Mikä reititin minulle?

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 190
Summa summarum; en itse ottaisi kuin 200 megan liittymän ellei pingin vaihtelut haittaa.
Sullahan tulee pingiä täydelläkin kaistalla vain 5ms lisää? Ei toi vaikuta juuri mihinkään ja tollasilla luvuilla ei paljon QoS:ää edes tarvita.

Sain muuten paljon tehokkaamman QoS:n niin, että laitoin Queue Treen (eikä Simple queue). Ja sitten sitten hiukan maksimia pienempi nopeus. Tosin sain toimimaan vasta downloadiin, en uploadiin, mutta silti. Kannattaa kokeille. Etu on se, että voit jättää FastTrackin päälle. Eli kaista ei romahda.
 

escalibur

"Random Tech Channel" @ YouTube
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 205
Onko tämä sulla myynnissä: UniFi UAP-AC-LITE wifi, Ubiquiti EdgeRouterX, ... (tori.fi)
Mitäs etuja tuosta yhdistelmästä on verrattuna yhteen purkkiin? (Taloyhtiön netti on siis vain 50Mb nopeuksinen)
Torista sais myös Dna ED500A modeemin 50€ mutta saanko tuolla n.150€ (Edgerouter X+UniFi Ac lite) selkeästi paremman netin luotettavuudeltaan?
Ei ole minun myymä. Etuina on vakaus ja tietoturva. Tein aiheesta videon (Yritystason verkko kotiin..") esittelyineen ja perusteluineen.
 
Liittynyt
21.10.2020
Viestejä
4 893
Sain muuten paljon tehokkaamman QoS:n niin, että laitoin Queue Treen (eikä Simple queue). Ja sitten sitten hiukan maksimia pienempi nopeus. Tosin sain toimimaan vasta downloadiin, en uploadiin, mutta silti. Kannattaa kokeille. Etu on se, että voit jättää FastTrackin päälle.
Tästä voisi kertoa vähän lisääkin. Siis joku muukin jos tietää asiasta.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
374
Reitittimien tietoturvan osalta kannattaa myös huomioida laitteet, joille on myönnetty Traficomin tietoturvamerkki. Sieltä näyttää löytyvän muutaman valmistajan osalta joitain malleja, jotka on testattu kattavasti kolmannen osapuolen kautta tietoturvan osalta. Tuotteet | Tietoturvamerkki
 
Liittynyt
08.05.2023
Viestejä
9
Ja oheisesta kuvasta voi nähdä, että 4x4 5GHz 160 MHz 802.11ax on tuon Asus TUF-AX6000 teoreettinen maksimi (4,8 Gbps).

Esimerkiksin Samsung Galaxy S23 Ultra/+ tukevat Wifi 6E:tä 2,4 Gbps nopeuksiin saakka, kun taas perusmalli S23 tavallista Wifi 6:a, jolloin nopeus on 1,1-1,2 Gbps.

Joku ”kauhisteli”, kun Mikrotikin hap ax3 tai Ubin Unifi 6 Lite ei tue kuin 1,2 Gbps nopeuksia (Wifi 6, 2x2). Ensisijaisesti pitäisi tiedostaa omien laitteiden mahdollinen suorituskyky ja muutenkin punnita, että millaisia nopeuksia kannattaa oikeasti lähteä tavoittelemaan.

Siinähän on vielä sekin, että 5GHz taajusalueella voi olla ruuhkaa, eikä 160 MHz tai 80 MHz levyisiä kanavia pystytä käyttämään. Tämän vuoksi esim. mesh-purnukat ilman langallista backhaulia sopivat lähinnä ruuhkattomiin olosuhteisiin.
Kiitos. Eli kyse siitä että vaikka ostaisi vekkolaitteet, oma päätelaite ei välttämättä tue nopeuksia todellisuudessa kuvailemastasi syystä. Selvis
 
Liittynyt
31.05.2019
Viestejä
260
Suosituksia reitittimestä jossa olisi tuoreinta wlan tekniikkaa (5 ghz?) ja tukisi näitä avoimen lähdekoodin (tomato, dd-wrt) käyttiksiä? Saa olla vähän vanhempikin laite :D
 
Liittynyt
02.02.2018
Viestejä
68
Suosituksia reitittimestä jossa olisi tuoreinta wlan tekniikkaa (5 ghz?) ja tukisi näitä avoimen lähdekoodin (tomato, dd-wrt) käyttiksiä? Saa olla vähän vanhempikin laite :D
Ihan uusimpia Wifi6-versioita open source käyttikset eivät tue. Täältä löytyy pitkä lista: Table of Hardware
Pitäisi tietää tarkemmin mitä oikein haet.
 
Liittynyt
01.02.2019
Viestejä
373
Ihan uusimpia Wifi6-versioita open source käyttikset eivät tue. Täältä löytyy pitkä lista: Table of Hardware
Pitäisi tietää tarkemmin mitä oikein haet.
Open source ja wifi-ajurit voi olla yleisempikin ongelma. Mulle on jostain jäänyt mielikuva, että Mikrotik olisi aikanaan yrittänyt käyttää itse tekemiään wifi-ajureita ja tästä aiheutuneilla ongelmilla on perusteltu huonoa wifi-suorituskykyä. Nyt uudemmissa RouterOS-versioissa olisi sitten siirrytty piirivalmistajien ajureiden suuntaan ja toiminta olisi parantunut. Kovasti open source -henkiselle projektille wifi-ajuri on varmaankin haastavin osa-alue?
 
Liittynyt
08.05.2023
Viestejä
9
Hei Kaikki

Tämä ketju on ollut todella opettavainen, vaikka olen ollut mukana vasta pari sivua. Kiitos kaikille, täällä on hyvä meininki.

Kun liityin mukaan olin varma ainoastaan siitä että operaattoreilta saa huonoa palvelua (pois lukien henkilökuntaa jossain liikkeessä jotka kyllä ystävällisiä ja avuliaita ja ansaitsevat siitä kiitoksen), tämä siis perustuu omaan kokemukseeni ELisa, DNA, ja Telia joiden kaikkien asiakas olen tällläkin hetkellä, käytännössä tahtomattani vaihtoehtojen puutteesta johtuen. Päätin siis itsepäsiesti ettn ainakaan operaattorilta laitetta tilaa (kodissa Telia) ja hyppäsin mukaan.
Täytyy kyllä sanoa että tuli aivan puun takaa miten monimutkainen valinta kyseessä onkaan, ja on ollut silmiä aukaiseva kokemus.

Nyt on kuitenkin aika tehdä päätöksiä enkä ainakaan juuri tällä hetkellä osaa päätöstä tehdä. :-(
Joten toivon suosituksia.

Tilanne tiivistetysti:
Netti on siis 1000GB, ja tulee sähkökaappiin. Kämpässä kaapeli pistokkeita sitten varmaan joka huoneessa, en ole tarkastanut. Toive olisi saada kohtuu lähelle 1000GB ,myös käyttäjille asti (4 hengen perhe), älypuhelimet, tabletit, 4 läppäriä ja PS4 joka varmaanjossain vaiheessa muuttuu PS5:seksi varmaankin.

-Ketjussa on tullut esiin reitittimiä (kuten Edgerouter ER-4, Mikrotik) ymmärtääkseni tällainen tulisi sinne sähkökaappin, jossa siihen kytketään suoraan yhteys ja se sitten jakaa sen kaapeleilla eri huoneisiin jotaviin pistokkeisiin. Sähkökaapissa on tilaa suht pienelle laitteelle ja 2 virta pistoketta.
-->ER 4:stä mainittiin että saattaisi olla vähän alimitoitettu?
Minua näissä kiinnostaa koko ja hinta, sanotaanko että alle 100€ on ihan fine, jos yli niin sitten pitää miettiä kokonaisuutta (wifi laitteen hintaa) . Lisäksi ymmärsin että näissä on omaa sisään rakennettua palomuuria tai suojaa. laitteen ylläpito (päivitykset) ja asetukset kyllä onnistuvat näin uskoisin.
-Ketjussa myös tuli esiin että kokonaisuuteen voisi kuulua pikku pc tyylinen laite jossa olisi joku opensource palomuuri softa, tämän olisin valmis jättämään väliin sillä en usko että sähkökaappiin sellaista mahtuu jos käsitin tämän oikein, ja alkaa kuulostaa myös siltä että kokonaisuuden konfaaminen on taas astetta vaativampaa. Tosin jos tällain laite on kokluokaltaa lähempänä sitä mitä ymmärsin vaikka näiden reititittimien kanssa niin ajatus ei mahdoton, ja ehkä vaikka kesän jälkeen..
-Wifi ymmärtääkseni pitäisi ottaa seinästä sähkökaapin ulkopuolelta (peltien ja muiden esteiden takaa esille), ketjussa on ollut monia vaihtoehtoja mutta en oikein osaapäättää.
Ideaali tilanteessa kuvittelen osatavani nyt ensi alkuun 2 laitetta, retititin jonka voi parhaimmillaan saada jopa 50-60€ mutta joku 90-120€ ehkä realistisempi.
Wifissä ymmärsin että hinta vähän korkeampi, 200€? tietysti halvempi säästää rahaa.

Osaako kukaan antaa tällä tarinalla paria suositusta jotka voisin laittaa tilaukseen nyt kun muutto laatikot akaa olemaan pois jaloista?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 190
Osaako kukaan antaa tällä tarinalla paria suositusta jotka voisin laittaa tilaukseen nyt kun muutto laatikot akaa olemaan pois jaloista?
Itse päädyin komboon Mikrotik hEX S + Ubiquiti U6 Pro. Tuo Mikrotik riittää hienosti symmetriseen gigaiseen liittymään (ilman QoS:ää, jota ei pidä kovin tarpeellisena omassa tapauksessani), ER-X ei symmetriseen pääse ja on muutoinkin laitteena vähän elinkaarensa päässä. hEX on myös aika edullinen joten valinta oli helppo. U6 Pro on nopea ja tehokas 170e hintainen tukiasema, joka varsin hyvin kattaa oman tarpeeni tällä hetkellä. Mutta tuo riippuu ihan siitä, millainen asunto ja mitkä huoneet sillä pitää kattaa. Tuo on hyvä kombo siksikin, että hEX S -mallissa on passiivinen 48V PoE eli sillä voi suoraan antaa virran tuolle tukiasemalle ilman PoE-injektoria. Noissa tukiasemissa ei ole siis erillistä virtajohtoa vaan virta tulee aina ethernetkaapelia pitkin. Se pitää muistaa, että mukana tulevalla virtalähteellä hEX S ei kuitenkaan anna oikeaa jännitettä, eli siihen pitää hommata sellainen virtalähde, joka antaa. Hinnat alkaen +15e.

U6 Lite on myös todella pätevä ja vähän edullisempi tukari. Joissain tilanteissa kaksi pienempää tukaria on parempi kuin yksi tehokas ja joskus toisinpäin. Tukari voi toimia hyvin myös sähkökaapissa, mutta sen ulkopuolella toki yleensä paremmin ja sen saa ehkä asennettua vielä optimaalisempaan paikkaan. Eli signaali riittää vähän kaukaisempaan kolkkaan kotona. Sitten on Mesh-laitteita, joilla netin saa jaettua langattomasti laajalle alueelle. Mutta aina parempi, jos netin saa tukiasemalle langallisesti.

Tuollainen pfSense- tai OpnSense-laite ei sinänsä ole välttämättä sen suurempi kuin muutkaan reitittimet. Mutta yleensä ovat kalliimpia. Eli jos haluat reititin-kytkimen alle satkulla, niin sitten MikroTik on hyvä valinta.
 
Liittynyt
14.08.2017
Viestejä
2 413
Itse en taas pelkäisi "ylimääräistä" PoE-injektoria, jos suoranaista estettä ei ole. Hinta kuitenkin alle 15€.
Saa hieman mielenrauhaa, ettei virtaa syötetä kuitenkin siihen väärään kaapeliin.

Jos nyt kyseessä ei ole teran yhteys, niin eiköhän tuo mainittu Mikrotik ole sopiva peli tuohon käyttöön. Tarvittaessa tuonkin saa laitettua kiertoon ja hankittua jonkin huomattavasti kalliimman reitittimen tilalle.

Itse lähtisin liikkeelle tuosta Litestä. Jos jostain syystä teho ei riittäisikään, voi olla, ettei riitä kalliimmalla Prollakaan.
 

minapamina

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 156
Itse jättäisin passiivise PoEt ja injektorit pois, ja hommaisin tilalle vaikka jonkun hinnat alkaen PoE-kytkän. Tukariksi U6 Lite, jos ei riitä kuuluvuus niin kaveriksi toinen. Reitittimeksi (/muuriksi) joku yllä olevista vaihtoehdoista lompakon mukaan.

Tukari U6 Lite n. 120e https://www.dustinhome.fi/product/5011207600/unifi-6-lite--tukiasema?ssel=false
Hinnat alkaen PoE kytkin (esim) TP-Link TL-SG1005P 5-Port PoE 56W Switch (TL-SG1005P) | Dustinhome.fi
Reititin fiiliksen ja lompakon mukaan

Kytkimeksi itse ottaisin varmaan vähän isomman porttimäärältä, mutta pointtina joku halpa esimerkinomainen laite.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 190
Itse jättäisin passiivise PoEt ja injektorit pois, ja hommaisin tilalle vaikka jonkun hinnat alkaen PoE-kytkän.
Jos tilaa on, niin erillinen on varmasti hyvä asia. Mutta sekin voi olla etu että pärjää yhdellä laitteella esim. tilanpuutteen tai pistorasioiden määrän takia..
 

Obi-Lan

¯\_(ツ)_/¯
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 160
Passiiviset injektorit ovat onneksi enimmäkseen hävinneet. Kyllä tommonen 802.3at/af injektori on ihan kytkimen vastaavalla standardilla varustettua porttia vastaava.

PoE injektorin huono puoli on, että se vie aina yhden töpselin eikä voi etänä sammuttaa kuten hallitun PoE kytkimen porttia.
 
Liittynyt
18.12.2016
Viestejä
376
Osaako kukaan antaa tällä tarinalla paria suositusta jotka voisin laittaa tilaukseen nyt kun muutto laatikot akaa olemaan pois jaloista?
- Minkä kokoinen asunto?
- Monessako kerroksessa?
- Montako laitetta pitää saada kaapelilla kiinni?
- Onko palava himo lähteä virittelemään vai onnistuisiko homma kuitenkin ”tylsällä” esim. TP-Linkin tai Asuksen tölkillä?
 
Liittynyt
05.12.2022
Viestejä
100
TUF-AX6000 pitää minun hylätä, sillä se on liian suurikokoinen sille tarkoitettuun paikkaan, eli peltikaapin (!) sisään.

Mitat:
297.4 x 174.2 x 216mm (antenna included)
297.4 x 174.2 x 68mm (antenna excluded)


Millainen lienee tuo TP-link AX73?
Pitäisi mittojen mukaan mahtua. 4x4 MIMO, AX, vähän heikommat nopeudet, prossu ja muistit huonommat ja merkkinä ei houkuttele, kuten Asus, mutta mittojen mukaan on mentävä. Vanha Asus RT-AC750L on kuitenkin jo kivikaudelta.

Mitat:
272.5 × 147.2 × 49.2 mm
AX5400 Dual-Band Gigabit Wi-Fi 6 Router
 

kolistelija

Make ATK Great Again
Liittynyt
17.02.2018
Viestejä
1 162
TUF-AX6000 pitää minun hylätä, sillä se on liian suurikokoinen sille tarkoitettuun paikkaan, eli peltikaapin (!) sisään.

Mitat:
297.4 x 174.2 x 216mm (antenna included)
297.4 x 174.2 x 68mm (antenna excluded)


Millainen lienee tuo TP-link AX73?
Pitäisi mittojen mukaan mahtua. 4x4 MIMO, AX, vähän heikommat nopeudet, prossu ja muistit huonommat ja merkkinä ei houkuttele, kuten Asus, mutta mittojen mukaan on mentävä. Vanha Asus RT-AC750L on kuitenkin jo kivikaudelta.

Mitat:
272.5 × 147.2 × 49.2 mm
AX5400 Dual-Band Gigabit Wi-Fi 6 Router
En suosittele wifilaitteen laittamista peltikaapin sisään. Mikä on syy kaappiin laittamiselle? Ehkä tuohon on jokin muu ratkaisu?
 
Liittynyt
05.12.2022
Viestejä
100
En suosittele wifilaitteen laittamista peltikaapin sisään. Mikä on syy kaappiin laittamiselle? Ehkä tuohon on jokin muu ratkaisu?
Vuokra-asunnossa tulee yhteys tuohon peltikaapin sisään ja esim. CAT-kaapeleita ja virtakaapelia ei voi vetää kaapin ovenraosta, kun ei ole mitään rakoa. Kaikki pitäisi siis laittaa kaapin sisälle.

Jos laittaa piuhalla suoraan muualla olevaan seinäpistokkeeseen ja siihen sitten reitittimen, ei pysty enää sitten jakamaan muihin seinäpistokkeisiin yhteyttä. Pitäisi siis olla sekä WIFI, että 2-3 seinäpistokkeesta langallinen yhteys.
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
1 607
Vuokra-asunnossa tulee yhteys tuohon peltikaapin sisään ja esim. CAT-kaapeleita ja virtakaapelia ei voi vetää kaapin ovenraosta, kun ei ole mitään rakoa. Kaikki pitäisi siis laittaa kaapin sisälle.

Jos laittaa piuhalla suoraan muualla olevaan seinäpistokkeeseen ja siihen sitten reitittimen, ei pysty enää sitten jakamaan muihin seinäpistokkeisiin yhteyttä. Pitäisi siis olla sekä WIFI, että 2-3 seinäpistokkeesta langallinen yhteys.
Eikö ole tuplarasioita huoneessa? Yhtä liitintä pitkin esim olohuoneeseen reititin, ja sieltä takaisin sähkökaappiin kytkimen kautta muihin huoneisiin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 190
Vuokra-asunnossa tulee yhteys tuohon peltikaapin sisään ja esim. CAT-kaapeleita ja virtakaapelia ei voi vetää kaapin ovenraosta, kun ei ole mitään rakoa. Kaikki pitäisi siis laittaa kaapin sisälle.

Jos laittaa piuhalla suoraan muualla olevaan seinäpistokkeeseen ja siihen sitten reitittimen, ei pysty enää sitten jakamaan muihin seinäpistokkeisiin yhteyttä. Pitäisi siis olla sekä WIFI, että 2-3 seinäpistokkeesta langallinen yhteys.
Ehdottomasti kannattaa kokeilla WiFi-tukaria siellä kaapin sisällä. Mun kokemuksen perusteella toimii ihan hyvin. En mittaillut paljonko se vaimensi signaalia, mutta sain nopeammat nopeudet kuin mihin Internet kykeni.

