Näinhän se on, etenkin finanssi- ja lentoliikenteen alalla, joissa ehkä vanhimmat järjestelmät.
Kyse ei nyt kuitenkaan esim. OP:n kohdalla ole siitä, mitä toiminnallisuuksia järjestelmä pystyy matalalla tasolla tarjoamaan ja miten niitä voidaan yhdistellä atomäärisesti.
Kyse on siitä, että miten nämä toiminnallisuudet kartoitetaan toiminnoksi, tehdään näkyviksi, miten niiden syötteet kysellään ja miten palautteet annetaan.
Näihin (viiveitä ja atomäärisiä oikeus-rajoitteita lukuunottamatta) back end harvemmin asettaa suoria rajoitteita.
Mutta kun Op.fi:n uudistuksen ongelmat olivat sitä luokkaa, että ensimmäisellä sivulla, maailman toiseksi käytetyimmällä selaimella (jonka markkinaosuus Suomesssa vielä poikkeuksellisen korkea), maailman käytetyimmällä käyttöjärjestelmällä, sisäänkirjautumisen 4-numeroinen syötekenttä oli rajautunut niin, että siihen mahtui näkyviin tai sai suoraan klikattu vain 3 numeroa. Eli tavallinen pulliainen ihmettelee, että mihinkäs se neljäs numero syötetään?
Siis eka sivu, tärkein funktio (kirjaudu sisään), 2. yleisin selain ja maailman yleisin käyttis. Ei hyvää päivää!
Tuo oli siis täysiin kämmätty ilman edes perustason testaamista, eikä vikaa saatu korjattua 6kk aikana ekasta bugirapparista.
Se on aivan totaalisen amatöörimäistä räpeltämistä.
Yksikään käytettävyyskurssini oppilaistani ei olisi päässyt tuolla suorittamisella peruskurssista läpi edes 20 vuotta sitten.
Nyt ei todellakaan ollut kyse maailman parhaista suunnittelijoista, supervaikeasta toiminnallisuudesta, jossa legacy-koodia yhdisteltiin ihmeellisillä middleware-pulikoilla. Eikä kyse ollu huipputestaajien tarpeesta tai jostain pikkulafkasta, vaan firmasta, joka tarjoaa kriittistä päivittäispalvelua miljoonille suomalaisille ja jonka weba-budjetti on varmasti yksi Suomen suurimpia.
Tuohon testaamiseen olisi riittänyt yksi jamppa, kolme konetta, neljä selainta ja ym. kriittiset showstopper viat olisivat löytynyt enimmäisiltä sivulta viidessätoista minuutissa.
Mutta tätä on osaamisen/välittämisen taso Suomessa vuonna 2017 jopa parhaimmilla.
Sen takia paskaa tulee niin paljon....
Täytyy myöntää, että vaikka olen mm. OP:n asiakas, olen onneksi itse ollut melkoisen auttamattoman tietämätön tuollaisista frontin ongelmista ja itsellä frontti on pelannut aika lailla moitteetta. Nuo on juuri niitä aivopieruja, joista mainitsin aikaisemmin ja virheet sitä tasoa että ei voi perustella kyllä millään. Vakuutuspuolella on ollut sitten nähtävissä pieniä ongelmia esim. Chromella vahinkoilmoituksen täyttämisessä.
Itsellä on työkokemusta OP:ta (ja muista kotimaisista pankeista) ja oletin että tässä keskusteltiin ongelmista, mitkä liittyvät juuri haasteisiin frontin takana (jotka näkyvät käyttäjälle UI:ssa) ja aiheuttavat huonoa sekä ei niin sujuvaa sekä smooth:a käyttökokemusta. Sekä siihen miksei kaikkea voi tehdä teknisesti sekä käytännössä samalla tavalla kuin monessa muussa liiketoiminnassa, missä IT:llä on iso ja hyvin merkittävä rooli. Ja varmaan enemmän itse virheellisesti keskityin keskustelussa niihin haasteisiin mitkä liippaavat omaa työnkuvaa enemmän ja jotka tulevat eteen joka päivä.
OP:n nykyisestä devausorganisaatiosta en tiedä, mutta OP ulkoisti 4 vuotta sitten oman IT-osastonsa Accenturelle ja CGI:lle. Töitä siirrettiin Intiaan ja Itä-Eurooppaan ja kotimaisen osaamisen tehtäväksi jäi töiden, operoinnin, jne. dokumentointi halvempiin maihin, mutta ilmeisesti tuo/nuo liikkeenluovutuksena tehty yhteisyritys/yhteisyrityksen (pankki- ja vakuutuspuoli taisi mennä eri yhtiöihin) edelleen on jossain määrin hengissä. Oletettavasti kuitenkin aika paljon on tehty konsulttivoimin hommia ja Suomessa tunnetusti konsultit kusee ristiin omiin muroihin ja nokittelee paremmuudellaan jos asiakas ei osaa pitää niitä kuosissa sekä kurissa.
Viimeksi muokattu: