta, kun duunarit laittoivat tarroja lattiaan, jonka päällä on aina kävelemässä ihmisiä kiireesti metroon (ei siis paras paikka pysähtyä lukemaan ohjeita) ja tiimin vetäjä tuli kysymään, että miksi otan kuvaa. Sanoin, että kun tilanne on niin naurettava, kuin suoraan Jakob Nielsenin käytettävyyden peukalosäännöistä: kun uuden liittymän viereen kyhätään jälkikäteen ohjeita siitä, kuinka liittymää tulisi käyttää, niin suunnittelijan pitäisi viimeistään silloin tajuta, että suunnittelu meni pieleen, eikä testaus ollut riittävää. Projektin vetäjä hermostui tästä ja kysyi, haluanko antaa palautetta uudistuksesta, ja totesin vain, että eikö se ole tässä vaiheessa vähän myöhäistä, kun järjestelmä on jo lanseerattu, asennettu ja käytössä.... Testaus pitää tehdä ensin, eikä jälkikäteen lanseerauksen jälkeen.
Ei voi ymmärtää tätä järjen vähyyttä tässä maassa ihan yksinkertaisten järjestelmien suunnittelussa (ja itse en todellakaan ole mikään raketti-insinööri, ihan maalaisjärjellä näissä hommissa pärjää, jos sitä uskaltaa käyttää) :-D