Ovenraosta saattaa silti mahtua sellainen ohut ethernet-kaapeli. Ohuimmat on todella ohuita. Ellei se ole joku sellainen sähkökaappi, johon todella ei saa yhtään mitään oven väliin. Kokeile jollain ohuella langalla/piuhalla/kaapelilla.
 

tjkoo

Tukijäsen
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
2 850
Vuokra-asunnossa tulee yhteys tuohon peltikaapin sisään ja esim. CAT-kaapeleita ja virtakaapelia ei voi vetää kaapin ovenraosta, kun ei ole mitään rakoa. Kaikki pitäisi siis laittaa kaapin sisälle.

Jos laittaa piuhalla suoraan muualla olevaan seinäpistokkeeseen ja siihen sitten reitittimen, ei pysty enää sitten jakamaan muihin seinäpistokkeisiin yhteyttä. Pitäisi siis olla sekä WIFI, että 2-3 seinäpistokkeesta langallinen yhteys.
Voit kokeilla miten kuuluu peltikaapin sisältä. Mutta paras olisi kun hankkisit kohtuuhintaisen reitittimen sinne kaappiin hoitamaan nattauksen ja jaon seinäpistokkeisiin, ja sitten erikseen johonkin huoneeseen WLAN pelkkänä AP:na.

Esim. tuo kaappiin MikroTik RouterBOARD hEX -reititin 70,99

Jos pidät kuumana käyvää tehokasta WLAN-reititintä suljetussa kaapissa voi tulla ongelmia toimivuuden kanssa.
 
Liittynyt
05.12.2022
Viestejä
100
Eikö ole tuplarasioita huoneessa? Yhtä liitintä pitkin esim olohuoneeseen reititin, ja sieltä takaisin sähkökaappiin kytkimen kautta muihin huoneisiin.
Nyt alkaa jo järki ahdistaa. On tuplarasiat, esim. "5" ja "6" vierekkäin samassa rasiassa. Eli tarkoitat esim. pihalla "5" kiinni reititin, siitä pihalla takaisin "6" ja sähkökaapin sisään vaikka tällainen: TP-LINK TL-SG105 -5-porttinen kytkin 23,99

Ja siitä sitten kaisin sähkökaapin muihin liittimiin, esim. "1" ja "2".

Kaikkein helpoin olisi jos löytyisi kaappiin mahtuva vanhaa parempi reititin, vaikka selvähän se on, että peltiovi vaimentaa signaalia. Asunto ei kuitenkaan ole iso, mutta tuo vanha reititin hävittää koko verkon vähän väliä, lienee rikki. Toimi kuitenkin ihan ok reilut 2 vuotta.

Tuolta kaapista ei oikein voi vetää mitään oven välistä, ovi on tiivis ja kaappi on melko ylhäällä keittiön pöydän päällä seinällä. :D
 

kolistelija

Make ATK Great Again
Liittynyt
17.02.2018
Viestejä
1 162
Vuokra-asunnossa tulee yhteys tuohon peltikaapin sisään ja esim. CAT-kaapeleita ja virtakaapelia ei voi vetää kaapin ovenraosta, kun ei ole mitään rakoa. Kaikki pitäisi siis laittaa kaapin sisälle.

Jos laittaa piuhalla suoraan muualla olevaan seinäpistokkeeseen ja siihen sitten reitittimen, ei pysty enää sitten jakamaan muihin seinäpistokkeisiin yhteyttä. Pitäisi siis olla sekä WIFI, että 2-3 seinäpistokkeesta langallinen yhteys.
Valitettavasti tarvitset siistiä ratkaisua varten kaksi erillistä laitetta: Yksi hoitaa lankayhteyksien jaon eri huoneisiin (reititin/router) ja toinen tarjoaa wifiverkon langattomille laitteille (Wifi tukiasema/access point).

Reititin kaappiin, wifitukiasema sitten huonepistorasiaan.

EDIT:
Jos asunto ei ole kovin iso ja mikään laite ei erikseen vaadi langallista yhteyttä, harkitsisin pelkän wifin varaan siirtymistä niin että sijoittaa wifireitittimen (esim. tuo Asus) johonkin huoneeseen.
 
Liittynyt
05.12.2022
Viestejä
100
Voit kokeilla miten kuuluu peltikaapin sisältä. Mutta paras olisi kun hankkisit kohtuuhintaisen reitittimen sinne kaappiin hoitamaan nattauksen ja jaon seinäpistokkeisiin, ja sitten erikseen johonkin huoneeseen WLAN pelkkänä AP:na.

Esim. tuo kaappiin MikroTik RouterBOARD hEX -reititin 70,99

Jos pidät kuumana käyvää tehokasta WLAN-reititintä suljetussa kaapissa voi tulla ongelmia toimivuuden kanssa.
Totta, tuo lämpö on kuuluvuuden lisäksi toinen juttu. Voi olla, että vanha halvaantui sen takia. Tuntuu vaan pöllöltä polttaa 70€ tuohon yo. palikkaan ja sitten ostaa uusi reititin. Mutta se olisi varmasti paras ratkaisu.

Edit: saattaisi jopa vanha reititin elpyä noin. Voisi ainakin kokeilla.
 
Liittynyt
05.12.2022
Viestejä
100
EDIT:
Jos asunto ei ole kovin iso ja mikään laite ei erikseen vaadi langallista yhteyttä, harkitsisin pelkän wifin varaan siirtymistä niin että sijoittaa wifireitittimen (esim. tuo Asus) johonkin huoneeseen.
Tarvitsee langallisen yhteyden esim. vanha pöytätietokone ja aatamin aikainen telkkari. Nekin pitäisi kyllä uusia, mutta siihen asti...

Edit: Tai sitten laittaa reitittimen lattialle ja piuhalla vain pöytäkoneeseen ja antaa muiden olla WLAN:issa ja jos ei toimi, olkoot toimimatta.
 
Viimeksi muokattu:

latee77

Team Ryzen
Team NVIDIA
RTX ON
Liittynyt
18.02.2017
Viestejä
5 147
Mulla oli aluksi tuo Asus AX4200 myös peltikaapissa piilossa, jakeli WiFiä ja HUE silta myös samassa kaapissa, sekä PC:n langallista yhteyttä. Kyllä sieltäkin WiFi aika kovaa ulos lähti.

Mutta huomasin Youtuben valikosta että TV alkoi pudotella resoa 4K --> 1440p eikä vauhti ollut aina kaksinen kuitenkaan, ja viimeinen niitti oli kun oltiin pihan puolella sään lämmetessä niin ei enää jaksanut signaali kantaa.

Eli ASUS pönttö takas olkkariin, sähkökaapista ethernetillä lasku sinne -> reititin -> nousu kaappiin -> kytkin johon HUE silta kiinni ja kytkimestä myös jako PC huoneen rasiaan.

1000M kuitu tulee, ja WiFi polkee sen mitä laitteet sietää ja riittää hyvin yläkertaan ja ulos (lähelle). Tuosta AX4200 jo tuntuu riittävän omaan käyttöön sen mitä tarvii, ja aiemmin mainituilla ohjeilla Bufferbloat testikin antaa A+ kun hiukan rajasi lataus nopeutta 1000 --> 860. Eli tuskin ne yhteydet tuosta enää paranee näilla laitteilla.

Siltin tekis mieli rakennella tuollainen verkko jossa jokin Pro reititin kaapissa ja erilliset WiFi-tukarit :) Mun verkkotaidoilla ja siihen lisäpaneutumisen puutteesta johtuen ehkä parempi olla tuollainen all-in hämähäkki kuitenkin.
 
Liittynyt
17.03.2022
Viestejä
646
Nyt alkaa jo järki ahdistaa. On tuplarasiat, esim. "5" ja "6" vierekkäin samassa rasiassa. Eli tarkoitat esim. pihalla "5" kiinni reititin, siitä pihalla takaisin "6" ja sähkökaapin sisään vaikka tällainen: TP-LINK TL-SG105 -5-porttinen kytkin 23,99

Ja siitä sitten kaisin sähkökaapin muihin liittimiin, esim. "1" ja "2".
Ymmärsit ihan oikein. Sähkökaapissa netti (nousu)-portti -- sähkökaapin "5"-paikka (olkkarissa?) -- olkkarin seinässä oleva liitin "5" -- wifi-reitittimen WAN-portti -- Wifi reitittimen LAN-portti -- olkkarin seinässä oleva paikka "6" -- sähkökaapissa paikka "6" -- kytkin -- ja kytkimen lopuista porteista piuhat loppuihin sähkökaapissa oleviin paikkoihin.
 

kolistelija

Make ATK Great Again
Liittynyt
17.02.2018
Viestejä
1 162
Myöhästyin minuuteilla hyllykappaleesta, mutta laitoin eilen tilaukseen kun ainakin sivun mukaan olisi tulossa pian kuukauden päästä. Halvempaa RB5009 ei ole tiedossa varastoon, joten POE malli tulee vaikka on jo POE kytkin käytössä.

Harmi että Myöhästyin. Tarve tuolle kasvaa kesäkuussa kun lapset ovat kotona työaikaan. Toivottavasti ehtii.
Nyt kun sitten on rahat geticillä sisässä ja reitittimet sieltä loppu, saisikin suomesta RB5009UG+S+IN suoraan hyllystä sekä jimmsiltä että verkkokaupalta. Ei nyt mennyt ihan nappiin tämä keissi. :D

Noh, on tuolta nyt tulossa POE versio RB5009UPR+S+IN samaan hintaan. Eipä noille POE lähdöille ole mitään tarvetta, kun kaapissa on 8 porttinen hallittava POE kytkin hoitamassa niitä hommia.

EDIT:
Lisätty lainaus
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
15.05.2023
Viestejä
3
keltanokkana kyselemässä jelppiä seuraavaan; jostain kumman syystä Zyxelin NR7101 LAN1 portti vaihtelee itsekseen 100M/1000M välillä. Piuhoissa ei mitään ongelmia ja kaikki uusimmat softat ajettu purkkiin. Käytössä mökillä DNA 5G 1000M ja tuuttaa 800M, kun LAN1 portti on 1000M/full. Tänään kävin taas ekan kerran pariin viikkoon mökillä ja oli itsekseen vaihtanut LAN portin 100M eikä mitkään resetit jne auttanut ja syö kyllä miestä, kun ei toimi kuten kuuluu. Vika ilmeisesti poe injektorin LAN portissa, vaikka vaan reilu vuoden vanha kapistus. Mikäköhän poe injektori olisi tälle mallille hyvä? Pitäisi nopeasti löytää jostain uusi tilalle.
 

minapamina

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 156
Poe-injektorit ovat lähes kaikki paskaa, nopan heittämistä mikä toimii. Vissiin signaalit sen takaa niin huonot, että kättelee 100megaiseksi. Voit toki koittaa pakottaa 1000m adaptereihin molemmissa päissä.
 
Liittynyt
16.03.2018
Viestejä
1 727
Zyxelin NR7101 LAN1 portti vaihtelee itsekseen 100M/1000M välillä. Piuhoissa ei mitään ongelmia
Liitimet päässeet mökillä oksidoitumaan, koita työntää liittimiä edestakaisin niin ehkä oksidikerros rikoonttuu.
Miten olet todentanut piuhat, katsomalla suurennuslasilla liitiimiä?
Poe-injektorit ovat lähes kaikki paskaa,
Sulla on ilmeisesti kokemusta asiasta?
 
Liittynyt
07.04.2022
Viestejä
69
keltanokkana kyselemässä jelppiä seuraavaan; jostain kumman syystä Zyxelin NR7101 LAN1 portti vaihtelee itsekseen 100M/1000M välillä. Piuhoissa ei mitään ongelmia ja kaikki uusimmat softat ajettu purkkiin. Käytössä mökillä DNA 5G 1000M ja tuuttaa 800M, kun LAN1 portti on 1000M/full. Tänään kävin taas ekan kerran pariin viikkoon mökillä ja oli itsekseen vaihtanut LAN portin 100M eikä mitkään resetit jne auttanut ja syö kyllä miestä, kun ei toimi kuten kuuluu. Vika ilmeisesti poe injektorin LAN portissa, vaikka vaan reilu vuoden vanha kapistus. Mikäköhän poe injektori olisi tälle mallille hyvä? Pitäisi nopeasti löytää jostain uusi tilalle.
Purista uudet RJ45 liittimet kaapeliin vaikuttas kosketushäikältä ennemmi
 

minapamina

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 156
Liitimet päässeet mökillä oksidoitumaan, koita työntää liittimiä edestakaisin niin ehkä oksidikerros rikoonttuu.
Miten olet todentanut piuhat, katsomalla suurennuslasilla liitiimiä?

Sulla on ilmeisesti kokemusta asiasta?
En oo vielä nähnyt yhtäkään oikeasti laadukasta injektoria. Sille on syy, miksi niitä käytetään vaan pakon edessä, tai pienellä budjetilla.
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
1 607
En oo vielä nähnyt yhtäkään oikeasti laadukasta injektoria. Sille on syy, miksi niitä käytetään vaan pakon edessä, tai pienellä budjetilla.
En epäile sua mutta toivoisin esimerkkejä ongelmista.
Mulla tulee mieleen että mdi/mdix ei aina ole tuettuna toisin kuin PoE kytkimissä.
Ei nyt ole mitään raakaa faktaa tai dataa heittää kehiin, mutta samaa mieltä käyttäjän @minapamina kanssa.

Töissä kun on tullut ja tulee jonkin verran asennettua ja huollettua noita koti5g ja yritys 4g/5g ulkomodeemeja niin kyllä toi poe-injektori on aina ensimmäinen mikä aiheuttaa ongelmia tai on epäilyksenä. Joko on uutena täysin pimeä tai antaa vain 100mbts läpi, tai sitten alkaa jossain kohtaa nämä viat. Ja kyseessä siis ulkomodeemien (zyxel/Huawei/ZTE) mukana tulevat injektorit. Erikseen ostettavien laadusta en osaa sanoa.
 
Liittynyt
16.03.2018
Viestejä
1 727
Töissä kun on tullut ja tulee jonkin verran asennettua ja huollettua noita koti5g ja yritys 4g/5g ulkomodeemeja niin kyllä toi poe-injektori on aina ensimmäinen mikä aiheuttaa ongelmia tai on epäilyksenä. Joko on uutena täysin pimeä tai antaa vain 100mbts läpi, tai sitten alkaa jossain kohtaa nämä viat. Ja kyseessä siis ulkomodeemien (zyxel/Huawei/ZTE) mukana tulevat injektorit. Erikseen ostettavien laadusta en osaa sanoa.
Joo tuntuu foorumilla olevan modeemien ongelma wifistä tai kameroista kuulee vähemmän valituksia (tosin usein100M linja)
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
5 226
Kysymys ( ja kenties jopa hölmökin ) : jos portin perässä on 100mbps laite kiinni niin näyttääkö portti 100 vai 1000, olettaen että kaapeli tukee 1000mbps yhteyttä.

PS5 on vekkuli tapaus. Virrat päällä yhteys on 1000 , mutta valmiustilassa 100. Näin ainakin oma reititin väittää.
 

minapamina

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 156
Kysymys ( ja kenties jopa hölmökin ) : jos portin perässä on 100mbps laite kiinni niin näyttääkö portti 100 vai 1000, olettaen että kaapeli tukee 1000mbps yhteyttä.

PS5 on vekkuli tapaus. Virrat päällä yhteys on 1000 , mutta valmiustilassa 100. Näin ainakin oma reititin väittää.
100mbps. Molemmat päät kättelee keskenään nopeuden adapterien ja linjan tukemien nopeuksien mukaan.
 
Liittynyt
29.01.2017
Viestejä
1 955
Joku ”kauhisteli”, kun Mikrotikin hap ax3 tai Ubin Unifi 6 Lite ei tue kuin 1,2 Gbps nopeuksia (Wifi 6, 2x2). Ensisijaisesti pitäisi tiedostaa omien laitteiden mahdollinen suorituskyky ja muutenkin punnita, että millaisia nopeuksia kannattaa oikeasti lähteä tavoittelemaan.
Minä se varmaakin oli mutta tuo oli hyvä pointti joka itseltäni meni ohi vaikka speksit kyllä luin, eli eihän nuo Ubin erilliset access pointit kommunikoi kuin 1Gbps langan kautta reitittimeen, joten tuossa on eka tulppa. Itselläni on WiFin perässä parikin PC:tä joissa tuki 2x2 AX:lle, joten teoriassa 1.2Gbps voisi päästä. Varsinkin Maciin on aika vaikea löytää kunnollista usbiin tulevaa Ethernet palikkaa, joka toimii varmasti ja ei ole älytön CPU resurssisyöppö mitä useat tuntuu olevan. Ainakin WiFillä tuon nykyisen "hämähäkkilaitteen" joka tukee 4x4 AC data liikkuu ihan hyvin läppärin 2x2 AC:lla, joten oletan 2x2 AX pääsevän jo lähelle 1Gbps ethernettiä mikä riittäisi itselleni. Tulppa Ubin access pointin 1Gbps kanssa tulisi varmaan, jos tuossa siirtelee vähänkään enemmän dataa läppärin ja pöytäkoneen (ethernetillä kiinni) kanssa ja tuossa joku muu yrittäisi samalla käyttää nettiä toisella läppärillä tai muulla WiFi vehkeellä, joten olettaisin, että tuollainen "hämähäkkilaite" olisi tuossa tilanteessa aika paljon parempi...?
 
Liittynyt
31.05.2019
Viestejä
260
Ihan uusimpia Wifi6-versioita open source käyttikset eivät tue. Täältä löytyy pitkä lista: Table of Hardware
Pitäisi tietää tarkemmin mitä oikein haet.
Tässä päätavoitteena on wifi nopeuksien parantaminen. Nykyisellä '09 vuoden reitittimellä wifin (2.4 ghz 20/40 mhz) nopeudet jäävät 200 kuidulla alle sataan jatkuvasti. Tuo 2.4 ghz vaikuttaa olevan todella ruuhkainen. Syynä mitä todennäköisimmin siis muut, samalla taajuudella operoivat yhteydet (?). Helpottaisiko siirtyminen 5 ghz wifille yhtään tuota hidastelua?

Katselin tuota taulukkoa, periaatteessa minkä tahansa valmistajan dual-band riittänee. Vai joko kannattaa suosiolla laittaa tri-bandia :D
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
1 607
Tässä päätavoitteena on wifi nopeuksien parantaminen. Nykyisellä '09 vuoden reitittimellä wifin (2.4 ghz 20/40 mhz) nopeudet jäävät 200 kuidulla alle sataan jatkuvasti. Tuo 2.4 ghz vaikuttaa olevan todella ruuhkainen. Syynä mitä todennäköisimmin siis muut, samalla taajuudella operoivat yhteydet (?). Helpottaisiko siirtyminen 5 ghz wifille yhtään tuota hidastelua?

Katselin tuota taulukkoa, periaatteessa minkä tahansa valmistajan dual-band riittänee. Vai joko kannattaa suosiolla laittaa tri-bandia :D
09 vuoden reitittimessä tuskin on muuta kuin 100Mbits LAN/WAN portit joten se ahdistaa yhteyden heti.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
247 558
Viestejä
4 320 187
Jäsenet
72 047
Uusin jäsen
Migklu

Hinta.fi

Ylös Bottom